Amsterdam/Amstelveen - Hij noemt het zelf ‘het kleinste theemuseum ter wereld’ en het zal een uitdaging zijn om iemand te vinden die met meer passie en bevlogenheid over thee kan vertellen dan Amstelvener Geoff Gordon. Hij runt sinds augustus vorig jaar zijn eigen, unieke theewinkel ‘Amsterdam Teas’ aan de Parnassusweg in Amsterdam Zuid, met een kleine veertig unieke soorten thee die je nergens anders in Nederland zal vinden.
In een knusse, kleine ruimte in het voormalige gerechtsgebouw - daar waar de kantoorbrug over de Parnassusweg loopt - heeft Geoff zorgvuldig zijn eigen thee-imperiumpje opgebouwd. Het winkeltje zit haast avontuurlijk verstopt op de 1e verdieping van het verzamelgebouw. De entree is via de koffiebalie M/Portier aan de Parnassusweg en na wat kort zoekwerk – trap op, links, aan het eind van de gang, word je hartelijk ontvangen in het kleurrijke theeparadijs van Geoff.
Unieke theesoorten
Het fysieke winkeltje van Amsterdam Teas is de basis van een fraaie en zeer overzichtelijke online webshop, waar een bijzondere variëteit aan theesoorten is te bestellen. Maar de winkel, hoe klein ook, biedt toch net even wat meer. Geoff ontvangt er met groot plezier (inter-)nationale liefhebbers van thee. Zij maken niet alleen kennis met een bijzonder vriendelijke en gastvrije eigenaar, maar vooral ook met unieke theesoorten die de smaakpapillen van de meest doorgewinterde theeliefhebbers zullen verrassen. Thee afkomstig van zorgvuldig geselecteerde, kleine en veelal onbekende producenten uit diverse continenten. Van India, China, Thailand en Taiwan tot aan Kenia en Rwanda: hier vind je echt de meest bijzondere soorten.
AMSTERDAM TEAS WEBSHOP KLIK HIER
Thee met een verhaal
Belangrijk om te weten is dat Geoff niet zomaar thee verkoopt, maar thee met een verhaal. Achter elke thee in zijn winkel kent hij het (persoonlijke) verhaal van de producent. En natuurlijk weet hij alles van de bijzondere eigenschappen van de soorten thee, die overzichtelijk in stellages staan uitgestald.
Geoff is als theeliefhebber al heel lang gefascineerd door de enorme reeks aan variëteiten die uit een theeblad kunnen voortkomen. ‘Het is in principe altijd zelfde blad. Er zijn twee voorkomende variaties in de natuur, camellia sinensis sinensis en camellia sinensis assam. Maar het is de vraag hoe je het droogt en rolt. Ik blijf het fascinerend vinden hoe veel soorten thee daar uit voort komen. Het is in feite net als met wijn, er zijn heel veel ontzettend veel gecultiveerde variëteiten. ‘Incredible,’ zegt Geoff.
Voor wie een bezoekje aan Amsterdam Teas brengt: Geoff heeft Amerikaanse roots. Ook al praat hij haast feilloos Nederlands, soms schakelt hij automatisch over op zijn moedertaal. Het stoort zeker niet en voor de vele internationale klanten is zijn tweetaligheid alleen maar een voordeel.
VOLG AMSTERDAM TEAS OP INSTAGRAM
Ontvangst
Geoff heeft niet alleen zorgvuldig nagedacht over het concept van Amsterdam Teas, maar ook over hoe hij gasten ontvangt in zijn theemuseumpje. De diverse soorten thee staan strategisch uitgestald, met in het midden van het winkeltje een bartafel, met daarop aanlokkelijk theebenodigdheden, waaronder kleurrijk theeservies (ook te koop) dat in geen enkel huis zal misstaan. Een ‘tour’ door het winkeltje volg je zittend en Geoff vertelt ondertussen honderduit, geen stellage overslaand. Hij neemt je mee op een bijzondere reis door de wereld van thee en je mag hem alles vragen: hij beantwoordt zorgvuldig én eerlijk. Of melk en suiker in je thee een doodzonde is? Lachend’ ‘Hmmm, hier in de winkel eigenlijk wel, maar thuis mag iedereen natuurlijk doen wat hij of zij wil. Als mensen graag thee met melk drinken, dan adviseer ik een sterkere thee, waardoor de smaak er alsnog doorheen komt,’ lacht hij.

Amsterdam Teas
Bij alle theeën staan proefblikjes. Geoff toont de samenstelling, laat je ruiken en legt uit hoe de bladeren gerold zijn en weet alles van smaak, intensiteit en kleur. De vermakelijke tour leidt langs alle continenten, met de verhalen van de veelal kleine boerderijen en families waar de thee met zorg op veelal klassieke wijze geproduceerd wordt. ‘Kijk, deze thee komt van een vader en dochter uit India. Een heel lief en grappig stel én een hele smaakvolle thee’, zegt hij wijzend op de Nilgiri-serie in zijn assortiment.
Persoonlijk
Het liefst zou Geoff al zijn webshopklanten het verhaal achter iedere thee persoonlijk vertellen. Dat is, met de groeiende populariteit van zijn webshop ondoenlijk, maar in ruil is de webshop zeer uitgebreid: bij elke thee staat nauwkeurig waar deze vandaan komt, hoe je hem het beste kan bereiden, maar ook wat de beste tijd van de dag is om hem te drinken en welke stemming er bij past. En natuurlijk wat de prijs is. Nu heeft Amsterdam Teas een select aantal zeer exclusieve theesoorten waar een pittig prijskaartje aan hangt, maar over het algemeen zijn de prijzen zeer gangbaar en kan je zeer bijzondere thee voor een zeer redelijke prijs op de kop tikken. Zeker gezien het aantal kopjes dat je uit een relatief kleine hoeveelheid thee kan halen.
Niet na 1x weggooien
Wat Geoff al zijn klanten vertelt en ook blijft benadrukken is om de thee niet na één keer trekken weg te gooien. ‘Je kan de meeste thee tot wel drie of vier keer laten trekken (en vaak meer). Het is echt heel zonde om het na één keer weg te gooien, er zoveel werk in van de kleine producenten en het karakter van de thee blijft ook na meerdere keren aanwezig. Als je de thee meerdere keren gebruikt, wordt deze écht niet minder goed. De thee kan bij sommige soorten wel een geleidelijke gedaantewisseling qua smaak ondergaan, zonder dat thee minder wordt,’ legt Geoff uit. ‘Sommige soorten kan je tot wel 10 keer laten trekken.’ Hij wijst op de ‘Da Hong Pao’, afkomstig uit een rotsachtig gebied in China. ‘Het begint na 1 keer trekken als een sterke, bijna rookachtige thee en eindigt na 9 of 10 keer trekken als een zuur-fruitige thee, dat is echt heel bijzonder.’
Oolong
Geoff zet ondertussen, hoe kan het ook anders, een kop thee. Zijn keuze is gevallen op de ‘Tie Guan Yin’, een klassieke ‘Oolong’ uit China, die ook wel in Taiwan voorkomt. Deze Oolong is op een aparte manier gerold, zodat de thee pas echt opengaat als de blaadjes in de pot met heet water zitten. Het resultaat na een paar minuutjes trekken op 85 graden is een fluweelzachte smaaksensatie met een lichte kaneeltint. Een smaak die reguliere theezakjes uit de supermarkt doen verbleken, ook al wil Geoff niets weten van kritiek op andere (grote of kleine) thee-producenten.

De diverse soorten staan overzichtelijk uitgestald.
Het is vooral zijn eigen passie die hem tot deze unieke theewinkel bracht. Een passie die ooit begon toen hij besloot te stoppen met het drinken van koffie en op zoek ging naar goede alternatieven. Het werd een ontdekkingstocht, die tot op de dag van vandaag voortduurt. ‘Natuurlijk zijn er meer theewinkels in Amsterdam,’ zegt hij. Geoff bezocht ze regelmatig, was ook zeker enthousiast. Maar ik liep tegen een plafond aan en kon niet loslaten dat er meer moest zijn.’ Lang verhaal kort: hij maakte van zijn onmetelijke passie zijn werk en ontdekte theesoorten waar hij zichzelf goed bij voelt en die hij nu maar al te graag met de rest van de wereld wil delen via Amsterdam Teas. En dat maakt deze theewinkel tot een one-of-a-kind-shop. Amsterdam Teas is voor elke theeliefhebber meer dan een bezoek waard: het is een aanstekelijke ontdekkingstocht naar een hele nieuwe beleving van thee – en Geoff is de perfecte gids.
Amsterdam Teas
Parnassusweg 126
1076 AT Amsterdam
https://amsterdamteas.com/nl
Openingstijden winkel: wo-vr 11.00 tot 18.00. za. 11:00 tot 17:00, zo 13:00-16:00
Afspraak maken? Stuur een mail naar care@amsterdamteas.com
Telefoon: +31(0)6 14 28 75 10