KLM vliegt al enkele maanden met de Airbus A321neo, het paradepaardje van de Europese vloot. Het toestel, dat niet alleen groter, stiller en zuiniger is dan de Boeing 737’s die het vervangt, moet ook voor de passagiers een betere ervaring met zich meebrengen, maar is dat ook echt het geval? We vliegen in economy van [...]
Luchtvaartdeskundige Joris Melkert zegt dat KLM een weloverwogen besluit genomen heeft om haar vluchten eind deze maand naar de Israëlische hoofdstad Tel Aviv te hervatten. Het besluit volgt ondanks dat op 4 mei de luchthaven van de stad nog aangevallen werd door Houthi-strijders. Een ballistische raket sloeg in de buurt van de terminal in. Hierbij [...]
Tijdens een vlucht van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is de copiloot flauwgevallen terwijl de gezagvoerder naar het toilet was. Het vliegtuig met 199 passagiers, op weg van Frankfurt naar Sevilla, vloog ongeveer tien minuten zonder een controlerende piloot.
Een Boeing 777-300 van KLM stond vanmiddag na een klein uur weer aan de grond op Schiphol als gevolg van een incident kort na vertrek. Het vliegtuig, registratie PH-BVW, maakte zich op voor de circa acht uur durende vlucht KL877 vanaf Amsterdam in de richting van het Indiase Mumbai. Het steeg 12:20 uur, twintig minuten [...]
De verkeerstoren van LVNL op de luchthaven Schiphol moet het nog een dag langer doen zonder de kenmerkende radome. De radarkoepel zou vandaag vervangen worden, maar de plaatsing is uitgesteld tot morgenochtend. De kenmerkende witte koepel dient ter bescherming van de radarinstallatie bovenop de verkeerstoren. Met een reusachtige kraan zou de nieuwe radome op de [...]
Het is zaterdag precies 51 jaar geleden dat Transavia – als eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij - de Boeing 737 in gebruik nam. Dat gebeurde op 17 mei 1974. Het was toen al het 2500ste vliegtuig dat Boeing gebouwd had. Bijzonder is dat dit specifieke toestel 51 jaar later nog steeds in gebruik is, zo meldt de prijsvechter vandaag.
Het is mei 2021. Middenin de wereldwijde pandemie die alles op zijn kop zette, vlieg ik op een Boeing 787 richting Buenos Aires. Na de service besluit een Russisch stel hun mondkapje niet meer op te zetten. De purser komt in de cockpit en kijkt me aan. "Notice of violation uitgedeeld?" vraag ik. "Ja Marc, dat heb ik al gedaan. Ze doen niet wat ik zeg, ze luisteren gewoon niet. Jij moet nu voor mij even naar rij drie.”
Aan de vooravond van het vonnis over de natuurvergunning van Schiphol op 4 juni aanstaande is het belangrijk om te beseffen dat de modernste straalmotoren met de minste CO2-emissies juist voor de grootste uitstoot van stikstofoxiden verantwoordelijk zijn.
Bij de natuurvergunning draait het vooral om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx). Het neerslaan van deze stof op natuurgebieden verslechtert de kwaliteit ervan en dient als belangrijke maatstaf om de invloed van een bepaalde sector op de natuur te bepalen.
Voor een verbetering van de toestand van de natuur is het zaak zo weinig mogelijk stikstofverbindingen uit te stoten. Hoe minder uitstoot, des te minder depositie.
Het is dan ook wrang om te zien dat de vliegindustrie in zijn jacht op lagere brandstofkosten technieken toepast die de stikstofemissies juist verhogen. Zo stoten de modernste en zuinige straalmotoren juist de meeste stikstofoxide uit.
Ronkende persberichten De sector is berucht om ronkende persberichten waarin brandstofbesparing en schonere lucht worden benadrukt als gevolg van de nieuwste generaties straalmotoren. Over de afgelopen vijftig jaar zou het brandstofverbruik per passagierskilometer met zo’n 70 procent zijn gedaald. Voorwaar een prestatie van formaat.
Niet verteld wordt dat er een fundamenteel technisch probleem verscholen ligt in het hart van de straalmotor. Om minder brandstof te verstoken en dus minder CO2 uit te stoten, worden de motoren ontworpen om te werken bij steeds hogere drukverhoudingen (‘overall pressure ratio’) en steeds hogere turbine-inlaattemperaturen (‘turbine entry temperature’).
Het klinkt logisch: hogere temperaturen persen meer energie uit dezelfde hoeveelheid brandstof. Maar hier wringt de schoen: hogere piektemperaturen en snellere chemische reacties tijdens de verbranding leiden direct tot de verhoogde vorming van NOx. Het gaat hier om een directe wisselwerking: wat goed is voor de CO2-efficiëntie door hogere temperaturen, is juist slecht voor de NOx-uitstoot.
In dubio De vliegindustrie erkent dit in meerdere rapporten als een “aanzienlijke uitdaging” en probeert het probleem te ondervangen met slimmere verbrandingskamers die de piektemperaturen beperken, of door technieken als schrale verbranding (‘lean burn’) toe te passen. Maar ook hier staat de sector in dubio. De lean burn-aanpak, potentieel goed voor minder NOx, kan leiden tot lagere efficiëntie en een hoger gewicht. En dat resulteert dan weer in een verhoogde CO2-uitstoot die het klimaat schaadt.
Het ene milieuprobleem wordt zo ingeruild voor het andere. De focus op één doel – het verlagen van het brandstofverbruik voor lagere kosten (en minder CO2) – leidt tot onbedoelde en ongewenste gevolgen voor andere emissies zoals NOx.
Deze problematiek beperkt zich overigens niet tot het motorontwerp. Ook operationele keuzes van vliegfirma’s, vaak gedreven door de regelgeving op en rond een bepaalde luchthaven, leiden vaak tot hogere NOx-uitstoot.
Zo kan het verplicht beperken van de geluidshinder tijdens het opstijgen leiden tot extra NOx-emissies. Op Heathrow geldt bijvoorbeeld de 1000 voet-regel, waarbij toestellen meer vermogen moeten gebruiken dan normaal om op een afstand van zesenhalve kilometer een bepaalde vlieghoogte te hebben bereikt. Het resultaat is een grotere NOx-uitstoot en meer lawaai vlakbij de luchthaven ten faveure van minder lawaai iets verder weg.
‘Verwaarloosbaar’ Dit voorbeeld komt uit een analyse van de vliegsector zelf (mirror). Het toont aan dat de operationele praktijk kan leiden tot scenario’s met hogere NOx-uitstoot. Hoewel dit rapport – net als de Nederlandse overheid – suggereert dat de uitstoot van stikstofoxiden boven de 1000 voet een “verwaarloosbare impact” heeft op lokale niveaus op de grond, draagt deze wel bij aan milieuproblemen zoals de vorming van ozon, het beïnvloeden van methaanconcentraties en de vorming van een ‘stikstofdeken’ over het hele land.
De conclusie is dan ook ontnuchterend. De vliegindustrie bevindt zich in een technologische en operationele spagaat. De wens om brandstof te besparen drijft motorontwerpers ertoe hogere temperaturen en drukken te gebruiken, wat inherent de vorming van stikstofoxiden vergroot.
De zoveelste belofte om in de verre toekomst tot liefst 90 procent NOx te reduceren staat dan ook in schril contrast met de huidige realiteit, waarin de keuze voor lagere kosten leidt tot hogere NOx-uitstoot. Dat is slecht nieuws voor de natuur en dus voor de natuurvergunning van Schiphol.
De sterk stijgende NOx-uitstoot van de luchtvaart is mogelijk onderbelicht gebleven tijdens de rechtszaak in Den Haag, maar zal in de toekomst voor steeds grotere problemen zorgen.
illustratie: CBS
Onder meer KLM’s ceo Marjan Rintel vertelt te pas en te onpas over de ‘stillere en schonere’ nieuwe toestellen, maar ‘vergeet’ daarbij consequent de groeiende NOx-uitstoot te benoemen. Terwijl deze trend ook klip en klaar blijkt uit cijfers van het CBS. Inmiddels veroorzaakte de sector in 2023 maar liefst 47,4 miljoen kilo NOx-emissies. Dat is 13,6 procent van de totale uitstoot van ons land. En dat is zeer significant voor het al dan niet rechtmatig verlenen van een natuurvergunning.
De mei-editie van Luchtvaartnieuws Magazine is dit weekend verschenen, boordevol reportages, analyses en achtergrondartikelen over de luchtvaart- en zakenreisindustrie. Deze maand lees je onder meer een uitgebreid interview met de topman van Air India, over de transitie van ongeliefd staatsbedrijf naar één van ’s werelds grootste airlines. Ook is de eerste bijdrage van nieuwe columnist Gordon verschenen.
Brussels Airport gaat verbouwen, en flink ook. De Belgische hoofdstedelijke luchthaven, in de volksmond bekend als Zaventem, ziet het aantal reizigers groeien en wil hen ook in de toekomst voldoende ruimte bieden. “Dit wordt de grootste investering in dertig jaar”, zegt topman Arnaud Feist in een groot interview met Luchtvaartnieuws Magazine. Met 40.000 slots op de plank is er nog veel groeiruimte op de Belgische luchthaven.
Door een staking moet Finnair maandag (19 mei) ongeveer 110 vluchten schrappen. Ook één van de twee vluchten naar Schiphol is geannuleerd. De Finse luchtvaartmaatschappij neemt contact op met de getroffen passagiers om hen een alternatief aan te bieden. Naar verwachting worden zo'n 14.000 reizigers door de annuleringen getroffen.
WestJet breidt haar codesharesamenwerking met KLM uit. Daardoor kan de Canadese luchtvaartmaatschappij haar passagiers op de nieuwe lijndienst tussen Halifax en Schiphol, die 29 mei van start gaat, betere doorverbindingen bieden vanaf de Nederlandse luchthaven.
Vrijdag annuleerde Finnair wegens een nieuwe staking van de Finnish Aviation Union (IAU) tientallen vluchten. Ook voor maandag worden opnieuw acties aangekondigd. De staking vond plaats op Helsinki Airport, de luchthaven in de hoofdstad van Finland. Net zoals eerder deze maand legde het personeel van het vliegtuigonderhoud, de grondafhandeling en catering vier uur het werk [...]
De doorstart van een Emirates Airbus A380 op de luchthaven van het Engelse Birmingham bleef bij omwonenden niet onopgemerkt. De Superjumbo, registratie A6-EUP, vertrok afgelopen woensdagochtend 08:30 uur lokale tijd, bijna een uur later dan gepland, met vluchtnummer EK39 vanaf Dubai International Airport (Verenigde Arabische Emiraten). Na een vlucht van bijna zeven uur maakte de [...]
Lang geleden werden de KLM-bemanningen op lange reizen gestuurd. Soms was je wel drie weken van huis! Zo ging ik in augustus 1970 met de bemanning van een DC 8-63 naar Sydney, met tussenstops in Athene, Karachi, Bangkok en Jakarta. Deze reis duurde maar liefst negentien dagen. In Jakarta zouden we vier dagen blijven staan. [...]
Voor bekende Nederlander ging ze nog niet door toen ze op 6 februari 2023 met haar bijzondere verhaal te zien was in het televisieprogramma Het mooiste meisje van de klas. Of Dominique Schreinemachers, voormalig militair helikoptervlieger, wel als zodanig geldt sinds ze deel uitmaakt van een van de hunterteams in de 6-delige televisieserie Hunted? Met [...]
Emirates heeft deze week een speciale A380-livery onthuld om de nieuwe deur-tot-deur-bezorgdienst Emirates Courier Express te promoten. Daardoor ziet de dubbeldekker eruit als een reusachtig vliegend pakketje.
KLM overweegt om een nieuw basistarief in te voeren, waardoor het meenemen van trolleykoffertjes of andere grote stuks handbagage niet meer standaard bij de prijs is inbegrepen. Dat melden ingewijden aan De Telegraaf. Een klein tasje zou nog wel gratis mee aan boord mogen, net zoals bij prijsvechters. Eerder besloot dochterbedrijf Transavia al om betaalde handbagage in te voeren en dat heeft die maatschappij sindsdien veel geld opgeleverd.
De nieuwste order van Etihad Airways voor 28 Boeing-widebody’s is onderdeel van een nieuwe strategie voor 2035, waaraan de maatschappij uit Abu Dhabi op dit moment de laatste hand legt. Details ontbreken nog, maar Etihad wil voortbouwen op drie sterke jaren na een periode van verliezen en verkeerde strategische keuzes.
De Limburgse coalitiepartij BBB is niet te spreken over de situatie rond Maastricht Aachen Airport (MAA), waarin de provincie grootaandeelhouder is. Doorgaan met het businessplan komt neer op "bestuurlijke onkunde", zei BBB-Statenlid Duncan Zeedzen in een vergadering. Ook andere fracties waren kritisch. Coalitiepartijen CDA en VVD willen de luchthaven de tijd geven.
Vliegen vanuit Nederland dreigt de komende jaren veel duurder te worden dan vanuit buurlanden, waardoor de luchtvaartsector vreest dat nog meer reizigers vanaf luchthavens net over de grens zullen vertrekken. De Nederlandse regering gaat in 2027 de vliegtaks fors verhogen, terwijl Duitsland de vliegtaks juist verlaagt en ook de nieuwe Belgische regering vliegen goedkoop wil houden. Minister Madlener (Infrastructuur) vindt het echter nog te vroeg om de effecten hiervan te voorspellen. Afzien van de verhoging is volgens hem in ieder geval geen optie, omdat dit zo is afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord.
Het is een goede week voor Boeing: ook Etihad Airways heeft extra vliegtuigen bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer besteld. Dat gebeurde bij een bezoek van Trump aan de Verenigde Arabische Emiraten als onderdeel van zijn Midden-Oosten-tour. Etihad bestelt 28 widebody's, een aanvullende order voor een mix van 777X'en en 787's (details ontbreken nog).
Het is deze vrijdag exact dertig jaar geleden dat de eerste traumahelikopter officieel ging vliegen in Nederland, meldt de ANWB. Destijds begon ANWB Medical Air Assistance (MMA), het vliegbedrijf van de ANWB, met een proef met één helikopter. Dat is dertig jaar later uitgegroeid tot een landelijk dekkende operatie met acht helikopters en 37 piloten.
Het aantal expats dat Eindhoven Airport gebruikt om zo nu en dan terug te gaan naar hun thuisland, is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat meldt de luchthaven na vragen van BNR. "De groei van de bevolking gaat gepaard met een groei aan behoefte van internationale mobiliteit", zegt Roel Hellemons, ceo van Eindhoven Airport.
Minister Barry Madlener (Infrastructuur) zegt dat er "werk aan de winkel" is om de Tweede Kamer te overtuigen van het openen van Lelystad Airport voor burgerluchtvaart. De PVV-minister denkt dat het openen van het vliegveld voor commerciële vluchten goed is voor de regio. Hij verwacht hierover dit jaar een besluit.
De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
Een reiziger zegt ‘nooit meer’ met Spirit Airlines te vliegen nadat ze kakkerlakken in de cabine van een A320. De luchtvaartmaatschappij zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen. Tijdens een vlucht van Spirit Airlines filmde een passagier ten minste twee kakkerlakken die over de wand van de cabine kropen. De passagier die geboekt [...]
Donderdag heeft Global Airlines haar allereerste commerciële passagiersvlucht uitgevoerd met de Airbus A380. Het toestel, registratie 9H-GLOBL, vertrok van Glasgow naar New York John F. Kennedy International Airport (JFK). Vlucht HFM380 vertrok rond half twaalf lokale tijd vanaf de Schotse luchthaven. Ruim zes uur later landde de Superjumbo in de Verenigde Staten. Volgens Flightradar24 waren [...]
Oekraïne zegt een F-16 te hebben verloren na een noodsituatie aan boord. De piloot heeft het toestel met zijn schietstoel veilig kunnen verlaten, staat in een verklaring van de Oekraïense luchtmacht.
Goed nieuws voor reizigers die deze zomer met EVA Air van Schiphol naar Bangkok en/of Taipei vliegen: de Taiwanese luchtvaartmaatschappij biedt van 1 juli tot en met 30 september gratis WiFi aan voor alle passagiers. Zo promoot de maatschappij dat WiFi later dit jaar gratis wordt voor leden van het frequent flyer-programma.
Swiss moet aankomende zomer ruim duizend vluchten annuleren. Het aantal geschrapte vluchten komt neer op ongeveer anderhalf procent van alle geplande vluchten tussen april en oktober. De verstoringen treffen zowel lange- als korteafstandsroutes. Zo wordt het aantal vluchten naar Chicago, Verenigde Staten, in september en oktober gehalveerd. Ook op meerdere Europese routes zullen vluchten geen [...]
Een Apache-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdagochtend een voorzorgslanding moeten maken in een weiland bij Ees, Drenthe. De oorzaak van de landing is nog onbekend en wordt onderzocht. Rond half negen meldde het Defensie Helikopter Commando (DHC) dat de Apache vanwege een technisch mankement een voorzorgslanding moest maken. Technici reisden af naar Drenthe om [...]
Ben Smith, de topman van luchtvaartcombinatie Air France-KLM ontving vorig jaar een dikke bonus. Het enorme bedrag valt niet bij iedereen in goede aarde. Topman Ben Smith van Air France-KLM heeft vorig jaar een bonus van €1,5 miljoen ontvangen, aangevuld met een voorlopige toekenning van een langetermijnbonus in aandelen. Dat blijkt uit het jaarverslag van [...]
President Donald Trump presenteerde afgelopen donderdag plannen voor een nieuwe tweemotorige versie van de F-35. Hij noemde de straaljager de ‘F-55.’ Op geheel eigen wijze schetste Trump gisteren een nieuw toekomstbeeld voor de Amerikaanse Luchtmacht. De Amerikaanse president heeft opmerkelijke plannen: ‘De F-35 krijgt een upgrade -een eenvoudige upgrade- maar we gaan ook een F-55 [...]
Het kabinet heeft 100 miljoen euro gereserveerd voor de eerste herstelwerkzaamheden aan de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Rotterdam. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gezegd tegen het ANP. Hij sprak van "leergeld" dat wordt gebruikt voor het viaduct bij Rijpwetering terwijl de totale kosten nog worden onderzocht.
Arnaud Feist blijft nog zes jaar langer topman van Brussels Airport. Tijdens de aandeelhoudersvergadering is deze week besloten om zijn mandaat te verlengen. Feist geeft al vijftien jaar leiding aan de Belgische luchthaven, die in die jaren flink gegroeid is en daardoor inmiddels weer meer passagiers verwerkt dan in het Sabena-tijdperk.
De nieuwe Britse luchtvaartmaatschappij Global Airlines is gestart met haar eerste trans-Atlantische passagiersvlucht. Donderdag rond lunchtijd vertrok de vooralsnog enige Airbus A380 van de maatschappij, de ex-China Southern Airlines 9H-GLOBL, vanuit Glasgow richting New York JFK. De vlucht werd massaal gevolgd via trackingswebsites zoals Flightradar24.
NSC en BBB zijn nog steeds tegen het openen van Lelystad Airport voor commerciële luchtvaart. Dat zeggen Kamerleden van de twee partijen tegen het ANP. Daarmee is een meerderheid voor dit plan nog steeds niet in zicht, terwijl het kabinet daar binnen twee weken groen licht voor wil geven.
Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten, terwijl de luchthavendirecteur juist blij is dat nu eindelijk de knoop wordt doorgehakt. Het kabinet gaat volgens ingewijden binnen twee weken besluiten om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.
De Amerikanen noemen het een “bumper order” en dat kun je met recht zeggen van de bestelling van Qatar Airways voor 160 Boeing widebody’s plus 50 opties. Mogelijk gaat de deal wel ten koste van een eerdere order uit 2022 voor 25 MAX 10’en, want die lijken niet meer in het vlootplan van de maatschappij voor te komen.
De iconische luchtverkeersleidingstoren op Schiphol ondergaat aanstaande zaterdag een metamorfose. LVNL vervangt de koepel bovenop de verkeerstoren. Voor velen is de verkeerstoren op Schiphol een herkenbaar plaatje: een hoge, betonnen cilinder met daarop twee cabines. Bovenop de bovenste, smalle cabine is een ronde koepel te zien. Deze zogenaamde radome huisvest de radarsystemen van de luchthaven [...]
Russische maatschappijen kampen met een aanzienlijk aantal piloten en cabinepersoneel dat zich ziek meldt. Aeroflot-dochter Rossiya Airlines aarzelt niet en vervangt hen door een groot aantal nieuwkomers. De Russische luchtvaartsector ervaart diverse uitdagingen, waaronder een opvallend hoog ziekteverzuim onder piloten bij airlines. Vooral Rossiya Airlines valt hierbij op. De maatschappij wordt geconfronteerd met een aanzienlijk [...]
De Amerikanen noemen het een “bumper order” en dat kun je met recht zeggen van de bestelling van Qatar Airways voor 160 Boeing widebody’s plus 50 opties. Mogelijk gaat de deal wel ten koste van een eerdere order uit 2022 voor 25 MAX 10’en, want die lijken niet meer in het vlootplan van de maatschappij voor te komen.
Lelystad Airport gaat open voor vakantievluchten en wordt daarnaast ook de basis van de nieuwe F-35’s. Dat plan ligt op tafel in het kabinet en daar wordt waarschijnlijk binnen twee weken mee ingestemd, bevestigen Haagse ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Daarmee lijkt er eindelijk duidelijkheid te komen over de toekomst van de luchthaven.
Het is zo goed als zeker: Lelystad Airport wordt de nieuwe basis voor de Nederlandse F-35’s. De luchthaven gaat behalve F-35’s ook commercieel verkeer verwelkomen. Het kabinet hoopt op begrip vanuit de omgeving. Op dit moment liggen er twee voorstellen in de ministerraad. Het eerste houdt in dat het vliegveld wordt opengesteld voor commercieel verkeer [...]
Een Russische Sukhoi Su-35 drong dinsdagavond 13 mei het NAVO-luchtruim binnen. De autoriteiten zijn niet gediend van de Russische actie en bestempelen deze als ‘zeer ernstig’. Terwijl Europa dinsdagavond keek naar de Estse inzending op het Songfestival-podium, zorgden de Russen voor hun eigen vermaak. De Russische straaljager vloog het Estse luchtruim binnen bij het noordelijke [...]
Een KLM Cityhopper Embraer 195-E2 was onderweg naar Nice toen het halverwege de vlucht plotseling omkeerde. Schiphol kreeg de oproep haar ‘langste baan’ vrij te houden. Zondagavond 11 mei om 21:31 uur steeg het KLM-toestel op vanaf Schiphol onderweg richting Nice. Op dat moment had de Embraer 195-E2, registratie PH-NXI, al ruim een uur vertraging. [...]
Tijdens de veelbesproken reis die de Amerikaanse president Donald Trump deze week maakt in het Midden-Oosten, heeft Trump ook een verrassing voor Boeing. Qatar Airways plaatst de grootste bestelling uit de geschiedenis ooit bij de Amerikaanse fabrikant. De deal hing al een poosje in de lucht, maar tijdens zijn officiële bezoek geeft Trump meer details [...]
Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 widebody's van Boeing voor staatsmaatschappij Qatar Airways. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Het gaat om 130 Boeing 787's en 30 777X'en (de 777-9), plus 50 opties. Bij beide types gaat het om aanvullende orders, aangezien Qatar Airways ze al eerder besteld heeft. De extra vliegtuigen moeten de luchtvaartmaatschappij in staat stellen om nog harder te groeien.
EasyJet stelt de hervatting van de lijndienst tussen Schiphol en Tel Aviv een kleine maand uit. De prijsvechter wilde aanvankelijk begin juni weer naar de Israëlische stad vliegen, maar wacht daar nu mee. Eerder bevestigde KLM eind mee de route weer op te pakken.
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) vervangt zaterdag 17 mei de radarkoepel op het dak van de verkeerstoren op Schiphol. De witte ‘voetbal’ beschermt de radarinstallatie die verkeersleiders helpt om vliegtuigen en voertuigen op de grond via hun schermen in de gaten te houden.
De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS breidt de winterdienstregeling uit met zes nieuwe bestemmingen, die worden verbonden met de luchthaven van Kopenhagen. Daarnaast worden 22 populaire zomerroutes ook in het winterseizoen uitgevoerd. In totaal gaat de stoelcapaciteit met veertig procent omhoog.
Finnair schrapt vrijdag en maandag tientallen vluchten van en naar Helsinki. De luchtvaartmaatschappij heeft voor de tweede keer deze maand te maken met een staking onder het grondpersoneel, dat betere arbeidsvoorwaarden eist.
De geluidshinder voor omwonenden van luchthavens groeit. Het verminderen van de hinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen. Ook is in de luchtvaart meer cyberweerbaarheid nodig door geopolitieke ontwikkelingen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een nieuw rapport.
Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS. Het Israëlische luchtruim wordt bestookt met onder meer raketten van Houthi-rebellen in Jemen.
De Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) moet van minister Madlener en de Tweede Kamer omwonenden die in de luchtvaart werken toelaten als bewonersvertegenwoorder, maar de MRS wil dat niet. “Iedereen is van harte welkom, ook omwonenden die op Schiphol werken,” zegt voorzitter Khadija Arib tegen Het Parool. “Alleen kunnen ze geen lid zijn van de raad, omdat het om conflicterende belangen kan gaan.” Volgens haar probeert de luchtvaartsector de MRS te kapen.
Het aantal meldingen van wangedrag aan boord van vliegtuigen is vorig jaar met meer dan een kwart toegenomen. Bijna 1.450 passagiers waren verbaal of fysiek agressief tegen bemanningsleden of medereizigers, blijkt uit cijfers van de ILT. Vooral van en naar Spanje gaat het regelmatig mis. Vakbond VNC noemt de ontwikkeling zorgelijk, maar privacyregels maken het lastig om vlieghufters permanent te weren.
Het aantal dagelijkse in- en uitstappers op station Schiphol Airport is vorig jaar licht gestegen, van 74.145 naar 74.382, ondanks grootschalige werkzaamheden aan het spoor die regelmatig voor overlast en minder treinverkeer zorgden. Daarmee was het luchthavenstation opnieuw het op vier na drukste treinstation van Nederland, zo blijkt uit cijfers die de NS gedeeld heeft.
KLM heeft tegenover De Volkskrant bevestigd nog steeds van plan te zijn om per 30 mei weer op Tel Aviv in Israël te gaan vliegen. Volgens de maatschappij is het daar veilig genoeg voor. KLM vliegt straks elke nacht met een Boeing 737 retour naar Israël, zonder tussenstops.
Het nieuwe Luchthavenverkeersbesluit van minister Barry Madlener legaliseert ten minste 60.000 vliegbewegingen die Schiphol zich buitenwettelijk heeft toegeëigend. We onderzoeken de diverse mogelijkheden om tegen het besluit in beroep te gaan bij de Raad van State, alleen of met andere organisaties.
Uit de media is bekend dat onder meer Greenpeace, de Milieufederatie, OZV.nu, de RBV en MOB ook stappen willen zetten om het besluit van tafel te krijgen. Met deze organisaties is contact opgenomen om te informeren naar de stand van zaken. MOB heeft al een deel van het budget toegezegd.
Op dit moment zijn we in gesprek met advocaten die opereren op het snijvlak van luchtvaart, mensenrechten en beroepsprocedures. Het is nodig om vooraf een inschatting te maken van de kansen en risico’s van de procedure.
SchipholWatch vindt het belangrijk om nu in actie te komen omdat minister Barry Madlener met deze spoedklus de stap wil zetten om 478.000 vluchten te legaliseren in een geluidsruimte die – zonder ‘anticiperend handhaven’ – slechts ruimte biedt voor 400.000 tot 420.000 vluchten.
Legaliseren illegale vluchten Dat heeft ons inziens niets te maken met het verbeteren van de leefomgeving, zoals door de rechter werd bevolen in het RBV-vonnis van 20 maart 2024. Het maakt juist tienduizenden overlastgevende vluchten legaal die nu geen wettelijke basis hebben en alleen maar mogelijk zijn omdat de Inspectie Leefomgeving & Transport niet mag handhaven. Deze dienst heeft de minister al veelvuldig gewaarschuwd dat het uitblijven van handhaving niet meer lang juridisch houdbaar is. Madlener kiest daarom nu de vlucht naar voren ten koste van de gezondheid en het leefgenot van honderdduizenden omwonenden.
Doneren We vragen u vriendelijk om mee te helpen deze zaak te financieren en een donatie te doen zodat we in staat zijn om deze acties te ondernemen. De strafrechtelijke aangifte tegen de directieleden van de vliegindustrie die we eerder dit jaar met advocaat Bénédicte Ficq zijn opgestart, heeft een flinke hap uit onze begroting genomen, zodat nu extra geld nodig is.
Wij denken dat er gegronde redenen zijn waarom dit besluit niet rechtmatig is en dat het daarom door de Raad van State vernietigd zou moeten worden. Maar om dat voor elkaar te krijgen is wederom een juridische procedure nodig met kostbare advocaten.
Als we nu niet in actie komen, is een belangrijke kans verkeken om de sector weer binnen de grenzen van de wet te brengen. Want Madlener wil met zijn besluit opnieuw de grenzen oprekken in plaats van de leefomgeving daadwerkelijk te bevorderen. Het gesteggel met ‘stillere vliegtuigen’ is immers een puur theoretische benadering van een nog steeds groeiend probleem.
Haast geboden Het liefst werkt SchipholWatch samen met een of meerdere van de partijen die naar de rechter willen stappen, maar gezien de beroepstermijn van maximaal zes weken is haast geboden. We zetten dan ook alvast de voorbereidende stappen om op tijd bij de Raad van State aan de bel te trekken.
Overigens wordt op 4 juni aanstaande een uitspraak van de rechter verwacht over de natuurvergunning van Schiphol. Volgens dé deskundige van ons land, Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment, is de kans groot dat die vergunning vernietigd zal worden en Schiphol weer terug bij af is. Volgens de wet mag een vliegveld niet zonder natuurvergunning actief zijn. MOB verwacht dat Schiphol recht heeft op slechts maximaal 273.000 vluchten.