Huizenprijs stijgt
De afgelopen twee jaar zijn de huizenprijzen door de gestegen lonen, beperkte nieuwbouw en schaarste op de woningmarkt flink toegenomen, constateert de Amstelveense franchisenemer van De Hypotheker, die een onderzoek uitvoerde. Door de oververhitte huizenmarkt is er volgens hem al een langere tijd sprake van een flinke stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag.
“Twee jaar geleden lag dat nog op 316.000 euro, wat ongeveer overeenkomst met het gemiddelde hypotheekbedrag dat een jonge starter tot 25 jaar in het afgelopen kwartaal aanvraagt” vertelt hij.
Buiten de Randstad
Daarmee was de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning in het tweede kwartaal van dit jaar 21 procent hoger dan in 2023. Hierdoor heeft het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning in het tweede kwartaal een historisch hoogtepunt bereikt: 360.770 euro. In de afgelopen twee jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning met maar liefst 14 procent gestegen. In deze periode is de grootste procentuele stijging zichtbaar in gebieden buiten de Randstad. De grootste uitschieters zijn de provincies Groningen (+23 procent), Overijssel (+22 procent) en Drenthe (+20 procent), zo blijkt uit cijfers van De Hypotheker. De verwachting is dat de huizenprijzen in 2025 verder stijgen, maar minder sterk dan in het afgelopen jaar. De organisatie verwacht dat het gemiddelde hypotheekbedrag waarschijnlijk nog verder zal toenemen.
Over hoogtepunt heen
In vergelijking met één jaar geleden is hetzelfde beeld te zien en zijn op jaarbasis de sterkste stijgingen te zien bij provincies buiten de Randstad: Zeeland (+10 procent), Overijssel en Drenthe (beide +8 procent). Door de hoge huizenprijzen in de Randstad en het zeer beperkte woningaanbod wijken huizenkopers steeds verder uit naar rustigere en betaalbaardere regio’s. Als gevolg van dit ‘rimpeleffect’ verspreidt de druk op de woningmarkt zich naar andere delen van Nederland, waardoor sprake is van een sterkere stijging van de huizenprijzen in deze gebieden, wat resulteert in een groei van het gemiddelde hypotheekbedrag. De stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag lijkt inmiddels over zijn hoogtepunt heen. Zo was in het tweede kwartaal sprake van een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Begin dit jaar bedroeg de stijging op jaarbasis nog 9 procent.
Jonge huizenkopers
Door de oververhitte woningmarkt ziet De Hypotheker dat vooral jongere huizenkopers hogere hypotheekbedragen afsluiten voor de aankoop van een woning dan een jaar eerder. Vooral huizenkopers tot 25 jaar (+7 procent) en in de leeftijd van 25 tot 35 jaar (+6 procent) laten een duidelijke stijging zien. Bij oudere leeftijdsgroepen vanaf 45 jaar is slechts een zeer lichte stijging zichtbaar (+1 procent). Door de sterk gestegen huizenprijzen is het belang van overwaarde toegenomen bij het financieren van een nieuwe woning. Veel doorstromers leggen de overwaarde op hun vorige woning dan ook in om over te kunnen stappen naar een grotere woning.
Bekijk hier een overzicht van de stijging van het gemiddeld hypotheekbedrag per provincie over de afgelopen twee jaar.