❌

Lees weergave

Buddy bankje moet pesten en eenzaamheid op school tegengaan

Amstelveen - Zaterdag 19 april is het de ‘Landelijke Dag tegen Pesten’. Daarom opende kinderburgemeester Velorisa samen met onderwijswethouder Berkhout de Buddy Bench, oftewel een bankje tegen pesten, op basisschool Mio Mondo. De kinderraad van Amstelveen wil dat pesten stopt en dat iedere bassischool zo’n bankje krijgt. Ook verspreiden ze als kinderraad hun lied “STOP allemaal met pesten”.

Eenzaamheid

'Pesten kan heel ingrijpend zijn in het leven van kinderen', zegt wethouder onderwijs Frank Berkhout. 'Het kan leiden tot eenzaamheid en depressieve gevoelens. Als gemeente vinden we het belangrijk dat ieder kind zich veilig voelt, thuis en op school. Daarom steunen we de kinderraad die met verschillende initiatieven pesten willen tegen gaan. Dit bankje is daar een mooi voorbeeld van.'

Buddy Bench

De Buddy Bench wil eenzaamheid bij kinderen tegengaan. Als een kind zich buitengesloten voelt, kan het op dit bankje gaat zitten. Andere kinderen kunnen dan contact maken om samen te spelen. Het is belangrijk voor kinderen om te weten dat ze niet alleen zijn en dat er altijd iemand is die je wil helpen.

Kinderburgemeester Velorisa; 'Als kinderraad maken we dit jaar een vuist tegen pesten. Ik ben dan ook heel blij met dit bankje op het schoolplein van de Mio Mondo, in totaal staan er nu drie in Amstelveen en er komen er nog meer bij. Zodat het pesten stopt. Want zoals we als kinderraad in onze rap zingen; Al die pesters houdt nu op, wij willen dat het pesten stop. De littekens van pesten gaan diep, vergeet dit alsjeblieft niet.'

61 17042025 Buddy Bankje tegen pesten.jpeg

Nieuw Buurt Informatiepunt opent in hart van Groenelaan

De wijk Groenelaan is een warm en betrokken stukje Amstelveen, en sinds donderdag 17 april 2025 is daar een mooie toevoeging bij gekomen. Wethouder Marijn van Ballegooijen opende die dag officieel het nieuwe Buurt Informatiepunt in het gebouw Belvedère aan de Laan van de Helende Meesters. Een plek voor en door de buurt.

Iedere woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen buurtbewoners zonder afspraak binnenlopen. Of het nu gaat om vragen over activiteiten in de wijk, vrijwilligerswerk, gezondheid, ouder worden, veiligheid of prettig wonen — alles is welkom. Maar ook wie gewoon zin heeft in een praatje of een kop koffie, is van harte welkom.

“Wat een uitkomst dat het punt zo dichtbij is voor ons,” zei een buurtbewoner enthousiast. Precies dát is wat het Buurt Informatiepunt wil zijn: een laagdrempelige en toegankelijke plek midden in de wijk, waar iedereen zich welkom voelt.

Voor en met de buurt

Het Buurt Informatiepunt is ontstaan vanuit het project Van Ouderenzorg naar Samenzorg, een samenwerking tussen de gemeente Amstelveen, Brentano, Participe Amstelland en woningcorporatie Eigen Haard. De insteek? Buurtbewoners, met name ouderen, ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig én verbonden te blijven in hun eigen omgeving.

“Een mooie samenwerking,” benadrukte wethouder Van Ballegooijen tijdens de opening. “Mensen worden ouder en willen graag zelfstandig blijven wonen. Dit informatiepunt verbindt de buurt en is er juist voor die kleine en grote vragen die er leven.”

Kom gerust langs

Bent u benieuwd wat er allemaal speelt in Groenelaan, op zoek naar een leuke activiteit of heeft u een praktische vraag? Loop gerust eens binnen bij het Buurt Informatiepunt. Het buurtteam denkt graag met u mee. Want samen maken we Groenelaan een nog fijnere plek om te wonen.

Praktische informatie

Waar: gebouw Belvedère, Laan van de Helende Meesters 476
Wanneer: iedere woensdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur & elke tweede vrijdag van de maand is er digitale hulp van 14.00 tot 16.00 uur

Nieuw Buurtinformatiepunt geopend in de wijk Groenelaan

Op donderdag 17 april is in de Amstelveense wijk Groenelaan het Buurt Informatiepunt officieel geopend door wethouder Marijn van Ballegooijen. De ontmoetingsplek, gevestigd in gebouw Belvedère aan de Laan van de Helende Meesters 476, is bedoeld om buurtbewoners laagdrempelig te ondersteunen met informatie, hulp en contact.

Elke woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bewoners zonder afspraak binnenlopen met vragen over uiteenlopende onderwerpen, zoals activiteiten in de buurt, vrijwilligerswerk, gezondheid, zelfstandig wonen of veiligheid. Ook voor een kop koffie of een praatje is men welkom.

“Wat een uitkomst dat het punt zo dichtbij is voor ons,” zei een bewoner enthousiast bij de opening. Juist die laagdrempeligheid is volgens de initiatiefnemers van groot belang.

Van Ouderenzorg naar Samenzorg

Het Buurt Informatiepunt is tot stand gekomen binnen het project Van Ouderenzorg naar Samenzorg, een samenwerkingsverband van onder andere de gemeente Amstelveen, Brentano, Participe Amstelland en woningcorporatie Eigen Haard. Het doel is om ouderen in de wijk te ondersteunen bij het langer zelfstandig wonen, met betrokkenheid van de buurt.

“Een mooie samenwerking,” aldus wethouder Van Ballegooijen. “Mensen worden ouder en willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het Buurt Informatiepunt helpt daarbij, juist voor die kleine of grote vragen waar mensen mee kunnen zitten.”

Extra ondersteuning

Naast het wekelijkse inloopmoment biedt het informatiepunt ook digitale hulp aan, iedere tweede vrijdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur.

The post Nieuw Buurtinformatiepunt geopend in de wijk Groenelaan appeared first on 1Amstelveen.

Roda ’23 zoekt vrijwilligers

Samen met de fractievoorzitters van de lokale partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Actief voor Amstelveen (AVA), Pieter Monkelbaan en Michel Becker, alsmede Sandra van Engelen van het CDA, bezocht sportwethouder Herbert Raat donderdag voetbalvereniging Roda’23. Hij was natuurlijk ook in gezelschap van directeur Heleen van Ketwich Verschuur, die ook Babiche Roof van dat gemeentelijke bedrijf had meegenomen. Een zware delegatie dus, nog uitgebreid met bestuursleden van Roda ’23 Dennis de Smidt (nieuwe penningmeester) en Ronald Posthumus (voorzitter).

In één voetbalweekend brengen duizenden Amstelveners tijd door op de velden van voetbalvereniging Roda’23 in Bovenkerk, meldt Raat op zijn persoonlijke website.

Geen verplaatsing

“Wij waren allemaal onder de indruk van de maatschappelijke waarde die de club vertegenwoordigt en de sociale cohesie die zij bevordert”, zegt Raat, spekend namens heel het gezelschap. Omdat Roda ’23 midden in een woonwijk ligt, vervult de club eigenlijk de rol van een wijkcentrum. “Dat willen we zo houden”, meldt Raat. “Dit bekent geen verplaatsing voor woningbouw.”

Aanpak

De delegatie hoorde ook dat de club lastig aan vrijwilligers kan komen, net als veel andere verenigingen. AmstelveenSport schijnt daar wat de sport betreft nu een rol in te aan spelen. Met de gemeente samen wil die een campagne starten om de vrijwilligersfuncties te promoten. “Ook voor Amstelveners die uit een cultuur komen waar dat geen vanzelfsprekendheid is”, voegt Raat er aan toe. Van Ketwich Verschuur was overigens in het verleden directeur van Museum ‘JAN”.

Foto: Heel het gezelschap politici en bestuursleden, met op de voorgrond een speler; men zou anders vergeten dat het om een voetbalvereniging ging

Paaswake in Augustinuskerk met Filipijnse zanggroep El Shaddai

Amstelveen/Buitenveldert - In een sfeervolle Augustinuskerk wordt op zaterdag 19 april 2025 een eucharistieviering gehouden. Het koor Tolle Lege zorgt samen met het Filipijns koor El Shaddai voor een muzikale bijdrage.

Pater Allan de Guzman zal de viering leiden. De viering start om 19.30 uur en koordirigent Marlies belooft een mooie bijeenkomst samen met de internationale gemeenschap. De viering is in het Engels/Nederlands.

De Paaswake is een plechtige liturgie, die in de Christelijke Kerk wordt gehouden als eerste officiële viering van de verrijzenis van Jezus. De Augustinuskerk is gelegen tegenover Cafe Anno 1890 op de grens van Amstelveen en Amsterdam.

Jan van Hulstpark onder grote belangstelling geopend

Amstelveen - Onder grote belangstelling van familie en buurtbewoners onthulde burgemeester Tjapko Poppens op donderdag 17 april samen met dochters Hannah Yakin-Van Hulst en Myriam Mater-Van Hulst het naambord van hun vader, verzetsheld Jan van Hulst. Het initiatief om het park achter de Kruiskerk naar Jan van Hulst te hernoemen kwam van Stadsdorp Elsrijk.

Geschiedenis

Stadsdorp Elsrijk wil met de vernoeming de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen levend houden en daden van moed en verzet van Amstelveners eren. Op advies van de straatnaamcommissie stemde het college in maart 2025 in met het voorstel. Burgemeester Tjapko Poppens waardeert het initiatief van Stadsdorp Elsrijk: “Het is mooi dat dit voorstel uit de buurt zelf komt en dat zij zo de geschiedenis van Elsrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog zichtbaar willen maken. Juist in deze tijd. Op het informatiepaneel staat kort uitgelegd wat hij heeft gedaan en leren wij over zijn moed en menselijkheid.”

Leerlingen

Voorafgaand aan de plechtigheid in het park gaf Myriam Mater-Van Hulst een presentatie over haar oorlogservaringen aan leerlingen van groep 8 van basisschool Piet-Hein. De leerlingen gingen mee naar de onthulling en legden bloemen en naar goed Joods gebruik steentjes bij het naambord. Hannah Yakin-Van Hulst vertelde in een toespraak hoe haar vader in de oorlog bijna iedere week op de fiets naar Den Haag ging met een map vol papieren om te bewijzen dat iemand niet-Joods was. Ze vroeg zich af waarom de Duitsers dit geloofden maar was trots dat haar vader op deze manier zoveel Joden heeft kunnen redden.

63 17042025 Onthulling Jan van Hulstpark 1.jpeg

Verzetsman Jan van Hulst (1903-1975)

Jan van Hulst woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vrouw Paula Horowitz en hun dochters aan de Rodenburghlaan in Elsrijk. Jan werkte bij de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel en gebruikte zijn contacten binnen en buiten de gemeente om mensen die werden vervolgd te helpen. Zo zorgde hij voor voedsel en medische zorg voor onderduikers. In 1942 slaagde hij erin, samen met zijn vriend en huisarts Arie de Froe, zijn schoonfamilie en daarmee zijn vrouw en dochters als niet-Joods te laten registeren en hen zo van deportatie en moord te redden. Op dezelfde manier lukte het daarna om nog vele andere Joden te redden. In hun eigen huis hadden Jan en Paula een geheime schuilplaats op zolder gebouwd voor onderduikers. Toen ze in 1944 werden verraden, konden de Duitsers de plek niet vinden. De familie dook diezelfde avond nog onder.

Nieuw Buurt Informatiepunt Groenelaan geopend

Amstelveen - Op donderdag 17 april opende wethouder Marijn van Ballegooijen officieel een nieuw Buurt Informatiepunt voor de wijk Groenelaan in het gebouw Belvedère.

Woensdagochtend

Buurtbewoners kunnen iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zonder afspraak binnenlopen voor allerlei vragen. Bijvoorbeeld over activiteiten in de buurt, vrijwilligerswerk, gezondheid, ouder worden, veiligheid, prettig en zelfstandig wonen of iets anders. Maar ook voor praktische hulp, een kopje koffie of gewoon een praatje.

'Wat een uitkomst dat het punt zo dichtbij is voor ons,' vertelt een bewoner enthousiast. Die laagdrempeligheid is precies waar het Buurt Informatiepunt voor staat.

Initiatief Van Ouderenzorg naar Samenzorg

Het Buurt Informatiepunt is een nieuw initiatief vanuit het project Van Ouderenzorg naar Samenzorg en tot stand gekomen door de samenwerking van o.a. de gemeente Amstelveen, Brentano, Participe Amstelland en woningcorporatie Eigen Haard. Met als doel ouderen te ondersteunen om langer zelfstandig te blijven, midden in de eigen buurt. 'Een mooie samenwerking,' benadrukte wethouder Van Ballegooijen tijdens de opening. 'Mensen worden ouder en willen graag langer zelfstandig blijven wonen als dat kan. Het Buurt Informatiepunt verbindt de buurt en is er juist voor die kleine of grote vragen waar bewoners mee zitten.' 

Praktische informatie

Waar: gebouw Belvedère, Laan van de Helende Meesters 476
Wanneer: iedere woensdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur & elke tweede vrijdag van de maand is er digitale hulp van 14.00 tot 16.00 uur

Park achter Kruiskerk vernoemd naar Amstelveens verzetsstrijder Jan van Hulst

Onder grote belangstelling van familieleden, buurtbewoners en leerlingen is op donderdag 17 april het park achter de Kruiskerk in de Amstelveense wijk Elsrijk officieel hernoemd tot het Jan van Hulstpark. De naam is een eerbetoon aan verzetsman Jan van Hulst (1903–1975), die tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze Joodse levens redde. Burgemeester Tjapko Poppens onthulde samen met zijn dochters Hannah Yakin-van Hulst en Myriam Mater-van Hulst het naambord.

Het initiatief voor de naamswijziging komt van Stadsdorp Elsrijk, dat met de vernoeming de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen levend wil houden. Het voorstel werd in maart 2025 door het college van B en W overgenomen na advies van de straatnaamcommissie.

“Het is mooi dat dit voorstel uit de buurt zelf komt en dat zij zo de geschiedenis van Elsrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog zichtbaar willen maken. Juist in deze tijd,” aldus burgemeester Poppens. Bij het naambord is een informatiepaneel geplaatst waarin kort wordt uitgelegd wat Van Hulst voor Amstelveen en voor vervolgde Joden heeft betekend.

Voorafgaand aan de ceremonie gaf Myriam Mater-van Hulst een presentatie aan groep 8-leerlingen van basisschool Piet Hein over haar familiegeschiedenis. De kinderen waren ook aanwezig bij de onthulling en legden bloemen en steentjes bij het naambord – een Joodse traditie om te herdenken.

In een toespraak vertelde Hannah Yakin-van Hulst hoe haar vader wekelijks op de fiets naar Den Haag ging met documenten om aan te tonen dat mensen niet-Joods zouden zijn. “Ik weet nog steeds niet waarom de Duitsers hem geloofden,” vertelde ze, “maar ik ben trots dat hij zoveel mensen kon redden.”

The post Park achter Kruiskerk vernoemd naar Amstelveens verzetsstrijder Jan van Hulst appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.

Nieuw Buurt Informatiepunt in de wijk Groenelaan moet ouderen ondersteunen langer zelfstandig te wonen

[AMSTELVEEN] Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Wezlijn) heeft donderdag officieel een nieuw Buurt Informatiepunt voor de wijk Groenelaan in het gebouw Belvedère geopend. Buurtbewoners kunnen iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zonder afspraak binnenlopen voor allerlei vragen. Bijvoorbeeld over activiteiten in de buurt, vrijwilligerswerk, gezondheid, ouder worden, veiligheid, prettig en zelfstandig wonen of iets anders. Maar ook voor praktische hulp, een kopje koffie of gewoon een praatje.

Naambord van naar verzetsman Jan van Hulst genoemd park in Elsrijk onthuld

[AMSTELVEEN] Burgemeester Tjapko Poppens heeft donderdag samen met dochters Hannah Yakin-Van Hulst en Myriam Mater-Van Hulst het naambord van het naar hun vader, verzetsheld Jan van Hulst, genoemde park in Elsrijk onthuld. Dat gebeurde onder grote belangstelling van familie en buurtbewoners. Het initiatief om het Park De Ruyschlaan achter de Kruiskerk naar Jan van Hulst te hernoemen kwam van Stadsdorp Elsrijk.

D66 Amstelveen wil huurders helpen met het vergroenen van tuinen

[AMSTELVEEN] De gemeenteraadsfractie van D66 heeft tijdens de raadsvergadering een voorstel ingediend om de tuinen in Amstelveen te vergroenen, met de nadruk op het ondersteunen van bewoners van sociale huurwoningen. Met het voorstel wordt het college opgeroepen om het succesvolle 'Straatboer'-initiatief naar Amstelveen te halen, een project dat al in zes gemeenten in Nederland wordt toegepast. Straatboer helpt bewoners die graag een groenere voortuin wil, maar zelf niet bij machte zijn om dit te realiseren. Het voorstel werd door een ruime meerderheid in de gemeenteraad aangenomen.

Pasen van 2025

Met Pasen vieren christenen de opstanding van Jezus Christus na zijn kruisiging op Goede Vrijdag

Gemeenteraad stemt in met aanpassing randvoorwaarden voor azc nabij gemeentegrens met Uithoorn

[AMSTELVEEN] Een meerderheid in de gemeenteraad heeft woensdag ingestemd met aanpassing van de randvoorwaarden voor realisatie van een asielzoekerscentrum (azc) nabij de gemeentegrens met Uithoorn. De maximale opvangtermijn wordt verlengd van 5 naar 10 jaar en het maximale aantal op te vangen asielzoekers gaat van 200 naar 280. De keuze voor deze locatie leidde tot gemor van aanwezige inwoners van Uithoorn. Ook het gemeentebestuur van Uithoorn heeft hier eerder zijn ongenoegen over geuit, omdat het tot extra druk op de lokale voorzieningen leidt. Dit mede omdat Uithoorn zelf op korte afstand van de locatie een azc realiseert.

D66 wil huurders helpen met het vergroenen van tuinen

Amstelveen - D66 heeft bij de laatste raadsvergadering een voorstel ingediend om de tuinen in Amstelveen te vegroenen, met de nadruk op het ondersteunen van bewoners van sociale huurwoningen. 

Het voorstel roept het college op om het succesvolle 'Straatboer'-initiatief naar Amstelveen te halen, een project dat al in zes gemeenten in Nederland wordt toegepast.

Noodzaak

In het voorstel worden verschillende belangrijke punten benadrukt over de noodzaak van klimaatadaptatie, groen en biodiversiteit in de stad. D66 raadslid Maarten de Haan: "Iedereen in Amstelveen moet de kans krijgen om bij te dragen aan de vergroening van onze leefomgeving. Het is essentieel dat we inwoners met fysieke beperkingen of beperkte middelen ondersteunen in hun wensen om te vergroenen."

Concreet

Het D66-raadslid wijst op bestaande initiatieven zoals “tegelwippen” en “groen moet je doen” maar benadrukt dat niet iedereen deze mogelijkheden kan benutten. “Met het ‘Straatboer’-initiatief kunnen we een concrete stap richting een groener Amstelveen zetten. Dit initiatief helpt met name huurders van sociale woningbouw en zorgt ervoor dat zij ook mee kunnen doen.”

Onderzoek

Het college wordt verzocht onderzoek te doen naar de benodigde stappen om het initiatief in Amstelveen te implementeren en dit eind 2025 aan de raad te communiceren. Maarten de Haan voegt hieraan toe: "Een beperkte investering kan een groot verschil maken, vooral als we kijken naar de potentie van zowel private als publieke fondsen om hierin te investeren."

Sociale waarde

D66 gelooft in de sociale en circulaire waarde van het 'Straatboer'-initiatief en steunt de samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard om de vergroening onder de aandacht te brengen van huurders van sociale huurwoningen.

Straatboer kan vergroening Γ©cht bereikbaar maken voor iedereen

In tijden waarin klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit steeds tastbaarder worden, groeit het besef dat vergroening niet alleen een zaak is van beleid, maar vooral van mensen. En juist daarom is het belangrijk dat we iedereen in staat stellen om bij te dragen aan een groenere leefomgeving – ook huurders van sociale woningen. Het voorstel van D66 Amstelveen om het ‘Straatboer’-initiatief naar onze gemeente te halen, is in dat opzicht een veelbelovend en hoopgevend signaal.

‘Straatboer’, dat al in zes andere gemeenten succesvol wordt ingezet, ondersteunt bewoners bij het vergroenen van hun tuin – met speciale aandacht voor mensen die dit niet zelfstandig kunnen door een beperkt inkomen, fysieke belemmeringen of gebrek aan ervaring. Het is een initiatief dat vergroening tastbaar en haalbaar maakt, niet alleen voor wie al groene vingers heeft of de middelen om een tuin te verbouwen, maar juist voor wie daar normaal buiten de boot valt.

Amstelveen kent al enkele mooie projecten op het gebied van vergroening, zoals ‘Tegelwippen’ en ‘Groen moet je doen’. Toch blijkt in de praktijk dat deze initiatieven niet altijd iedereen weten te bereiken. Dat is geen verwijt, maar wel een constatering die uitnodigt tot aanvulling. ‘Straatboer’ biedt hier een concreet en sociaal inclusief antwoord op.

D66 pleit er voor om te onderzoeken wat nodig is om het project ook in Amstelveen van de grond te krijgen. Daarbij wordt gedacht aan samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard, en het benutten van publieke en private fondsen. Een relatief kleine investering met mogelijk grote impact – niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de kwaliteit van leven in de wijken.

Want vergroening is méér dan een ecologische opgave. Het zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers, opvang van regenwater, en meer biodiversiteit. Maar net zo belangrijk: een groene tuin kan ontmoeting en verbondenheid in een buurt stimuleren. Dat is winst op meerdere fronten.

Het college wordt verzocht onderzoek te doen naar de benodigde stappen om het initiatief in Amstelveen te implementeren en dit eind 2025 aan de raad te communiceren.

D66 wil dit onderwerp op de politieke agenda zetten, maar uiteindelijk is dit een verantwoordelijkheid die breder gedragen zou moeten worden. 

Maarten de Haan vanD66 voegt hieraan toe: "Een beperkte investering kan een groot verschil maken, vooral als we kijken naar de potentie van zowel private als publieke fondsen om hierin te investeren.

Foto voor persbericht (Maarten de Haan van D66 met de klimaattuin van Amstelveen op de achtergrond)

Amstelkids brengt speciale editie over 80 jaar vrijheid

In het kader van 80 jaar vrijheid is op woensdag 16 april een speciale editie van de kinderkrant Amstelkids verspreid op basisscholen in Amstelveen. Alle leerlingen uit groep 6, 7 en 8 ontvingen een papieren exemplaar van deze bijzondere uitgave, waarin het thema vrijheid centraal staat.

De inhoud van de krant is tot stand gekomen in samenwerking met de kinderraad van Amstelveen. De editie bevat onder andere artikelen over sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals een bezoek van Joodse oorlogsoverlevende Frits Pont aan de Karel Eykman School. Daarnaast wordt aandacht besteed aan actuele situaties waarin vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zo vertelt de negenjarige Roman, gevlucht uit Oekraïne, over zijn ervaringen en zijn verblijf in opvangcentrum De Olmenhof.

Volgens Marloes Smit, uitgever van Amstelkids, is het belangrijk om kinderen bewust te maken van het contrast tussen leven in vrijheid en leven in oorlog of onderdrukking. De krant is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen, Stichting Amstelveen Oranje, Rabobank Amstel en Vecht en Stichting Amstelidee.

Hugo van der Kooij van Stichting Amstelveen Oranje hoopt dat de krant aanleiding vormt voor gesprekken over vrijheid in de klas, bijvoorbeeld in de aanloop naar of na de meivakantie.

De kinderkrant Amstelkids bestaat sinds april 2020 en verschijnt vijf keer per jaar op alle basisscholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Naast de papieren krant worden ook videojournaals gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen, zoals verkiezingen en de geschiedenis van Amstelveen.

Meer informatie is hier te vinden.

The post Amstelkids brengt speciale editie over 80 jaar vrijheid appeared first on 1Amstelveen.

Coalitie valt uiteen door duurzame evenementen

De gemeenteraad nam woensdag (16 april) de – overigens geamendeerde – evenementenvisie 2025 ‘Verbinden door Ontmoeten’ unaniem zijn aan. Langdurig praatte de raad erover, maar dat ging vooral over duurzaamheid, terwijl Bas Zwart van de VVD wilde dat die evenementen gezelligheid uitstralen. Op de publieke tribune vroeg men zich af of het nu om een evenementen- of een duurzaamheidsvisie ging. Dat moet volgens hem een van de ‘kernwaarden’ van de nieuwe visie zijn en hij deelde daarover een amendement in tegen betutteling. De visie, die het oude beleid (vastgelegd in een ‘visie’ uit 2015), wil volgens de  VVD iedereen aan het vegetarische voedsel hebben.

Met een kleine meerderheid kreeg de VVD gelijk (56%), want de coalitiepartners D66 en PvdA stemden tegen, evenals GroenLinks en SP.

Randvoorwaarden

“De VVD wil dat er in Amstelveen veel gezellige evenementen komen”, zegt Zwart. Mensen moeten er volgens zijn fractie plezier aan beleven, inclusief
een Tofu-burger met quinoa salade of hamburger met frietje mayo. De gemeente stelt de randvoorwaarden van een evenement vast en daar moet het wat de VVD betreft bij blijven. Zij vindt het aan de raad voorgelegde plan een beetje doorgeslagen was. “Uiteraard moeten we zorgen dat o.a. het afval wordt gescheiden, met veiligheid rekening houden en ook dat voor mensen minder goed ter been er invalidentoiletten zijn”, vindt Zwart. Hij heeft niets tegen vegetarisch en veganistisch voedsel, maar acht te ver gaan dat de overheid daar de voorkeur aan geeft. ‘Er zijn veel mensen die graag vega eten, maar de meeste mensen niet. Laat daarom de organisator zelf het aanbod bepalen en die zal zorgen dat er voor ieder wat wils is.’

Kwaliteit

Behalve de kernwaarden op het gebied van kwaliteit, inclusie, duurzame, verbinding en veilig-, leefbaar- en gastvrijheid wil de VVD er gezelligheid aan toe voegen. Fractievoorzitter Patrick Adriaans, een vleeseter, zei hij zelf, vond het Amendement-Zwart kulargumentatie. Maar de VVD-er bleef er bij dat in de visie wel heel – 28 pagina’s – aan duurzaamheid was gewijd. ”Er komen op duurzaamheidsgebied steeds meer regels en de VVD is voor minder regels. Bij een evenement denk ik aan Koningsdag, Dance event in het bos, Sinterklaas, Buurtfeesten enzovoort”, zei Zwart. “Zelfs een evenement als de 4 mei herdenking eindigt met een gezellige kop koffie in buurthuis Pluspunt. Gezelligheid miste als kernwaarde en we zijn blij dat deze toegevoegd wordt.” Wethouder Adam Elzakalai was het namens B en W met hem eens. Dat college staat er ‘positief’ tegenover het amendement, zei hij.
De visie bouwt voort op het bestaande beleid maar stelt nieuwe ambities, die aansluiten bij hernieuwd beleid op de verschillende terreinen die raken aan evenementen, zoals cultuur, sport, internationalisering, toerisme, recreatie, stadspromotie en samenleving.

Met een minimale meerderheid (19 stemmen vóór en 18 tegen) kreeg de VVD er ook een motie door die eigenlijk hetzelfde over gezelligheid zei. Opnieuw vond zij daarin de één na grootste fractie van D66 tegenover zich, gesteund door de andere coalitiepartij PvdA. Verder waren het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks en SP het er niet mee eens.

NH: Graag € 450 miljoen extra voor maatregelen natuur en stikstof

De provincie Noord-Holland vraagt het kabinet in een brandbrief € 450 miljoen voor maatregelen voor herstel van natuur en vermindering van stikstof-uitstoot. Behalve Gedeputeerde Staten vragen verschillende maatschappelijke partners en overheden dat.

Zonder extra geld haalt de provincie de natuurdoelen die door Europa zijn bepaald niet, melden zij.
Natura 2000
Vergunningen voor economische activiteiten kunnen volgens de provincie pas worden verleend als er eerst afspraken zijn gemaakt over natuurherstel en vermindering van stikstofuitstoot. De meeste winst is te behalen in en rondom de Natura 2000-gebieden IVOT (Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld, Twiske), Westzaan, Wormer- en Jisperveld, Eilandspolder en Oostelijke Vechtplassen. De provincie stelt een maatregelenpakket voor waarmee vóór 2035 in de directe nabijheid van deze stikstofgevoelige natuurgebieden de uitstoot van stikstof vanuit de landbouw met 30-50% afneemt en de schade van stikstof voor de natuur met 40-60% vermindert. Voor dit maatregelenpakket vraagt zij 450 miljoen aan het Rijk.
Afname stikstof
De provincie wil met het gevraagde geld coaches aanbieden die agrariërs helpen om minder stikstof uit te stoten. Ook moet er volgens haar een subsidie komen voor stalinnovaties. Zij wil vergoeding bieden voor het verplaatsen van agrarische bedrijven die in of vlakbij (binnen 250 meter) kwetsbare natuur staan. Ook komt er financiële compensatie voor agrariërs vlakbij natuurgebieden wanneer zij minder mest gebruiken.
Vergunningverlening
Noord-Holland heeft twaalf stikstofgevoelige Natura2000-gebieden, waar de natuur onder druk staat, zegt zij. Er kunnen momenteel nauwelijks vergunningen worden gegeven voor bijvoorbeeld drinkwaterwinning, woningbouw, agrarische bedrijfsontwikkeling, verduurzaming industrie, dijkverzwaring of oplossingen voor PAS-melders. Deze activiteiten zijn pas toegestaan als er eerst afspraken zijn gemaakt over natuurherstel en vermindering van stikstofuitstoot. De provincie wil een nog vast te stellen percentage van de stikstofvermindering inzetten voor vergunningverlening.

Campagne 'Maai Mei Niet' bijna van start: help bijen, vlinders en insecten door tijdelijk niet te maaien

Amstelveen - Amstelveen maait in mei en juni sommige bermen, weides en oevers niet om ruimte te geven aan bijen, vlinders en andere insecten. Dit biedt hen de gelegenheid om zich te ontwikkelen. Deze actie maakt deel uit van de  speciale landelijke Maai Mei Niet of Maai Minder campagne. Ook als bewoner van Amstelveen kun je hieraan bijdragen.

Doe ook mee

Amstelveen roept alle bewoners op om met hun eigen gazon of buitenruimte bij te dragen aan deze bloeiende actie. Wethouder groen Floor Gordon: “Een gazon herbergt meer planten dan alleen gras. Door het grasveld of een gedeelte ervan niet te maaien, krijgen bloemen, kruiden en gras de kans om tot bloei te komen. Dit biedt bijen, vlinders en andere belangrijke insecten ruimte en tijd om zich te ontwikkelen.”

Groenvisie

Eén van de doelstellingen uit de Amstelveense Groenvisie is het verbeteren van de groenstructuur als natuurlijke verbinding, zodat flora en fauna meer ruimte krijgen. De gemeente hanteert daarom ecologisch maaibeleid en past dit toe op bermen, bloemweides, buitengebieden, oevers en rondom bomen. Dit betekent dat de gemeente op geselecteerde locaties minder vaak, selectief, in slingerende banen of soms helemaal niet maait. Dit gaat in Amstelveen om een totaaloppervlakte van 1.155.609 m2. Ter vergelijking: dit is een oppervlakte van 285 voetbalvelden.

Minder vaak maaien of tegels wippen

Bewoners kunnen eenvoudig bijdragen door het eigen gazon niet of minder vaak te maaien. Door het gras zijn gang te laten gaan, wordt de natuur ondersteund en dragen inwoners bij aan een groener Amstelveen. Het is een eenvoudige actie: laat de grasmaaier staan en laat de bloemen bloeien voor de bijen. Geen groen in de tuin? Geen probleem. Inwoners kunnen ook meedoen aan de NK-tegelwipactie van de gemeente en tegels vervangen door groen. Via www.amstelveen.nl/tegelwippen kunnen inwoners zich aanmelden om de tegels uit de tuin te laten ophalen.

Amstelveense woningen doen het goed op duurzaamheidsschaal

Amstelveen doet het niet slecht als het aankomt op duurzame woningen: ruim 20,1% van de woningen in onze gemeente heeft inmiddels energielabel A of hoger. Dat blijkt uit een recent onderzoek van vergelijkingssite Independer, op basis van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarmee zit Amstelveen iets onder het Noord-Hollandse gemiddelde van 22,9%, maar nog ruim boven gemeenten als Heemstede, waar slechts 11,6% van de woningen zo’n hoog label heeft

De populariteit van energiezuinige woningen blijft groeien. Vijf jaar geleden had nog maar 12% van de Noord-Hollandse woningen een A-label of hoger – een stijging van ruim 10 procentpunt dus. De stijging komt onder andere doordat sinds 2015 het energielabel verplicht is bij verkoop of verhuur van een woning. Ook nemen steeds meer huiseigenaren maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepompen en betere isolatie.

Wat betekent dit voor Amstelveen?

Hoewel Amstelveen goed meedoet, is er nog flink wat winst te behalen. Ongeveer 4 op de 5 woningen in onze gemeente hebben dus nog geen A-label. Voor woningeigenaren biedt dit kansen: investeren in duurzame maatregelen verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar ook de waarde van de woning. En niet te vergeten: lagere energiekosten én een kleinere ecologische voetafdruk.

Volgens Pim Holstvoogd, duurzaamheidsexpert bij Independer, worden er bij de bepaling van een energielabel steeds strengere eisen gesteld. “Binnen label A zijn er nu ook gradaties, van A tot A++++. Hoe meer plussen, hoe duurzamer en toekomstbestendiger de woning.”

Hoe nu verder?

Amstelveen zet de komende jaren in op verduurzaming van de woningvoorraad, mede met steun van landelijke en provinciale subsidies. Zowel particulieren als woningcorporaties worden gestimuleerd om te investeren in isolatie, warmtepompen en andere groene oplossingen.

Benieuwd naar het energielabel van je woning?

Op www.energielabel.nl kun je gratis opzoeken welk label jouw huis heeft – en welke stappen je kunt nemen om het te verbeteren.

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2025

Foto Pixabay 

&Holland magazine: van ruimtegebrek tot SAIL en datacenters

Het nieuwe nummer van &Holland staat weer boordevol interessante onderwerpen. Van een tekort aan ruimte in de provincie tot spannende ontwikkelingen rond SAIL, drugsafval en datacenters — het komt allemaal aan bod. Kijk hier de highlights.

Ruimte gezocht!

Noord-Holland wil veel: genoeg betaalbare huizen, schone lucht, voldoende drinkwater én genoeg voedsel. Maar er is een probleem… er is simpelweg niet genoeg ruimte. Sterker nog, we komen een kwart tekort! Daarom roept de provincie iedereen op om mee te denken via het programma ‘Jouw Noord-Holland, jouw ruimte’. Hoe jij je mening kunt geven? Check de infographic in het magazine!

Studenten aan het roer bij SAIL 2025

Wist je dat de provincie meewerkt aan SAIL 2025? En dat studenten hier volop profiteren van leertrajecten en praktijkervaring? In &Holland lees je interviews met drie studenten die volop hebben meegedraaid. “Ik had de ruimte om te laten zien wat ik kan,” zegt er één.

Drugsafval: ook bij ons een probleem

Wat vroeger vooral in Brabant gebeurde, zien we nu ook hier: drugsafval. In 2022 vond de politie 6 dumpingen in Noord-Holland, in 2023 al 14 en vorig jaar zelfs weer een verdubbeling. Een fotoverhaal in het magazine laat zien waarom het zo belangrijk is om deze troep op tijd op te ruimen.

Datacenters: krachtig, maar ook complex

Noord-Holland is dé digitale motor van Nederland. Hier vind je datacenters die gigantische hoeveelheden data opslaan en rekenkracht leveren aan bedrijven en overheden. Heel handig, maar ze nemen veel ruimte in en verbruiken flink wat energie. Daarom heeft de provincie een slimme datacenterstrategie bedacht. Nieuwsgierig? Doe de quiz in &Holland en maak kans op twee kaartjes voor Mediamuseum Beeld & Geluid!

Noord-Holland van boven

In deze rubriek zie je Noord-Holland vanuit de lucht. Deze keer: Fort bij Spijkerboor. Een indrukwekkend stukje historie, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog soldaten klaarstonden — al is er uiteindelijk nooit echt geschoten. Gids Hans vertelt het hele verhaal.

Veilig op de fiets

Wat doen Noord-Hollanders om veilig te blijven fietsen? In de rubriek ‘Even aan Noord-Holland vragen’ trekt &Holland de provincie in om de mening van inwoners te peilen.

Lees hier &Holland Magazine van en voor Noord Hollanders

Ontvang &Holland gratis

Nieuwsgierig geworden? Neem een gratis abonnement en krijg &Holland elke twee maanden in je mailbox! https://mailings.noord-holland...

Foto's provincie NH

De Ruyterschool wil nieuwe naam

Omdat de naam, na 83 jaar die gedragen te hebben, volgens de directie niet meer past bij deze tijd, wil de openbare basisschool Michiel de Ruyter aan de Laan Rozenburg die veranderen, melden onder meer de Telegraaf, 1Amstelveen en Het Parool. 

Leerkrachten de hebben de visie van de school opnieuw geformuleerd, zegt directeur Nienke Egtberts

Inclusief

De nieuwe visie is blijkbaar dat de naam Michiel de Ruyter niet langer past bij waar de school voor staat. Het moet allemaal ‘inclusiever’, wat ook door het gemeentebestuur wordt gepropageerd. De verzetsheld Michiel de Ruyter past daar, volgens de school niet bij, want die was naar de thans geldende begrippen, een zeerover. In dat licht heeft ook de naam van de Piet Heinschool zijn langste tijd gehad. Nadat de school de eerste zeven jaar onder de naam Openbare Lagere School No. 4 had bestaan, door burgemeester Haspels geopend, gaf zijn ‘NSB-collega’ die in 1942 Michiel de Ruyterschool. Dat bleek zo, tot de inclusie dreigde en er een verbinding moet komen tussen Islamieten en Joden plus christenen, mannen en alle andere genders. De school wil daarom verder onder een inclusievere naam. Tot 2018 is het oude gebouw van de school overigens in gebruik bij de buurtonderneming Villa Randwijck een het Catharina van Clevepark 10. De brede school, sinds oktober 2011 open, bevat ook vestiging van de kinderopvangorganisatie KinderRijk. De in de zeventiende levende Michiel Adriaenszoon de Ruyter is begraven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en is een van de populairste zeehelden van Nederland.

Amstelveen zet groene ambities kracht bij met eerste Groenrapportage

Amstelveen heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in haar groene ambities: op 16 april 2025 overhandigde wethouder Floor Gordon de allereerste Groenrapportage aan de Groenraad. Deze rapportage markeert een nieuwe fase in het duurzaam en toekomstgericht beheren van de groene ruimte in de stad. Met deze jaarlijkse rapportage krijgt Amstelveen waardevolle inzichten in de staat van haar groen en biodiversiteit, en wordt zichtbaar hoeveel er al bereikt is – én welke kansen er nog liggen.

Groen met een visie

De Groenrapportage brengt voor het eerst in kaart hoe Amstelveen ervoor staat op het gebied van groen en natuur. Dankzij de verzamelde data kan de gemeente gerichter sturen op de doelen uit onder andere de Groenvisie, het Bomenplan en het Toekomstkader Amstelscheg. Wethouder Floor Gordon benadrukt: “Amstelveen ís niet alleen een groene stad, we werken daar ook dagelijks bewust aan. Met deze rapportage kunnen we sturen op kwaliteit, samenhang en resultaat.”

Een stad met groen in het DNA

Voorzitter van de Groenraad, Jos Groot, is enthousiast: “Deze rapportage is veel meer dan een bundeling cijfers. Het is een papieren afspiegeling van de identiteit van Amstelveen: een stad die haar groene karakter koestert en versterkt.” De Groenraad denkt graag mee over vervolgrapportages, om het beeld van het groen nóg rijker en vollediger te maken.

Groene cijfers om trots op te zijn

De eerste Groenrapportage laat indrukwekkende cijfers zien:

  • 37% van de openbare ruimte in Amstelveen is groen.
  • Elke woning heeft gemiddeld 98 m² aan openbaar groen in de buurt, ruim boven de landelijke norm.
  • De stad telt bijna 32.000 gemeentelijke bomen, verspreid over 700 soorten.
  • In het afgelopen plantseizoen zijn 392 nieuwe bomen geplant.
  • Inwoners verwijderden maar liefst 50.000 tegels tijdens het NK Tegelwippen, goed voor 4.477 m² extra vergroening.
  • In 2024 werden 22.973 waarnemingen van 2.385 verschillende planten- en diersoorten geregistreerd.

Natuur die bruist van leven

De biodiversiteit in Amstelveen is volop in beweging. De gemeente zet in op natuurinclusief maaibeheer, zoals kruidenrijk gras en gefaseerd maaien, en monitort insectenvriendelijk bermbeheer met de Nectarindex. Het gaat goed met de grutto’s in de Bovenkerkerpolder en ook de ringslangen rond de Poel houden stand – belangrijke indicatoren van een gezonde stedelijke natuur.

Een groene toekomst begint met inzicht

De Groenrapportage wordt voortaan jaarlijks bijgewerkt en uitgebreid. Zo blijft Amstelveen gericht werken aan een stad waar natuur, klimaat, gezondheid en leefkwaliteit hand in hand gaan. Een stad waar groen geen bijzaak is, maar de basis voor een fijne, gezonde toekomst.

Groenrapportage online:

Document amstelveen - Bijlage 1. Groenrapportage Amstelveen 2025 - iBabs Publieksportaal

Fotobijschrift: 

Fotobijschrift: Wethouder Floor Gordon overhandigt de Groenrapportage aan Jos Groot, voorzitter Groenraad en het bijzijn van de leden. Foto gemeente Amstelveen.

❌