❌

Lees weergave

Gemeenteraad prikt condoomplan door

GroenLinks Amstelveen heeft de gemeenteraad voorgesteld om eenmalig gratis condooms uit te delen. Dat zou moeten gebeuren op de Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid (4 september), in bijvoorbeeld P60 of op Uilenstede. GroenLinks komt met het voorstel omdat uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds minder vaak een condoom gebruiken. GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer: ‘Iedereen begrijpt dat jongeren hierdoor meer kans lopen op geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen. En dan vinden wij dat de gemeente hier iets aan kan doen.’

Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), SOA Aids Nederland en de Rutgersstichting deden onderzoek naar het gebruik van condooms onder jongeren in de schoolleeftijd. Dat neemt geleidelijk af. In Nederland gebruikt maar iets meer dan de helft van de jongeren een condoom. De WHO schrijft dat jongeren op deze manier een aanzienlijk risico lopen op seksueel overdraagbare ziekten en ongeplande zwangerschappen. Stieneke Kruijer van GroenLinks vindt dat zorgelijk. Ze is heel stellig als ze zegt dat de gemeente iets kan doen. ‘Twee dingen. Voorlichting, en de drempel voor condoomgebruik verlagen. Het is bewezen dat dat helpt. Dus is dit verstandig om te doen. Dat is geen hogere wiskunde.’

GroenLinks diende zijn motie in tijdens de raadsvergadering van 9 juli. De motie stelt dat condoomgebruik afneemt door de hoge kosten en doordat jongeren zich schamen om condooms te kopen. Daarom roept de motie het college op om een voorlichtingscampagne te organiseren, samen met SOA Aids Nederland en de Rutgersstichting. Een ideaal moment daarvoor is de Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid, op 4 september aanstaande. Bovendien wil GroenLinks dat de gemeente op die dag eenmalig gratis condooms verstrekt op plaatsen waar veel jongeren zijn.

De motie werd na bespreking in de raad niet aangenomen. Er waren 16 stemmen voor en 20 tegen. Wel spraken de meeste partijen uit dat de seksuele gezondheid van jongeren een belangrijk thema is. De gemeente onderzoekt nog of er toch gratis condooms kunnen worden uitgedeeld op bepaalde plekken.

Foto: Freepik

BBA wil actie tegen β€˜zorgcowboys’

Nu gemeenten steeds meer krijgen te maken met zorgcowboys, en ondervinden problemen bij het toezicht en de handhaving op de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), maakt Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zich daar zorgen over. Zorgfraude moet tijdig worden gesignaleerd, vindt de fractie, die woensdag (9 juli) bij de behandeling van de Perspectiefnota met een motie kwam (die door de gemeenteraad werd aangenomen), omdat het volgens haar van invloed kan zijn op de kwaliteit en levering van de Wmo-zorg.

BBA zegt niet te willen dat maatschappelijk geld, bedoeld voor de inkoop van maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg, wegvloeit naar verkeerd willende personen of instanties.

Publiek geld

BbA-raadslid Jacqueline Solleveld zegt dat fraudeurs steeds innovatiever worden in het vinden van gaten in beleid en manieren om zorgfraude te plegen. “Niet alleen vloeit er veel publiek geld weg naar fraudeurs maar ook worden kwetsbare mensen daar het slachtoffer van. Landelijk, regionaal en lokaal wordt door diverse partijen samengewerkt aan goede ‘kwaliteit van bestaan’ thuis, in de wijk en in het verpleeghuis. Mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen”, zegt ze. ​

Volgens haar is WMO-zorg essentieel voor de zelfredzaamheid van de groeiende groep kwetsbare menen, zoals ouderen. Aan de voorkant moeten signalen vroeg herkenbaar zijn, waarna de gemeente tijdig kan ingrijpen om fraude tot een minimum te beperken, zegt ze.

Gemeenten krijgen in toenemende mate te maken met zorgcowboys en ondervinden problemen bij het toezicht en de handhaving op de Wmo-zorg (Wet maatschappelijke ondersteuning). Het is van belang dat zorgfraude tijdig gesignaleerd wordt om de kwaliteit van zorg en ondersteuning te borgen. Dit kan van invloed zijn op de kwaliteit en levering van de Wmo-zorg.

BbA vraagt in de motie het college schriftelijk inzicht te geven in hoe het toezicht in Amstelveen nu is georganiseerd en welke gemeenten beter bezig zijn met het toezicht. En met relevante partijen, zoals de GGD en mensen die zorg/ondersteuning ontvangen, uiterlijk in het eerste kwartaal van 2026 te verkennen hoe het toezicht op zorgfraude verbeterd kan worden.

Beslist (25): Vooruitblik op raadsverkiezingen van 2026

Wie worden de lijsttrekkers bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026? Gaat VVD-wethouder Herbert Raat na 16 jaar wethouderschap verder? Waarom gaat de fractievoorzitter van D66 niet door? En waarom Kees Noomen van de VVD (na 20 jaar) waarschijnlijk wel? Vragen die aan de orde komen in de laatste aflevering voor de zomer van ons politieke programma Beslist!

Verder bespreekt presentator Roel Smit met verschillende gasten drie onderwerpen die vorige week aan bod kwamen tijdens een marathonvergadering van de gemeenteraad. Hoe kan het dat de homohaat onder jongeren zo snel toeneemt? Wat moet je als je een huurhuis duurzaam wilt maken, maar de huisbaas werkt niet mee? En: Amstelveen lijkt een financieel minder degelijke gemeente te worden. Krijgen Amstelveners daarvoor straks de rekening gepresenteerd via hogere belastingen?

Gasten in deze uitzending zijn: Kees Noomen (VVD), Arjen Siegmann (CDA), Lennart de Looze (GroenLinks) en Saloua Chaara en Harmen van der Steenhoven (beiden D66).

Bekijk ook: Stem van de Straat (102): ‘Bij mannenvoetbal komt gewoon veel meer geld binnen’

The post Beslist (25): Vooruitblik op raadsverkiezingen van 2026 appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.

PvdA/CDA: Denk om lonen in cultuur

Op het nippertje stemde gemeenteraad woensdagavond (9 juli) in met het voorstel van PvdA en het CDA beter te kijken naar de loongevoeligheid van culturele instellingen. De motie, die werd aangenomen met 19 stemmen voor en 17 tegen, vraagt het college om te onderzoeken of, en voor welke instellingen, ‘maatwerk’ nodig is bij subsidiëring. De coalitiepartijen Goed voor Amstelveen en VVD waren tegen, geholpen door het principieel tegen alle moties stemmende Actief voor Amstelveen en bbA (Burgerbelangen Amstelveen).

Onafhankelijk van elkaar vonden PvdA-raadslid Rosalie Bouwman en CDA-fractievoorzitter Arjen Siegmann dat de kosten voor cultuur de pan uit rijzen en rekening moet worden gehouden met hogere lonen. Het CDA trok de motie in.

Eerlijk

Ook GroenLinks en 50PLUS schaarden zich achter de motie als mede-indieners. “We trekken hier samen op voor een sector die kwetsbaar is, maar van grote waarde is voor de Amstelveense samenleving,” zegt Siegmann. “Het gaat niet om meer geld voor cultuur, maar om eerlijke behandeling van instellingen die gebonden zijn aan stijgende loonkosten waar zij zelf weinig grip op hebben.”

Zoals de gemeente rekening houdt met loonontwikkelingen bij bijvoorbeeld AmstelveenSport of Participe moet dat ook gelden voor culturele instellingen doen, vindt Bouwman. “Een generieke index volstaat niet altijd,” zegt zij.

Realistisch

De aangenomen motie sluit aan op signalen van verschillende culturele instellingen die kampen met structurele tekorten, mede door cao-stijgingen in onder meer de podiumkunsten, musea en cultuureducatie. De raad vraagt het college van B en W nu om dit tijdig betrokken te worden bij de voorbereiding van de Programmabegroting 2026. “Juist nu moeten we eerlijk en realistisch zijn over wat instellingen nodig hebben om hun werk te blijven doen,” zegt Bouwman.

Backpacken met de Bieb

[AMSTELVEEN] Deze zomer kun je 'Backpacken met de Bieb' op verschillende plekken in Amstelveen. Heb je zin om op vakantie te gaan in jouw buurt? De Bibliotheek legt haar picknickkleed uit, leest onderzee verhalen voor en geeft leuke, creatieve workshops.

Fascinerende baard-werelden in het bos

[AMSTELVEEN] In het Bostheater is tot en met 2 augustus de familievoorstelling Baaard te zien. 'Baaard is een ode aan zoeken en ontdekken, over de fantasie die ontstaat alsnog niet alles duidelijk is. Een beeldende en humoristische komedie over twijfel voor iedereen vanaf 4 jaar,' aldus het Bostheater.

GroenLinks wil condooms geven

In tegenstelling tot de meerderheid van de gemeenteraad wil GroenLinks eenmalig gratis condooms aanbieden op de Dag van de Seksuele Gezondheid, 4 september. Dat zou bijvoorbeeld in P60 of Uilenstede moeten gebeuren, in elk geval op een plaats waar veel jongeren komen.  Maar het in een motie vervatte voorstel werd woensdagavond met 20 tegen 16 stemmen verworpen.

GroenLinks zegt te komen met het voorstel omdat uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds minder vaak een condoom gebruiken.

WHO

Daar ligt een taak voor de gemeente, vindt GL-raadslid Stieneke Kruijer. Volgens haar schuilt in de afname van condoomgebruik het gevaar dat jongeren meer kans lopen op geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen. Zij wijst er op dat onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), SOA Aids Nederland en de Rutgersstichting onderzoek deden naar het gebruik van condooms onder jongeren in de schoolleeftijd. In Nederland gebruikt maar iets meer dan de helft van de jongeren een condoom. De WHO zegt dat jongeren op deze manier een aanzienlijk risico lopen op seksueel overdraagbare ziekten en ongeplande zwangerschappen. Stieneke Kruijer vindt dat zorgelijk en ook dat de gemeente iets kan doen namelijk voorlichting geven en de drempel voor condoomgebruik verlagen. Volgens haar is bewezen dat het helpt. “Dus is dit verstandig om te doen. Dat is geen hogere wiskunde.”

Eigenaar WineKitchen in bestuur Stadsfonds

De gemeenteraad heeft woensdag (9 juli) Jessica Snoek (foto) benoemd als bestuurslid van Stadsfonds Amstelveen. Zij volgt Daan Kroone op, die behalve eigenaar van de DAY tapas bar en Sunday Amstelveen ook voorzitter is van de afdeling Amstelland van de Koninklijke Horeca Nederland. Kroone kon zijn drukke werk niet meer met het Stadsfonds combineren. Jessica Snoek is mede-eigenaar van The WineKitchen at Sea en The WineKitchen at Home, net als haar man, ex-raadslid Remco Snoek voor de VVD.

Samen met haar partner Remco runt Jessica sinds 2009 diverse horecaconcepten in het Oude Dorp en levert volgens het Stadsfonds een belangrijke bijdrage aan de lokale levendigheid en het ondernemerschap.

Oude Dorp

Jessica Snoek is al jaren actief betrokken bij de ontwikkeling van het Oude Dorp, onder andere via de Bedrijven Investeringszone (Stichting BIZ Oude Dorp). In de BIZ werkt zij samen met andere ondernemers aan evenementen en initiatieven die het gebied aantrekkelijk houden. “Met frisse ideeën en een groot hart voor Amstelveen wil ik bijdragen aan een fonds dat écht het verschil maakt voor ondernemers en de stad,” zegt zij.

Met de benoeming van Jessica beschikt het Stadsfonds over een krachtig en representatief bestuur dat de kwaliteit en impact van het fonds verder kan versterken, zegt de manager van het Stadsfonds ( stadsfondsmanager@stadsfondsamstelveen.nl).

Winnares kunstprijs kwam niet

Raadslid Stieneke Kruijer (foto) wist donderdag eigenlijk niet goed wat zij in Museum JAN met haar oorkonde moest. Voor de derde keer zou zij de Amstelveense Kunstprijs, uitgevonden door de gemeenteraad, uitreiken, maar de winnares Carla Seldeman was er niet. Van de 28 kandidaten waren velen er wel. De prijs gaat elk jaar naar een eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie. Met de afwezigheid van de winnares zat kennelijk cultuurwethouder Herbert Raat niet zo en hij vermaakte zich op de binnenplaats van het museum met de kunstenaars.

Eigenlijk was het directeur Marieke Uildriks die de zaak redde door over haar museum te vertellen dat die zoekt naar jong talent en de bekende glascollectie te promoten.

28 kandidaten

Amstelveen heeft veel ateliers en kunstwerken, zei ze. Er werd vervolgens een video vertoond, waarin de 28 kandidaten van de Rietveld Academie waren te zien en hun werk uitlegden. Hun werken omvatten veelal installaties en abstracte kunst. Een jury maakte uit wie en de prijs krijgt. Omdat ook de gemeenteraad het blijkbaar belangrijk vindt nieuw talent een kans te geven krijgt de winnaar, behalve een oorkonde, ook een zogeheten ‘projectatelier’ in Ateliers 24 voor de duur van een jaar. Raat vindt dat een goed initiatief van de gemeenteraad. Het is volgens hem een aanmoedigingsprij, die aansluit bij zijn ‘De stad als podium’-programma, waarin startende kunstenaars worden gestimuleerd een eigen podium in Amstelveen te ontwikkelen.

Foto: Stieneke Kruijer (GL) met fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen op binnenplaats van Museum JAN

Eindelijk skatebaan voor Westwijk

Het heeft vreselijk lang geduurd, gaf wethouder Floor Gordon (o.a. speelplaatsen) donderdag bij de opening van de skatebaan in Westwijk toe. ‘De West’ is die skatebaan toepasselijk genoemd. Die naam was ook in graffiti te zien van kunstenaar Tim Rodermans. De baan bevindt zich op het grasveld aan Legmeerdijk-Schweitzerlaan. Het begon allemaal in november 2019 met een betoog van Tijn, Ramon en Thomas voor een toen nog bestaande raadscommissie. Zij wilden een skatebaan in Westwijk, waarna de gemeenteraad besloot dat die er moest komen.

Maar Gordon gaf ook een inkijkje in de ingewikkelde procedures die daarna volgden en die voor de zes jaar oponthoud zorgden.

Pizza

Talloze mensen en organisaties bemoeiden zich er mee, zoals Participe, AmstelveenSport, Rabobank, Rotaryclub enzovoort, enzovoort. En de omwonenden verzetten zich tegen de plannen, dat kostte ook tijd. Maar donderdag waren er een massa mensen, onder wie raadsleden, voor de opening. Gordon was de initiatiefnemers en bood hun elk een skateboard aan. Behalve een tent van Nine Yards, ontwerper en bouwer van skatebanen, stond er ook wagen waar men ‘street’ pizza’s kon halen. Overigens viel de microfoon enige tijd uit. Gordon poogde het zonder versterking, maar kwam daar al snel op terug.

De skatebaan is 1500 vierkante meter groot en ontworpen door Stan Postmus van Concrete Matters en gebouwd door Nine Yards, waaraan de nodige gemeentelijke onderzoeken vooraf gingen.

Foto’s: Amstelveenweb.com

Gemeente wil teveel duurzaamheid

Volgens de rekenkamer, in dienst van de gemeenteraad, is de gemeente (te) ambitieus op het gebied van duurzaamheid voor de realiteit. Dat zou blijken uit een (nog) geheim rapport. Raadsleden, die het vrijdag kregen, willen er niet over praten, omdat het niet openbaar is, hoewel er wel een persbericht over verscheen. Naar verwachting behandelt de gemeenteraad het in september.

Volgens de rekenkamer is het niet aannemelijk dat de ambities worden gehaald.

PLECK

Dat blijkt uit onderzoek naar hoe doeltreffend het duurzaamheidsbeleid van de gemeente is geweest tussen 2020 en 2025. Dat sluit namelijk aan op landelijk en Europees beleid, maar soms is Amstelveen ambitieuzer dan wat landelijk is vastgesteld. Maar het is niet aannemelijk dat de doelen voor alle drie de transities van het duurzaamheidsbeleid binnen de huidige kaders gehaald worden.

Het jaarlijkse ‘Plan voor Energietransitie, Circulaire economie en Klimaatadaptatie’ (PLECK)  geeft inzicht in de verschillende onderdelen van de duurzaamheidstransitie van de gemeente. Het ontbreekt echter aan een duidelijk beeld van de voortgang. En de raad stuurt het onvoldoende bij, omdat informatie op onderdelen er niet is.

Gesprek

De rekenkamer adviseert de gemeenteraad onder andere met het college in gesprek te gaan over de realiteitswaarde van de gestelde duurzaamheidsdoelen en de informatie die nodig is om als gemeenteraad op het juiste niveau te sturen op het duurzaamheidsdossier. ‘Daarnaast beveelt de rekenkamer aan in PLECK een (betere) verbinding op te nemen tussen doelen, (financiële) inspanningen en resultaten’ zegt het persbericht.  Ook adviseert de rekenkamer de gemeenteraad geregeld aan het college vragen te stellen over de voortgang de duurzaamheid, ook als doelen niet gehaald (dreigen te) worden. De rekenkamer presenteert in september het onderzoek, gevolgd door het politieke debat.

Nieuwe rotondes

Vrijdagochtend 11 juli werd Amstelveen voorzien van twee spiksplinternieuwe rotondes. Het gaat om de rotondes op de Oranjebaan tussen de Beneluxbaan en de Traviatastraat.

Voor het gebouw waar recent het Nova College is gevestigd stond een “streedfoodcar” waar koffie en koek gratis beschikbaar waren. Daarvan werd uitgebreid gebruik gemaakt door publiek dat de openingsceremonie wilden bijwonen.

Verkeerswethouder Herbert Raar en Marja Ruigrok, vicevoorzitter van de Vervoerregio verrichten de opening. Onder meer door een korte toespraak gevolgd door het hijsen van de vlaggen van de gemeente Amstelveen en de Vervoerregio.

Wethouder Raat memoreerde de ontstaansgeschiedenis van de twee rotondes, die uiteindelijk met een flinke financiële steun van de Vervoerregio konden worden gerealiseerd. De rotondes voldoen aan de meest moderne technische eisen die kunnen worden gesteld waardoor fietsers comfortabel en uiteraard met voorrang kunnen doorrijden. Voetgangers kunnen via zebra’s oversteken en bussen rijden over een eigen rijstrook. Voor de automobilisten wordt de doorstroom sterk verbetert.

De omgeving is nog niet helemaal af, in het najaar wordt het ge bied voorzien van passende beplanting.

De voorzitter van de lokale afdeling Veilig Verkeer Nederland, Ben Westendorp, was ook aanwezig bij de opening. Hij vindt deze uitgebreide en moderne rotondes een compliment waard voor de gemeente; zij doet er veel aan om het technisch zo veilig mogelijk te maken. Maar de praktische veiligheid moet van de gebruikers zelf komen, aldus Westendorp. “Zeker bij nieuwe rotondes is er in eerste instantie een gewenning nodig, dan letten we extra op. Maar daarna lijkt het wel een routine te worden. En dat is gevaarlijk. Zowel automobilisten als fietsers, letten te weinig op elkaar, zodat er bijna of echte ongevallen ontstaan”. Westendorp vindt ook dat de gemeente meer aandacht voor het gedrag van de rotonde gebruikers moet hebben; zeker in de aanloop naar nieuwe rotondes is dat van belang. Dat is voor deze rotondes een gemiste kans. De Amstelveense afdeling VVN gaat graag met de gemeente in gesprek over hoe het gedrag van de rotondegebruikers positief en veiliger kan worden beïnvloed.

Foto's: redactie MijnAmstelveen

Jaarlijks € 150.000 in fonds voor media

Unaniem nam de gemeenteraad woensdag (9 juli) een D66-motie aan om het Mediafonds een vaste plaats in beleid en begroting te geven. Het voorstel werd mede ingediend door BbA, VVD en Goed voor Amstelveen en het voorziet in het jaarlijks op de begroting plaatsen van € 150.000 voor het fonds.

Volgens de indieners krijgt lokale journalistiek nu een steviger basis.

Mediafonds

Het Mediafonds helpt journalisten en mediaplatforms volgens de indieners de ‘inwoners goed, eerlijk en onafhankelijk’ te informeren over wat er in Amstelveen speelt. De gemeente stelt daar elk jaar € 150.000 voor beschikbaar. Aanvragen lopen via de Mediaraad, aanvragen beoordeelt op ‘journalistieke kwaliteit, maatschappelijke waarde en betekenis voor Amstelveen’.

Waarde

In 2023 werd het Mediafonds geëvalueerd. Daaruit bleek dat het fonds volgens D66 ‘goed functioneert en bijdraagt aan journalistiek die anders niet tot stand zou zijn gekomen’. Maar er is ruimte voor verbetering, zoals het vereenvoudigen van de aanvraagprocedures en het vergroten van bekendheid onder makers, zegt het voorstel.

Sterke lokale media

Met het aangenomen voorstel wordt het Mediafonds een vast onderdeel van het gemeentelijke Mediabeleid, vinden de indieners. Zij melden ook dat projecten meerjarig kunnen worden ondersteund en dat door het unaniem aannemen van hun voorstel de gemeenteraad koos voor het versterken van lokale media als ‘publieke voorziening’.

Monique Holst uit gezwommen

Na een loopbaan van 45 jaar neemt zweminstructeur Monique Holst afscheid van het zwembad. In 1980 begon ze haar carrière bij Het Keerpunt, waar ze generaties Amstelveners leerde zwemmen. In 1994 verhuisde ze mee naar het nieuw geopende zwembad ‘De Meerkamp’, waar ze tot haar pensioen met veel toewijding zwemlessen gaf.

Duizenden kinderen hebben bij Monique hun A-, B- of C-diploma gehaald.

Aquasport

Ook gaf ze zwemvaardigheidslessen en was ze jarenlang een vertrouwd gezicht bij de aquasportlessen. Met haar passie voor het vak en persoonlijke betrokkenheid wist ze velen te inspireren en vertrouwen in het water te geven.

AmstelveenSport zegt Monique Holst te bedanken voor haar jarenlange inzet en betrokkenheid bij het zwemonderwijs in Amstelveen. Namens alle collega’s wenst die haar een welverdiend en ontspannen pensioen toe.

Foto: Monique Holst (links) en directeur Heleen van Ketwich Verschuur

Rekenkamer kritisch over haalbaarheid duurzaamheidsdoelen Amstelveen

[AMSTELVEEN] De gemeente Amstelveen heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid, maar volgens de rekenkamer is het onzeker of deze ambities binnen de huidige kaders daadwerkelijk gehaald kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de rekenkamer uitvoerde naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van het duurzaamheidsbeleid tussen 2020 en 2025.

Column IVN: Oerplanten in het Thijssepark

[AMSTELVEEN] Om wat inspiratie op te doen voor deze column loop ik het Thijssepark in bij de meest zuidelijke entree aan de Amsterdamseweg. Langs de sportvelden en dan rechtsaf naar de grote vijver, die ooit is uitgegraven om het gehele park wat op te hogen. Op het bankje aan de zuidkant van de vijver ga ik een tijdje zitten mijmeren en van de bloemen om mij heen genieten.

Opening rotondes Oranjebaan

Samen openden zij officieel door het hijsen van de respectieve vlaggen vrijdag (11 juli) bijna negen miljoen euro kostende twee rotondes op de Oranjebaan. De Amstelveense verkeerswethouder Herbert Raat en vicevoorzitter van de Vervoerregio Amsterdam (VRA) Marja Ruigrok (foto). Volgens de medewerker Bas van Vliegen is de Oranjebaan een belangrijke MRA-route, vooral voor fietsers en bussen en zorgen rotondes er voor dat fietsers en voetgangers (via zebrapaden) kunnen doorrijden en -lopen.

Ook de doorstroming van het autoverkeer verbeterd. Bussen rijden over een eigen rijstrook.

Omwonenden

De aanleg van de rotondes,  op de kruispunten met de Camera Obscuralaan/Traviatastraat en de Beneluxbaan/De Parelvisserslaan, is gefinancierd door de Vervoersregio, maar de opdrachtgever van aannemer KWS was de gemeente. Eerst werd die ter hoogte van de Camera Obscuralaan aangelegd en daarna die aan de Parelvisserslaan. Ruigrok zei dat een parel aan het wegennet van Amstelveen is toegevoegd. Omwonenden waren uitgenodigd om de opening bij te wonen op het terrein voor het Nova College aan de Parelvisserslaan.

Fietsen en lopen

Raat vindt het een voordeel dat nu fietsers en voetgangers niet meer hoeven te wachten op gemotoriseerd verkeer. “De Oranjebaan is een van de belangrijkste fietsroutes van Amstelveen en maakt deel uit van een regionale hoofdfietsroute van de hoogste categorie”, zegt hij.  Volgens hem past de aanpassing ook bij de campagne ‘Amstelveen fietst, Amstelveen loopt’, waarmee de gemeente stimuleert dat ouders en verzorgers kinderen lopend of met de fiets naar school  brengen. “Dat draagt namelijk bij aan een veiligere schoolomgeving en zorgt voor minder auto’s op de weg tijdens de spits”, zegt de wethouder. “De Vervoerregio ondersteunt ons zowel bij de aanleg van de rotondes als bij deze campagne.”

Busroute R-net

Naast een belangrijke fietsroute is de Oranjebaan ook een belangrijke schakel in het regionale lijnbusnetwerk van R-net. Dankzij de aparte rijstrook kunnen bussen eventuele wachtrijen bij drukte passeren. Marja Ruigrok: “Als Vervoerregio zijn we blij met de aparte rijstroken voor bussen en de voorrang voor de fiets. Hiermee laten we zien dat fietsers en OV-gebruikers voor ons heel belangrijk zijn. En op deze manier kunnen alle weggebruikers zich plezierig verplaatsen.”

Keuze voor rotondes

Omdat de verkeerslichten op beide kruispunten aan vervanging toe waren, is onderzocht welke kruispuntvormen op deze kruisingen het beste passen. Dat werden dus rotondes. Alle fietspaden zijn voorzien van asfalt of beton, dit is volgens de gemeente comfortabeler en veiliger dan de vroegere tegelverharding. De komende weken wordt nog gewerkt aan de buitenruimte en plaatsing van de bushaltes. De beplanting volgt later in het plantseizoen. De weg is wel open voor al het verkeer.

Ruigrok en Raat kregen een foto van beide rotondes.

Foto boven: Herbert Raat en Marja Ruigrok

Nieuwe rotondes Oranjebaan Amstelveen officieel geopend: β€˜Comfortabele doorfietsroute en busstrook’

[AMSTELVEEN] De twee nieuwe rotondes op de Oranjebaan zijn op vrijdag 11 juli officieel geopend door Herbert Raat, wethouder Verkeer van Amstelveen, en Marja Ruigrok, vicevoorzitter van de Vervoerregio Amsterdam. Met het hijsen van de vlaggen van de gemeente Amstelveen en de Vervoerregio markeerden zij de samenwerking. De rotondes zorgen ervoor dat fietsers comfortabel en met voorrang doorrijden, voetgangers via zebrapaden kunnen oversteken en de doorstroming van autoverkeer verbetert. Bussen rijden over een eigen rijstrook.

Kazernepad is onveilig; korte en lange termijn oplossingen gevraagd door gemeenteraad

[AMSTELVEEN] Het kazernepad, in de volksmond in Amstelveen ook wel "het zwarte pad" genoemd, is onveilig voor met name fietsers en wandelaars die bijvoorbeeld naar de Piet Hein school onderweg zijn. Dit zijn vooral jonge scholieren en hun begeleiders die last hebben van de toegenomen snelheid van e-bikes en fatbikes. Bij de inrichting van de overkapping over de A9 wordt een structurele aanpak voor de herinrichting van het fietspad en het oversteekpunt voor het bereiken van de school gerealiseerd, maar dat duurt nog zeker 2,5 jaar. Een motie van bba, gesteund door D66, VVD, Groen Links en PvdA vraagt de gemeente sneller passende maatregelen te nemen, zodat voor het schooljaar 2025-2026 al een veiliger situatie ontstaat.

Perspectiefnota 2026-2029; diverse aangenomen moties; nota krijgt grote meerderheid in gemeenteraad

[AMSTELVEEN] Met de verkiezingen in het voorjaar van 2026 in het vooruitzicht is de laatste perspectiefnota van het zittende college op 9 juli in de gemeenteraad behandeld. Het coalitieakkoord met als titel "Warm hart voor Amstelveen" is grotendeels gerealiseerd of in uitvoering. De gemeente staat er financieel gezond voor, zoals blijkt uit een algemene reserve van 60 miljoen euro en de landelijke kengetallen die allemaal op groen staan. De algemene reserve wordt de komende jaren wel fors ingezet voor een aantal grote projecten, zoals nieuwbouw zwembad en vervanging van en onderhoud aan schoolgebouwen. De met de raad afgesproken ondergrens van de algemene reserve van 15 miljoen euro wordt naar prognose niet onderschreden.

β€˜Rotondisering’ Amstelveen nog niet voorbij: β€˜Rotondes worden gezien als meest veilige vorm’

Als de aanleg van rotonde kan zorgen voor meer veiligheid in het verkeer, dan blijft de gemeente Amstelveen zeker kijken of de aanleg mogelijk is. “Rotondes worden nog steeds gezien als de meest veilige vorm,” zei Herbert Raat vanochtend bij de opening van de twee rotondes aan de Oranjebaan. Al erkent hij wel dat door de komst van elektrische fietsen de situatie enigszins is veranderd. 

Raat roept bezitters van elektrische tweewielers dan ook op om een rotonde met gepaste snelheid te benaderen: “Al kan je fiets 25 of zelfs 30 kilometer per uur, maar je hoeft niet als een gek over de rotonde te jagen.” 

Raat is blij dat de twee rotondes aan de Oranjebaan klaar zijn. Hij hoopt dat daarmee een betere doorstroming ontstaat. Toch ziet hij op andere plekken in Amstelveen dat rotondes bijvoorbeeld in de ochtenduren kunnen vastlopen.  “Kijk maar naar de Sportlaan, daar rijden ‘s ochtends duizenden leerlingen van de daar gelegen scholen.”

Kijk ook: Komst nieuwe rotondes Oranjebaan leidt tot zorgen bij Amstelveners

Raat wil voor die drukke momenten zoeken naar oplossingen. “Op het ogenblik worden de drukke verkeerspunten in Amstelveen geïnventariseerd. Het zou best kunnen dat we samen met het bedrijfsleven en de scholen gaan kijken of we school- en kantoortijden op elkaar kunnen gaan afstemmen om zo topdrukte te vermijden en meer veiligheid te creëren.”

The post ‘Rotondisering’ Amstelveen nog niet voorbij: ‘Rotondes worden gezien als meest veilige vorm’ appeared first on 1Amstelveen.

💾

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.
❌