❌

Lees weergave

Expertgroep maakt gehakt van reeks rapporten over giftige uitstoot vliegverkeer

verkeersvliegtuig(leestijd circa 5 minuten)

Er woedt al jarenlang een heftige discussie over de giftige uitstoot van vliegtuigen boven woonwijken. Daarom liet het Ministerie van Infrastructuur een reeks onderzoeken uitvoeren die duidelijkheid moesten geven. Het resultaat: een stapel rapporten waaruit geen enkele conclusie valt te trekken.

Dit oordeelt een expertgroep die door hetzelfde ministerie werd ingesteld om de rapporten te beoordelen. In die groep zaten experts van de TU Delft, het RIVM, LBP|Sight, plus prof. dr Fulco van der Veen van de Maatschappelijke Raad Schiphol.

Jaren geleden stelde toenmalig Tweede Kamerlid Lammert van Raan vragen aan de opeenvolgende ministers over de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen. Waar industriële bedrijven de emissies verplicht moeten minimaliseren, geldt dat niet voor de luchtvaart. Speciaal voor deze sector is (weer) een uitzondering opgelegd.

Toen echter bleek dat Schiphol de normen duizenden keren overschrijdt en bovendien geen aanstalten maakt deze te reduceren, werden de onderzoeken aangekondigd.

Gifstoffen niet meegenomen
Nu die onderzoeken zijn afgerond bestaat er grote twijfel over de uitkomsten. Die worden vertekend door niet-onderbouwde aannamen en overgenomen conclusies, terwijl een belangrijk deel van de giftige stoffen niet is meegenomen.

De resultaten zouden gebruikt gaan worden om beleid op te stellen om de emissies terug te brengen met als doel gezondheidswinst. Wie nu denkt dat de overheid hiermee eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en de volle omvang van het probleem in kaart heeft gebracht, komt bedrogen uit.

De expertgroep velt een vernietigend oordeel over de onderzoeken. De studies blijken fundamenteel gebrekkig, onvolledig en wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd, zo vertellen de experts.

Mokerslag
De schokkende conclusie: op basis van deze rapporten kan geen uitspraak worden gedaan over de risico’s van luchtvaartemissies voor de volksgezondheid. Niets minder dan een mokerslag voor omwonenden die rekenden op eerlijke cijfers en passende maatregelen.

De zes beoordeelde rapporten behandelen vier thema’s, waaronder de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen (zzs) en de bijdrage van luchtvaart aan de lokale luchtkwaliteit. De opdracht was duidelijk: beoordeel de juistheid, samenhang, volledigheid en of de resultaten voldoende inzicht geven in de risico’s voor de volksgezondheid. Het antwoord op die laatste en cruciale vraag is een volmondig nee.

Geen samenhang
Het eerste en misschien wel meest schrijnende punt van kritiek is het volstrekte gebrek aan een overkoepelende onderzoeksvraag en samenhang tussen de verschillende studies. De rapporten zijn als los zand, deels voortbouwend op elkaars keuzes, echter zonder kritische beoordeling van die keuzes.

De ‘Notititie Emissieberekening ZZS Luchthavens’ van TNO – een verkennend onderzoek dat door de expertgroep als te beperkt wordt bestempeld – vormt de zwakke basis voor al het vervolgonderzoek. Het is onbegrijpelijk hoe de overheid denkt hiermee de complexe relatie tussen luchtvaartemissies en gezondheid te ontrafelen. Zonder duidelijke vraag en coördinatie vooraf, leveren de studies slechts antwoorden op deelvragen die niet vertaalbaar zijn naar gezondheidseffecten.

De expertgroep mist een systematische literatuurstudie die de basis had moeten vormen voor de onderzoeksopzet. Het lijkt er op dat men blind te werk is gegaan, zonder ook maar te kijken naar bestaande kennis. Het roept ernstige vragen op over de intenties achter de onderzoeken. Was het doel écht inzicht krijgen, of vooral de indruk wekken dat er iets gedaan wordt, terwijl cruciale feiten buiten beeld blijven?

Verbijsterd
Het wordt nog erger. De selectie van welke vervuilende stoffen en welke bronnen zijn meegenomen in de onderzoeken is volstrekt onvoldoende en willekeurig. De expertgroep is niets minder dan verbijsterd over wat er allemaal is weggelaten.

Zo zijn bijvoorbeeld ultrafijnstof (ufp) en niet-vluchtige polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) helemaal buiten beschouwing gelaten. Stoffen waarvan de Gezondheidsraad zelf heeft vastgesteld dat ze een belangrijke relatie hebben met ernstige ziekten zoals kanker. Waarom zijn deze, voor omwonenden zo relevante, gevaarlijke stoffen genegeerd?

Ook andere potentieel schadelijke stoffen zoals de-icing componenten, biociden in brandstoffen, dioxines en zware metalen zijn zonder enige toelichting buiten beschouwing gelaten. De onderzoeken naar zzs beperken zich tot een magere selectie van acht vluchtige stoffen, gebaseerd op de beperkte Emissieregistratie. PAKs, lood en nikkel komen zo niet eens in beeld. Dat is onbegrijpelijk als de impact op de gezondheid moet worden beoordeeld.

De studies richten zich vrijwel uitsluitend op de emissies uit straalmotoren, maar een luchthaven is een complex ecosysteem van vervuiling, zo blijkt ook al uit de grootschalige PFAS-vervuiling als gevolg van (onder meer) brandweerschuim. Buiten beeld blijven bijvoorbeeld de emissies van ondersteunende apparatuur op de grond waaronder de beruchte ground power units. Evenmin komen de activiteiten rond de platforms in beeld, zoals de brandstofopslag en het tanken.

Ook buiten zicht blijven helicopters en kleinere vliegtuigen met zuigermotoren die andere brandstof gebruiken en daarom andere emissies veroorzaken (lood). Zelfs de verkeersaantrekkende werking – al het wegverkeer dat specifiek door het vliegveld wordt veroorzaakt – is genegeerd.

Helft bronnen genegeerd
Het is al met al een lachertje. Er is geen volledig beeld te krijgen van de lokale luchtkwaliteit rondom een luchthaven als de helft van de vervuilende bronnen wordt genegeerd. De rapporten leggen deze beperkingen niet eens uit, laat staan dat ze onderbouwen wat het effect van deze weglatingen is op de conclusies.

De expertgroep deelt ook harde klappen uit over de wetenschappelijke kwaliteit van de onderzoeken zelf. De keuzes voor aannames, methoden en modellen worden als pragmatisch en op onderdelen aanvechtbaar genoemd. Een wetenschappelijke verantwoording, analyse van de sterke en zwakke punten en gevoeligheidsanalyses ontbreken volledig.

Zo wordt het rekenmodel dat is gebruikt om emissies te vertalen naar concentraties in de omgeving beschreven als één grote black box. Het rapport wekt de suggestie dat dit model door het ministerie is goedgekeurd voor luchtvaart, wat uitdrukkelijk niet het geval is. Het gebrek aan transparantie en goedkeuring is alarmerend.

Volop tegenstrijdigheden
Ook het combineren van modellen voor weg- en vliegverkeer en verschillende databronnen gebeurt zonder enige gevoeligheidsanalyse. De expertgroep ziet zelfs tegenstrijdigheden, zoals het moment van hoogste emissies (start versus taxiën) tussen de studies van Adecs en TNO. Dit toont de interne inconsistentie duidelijk aan. Zelfs werd een verouderd en gemankeerd rekenmodel gebruikt, terwijl een nieuwere en betere versie beschikbaar was.

Misschien wel het ernstigste punt van kritiek is het volledige gebrek aan een onzekerheidsanalyse. Elke stap in een berekening kent onzekerheden. Maar de onderzoeken geven geen enkel gevoel voor waar de grootste onzekerheden zitten en welke factoren het belangrijkst zijn voor de uitkomsten. Zoiets is elementair voor wetenschappelijk onderzoek, zeker als het gaat over de gezondheid van honderdduizenden mensen. Zonder inzicht in de onzekerheid zeggen de gepresenteerde waarden niets.

De onderzoeken maken vervolgens nauwelijks gebruik van beschikbare inzichten uit metingen of literatuur. Het zou helpen om de orde van grootte van de berekende getallen te controleren en te zien of de studies überhaupt iets nieuws toevoegen.

Verouderde gegevens
Bovendien zijn de spaarzame pogingen tot vergelijking zeer discutabel. De vergelijking voor benzeen met achtergrondconcentraties is gebaseerd op sterk verouderde data (2005, geschaald naar 2009). Dit kan ertoe leiden dat de relatieve bijdrage van Schiphol enorm wordt onderschat. Bovendien is in de ‘achtergrondconcentraties’ de bijdrage van de luchtvaart zelf al opgenomen. Die wordt nu ten onrechte toegeschreven aan ‘de omgeving’. Het maakt uitspraken over de bijdrage van luchtvaart allemaal zeer onzeker.

In de onderzoeken wordt gekozen voor grenswaarden op basis van het Maximaal Toelaatbare Risiconiveau (MTR). Maar hoe verhouden deze grenzen van gevaarlijke concentraties zich tot het voorzorgsprincipe. Voor schone lucht gelden hele andere niveaus.

Risico’s bagatelliseren
De expertgroep vraagt zich af waarom een luchthaven niet wordt gezien als een milieubelastende activiteit onder de Omgevingswet met bijbehorende minimalisatieverplichtingen, zoals dat voor bedrijven wél geldt. Het geeft de indruk dat men vooral de risico’s wil bagatelliseren door te toetsen aan ongeschikte of onvoldoende onderbouwde normen.

Ondanks al deze beperkingen suggereerde minister Barry Madlener op basis van juist deze onderzoeken in een brief aan de Tweede Kamer dat het wel meeviel met de uitstoot van de vliegindustrie. Maar die conclusie kan helemaal niet getrokken worden uit deze zes rapporten.

De groep experts geeft de minister nu het dringende advies om het over een hele andere boeg te gooien. De relatie tussen luchtvaart, luchtkwaliteit en gezondheid is complex en onduidelijk. Juist daarom is een programmatische aanpak nodig. Dit betekent: definieer de onderzoeksvragen beter, coördineer de studies bij kennisinstituten en zet al vooraf een expertgroep in om mee te denken over een goede onderzoeksopzet.

Stop het wegmoffelen
Het rapport van de expertgroep is een keiharde aanklacht tegen de manier waarop het ministerie dit cruciale onderwerp heeft aangepakt. Het lijkt erop dat met losse flodders is geschoten, zonder duidelijke strategie, met onvolledige munitie (stoffen en bronnen) en met gammele wapens (de methoden). Ondertussen staat de gezondheid van honderdduizenden omwonenden op het spel en bieden deze studies geen enkele basis voor adequaat beleid.

De overheid moet stoppen met het wegmoffelen van de waarheid achter gebrekkige rapporten. Er is dringend behoefte aan eerlijk, transparant en wetenschappelijk robuust onderzoek om de impact van luchtvaartemissies op de gezondheid in kaart te brengen. Alleen dan kunnen er uiteindelijk effectieve maatregelen worden getroffen om de lucht rond vliegvelden weer leefbaar en gezond te maken.

Bron

Vernietigend oordeel Raad van State over nepkrimp van minister Madlener

Vergaderzaal RvS(leestijd circa 3 minuten)

De jarenlange strijd tegen de onhoudbare vliegherrie begint zijn vruchten af te werpen. De Raad van State, de hoogste adviseur van de regering, kraakt het voorgestelde maximum van 478.000 vluchten dat minister Madlener wil vaststellen.

Volgens de raad is volstrekt onduidelijk hoe de minister aan het aantal komt en betwijfelt of hiermee recht wordt gedaan aan de fundamentele rechten van omwonenden. Het advies herinnert de minister aan het vonnis van maart vorig jaar, waarin hem werd opgedragen niet langer alleen naar het financieel gewin van de vliegindustrie te kijken, maar veel meer naar de gezondheid en leefomgeving van omwonenden.

Hoewel we er met dit advies nog lang niet zijn, is hier wel sprake van een kentering in het denken over de vliegindustrie, zelfs in de hoogste kringen rond de regering.

Groei legaliseren
Madlener wil met een nieuw luchthavenverkeersbesluit (LVB) met grote spoed een aantal van 478.000 vluchten op Schiphol legaliseren. Dat was nodig omdat het vorige LVB zonder sjoemelen maar zo’n 400.000 tot 420.000 vluchten mogelijk maakte. De rest van de vluchten was in feite illegaal en daarmee juridisch kwetsbaar.

De minister verkoopt desondanks het nieuwe LVB als een ‘krimpbesluit’, terwijl het gaat om het legaliseren van illegale groei. Weliswaar niet tot de door KLM gewenste 500.000 vliegbewegingen, maar wel erg dicht in de buurt.

Op het ministerie moesten ze iets met de uitspraak van 20 maart vorig jaar. Daarin stelde de rechtbank onomwonden vast dat de geluidsoverlast een inmenging vormt in de – door artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens – beschermde persoonlijke levenssfeer van omwonenden.

Schijnverbetering
Het nu voorliggende ontwerpbesluit – met dus 478.000 vluchten waarvan 27.000 in de nacht – wordt door het kabinet gepresenteerd als een eerste stap richting de integrale herziening van het LVB Schiphol. Op papier klinkt dat hoopvol, want er is jarenlang gepleit voor een significante capaciteitsbeperking van het vliegveld. Helaas gaat het slechts om een schijnverbetering, want afgelopen jaar werd de 475.000 vluchten net aangetikt zodat Schiphol nog steeds (licht) kan groeien.

Gelukkig legt de Raad van State nu de vinger op de zere plek. In het advies merkt zij op dat “niet is toegelicht hoe bij het bepalen van de capaciteitsbeperking een voor de bescherming van fundamentele rechten vereiste fair balance wordt bewerkstelligd tussen de betrokken belangen van omwonenden en andere belangen”.

En dat raakt precies de kern van het Schipholbeleid van de afgelopen decennia. Steeds weer werd de economische groei van het vliegveld heilig verklaard, ten koste van de gezondheid, de nachtrust en de leefbaarheid van de dorpen en steden in de regio. De belangen van de vliegfirma’s en hun aandeelhouders leken altijd zwaarder te wegen dan het fundamentele recht op een gezonde leefomgeving.

Betere onderbouwing
De Raad van State dringt er nu bij de minister op aan dat hij verduidelijkt wat de wettelijke grondslag is voor het bepalen van het maximum aantal vluchten. Het is volgens de raad volstrekt onduidelijk hoe de minister tot de huidige 478.000 is gekomen. Die onduidelijkheid baart de raad grote zorgen, vooral omdat zonder onderbouwing het maximum in de toekomst makkelijk kan worden opgehoogd onder druk van ‘economische belangen’.

Verder vindt de raad dat de minister een discriminerend onderscheid heeft gemaakt voor de kleine luchtvaart door deze tak niet mee te nemen in de exploitatiebeperkingen. Dat is volgens de raad in strijd met de wet en houdt zakenjets onterecht buiten schot.

Tot slot wijst de RvS op de positie van omwonenden buiten de huidige geluidscontouren. Ook zij dienen volgens het vonnis van vorig jaar te worden beschermd, maar voor hen bestaat geen enkele aandacht. De adviseurs vinden dat Madlener hier tekortschiet en vraagt zich af waarom hun belangen niet zijn meegenomen. Ook voor deze aanzienlijke groep dient de fair balance te gelden.

Nieuwe munitie
Al met al fileert de Raad van State in dit advies de halfslachtige aanpak van minister Madlener en benadrukt dat er prioriteit moet komen voor een echte, juridisch solide en rechtvaardige belangenafweging waarin de gezondheid en het welzijn van omwonenden wordt meegenomen.

Het advies is een erkenning van de jarenlange strijd van omwonenden en biedt nieuwe munitie in lopende en toekomstige rechtszaken en procedures. Opperste waakzaamheid blijft echter geboden: Madlener zal niet de eerste PVV-minister zijn die een advies van de Raad van State in de wind slaat.

Bron

United Airlines wijst AI de deur

United Airlines ziet voorlopig af van het invoeren van kunstmatige intelligentie (AI) bij het maken van de dienstplanning van cabinepersoneel. Het plan werd namelijk niet goed ontvangen door medewerkers. De luchtvaartmaatschappij wilde de roosters met behulp van een algoritme eerlijker en efficiënter maken, maar kreeg stevige tegenwind van vakbond Association of Flight Attendants (AFA). Na [...]

Het artikel United Airlines wijst AI de deur is gepubliceerd op Up in the Sky.

Raad van State kritisch op krimpplan: te weinig uitleg

Ì

De Raad van State heeft kritiek geuit op de manier waarop het kabinet de geplande krimp van Schiphol onderbouwt. De Afdeling advisering stelt dat de toelichting van het kabinet op meerdere punten tekortschiet. Het kabinet wil een maximum van 478.000 vluchten per jaar op Schiphol instellen, waarvan er maximaal 27.000 in de nacht, tussen 23.00 [...]

Het artikel Raad van State kritisch op krimpplan: te weinig uitleg is gepubliceerd op Up in the Sky.

Lufthansa Group heeft in het eerste kwartaal een verlies voor belastingen g…

Lufthansa Group heeft in het eerste kwartaal een verlies voor belastingen geleden van -722 miljoen euro tegen -849 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. De omzet steeg met 10 procent tot 8,1 miljard. Boekingen voor het tweede en derde kwartaal zijn sterk, maar naar Noord-Amerika vlakken die wel wat af. Toch handhaaft Lufthansa haar eerdere voorspellingen voor 2025.

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa Group waarschuwt dat de vooruitzicht…

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa Group waarschuwt dat de vooruitzichten voor het belangrijke zomerseizoen worden vertroebeld door de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en Europa. Het concern, dat naast de gelijknamige luchtvaartmaatschappij bestaat uit dochtermerken Eurowings, Austrian Airlines, SWISS en Brussels Airlines, wijst daarbij op het veranderde consumentengedrag door de economische onzekerheid.

Aalsmeerbaan in jaarlijks regulier onderhoud van 5 t/m 10 mei

Het is noodzakelijk om jaarlijks regulier onderhoud uit te voeren aan de start- en landingsbanen, zodat deze in goede conditie zijn en blijven voor veilig vliegverkeer. Aan de Aalsmeerbaan worden er reparaties aan het asfalt en markeringen uitgevoerd. De bekabeling en elektra worden gecontroleerd, het hemelwaterafvoer systeem wordt op verschillende locaties doorgespoeld, de omliggende grasvelden worden gemaaid en de lampen worden schoongemaakt of vervangen. Schiphol bundelt zoveel mogelijk van deze werkzaamheden, zodat de doorlooptijd zo kort mogelijk is. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Heijmans. 

Naast deze werkzaamheden treffen we ook voorbereidingen voor het groot onderhoud aan de Buitenveldertbaan, dat aansluitend van 10 mei tot en met 28 september plaatsvindt. Het gebied waar de Aalsmeerbaan de Buitenveldertbaan kruist is in die periode namelijk werkgebied. Daarom korten we de Aalsmeerbaan tijdens dit onderhoud tijdelijk in en voeren we werkzaamheden uit aan de kruising van beide banen. Van 29 september tot en met 5 oktober is de Aalsmeerbaan opnieuw buiten gebruik om de baan weer klaar te maken voor gebruik in de volledige lengte.
 

Inzet van andere start- en landingsbanen 
Tijdens het onderhoud maakt het vliegverkeer meer gebruik van de andere banen, zoals de Buitenveldertbaan en Zwanenburgbaan. Hierdoor vliegen er tijdens het onderhoud tijdelijk meer vliegtuigen over de vliegroutes van deze start- en landingsbanen. We realiseren ons dat dit impact heeft op onze buren. Daarom plannen we het baanonderhoud zorgvuldig en doen we er alles aan om het onderhoud zo efficiënt mogelijk uit te voeren. 
 

Bewoners met vragen    
Voor meer informatie of vragen over het vliegverkeer en baangebruik tijdens de werkzaamheden kunnen omwonenden contact opnemen met BAS. BAS geeft op hun website uitleg over het actuele baangebruik en operationele bijzonderheden en is het informatie- en meldingencentrum over het vliegverkeer van, naar en op Schiphol. Dit kan 7 dagen per week (09.00-17.00 uur) via telefoonnummer 020-6015555 of door het raadplegen van de website.     

Op de websites van BAS en Schiphol wordt wekelijks informatie gepubliceerd over het vliegverkeer op Schiphol. Omwonenden van Schiphol hebben met de app Notifly bovendien altijd real-time inzicht in het actuele en verwachte vliegverkeer op hun locatie. Schiphol houdt omwonenden via een nieuwsbrief op de hoogte van relevante ontwikkelingen rond het vliegverkeer op Schiphol. Iedereen kan zich aanmelden voor de burennieuwsbrief.  

Gevaarlijke β€˜touch and go’ tijdens skifestijn | Video

Tijdens de Trofeo Mezzalama, een skitocht door de Alpen, vond afgelopen weekend een opmerkelijk en gevaarlijk incident plaats. Terwijl tientallen skiërs onderweg waren op de Monte Rosa-gletsjer op de Italiaans-Zwitserse grens, landde een Piper PA-18 Super Cub plotseling op de besneeuwde berg. Het toestel, registratie HB-OKB, is eigendom van de Aéroclub de Genève. Op een [...]

Het artikel Gevaarlijke ‘touch and go’ tijdens skifestijn | Video is gepubliceerd op Up in the Sky.

Amerikaanse F-18 valt van vliegdekschip

De U.S. Navy heeft bekendgemaakt dat een Boeing F/A-18 Super Hornet verloren is gegaan in de Rode Zee, nadat het toestel van het dek van een vliegdekschip rolde. Het incident vond plaats aan boord van de USS Harry S. Truman, een van de tien Nimitz-klasse vliegdekschepen van de Amerikaanse marine. Mogelijk werd het schip aangevallen [...]

Het artikel Amerikaanse F-18 valt van vliegdekschip is gepubliceerd op Up in the Sky.

Amerikaans tankvliegtuig vliegt laag over Nederland

Een opmerkelijk gezicht maandagmiddag boven Nederland. Een groot vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht vloog op enkele honderden meters over meerdere provincies. Het betrof een Boeing KC-135R Stratotanker van de U.S. Air Force. De machine was afkomstig van RAF Mildenhall, Engeland. Daar is het 100th Air Refueling Wing gebaseerd waartoe de Boeing behoord. Maandagmiddag vloog het [...]

Het artikel Amerikaans tankvliegtuig vliegt laag over Nederland is gepubliceerd op Up in the Sky.

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa waarschuwt dat de vooruitzichten voo…

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa waarschuwt dat de vooruitzichten voor het belangrijke zomerseizoen worden vertroebeld door de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en Europa. Het concern, dat naast de gelijknamige luchtvaartmaatschappij bestaat uit dochtermerken Eurowings, Austrian Airlines, Swiss en Brussels Airlines, wijst daarbij op het veranderde consumentengedrag door de economische onzekerheid.

Opnieuw grote staking bij Fokker

Dinsdag leggen medewerkers van Fokker in Hoogeveen 24 uur lang het werk neer. De actie volgt op vastgelopen onderhandelingen tussen vakbonden en de fabriek. Fokker, onderdeel van GKN Aerospace, bereidt een reorganisatie voor waarbij banen verdwijnen. Hoewel de focus op de vestiging in Papendrecht ligt, maken de vakbonden CNV en FNV zich zorgen over de [...]

Het artikel Opnieuw grote staking bij Fokker is gepubliceerd op Up in the Sky.

In grote delen van Spanje en buurland Portugal is rond het middaguur de ele…

In grote delen van Spanje en buurland Portugal is rond het middaguur de elektriciteit uitgevallen. Meldingen over de stroomstoring komen onder meer uit de steden Sevilla, Barcelona, Pamplona en van de luchthaven Barajas bij Madrid, aldus Spaanse media zoals El Mundo. Volgens de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe ligt het treinverkeer stil. Ook de luchthaven van Lissabon is getroffen.

Boeing en NASA schrappen plan nieuw vliegtuig

Boeing en NASA hebben besloten het gezamenlijke X-66A Sustainable Flight Demonstrator-project in de huidige vorm stop te zetten. Hoewel het project niet meer leidt tot een demonstratievlucht van een aangepaste McDonnell Douglas MD-90, betekent het niet dat alle werkzaamheden rond de X-66A wegvallen. NASA benadrukt dat veel van het ontwikkelde materiaal behouden blijft en dat [...]

Het artikel Boeing en NASA schrappen plan nieuw vliegtuig is gepubliceerd op Up in the Sky.

Opnieuw klant voor Saab Gripen

Saab verwacht nog dit jaar een contract te sluiten met de Thaise luchtmacht voor de levering van Gripen NG (Next Generation)-vliegtuigen. Micael Johansson, CEO van Saab, bevestigde dat tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Volgens hem verlopen de onderhandelingen met Thailand voorspoedig. De Thaise luchtmacht vliegt sinds 2011 met elf oudere Gripen C- en D-toestellen [...]

Het artikel Opnieuw klant voor Saab Gripen is gepubliceerd op Up in the Sky.

❌