Hervatten vluchten naar Israël leidt tot zorgen bij KLM-personeel
Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS.
Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS.
De Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) moet van minister Madlener en de Tweede Kamer omwonenden die in de luchtvaart werken toelaten als bewonersvertegenwoorder, maar de MRS wil dat niet. “Iedereen is van harte welkom, ook omwonenden die op Schiphol werken,” zegt voorzitter Khadija Arib tegen Het Parool. “Alleen kunnen ze geen lid zijn van de raad, omdat het om conflicterende belangen kan gaan.” Volgens haar probeert de luchtvaartsector de MRS te kapen.
Het aantal meldingen van wangedrag aan boord van vliegtuigen is vorig jaar met meer dan een kwart toegenomen. Bijna 1.450 passagiers waren verbaal of fysiek agressief tegen bemanningsleden of medereizigers, blijkt uit cijfers van de ILT. Vooral van en naar Spanje gaat het regelmatig mis. Vakbond VNC noemt de ontwikkeling zorgelijk, maar privacyregels maken het lastig om vlieghufters permanent te weren.
Het aantal dagelijkse in- en uitstappers op station Schiphol Airport is vorig jaar licht gestegen, van 74.145 naar 74.382, ondanks grootschalige werkzaamheden aan het spoor die regelmatig voor overlast en minder treinverkeer zorgden. Daarmee was het luchthavenstation opnieuw het op vier na drukste treinstation van Nederland, zo blijkt uit cijfers die de NS gedeeld heeft.
KLM heeft tegenover De Volkskrant bevestigd nog steeds van plan te zijn om per 30 mei weer op Tel Aviv in Israël te gaan vliegen. Volgens de maatschappij is het daar veilig genoeg voor. KLM vliegt straks elke nacht met een Boeing 737 retour naar Israël, zonder tussenstops.
Het nieuwe Luchthavenverkeersbesluit van minister Barry Madlener legaliseert ten minste 60.000 vliegbewegingen die Schiphol zich buitenwettelijk heeft toegeëigend. We onderzoeken de diverse mogelijkheden om tegen het besluit in beroep te gaan bij de Raad van State, alleen of met andere organisaties.
Uit de media is bekend dat onder meer Greenpeace, Natuur & Milieu, de Milieufederatie, OZV.nu, de RBV en MOB ook stappen willen zetten om het besluit van tafel te krijgen. Met deze organisaties is contact opgenomen om te informeren naar de stand van zaken. MOB heeft al een deel van het budget toegezegd.
Op dit moment zijn we in gesprek met advocaten die opereren op het snijvlak van luchtvaart, mensenrechten en beroepsprocedures. Het is nodig om vooraf een inschatting te maken van de kansen en risico’s van de procedure.
SchipholWatch vindt het belangrijk om nu in actie te komen omdat minister Barry Madlener met deze spoedklus de stap wil zetten om 478.000 vluchten te legaliseren in een geluidsruimte die – zonder ‘anticiperend handhaven’ – slechts ruimte biedt voor 400.000 tot 420.000 vluchten.
Legaliseren illegale vluchten
Dat heeft ons inziens niets te maken met het verbeteren van de leefomgeving, zoals door de rechter werd bevolen in het RBV-vonnis van 20 maart 2024. Het maakt juist tienduizenden overlastgevende vluchten legaal die nu geen wettelijke basis hebben en alleen maar mogelijk zijn omdat de Inspectie Leefomgeving & Transport niet mag handhaven. Deze dienst heeft de minister al veelvuldig gewaarschuwd dat het uitblijven van handhaving niet meer lang juridisch houdbaar is. Madlener kiest daarom nu de vlucht naar voren ten koste van de gezondheid en het leefgenot van honderdduizenden omwonenden.
Wij denken dat er gegronde redenen zijn waarom dit besluit niet rechtmatig is en dat het daarom door de Raad van State vernietigd zou moeten worden. Maar om dat voor elkaar te krijgen is wederom een juridische procedure nodig met kostbare advocaten.
Als we nu niet in actie komen, is een belangrijke kans verkeken om de sector weer binnen de grenzen van de wet te brengen. Want Madlener wil met zijn besluit opnieuw de grenzen oprekken in plaats van de leefomgeving daadwerkelijk te bevorderen. Het gesteggel met ‘stillere vliegtuigen’ is immers een puur theoretische benadering van een nog steeds groeiend probleem.
Haast geboden
Het liefst werkt SchipholWatch samen met een of meerdere van de partijen die naar de rechter willen stappen, maar gezien de beroepstermijn van maximaal zes weken is haast geboden. We zetten dan ook alvast de voorbereidende stappen om op tijd bij de Raad van State aan de bel te trekken.
Overigens wordt op 4 juni aanstaande een uitspraak van de rechter verwacht over de natuurvergunning van Schiphol. Volgens dé deskundige van ons land, Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment, is de kans groot dat die vergunning vernietigd zal worden en Schiphol weer terug bij af is. Volgens de wet mag een vliegveld niet zonder natuurvergunning actief zijn. MOB verwacht dat Schiphol recht heeft op slechts maximaal 273.000 vluchten.
Help ons te strijden voor uw belang en doneer om de rechtszaak mogelijk te maken!
Recent beantwoordde minister Barry Madlener (I&W) vragen uit de Eerste Kamer over de uitstoot van zeer zorgwekkende (lees: kankerverwekkende) stoffen door Schiphol. Duidelijk is dat omwonenden nergens op hoeven te rekenen: vliegvelden mogen als enige industrie zoveel gifstoffen uitstoten als zij willen.
Daarmee heeft de vliegindustrie zijn zoveelste uitzonderingspositie te pakken. Terwijl de nieuwe Omgevingswet een verbetering voor iedereen zou moeten zijn, komen omwonenden er bekaaid vanaf. Een aanpak van het probleem wordt door Madlener vakkundig onder het tapijt geveegd.
Het is opnieuw een schrijnend voorbeeld van hoe de belangen van de vliegindustrie prevaleren boven volksgezondheid en milieu.
De discussie startte een aantal jaren geleden, toen oud-Kamerlid Lammert van Raan namens de Partij voor de Dieren vragen stelde over de gevaarlijke emissies van Schiphol. Toen was immers al duidelijk geworden uit de Emissieregistratie van het RIVM dat Schiphol industrienormen liefst duizenden keren overschreed.
Van Raan wilde graag dat ook Schiphol – net als alle andere industrieën in ons land – de emissies verplicht zou terugbrengen met de best mogelijke technologieën. Dat is een heldere, dwingende regel die voor vieze bedrijven geldt, maar niet voor vliegvelden.
Nauwelijks bepalingen
De uitstoot van vliegvelden valt namelijk niet onder de Omgevingswet, maar onder de Wet luchtvaart. En daarin is nauwelijks iets te ontdekken over uitstootnormen, laat staan dat er een minimalisatieplicht bestaat.
De minister komt nu met een zeldzame chicane in de interpretatie van de regels. Hij stelt als antwoord op de Kamervragen dat de minimalisatieplicht inderdaad is verwerkt in een specifieke zorgplicht onder artikel 2.11 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Goed nieuws, denkt de argeloze lezer dan.
Maar de duivel zit in de details, want vervolgens redeneert Madlener dat deze specifieke zorgplicht “uitsluitend geldt voor milieubelastende activiteiten die zijn aangewezen in hoofdstuk 3 van het Bal”. En wat blijkt? Activiteiten die de leefomgeving rond een vliegveld het meest direct en significant beïnvloeden – landen, opstijgen en taxiën van vliegtuigen – zijn onder het Bal NIET aangemerkt als milieubelastende activiteiten. En dus gaat Schiphol vrijuit.
‘Staand beleid’
Madlener werpt vervolgens een rookgordijn op door te stellen dat deze activiteiten worden gereguleerd door de Wet luchtvaart en het Luchthavenverkeersbesluit Schiphol (LVB). Dat is “staand beleid” dat door de nieuwe Omgevingswet niet wordt veranderd. Het is ‘gedurfd’ van de minister om dit zo te stellen, want de Wet luchtvaart is primair gericht op de luchtverkeersleiding, de veiligheid en de geluidshinder. Er zijn nauwelijks concrete, dwingende regels opgenomen die vergelijkbaar zijn met de expliciete ZZS-minimalisatieplicht uit de Omgevingswet.
De minister verwijst expliciet naar “grenswaarden”, maar in de Wet luchtvaart worden slechts een klein aantal zeer zorgwekkende stoffen genormeerd. Veruit de meeste van de tientallen giftige stoffen die Schiphol uitstoot en die RIVM vastlegt in de Emissieregistratie, worden niet eens genoemd. Madlener schuift het probleem hiermee door naar wetgeving die aantoonbaar ontoereikend is voor de aanpak van ZZS.
Het enige waarop omwonenden kunnen terugvallen is daarom artikel 1.7 van de Omgevingswet, de algemene zorgplicht. Dat is een brede bepaling die zegt dat je de omgeving niet mag schaden. Het is een slap aftreksel van een concrete minimalisatieverplichting of grenswaarden voor álle zeer zorgwekkende stoffen. Het biedt nauwelijks houvast voor handhaving of rechtsbescherming. Onbegrijpelijk en onacceptabel.
Verwijzen naar onbruikbare studies
Barry Madlener (PVV) probeert vervolgens de zorgen te pareren door te verwijzen naar studies die zouden aantonen dat de bijdrage van de luchtvaart aan de lokale luchtkwaliteit “beperkt” is en dat de zzs-concentraties de grenzen niet zouden overschrijden. Maar juist deze rapporten werden onlangs finaal onderuit gehaald door een expertgroep die speciaal was ingesteld om een oordeel over dat “wetenschappelijk onderzoek” te geven.
Bovendien: ZZS zijn per definitie zeer zorgwekkend. Een minimale aanwezigheid kan al risico’s introduceren, zeker bij chronische blootstelling zoals rond vliegvelden. Het “beperkt zijn” buiten de directe omgeving zegt verder niets over de blootstelling van mensen die WEL dichtbij het vliegveld wonen of er zelfs werken.
Bovendien lieten de bekritiseerde studies zien dat ZZS met name vrijkomen tijdens het taxiën en aan de gate. Dat zijn precies die activiteiten die de minister uitzondert van de ZZS-regels in het Bal. Het is ronduit misleidend om met studies te zwaaien die het probleem bevestigen, terwijl tegelijkertijd de regelgeving voor hetzelfde probleem wordt uitgehold.
Onthutsend
De antwoorden van Madlener zijn onthutsend. Onder het mom van de nieuwe Omgevingswet worden luchtvaartactiviteiten die significant bijdragen aan de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen actief buiten het bereik van de specifieke ZZS-minimalisatieplicht geplaatst. De bescherming van omwonenden en medewerkers blijft hierdoor vaag en onvoldoende. Plus als uitsmijter dat het allemaal niet meevalt met het reduceren van de emissies, zodat Schiphol nog minstens tot 2030 de tijd krijgt om actie te ondernemen.
Het betekent opnieuw een achteruitgang in rechtsbescherming voor omwonenden. De minister creëert hier een regulatorisch vacuüm voor de meest schadelijke uitstoot van Schiphol. Opnieuw een illustratie dat de regering niet bereid is de vliegindustrie aan te pakken op zijn milieu- en gezondheidsimpact.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich uitgesproken over zijn voornemen om een luxe Boeing 747-8, aangeboden door Qatar, te accepteren. Volgens Trump is het toestel bedoeld voor de Amerikaanse luchtmacht, niet voor persoonlijk gebruik. Er is de afgelopen dagen veel te doen over geweest; de Boeing 747-8 die de Qatarese Koninklijke familie aan Donald [...]
Het artikel Trump stellig over tijdelijke Air Force One is gepubliceerd op Up in the Sky.
Bas Gerressen, een topman van KLM, ziet ondanks de politieke veranderingen in de Verenigde Staten geen forse vraagafname op de onlangs geïntroduceerde route vanaf Schiphol naar San Diego. Door de transitie reizen minder Europeanen naar de VS. Air France-KLM zag het aantal boekingen in het tweede kwartaal van dit jaar met 2,4 procent afnemen. Bovendien [...]
Het artikel KLM over nieuwe route: ‘Zover is het nog lang niet’ is gepubliceerd op Up in the Sky.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn voornemen om een luxe Boeing 747 als geschenk van Qatar aan te nemen verdedigd. "De Boeing 747 wordt geschonken aan de Amerikaanse luchtmacht, niet aan mij!" schreef Trump op Truth Social. "Het is een geschenk van een land, Qatar, dat we al jaren succesvol verdedigen." De Verenigde Staten hebben een grote militaire basis in Qatar.
Een Boeing 777-300 van Air India maakte afgelopen maandag boven het zuidoosten van Europa een ommekeer naar het Duitse Frankfurt. Het toestel, registratie VT-ALQ, vertrok 16:10 uur lokale tijd, bijna vier uur later dan gepland, met vluchtnummer AI188 vanuit het Canadese Toronto naar Delhi, een stad in India. Voordat het in Canada landde, arriveerde het [...]
Het artikel 777 wijkt boven Europa plotseling ver af van route is gepubliceerd op Up in the Sky.
Vanaf eind deze maand keert KLM terug naar Israël. De maatschappij biedt dan weer vluchten aan naar de Tel Aviv. Sinds het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook in 2023 hadden vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen hun vluchten van en naar Tel Aviv opgeschort. Ook KLM legde haar vluchten stil. In 2024 werd al een keer [...]
Het artikel Keert KLM terug naar Israël? is gepubliceerd op Up in the Sky.
Sinds 2 mei geldt er een nieuwe verordening aan boord van vliegtuigen van Turkse luchtvaartmaatschappijen. Passagiers die te vroeg hun stoel verlaten, kunnen worden gestraft. Het cabinepersoneel kondigt na de landing altijd aan dat passagiers moeten blijven zitten met hun stoelriemen vast totdat het vliegtuig bij de gate is gearriveerd en het ‘riemen vast’-symbool uit [...]
Het artikel Passagiers riskeren boete bij Turkse airlines is gepubliceerd op Up in the Sky.
India investeerde de afgelopen jaren fors in haar infrastructuur, waaronder tientallen nieuwe vliegvelden. Veel van deze luchthavens blijken nauwelijks gebruikt te worden. Hoewel nieuwe vliegvelden over het algemeen worden gebouwd om aan toenemende vraag te voldoen blijkt dat in India niet het geval. Van de in totaal 140 commerciële vliegvelden in het land verwerkten er [...]
Het artikel Veel ‘spookluchthavens’ in India is gepubliceerd op Up in the Sky.
Air Caraïbes heropent komend winterseizoen alsnog de lijndienst tussen Parijs Orly en Sint Maarten. Dat zou eigenlijk al vorig jaar gebeuren, maar ging toen niet door. De Franse luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf 12 december drie keer per week op Princess Juliana International Airport met een Airbus A330-200. Die biedt plaats aan 303 passagiers.
De Amerikaanse president Donald Trump en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman hebben dinsdag een belangrijke economische samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Volgens de president, die deze week een bezoek brengt aan het Midden-Oosten, gaat Saudi-Arabië 600 miljard dollar (531 miljard euro) investeren in de Verenigde Staten. Als onderdeel daarvan plaatst de Saoedische leasemaatschappij AviLease een miljardenorder bij Boeing, voor twintig 737 MAX 8's plus opties op nog tien exemplaren.
Kort na American Airlines introduceert ook United Airlines een nieuwe Business Class met schuifdeurtjes voor extra privacy. Dat lijkt tegenwoordig de norm te worden in de luchtvaartindustrie. Uiteraard kunnen de stoelen ook volledig plat en hebben alle passagiers directe toegang tot het gangpad. De voorste stoelen in de nieuwe Business-cabine, de zogeheten bulkhead seats, bieden extra ruimte en de mogelijkheid om met een medereiziger samen te dineren. Daarom worden die tegen een toeslag verkocht als ‘Polaris Business Studio’.
LATAM start een lijndienst tussen Curaçao en de Peruaanse hoofdstad Lima. Vanaf 2 december vliegt de maatschappij drie keer per week op deze route. Daardoor krijgt Curaçao niet alleen een directe vliegverbinding met Peru, maar verbetert ook de bereikbaarheid van de rest van Zuid-Amerika door de vele overstapmogelijkheden in Lima.
De activiteiten op luchthaven Charleroi in België zijn weer hervat, meldt de luchthaven. Dinsdagochtend werden de activiteiten stilgelegd vanwege een bommelding aan boord van een vliegtuig van Ryanair uit Portugal
De Brusselse luchthaven Charleroi was dinsdag tijdelijk dicht vanwege een bommelding die was gedaan aan boord van een Ryanair-vlucht die er landde. De bommelding kwam volgens de luchthaven iets voor 11.00 uur ‘s ochtends binnen. Het betrof een Ryanair-vlucht, die met 166 passagiers aan boord uiteindelijk rond 11.30 uur veilig landde op Charleroi. Na de [...]
Het artikel Ryanair-vlucht legt Brusselse luchthaven uren plat is gepubliceerd op Up in the Sky.
De activiteiten op de Belgische luchthaven Charleroi zijn dinsdag stilgelegd vanwege een bommelding aan boord van een vliegtuig, meldt de beheerder van de luchthaven. Kort voor 11.00 uur "werd een bomdreiging gemeld" aan boord van een vliegtuig dat was geland op Charleroi, zei een woordvoerster. Daarna werd de start-en-landingsbaan gesloten.
De A320neo van easyJet die maandagochtend naar Basel vloog, werd bij aankomst enthousiast onthaald. Het toestel bracht fans van London Gatwick naar de Zwitserse stad voor het Eurovisie Songfestival dat daar deze week plaatsvindt. Rond 13:00 lokale tijd steeg de easyJet-A320neo, registratie G-UZHS, op vanaf London Gatwick. Hoog in de lucht was de feeststemming al [...]
Het artikel EasyJet-vlucht naar Zwitserland trekt veel bekijks is gepubliceerd op Up in the Sky.
De Amerikaanse President Donald Trump landde dinsdagochtend in Riyadh met de Presidentiële Boeing 747. De aankomst van “Air Force One” leverde spectaculaire beelden op. Trump brengt gedurende vier dagen een bezoek aan verschillende Arabische landen. Rond 11:00 uur lokale tijd maandagochtend steeg Trump op in de Amerikaanse Presidentiële Boeing 747-200 vanaf een vliegbasis in de [...]
Het artikel Straaljagers zij aan zij met Air Force One | Video is gepubliceerd op Up in the Sky.
Het verbod op Boeing-vliegtuigen in China is opgeheven. Boeing is weer welkom in het land en mag vliegtuigen leveren aan Chinese maatschappijen. Het is onderdeel van een gesloten deal tussen de Amerikaanse en de Chinese overheden. Nadat Trump aankondigde importheffingen op te leggen aan landen wereldwijd, werd Boeing een speelbal in dit conflict. Het Amerikaanse [...]
Het artikel Boeing mag weer landen in China is gepubliceerd op Up in the Sky.
Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.
Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De prijzen van vliegtickets droegen het meest bij aan de stijging van de inflatie.
De Nederlandse startup Elysian Aircraft is verhuisd naar het terrein van Fokker Services Group in Hoofddorp. Daarmee zet het bedrijf naar eigen zeggen een belangrijke stap in de inbedding binnen de nationale luchtvaartsector. Vanuit de nieuwe locatie werkt Elysian Aircraft aan de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven vliegtuig voor negentig passagiers.
China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.
JetBlue sloeg de handen ineen met Dunkin’ (Donuts) en ontwierp een nieuwe livery voor de Airbus A320. De Amerikaanse bedrijven onthulden het vliegtuig woensdagmiddag officieel. JetBlue serveert inmiddels al twintig jaar lang koffie van Dunkin’ Donuts aan boord. Om die verjaardag te vieren besloten beide bedrijven samen te werken en een ludieke ode te creëren. [...]
Het artikel JetBlue viert samenwerking met unieke livery is gepubliceerd op Up in the Sky.
Delta Air Lines en Korean Air nemen samen een belang van 25 procent in de Canadese luchtvaartmaatschappij WestJet, waarmee ook Air France-KLM de vruchten plukt van deze internationale deal. De strategische zet versterkt de positie van het Frans-Nederlandse concern op de Noord-Amerikaanse markt, en biedt nieuwe kansen voor uitbreiding van het wereldwijde routenetwerk. Delta investeert [...]
Het artikel Air France-KLM profiteert mee van investering is gepubliceerd op Up in the Sky.