❌

Lees weergave

Minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft er geen problemen me…

Minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft er geen problemen mee dat KLM haar Boeing 747’s buiten EASA-toezicht laat onderhouden, en ze daarvoor tijdelijk uitschrijft uit het Nederlandse luchtvaartregister. Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) had daarover vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving van Luchtvaartnieuws. “Er is geen sprake van het onttrekken van toezicht”, aldus Madlener.

KLM moet vluchten annuleren, omdat de onderhoudsprocedure voor zeven Boeing…

KLM moet vluchten annuleren, omdat de onderhoudsprocedure voor zeven Boeing 787-toestellen niet op de juiste manier is gevolgd door de luchtvaartmaatschappij. Voor zaterdag zijn drie vluchten geannuleerd, naar Mexico, Chicago en Portland. Deze passagiers worden omgeboekt. Zij hebben twee tot vijf uur vertraging. Reizigers naar Mexico moeten zelfs een dag langer wachten.

Dure gevolgen na onjuist onderhoud aan KLM 787’s

 KLM moet noodgedwongen vluchten met haar Boeing 787’s annuleren, omdat het onderhoud aan de toestellen niet volgens het boekje gedaan is. De fout zit hem in een onderdeel dat gebruikt wordt tijdens het tanken van de machines. Deze is vergelijkbaar met dat van de 777’s. ‘Hoewel dit onderdeel identiek is aan dat van de Boeing [...]

Het artikel Dure gevolgen na onjuist onderhoud aan KLM 787’s is gepubliceerd op Up in the Sky.

Airline hervat route naar Rusland

De Israëlische airline El Al heeft afgelopen donderdag de route tussen Tel Aviv, de hoofdstad van Israël, en Moskou Domodedovo International Airport (Rusland) hervat. Op deze vlucht LY611 zette de luchtvaartmaatschappij een Boeing 737-900 in, registratie 4X-EHH. De machine steeg 8:25 uur lokale tijd in zuidwestelijke richting op vanuit Tel Aviv. Daarna werd een bocht [...]

Het artikel Airline hervat route naar Rusland is gepubliceerd op Up in the Sky.

Museum doet unieke luchtvaartstukken in de verkoop

Het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep veilt een groot aantal stukken, afkomstig uit de eigen collectie. Dit gebeurt via een online veiling, waarbij op de diverse kavels tot 14 mei geboden kan worden. Sinds de noodgedwongen sluiting van het Transport Museum zijn veel stukken teruggegaan naar de oorspronkelijke eigenaar. Arno van der Holst, directeur [...]

Het artikel Museum doet unieke luchtvaartstukken in de verkoop is gepubliceerd op Up in the Sky.

Gedenkwaardige gebeurtenis inspireerde KLM-vlieger

Menig luchtvaartenthousiast kent hem als hoofdredacteur van de Farewell-serie uit de tijd waarin KLM afscheid nam van respectievelijk de MD-11, de Fokker 70 en de Boeing 747. Ruim 35 jaar vloog Charley Valette bij de Nederlands flag carrier, waarbij hij een groot liefhebber werd van de MD-11. Het verhaal van de Avro Lancaster W4960 en [...]

Het artikel Gedenkwaardige gebeurtenis inspireerde KLM-vlieger is gepubliceerd op Up in the Sky.

Fingers crossed: 4 juni wordt een grote dag

kippen(leestijd circa 2 minuten)

4 Juni aanstaande is een grote dag. De rechtbank in Den Haag wijst dan vonnis in de zaak over de natuurvergunning van Schiphol. Met een beetje mazzel valt dat niet goed uit voor het vliegveld, want rechters zijn doorgaan streng in het stikstofdossier. Wat kan er gebeuren?

In het beste geval zal de rechtbank de natuurvergunning van Schiphol vernietigen. Deze is immers aangevraagd op basis van niet-bestaande rechten. Hoewel Schiphol vindt dat de 500.000 vluchten uit 2019 maatgevend zijn en vergund, blijkt dit niet het geval te zijn.

De laatste wet die de ruimte voor Schiphol vastlegde is het Luchthavenverkeersbesluit (LVB) uit 2008. Daarin staan echter grenswaarden voor de geluidsbelasting die hooguit 420.000 vluchten toestaan. Dat LVB is bovendien niet helemaal netjes volgens de wet- en regelgeving opgesteld, dus kunnen daar strikt genomen geen rechten aan worden ontleend.

Uitgaande van deze valse veronderstelling kocht Schiphol inmiddels een stuk of zes boerderijen op om stikstofruimte te scoren. Maar als de rechter meegaat in het betoog dat de juiste beginsituatie die van het LVB uit 2008 is, dan zal het vliegveld nog vele tientallen boerderijen extra moeten opkopen. Bovendien is het nog maar de vraag of de uitwisseling van boerenstikstof en vliegtuigenstikstof nog geaccepteerd is tegenwoordig.

420.000 nog teveel
Maar MOB denkt dat – vanwege het gesjoemel bij de totstandkoming van het huidige LVB – ook die 420.000 vluchten niet de referentiesituatie vormen. Voor een echt hard besluit dat geheel volgens alle wet- en regelgeving is genomen, moet worden teruggekeerd naar halverwege jaren ’90 van de vorige eeuw.

Toen kreeg Schiphol de ruimte voor zo’n 273.000 vluchten per jaar. En dat is het aantal waar MOB zich op richt. Het zou betekenen dat Schiphol zo ongeveer moet halveren – en dat zonder balanced approach, want die geldt slechts voor krimp wegens geluidsoverlast.

Voor stikstof geldt die approach duidelijk niet. De Europese regels voor de stikstofvervuiling in ons land zijn streng. Als dit de nieuwe limiet wordt, dan kan Schiphol twee kanten op: krimpen of heel veel boerderijen opkopen. Als in honderden. Maar het is allerminst duidelijk of de stikstofruimte van die boerenbedrijven überhaupt mag worden ingezet om de massale uitstoot van vliegtuigen te compenseren. Bovendien zijn er niet zoveel boeren beschikbaar in de regio die Schiphol bevuilt.

Eerdere vonnissen in de zaak die Greenpeace aanspande tegen de Staat wegens het niet optreden tegen het stikstofoverschot, maken de puzzel voor Schiphol in ieder geval niet makkelijker.

Gesjoemel
Zoals altijd het geval in het dossier luchtvaart, wordt ook hier weer volop gesjoemeld met getallen en feiten. Zo kocht het vliegveld minstens één boerenbedrijf op dat allang niet meer actief was, maar nog wel beschikte over stikstofruimte. Via deze stap is er dus extra uitstoot gecreëerd in plaats van minder, zoals de bedoeling is. Immers wordt de niet-gebruikte ruimte nu ingezet om de emissies van vliegtuigen te compenseren.

Begin juni zal blijken of de rechter Schiphol op gelijke voet behandelt als de boeren. Waar boeren vanaf nu min of meer vogelvrij zijn, krijgt de vliegindustrie vaak het voordeel van de twijfel.

Maar in dit geval is dat eigenlijk not done. Omdat minister Wiersma de facto niets doet aan de totale stikstofdepositie in ons land, kan Schiphol zich daar niet meer op beroepen. Het argument van Schiphol dat de regering druk bezig was de stikstofuitstoot terug te brengen, snijdt daarom geen hout meer.

4 Juni wordt een belangrijke dag voor omwonenden van Schiphol. Als de rechter in lijn oordeelt met eerdere vonnissen zou het wel eens een heuse feestdag kunnen worden.

Bron

Kuwait Airways heeft donderdag voor het eerst de nieuwe Airbus A330-900 naa…

Kuwait Airways heeft donderdag voor het eerst de nieuwe Airbus A330-900 naar Schiphol ingezet. Vanaf nu vliegt de luchtvaartmaatschappij ook weer drie keer per week naar de Nederlandse luchthaven, met een mix van Airbus A330-800's en -900's. De afgelopen weken kwam Kuwait AIrways twee keer per week met de Boeing 777-300ER naar Schiphol, het jaar daarvoor werd vrijwel uitsluitend de A320neo ingezet.

Indigo-route naar Schiphol in onzekerheid

Na de aanslag in de betwiste regio Kashmir, escaleren de spanningen tussen India en Pakistan. Beide landen ondernemen stappen die luchtvaartmaatschappijen veel geld kosten, ook IndiGo loopt gevaar. Een gevolg van de escalerende spanningen is de wederzijdse sluiting van het luchtruim voor elkaars maatschappijen. Zo zijn Indiase airlines als IndiGo niet langer welkom in Pakistan [...]

Het artikel Indigo-route naar Schiphol in onzekerheid is gepubliceerd op Up in the Sky.

Ryanair dreigt Trump met annulering Boeing-order

Ryanair-topman Michael O’Leary uitte flinke waarschuwingen aan het adres van de Trump-administratie met betrekking tot de importheffingen. Het zou Amerika’s vlaggenschip Boeing veel geld kunnen kosten. Ryanair wacht nog altijd op vele Boeing 737 MAX-en uit Amerika. De dreiging met importheffingen vanuit het Trump-kamp heeft geleid tot aanzienlijke onzekerheid in de luchtvaartsector. De productieketen van [...]

Het artikel Ryanair dreigt Trump met annulering Boeing-order is gepubliceerd op Up in the Sky.

Businessclass aan boord van A320neo?

De zogenaamde “Eurobusiness” is niet enorm geliefd onder reizigers. Passagiers betalen veel geld en krijgen daar soms amper iets extra’s voor terug. Lufthansa gaat er nu naar kijken aan boord van haar A320neo. Lufthansa overweegt op dit moment enkele Airbus A320neo van businessclass stoelen te voorzien. Daarbij gaat het om stoelen in dezelfde stijl als [...]

Het artikel Businessclass aan boord van A320neo? is gepubliceerd op Up in the Sky.

Trump koopt zelf nieuwe Air Force One

President Trump wacht niet langer op Boeing en wil snel een nieuwe Air Force One. Om dat te bereiken laat hij oude toestellen uit Qatar ombouwen. Het geduld van president Trump met Boeing inzake de nieuwe Air Force One raakt op. De Amerikaanse overheid heeft daarom defensieaannemer L3Harris Technologies ingeschakeld om een voormalige Boeing 747 [...]

Het artikel Trump koopt zelf nieuwe Air Force One is gepubliceerd op Up in the Sky.

Het gaat Bombardier voor de wind

De Canadese zakenjetfabrikant Bombardier heeft het eerste kwartaal van 2025 afgesloten met een stevige omzetgroei. De fabrikant profiteerde van een stijging in het aantal geleverde toestellen en een toenemende vraag naar diensten zoals onderhoud. Het gaat Bombardier voor de wind. In totaal leverde de vliegtuigbouwer  in het eerste kwartaal 23 zakenjets af; drie meer dan [...]

Het artikel Het gaat Bombardier voor de wind is gepubliceerd op Up in the Sky.

De Amerikaanse president Trump laat een Boeing 747-8 die voorheen voor de Q…

De Amerikaanse president Trump laat een Boeing 747-8 die voorheen voor de Qatarese koninklijke familie vloog ombouwen tot presidentieel vliegtuig. De Jumbojet, een interimoplossing tot de fors vertraagde nieuwe Air Force One-toestellen in dienst komen, zou al in het najaar in gebruik genomen moeten worden. Voor het project is defensiebedrijf L3Harris aangetrokken, zo melden bronnen aan de Wall Street Journal en persbureau Reuters.

De vrachtactiviteiten van Air Belgium zijn definitief overgenomen door de F…

De vrachtactiviteiten van Air Belgium zijn definitief overgenomen door de Franse logistieke reus CMA CGM. Na het verkrijgen van nieuwe Belgische exploitatievergunningen zijn alle voorwaarden vervuld. Daardoor gaan de twee Airbus A330-200F's en twee Boeing 747-8F's naar CMA CGM. Ze blijven vanuit België blijven vliegen, onder het merk Air Belgium, maar dan in Franse dienst. Tegelijkertijd met de overname van de vrachttak is het restant van het bedrijf, dat bestaat uit de passagiersactviteiten, woensdag zoals verwacht failliet verklaard.

Vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce heeft er vertrouwen in de financiΓ«le…

Vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce heeft er vertrouwen in de financiële doelstellingen voor dit jaar te realiseren, ondanks de onzekerheid door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Britse bedrijf noemt de handelstarieven "beheersbaar" en verwacht ze te kunnen compenseren door middel van "verzachtende maatregelen", bijvoorbeeld kostenbesparingen.

❌