❌

Lees weergave

Franse luchthaven onder water | Video

Het vliegveld van Saint-Tropez La Mole moet tijdelijk de vliegoperaties staken. Door hevige regenval in Zuid-Frankrijk is de luchthaven volledig overstroomd. Saint-Tropez La Mole Airport is een kleine luchthaven aan de zuidkust van Frankrijk, dat voornamelijk wordt gebruik door General Aviation– en zakenvliegtuigen. Voor dinsdagochtend was al zware regenval voorspeld voor meerdere regio’s in het [...]

Het artikel Franse luchthaven onder water | Video is gepubliceerd op Up in the Sky.

Opnieuw problemen bij Zwitserse verkeersleiding

De Zwitserse Rekenkamer waarschuwt voor een dreigende financiële crisis bij Skyguide, de luchtverkeersleiding van Zwitserland. De financiële situatie van het bedrijf wordt omschreven als ‘zeer zorgwekkend’. Zonder aanvullende steun dreigt Skyguide haar taken niet langer volledig te kunnen uitvoeren. In 2020 ontving het bedrijf al een kapitaalinjectie van de Zwitserse overheid om de situatie te [...]

Het artikel Opnieuw problemen bij Zwitserse verkeersleiding is gepubliceerd op Up in the Sky.

Qatar ontkent dat het invloed probeert te verwerven door de regering van de…

Qatar ontkent dat het invloed probeert te verwerven door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump een luxe passagiersvliegtuig als geschenk aan te bieden. Premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani noemde het op een economisch forum in Doha een "normaal" gebaar tussen bondgenoten. "Ik hoop dat de Verenigde Staten Qatar zien als een betrouwbare diplomatieke partner die niet probeert invloed te kopen."

De leider van de Democratische minderheid in de Amerikaanse Senaat, Chuck S…

De leider van de Democratische minderheid in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, diende maandag een wetsvoorstel in dat president Donald Trump zou verbieden een door Qatar aangeboden luxe vliegtuig te gebruiken als officiële Air Force One. De wet verbiedt het Pentagon om belastinggeld te gebruiken voor het ombouwen van een vliegtuig, dat voorheen in het bezit was van een buitenlandse overheid, tot presidentieel vliegtuig.

Luchtvaart: torenhoge klimaatrekening in ruil voor minieme vervoerswaarde

zeescheepvaart(leestijd circa 3 minuten)

De vliegindustrie noemt haar eigen bijdrage aan de opwarming van de aarde veelal ‘gering’. Maar daarmee wordt een verkeerd beeld getekend, zo blijkt uit een nieuw rapport met onthutsende cijfers.

In ‘Klimaatimpact luchtvaart – getallen in perspectief‘ analyseert burgerbeweging Stop4deroute openbare cijfers van het CBS en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeled (KiM). Hieruit blijkt dat de vliegindustrie een minuscule vervoersbijdrage levert, maar een torenhoge rekening presenteert aan het klimaat.

Al jarenlang wordt er gesproken over ‘duurzame luchtvaart’ terwijl de sector wegkomt met minimale klimaatafspraken, veel zwakker dan die voor andere sectoren. Als er al over uitstoot wordt uitgewijd, blijft de focus vaak beperkt tot CO2. Dit rapport prikt genadeloos heen door deze schijn.

In de maatschappelijke en politieke discussie, meestal gevoed door de vliegindustrie zelf, wordt vaak voorbijgegaan aan de volledige omvang van de uitstoot door vliegtuigen. Er bestaan verschillende methoden om emissies toe te rekenen, zoals het IPCC-rekenkader en het kader van Milieurekeningen. Laatstgenoemde kijkt naar wat Nederlandse bedrijven en burgers doen en geeft een representatiever beeld van onze eigen economische activiteiten. Maar ongeacht het kader: de CO2-uitstoot van de luchtvaart is sinds 1990 ongeveer verdubbeld, ondanks enige efficiëntieverbeteringen.

Meer dan CO2 alleen
De realiteit is nog schrijnender. Vliegtuigen stoten op grote hoogte niet alleen CO2 uit, maar veroorzaken ook andere effecten zoals condensatiesporen en daaruit voortvloeiende cirrusbewolking. Deze zogenaamde niet-CO2-effecten hebben een significant extra opwarmend effect.

Dat effect is gemiddeld drie keer zo groot als dat de uitgestoten CO2 alleen. Dat verviervoudigt de totale opwarming per kilogram CO2 voor vluchten van en naar Nederlandse vliegvelden. Deze effecten worden vaak ‘vergeten’ in de discussie.

Als de bijdrage van de luchtvaart aan ons transport wordt afgezet tegen de veroorzaakte klimaatschade, blijkt de verhouding volledig zoek. Zo verzorgt de luchtvaart (in 2023) slechts één promille (0,13 procent) van het aantal reisbewegingen van personen. De hoeveelheid goederen vervoerd over de weg of per zeeschip was meer dan 400 keer groter dan per vliegtuig. Zelfs kijkend naar reizigerskilometers, draagt de luchtvaart maar zo’n 20 procent bij aan het totaal binnen de Nederlandse transporteconomie.

Alle vrachtwagens en bestelwagens
De marginale bijdrage aan het totale transport staat in schril contrast met de klimaatimpact. Alleen de CO2-uitstoot van de luchtvaart is al goed voor 14 procent (IPCC) tot zelfs 26 procent (Milieurekeningen) van de broeikasgasuitstoot van alle Nederlandse mobiliteit en transport. Ter vergelijking: dit is net zoveel als alle vrachtwagens en bestelwagens samen.

Bij een concurrerende sector als de scheepvaart is de verhouding tussen vervoersbewegingen en klimaatimpact wél in balans.

Als de niet-CO2-effecten worden meegenomen, is het aandeel van de luchtvaart in de totale klimaatopwarming zelfs veel groter. Dat loopt op van 40 procent (IPCC) tot 59 procent (Milieurekeningen) voor de komende honderd jaar. Bij een kleinere periode van 20 jaar, relevant voor de volgende generatie ofwel onze kinderen, loopt het op tot 70 procent (IPCC) of 83 procent (Milieurekeningen), aldus het rapport.

Eenvoudig gezegd betekent dit dat van alle klimaatopwarming die de komende 20 jaar veroorzaakt wordt door transport en vervoer van personen die nu plaatsvinden tot wel 83 procent toe te schrijven aan de luchtvaart. Terwijl deze sector goed is voor slechts een verwaarloosbaar aantal van de transport- en reisbewegingen. De verhouding ligt hiermee ruim honderd keer schever dan bij andere vormen van transport.

Een rechtvaardiging voor deze disproportioneel grote klimaatimpact ontbreekt volledig.

Niet te begrijpen
Zelfs afgezet tegen de zo vaak geroemde economische bijdrage van de vliegsector – volgens het CBS 0,4 procent van de economie en 0,2 procent van de werkgelegenheid – valt deze in het niet bij de enorme klimaatschade. Het is nauwelijks te begrijpen dat dit nog steeds geaccepteerd wordt.

Ondertussen blijft de luchtvaartlobby hameren op technologische oplossingen als ‘duurzame’ brandstoffen, waterstof of elektrisch vliegen. Het rapport maakt echter pijnlijk duidelijk dat hiervan in de komende decennia geen oplossingen hoeven te worden verwacht. De benodigde hoeveelheid alternatieve brandstof is enorm, zo groot dat voor het aanmaken van e-fuel zo’n vijftig extra kerncentrales nodig zijn. Alleen voor ons land.

Zelfs het nationale luchtvaartlab NLR geeft aan dat het beperken van de vraag en dus krimp van de luchtvaart de enige optie is om de CO2-uitstoot in 2030 voldoende te reduceren en klimaatdoelen te halen.

Ook minder herrie en vervuiling
De toegevoegde waarde en klimaatschade van de luchtvaart zijn zo uit balans dat de impact niet langer genegeerd mag worden in de beleidsvorming. Wil Nederland serieus werk maken van zijn klimaatdoelen, dan moet de vliegindustrie drastisch inkrimpen. Dat kan bijvoorbeeld met een dalend CO2-plafond en eerlijke belastingen en accijnzen die de werkelijke klimaatkosten weerspiegelen. Een grote stap is te zetten met het weren van overstappers.

Minder vliegen heeft bovendien bijkomende voordelen zoals minder geluidshinder, slaapverstoring en uitstoot van schadelijke stoffen. Het is de hoogste tijd dat de politiek dit ook inziet en gepaste maatregelen neemt om toekomstige generaties te beschermen. Eerlijke communicatie over de werkelijke impact van de vliegindustrie is een eerste en broodnodige stap.

Bron

Maaltijdbezorger neemt verkeerde afslag

Afgelopen weekend maakte een DoorDash-bezorger een opmerkelijke fout. De man betrad per ongeluk een zwaar beveiligd gedeelte van Chicago O’Hare International Airport. De politie onderschepte de auto op de luchthaven en onderwierp de bezorger aan een korte ondervraging. Uiteindelijk concludeerden de autoriteiten dat er geen sprake was van kwade opzet. Er zijn dan ook geen [...]

Het artikel Maaltijdbezorger neemt verkeerde afslag is gepubliceerd op Up in the Sky.

Britse luchthavens ruziΓ«n over steun

De Welshe regering wil miljoenen investeren in de uitbreiding van Cardiff Airport. Nabijgelegen luchthavens zien het plan echter niet zitten. Cardiff en Bristol liggen dicht bij elkaar en zijn de twee grootste steden in de regio. Bristol Airport verwelkomde vorig jaar bijna tien miljoen passagiers. Aan de overkant van het kanaal telde Cardiff Airport slechts [...]

Het artikel Britse luchthavens ruziën over steun is gepubliceerd op Up in the Sky.

Singapore bouwt: miljoenen extra reizigers

De luchthaven van Singapore gaat flink uitbreiden. In de toekomst moeten er miljoenen extra reizigers naar of via de stadsstaat reizen. De luchthaven van Singapore zet een grote stap richting de toekomst. Afgelopen week werd de symbolische eerste paal geslagen voor Terminal 5, een enorme uitbreiding van Changi Airport, dat nu al tot de grootste [...]

Het artikel Singapore bouwt: miljoenen extra reizigers is gepubliceerd op Up in the Sky.

De A320 crash in de javazee | Analyse

Op 28 december 2014 verdween vlucht QZ8501 van Indonesia AirAsia, een Airbus A320-216 met registratie PK-AXC, tijdens de reis van Surabaya (SUB) naar Singapore (SIN) in de Javazee. Alle 162 inzittenden kwamen om het leven, waarmee dit de eerste fatale crash in de geschiedenis van AirAsia was. Wat gebeurde er precies aan boord van de [...]

Het artikel De A320 crash in de javazee | Analyse is gepubliceerd op Up in the Sky.

Boeing nog niet klaar met nabestaanden 737 MAX

Het is een voortdurend hoofdpijndossier voor Boeing; crashes met de 737 MAX. Het getouwtrek met de nabestaanden duurt voort. Zij willen een schuldbekentenis. Familieleden van een deel van de 346 slachtoffers die omkwamen bij twee dodelijke crashes met de Boeing 737 MAX zijn van plan bezwaar te maken tegen een voorlopig niet-vervolgingsovereenkomst tussen de vliegtuigbouwer [...]

Het artikel Boeing nog niet klaar met nabestaanden 737 MAX is gepubliceerd op Up in the Sky.

β€˜Russische’ Boeing-onderdelen onderschept

In Polen is een lading Boeing-vliegtuigbanden onderschept die op weg was naar Rusland. Het smokkelwaar was volgens de papieren niet bestemd voor de luchtvaart. De ontdekking werd door de Poolse douane in een vrachtwagen gedaan, meldt De Telegraaf. De banden waren afkomstig uit Spanje en zouden via Wit-Rusland naar Rusland worden getransporteerd. Volgens de papieren [...]

Het artikel ‘Russische’ Boeing-onderdelen onderschept is gepubliceerd op Up in the Sky.

Al sinds mijn kinderjaren ben ik gefascineerd door de magie van de luchtvaa…

Al sinds mijn kinderjaren ben ik gefascineerd door de magie van de luchtvaart. In mijn ogen is het de mooiste uitvinding die de mensheid ooit heeft gedaan: zelf kunnen vliegen. Mijn allereerste ervaring met dit wonder was een vlucht met de Spaanse chartermaatschappij Spantax, de Spaanse tegenhanger van onze eigen Martinair. Ik herinner me nog levendig de kleurige stoelen en de rooksectie achter in het toestel. Het was een DC-8, destijds een van de eerste straalvliegtuigen voor passagiers, met als bestemming Palma de Mallorca.

Na maanden en zelfs jaren van vooral klagen en zuchten is topman Michael O’…

Na maanden en zelfs jaren van vooral klagen en zuchten is topman Michael O’Leary van Ryanair voor het eerst in tijden weer eens een beetje positief over Boeing. De vliegtuigbouwer is op de goede weg om op tijd af te leveren. “De vijf toestellen die we in april hebben gekregen waren op tijd of zelfs iets eerder dan gepland,” zei O’Leary maandag bij de presentatie van de jaarcijfers over boekjaar 2025.

De Poolse douane heeft een enorme hoeveelheid vliegtuigbanden voor Boeing-v…

De Poolse douane heeft een enorme hoeveelheid vliegtuigbanden voor Boeing-verkeersvliegtuigen in beslag genomen die naar Rusland zouden worden getransporteerd. De export naar Rusland is in strijd met de Europese sancties tegen Rusland. Volgens de Poolse douane gaat het om 5000 kilo aan banden die in een vrachtwagen zijn aangetroffen en die waren opgegeven als autobanden of banden voor bussen.

Ryanair houdt vast aan 737 MAX 10

Ryanair plant nog steeds honderden 737 MAX 10-toestellen in ontvangst te nemen, dat benoemt het bedrijf in de presentatie van haar jaarcijfers. De budgetmaatschappij beschikt momenteel over 181 Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen, ook wel ‘Gamechangers’ genoemd door Ryanair. De airline werkt nauw samen met Boeing om de vertraagde levering van de resterende 29 toestellen te [...]

Het artikel Ryanair houdt vast aan 737 MAX 10 is gepubliceerd op Up in the Sky.

Russische delegatie maakt vlucht naar nergens

Een Ilyushin Il-96 van de Russische regering keerde zaterdag om boven de Middellandse Zee. Het toestel was onderweg van Moskou naar Rome voor de inhuldiging van de nieuwe paus, maar kwam daar nooit aan. De Ilyushin Il-96, registratie RA-96014, vertrok zaterdag vanaf Moskou-Vnukovo Airport. Aan boord bevonden zich vermoedelijk regeringsleden, hoge functionarissen of militairen. De [...]

Het artikel Russische delegatie maakt vlucht naar nergens is gepubliceerd op Up in the Sky.

Boeing 767 kleurt ongewild rood

Op de luchthaven van Shannon, Ierland, zijn afgelopen week drie activisten gearresteerd nadat zij schade hadden aangericht aan een geparkeerde Boeing 767. De vrouwen wisten het luchthaventerrein te betreden door over het hek te klimmen. Toen de indringers werden opgemerkt, werden de vliegoperaties tijdelijk stilgelegd. Hierdoor moesten drie aankomende vluchten in een wachtpatroon blijven cirkelen. [...]

Het artikel Boeing 767 kleurt ongewild rood is gepubliceerd op Up in the Sky.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar een…

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar een recordaantal van iets meer dan 200 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. De groei komt volgens Ryanair ondanks vertragingen bij de leveringen van nieuwe Boeing-vliegtuigen. Voor dit jaar rekent de budgetvlieger op een groei naar 206 miljoen reizigers.

Fokker in stukken na landing

Een Fokker 50 van Air Panama is zwaar beschadigd geraakt nadat het toestel na de landing van de baan schoof op Bocas Del Toro Airport in Panama. Aan boord waren 35 passagiers en drie bemanningsleden. Zij bleven allemaal ongedeerd. De landing van vlucht 7P982 vond in het donker plaats tijdens een hevige regenval, wat mogelijk [...]

Het artikel Fokker in stukken na landing is gepubliceerd op Up in the Sky.

Verkeerstoren Schiphol weer compleet

Zondagochtend is de nieuwe radarkoepel succesvol geplaatst op de verkeerstoren van LVNL op Amsterdam Schiphol Airport. De vervanging van de radarinstallatie is hiermee voltooid. Oorspronkelijk zou zaterdag de nieuw radome op de toren geplaatst worden. Vanwege de weersomstandigheden, moest dit worden uitgesteld. Door te harde wind bleek het niet mogelijk om de koepel veilig op [...]

Het artikel Verkeerstoren Schiphol weer compleet is gepubliceerd op Up in the Sky.

❌