Omdat de gemeente wil dat er 110.000 inwoners komen, bestaat er – naast allerlei ‘visies’ – ook een ‘horecavisie’. Die heet ‘Amstelveen, smakelijk verbonden’ en wordt van 8 april af ter inzage gelegd, waarna er zes weken kan worden geklaagd, pardon ‘een zienswijze’ op het stuk gepresenteerd.
De horecavisie, ‘met gebiedsgerichte insteek’, is volgens gemeente gericht op kwantiteit en kwaliteit, aansluitend ‘bij de vraag uit het gebied’.
Evenementen
Volgens wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken is belangrijk zo’n nieuwe visie er komt, opdat ook de horeca de markt kan blijven bedienen, ondanks alles wat er verandert in de stad. “Als verblijf- en ontmoetingsplaats voor bezoekers en inwoners draagt de sector zowel economisch als sociaal veel bij”, zegt hij. Zijn opvatting is dat de horeca andere stedelijke functies – zoals detailhandel, kantoren, evenementen en cultuur – ondersteunt en ook zelf mensen naar zich toetrekt. Er zijn in de gemeente 150 horecagelegenheden, waarvan 11 hotels. “De horeca is bepalend voor de beleving en gastvrijheid in Amstelveen”, vindt hij. De sector staat ook centraal tijdens bij evenementen, zoals Amstelveen Culinair, Diwali, Japan Festival en Amstelveen 24hrs.
Inspraak
Er zijn bij de ontwikkeling volgens de gemeente horecaondernemers aan het woord geweest, zoals de eigenaar van Day’s Foodbar, Daan Kroone, die toevallig ook voorzitter is van de afdeling Amstelland van Koninkijke Horeca Nederland (KHN), dat weer is vertegenwoordigd in het Platform Ondernemend Amstelveen, waarmee ook werd gesproken. ‘Een inclusieve stad met een duurzaam, afwisselend en bruisend aanbod waar ook ruimte is voor nieuwe initiatieven’, wil het college van B en W plus de horeca ervan maken. Nieuwe wijken maken toekomstige horecavestigingen wel mogelijk, maar de horeca vraagt wel een balans tussen leefbaarheid en levendigheid. Dat vraagt de gemeente ook, want ‘sommige inwoners kunnen ook last ervaren van horecaondernemingen’, staat er in de nieuwe visie. En om die last te beperken is een breed gedragen horecaplan nodig, voegt de gemeente eraan toe. Ook al om in haar ogen Amstelveen ‘aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen’ voor iedereen te houden.
Promotie
De gemeente vindt evenementen belangrijk voor promotie van zowel het plaatselijke horeca-aanbod als versterking van de lokale economie. Halverwege dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over de horecavisie en daarna wordt een horecaplan worden opgesteld, waarin de acties worden uitgewerkt.