❌

Lees weergave

Column Geertje Visser: Ophef

Amstelveen - De afgelopen weken verzuchtte ik hier thuis regelmatig, wanneer de zonen des huizes elkaar om het minste of geringste in de haren vlogen (‘hij tikt met z’n voet!’, ‘maar hij smakt!’, ‘ja, maar hij kauwt op z’n lepel!’, ‘ja hallo, hij heeft meer kip dan ik!!!’, ‘hij krijgt altijd z’n zin omdat hij klein is!’, etc, etc): “STOP DAARMEE, JULLIE ZIJN TOE AAN VAKANTIE!!!!” Oké, dat verzuchtte ik niet maar schreeuwde ik zo hard als ik kon, omdat ik zelf óók toe ben aan vakantie.

En een rondje langs de sociale mediakanalen van de lokale Amstelveense media leert dat héél Amstelveen toe is aan vakantie. We spreken hier 17 april, net voor de meivakantie, dus ik hoop dat de gemoederen tegen de tijd dat dit stukje verschijnt weer enigszins bedaard zijn.

Er hebben zich namelijk twee Enorme Rampen voltrokken in Amstelveen. Kijk, je hebt natuurlijk diverse oorlogen, honger, mondiale politieke spanningen, woningnood, eenzaamheid, armoede en bestaansonzekerheid, maar hier in Amstelveen weten we pas wat échte problemen zijn. Als we onze problemen aan de kindjes in oorlogsgebieden voorleggen, nou, dan piepen ze daar wel anders.

Allereerst heeft de gemeente het gewaagd om een zebrapad in regenboogkleuren te verven. Dat pad lag eerst in het Stadshart, maar moest daar weg omdat dat op de schop ging. En nu ligt het dus voor het raadhuis en zijn de rapen gaar. Het pad ligt er om, ik citeer, “te zeggen dat Amstelveen een stad is waar iedereen welkom is en zichzelf mag zijn”, en dat moeten we natuurlijk niet willen met z’n allen. Voor je het weet wil iederéén zijn wie hij wil zijn en weet je straks helemaal niet meer wie wie is. Bovendien is het reuze gevaarlijk, aldus velen. Snap ik ook wel hoor. Straks loop je over dat zebrapad en word je zelf homo. Terechte opwinding. Fijn dat mensen daar tijd voor vinden.

Een ander Groot Probleem dat danig uit de klauwen loopt, is de voorgestelde naamswijziging van de Michiel de Ruyterschool. Ik vroeg hier thuis wie Michiel de Ruyter was en kreeg respectievelijk ‘een ridder’, ‘die van de hagelslag’ en ‘een Christelijk iemand?’ terug, dus dat er iets schort aan het onderwijs is zoveel als zeker. Maar daar gaat de ophef niet over. De school zoekt een naam die beter past bij de internationale populatie, want er is natuurlijk geen expat in Randwijck die “Michiel” fatsoenlijk kan uitspreken. En nu is iedereen dus wóest. Iedereen, behalve dan de ouders van de school zelf, want die schijnt het weinig uit te maken - alleen durven ze dat niet meer hardop te zeggen. Toen de nabij gelegen Panta Rhei onlangs zijn naam veranderde in “Futuris”, omdat dat beter paste bij de nieuwe koers, vroeg helemaal niemand zich af of dat wel leuk was voor Heraclitus, maar dat terzijde.

Zelf heb ik op dit moment even geen tijd om me erover op te winden. Druk met het voorbereiden van het paasontbijt op school, de Koningsspelen en alle andere 800 dingen die nog moeten voor de meivakantie (waarom valt die eigenlijk in april, kunnen we dáár niets eens collectief kwaad over worden?). Een als ik héél eerlijk ben zijn er heel weinig dingen die mij minder interesseren dan de naam van een basisschool waar mijn kinderen niet eens op zitten, de exacte gangen van iemand die 400 jaar geleden leefde en de kleur van een goedbedoeld zebrapad.

Dus, beste mensen, ik stel voor dat we er genoeg paaseieren in gooien de komende dagen, gebroederlijk Koningsdag vieren bij Abina en daarna weer allemaal aardig doen tegen elkaar.

Met terugwerkende kracht: fijne vakantie, zalig Pasen en schip Ahoy!

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 98.

Herdenken als worsteling

Dat de dodenherdenking op 4 mei in zowel Amstelveen als de nationale versie op de Dam in Amsterdam rustig verliep, is geen bewijs dat men met het thema niet worstelde. ’80 jaar vrijheid’ was de slogan, maar die is wel bij 5 mei 1945 begonnen. De in Amstelveen wonende Frits Barend zei in een tv-programma dat er 500.000 minuten in een jaar zijn. “Geef ons die twee minuten”, zei hij. Daar worstelde men zichtbaar mee, want alle slachtoffers voor de vrijheid, of voor de vermeende vrijheid, wilde men ook herdenken. Ook die van ná de Tweede Wereldoorlog, die minimaal 6 miljoen voornamelijk Joden, maar ook zigeuners het leven koste.  Maar dat plaatst die tachtig jaar in een vreemd daglicht.

Eigenlijk kwam zondagavond Yafraissy Jimnenez Canela van het Apostolisch Genootschap met het sterkste gedicht bij het monument aan de Amsterdamseweg, constaterend dat in slechts twee minuten de doden worden herdacht, maar ik geloof in een leven na die dood, zei hij. ‘Laten we hopen.’

Anders

Burgemeester Tjapko Poppens, die namens de gemeente sanen met de kinderburgemeester de eerste krans legde (foto), stond opnieuw stil bij de Amstelveense verzetsheld Jan van Hulst, naar wie onlangs een park werd vernoemd en bij de door Amstelveen Oranje georganiseerde expositie in het Museum Cobra over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding daarvan. Jan van Hulst zei alleen: ‘  ‘Wat had ik anders moeten doen?’ Vrijheid is tegenwoordig minder vanzelfsprekend dan ooit tevoren, zei de burgemeester, kennelijk de geopolitieke situatie duidend. Maar ‘als we dit vertalen na nu’ en in gesprek met elkaar gaan, ondanks verschillende standpunten, blijft vrijheid van ons, zei hij.

Gaza

De oorlog in Gaza werd niet genoemd, maar was onderhuids aanwezig. Bijvoorbeeld bij stadsdichter Nikki Szofia, die bij aankomst een Palestijnse sjaal (Keffiyeh) kleuren droeg en zo haar politieke voorkeur duidelijk maakte. Zij vermeldt op haar website trouwens dat zij behalve kunstenares van het gesproken woord ook ‘activiste’ is. De dood is niet eerlijk als iemand anders die bepaalt, zei ze.  Kinderburgemeester Velorisa stond duidelijk ver af van WO2 en sprak in haar gedicht over vrijheid en wat dat allemaal niet is. Hugo van der Kooij van het plaatselijke 4/5 mei comité, onderdeel van Amstelveen Oranje, herinnerde er aan dat wel 102.000 Nederlanders werden vermoord voor vrijheid. Hoezo is dat nu anders, vroeg hij zich af.

Informatieavonden voor VvE-bewoners in Museum JAN

Hoe kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) hun appartementencomplexen toekomstbestendig, energiezuinig en comfortabel maken? Tijdens twee gratis toegankelijke informatieavonden in Museum JAN – op 7 en 21 mei – ontvangen bewoners van VvE’s waardevolle informatie over het verduurzamen van hun gebouw.

Tijdens de bijeenkomsten zijn er deskundigen aanwezig die inzicht geven in het verduurzamingsproces en de praktische stappen die een VvE kan zetten. Ook wordt besproken hoe bewoners samen tot gedragen besluiten kunnen komen. De avonden zijn kosteloos toegankelijk voor alle VvE-bewoners in Amstelveen.

Het verduurzamen van een woongebouw binnen een VvE kan een complexe uitdaging zijn. Zelfs relatief eenvoudige en kostenefficiënte maatregelen vergen vaak langdurige besluitvorming. De gemeente Amstelveen ondersteunt VvE’s hierin en organiseert daarom deze gratis informatieavonden.

Programma

De bijeenkomsten behandelen de belangrijkste onderdelen van het verduurzamingstraject voor VvE’s. Vragen die aan bod komen zijn onder meer:

  • Hoe start mijn VvE met verduurzaming?
  • Waar moet ik op letten?
  • Welke stappen zijn nodig?
  • Wat is realistisch en haalbaar?
  • Hoe overtuig ik de ALV?
  • Welke financieringsopties en subsidies zijn beschikbaar?

Locatie en data

De bijeenkomsten vinden plaats in Museum JAN, Dorpsstraat 50, in het Oude Dorp van Amstelveen:

  • Woensdag 7 mei, 19.30 – 21.00 uur: Tips & valkuilen bij verduurzaming van de VvE
  • Woensdag 21 mei, 19.30 – 21.00 uur: Financiering & subsidies voor VvE’s

Inloop vanaf 19.00 uur. Na afloop is er gelegenheid voor het stellen van vragen en een informeel gesprek met een drankje.

Aanmelden https://www.vvebelang.nl/event...

Foto Pixabay 

Vrijheidslunch op Stadsplein hoogtepunt op geslaagde Bevrijdingsdag Amstelveen

Amstelveen - De Bevrijdingsfestiviteiten in Amstelveen konden vandaag rekenen op flink wat belangstelling en sympathie. De vrijheidslunch op het Stadsplein bleek een gouden greep, maar ook de festiviteiten in het Oude Dorp verdienen een compliment.

Burgemeester Poppens gaf het startschot voor de bijzondere lunch op het Stadsplein, waarbij honderden mensen genoten van diverse gangen, waaronder de landelijke Vrijheidssoep.  Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw trad onder leiding van Ruben Hein op. 

De lunch was een ongekend succes, maar ook de festiviteiten in het Oude Dorp werden druk bezocht door jong en oud. Klik hier voor meer over de festiviteiten in het Oude Dorp. De festiviteiten werden georganiseerd door stichting Amstelveen Oranje, dat het hele jaar door activiteiten op de agenda heeft staan rond het thema 80 jaar vrijheid.

Bevrijdingslunch op het Stadsplein: β€˜Ik vind het belangrijk dat het doorgegeven wordt en dat iedere generatie daarbij aanwezig is.’

Tweehonderd mensen genoten van de zogeheten Bevrijdingslunch op het Stadsplein, georganiseerd door Schouwburg Amstelveen. Burgemeester Tjapko Poppens verzorgde de opening, waarbij de burgervader nogmaals het belang van tachtig jaar vrijheid benadrukte. Verder werd de lunch begeleid door de ritmische deuntjes van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

De Bevrijdingslunch was ontzettend druk bezocht. ‘Ik kreeg de mail van de Schouwburg en ik dacht meteen: leuk! Ik heb vier kaartjes besteld. Bevrijding zegt mij wel wat, daar ben ik ook echt mee bezig. Vier en vijf mei vind ik heel belangrijk,’ aldus een van de bezoekers.”

Bekijk ook: Dodenherdenking Amstelveen 2025

The post Bevrijdingslunch op het Stadsplein: ‘Ik vind het belangrijk dat het doorgegeven wordt en dat iedere generatie daarbij aanwezig is.’ appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.

Bevrijdingsdag volop gevierd in Amstelveen

[AMSTELVEEN] Tachtig jaar vrijheid wordt vandaag volop gevierd in Amstelveen, zeker nu elders in de wereld oorlog woedt, met onder meer een vrijheidslunch op het Stadsplein en een optreden van het Jazz Orchestra van het Concertgebouw en zanger Ruben Hein. In het Oude Dorp is een taartenbakwedstrijd, zijn er diverse optredens, onder meer van stadspianiste Li Xie en DJ Appelmoes. Om 19 uur wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. In Elsrijk en Randwijck vond vanochtend een vrijheidswandeling plaats, georganiseerd door Museum zonder Muren.

Bevrijdingsfeest in Oude Dorp

Amstelveen -  Het Dorpsplein Amstelveen staat vandaag (5mei) in het teken van 80 jaar vrijheid en dat trekt flink wat belangstellenden.

Het is maandagmiddag gezellig druk en heel wat mensen komen een kijkje nemen. Er is vandaag van alles te beleven, waaronder diverse muzikale en culturele optredens. DJ Appelmoes is dj en spreekstalmeester van dienst.

bevrijdingsfestival amstelveen 2025.jpg

Een speciaal terras biedt bezoekers plek om even te gaan zitten met een drankje. De taarten voor de taartenbakwedstrijd Taarten voor Vrijheid zijn inmiddels ook ingeleverd en wachten op jurering van Patisserie Prenger. De winnaar van de bakwedstrijd wordt later bekendgemaakt.

taarten voor vrijheid 5 mei oude dorp amstelveen.jpg

Bekijk het middag- en avondprogramma op de website van Amstelveen Oranje.

Amstelveen Heemraad gooit eigen glazen in en verliest met 3-2 van KDO

[AMSTELVEEN] In de strijd om het kampioenschap en de plekken in de nacompetitie heeft Amstelveen zich een hele slechte dienst bewezen door zaterdag met 3-2 te verliezen bij KDO. Bij rust stond het 1-1. Vlak na rust bracht Jesse Stange KDO aan de leiding. Amstelveen kwam vlak voor tijd nog op gelijke hoogte door een vrije trap van Marc Groenland, maar gelijk daarna maakte KDO het winnende doelpunt in het duel in de derde klasse va het zaterdagvoetbal.

Dodenherdenking Amstelveen 2025

Zondagavond 4 mei werd aan de Amsterdamseweg bij het Broersepark stilgestaan bij de doden uit de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna. 1Amstelveen registreerde de dodenherdenking inclusief alle toespraken die vooraf gingen aan de twee minuten stilte. In een compilatie van 25 minuten krijgt u een goed beeld van de herdenking.

Ceremoniemeester Hugo van der Kooij van het 4/5 mei comité Amstelveen opende na muziek van Harmonie Orkest Amstelveen de plechtigheid. Vervolgens volgden er voordrachten van stadsdichter Nikki Szofia, Yafraissy Jimenez Canela van Scholengemeenschap Futuris, kinderburgemeester Velorisa, Laurens Michelsen en burgemeester Tjapko Poppens.

Na de twee minuten stilte en het spelen van het volkslied werden er kransen en bloemen gelegd door de gemeente Amstelveen, Stichting Amstelveen Oranje, Joodse gemeenschap, Stichting Herdenking gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië, de Bond van Wapenbroeders afdeling Amstelland, RK Heilige Mariaparochie Amstelveen, Het Apostolisch Genootschap, Scholengemeenschap Futuris, Atletiekvereniging Startbaan.

Kinderen kregen een witte roos aangereikt door scouts van de Radboudgroep Amstelveen om deze vervolgens in de vazen bij het monument te steken. Daarna volgde het defilé.

The post Dodenherdenking Amstelveen 2025 appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.

Een verhaal dat verteld moet blijven worden: Anton de Lange

Amstelveen - Op 7 mei 1945, slechts twee dagen na de officiële bevrijding van Nederland, werd de 24-jarige Anton de Lange doodgeschoten aan de Nesserlaan in Amstelveen. Zijn verhaal is een aangrijpend voorbeeld van de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid. Een vrijheid die al 80 jaar duurt. In dit speciale herdenkingsjaar, waarin in Amstelveen uitgebreid wordt stilgestaan bij 80 jaar bevrijding, is het verhaal van Anton de Lange een verhaal, hoe tragisch ook, dat verteld moet blijven worden.

Anton de Lange werd geboren op 9 november 1920. Hij groeide op in Ouderkerk aan de Amstel en was een
bakkersknecht die bekend stond als een behulpzame en muzikale jongeman, die nooit echt op de voorgrond trad. Hij werkte bij bakker Westerbos in Nes aan de Amstel en wilde later zelf bakker worden. Duidelijk is dat Anton een bijzonder plichtsbesef had.

Binnenlandse Strijdkrachten (BS) - een verzetsorganisatie die tegen het einde van de oorlog werd opgericht. Anton werd in 1944 lid en had aanvankelijk de taak rioolbuizen te controleren, omdat de Duitsers die wilden opblazen met explosieven. Toen de Bevrijding officieel daar was, richtten de Binnenlandse Strijdkrachten zich vooral op het oppakken van nog rondzwervende SS’ers.

anton de lange.jpg

Anton de Lange

7 mei 1945

Het is 7 mei 1945. Bijna heel Nederland haalt opgelucht adem: de capitulatie van de Duitse bezetter is twee dagen eerder officieel ondertekend. In Amsterdam wordt op de Dam feestgevierd. In dorpen als Ouderkerk aan de Amstel, Nes aan de Amstel en Nieuwer-Amstel (later: Amstelveen) hangt de vlag uit. Maar ondanks de bevrijding is het nog lang niet overal veilig. Er begeven zich nog steeds kwaad bedoelende SS’ers in de omgeving van groot Amsterdam en op diverse plekken zijn nog schietpartijen, waarbij ook mensen omkomen. Bij het gemeentehuis in Ouderkerk staan op die zevende mei aan het eind van middag festiviteiten gepland om de bevrijding te vieren. Maar een groep SS’ers is van plan dat feestje te verstoren. Ze zijn gesignaleerd bij de Voetangel en bewegen zich voort richting Ouderkerk. Als daarvan signalen terechtkomen bij de Binnenlandse Strijdkrachten in Ouderkerk geeft de kapitein het bevel om bewapend en al de SS’ers op te sporen. Per motor trekken ze er met een aantal mannen op uit. Bij een boerderij in De Ronde Hoep signaleren ze de SS’ers. Ze worden beschoten, maar niet geraakt. De strijdkrachten treffen bij de boerderij één gewapende SS’er die zich overgeeft, maar vier SS’ers waren nog rond.

Onverschrokken

De jagende BS’ers worden in de klopjacht op de vier mannen nogmaals beschoten vanuit een weiland en een van de leden wordt in zijn voet geraakt. Versterking is inmiddels onderweg en de klopjacht wordt omvangrijker. Dat er geschoten wordt, neemt de angst niet weg van de mannen die achter de SS’ers aanzitten. Eén van hen is de onverschrokken Anton de Lange. Met man en macht wordt geprobeerd om de SS’ers te omsingelen in het weidse poldergebied van de Ronde Hoep. Anton bedwingt daarbij diverse watergangen en helpt zijn collega’s over te steken in de jacht op de SS’ers, maar die weten vooralsnog uit de handen van de strijdkrachten te blijven, door eerst met een praam en later met een roeiboot het water van de Amstel te kiezen. Ze weten met de roeiboot de Amstel over te steken.

Anton geeft niet op en is zeer vastberaden de SS’ers te pakken. Hij heeft hen met zijn mede-achtervolgers in het vizier. Ook hij weet met een verderop gelegen bootje de Amstel over te steken, gevolgd door zijn twee companen. De achtervolging zet zich aan de Amstelveense kant van de Amstel voort, nu per fiets. De SS’ers wisten namelijk fietsen te bemachtigen en vluchtten de Nesserlaan op, maar ook Anton en zijn kameraden weten fietsen te vorderen. Anton kent de Nesserlaan op zijn duimpje, hij fietst er vrijwel dagelijks en hij loopt snel in op de SS’ers.

Ondanks een forse achterstand van zo’n 800 meter wordt het gat naar de SS’ ers, tegen het einde van de Nesserlaan, tot op 150 meter gedicht. Daar verschansen de vier SS’ers zich in het hoge gras en ontstaat er een vuurgevecht. Anton en zijn strijdkracht-kameraden verschuilen zich ook in de berm en schieten met stenguns. Maar als Anton zich opricht om te vuren, wordt hij door een kogel van een van de SS’ers in zijn voorhoofd geraakt. Tragisch genoeg was hij tijdens de achtervolging zijn helm verloren. Anton was op slag dood. De SS’ers ontkwamen aanvankelijk, maar werden later alsnog opgepakt in Aalsmeer.

De impact van Antons dood was groot. Anton stierf niet tijdens een veldslag, maar in de chaos en nasleep van een oorlog die op papier al voorbij was. Hij had de oorlog overleefd, tot op het allerlaatste moment. Zijn daadkracht en moed kostten hem twee dagen na de oorlog alsnog zijn leven.

Een blijvende herinnering

Precies op de plek waar Anton werd neergeschoten werd nog later dat jaar - op 6 oktober 1945 - een monument opgericht. Het monument bestaat uit een granieten kruis met een bronzen Christusbeeld en draagt de inscriptie:

'HEER, UW SOLDAAT
DIE SNEUVELDE IN 'T GEVECHT
SMEEKT U: HELP, HOLLAND!
IK KOM WEL TERECHT!’

Het monument is een tastbare herinnering aan de moed en opoffering van Anton de Lange en dient als symbool voor alle verzetsstrijders die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Het is een sobere, indrukwekkende plek die feitelijk dagelijks - maar in het speciaal één keer per jaar - in stilte herinnert aan een jongeman die zijn leven gaf voor de vrijheid die wij nu als vanzelfsprekend beschouwen. Sinds 1986 wordt het monument van Anton de Lange geadopteerd door basisschool De Zwaluw uit Nes aan de Amstel. Elk jaar organiseren zij een besloten herdenking waarbij leerlingen gedichten voordragen over vrijheid en bloemen leggen bij het monument.

Hugo van der Kooij van stichting Amstelveen Oranje is ieder jaar bij de besloten herdenking aanwezig: ‘Deze traditie zorgt ervoor dat de herinnering aan Anton levend blijft en nieuwe generaties bewust worden van de waarde van vrijheid. In 2025 vieren we 80 jaar bevrijding van Nederland. Het verhaal van Anton de Lange herinnert
ons eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zijn moedige daad en tragische dood benadrukken het belang van waakzaamheid en inzet voor onze democratische waarden.‘

‘Laten we in dit herdenkingsjaar stilstaan bij de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid en ons inzetten om deze te behouden voor toekomstige generaties. Het monument aan de Nesserlaan is niet alleen een eerbetoon aan Anton de Lange, maar ook een oproep aan ons allen om te denken wat wij vandaag de dag voor vrijheid doen.’

Met dank aan Vereniging Historisch Amstelveen 

Het verhaal van Anton de Lange is een verhaal dat dankzij inspanningen en brononderzoek van de Vereniging Historisch Amstelveen verteld kan blijven worden. Peter van Schaik en later W.J. Groeneweg van de Vereniging Historisch Amstelveen verdiepten zich tot in detail wat zich op 7 mei 1945 heeft afgespeeld en wie Anton de Lange was en publiceerde daar eerder over in het lijfblad van de vereniging: Amstel Mare. Het bovenstaande verhaal is slechts een beperkte samenvatting. Voor wie meer wilt lezen over Anton de Lange kan terecht op de website van de Vereniging Historisch Amstelveen: www.historischamstelveen.nl. Op deze website is veel meer te vinden over de geschiedenis van Amstelveen (Nieuwer-Amstel), onder andere in de oorlogsjaren.

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 98.

Bevrijdingsfestival in Oude Dorp 2025

Op maandag 5 mei 2025 viert Amstelveen 80 jaar vrijheid met een spectaculair Bevrijdingsfestival in het sfeervolle Oude Dorp. Een dag vol muziek, ontmoeting en herdenking, waar we samen stilstaan bij de waarde van vrijheid en deze vieren met een bruisend cultureel programma. Start workshops is om 14.00 uur. Opening festival is om 15.00 uur. Avondprogramma is van 18.30 - 22.30 uur.

Geniet voor de historische Dorpskerk en op het Dorpsplein van een gevarieerde line-up met optredens van topniveau: van klassieke baritonstemmen en betoverende pianomuziek tot swingende rock-’n-roll en meeslepende saxofoonklanken – voor ieder wat wils!

Het Dorpsplein wordt speciaal voor deze gelegenheid omgetoverd tot een gezellig festivalterrein met podium en terras.

Activiteiten

Zie hier programma Amstelveen oranje https://www.amstelveenoranje.n...

Schorten voor Vrijheid

De traditie van het beschilderen van schorten is geïnspireerd op Mies Boissevain-van Lennep, die deze na de oorlog introduceerde als symbool van saamhorigheid en vrijheid. 80 jaar later is het nog steeds een prachtige, creatieve manier om uitdrukking te geven aan wat vrijheid voor ons betekent.

Programma:

  • 14:00-16:00 Workshop Schorten voor de Vrede
  • 14:15 Verzamelen deelnemers workshop
  • 15:45 Prijsuitreiking en oorkondes

Wil je meedoen? Houd de website van Museum JAN in de gaten voor aanmeldinformatie.

Taarten voor Vrijheid

Iedereen kan meedoen aan Taarten voor Vrijheid – jong én oud! Wie weet word jij uitgeroepen tot een van de beste Vrijheidsbakkers en ga je naar huis met een mooie beker. Alle kinderen ontvangen sowieso een oorkonde!

Taart aanleveren:

  • Tijd: 14:30 – 15:00 uur
  • Locatie: Tent op het Dorpsplein
    Een deskundige jury beoordeelt alle taarten. De prijsuitreiking vindt plaats rond 16:15 uur, waarna iedereen kan genieten van al het lekkers met een kop koffie of thee.

Aanmelden:

Klik https://www.Amstelveen oranje.n...om alle informatie en de spelregels van Taarten voor Vrijheid te bekijken.


Vrijheidslezing
in museum JAN door Willem de Haan

De jaarlijkse Vrijheidslezing wordt dit jaar verzorgd door Willem de Haan (1957): socioloog, journalist, documentairemaker en redacteur van het Vredesmagazine. Hij is nauw betrokken bij de oprichting van een nieuwe vredesbeweging in Nederland.

Foto voorpagina Amstelveenweb.com

Moederdag in Poppentheater

Theater Van Santen zorgt voor een muzikale show op Moederdag, zondag 11 mei om 14.30 uur in het Amstelveens Poppentheater. De voorstelling is er voor iedereen die ouder isd dan drie jaar

Met de voorstelling ‘Alle liedjes met de strik erom’, een programma vol bekende liedjes, mag iedereen meezingen.

Reserveren

Er is van alles te zien, te horen en te zingen, zegt het theater. De toegangskaartjes voor de voorstellingen zijn € 9,00 per kaartje. Reserveren kan via: info@amstelveenspoppentheater.nl en ook telefonisch: 0206450439 of Whats App 0631958380

Herdenking bij monument Amstelveen verloopt waardig: 2 minuten muisstil

Amstelveen - De 4 mei-herdenking bij het monument aan de Amsterdamseweg in Amstelveen is vanavond waardig verlopen. De herdenking trok een flink aantal belangstellenden.

geef vrijheid door herdenking.jpg

Vooraf aan de 2 minuten stilte sprak burgemeester Tjapko Poppens over het belang van vrijheid. Na de taptoe en de twee minuten stilte volgde het 6e couplet van het Wilhelmus en de kransleggingen.

De herdenking werd  dit jaar net wat drukker bezocht dan voorgaande jaren. 

Amstelveen van voorheen (453)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 453 een oude foto van een herdenking bij het herdenkingsmonument aan de Amsterdamseweg in 1945.

Bij dit monument, een houten kruis, werd in mei 1945, vlak na de Bevrijding na WOII, de eerste herdenking gehouden. Het zou een jaarlijkse traditie worden die tot de dag van vandaag voortduurt.

Op deze foto uit de beedbank van de gemeente Amstelveen is voormalig burgemeester G.P. Haspels (1892-1960) te zien. Hij was burgemeester van Nieuwer-Amstel (Amstelveen) tussen 1932 en 1942. Ten tijde van de oorlog, in 1942. werd hij ontslagen omdat hij weigerde mee te werken aan een gedwongen verhuizing van Joodse inwoners van Nieuwer-Amstel naar Amsterdam. Haspels werd na de Tweede Wereldoorlog opnieuw burgemeester van Amstelveen, tot aan 1955.

Monument Theo Bennes
Het houten kruis aan de Amsterdamseweg werd op 4 mei 1950 vervangen voor het bekende zuil-monument van de Amstelveense beeldhouwer Theo Bennes (1903-1982). dat nu nog altijd bij de ingang van het Broersepark aan de Amsterdamseweg staat.

monument_amsterdamseweg_amstelveen_broersepark.JPG

Vanavond vindt, na inmiddels 80 jaar vrijheid, de lokale herdenking plaats.

In Middenwaard nog 30 sociale huurflats

Er komen waarschijnlijk dertig sociale huurwoningen op een gedeelte van de Middenwaard, het voormalige A3 tracé (dat nooit werd uitgevoerd). Daar worden volgens een concept van een zogeheten Beeldkwaliteitsplan, dat ter inzage ligt, honderd appartementen gebouwd waarvan dertig procent in de sociale huursector. De rest bestaat uit koopwoningen en de bouwgrond is van de gemeente.

In het plan staat hoe de gemeente wil het gebied eruit komt te zien; de uitstraling van de gebouwen en van de openbare ruimte.

Laatste deel

Omdat in het bestemmingsplan uit 2015 (nu Omgevingsplan) zaken als maximumhoogte al waren voorzien, hoeft dat niet gewijzigd te worden. In het bestemmingsplan is de maximale hoogte dertig meter, maar het deelgebied wordt in drie zones gerealiseerd, waar ook gebouwen minder hoog zijn. Overigens is dit deel van Middenwaard dat wordt volgebouwd. Volgens wethouder Floor Gordon van ruimtelijke ordening wordt de kroon op Middenwaard als entree voor de wijk met uiteraard ‘duurzaamheid’ en veel ‘natuurinclusiviteit’. Dat betekent naar de mening van de wethouder: “Energie-efficiënt, circulair en passend in het groene karakter van Amstelveen.”

Betaalbaar

Middenwaard is in vier delen opgedeeld. Deelgebied 1, waar het nu om gaat, is het meest westelijke gebied dat grenst aan Gondel; het is laatste deel van de wijk. In de andere gebieden staan al ‘luxe’ woningen. In dat laatste deel en komt er een nieuw kindcentrum met school, kinderopvang en gymzaal. Volgens Floor Gordon komen er ‘sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen’, waarvoor dit najaar de procedure wordt gestart om een ontwikkelaar te selecteren die dit gaat bouwen. Daarom hebben we het bestaande beeldkwaliteitsplan nu bijgewerkt.” Tot woensdag 12 juni kunnen belangstellenden op het concept beeldkwaliteitsplan reageren. Het is vanaf 2 mei digitaal te vinden op officiele bekendmakingen. Reageren kan door een mail te sturen naar bouwprojecten@amstelveen.nl. Omwonenden krijgen hierover bericht.

Definitief

Het definitieve beeldkwaliteitsplan ‘Middenwaard deelgebied 1’ wordt in het najaar voorgelegd aan de gemeenteraad, daarna wordt de tender gepubliceerd waarop projectontwikkelaars offertes aanbieden. Dit proces zorgt ervoor dat de gemeente volgens haar de beste ontwikkelaar kan selecteren ‘op basis van kwaliteit en prijs’. Omdat het project in het bestemmingsplan past, kan te zijner tijd worden volstaan met een vergunning.

 

Kamerlid Esmah Lahlah wethouder praten over bestaanszekerheid

In wijkcentrum Alleman aan Den Bloeienden Wijngaerdt houdt op donderdag 16 mei om 19.00 uur de nieuwe partij GroenLinks-PvdA Amstelveen een bijeenkomst over bestaanszekerheid in Amstelveen. Kamerlid Esmah Lahlah (GL, foto) is daar een van de sprekers. Samen met wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) en minima-moeder Tanja Herfst in zal gaan op stellingen over bestaanszekerheid.

Daarnaast is er ruimte voor vragen gesprek met het publiek.

Verkiezingsprogramma

Het is de bedoeling dat de avond verband houdt met de volgende gemeenteraadsverkiezingen, waarin de nu nog coalitiepartner PvdA en GroenLinks in de oppositie samen één fractie vormen. Alles wat op de avond wordt besproken wordt, wordt ‘meegenomen’ bij het maken van het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij, belooft zij. “Hierdoor hoopt de partij beter te kunnen luisteren naar wat er leeft in Amstelveen als het gaat om bestaanszekerheid.” Het is verplicht zich voor de bijeenkomst aan te melden. Dat van via:https://forms.gle/v3MUqorZnweA1Rgy5

Bevrijdingsfeest in Oude Dorp Amstelveen op 5 mei: het programma

Amstelveen - Het Oude Dorp van Amstelveen staat op Bevrijdingsdag, maandag 5 mei, in het teken van 80 jaar vrijheid. Met diverse muzikale en culturele optredens, het verwelkomen van het Bevrijdingsvuur en een taartenbakwedstrijd is er van alles te beleven.

Het Dorpsplein verandert deze dag in een gezellig evenemententerrein met terras en podium. De programmering is breed: van klassieke klanken en jeugdige bandjes tot dansbare rock & roll en saxofoonmuziek. Er zijn optredens van onder meer stadspianiste Li Xie, The Diamond Baritones, Big Time en DJ Appelmoes. De populaire band Swing the Mood treedt twee keer op.

PROGRAMMA 5 MEI

Centraal staat ook het Bevrijdingsvuur, dat in de nacht voorafgaand aan het festival wordt opgehaald uit Wageningen door Atletiek Vereniging Startbaan en symbolisch naar Amstelveen wordt gebracht. Het vuur wordt om 19.00 uur officieel aangeboden en ontstoken door burgemeester Tjapko Poppens.

Naast muziek is er ruimte voor ontmoeting en creativiteit. Zo kunnen bezoekers meedoen aan de workshop Schorten voor de vrede en meebakken in de wedstrijd Taarten voor de vrijheid. Ook is er een vrijheidslezing door Willem de Haan.

Met het festival onderstrepen de organisatoren het belang van vrijheid en verbondenheid. ‘Juist in deze tijd is het goed om stil te staan bij hoe kostbaar vrijheid is – en om dat samen te vieren.’ Het Bevrijdingsfestival start om 14.00 uur eindigt om 22.30 uur. Toegang is gratis.

Bekijk het programma op de website van Amstelveen Oranje.

Prijswinnend Infinity Cleaning meer dan alleen een belofte

Amstelveen - Het Amstelveense schoonmaakbedrijf Infinity Cleaning heeft met de uitverkiezing tot Belofte van het Jaar tijdens de prestigieuze Ondernemer van het Jaar Verkiezing laten zien dat een vernieuwende, kwalitatieve en vooral positieve benadering van de schoonmaakbranche dé ingrediënten zijn voor succes. De Amstelveense eigenaren Natascha en Chella zijn trots op de prijs, die het duo alleen nog maar meer energie heeft gegeven.

De twee Amstelveense vriendinnen richtten Infinity Cleaning slechts een paar jaar geleden op. Door de vernieuwende en verfrissende aanpak groeide hun goeddoordachte start-up in drie jaar tijd uit tot een volwaardig schoonmaakbedrijf met een breed dienstenaanbod en een hecht, gedreven team van inmiddels tien man sterk.

Prachtig vak

Van kantoren, sportkantines en bedrijfsruimtes, Infinity Cleaning levert inmiddels op tal van plekken in en rond  Amstelveen voordelige, flexibele en kwalitatieve schoonmaakdiensten op maat. Mét een glimlach, want dat is één van de handelsmerken van Infinity Cleaning. Eén ding zal bij Infinity Cleaning altijd onveranderd blijven: het plezier in schoonmaken. Terecht prees de zevenkoppige jury van de ondernemersverkiezing Natascha en Chella niet alleen om hun frisse visie op de schoonmaakbranche; het was de jury ook zeker niet ontgaan dat Infinity Cleaning zich inzet om het vaak ondergewaardeerde schoonmaakvak uit het verdomhoekje te halen.

‘Schoonmaken is gewoon heel erg belangrijk. Het is een prachtig vak dat veel voldoening geeft,’ verklappen Natascha en Chella het eigenlijke geheim achter het succes van hun bedrijf. De dames trainen nieuw personeel ook altijd volgens hun eigen maatstaven: 'We vinden het belangrijk dat onze medewerkers het vak begrijpen en het net zo belangrijk vinden als wij. Want pas dan zijn de resultaten er ook naar. En daar gaat het om.'

Motivatie

‘We hebben het zeker wel even gevierd toen we werden uitgeroepen tot Belofte van het Jaar,’ blikt Chella terug op de Gala-avond waar ze de felbegeerde Belofte-trofee omhoog mochten houden. Natascha vult aan: ‘We zijn echt trots op deze titel, zeker omdat het een juryprijs is. Het bevestigt dat we op de goede weg zijn en het motiveert ons ook om nog beter te worden. We willen natuurlijk blijven groeien, maar wel met behoud van onze persoonlijke aanpak en kwaliteit. Tevreden klanten, dat is onze hoogste prioriteit.’

Het waren de afgelopen jaren grotendeels tevreden klanten die dankzij mondtot- mondreclame het bedrijf zo deden groeien. Bij Infinity Cleaning wordt vakmanschap nIet alleen gecombineerd met een moderne aanpak, maar ook met een schappelijke tariefstelling. Infinity Cleaning rekent niet in uren, maar in vierkante meters. Het bedrijf ziet schoonmaken niet als een klus die zo snel mogelijk gedaan moet worden, maar als een opdracht die goed, verantwoordelijk en met een blinkend resultaat moet worden uitgevoerd. Bovendien wordt Infinity Cleaning bij haar klanten graag onderdeel van het team.

Beloftes waarmaken

Dat Infinity Cleaning een Belofte is, is met het winnen van de prijs bevestigd, maar feitelijk maakt Infinity Cleaning al sinds de start alle beloftes waar. Het Amstelveense schoonmaakbedrijf is dus vooral heel hard op weg een écht Amstelveens begrip te worden.

Infinity winnaar inzetje.jpg

Infinity Cleaning verleent schoonmaakdiensten op maat bij bedrijven, instellingen en verenigingen in regio Amstelveen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!

Infinity Cleaning
Amstelveen
06 10 12 22 96
info@infinity-cleaning.nl 
www.infinity-cleaning.nl 

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 98.

Channah Hewitt schittert als Josephine Baker in veelgeprezen musical

Avond aan avond blaast Channah Hewitt het indrukwekkende levensverhaal van Josephine Baker nieuw leven in tijdens de muzikale theatervoorstelling Josephine B., een leven in revue. De musical vertelt het meeslepende verhaal van de Amerikaanse zangeres en activiste die als zwarte vrouw doorbrak in het Parijs van de jaren ’20, spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en zich inzette tegen racisme.

Channah geniet zichtbaar van haar rol: “Het is een cadeautje om te mogen spelen.” Ze wordt geprezen om haar krachtige vertolking, die haar al een Musical Award-nominatie opleverde voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Met acht nominaties in totaal is Josephine B. een absolute publiekstrekker én kritische favoriet.

De voorstelling zit vol muzikaal spektakel, persoonlijke diepgang en historische betekenis. Channah deelt het podium met haar broer Leo-Alexander Hewitt, die Martin Luther King speelt. “Samen op het toneel staan maakt deze productie extra bijzonder.”

Josephine B., een leven in revue is nog tot en met 1 juni te zien in theaters door het hele land en op 15 mei in Schouwburg Amstelveen. Meer info en tickets: www.schouwburgamstelveen.nl & www.degraafcornelissen.nl.


foto theaterintekst

β€œOnvrijheden nemen sluipenderwijs toe” - Hanneke Groenteman

Hanneke Groenteman spreekt op 7 mei 2025 de 20e Willem Arondéuslezing uit. Een lezing over vrijheid, ter nagedachtenis aan de verzetsheld Willem Arondéus. In aanloop hiernaartoe vertelt de programmamaker, journalist en schrijver over laf zijn, gesprekken met ouders en toegenomen onvrijheden.

Had u weleens van Willem Arondéus gehoord?

Groenteman: “Ja, zeker. Ik wist dat hij betrokken was bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Eigenlijk kende ik hem vooral uit anekdotes. Dat hij een stille, teruggetrokken jongeman was die in de kast zat en ongelukkig was. En dat hij betrokken is geraakt bij de verzetsgroep waar ook Gerrit van der Veen, Frieda Belinfante en de Bakker familie onderdeel van uitmaakten. Daar is Arondéus tot bloei gekomen. Als leider van de groep verdeelde hij de taken. Ik verdiep mij nu verder in zijn verhaal door een boek te lezen en een documentaire te kijken over zijn leven.”

Arondéus is na de aanslag opgepakt en doodgeschoten voor zijn verzetsdaad. Wat laat hij na?

“Dat je wel bang mag zijn, maar nooit laf. Het is erger je te schamen voor de dingen die je niet doet, dan straf te krijgen voor de dingen die je wel doet.”

Bent u weleens laf geweest?

“Ik heb een grote mond over van alles, maar wat doe ik nu eigenlijk? Ik leef toch eigenlijk als een koningin – in een mooi huis, zonder geldzorgen. Ik heb een ongelooflijk fijne familie. Als je dat zo bekijkt, zit dat tegen de rand van lafheid aan.”

Vindt u dat echt?

“Nou ja, ik help er niemand mee. Ik heb vrienden en kennissen die met hulpgoederen naar Oekraïne rijden of mensen in huis nemen. Daar ben ik te oud en te schijterig voor. Maar als ik 50 jaar was, had ik het ook niet gedaan. Ik stort geld, doe vrijwilligerswerk en heb op de snelweg staan actievoeren. Het is niet dat ik mij doodschaam, maar dat vind ik eerder gemakzuchtig dan moedig. Daarvoor ligt mijn lat te hoog.”

U heeft de oorlog zelf ook meegemaakt. Op 3-jarige leeftijd werd u ondergebracht bij een verzetsvrouw terwijl uw ouders onderdoken. Denkt u nog weleens terug aan die tijd?

“Best vaak, want ik word voortdurend geïnterviewd door schoolklassen die dan weer met een of ander project bezig zijn over de Tweede Wereldoorlog. Ook als mijn kleinkinderen op bezoek zijn, denk ik onwillekeurig terug aan mijn eigen jeugd. Inmiddels weten ze alles al, ze zijn opgegroeid met mijn verhalen. Die dikte ik altijd wel een beetje aan, dat ik mij moest verstoppen en zo. De 2 jongsten heb ik ook meegenomen naar het Holocaustmonument aan de Weesperstraat. Heel ontroerend om te zien hoe zij daar als een soort speurtocht doorheen zijn gegaan, op zoek naar hun eigen namen en kinderen van hun eigen leeftijd.”

Speelde uw Joodse achtergrond een rol bij uw opvoeding?

“Totaal niet. Nul. Voor de oorlog waren mijn grootouders al socialisten. Mijn opa was diamantbewerker en richtte de eerste vakbond op. Ik kom uit een Partij van de Arbeid-milieu en daar gaat het orthodoxe jodendom redelijk slecht mee samen. Ik groeide wel op in een Joodse buurt en mijn ouders hadden Joodse vrienden, maar pas in de oorlog zijn we Joods gemaakt.”

Voor War Child maakte u de serie ‘Laat oorlog geen generaties duren’. Hierin praat u over oorlogstrauma’s en hoe er vaak over werd gezwegen. Werd er bij uw familie over de oorlog gepraat?

“Als je zoiets meemaakt is het heel moeilijk om daarover te praten. Mijn ouders zeiden wel: ‘Goh, ken je die nog. Die is ook niet teruggekomen.’ Wat dat betekende, wist ik niet. Ik heb nooit fatsoenlijk gepraat over die hele onderduiktijd.”

Had u daar wel behoefte aan?

“Ik wilde mijn ouders geen verdriet doen. Mijn vader is beide ouders verloren, mijn moeder haar broer en verder nog veel neven en nichten. Ik voelde dat daar een open zenuw zat. Door de tijd is daar een korstje overheen gekomen, maar die wilde ik niet open pulken. Op latere leeftijd heb ik het één keer geprobeerd. Toen reageerde mijn moeder: ‘Wil je daar nooit meer over beginnen?’ Ik geef interviewtrainingen en mijn cursisten krijgen altijd de opdracht hun ouders te interviewen met een opnameapparaatje. Vaak werken de ouders wel mee als de cursisten vertellen dat het moet van de juf van de cursus. Op die manier kunnen ze alles vragen wat ze nooit hebben gedurfd én staat de stem van hun ouders op een bandje. Daarmee krijgen ze de kans iets te maken waar ze altijd dankbaar voor kunnen zijn.”

Het thema van de lezing is ‘vrijheid’. Dat is een vrij breed begrip. Hoe gaat u daar invulling aan geven?

“Ik kan bijna niet anders dan beginnen bij mijn eigen onvrijheid als kind in de oorlog en de onvrijheid van mijn ondergedoken ouders. Al kan ik nog verder het verleden in duiken met een verre Joodse voorvader die werd vervolgd door de inquisitie en is gevlucht naar Amsterdam. De vrijheid die we na de oorlog vierden, zijn we nu langzaam aan het verliezen. We worden met onze neus op de feiten gedrukt als we kijken naar landen als Congo, China, Rusland of Amerika. Daar staat de vrijheid nu al op het spel.”

Merkt u daar zelf al iets van?

“Die onvrijheden nemen sluipenderwijs toe. We passen ons steeds een beetje aan, schikken een beetje in. Ik merk het nog niet aan den lijve, maar stel ik zou een abortus willen. Dat zou binnenkort zomaar opeens niet meer kunnen. In Amerika ontslaat Trump iedereen die hem niet bevalt. Dat gebeurt hier nog niet, maar wie weet.”

Is het volgens u belangrijk om te blijven praten over thema’s als vrijheid en de oorlog elk jaar weer te herdenken?

“De Tweede Wereldoorlog is een bron van informatie waar we nog steeds veel aan hebben. De chaos in Amerika doet mij sterk denken aan wat ik heb gehoord en geleerd van de dertiger jaren in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De zelfverklaarde sterke man, de verarming van de bevolking die hunkert naar een oplossing, het aanwijzen van een paar schuldigen. Nu zijn het alleen niet de Joden, maar de immigranten, de buitenlanders, de asielzoekers. Het is doodeng wat daarover wordt gezegd in sommige kringen. De woningnood, het vuurwerkverbod; alles is hun schuld.”

Maakt u dat bang?

“Ik kan niet anders dan denken dat de slinger op een gegeven moment de andere kant op slaat. Om mij heen zie ik tal van initiatieven die hun eigen oplossingen zoeken, zoals eigen zorgdomeinen opzetten, woningbouwcorporaties stichten of milieuactivistische dingen doen. Die hebben alleen niet zo’n grote mond, dus dat trekt geen aandacht. We zitten nu op de bodem van een hele nare put. Daar moeten we doorheen, maar er komt absoluut een tegenbeweging. Ik lig niet wakker van zorgen. Daar help ik niemand mee. Bovendien is het mijn natuur niet.”

Volg de lezing op tv of online

Groenteman spreekt de Arondéuslezing uit in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Aanmelden voor de Willem Arondéuslezing is helaas niet meer mogelijk. Het maximumaantal bezoekers is bereikt.

Gelukkig kan iedereen in Noord-Holland de lezing door Hanneke Groenteman wel volgen. Vanaf 20.00 uur bij NH-nieuws Opent een externe link , bij haarlem105/TV Opent een externe link of via het YouTube-kanaal van de provincie Noord-Holland Opent een externe link . Een gebarentolk vertaalt de lezing.

Nieuwe detailhandelsvisie vooral gericht op winkelcentrum Stadshart

Het grote winkelcentrum in het Stadshart, waar voornamelijk ketens huizen en de lokale winkeliers weg trokken, wil de gemeente, onder meer door verbouwing van dat hart, aantrekkelijker maken voor vooral de regio. Dat staat in een nieuwe Detailhandelsvisie, die van dinsdag 6 mei af zes weken ter inzage ligt en waarover de gemeenteraad zich later moet uitspreken. De wijkwinkelcentra, waar men vooral lokale winkeliers wil hebben, zijn voor de dagelijkse boodschappen, vooral gericht op supermarkten, die overigens weer in handen van ketens zijn.

Maar de Detailhandel is van grote waarde voor Amstelveen, zegt de gemeente. In het regionale (hoofd) winkelcentrum worden steeds meer winkels gebouwd, maar dreigt anderzijds leegstand.

Online

Het is de gemeente wel opgevallen dat de sector onder grote druk staat, waaraan onder meer het online kopen debet is. Tegelijk ziet zij dat ‘de winkelbeleving’ belangrijker wordt. Overigens wil men – ook in de wijkwinkelcentra – het aantal standplaatsen beperken, wat al eerder het beleid van de gemeente was; zij kiest voor winkelpanden. De nieuwe Detailhandelsvisie is een vervanging van de oude, waarin werd aangegeven dat supermarkten nu eenmaal een bepaald aantal vierkante meters nog hebben en waarom het winkelcentrum Waardhuizen te klein werd gevonden. Eigenaar Netjes wil nu ten behoeve van AH de ‘binnenplaats’ opofferen voor nieuwbouw. De nieuwe visie geeft richting aan de toekomstige ontwikkeling van winkelgebieden en laat zien hoe de gemeente omgaat met ruimtelijke, economische en maatschappelijke uitdagingen, zegt de gemeente.

Winkels in de wijk

Volgens wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken vormen winkeliers een belangrijke pijler onder de lokale economie en dragen zij bij aan de ‘leefbaarheid en identiteit’ van de stad. “Met een gevarieerd winkelaanbod, van het regionale Stadshart tot goed functionerende wijkwinkelcentra en detailhandel in Bovenkerk, heeft Amstelveen een breed aanbod voor haar inwoners en bezoekers”, zegt hij.

Hij vindt dat detailhandel niet alleen belangrijk voor de werkgelegenheid is, maar ook een belangrijke ‘sociale en ruimtelijke’ rol speelt. Winkelgebieden zijn volgens hem ontmoetingsplekken, die de samenhang in de wijken versterken. Dat bleek onder meer toen de supermarkt uit het centrum Waardhuizen vertrok, gevolgd door een scala van lokale ondernemers.

Stadshart

“Met deze detailhandelsvisie geeft de gemeente richting aan de toekomstige ontwikkeling van winkelgebieden in Amstelveen en leggen we de basis voor sterke, bereikbare winkels die passen bij de stad van morgen,” zegt hij. Daarin speelt het begrip ‘duurzaamheid’ eb belangrijke rol. Overigens worden niet alle wijkwinkelcentra op dit moment door lokale winkeliers gedreven. Bankrashof, bijvoorbeeld, kent alleen nog een supermarkt (Vomar) en een een drogist, die bij de de keten Kruitvat behoort. Verder zijn de lokale winkeliers weggetrokken op een schoenmaker en een (niet meer el dag open zijnde) kapper na. Maar de gemeente wil met de nieuwe visie ’toekomstbestendig’ zijn  En ‘aantrekkelijk, bereikbaar en vitaal’, waarbij zich vooral richt op ‘het versterken van het Stadshart dat zich verder ontwikkelt als levendig en veelzijdig stadscentrum met ruimte voor winkels, horeca, cultuur en andere stedelijke functies.’ Al wil zij wel de wijkwinkelcentra behouden en zelfs verbeteren voor dagelijkse boodschappen , maar wel ‘met ruimte voor aanvullende functies zoals niet-dagelijkse detailhandel, horeca en maatschappelijke voorzieningen’. Buiten de ‘hoofdwinkelstructuur’ zijn nieuwe winkelontwikkelingen in principe niet toegestaan, met uitzondering van transformatiegebieden als Nieuw-Legmeer en Kronenburg. Ook de winkels zijn volgens de gemeente gericht op een nog steeds groeiende internationale stad.  “De visie sluit aan bij bredere ruimtelijke opgaven, zoals de groei van de stad, de transformatie van gebieden als Kronenburg en Nieuw-Legmeer, en de ambitie om Amstelveen aantrekkelijk en leefbaar te houden voor een diverse en groeiende bevolking”, staat er in het stuk. En: “De detailhandelsstructuur van Amstelveen is fijnmazig, met wijkwinkelcentra in de nabijheid van woonbuurten en een goed bereikbaar Stadshart. Door in te zetten
op multimodale bereikbaarheid – te voet, met de fiets, per OV en auto – wordt de toegankelijkheid van winkelgebieden voor alle doelgroepen vergroot. Daarnaast draagt clustering van voorzieningen bij aan het verminderen van verkeersbewegingen en het
stimuleren van duurzaam vervoer.”

Participatie 

Er is volgens de gemeente bij de voorbereiding van de nieuwe visie gesproken met winkeliers, vastgoedeigenaren, ondernemersverenigingen en andere betrokkenen. In het najaar zal de gemeenteraad een besluit nemen over de Detailhandelsvisie en wordt een Detailhandelsplan opgesteld ‘waarin de acties verder worden uitgewerkt’.

 

Amstelveen in 24hrs: Boeren van Amstel op twee locaties

Op zaterdag 17 mei 2025 nemen de Boeren van Amstel deel aan het veelzijdige programma Gluren bij Buurtkamer KKP, onderdeel van Amstelveen in 24hrs. Jong en oud zijn vanaf 13.00 uur tot 17.00  uur welkom voor een middag vol natuur, cultuur, historie én natuurlijk: smaakvolle zuivel uit eigen streek!

Proeverij in de Buurtkamer KKP

In de gezellige buurtkamer in Keizer Karelpark kunnen bezoekers genieten van een heerlijke proeverij. Kom kennismaken met onze Amsterdammer Kaas, ambachtelijke melk en romige yoghurt – allemaal vers uit de Bovenkerkenpolder en het Amstelland. Tijdens de middag draait er een doorlopende videopresentatie over het werk van de Boeren van Amstel.

Op Safari en Picknicken bij de Boer

Later op de middag verplaatsen we ons naar het platteland. Vanaf 15:30 uur ben je welkom op Boerderij Bouwlust in Nes aan de Amstel. Daar nemen boerin Marie en boer John je mee op biodiversiteitssafari.

Samen zaaien jullie een strook in met een speciaal kruidenmengsel voor meer biodiversiteit, en breng je met een handige app de plantensoorten in kaart.

Na al dat buitenwerk is het tijd om te ontspannen tijdens een gezellige picknick op het boerenland. Neem je picknickmand, kleed en favoriete hapjes mee en geniet samen van het uitzicht en de frisse buitenlucht. Ook bij minder mooi weer gaat het door, dus neem geschikte kleding en laarzen mee!

Praktische informatie

  • Datum: Zaterdag 17 mei om 13.00 uur in Buurtkamer KKP
  • Locaties:
    • Buurtkamer KKP Keizer Karelpark, Lindenlaan 75 Amstelveen
    • Boerderij Bouwlust, Ringdijk 21, Nes aan de Amstel
  • Tijdstip Safari & Picknick: vanaf 15:30 uur
  • Tip: Kom op de fiets en neem je eigen picknickspullen mee!

Boeren van Amstel kijkt ernaar uit je te ontmoeten! Ontdek, proef en beleef hoe lekker duurzaam lokaal kan zijn. Volg Boeren van Amstel ook op Facebook

❌