Wie in Amstelveen een appartement wil kopen, doet er verstandig aan niet alleen naar het mooie uitzicht of de ligging te kijken, maar óók naar de financiële gezondheid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij 14% van de te koop staande appartementen in Noord-Holland helemaal geen VvE-spaarpot aanwezig is. Dat kan je later duizenden euro’s kosten.
Amstelveen telt relatief veel appartementen. Bijna 3 op de 10 woningen (29%) valt hier onder een VvE. Daarmee hoort onze gemeente bij de kopgroep in Noord-Holland. Zeker in wijken als Stadshart, Bankras en Kostverloren wonen veel mensen in appartementencomplexen. Maar wat als de VvE niet spaart voor groot onderhoud?
“Bij een goed functionerende VvE wordt het onderhoud aan het gebouw betaald uit een gezamenlijke spaarpot,” legt Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer, uit. “Zonder zo’n reservefonds kunnen eigenaren onverwachts opdraaien voor flinke kosten, bijvoorbeeld voor een nieuw dak of het vervangen van kozijnen. Soms lopen die rekeningen in de tienduizenden euro’s.”
Groot onderhoud? Dan kan de rekening fors uitvallen
Sinds 2018 is het verplicht voor elke VvE in Nederland om geld opzij te zetten voor toekomstig onderhoud. Toch blijkt uit het onderzoek van Independer onder meer dan 8.000 te koop staande appartementen dat veel VvE’s die regels niet naleven. In Noord-Holland ontbreekt bij 14% van de appartementen zo’n spaarpot. Landelijk ligt dit percentage zelfs nog hoger op 17%.
Is er geen reservefonds en moet er ineens iets gerepareerd of vervangen worden? Dan zijn er vaak maar twee opties: de maandelijkse servicekosten flink verhogen of eigenaren eenmalig een forse bijdrage vragen. Beide kunnen de waarde en verkoopbaarheid van een appartement negatief beïnvloeden.
Hoogste VvE-kosten van Nederland
Nog een reden om scherp te zijn: de kosten. Noord-Holland heeft namelijk de hoogste gemiddelde VvE-bijdragen van heel Nederland. Voor een appartement van 70 m² betaal je hier gemiddeld € 185 per maand, fors meer dan het landelijk gemiddelde van € 161.
Dat komt deels door de energietransitie. VvE’s zijn volop bezig met verduurzaming, zoals isolatie, nieuwe verwarmingssystemen of zonnepanelen. Goed nieuws voor het milieu en de toekomstige energierekening, maar het zorgt nu wél voor hogere maandlasten.
Let extra goed op bij een appartement in Amstelveen
Woon je in Amstelveen of overweeg je hier een appartement te kopen? Vraag dan altijd naar de financiële stukken van de VvE. Hoeveel zit er in het reservefonds? Zijn er plannen voor groot onderhoud of verduurzaming? En staan er mogelijk al hoge bijdragen op stapel?
Een goed gevulde VvE-spaarpot geeft niet alleen rust, maar beschermt ook de waarde van je woning. Zeker in een gemeente als Amstelveen, waar bijna 30% van de huizen onder een VvE valt, is dat geen overbodige luxe.
Tip van Independer:
- Vraag altijd de jaarrekening en het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van de VvE op.
- Controleer hoeveel geld er op de spaarrekening staat.
- Informeer of er al grote uitgaven of bijdragen gepland zijn.
Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan — en blijft je appartement in Amstelveen een goede investering.
Wil je meer lezen over dit onderzoek? https://www.independer.nl/hypotheek/info/onderzoek/vve-bijdrage |
Foto Pixabay