❌

Lees weergave

Groei CO2-emissies luchtvaart twee keer zo groot als eerder bericht in Trouw

co2 reduction(leestijd circa 3 minuten)

Begin april meldde Trouw dat Europese vluchten vanuit ons land meer CO2 uitstootten dan ooit tevoren. Het blijkt slechts het topje van de ijsberg, want ook intercontinentale vluchten zorgden voor fors hogere emissies.

Waar vrijwel alle sectoren van de economie de CO2-uitstoot terugbrengen, is de luchtvaart een zwart schaap. Vorig jaar werd op intercontinentale vluchten 426.000 ton meer kooldioxide uitgestoten, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit de officiële cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (mirror). Dagblad Trouw deed verslag van de groei in emissies op Europese vluchten, maar miste kennelijk de intercontinentale vliegerij.

De 17 procent groei op Europese vluchten is goed voor nog eens 444.000 ton extra CO2, waarmee het totaal komt op bijna een miljoen ton extra. Overall komen de CO2-emissies van de vliegindustrie vanuit Nederland hiermee uit op bijna 14 miljoen ton. Daarbij is nog geen rekening gehouden met het versterken van de klimaatgevolgen vanwege de uitstoot op grote hoogte.

Evenveel als alle auto’s in ons land
Ter vergelijking: het totale autoverkeer in ons land is verantwoordelijk voor zo’n 15 miljoen ton CO2-uitstoot. De vliegindustrie – door de meeste mensen slechts incidenteel gebruikt voor een vakantietripje – is daarmee vrijwel even vervuilend als alle auto’s in ons land die veelal dagelijks worden gebruikt, onder meer voor woon-werkverkeer en familiebezoek.

KLM is niet verrassend de grootste boosdoener in ons land. Van de 10,6 miljoen ton CO2 op intercontinentale vluchten is maar liefst 8,6 miljoen ton afkomstig van het bedrijf onder leiding van Marjan Rintel. Dat is ruim 80 procent. In Europees verband is het totaal 3,1 miljoen ton CO2, waarvan 1,8 miljoen ton van KLM (57 procent).

Deze cijfers zijn exclusief vakantievlieger Transavia – onderdeel van hetzelfde bedrijf – dat in Europa nog eens een miljoen ton CO2 uitstoot en daarbuiten 1,2 miljoen ton.

Zwaar onder vuur
De groeiende emissies van de luchtvaart liggen maatschappelijk terecht zwaar onder vuur. Waar in vele sectoren van de economie wordt gewerkt aan het terugdringen ervan, groeien die van de vliegindustrie vrolijk door alsof er niets aan de hand is.

Deze ontwikkeling leidt ertoe dat de luchtvaart een steeds groter deel van de klimaatschadelijke emissies voor zijn rekening neemt en dat deze sector in zijn eentje zorgt voor het uit zicht raken van de klimaatdoelen. Tel daarbij op de aanzienlijke uitstoot van stikstofoxiden, de nog steeds voortgaande lozingen van PFAS en andere zeer zorgwekkende stoffen en de extra klimaateffecten van de uitstoot op grotere hoogte en het verhaal begint duidelijk te worden.

Recentelijk werd uit wetenschappelijk onderzoek duidelijk dat de klimaatschade door CO2 van de luchtvaart zo’n twee tot drie keer groter is dan de uitstoot zelf. Deze non-CO2-effecten worden de vliegindustrie vooralsnog niet aangerekend en blijven dus buiten het zicht van de wet- en regelgeving. Net als de enorme uitstoot van stikstofoxiden die met kunstmatige afkapgrenzen voor zo’n 90 procent wordt weggerekend.

Afstevenen op een ramp
Gezien de plannen van de huidige regering – het verschuiven van deadlines voor de NOx-emissies en de verminderde inspanningen van minister Hermans op het gebied van CO2 – stevent de Nederlandse samenleving af op een ware klimaat- en natuurramp. De ontwikkelingen dreigen niet alleen de gehele economie stil te leggen, maar zorgen voor tientallen miljarden euro’s aan schade voor ondernemers en de maatschappij als geheel.

Stikstofdeskundige Johan Vollenbroek meldde eerder het vreemd te vinden dat het kabinet een voorkeur lijkt te hebben voor twee marginale sectoren – luchtvaart en veeteelt – en daarvoor grote risico’s neemt met sectoren die wel substantieel bijdragen aan de economie. En in het geval van de luchtvaart: aan de belastinginkomsten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Reclamejagers, een organisatie die strijdt tegen reclameuitingen die valse klimaatclaims bevatten.

Bron

KLM lanceert zonnige bestemming op grijze dag

Terwijl het in Nederland woensdag regende in grote delen van het land en donderdag de lucht niet veel mooier is, lanceert KLM een nieuwe winterbestemming. Op de nieuwe bestemming is in ieder geval volop zon te verwachten. Vanaf komend najaar vliegt KLM naar Bridgetown, Barbados. Het eiland in de Caraïben, met ruim 260.000 inwoners, is [...]

Het artikel KLM lanceert zonnige bestemming op grijze dag is gepubliceerd op Up in the Sky.

Russen azen op nieuwe Boeing-vliegtuigen

Hoewel een staakt het vuren tussen Rusland en Oekraïne ver weg lijkt, hebben de Russen naar verluidt al wel wensen op tafel gelegd. Eén van die wensen betreft een deal voor vliegtuigen van Boeing.  Volgens persbureau Bloomberg hebben de Russen het verzoek op tafel gelegd als onderdeel van een staakt het vuren-akkoord met Oekraïne. De [...]

Het artikel Russen azen op nieuwe Boeing-vliegtuigen is gepubliceerd op Up in the Sky.

Boeing krabbelt op: cijfers minder slecht in 2025

Boeing lijkt weer de weg omhoog te vinden na een aantal financieel moeilijke jaren. De eerste kwartaalcijfers van 2025 bewijzen de positieve trend voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Boeing behaalde in het eerste kwartaal een omzet van 19,4 miljard Amerikaanse dollar (€17,1 miljard). Terwijl Boeing in het eerste kwartaal van 2024 nog een operationeel verlies leed [...]

Het artikel Boeing krabbelt op: cijfers minder slecht in 2025 is gepubliceerd op Up in the Sky.

Transavia schrapt nieuwe route vanwege Russische invloed

Transavia France schrapt de route tussen Parijs Orly en de Servische hoofdstad Belgrado. Het bedrijf geeft als reden ‘interne zaken’. De werkelijke reden lijkt echter anders te zijn. Er zou zich een probleem voordoen zodra Transavia haar vliegtuigen zou bijtanken op de luchthaven van de Servische hoofdstad. Het bedrijf dat het vliegveld van kerosine voorziet, [...]

Het artikel Transavia schrapt nieuwe route vanwege Russische invloed is gepubliceerd op Up in the Sky.

KLM introduceert nieuwe winterbestemming: Bridgetown, Barbados

Barbados is een van de grootste onbediende markten in het Caribisch gebied vanuit Nederland en biedt reizigers een zonnige bestemming in de wintermaanden. Bridgetown staat bekend om haar prachtige stranden, kristalheldere wateren en rijke cultuur. Met deze vluchtcombinatie speelt KLM in op de groeiende vraag naar zowel toeristische als zakelijke bestemmingen in de Cariben. KLM heeft eerder al in de winterseizoenen van 2021 en 2022 op Bridgetown gevlogen.

Vluchtschema
Vlucht KL783 vertrekt op dinsdag, donderdag en zondag om 09:35 uur vanuit Amsterdam Schiphol Airport (AMS) en arriveert om 13:35 uur lokale tijd in Bridgetown (BGI). Deze vlucht vliegt vervolgens om 15:05 uur door naar Georgetown (GEO), waar het om 16:40 uur lokale tijd aankomt. Vanuit Georgetown vliegt de KL783 om 18:00 uur terug naar Amsterdam en arriveert daar om 08:00 uur de volgende dag.

KLM vliegt de route met een Boeing 787-9. Dit vliegtuig biedt 30 stoelen in World Business Class, 21 stoelen in Premium Comfort Class en 224 stoelen in Economy Class.

Lockheed Martin wil β€˜Ferrari’ maken van F-35

Boeing heeft dan wel het overheidscontract in de wacht gesleept maar Lockheed Martin ziet zichzelf nog steeds als de bouwer van de straaljager van de toekomst. De ambities zijn groot. Hoewel Lockheed Martin niet als winnaar uit de bus kwam bij het Amerikaanse Next-Generation Air Dominance (NGAD)-programma, geeft de vliegtuigbouwer zich allerminst gewonnen. Tijdens de [...]

Het artikel Lockheed Martin wil ‘Ferrari’ maken van F-35 is gepubliceerd op Up in the Sky.

De luchtvaartsector is niet ontvankelijk verklaard in de vorderingen tegen…

De luchtvaartsector is niet ontvankelijk verklaard in de vorderingen tegen de Nederlandse Staat en Schiphol in het kort geding dat bij de rechtbank Haarlem was aangespannen. Vandaag doet de rechter uitspraak. Luchtvaartnieuws heeft nu al de beslissing. Inzet van de felle juridische strijd is het kabinetsbeleid om het Schiphol-plafond vanaf november 2025 al te laten krimpen van 500.000 naar maximaal 478.000 vliegtuigbewegingen en tegelijk 5.000 nachtslots te schrappen.

Rechter wil zich niet uitlaten over Schiphol-zaak

De rechter in Haarlem doet geen uitspraak in het kortgeding van de luchtvaartsector tegen de Staat. De gedwongen krimp van Schiphol lijkt daarmee weer een stukje dichterbij te komen. De Rechtbank Noord-Holland heeft zich niet-ontvankelijk verklaard in het kortgeding van de luchtvaartsector tegen de Staat en de Royal Schiphol Group (RSG) vanwege de krimpplannen voor [...]

Het artikel Rechter wil zich niet uitlaten over Schiphol-zaak is gepubliceerd op Up in the Sky.

Rode cijfers en zorgen bij Air France-KLM

De donkere wolken blijven zich samenpakken boven Air France-KLM op de beurs. Het bedrijf heeft het zwaar en gevolgen lijken onvermijdelijk. Het aandeel Air France-KLM, dat in 2025 een daling van 10 procent noteert, heeft sinds gisteren de titel van laagste Europese koers/winst-verhouding (k/w) veroverd onder bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard [...]

Het artikel Rode cijfers en zorgen bij Air France-KLM is gepubliceerd op Up in the Sky.

Britse luchtmacht druk op Gilze-Rijen

Op vliegbasis Gilze-Rijen landen sinds gisteren in vlagen Britse militaire helikopters voor een tussenstop. De Apaches en Wildcats komen tanken. Gisteren waren ze voor het eerst gezien en vandaag komen er nog meer toestellen langs. Britse Apache-gevechtshelikopters maken samen met de Wildcat-transporthelikopters een korte tussenstop op vliegbasis Gilze-Rijen. In totaal doen twintig helikopters de Nederlandse [...]

Het artikel Britse luchtmacht druk op Gilze-Rijen is gepubliceerd op Up in the Sky.

Personeel Fokker legt werk neer

Het personeel van GKN Fokker in Papendrecht staakt. Het is bij de leverancier van vliegtuigonderdelen niet gelukt om de zorgen van de vakbond richting een reorganisatie weg te nemen. Personeel van de GKN Fokker-vestiging in Papendrecht legt vandaag 24 uur zijn werkzaamheden neer. Het is bij de toeleverancier van vliegtuigsystemen en -componenten nog niet gelukt [...]

Het artikel Personeel Fokker legt werk neer is gepubliceerd op Up in the Sky.

Boeing neemt afscheid van bedrijfstak

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing verkoopt een groot deel van zijn digitale dienstenactiviteiten aan investeringsmaatschappij Thoma Bravo voor een bedrag van 10,55 miljard dollar (ongeveer 9,2 miljard euro). Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend vanuit het hoofdkantoor in Arlington. De verkoop omvat belangrijke onderdelen van de Digital Aviation Solutions-divisie, waaronder Jeppesen, Foreflight, AerData en OzRunways – [...]

Het artikel Boeing neemt afscheid van bedrijfstak is gepubliceerd op Up in the Sky.

Piloot schreeuwt tegen luchtverkeersleiding Β | Video

Een piloot van JetBlue Airways uitte hoorbaar zijn frustratie richting de luchtverkeersleiding boven New York, nadat zijn vlucht op zaterdag 12 april 2025 voor de tweede keer moest doorstarten vlak voor de landing. De piloot, duidelijk geërgerd, riep via de radio: ‘Hey man, dit is de tweede keer dat we doorstarten vanwege de spacing. We roepen [...]

Het artikel Piloot schreeuwt tegen luchtverkeersleiding  | Video is gepubliceerd op Up in the Sky.

❌