Dochter Jetty PaΓ«rl: Vernoem Dorpsplein naar mijn moeder
Met de opening van de door de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) georganiseerde tentoonstelling over vrijheid in Museum Cobra begon zaterdag in feite het herdenkingsjaar over dat thema van Amstelveen Oranje. Er staan zo’n dertig activiteiten op het programma over ‘Amstelveen 80 jaar bevrijd’. De expositie werd zaterdag geopend door een dochter van Jetty Paërl, destijds van Radio Oranje, die na de oorlog in Amstelveen woonde.
De dochter, Anne-Rose Mater-Bantzinger, stelde burgemeester Tjapko Poppens, die met haar de expositie opende, voor het naamloze plein voor de Dorpskerk maar gewoon naar haar moeder te vernoemen, die 55 jaar in Amstelveen heeft gewoond.
Plein voor Dorpskerk
Zij noemde overigens vooral Museum Jan. Dat zal onder meer bij PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer in de gemeenteraad goed gevallen zijn. Zij stelde in de raad voor meer straten en pleinen naar vrouwen te noemen. In die zin vindt zij het dan ook redelijk belachelijk dat er nog steeds geen Jetty Bantzinger-Paërllaan, -straat, -plein of -park bestaat. Cees Bantzinger was een Amstelveense kunstenaar, die illustraties verzorgde voor tal van dag- en weekbladen en boekomslagen maakte. Daarnaast had hij zich gespecialiseerd in het tekenen van (deels naakte) modellen en werd ook rechtbanktekenaar. In 1958 trouwde hij met Paërl, nadat zijn eerdere huwelijk (1940-1951) op de klippen was gelopen. Er waren diverse raadsleden aanwezig, onder wie Veenboer.
Watergeus
De liedjes voor Jetje van Radio Oranje, uitgezonden uit de BBC-studio in Londen hier ontvangen door Nederlanders niet naar het Duitse verbod daarop luisterden, werden geschreven door haar vader die er het cabaret ‘Watergeus’ op nahield. Radio Oranje bleef aan Jetje kleven, zei haar dochter. Het is Oranje en het blijft Oranje, was de boodschap die in al die liedjes doorklonk. De droom dat het verlangen weerspiegelde naar vrijheid, ook voor Nederland. Jetty Paërl kende haar publiek. Dat werd haar pas bekend door de Engelandvaarders, die vertelden van hoeveel betekenis haar bijdragen waren voor het land, vertelde haar dochter zaterdag. Zij is opgegroeid in Amstelveen.
Vrijheid
Vrijheid heeft geen toekomst. Daar praat men over, zei Hugo Kooij, bestuurslid van Amstelveen Oranje. Hij gaf toe in de door bestuurslid Paul Hoogers van de VHA geleide bijeenkomst, die een massa inwoners trok, dat de V van vrijheid voor hem persoonlijk al gauw was verworden tot de W van Welvaart, maar later tot het inzicht was gekomen dat de vrijheid waarin onder meer ook die welvaart tot ontplooiing kan komen niet vanzelfsprekend is. Die bescheidenheid past ook de burgemeester, zei die. Hij was nogal overdonderd door de massa inwoners die naar de opening waren gekomen, meldde hij. Kooij: “Hoezo geen toekomst voor de vrijheid? Het is aan ons.”
Paul Hoogers overhandigde een foto aan de burgemeester, die in de expo was te zien. In het midden Anne-Rose Mater-Bantzinger, dochter van Jetty Paërl.