Saudi-Arabië wil een nieuwe nationale budgetluchtvaartmaatschappij oprichten. De vliegmaatschappij moet in 2030 operationeel zijn en jaarlijks 10 miljoen passagiers vervoeren, melden staatsmedia. Saudi-Arabië heeft na de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Qatar de oliedollars gericht op de luchtvaartindustrie als bron van inkomsten.
Een Boeing 767 van Delta Air Lines heeft donderdag vlam gevat vlak na het opstijgen in Los Angeles. Een van de motoren schoot in brand, waardoor het toestel moest terugkeren. De brand werd op video vastgelegd, de beelden werden zondag gedeeld.
Een Airbus A321 van Wizz Air dat vanuit Poznan in Polen onderweg was naar Londen Luton Airport, is op Schiphol geland omdat er "een klein beetje rook" was ontstaan in de cockpit. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Kennemerland weten, die ook weet dat de passagiers geen last hebben gehad van de rook. De piloten zijn onderzocht en blijken ook geen gezondheidsgevolgen te hebben ondervonden.
Een Boeing 777-200 van British Airways keerde afgelopen dinsdagmiddag terug nadat er een geur van muffe oude sokken in de cabine hing. Het vliegtuig, registratie G-YMME, maakte zich op voor vlucht BA2203 vanaf Londen Gatwick in de richting van het Mexicaanse Cancun. Om 14:35 uur lokale tijd, bijna een uur later dan gepland, verscheen het [...]
De naderende tyfoon Wipha zorgt voor flinke verstoringen in het vliegverkeer van en naar Hongkong. Ongeveer 500 vluchten zijn geschrapt en zo'n 400 vluchten moeten later zondag vertrekken of landen, meldt de luchthavenautoriteit van Hongkong. De vlucht die vanaf Schiphol gepland staat, lijkt volgens een woordvoerster van de luchthaven wel te vertrekken.
Een Boeing 747 van de vrachtmaatschappij Atlas Air landde afgelopen zaterdag aan het einde van de middag op Schiphol na constatering van een motorprobleem. Terwijl het andere vliegverkeer terechtkon op de Polderbaan, ging de Zwanenburgbaan open voor de Jumbojet De machine, registratie N439GT, steeg 12:45 uur lokale tijd op vanuit Almaty, een stad in het [...]
In de Chinese Golf van Bohai is een opvallend luchtvaartuig opgedoken dat doet denken aan het Ekranoplan uit de Koude Oorlog. Chinese media spreken inmiddels van het ‘Bohai-zeemonster’. Het mysterieuze toestel lijkt te kunnen vliegen volgens het principe van het grondeffect: een aerodynamisch fenomeen waarbij een vliegtuig dat vlak boven het wateroppervlak vliegt, extra lift [...]
Delta Air Lines is naar verluidt in gesprek met Boeing over een mogelijke bestelling van de 787-10. Als de deal doorgaat, zouden de ‘Big Three’ in de Verenigde Staten straks allemaal Dreamliners in hun vloten hebben. Delta vertrouwt voor haar intercontinentale vluchten momenteel grotendeels op Airbus. De maatschappij heeft tientallen A330’s en A350’s in dienst. [...]
De Poolse luchtverkeersleiding heeft zaterdag enkele uren te maken gehad met een storing in het computersysteem waardoor het vliegverkeer in Polen werd ontregeld. Veiligheidsdiensten onderzoeken de storing in het systeem voor luchtverkeersmanagement waarbij ook wordt gekeken of er sprake is van sabotage, aldus de Poolse autoriteiten.
De Deense, Noorse en Zweedse vlaggen gingen begin juli uit bij SAS. Niet alleen werd een historische order getekend bij Embraer, maar ook werd bekend dat Air France-KLM de herrezen luchtvaartmaatschappij overneemt. De Nederlandse CEO Anko van der Werff blijft daardoor de gevierde man in Scandinavië.
Het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut DLR bouwt een bijzonder onbemand vliegtuig dat in de toekomst op grote hoogte moet kunnen opereren. Het toestel, dat volledig op zonne-energie vliegt, draagt de naam HAP Alpha. Het moet uiteindelijk een hoogte van maar liefst 65 duizend voet kunnen bereiken – zo’n 20 kilometer. Onlangs voerde DLR op zijn [...]
De Cambodjaanse regering heeft aangekondigd dat Techo International Airport (KTI) op 9 september in gebruik wordt genomen. Deze nieuwe, grootschalige luchthaven is gebouwd ter vervanging van de bijna 70 jaar oude Phnom Penh International Airport (PNH), dat een dag later, op 10 september, zal sluiten.
Sinds Airbus in maart meldde dat het ZEROe-programma ‘zeker vijf tot tien jaar’ opschuift, laaide het debat over vliegen op waterstof weer flink op. Voorstanders zien in waterstof nog altijd dé route naar klimaatneutrale luchtvaart, tegenstanders verklaarden de techniek prompt dood. Het lijkt alsof je vóór of tégen móét zijn. Maar ligt, zoals wel vaker in de meest felle discussies de waarheid niet genuanceerder?
Air France-KLM bouwt samen met Accenture en Google Cloud aan een generatieve AI-fabriek. Deze cloudgebaseerde infrastructuur maakt het mogelijk om AI-oplossingen sneller, efficiënter en op grotere schaal binnen de organisatie toe te passen. Zo laten de betrokken bedrijven weten.
Het Ghanese regeringsvliegtuig staat al maanden geparkeerd bij Dassault in Parijs. Wat begon als een routineinspectie is uitgegroeid tot een hoofdpijndossier met felle politieke discussies. Ghana gebruikt sinds 2009 een Dassault Falcon 900EX als presidentieel toestel, registratie 9G-EXE. De zakenjet vertrok in maart naar Le Bourget Airport voor een reguliere inspectie. Volgens planning had de [...]
Alle karavanen convergeren in Istanbul. Lastdieren beladen met de rijkdommen van de Oriënt. Schier eindeloze reizen door Mongolië of Kirgizië, een stop in Samarkand, Azkabad of Isfahan, frequente ruil van lastdieren om de reis weer een stukje dichter naar haar einddoel te brengen. Maandenlange tochten door landen ouder dan Methusalem. Ik was in een moderne [...]
Elf jaar vloog Frank Moorman als straaljagerpiloot bij de KLu, daarna zette hij zijn leven van de lucht voort bij KLM. Was de F-16 in zijn tijd bij de luchtmacht zijn absolute favoriet, in de burgerluchtvaart werd dat de Boeing 787. Alhoewel… Nee, hij vond het niet vervelend dat hij als F-16-topgun bij KLM als [...]
Rotterdam The Hague Airport wordt steeds populairder. De luchthaven heeft het beste eerste halfjaar ooit achter de rug, met in totaal 1,1 miljoen passagiers van januari tot en met juni. Dat zijn er 5,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, en ruim 13 procent meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis (2019).
De Belgische overheid heeft de aankoop van elf extra F-35's en meer munitie goedgekeurd, meldt de Belgische minister van Defensie Theo Francken. Het gaat om de grootste defensie-investering in veertig jaar, schrijft hij op X. Naast de aankoop van de gevechtsvliegtuigen is de Belgische ministerraad ook akkoord gegaan met een meerjarenplan om de structurele tekorten in de munitievoorraden aan te vullen.
Vakbond FNV heeft een akkoord bereikt over een nieuwe cao met Werkgeversvereniging Passagiers- en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL), die Viggo, Aviapartner, dnata, Jet Aviation, Axxicom, Menzies en Swissport vertegenwoordigt. De nieuwe cao levert werknemers de komende twee jaar een loonsverhoging op van in totaal 7 procentpunt in drie stappen: 2 procent in januari 2026, 2 procent in juli 2026 en 3 procent in januari 2027. Ook wordt de nachttoeslag naar 40 procent verhoogd.
SchipholWatch heeft het beroep tegen het ‘versnelde’ Luchthavenverkeersbesluit voor Schiphol afgelopen week ingediend, samen met negen andere organisaties. Waarom is dit beroep zo belangrijk?
Wat ons betreft is de tijd van loze beloften wel voorbij. De maat is vol. Met dit beroep bij de Raad van State is de strijd voor een leefbare omgeving in de regio Schiphol in een beslissende fase beland.
Dit is geen vrijblijvend protest, maar een juridisch verankerde eis tot gerechtigheid. Het schrift legt het diepgewortelde falen van het overheidsbeleid bloot en claimt het fundamentele recht op gezondheid terug voor honderdduizenden burgers.
De kern van de strijd is het gewijzigde Luchthavenverkeersbesluit (LVB). Die houdt een ogenschijnlijke reductie in van het aantal vluchten, maar biedt in werkelijkheid onvoldoende bescherming tegen de onophoudelijke geluidsterreur en slaapverstoring.
Mensenrechten De belangrijkste pijler onder het beroep is de onmiskenbare schending van fundamentele mensenrechten. De rechtbank in Den Haag heeft al vastgesteld dat de Nederlandse Staat in gebreke blijft en artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) schendt. Dat gebeurde in het vonnis van de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), ook partij in dit beroep.
Dat artikel 8 garandeert burgers het recht op respect voor privéleven, familie- en gezinsleven en woning. De geluidsoverlast door Schiphol – en de daaruit voortvloeiene ernstige slaapverstoring – is zo extreem dat het de persoonlijke levenssfeer van omwonenden aantast. Dat gaat zo ver dat de rechter van mening is dat de Staat verplicht is die overlast te voorkomen of te beperken.
De pijnlijke waarheid is dat de huidige LVB-wijziging, ondanks alle mooie woorden, niet voldoet om deze schending op te heffen, zo betogen wij in ons beroepsschrift. De Raad van State heeft in haar advies over het LVB al opgemerkt dat effectieve bescherming tegen vliegherrie ontbreekt.
Minimale krimp lost niks op Een minimale reductie van het aantal vluchten levert voor omwonenden immers niks op als er niets verandert aan de dagelijkse hel en de nachtelijke verstoring.
De rechtbank concludeerde eerder al dat de Staat het evenwicht tussen de belangen van omwonenden en de luchtvaartmaatschappijen volledig heeft verstoord en dat er geen effectieve rechtsmiddelen beschikbaar zijn om de rechten van omwonenden af te dwingen. Dat levert op zijn beurt een schending op van artikel 13 van het EVRM.
Het beroep van ondermeer Mobilisation for the Environment, RBV en SchipholWatch is hiermee letterlijk een strijd om gerechtigheid en voor een eind aan de onacceptabele hinder en vervuiling.
De eerste pagina van het 41 pagina’s tellende beroepsschrift (bron: Prakken d’Oliveira)
Zoethoudertjes Al jarenlang worden burgers zoet gehouden met de term balanced approach. Deze door de vlieglobby en ICAO bedachte methode wordt geacht evenwicht te creëren tussen economische luchtvaartbelangen en de belangen van omwonenden.
Maar de realiteit toont een heel ander beeld: de balanced approach is in ons land verworden tot een leeg concept dat de economische expansie van Schiphol onvoldoende beteugelt en de rechten van omwonenden stelselmatig negeert. Het is een papieren werkelijkheid die de werkelijke hinder, de slaapverstoring en de gezondheidsschade grotesk bagatelliseert.
De Raad van State heeft in haar advies duidelijk gemaakt dat een dergelijke afweging zorgvuldig moet worden gemotiveerd, maar dat de huidige besluitvorming tekortschiet in deze motivatie en daarmee de belangen van omwonenden onvoldoende meeweegt.
Hinder structureel onderschat Er is bovendien geconstateerd dat de bestaande handhavingssystemen, inclusief het ‘anticiperend handhaven’, onvoldoende effectieve bescherming bieden. Ze leveren niet de gedroomde verbeteringen op in de leefomgeving.
De bewering dat een limiet van 483.000 vliegbewegingen voldoende bescherming biedt, is niet meer dan een doorzichtige poging de indruk te wekken dat er iets verbetert, terwijl de essentie van de hinder blijft bestaan.
Het RIVM heeft kritiek geuit op de berekeningsmodellen, waaruit blijkt dat de werkelijke hinder in de omgeving van Schiphol systematisch wordt onderschat.
Ministerie schiet tekort Het beroep legt ook de bestuurlijke en juridische gebreken bloot in het besluitvormingsproces. De Algemene Wet bestuursrecht (AWb) eist een zorgvuldige voorbereiding, een deugdelijke belangenafweging en een passende motivering van overheidsbesluiten. Op al deze aspecten schiet het ministerie aantoonbaar tekort bij de LVB-wijziging.
De kritiek richt zich met name op het gebrek aan proportionaliteit en evenredigheid. De lasten die omwonenden dragen, staan in geen enkele verhouding tot de doelen van het besluit. Ook is er sprake van onvoldoende belangenafweging, omdat de economische belangen van de vliegindustrie zwaarder wegen dan de belangen van volksgezondheid en milieu. De rechter bepaalde eerder al dat het beleid steeds een voorkeurspositie voor Schiphol creëert.
Evenmin is er sprake van een deugdelijke motivering. De redenen voor het besluit zijn niet goed onderbouwd, waardoor er geen sprake is van transparantie. De overheid heeft nagelaten de benodigde informatie te verzamelen om een evenwichtige beslissing te kunnen nemen.
Tot slot is er in deze procedure sprake van een schending van het ‘fair play’-beginsel. De manier waarop het besluit tot stand kwam, inclusief de onduidelijkheid over de te handhaven aantallen en de gebrekkige communicatie, doet ernstig afbreuk aan een eerlijke behandeling van de burgers.
Het beroep benadrukt de verwaarlozing van milieu- en natuurwaarden in het besluit. De effecten op de lokale luchtverontreiniging en de externe veiligheid zijn onvoldoende meegewogen.
Binnen de grenzen van de wet De Wet luchtvaart vereist immers dat er binnen de vastgestelde grenzen wordt gebleven om de gezondheid en veiligheid van de omgeving te waarborgen.
Verder zijn de effecten op Natura 2000-gebieden onvoldoende beoordeeld en is er geen adequate passende beoordeling gemaakt, zoals vereist in de Wet natuurbescherming en de Europese Habitatrichtlijn.
De Commissie MER heeft felle kritiek geuit op de volledigheid en deugdelijkheid van de milieueffectrapportage, die de basis zou moeten vormen voor dit besluit. Het wijst op een ernstige tekortkoming in de milieubescherming, wat de juridische kwetsbaarheid nog eens benadrukt.
Daad van verzet Dit beroep van bewoners- en milieuorganisaties is meer dan een juridische formaliteit. Het is een ware daad van verzet van honderdduizenden omwonenden die weigeren nog langer slachtoffer te zijn van een overheid die de belangen van een commerciële luchthaven steeds boven die van haar eigen burgers stelt.
Het is een poging om effectieve bescherming af te dwingen, zoals al bevolen werd door de rechter. Niet langer nemen de omwonenden genoegen met papieren beloftes, maar eisen ze concrete maatregelen die de geluidsoverlast en slaapverstoring daadwerkelijk verminderen.
Daartoe wordt geprobeerd de Staat aan zijn verplichtingen te houden op het gebied van mensenrechten. Die rechten dienen eindelijk eens gerespecteerd te worden.
Daarnaast willen de organisaties dat er zorgvuldiger en transparanter besluitvormingsprocessen worden gevolgd. De overheid dient te handelen binnen de grenzen van de Algemene wet bestuursrecht en volgens de beginselen van het behoorlijk bestuur.
Bovendien dient de Staat natuur en milieu te beschermen. De luchtvaart mag niet ten koste gaan van beschermde natuurgebieden en van de luchtkwaliteit in de regio.
De Maatschappelijke Raad Schiphol heeft al eerder zorgen geuit over de gebrekkige bescherming van omwonenden en over de ontoereikendheid van het beleid. Het is duidelijk dat de huidige aanpak van de minister onvoldoende effectieve bescherming biedt en dat het beleid niet is opgewassen tegen de complexiteit van de hinderproblematiek.
Uitkomst van levensbelang De uitkomst van dit beroep is van levensbelang. Het zal bepalen of omwonenden eindelijk de rust en de bescherming krijgen waar zij recht op hebben. Of zullen de economische belangen van Schiphol opnieuw prevaleren boven de gezondheid en de leefbaarheid?
Het beroep is een duidelijk signaal dat de huidige koers onhoudbaar is en dat er een fundamentele herziening nodig is van het luchtvaartbeleid.
SchipholWatch blijft strijden voor een substantiële krimp van Schiphol en robuust beleid dat de belangen van de mensen en het milieu centraal stelt.
Dit beroep is een onvermijdelijke stap om een juridische basis te leggen voor een toekomst waarin de menselijke maat weer gaat gelden.
Omdat de kosten van dit beroep fors hoger uitvallen dan oorspronkelijk begroot, roepen we opnieuw op om bij te dragen aan deze strijd. Dat kan door een donatie te doen op bankrekeningnummer NL31TRIO0320331504 t.n.v. Stichting SchipholWatch of door op onderstaande knop ‘Doneren’ te klikken.
Samen zorgen we er dan voor dat dit beroep een historische stap kan worden voor de leefbaarheid in de regio Schiphol.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de nieuwe omgevingsvergunning van Brussels Airport vernietigd. Daarin had de Vlaamse regering een limiet op het aantal vluchten opgenomen van 240.000 per jaar in 2032, plus een beperking van het aantal nachtvluchten. Maar volgens de Raad moet hiervoor eerst de Europese balanced approach-procedure doorlopen worden (zoals Nederland deed bij de krimp van Schiphol). De vernietiging van de vergunning heeft de komende jaren geen impact op de operatie van Brussels Airport.
Opnieuw kiest een Arabische luchtvaartmaatschappij voor de Boeing 787 Dreamliner in plaats van de Airbus A350. De Bahreinse airline Gulf Air bestelt minstens een dozijn Dreamliners bij Boeing. Gulf Air en Boeing maakten het nieuws donderdagavond bekend. De Bahreinse luchtvaartmaatschappij plaatst een vaste order voor twaalf Boeing 787 Dreamliners met de kooprechten voor nog eens [...]
Even leek het spannend of de zogenaamde ‘party flights’ van Brussels Airlines het zouden redden. Maar na Tomorrowland bekend maakte het festival te laten doorgaan, zet de luchtvaartmaatschappij de ‘party flights’ ook door. Al sinds 2012 voert Brussels Airlines ‘party flights’ uit vanuit feestbestemmingen naar Brussel. Aan boord zitten passagiers die een heel weekend lang [...]
Vanaf het komende winterseizoen voert KLM vluchten uit naar tientallen verschillende bestemmingen, zowel in Europa als intercontinentaal. Daar voegt de airline nu een nieuwe aan toe. Vanaf 23 november start KLM met vluchten naar Kittilä, Finland. Het stadje kent slechts zesduizend inwoners, maar biedt direct toegang tot de fabelachtige natuurgebieden van Lapland en Noord-Finland. Daar [...]
De beroemde Italiaanse eetwinkel Eataly heeft haar eerste Nederlandse vestiging geopend op Schiphol, in de vernieuwde Lounge 1. Reizigers kunnen daar vanaf nu terecht voorafgaand aan een Europese vlucht.
Schiphol heeft in juni 6 miljoen passagiers ontvangen, een toename van 1,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vluchten daalde met 0,3 procent naar 40.737. Dat was uiteraard het gevolg van de NAVO-top eind juni: toen kon de luchthaven enkele dagen 10 procent minder vluchten ontvangen, mede door het gebruik van de Polderbaan als zwaar beveiligde parkeerplaats voor regeringstoestellen en de sluiting van de Buitenveldertbaan voor onderhoud.
Boeing heeft weer een flinke slag geslagen met de 787 in de Golfregio. Na de recente orders van Qatar Airways, Etihad Airways en eerder de Saoedische airlines Saudia en Riyadh Air, koopt nu Gulf Air meer Boeing 787-9 Dreamliners. De luchtvaartmaatschappij heeft een voorlopig koopcontract getekend voor twaalf stuks, plus zes opties.
Mijn gedachten voerden mij mee naar het oog van de verborgen camera, en ik beleefde weer even hoe bekende Nederlanders zich voor het karretje liet spannen om de meest bizarre capriolen uit te halen, om zich vervolgens tijdens het opvolgende lachsalvo hardop af te vragen hoe ze zich zó ver hadden kunnen laten meeslepen. “Wie wegduikt in de absurditeit wordt onkwetsbaar”, aldus Godfried Bomans.
Vrijdagochtend is het de meest gevolgde vlucht op Flightradar24. Een Qatar Airways A330-200 die van Leipzig naar Kaboel vliegt. Aan boord zitten tientallen Afghaanse criminelen. Vrijdag 18 juli kwamen tientallen politiewagens en -busjes in alle vroegte aanrijden op het luchthaven van Leipzig/Halle. Verschillende Afghaanse delinquenten stappen uit en worden naar de Airbus A330-200 van Qatar [...]