βVrijheidβ thema van lunch in Bovenkerk
‘Alle Menschen werden Brüder’ naar de negende van Beethoven gekaapt door de EU wordt zo te zien minder waarheid dan ooit tevoren. Toch was er zaterdag (10 mei) een zogeheten ‘vrijheidslunch’ in het Noorddamcentrum in Bovenkerk, door Cor de Horde, Chris van den Helder en Gerard Miltenburg georganiseerd. Zij hadden ongeveer twintig vrijwilligers voor de bediening en aan een aparte tafel zaten ‘sprekers en gasten’, onder wie o.a. wethouder Marijn van Ballegooijen, de in Amstelveen opgegroeide dochter van Jetty Paërl (van Radio Oranje) en pastoor Eugène Jongerden (foto van wethouder en dochter van Jetty Paërl).
Behalve door de Stichting Amstelveen Oranje was de lunch mogelijk gemaakt door de stichting Bovenkerk en VOKA (Voor Onze Kinderen alles.
Elkaar weerzien
Er was een forse bestuurs-delegatie van Amstelveen Oranje aanwezig, onder wie de onvermijdelijke Hugo van der Kooij, die nog eens uitlegde wat vrijheid voor hem betekent. Uit zijn woorden werd de worsteling duidelijk tussen toekomst en verleden. Het slotlied bestond uit het door de vader van Jetty Paërl vertaalde en door haar gezongen ‘Wij zien elkaar weer’ op de melodie van ‘We ‘ll meet again’, waarmee de Tweede Wereldoorlog in herinnering werd gebracht. Trouwens ook de slogan ’80 jaar vrijheid’ herinnert daaraan, want in die tachtig jaar hebben veel volken allesbehalve vrijheid gekend. En in het door dochter Anne-Rose Mater van Jetty Paërl ingezette lied komt de strofe voor: ‘Houd goede moet / Zoals een Hollander doet’, wat de strijd van Oranje weergeeft.
Pesten
Van der Kooij richtte zich, met respect voor het verleden, op de volgende generaties onder meer met twee projecten voor middelbare scholieren. Veel pubers halen hun schouders als over ‘vrijheid’ wordt gesproken totdat de voor hen dreigende dienstplicht ter sprake komt. Daarin zouden jongeren iets ‘maatschappelijk’ kunnen bijdragen aan de samenleving, vond een bestuurslid van Amstelveen Oranje. Pastoor Jongerden zei dat generaties iets van elkaar over vrijheid kunnen leren. Marijn van Ballegooijen vond voorlopig het pesten van elkaar op scholen een groot probleem.
Verbinding
Dat was ook de mening van de gemiddelde aan de ‘dialooglunch’ aangeschoven 150 gasten (‘we zitten tjokvol”, zei De Horde); zij getuigden op beschreven kaarten op de diverse tafels hoe zij over vrijheid dachten. Eigenlijk zochten zij volgens het geschrevene allemaal de verbinding met elkaar. Het is eigenlijk een verkiezingsuitslag, zei De Horde. Iedereen wilde leven, zoals men zélf wil, met vrijheid van meningsuiting en ‘in vrede met elkaar’. Lief zijn voor elkaar, ondanks verschillen in geaardheid, geloof of politieke overtuiging. Ach, het begint met gedag zeggen, vond iemand. Daar lijkt veel aan te mankeren…