Michel Becker, fractievoorzitter van de lokale partij Actief voor Amstelveen reageert op de Perspectiefnota 2026 en benadrukt daarbij de zoete en zure aspecten daarvan. Tijdens de raadsvergadering van 9 juli deed hij zijn beschouwing daarop, zijn verhaal alsvolgt.
Het zoet.
Complimenten voor de voorliggende Perspectiefnota en zullen deze steunen, wel zien wij graag de broekriem strakker aangetrokken en waar nodig, ambities bijgesteld.
Actief voor Amstelveen kwam eerder met een voorstel voor de aanstelling van een Subsidioloog. Dit voorstel haalde het niet, maar het lijkt toch verstandig hier nogmaals naar te kijken, omdat Amstelveen nu onvoldoende gebruik maakt van subsidiemogelijkheden buiten onze gemeentegrenzen.
Verder zijn wij tevreden hoe wij en andere partijen zijn meegenomen zijn bij de vaststelling van de Cultuurvisie en het Mediabeleid, zo kan het dus ook.
Over de gebruikelijke lawine van moties bij de perspectiefnota: het staat andere partijen natuurlijk vrij om te doen wat zij zelf willen, maar Actief voor Amstelveen zal hier vandaag niet aan meedoen en deze niet steunen. Wij zijn van mening dat deze, in de nadagen van dit college, ook weinig effectief zullen zijn en willen het volgende college hier niet mee belasten.
Wij zien deze wensen en gedachten liever terug in de komende verkiezingsprogramma’s, dan hoeven wij er niet over te stemmen, maar kunnen de kiezers dat doen.
Een uitzondering maken wij graag voor de motie 2.1.14 van de Christen Unie, deze zullen wij wél steunen, niet alleen omdat onze vragen en de motie "Warm hart voor een koel plan" elkaar onbewust overlappen, maar ook als eerbetoon aan Dhr. Stoffels die vandaag zijn laatste Perspectiefnota beleeft en het stokje overdraagt aan de volgende generatie. Beste Henk, wij zullen je soms poëtische en beschouwende bijdragen gaan missen, dank daarvoor.
Dan het zuur,
Als lokale partij maakt Actief voor Amstelveen zich grote zorgen óf door de huidige internationalisering en moralisering, onze inwoners niet hun kompas, authenticiteit en ankers aan het verliezen zijn en dan helpt het ook niet als de naar de zeeheld vernoemde Michiel de Ruyterschool, na 83 jaar kortzichtig omgedoopt gaat worden in de Verrekijker.
De sociale cohesie in wijken en sportverenigingen staat onder druk en op een aantal scholen staat de viering van Sinterklaas en Kerstmis zelfs ter discussie. Wél een groots Diwali- en Japanfestival op het Stadshart maar geen Hollands muziekfestival op het plein. Kijk eens hoe Aalsmeer dat doet.
Bouwen, bouwen, bouwen roepen wij in koor, maar voor wie vragen wij ons af? Wel voor veel expats en anderen kapitaalkrachtigen van buiten Amstelveen, maar te weinig voor onze starters en senioren voor de noodzakelijke doorstroming.
Van bedrijven die over rug van expats grote winsten vergaren zouden wij toch, net als ASML in Deurne doet, een eigen inspanning mogen verwachten om hun medewerkers onderdak te bieden, bijvoorbeeld in door hun te huren en omgebouwde kantoren, om verdere verstoring op de huidige woningmarkt te voorkomen.
De miljoenen investeringen voor scholen om o.a. internationale- en leerlingen van buiten Amstelveen te faciliteren, zijn ons een doorn in het oog.
Natuurlijk heeft ook Amstelveen zich aan wettelijke regelgeving te houden, maar wij zouden hier toch wel een pas op plaats willen maken en deze miljoenen liever geïnvesteerd zien in een actief grondbeleid om de broodnodige woningbouw te realiseren en de wachtlijsten van 15 jaar voor onze starters aan te pakken.
Waar gaan en willen wij met Amstelveen naar toe en wat kunnen wij nog aan? Of is met de te verwachten 110 duizend inwoners het maximale bereikt? Voordat dit aantal overschreden gaat worden, pleiten wij voor meer onderzoek naar het economisch belang en de sociale en maatschappelijke consequenties.
Andere gemeenten hebben een Visie- Internationalisering, om de toename van internationale inwoners in goede banen te leiden. Met zo'n visie kan een stad de kansen van internationalisering monitoren, optimaal benutten en knelpunten op tijd ondervangen. Wij roepen de gemeente op om ook met een dergelijke visie te komen.
Dan wat betreft onze Woondeal en afspraken in de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Als Amsterdamse wethouders voornemens zijn om de strengere asielwetgeving aan hun laars te lappen en statushouders toch voorrang op de sociale woningmarkt geven, waardoor deze woningen niet beschikbaar komen voor mensen die jarenlang op de wachtlijst staan, zou Amstelveen hier ook een eigen koers kunnen varen en zelf meer woningen aan Amstelveners kunnen toewijzen.
Verder gaan wij er vanuit dat Amstelveen zich wél aan de aangescherpte asielwetgeving zal houden.
Actief voor Amstelveen zal deze punten ook prominent in het verkiezingsprogramma opnemen en gelukkig valt er 18 maart 2026 weer wat te kiezen.

Foto: Freepik