Amstelveen - Een persoon in een rolstoel is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een incident met Tram 25 in Middenhoven. Het is onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld.
Het ongeval vond plaats nabij de overtsteek ter hoogte van halte Brink bij het winkelcentrum.
Omdat het er ernstig uitzag werd naast een ambulance ook een traumahelikopter opgeroepen, maar deze werd uiteindelijk afgemeld. De roelstoeler is met onbekende verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis.
De politie onderzoekt het incident nog. Het tramverkeer raakte door het ongeval ontregeld.
[AMSTELVEEN] Op de Dr. Willem Dreesweg in de wijk Middenhoven in Amstelveen is vrijdagmiddag een rolstoeler gewond geraakt na een ongeval waarbij tram 25 betrokken was. Door het ongeval was het tramverkeer richting Uithoorn enige tijd verstoord.
Op de Dr. Willem Dreesweg in Amstelveen is vrijdagmiddag een een gebruiker van een rolstoel gewond geraakt na een ongeval waarbij tram 25 was betrokken was. Door het ongeval was het tramverkeer richting Uithoorn enige tijd niet mogelijk.
Wat er zich exact heeft afgespeeld is onduidelijk. In eerste instantie werd ook een traumahelikopter opgeroepen, maar deze werd afgemeld. Agenten kwamen ter plaatse om het ongeval te onderzoeken. Ook zijn er camerabeelden van de tram veiliggesteld.
Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een behulpzame pakketbezorger van PostNL schoot te hulp om de rolstoel veilig te stellen. Onder toeziend oog van de politie zorgde hij ervoor met zijn bus dat de rolstoel bij het slachtoffer thuis kwam.
[AMSTELVEEN] Zaterdag 19 april is het de 'Landelijke Dag tegen Pesten'. Daarom opende kinderburgemeester Velorisa samen met onderwijswethouder Frank Berkhout bij basisschool Mio Mondo de 'Buddy Bench', oftewel een bankje tegen pesten. De kinderraad van Amstelveen wil dat pesten stopt en dat iedere basisschool zo'n bankje krijgt. Ook verspreiden ze als kinderraad hun lied 'Stop allemaal met pesten".
Weet je nog, die tijd dat een telefoon gewoon een telefoon was? Bij ons thuis stond dat ding trots in de woonkamer, alsof het een trofee was. Een vaste lijn, met een snoertje dat onverbiddelijk in de muur verdween, alsof de telefoon zich aan het huis vastklampte voor zijn leven. Het nummer bestond uit zeven cijfers, niks meer, niks minder. En als ik wilde bellen, moest ik eerst 25 cent in een potje gooien, want ja, communiceren was blijkbaar iets kostbaars. Het gebeurde dan ook zelden — zowel het bellen als het gebeld worden. De Nieuwenhuysenlaan was onze telefooncentrale, en niemand die ons stoorde.
Toen ik eenmaal het huis verliet, begon de technologische revolutie. Plotseling waren daar de mobiele telefoons. Mijn lief en ik kregen de allereerste Ericsson klaptelefoon in handen — je weet wel, die blauwe en gele die eruitzag alsof hij net uit een stripboek kwam. Het schermpje was zwart-wit en zo klein dat je er bijna een vergrootglas bij nodig had. Als de tekst te lang was, scrolde die tergend langzaam van rechts naar links, alsof de telefoon zijn tijd wilde nemen om indruk te maken. Je kon ermee bellen. Punt. Geen apps, geen internet, geen onzin. Gewoon een telefoon.
Ik mis die eenvoud. Tegenwoordig lopen we allemaal rond met een zogenaamde smartphone, maar ik vraag me steeds vaker af voor wie die dingen eigenlijk slim zijn. Ik begin steeds meer mensen tegen te komen die het helemaal gehad hebben met die apparaten en al die eindeloze apps die ze meeslepen. Wat ooit een handig stukje gereedschap was, is nu een draagbare dramafabriek geworden die wereldwijd ellende rechtstreeks naar je broekzak stuurt. Je zou bijna een kinderbeschermingsdienst voor smartphones oprichten, zo schadelijk zijn ze inmiddels.
Vroeger belde je gewoon even, en als je klaar was, verdween dat ding in je jaszak tot het weer nodig was. Geen stress, geen verslaving, geen constante stroom van berichten die onbedoeld ruzies veroorzaakten omdat iemand een emoji verkeerd interpreteerde. Je sprak gewoon met elkaar — in levenden lijve! En als je iets te zeggen had, ging je op bezoek. Een appje sturen met een domme spelfout die een vriendschap om zeep helpt? Onmogelijk.
Tegenwoordig heb je die telefoon zelfs nodig om jezelf te identificeren. Zonder smartphone geen DigiD, zonder DigiD geen toegang tot overheidswebsites, en zonder toegang geen enkele mogelijkheid om jezelf te bewijzen als burger. De toekomst is hier, en hij vraagt om QR-codes, wachtwoorden, verificatiecodes en een telefoon die je bijna uit frustratie tegen de muur wilt gooien — al gaat hij daar tegenwoordig wél van kapot, in tegenstelling tot die onbreekbare Nokia 3310.
Oh, die Nokia. Als je hem van een flat gooide, stuiterde hij vrolijk naar beneden, deed een pirouette op het trottoir en liet je daarna zonder problemen weer bellen. Onverwoestbaar, betrouwbaar en met dat iconische spelletje Snake dat een hele generatie bezighield. Laatst keek ik weer eens naar The Matrix, waarin die stoere Nokia 8110 een hoofdrol speelde. Die telefoons hadden nog persoonlijkheid.
Nu hebben we smartphones die allemaal op elkaar lijken: een groot, zwart scherm met een merklogo dat je vertelt dat je iets bijzonders in handen hebt, terwijl je gewoon hetzelfde apparaat vasthoudt als de rest van de wereld. Ja, je kunt ze nu dubbelvouwen, maar het blijven lompe, kwetsbare dingen die niet meer tegen een stootje kunnen. Geef mij maar die simpele tijden terug — tijden waarin een telefoon nog een trouwe metgezel was in plaats van een onmisbare tiran.
[AMSTELVEEN] Bij een bezoek van een delegatie van het gemeentebestuur aan het bestuur van voetbalclub RODA'23 zijn zorgen over eventuele toekomstige verplaatsing van de voetbalvelden voor woningbouw weggenomen. Geruchten die hierover terugkerend de ronde doen, werden de kop in gedrukt door wethouder Herbert Raat (Sport. Hij wijst erop dat de sportvoorziening op de huidige plek midden tussen de woonwijk van groot belang is voor de jeugd uit Bovenkerk en Westwijk en dat hier geen plaats is voor woningbouw.
Hoi allemaal! Zaterdag 19 april 2025 is het de Landelijke Dag tegen Pesten. En dat vonden wij als kinderraad van Amstelveen het perfecte moment om iets belangrijks te doen. Samen met onze kinderburgemeester Velorisa en wethouder Frank Berkhout hebben we een Buddy Bench geopend op basisschool Mio Mondo!
Wat is een Buddy Bench? Nou, dat is een speciaal bankje op het schoolplein. Als je je verdrietig voelt of buitengesloten, kun je daar gaan zitten. Dan weten andere kinderen: “Hé, die heeft even iemand nodig!” En dan kunnen ze bij je komen zitten of je vragen om mee te spelen. Zo zorgen we ervoor dat niemand zich alleen voelt.
Velorisa zei het heel mooi: “Als kinderraad maken we dit jaar een vuist tegen pesten. Ik ben superblij dat dit bankje er nu is! Er staan er nu drie in Amstelveen, en er komen er nog meer. Want pesten moet gewoon stoppen. In onze rap zingen we het ook: ‘Al die pesters houdt nu op, wij willen dat het pesten stop.’ Pesten kan echt pijn doen, dus laten we samen zorgen dat het niet meer gebeurt.”
Onze wethouder Frank zei dat pesten echt heel erg kan zijn, en dat het zelfs tot eenzaamheid of verdriet kan leiden. Daarom helpt de gemeente ons om dit soort dingen te doen. Want iedereen moet zich fijn en veilig voelen op school!
En weet je wat ook cool is? We hebben als kinderraad een lied gemaakt: “STOP allemaal met pesten!” Die gaan we op nog meer scholen laten horen. Want wij vinden: Iedere basisschool verdient een Buddy Bench!
Fotobijschrift: Kinderburgemeester Velorisa, wethouder onderwijs Frank Berkhout en kinderen uit de leerlingenraad van Mio Mondo nemen plaats op de Buddy Bench. Ze zijn blij met het bankje dat eenzaamheid en pesten van kinderen tegen wil gaan.
Onder grote belangstelling van familie en buurtbewoners onthulde burgemeester Tjapko Poppens op donderdag 17 april 2025 samen met dochters Hannah Yakin-van Hulst en Myriam Mater-van Hulst het naambord van hun vader, verzetsheld Jan van Hulst. Het park achter de Kruiskerk draagt voortaan zijn naam. Het initiatief tot deze vernoeming kwam van Stadsdorp Elsrijk.
Met de vernoeming wil Stadsdorp Elsrijk de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen levend houden en de moedige daden van Amstelveners eren. Op advies van de straatnaamcommissie stemde het college in maart 2025 in met het voorstel. Burgemeester Poppens sprak zijn waardering uit: “Het is mooi dat dit voorstel uit de buurt zelf komt. Zo blijft de geschiedenis van Elsrijk in oorlogstijd zichtbaar. Juist in deze tijd. Op het informatiepaneel staat kort uitgelegd wat Jan van Hulst heeft gedaan, en leren wij over zijn moed en menselijkheid.”
Voorafgaand aan de onthulling gaf Myriam Mater-van Hulst een presentatie aan leerlingen van groep 8 van basisschool Piet Hein, waarin ze vertelde over haar oorlogservaringen. Samen met de leerlingen liep zij daarna naar het park, waar bloemen en – naar goed Joods gebruik – steentjes bij het nieuwe naambord werden gelegd. Hannah Yakin-van Hulst vertelde in haar toespraak hoe haar vader in de oorlog bijna wekelijks op de fiets naar Den Haag ging, met een map vol documenten om aan te tonen dat mensen niet-Joods waren. “We vroegen ons af waarom de Duitsers dat geloofden,” zei ze. “Maar we zijn trots dat hij op die manier zoveel Joden heeft kunnen redden.”
Verzetsman Jan van Hulst (1903–1975)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Jan van Hulst met zijn vrouw Paula Horowitz en hun dochters aan de Rodenburghlaan in Elsrijk. Hij werkte bij de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel en gebruikte zijn positie en netwerk om mensen in nood te helpen. Hij regelde voedsel en medische zorg voor onderduikers en bouwde samen met zijn vrouw een geheime schuilplaats op zolder.
In 1942 slaagde hij er samen met zijn vriend, huisarts Arie de Froe, in om zijn schoonfamilie – en daarmee ook zijn vrouw en dochters – als niet-Joods te laten registreren, waarmee hij hen redde van deportatie. Later wist hij op vergelijkbare wijze ook vele anderen te helpen. Toen het gezin in 1944 werd verraden, vonden de Duitsers de schuilplaats niet. Diezelfde avond dook het gezin onder.
Amstelveen - Zaterdag 19 april is het de ‘Landelijke Dag tegen Pesten’. Daarom opende kinderburgemeester Velorisa samen met onderwijswethouder Berkhout de Buddy Bench, oftewel een bankje tegen pesten, op basisschool Mio Mondo. De kinderraad van Amstelveen wil dat pesten stopt en dat iedere bassischool zo’n bankje krijgt. Ook verspreiden ze als kinderraad hun lied “STOP allemaal met pesten”.
Eenzaamheid
'Pesten kan heel ingrijpend zijn in het leven van kinderen', zegt wethouder onderwijs Frank Berkhout. 'Het kan leiden tot eenzaamheid en depressieve gevoelens. Als gemeente vinden we het belangrijk dat ieder kind zich veilig voelt, thuis en op school. Daarom steunen we de kinderraad die met verschillende initiatieven pesten willen tegen gaan. Dit bankje is daar een mooi voorbeeld van.'
Buddy Bench
De Buddy Bench wil eenzaamheid bij kinderen tegengaan. Als een kind zich buitengesloten voelt, kan het op dit bankje gaat zitten. Andere kinderen kunnen dan contact maken om samen te spelen. Het is belangrijk voor kinderen om te weten dat ze niet alleen zijn en dat er altijd iemand is die je wil helpen.
Kinderburgemeester Velorisa; 'Als kinderraad maken we dit jaar een vuist tegen pesten. Ik ben dan ook heel blij met dit bankje op het schoolplein van de Mio Mondo, in totaal staan er nu drie in Amstelveen en er komen er nog meer bij. Zodat het pesten stopt. Want zoals we als kinderraad in onze rap zingen; Al die pesters houdt nu op, wij willen dat het pesten stop. De littekens van pesten gaan diep, vergeet dit alsjeblieft niet.'
De wijk Groenelaan is een warm en betrokken stukje Amstelveen, en sinds donderdag 17 april 2025 is daar een mooie toevoeging bij gekomen. Wethouder Marijn van Ballegooijen opende die dag officieel het nieuwe Buurt Informatiepunt in het gebouw Belvedère aan de Laan van de Helende Meesters. Een plek voor en door de buurt.
Iedere woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen buurtbewoners zonder afspraak binnenlopen. Of het nu gaat om vragen over activiteiten in de wijk, vrijwilligerswerk, gezondheid, ouder worden, veiligheid of prettig wonen — alles is welkom. Maar ook wie gewoon zin heeft in een praatje of een kop koffie, is van harte welkom.
“Wat een uitkomst dat het punt zo dichtbij is voor ons,” zei een buurtbewoner enthousiast. Precies dát is wat het Buurt Informatiepunt wil zijn: een laagdrempelige en toegankelijke plek midden in de wijk, waar iedereen zich welkom voelt.
Voor en met de buurt
Het Buurt Informatiepunt is ontstaan vanuit het project Van Ouderenzorg naar Samenzorg, een samenwerking tussen de gemeente Amstelveen, Brentano, Participe Amstelland en woningcorporatie Eigen Haard. De insteek? Buurtbewoners, met name ouderen, ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig én verbonden te blijven in hun eigen omgeving.
“Een mooie samenwerking,” benadrukte wethouder Van Ballegooijen tijdens de opening. “Mensen worden ouder en willen graag zelfstandig blijven wonen. Dit informatiepunt verbindt de buurt en is er juist voor die kleine en grote vragen die er leven.”
Kom gerust langs
Bent u benieuwd wat er allemaal speelt in Groenelaan, op zoek naar een leuke activiteit of heeft u een praktische vraag? Loop gerust eens binnen bij het Buurt Informatiepunt. Het buurtteam denkt graag met u mee. Want samen maken we Groenelaan een nog fijnere plek om te wonen.
Praktische informatie
Waar: gebouw Belvedère, Laan van de Helende Meesters 476 Wanneer: iedere woensdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur & elke tweede vrijdag van de maand is er digitale hulp van 14.00 tot 16.00 uur
Op donderdag 17 april is in de Amstelveense wijk Groenelaan het Buurt Informatiepunt officieel geopend door wethouder Marijn van Ballegooijen. De ontmoetingsplek, gevestigd in gebouw Belvedère aan de Laan van de Helende Meesters 476, is bedoeld om buurtbewoners laagdrempelig te ondersteunen met informatie, hulp en contact.
Elke woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bewoners zonder afspraak binnenlopen met vragen over uiteenlopende onderwerpen, zoals activiteiten in de buurt, vrijwilligerswerk, gezondheid, zelfstandig wonen of veiligheid. Ook voor een kop koffie of een praatje is men welkom.
“Wat een uitkomst dat het punt zo dichtbij is voor ons,” zei een bewoner enthousiast bij de opening. Juist die laagdrempeligheid is volgens de initiatiefnemers van groot belang.
Van Ouderenzorg naar Samenzorg
Het Buurt Informatiepunt is tot stand gekomen binnen het project Van Ouderenzorg naar Samenzorg, een samenwerkingsverband van onder andere de gemeente Amstelveen, Brentano, Participe Amstelland en woningcorporatie Eigen Haard. Het doel is om ouderen in de wijk te ondersteunen bij het langer zelfstandig wonen, met betrokkenheid van de buurt.
“Een mooie samenwerking,” aldus wethouder Van Ballegooijen. “Mensen worden ouder en willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het Buurt Informatiepunt helpt daarbij, juist voor die kleine of grote vragen waar mensen mee kunnen zitten.”
Extra ondersteuning
Naast het wekelijkse inloopmoment biedt het informatiepunt ook digitale hulp aan, iedere tweede vrijdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur.
Samen met de fractievoorzitters van de lokale partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Actief voor Amstelveen (AVA), Pieter Monkelbaan en Michel Becker, alsmede Sandra van Engelen van het CDA, bezocht sportwethouder Herbert Raat donderdag voetbalvereniging Roda’23. Hij was natuurlijk ook in gezelschap van directeur Heleen van Ketwich Verschuur, die ook Babiche Roof van dat gemeentelijke bedrijf had meegenomen. Een zware delegatie dus, nog uitgebreid met bestuursleden van Roda ’23 Dennis de Smidt (nieuwe penningmeester) en Ronald Posthumus (voorzitter).
In één voetbalweekend brengen duizenden Amstelveners tijd door op de velden van voetbalvereniging Roda’23 in Bovenkerk, meldt Raat op zijn persoonlijke website.
Geen verplaatsing
“Wij waren allemaal onder de indruk van de maatschappelijke waarde die de club vertegenwoordigt en de sociale cohesie die zij bevordert”, zegt Raat, spekend namens heel het gezelschap. Omdat Roda ’23 midden in een woonwijk ligt, vervult de club eigenlijk de rol van een wijkcentrum. “Dat willen we zo houden”, meldt Raat. “Dit bekent geen verplaatsing voor woningbouw.”
Aanpak
De delegatie hoorde ook dat de club lastig aan vrijwilligers kan komen, net als veel andere verenigingen. AmstelveenSport schijnt daar wat de sport betreft nu een rol in te aan spelen. Met de gemeente samen wil die een campagne starten om de vrijwilligersfuncties te promoten. “Ook voor Amstelveners die uit een cultuur komen waar dat geen vanzelfsprekendheid is”, voegt Raat er aan toe. Van Ketwich Verschuur was overigens in het verleden directeur van Museum ‘JAN”.
Foto: Heel het gezelschap politici en bestuursleden, met op de voorgrond een speler; men zou anders vergeten dat het om een voetbalvereniging ging
Amstelveen/Buitenveldert - In een sfeervolle Augustinuskerk wordt op zaterdag 19 april 2025 een eucharistieviering gehouden. Het koor Tolle Lege zorgt samen met het Filipijns koor El Shaddai voor een muzikale bijdrage.
Pater Allan de Guzman zal de viering leiden. De viering start om 19.30 uur en koordirigent Marlies belooft een mooie bijeenkomst samen met de internationale gemeenschap. De viering is in het Engels/Nederlands.
De Paaswake is een plechtige liturgie, die in de Christelijke Kerk wordt gehouden als eerste officiële viering van de verrijzenis van Jezus. De Augustinuskerk is gelegen tegenover Cafe Anno 1890 op de grens van Amstelveen en Amsterdam.
Amstelveen - Onder grote belangstelling van familie en buurtbewoners onthulde burgemeester Tjapko Poppens op donderdag 17 april samen met dochters Hannah Yakin-Van Hulst en Myriam Mater-Van Hulst het naambord van hun vader, verzetsheld Jan van Hulst. Het initiatief om het park achter de Kruiskerk naar Jan van Hulst te hernoemen kwam van Stadsdorp Elsrijk.
Geschiedenis
Stadsdorp Elsrijk wil met de vernoeming de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen levend houden en daden van moed en verzet van Amstelveners eren. Op advies van de straatnaamcommissie stemde het college in maart 2025 in met het voorstel. Burgemeester Tjapko Poppens waardeert het initiatief van Stadsdorp Elsrijk: “Het is mooi dat dit voorstel uit de buurt zelf komt en dat zij zo de geschiedenis van Elsrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog zichtbaar willen maken. Juist in deze tijd. Op het informatiepaneel staat kort uitgelegd wat hij heeft gedaan en leren wij over zijn moed en menselijkheid.”
Leerlingen
Voorafgaand aan de plechtigheid in het park gaf Myriam Mater-Van Hulst een presentatie over haar oorlogservaringen aan leerlingen van groep 8 van basisschool Piet-Hein. De leerlingen gingen mee naar de onthulling en legden bloemen en naar goed Joods gebruik steentjes bij het naambord. Hannah Yakin-Van Hulst vertelde in een toespraak hoe haar vader in de oorlog bijna iedere week op de fiets naar Den Haag ging met een map vol papieren om te bewijzen dat iemand niet-Joods was. Ze vroeg zich af waarom de Duitsers dit geloofden maar was trots dat haar vader op deze manier zoveel Joden heeft kunnen redden.
Verzetsman Jan van Hulst (1903-1975)
Jan van Hulst woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vrouw Paula Horowitz en hun dochters aan de Rodenburghlaan in Elsrijk. Jan werkte bij de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel en gebruikte zijn contacten binnen en buiten de gemeente om mensen die werden vervolgd te helpen. Zo zorgde hij voor voedsel en medische zorg voor onderduikers. In 1942 slaagde hij erin, samen met zijn vriend en huisarts Arie de Froe, zijn schoonfamilie en daarmee zijn vrouw en dochters als niet-Joods te laten registeren en hen zo van deportatie en moord te redden. Op dezelfde manier lukte het daarna om nog vele andere Joden te redden. In hun eigen huis hadden Jan en Paula een geheime schuilplaats op zolder gebouwd voor onderduikers. Toen ze in 1944 werden verraden, konden de Duitsers de plek niet vinden. De familie dook diezelfde avond nog onder.
Amstelveen - Op donderdag 17 april opende wethouder Marijn van Ballegooijen officieel een nieuw Buurt Informatiepunt voor de wijk Groenelaan in het gebouw Belvedère.
Woensdagochtend
Buurtbewoners kunnen iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zonder afspraak binnenlopen voor allerlei vragen. Bijvoorbeeld over activiteiten in de buurt, vrijwilligerswerk, gezondheid, ouder worden, veiligheid, prettig en zelfstandig wonen of iets anders. Maar ook voor praktische hulp, een kopje koffie of gewoon een praatje.
'Wat een uitkomst dat het punt zo dichtbij is voor ons,' vertelt een bewoner enthousiast. Die laagdrempeligheid is precies waar het Buurt Informatiepunt voor staat.
Initiatief Van Ouderenzorg naar Samenzorg
Het Buurt Informatiepunt is een nieuw initiatief vanuit het project Van Ouderenzorg naar Samenzorg en tot stand gekomen door de samenwerking van o.a. de gemeente Amstelveen, Brentano, Participe Amstelland en woningcorporatie Eigen Haard. Met als doel ouderen te ondersteunen om langer zelfstandig te blijven, midden in de eigen buurt. 'Een mooie samenwerking,' benadrukte wethouder Van Ballegooijen tijdens de opening. 'Mensen worden ouder en willen graag langer zelfstandig blijven wonen als dat kan. Het Buurt Informatiepunt verbindt de buurt en is er juist voor die kleine of grote vragen waar bewoners mee zitten.'
Praktische informatie
Waar: gebouw Belvedère, Laan van de Helende Meesters 476 Wanneer: iedere woensdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur & elke tweede vrijdag van de maand is er digitale hulp van 14.00 tot 16.00 uur
Burgemeester Tjapko Poppens heeft op donderdag 17 april 2025 samen met dochters Hannah Yakin-Van Hulst en Myriam Mater-Van Hulst het naambord van hun vader, verzetsheld Jan van Hulst onthuld
[AMSTELVEEN] Op 15 april is de biografie 'Jari Litmanen - Zijn legendarische jaren bij Ajax' verschenen. Jari Litman signeert op 25 april van 12.30 tot 14.30 uur zijn boek exclusief bij Boekhandel Venstra in Stadshart Amstelveen.
Onder grote belangstelling van familieleden, buurtbewoners en leerlingen is op donderdag 17 april het park achter de Kruiskerk in de Amstelveense wijk Elsrijk officieel hernoemd tot het Jan van Hulstpark. De naam is een eerbetoon aan verzetsman Jan van Hulst (1903–1975), die tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze Joodse levens redde. Burgemeester Tjapko Poppens onthulde samen met zijn dochters Hannah Yakin-van Hulst en Myriam Mater-van Hulst het naambord.
Het initiatief voor de naamswijziging komt van Stadsdorp Elsrijk, dat met de vernoeming de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen levend wil houden. Het voorstel werd in maart 2025 door het college van B en W overgenomen na advies van de straatnaamcommissie.
“Het is mooi dat dit voorstel uit de buurt zelf komt en dat zij zo de geschiedenis van Elsrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog zichtbaar willen maken. Juist in deze tijd,” aldus burgemeester Poppens. Bij het naambord is een informatiepaneel geplaatst waarin kort wordt uitgelegd wat Van Hulst voor Amstelveen en voor vervolgde Joden heeft betekend.
Voorafgaand aan de ceremonie gaf Myriam Mater-van Hulst een presentatie aan groep 8-leerlingen van basisschool Piet Hein over haar familiegeschiedenis. De kinderen waren ook aanwezig bij de onthulling en legden bloemen en steentjes bij het naambord – een Joodse traditie om te herdenken.
In een toespraak vertelde Hannah Yakin-van Hulst hoe haar vader wekelijks op de fiets naar Den Haag ging met documenten om aan te tonen dat mensen niet-Joods zouden zijn. “Ik weet nog steeds niet waarom de Duitsers hem geloofden,” vertelde ze, “maar ik ben trots dat hij zoveel mensen kon redden.”
Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.
[AMSTELVEEN] Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Wezlijn) heeft donderdag officieel een nieuw Buurt Informatiepunt voor de wijk Groenelaan in het gebouw Belvedère geopend. Buurtbewoners kunnen iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zonder afspraak binnenlopen voor allerlei vragen. Bijvoorbeeld over activiteiten in de buurt, vrijwilligerswerk, gezondheid, ouder worden, veiligheid, prettig en zelfstandig wonen of iets anders. Maar ook voor praktische hulp, een kopje koffie of gewoon een praatje.
[AMSTELVEEN] Burgemeester Tjapko Poppens heeft donderdag samen met dochters Hannah Yakin-Van Hulst en Myriam Mater-Van Hulst het naambord van het naar hun vader, verzetsheld Jan van Hulst, genoemde park in Elsrijk onthuld. Dat gebeurde onder grote belangstelling van familie en buurtbewoners. Het initiatief om het Park De Ruyschlaan achter de Kruiskerk naar Jan van Hulst te hernoemen kwam van Stadsdorp Elsrijk.
[AMSTELVEEN] De gemeenteraadsfractie van D66 heeft tijdens de raadsvergadering een voorstel ingediend om de tuinen in Amstelveen te vergroenen, met de nadruk op het ondersteunen van bewoners van sociale huurwoningen. Met het voorstel wordt het college opgeroepen om het succesvolle 'Straatboer'-initiatief naar Amstelveen te halen, een project dat al in zes gemeenten in Nederland wordt toegepast. Straatboer helpt bewoners die graag een groenere voortuin wil, maar zelf niet bij machte zijn om dit te realiseren. Het voorstel werd door een ruime meerderheid in de gemeenteraad aangenomen.
[AMSTELVEEN] Elke week zet het Amstelveens Nieuwsblad de vijf leukste activiteiten en evenementen voor het aankomende weekend op een rij. In dit overzicht staan tips voor jong en oud. Van evenementen tot verborgen pareltjes, voor ieder wat wils. Dit weekend staan de (meeste) uitjes in het teken van het (lange) Paasweekend.
[AMSTELVEEN] Een meerderheid in de gemeenteraad heeft woensdag ingestemd met aanpassing van de randvoorwaarden voor realisatie van een asielzoekerscentrum (azc) nabij de gemeentegrens met Uithoorn. De maximale opvangtermijn wordt verlengd van 5 naar 10 jaar en het maximale aantal op te vangen asielzoekers gaat van 200 naar 280. De keuze voor deze locatie leidde tot gemor van aanwezige inwoners van Uithoorn. Ook het gemeentebestuur van Uithoorn heeft hier eerder zijn ongenoegen over geuit, omdat het tot extra druk op de lokale voorzieningen leidt. Dit mede omdat Uithoorn zelf op korte afstand van de locatie een azc realiseert.
Amstelveen - D66 heeft bij de laatste raadsvergadering een voorstel ingediend om de tuinen in Amstelveen te vegroenen, met de nadruk op het ondersteunen van bewoners van sociale huurwoningen.
Het voorstel roept het college op om het succesvolle 'Straatboer'-initiatief naar Amstelveen te halen, een project dat al in zes gemeenten in Nederland wordt toegepast.
Noodzaak
In het voorstel worden verschillende belangrijke punten benadrukt over de noodzaak van klimaatadaptatie, groen en biodiversiteit in de stad. D66 raadslid Maarten de Haan: "Iedereen in Amstelveen moet de kans krijgen om bij te dragen aan de vergroening van onze leefomgeving. Het is essentieel dat we inwoners met fysieke beperkingen of beperkte middelen ondersteunen in hun wensen om te vergroenen."
Concreet
Het D66-raadslid wijst op bestaande initiatieven zoals “tegelwippen” en “groen moet je doen” maar benadrukt dat niet iedereen deze mogelijkheden kan benutten. “Met het ‘Straatboer’-initiatief kunnen we een concrete stap richting een groener Amstelveen zetten. Dit initiatief helpt met name huurders van sociale woningbouw en zorgt ervoor dat zij ook mee kunnen doen.”
Onderzoek
Het college wordt verzocht onderzoek te doen naar de benodigde stappen om het initiatief in Amstelveen te implementeren en dit eind 2025 aan de raad te communiceren. Maarten de Haan voegt hieraan toe: "Een beperkte investering kan een groot verschil maken, vooral als we kijken naar de potentie van zowel private als publieke fondsen om hierin te investeren."
Sociale waarde
D66 gelooft in de sociale en circulaire waarde van het 'Straatboer'-initiatief en steunt de samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard om de vergroening onder de aandacht te brengen van huurders van sociale huurwoningen.
In tijden waarin klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit steeds tastbaarder worden, groeit het besef dat vergroening niet alleen een zaak is van beleid, maar vooral van mensen. En juist daarom is het belangrijk dat we iedereen in staat stellen om bij te dragen aan een groenere leefomgeving – ook huurders van sociale woningen. Het voorstel van D66 Amstelveen om het ‘Straatboer’-initiatief naar onze gemeente te halen, is in dat opzicht een veelbelovend en hoopgevend signaal.
‘Straatboer’, dat al in zes andere gemeenten succesvol wordt ingezet, ondersteunt bewoners bij het vergroenen van hun tuin – met speciale aandacht voor mensen die dit niet zelfstandig kunnen door een beperkt inkomen, fysieke belemmeringen of gebrek aan ervaring. Het is een initiatief dat vergroening tastbaar en haalbaar maakt, niet alleen voor wie al groene vingers heeft of de middelen om een tuin te verbouwen, maar juist voor wie daar normaal buiten de boot valt.
Amstelveen kent al enkele mooie projecten op het gebied van vergroening, zoals ‘Tegelwippen’ en ‘Groen moet je doen’. Toch blijkt in de praktijk dat deze initiatieven niet altijd iedereen weten te bereiken. Dat is geen verwijt, maar wel een constatering die uitnodigt tot aanvulling. ‘Straatboer’ biedt hier een concreet en sociaal inclusief antwoord op.
D66 pleit er voor om te onderzoeken wat nodig is om het project ook in Amstelveen van de grond te krijgen. Daarbij wordt gedacht aan samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard, en het benutten van publieke en private fondsen. Een relatief kleine investering met mogelijk grote impact – niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de kwaliteit van leven in de wijken.
Want vergroening is méér dan een ecologische opgave. Het zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers, opvang van regenwater, en meer biodiversiteit. Maar net zo belangrijk: een groene tuin kan ontmoeting en verbondenheid in een buurt stimuleren. Dat is winst op meerdere fronten.
Het college wordt verzocht onderzoek te doen naar de benodigde stappen om het initiatief in Amstelveen te implementeren en dit eind 2025 aan de raad te communiceren.
D66 wil dit onderwerp op de politieke agenda zetten, maar uiteindelijk is dit een verantwoordelijkheid die breder gedragen zou moeten worden.
Maarten de Haan vanD66 voegt hieraan toe: "Een beperkte investering kan een groot verschil maken, vooral als we kijken naar de potentie van zowel private als publieke fondsen om hierin te investeren.
Foto voor persbericht (Maarten de Haan van D66 met de klimaattuin van Amstelveen op de achtergrond)
In het kader van 80 jaar vrijheid is op woensdag 16 april een speciale editie van de kinderkrant Amstelkids verspreid op basisscholen in Amstelveen. Alle leerlingen uit groep 6, 7 en 8 ontvingen een papieren exemplaar van deze bijzondere uitgave, waarin het thema vrijheid centraal staat.
De inhoud van de krant is tot stand gekomen in samenwerking met de kinderraad van Amstelveen. De editie bevat onder andere artikelen over sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals een bezoek van Joodse oorlogsoverlevende Frits Pont aan de Karel Eykman School. Daarnaast wordt aandacht besteed aan actuele situaties waarin vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zo vertelt de negenjarige Roman, gevlucht uit Oekraïne, over zijn ervaringen en zijn verblijf in opvangcentrum De Olmenhof.
Volgens Marloes Smit, uitgever van Amstelkids, is het belangrijk om kinderen bewust te maken van het contrast tussen leven in vrijheid en leven in oorlog of onderdrukking. De krant is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen, Stichting Amstelveen Oranje, Rabobank Amstel en Vecht en Stichting Amstelidee.
Hugo van der Kooij van Stichting Amstelveen Oranje hoopt dat de krant aanleiding vormt voor gesprekken over vrijheid in de klas, bijvoorbeeld in de aanloop naar of na de meivakantie.
De kinderkrant Amstelkids bestaat sinds april 2020 en verschijnt vijf keer per jaar op alle basisscholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Naast de papieren krant worden ook videojournaals gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen, zoals verkiezingen en de geschiedenis van Amstelveen.