GroenLinks-PvdA over veiligheid
Deelmobiliteit is de oplossing, maar GroenLinks-PvdA was daarover dinsdag wel eerlijk toen diverse raadsleden het probleem met hun eigen ‘droge’ auto zagen. Ter voorbereiding van een lokaal verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad houdt de nieuwe partij, nu nog ‘GroenLinks-PvdA’, diverse bijeenkomsten (over verschillende onderwerpen) om te horen hoe de Amstelveense bevolking erover denkt.
Dinsdag stond veiligheid en mobiliteit op de agenda.
Zo houden
“Amstelveen is een veilige stad en dat willen we graag zo houden”, zij GL-raadslid Gert Jan Slump. Daar kwam uit het publiek een reactie op, bijvoorbeeld van de vrouw die het hem niet zonder meer na sprak en wel eens had gehoord dat zij om op een man te lijken beter een hoed kon dragen. Maar er is een verschil tussen gevoelen en de realiteit, zei Slump. PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen dacht vooral aan de sociale aspecten van veiligheid en een op Uilenstede wonende student zei dat in het verleden die campus een ‘aantoonbaar onveilig’ gebied was. Dat is veranderd door vaker aanwezigheid van politie en camera’s. Het voorkomen van criminaliteit is het streven van GL, zoals elke partij zegt.
Verkeer
Bij de veiligheid hoort intussen ook verkeersveiligheid, waar mobiliteit om de hoek komt kijken. Je kunt wel dromen over een veilige en bereikbare stad, maar de vraag is hoe die bereikbaarheid gestalte krijgt. Fatbikes werd door sommigen als de boosdoeners gezien. Probeer te fietsen, zegt de nieuwe linkse partij. Maar ook die ontkomt er niet aan bij slecht weer naar de auto te kijken. “Het wordt een probleem als het regent en je hebt geen auto”, zei GL-raadslid Stieneke Kruijer. En Gert Jan Slump van dezelfde fractie zei dat zijn auto 97% van de tijd niet gebruikt wordt en dat in zijn straat iedereen hem kan pakken om die te gebruiken. De hechting aan de auto ziet Slump als een hindernis op de weg naar deelmobiliteit, dus dat men samen vervoermiddelen (scooters, fietsen, auto’s enz.) gebruikt, die doorgaans door bedrijven worden aangeboden.
Ruimte
Mobiliteit doet ook een aanslag op de beschikbare ruimte, vooral als het om auto’s gaat. Buiten het fileprobleem heeft dat van het parkeren. Luuk van Beek waagde er de stelling aan: Bij nieuwe woningen moeten voldoende parkeerplaatsen zijn. Maar hij vroeg zich af of dat wel zo was. Parkeerplaatsen betekenen duurder bouwen. In wezen betalen dat de minst draagkrachtigen. Stieneke Kruijer wist dat en dan niet dertig procent voor sociale huurwoningen zijn gereserveerd maar twintig. Dat zegt de projectontwikkelaar. “Maar het is wél verdomde lastig, zonder auto”, gaf zij toe. Daarmee werd er over de grondwaarde gepraat. Bijvoorbeeld over die van een parkeergarage, zei wethouder Marijn van Ballegooijen. En er zijn huizen met drie of vier auto’s wist iemand. In elk geval moet de vergunning voor een tweede auto duurder zijn dan voor de eerste, vond hij. De parkeernorm moet fors naar beneden, zei hij ook.
Handhaving
De handhaving is in Nederland veel te slap, vind iemand, ook in Amstelveen. “Er gebeuren tientallen overtredingen, ook in het verkeer.” En opeens doken de hangjongeren op in het gesprek. Die schijnen een probleem te zijn, maar de vraag is of zij zorgen overlast.