Bewonersgroep roept op tot lagere snelheid in Westwijk
Amstelveen - Bewoners in Westwijk, verenigd in bewonersgroep ‘Ontsluit Scheg Anders’ willen een lagere snelheid op de geplande ontsluitingsweg in De Scheg. ‘Maak er 30 km van,’ stellen de bewoners in een lobby richting politiek Amstelveen.
De groep bezorgde bewoners uit Westwijk roept politieke partijen op om de geplande ontsluitingsweg naar nieuwbouwwijk De Scheg veiliger te maken. Zij pleiten voor een maximumsnelheid van 30 km/uur op het traject tussen de verlengde Hammarskjöldsingel en de Weldam. Volgens hen is de verkeersveiligheid in het geding.
Blackspots
De bewonersgroep uit al sinds 2015 zorgen over de verkeersplannen rondom De Scheg. De komst van een drukke 50 km-weg dwars door hun woonwijk zien zij als een bedreiging voor voetgangers, fietsers en met name kinderen bij scholen en tramhaltes. ‘Wij willen niet dat er nog meer black-spots ontstaan bij basisscholen in Westwijk en bij tramhalte Westwijk,’ aldus de bewoners in een oproep aan de gemeenteraad.
Verkeersveiligheid onder druk
De zorgen worden ingegeven door een stijgend aantal verkeersongelukken in Amstelveen, terwijl het landelijke beleid juist inzet op het drastisch terugbrengen van verkeersslachtoffers. In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2018 streeft het Rijk naar halvering van het aantal ongelukken in 2030, en nul verkeersdoden in 2050.
De bewoners erkennen dat de ontsluitingswegen nodig zijn voor de bereikbaarheid van De Scheg, maar pleiten voor een balans tussen doorstroming en veiligheid. Zij willen dat het college van B en W serieus overweegt om van de ontsluitingsweg een 30 km-zone te maken. ‘Minder snelheid betekent minder ongelukken en minder ernstig letsel bij een ongeluk.’
Oproep tot gesprek
De bewoners hebben het college eerder al verzocht om gebiedsontsluitingswegen met een lagere snelheid, maar kregen te horen dat dit mogelijk de doorstroming zou hinderen. Toch willen zij in gesprek blijven met de gemeente over leefbaarheid en veiligheid in Westwijk.
‘We vinden het belangrijk dat kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen en ouderen, beter beschermd worden. Dat vraagt om veilige infrastructuur.' Op de dag van de fietshelm, afgelopen woensdag, deed de bewonersgroep een beroep op politieke partijen en het College van B en W om maatregelen te nemen.