Lees weergave

Het kabinet heeft nog niet besloten om Lelystad Airport te openen voor vaka…

Het kabinet heeft nog niet besloten om Lelystad Airport te openen voor vakantievluchten, zo lieten minister Madlener (Infrastructuur) en premier Schoof vrijdag na afloop van de ministerraad weten. Er is nog niet voldoende draagvlak, dus Madlener wil meer tijd nemen om voldoende steun te vergaren. Eerder werd al bekend dat coalitiepartijen BBB en NSC nog steeds tegen zijn.

Minister Barry Madlener van Infrastructuur gaat vrijdag in de ministerraad…

Minister Barry Madlener van Infrastructuur gaat vrijdag in de ministerraad praten over het toestaan van burgerluchtvaart op Lelystad Airport. De provincie Flevoland stelde het openen van de luchthaven voor commerciële vluchten als voorwaarde voor militair medegebruik voor het gevechtsvliegtuig F-35. "We hebben een krachtig signaal gehad uit Flevoland. Ik begrijp dat heel goed", zei de PVV-minister voor aanvang van de ministerraad.

PFAS: hoe de prijs van vliegcomfort wordt betaald met onze gezondheid

rapport(leestijd circa 3 minuten)

Het gebied rond Schiphol is vergiftigd met PFAS, een groep chemicaliën die in ultralage concentraties al levensgevaarlijk is voor mens en milieu. De prijs van het vliegcomfort wordt betaald met de gezondheid van nietsvermoedende omwonenden.

Het verhaal van PFAS begint in 1936 bij chemieconcern DuPont dat op zoek was naar een veiliger alternatief voor giftige en brandbare gassen in koelkasten. Ingenieur Roy J. Plunkett ontdekte per ongeluk polytetrafluorethyleen, een wit en glibberig poeder dat later de naam teflon zou krijgen.

Teflon was opmerkelijk inert; het reageaerde nauwelijks met andere stoffen, zelfs niet met sterke zuren of basen. De oorzaak is de extreem sterke verbinding tussen de elementen koolstof en fluor.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd teflon al snel onmisbaar voor het Manhattan Project vanwege zijn weerstand tegen het corrosieve uraniumhexafluoride dat nodig was voor de bouw van een atoombom. Het nut bleek echter veel breder dan alleen in het militaire domein. Dezelfde pakkingen en afdichtingen die in nucleaire fabrieken werden gebruikt, werden geïnstalleerd in brandstoftanks en vliegtuigmotoren om ze te beschermen tegen olie en water. De teflonproductie werd door de Amerikaanse overheid fors opgeschaald.

Om teflon te produceren waren ‘verwerkingshulpmiddelen’ nodig, zoals PFOA of voluit perfluoroctaanzuur. Dit goedje werd ook wel C8 genoemd. Het zuur, met een teflon-achtige staart en een waterminnende kop, maakte het mogelijk om de teflon-grondstof (TFE) in water te verspreiden. Dat was cruciaal om explosies tijdens de productie te voorkomen.

Hoewel teflon zelf als redelijk veilig wordt beschouwd omdat de lange ketens van atomen het moeilijk maken om door het lichaam te worden opgenomen, bleek de hulpstof PFOA allesbehalve onschuldig.

Niet gedeeld met het publiek
Al in de jaren ’60 van de vorige eeuw toonde DuPont’s eigen onderzoek aan dat C8 giftig was voor ratten, honden en zelfs apen. Het veroorzaakte schade aan meerdere organen. Maar deze bevindingen werden niet gedeeld met de wetenschappelijke gemeenschap, laat staan met het grote publiek. De reden voor de toxiciteit en het gevaar van C8 en vergelijkbare chemicaliën ligt in diezelfde koolstof-fluorverbindingen. Ze zijn ongelooflijk stabiel en worden niet afgebroken in het milieu of het lichaam. Bovendien lijken ze op vetzuren, waardoor ze zich via bloedeiwitten door het lichaam verspreiden en zich ophopen.

Hoewel teflon veelvuldig werd gebruikt in vliegtuigonderdelen, is een veel grotere bron van besmetting afkomstig van blusschuimen en brandstoffen. Chemicaliën zoals PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) en PFOA werden toegepast in de productie van vlek- en waterafstotende producten, maar bleken ook uitstekend te voldoen als ingrediënt voor blusschuim of als additief in de kerosine. PFOS bijvoorbeeld verlaagt de oppervlaktespanning van water en creëert schuim dat vuur snel blust.

Maar zowel militaire bases als luchthavens oefenen frequent brandbestrijding met deze schuimen. Daarnaast komen er regelmatig incidenten voor waarbij het schuim werd ingezet. Hierdoor sijpelen de PFAS weg in de omliggende bodem en het grondwater. Dit heeft geleid tot de ernstige besmetting in onder meer de regio Schiphol.

Iedereen besmet
De besmetting is niet lokaal gebleven. Door de persistentie zijn PFAS inmiddels in een groot gebied te vinden rond het vliegveld, zelfs tot in het drinkwater toe. Bloedmonsters van duizenden Amerikanen toonden aan dat in 2000 een volle 100 procent van de geteste personen C8 in hun bloed had. Een uitgebreide studie uit 2013 bevestigde een waarschijnlijk verband tussen C8 en zes menselijke ziekten, waaronder schildklieraandoeningen, teelbalkanker en nierkanker. Hogere concentraties in het bloed verhogen het risico.

Brandweerlieden, die direct met het schuim werken en uitrusting dragen die ook PFAS bevat, hebben vaak bijzonder hoge PFAS-niveaus. Een studie toonde aan dat bloed- of plasmadonatie hun niveaus kunnen verlagen – een wrange parallel met de aderlatingen uit een ver verleden.

Extreem lage limiet
Pas recentelijk, in april 2024, heeft de Amerikaanse milieuwaakhond EPA wettelijke limieten vastgesteld voor PFAS in drinkwater. Voor PFOA en PFOS is dit vastgesteld op een extreem lage 4 deeltjes per biljoen (1000 miljard). Dat is significant lager dan de oorspronkelijke ‘veilige’ niveaus die door de lobby van de industrie werden voorgesteld.

Het illustreert hoe bezorgd de wetenschap inmiddels is over de effecten van PFAS. Het antwoord van de lobby is het introduceren van steeds weer nieuwe varianten, waarbij vaak maar één atoom wordt veranderd in het molecuul. Met nieuwe namen en zonder regels komen er voortdurend vergelijkbare stoffen op de markt. Zo is het relatief nieuwe GenX een ingekorte opvolger van C8, die vergelijkbare risico’s met zich meebrengt.

De luchtvaart heeft aanzienlijk bijgedragen aan het wereldwijde besmettingsprobleem. Het is daarom essentieel dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt voor het verleden, de huidige emissies stopt en bijdraagt aan het opruimen van de rotzooi. Gezien de persistentie van PFAS is de besmetting bij luchthavens een probleem dat nog decennia (of langer) zal aanhouden.

Bekijk onderstaande video over de geschiedenis van PFAS en de gevaren voor de gezondheid van mens en milieu. De wettelijke grens (in de VS) is inmiddels één druppel in vijf Olympische zwembaden. In ons land worden nog steeds veel hogere concentraties van het gif toegestaan.

SchipholWatch is – samen met tien andere organisaties, waaronder een beroepsvereniging van brandweerlieden – betrokken bij een proces om het gebruik van PFAS in onder meer de vliegindustrie uit te bannen en om een oplossing te eisen voor de grootschalige besmetting in de regio.

Bron

Dronken Russische vrouw veroorzaakt chaos in 737

Een dronken Russische vrouw aan boord van een Smartavia Boeing 737-800 opende de nooduitgang vlak voor het opstijgen. Al gauw bleek dat er geen noodsituatie was, vooral veel chaos. Het incident gebeurde maandagavond rond schemertijd. Vlucht 5N-534 bereidde zich voor op vertrek vanaf het Europese Kaliningrad naar de op-één-na grootste Russische stad Sint-Petersburg. Vlak nadat [...]

Het artikel Dronken Russische vrouw veroorzaakt chaos in 737 is gepubliceerd op Up in the Sky.

Ryanair eist duizenden euro’s terug van personeel

Ryanair ligt op ramkoers met meerdere personeelsleden en eist duizenden euro’s terug van het cabinepersoneel. De Ierse budgetvlieger biedt echter wel een uitweg.  In maart 2025 verklaarde de Spaanse rechtbank een overeenkomst tussen Ryanair en de Spaanse vakbond CCOO ongeldig nadat de concurrerende vakbond USO een zaak aanspande. USO stelde dat de airline de overeenkomst [...]

Het artikel Ryanair eist duizenden euro’s terug van personeel is gepubliceerd op Up in the Sky.

Als ik na een week vliegen weer thuiskom en de voordeur achter me dichttrek…

Als ik na een week vliegen weer thuiskom en de voordeur achter me dichttrek, ruik ik het meteen. Wat een penetrante rotlucht! Het lijkt wel of er ergens een dood beest ligt. Ik kijk in alle hoeken en gaten, maar kan niets vinden. Op sommige plekken is het erger dan op andere plekken, maar de exacte locatie van de stank is niet te bepalen. Terwijl ik dan toch maar mijn koffer uitpak, moet ik denken aan al die vluchtjes, die de laatste tijd uitwijken vanwege vreemde luchtjes aan boord. 

KLM en Schiphol vliegen hoog bij Nederlandse werknemers 

Zowel KLM als Schiphol komen dit jaar voor in het lijstje met de vijf meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland. Enthousiastelingen prijzen vooral de carrièremogelijkheden. Jaarlijks publiceert uitzendbureau Randstad het Employer Brand Research-rapport waarin het bedrijf de meest gewaardeerde werkgevers van Nederland peilt. Randstad werkt daarin samen met onderzoeksbureau Kantar. In het onderzoek maakt Kantar gebruik [...]

Het artikel KLM en Schiphol vliegen hoog bij Nederlandse werknemers  is gepubliceerd op Up in the Sky.

Grote brand na vliegtuigcrash | Video

In San Diego, zuid-Californië, zijn meerdere mensen om het leven gekomen nadat een vliegtuig in een woonwijk neerstortte. Verschillende huizen vlogen als gevolg van de vliegtuigcrash in brand. Het gaat om een crash met een Cessna Citation II. Het toestel steeg woensdagmiddag op vanaf Teterboro, New Jersey en maakte een nachtelijke tussenstop in Wichita, Kansas. [...]

Het artikel Grote brand na vliegtuigcrash | Video is gepubliceerd op Up in the Sky.

Passagiers in shock als ze A321 verlaten

Een Airbus A321 van het Indiase IndiGo van voormalig KLM-topman Pieter Elbers liep afgelopen donderdag door een hagelstorm forse schade op. Het toestel, registratie VT-IMD, vertrok met vluchtnummer 6E2142 om 17:15 uur lokale tijd op vanuit New Delhi, de hoofdstad van India, in de richting van Srinagar, een stad in het Indiase deel van Kashmir. [...]

Het artikel Passagiers in shock als ze A321 verlaten is gepubliceerd op Up in the Sky.

737 komt op heen- én terugweg niet in één keer aan

Een Boeing 737-800 van Norwegian maakte afgelopen dinsdag zowel op de heenvlucht naar de Albanese hoofdstad Tirana een ongeplande landing, als op de terugweg. Het vliegtuig, registratie LN-NIP, maakte zich die dag vroeg in de ochtend op Oslo Gardermoen Airport op voor vlucht DY1934. Het vertrok 7:00 uur in noordelijke richting waarna direct een bocht [...]

Het artikel 737 komt op heen- én terugweg niet in één keer aan is gepubliceerd op Up in the Sky.

Air India moet weer de trots worden van India. Met een vloot van honderden…

Air India moet weer de trots worden van India. Met een vloot van honderden gloednieuwe vliegtuigen, een boordproduct waar menig concurrent een puntje aan kan zuigen en een netwerk dat groter wordt dan ooit wil het bedrijf zich meten met de wereldtop. “We veranderen van een national institution in een national inspiration”, zegt MD & CEO Campbell Wilson in een uitgebreid interview met Luchtvaartnieuws.

Herbenoeming Marjan Oudeman als Commissaris bij KLM

Tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van KLM in Amstelveen hebben de aandeelhouders de herbenoeming van Marjan Oudeman als lid van de Raad van Commissarissen goedgekeurd. Zij was beschikbaar voor herbenoeming en voor de invulling gold het versterkte recht van aanbeveling van de KLM Ondernemingsraad. De aandeelhouders verleenden verder onder andere décharge aan de Directie van KLM over het boekjaar 2024.

El Al heeft deze week haar handbagagebeleid aangepast. Passagiers met het g…

El Al heeft deze week haar handbagagebeleid aangepast. Passagiers met het goedkoopste Economy Class-tarief (Lite) mogen voortaan niet meer hun trolleykoffertje of ander groot stuk handbagage mee in de cabine nemen op short- en mediumhaul-vluchten, zoals naar Schiphol. Wel mag het gratis mee in het bagageruim: passagiers moeten het dan afgeven bij de gate.

KLM en Schiphol staan beide in de top vijf van meest aantrekkelijke private…

KLM en Schiphol staan beide in de top vijf van meest aantrekkelijke private werkgevers van Nederland, volgens het jaarlijkse Employer Brand Research-rapport van Randstad. Daarvoor peilde onderzoeksbureau Kantar de mening van ruim 13.000 werkenden, studenten en werkzoekende Nederlanders van 18 tot 67 jaar over de 150 grootste private en publieke werkgevers van ons land. Bij de private werkgevers staat ASML opnieuw op 1, gevolgd door (2) De Efteling, (3) KLM, (4) de Schiphol Group en (5) Royal Haskoning.

EasyJet dieper in het rood, maar zomer biedt hoop

Luchtvaartmaatschappij easyJet leed in de eerste helft van het boekjaar een groter verlies dan een jaar eerder, ondanks een stijging in passagiersaantallen en omzet. Het seizoensgebonden gecorrigeerde verlies voor belastingen kwam uit op dertien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maakte het bedrijf donderdag bekend. De cijfers beslaan het halfjaar van oktober tot [...]

Het artikel EasyJet dieper in het rood, maar zomer biedt hoop is gepubliceerd op Up in the Sky.

Groen licht voor Delta in zaak tegen Crowdstrike

Delta Air Lines heeft toestemming gekregen van een rechtbank in Fulton County, Georgia, om een rechtszaak voort te zetten tegen cybersecuritybedrijf Crowdstrike. De luchtvaartmaatschappij verwijt Crowdstrike nalatigheid na een wereldwijde IT-storing in juli 2024, die leidde tot grootschalige verstoringen bij Delta. De storing ontstond op 19 juli 2024 toen Crowdstrike een automatische software-update uitrolde voor [...]

Het artikel Groen licht voor Delta in zaak tegen Crowdstrike is gepubliceerd op Up in the Sky.

Filip Aerts is benoemd als nieuwe Chief Operating Officer van Brussels Airl…

Filip Aerts is benoemd als nieuwe Chief Operating Officer van Brussels Airlines. Vanaf 1 augustus vervangt hij Tilman Reinshagen, die een ‘professionele uitdaging aangaat’ buiten de Lufthansa Group. Aerts begon zijn carrière als piloot en is momenteel Head of Flight Operations bij Brussels Airlines. Door zijn benoeming als COO komt er weer een Belg in de directie van de Lufthansa-dochter.

El Al in de lift

El Al Israel Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël, heeft in het eerste kwartaal van 2025 een winststijging van 19 procent geboekt. Het bedrijf profiteert van de verminderde concurrentie op vluchten naar Tel Aviv als gevolg van de aanhoudende oorlog van Israël met Hamas in Gaza en de Houthi-rebellen in Jemen. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat [...]

Het artikel El Al in de lift is gepubliceerd op Up in the Sky.

Primeur voor Wizz Air

De Hongaarse prijsvechter Wizz Air heeft haar eerste Airbus A321XLR in ontvangst genomen. Met deze levering is Wizz Air de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die dit type toestel, uitgerust met de zuinige Pratt & Whitney GTF-motoren, in dienst neemt. Het vliegtuig maakt deel uit van de vlootvernieuwing en uitbreidingsstrategie van de luchtvaartmaatschappij, waarmee het bereik [...]

Het artikel Primeur voor Wizz Air is gepubliceerd op Up in the Sky.

Pieter Elbers verandert plan voor Schiphol

Vanaf juli 2025 vliegt IndiGo, de grootste luchtvaartmaatschappij van India, drie keer per week rechtstreeks van Mumbai naar Amsterdam. Hoewel de airline eerst overwoog de vluchten uit te voeren vanaf Delhi, is de keuze toch gevallen op Mumbai, de grootste stad van het land. De keuze voor Mumbai boven Delhi is strategisch, de markt tussen Mumbai en Amsterdam [...]

Het artikel Pieter Elbers verandert plan voor Schiphol is gepubliceerd op Up in the Sky.

Straks gratis handbagage bij easyJet en Ryanair?

De Consumentenbond en vijftien Europese zusterorganisaties hebben bij de Europese Commissie en het netwerk van Europese consumentenautoriteiten (CPC) een klacht ingediend tegen zeven airlines die volgens hen onterecht kosten rekenen voor handbagage. Het gaat om easyJet, Norwegian Air Shuttle, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling en Wizz Air. De klacht komt voort uit groeiende ergernis over het [...]

Het artikel Straks gratis handbagage bij easyJet en Ryanair? is gepubliceerd op Up in the Sky.

Verkeer- en vervoercijfers april 2025

Er reisden 5.8 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol in april 2025. Het is een toename van 6.5% ten opzichte van 2024. De meeste passagiers gingen op reis naar Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 40.363. Dat is een stijging van 3% t.o.v. 2024.  

Aantal passagiers  
In april 2025 reisden er 5.8 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Daarvan reisden 3.8 miljoen passagiers direct van of naar Schiphol. Amsterdam Airport Schiphol was voor hen de luchthaven van vertrek of aankomst. 1.9 miljoen passagiers hadden een overstap op Schiphol. Dit zijn 989 duizend unieke passagiers, die in de internationale telwijze tweemaal worden geteld: als passagier bij aankomst en als passagier bij vertrek.  

Meest populaire bestemmingen 
Zo'n 4.2 miljoen passagiers gingen naar of kwamen van een bestemming in Europa. Ruim 1.6 miljoen van of naar een intercontinentale bestemming buiten Europa. Spanje was de meest populaire bestemming voor lokaal vertrekkende passagiers. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten. 

Vluchten  
Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 40.363 in april 2025. Dat is een stijging van 3% vergeleken met 2024. 33.093 vluchten gingen van en naar Europese bestemmingen, 7.270 naar intercontinentale bestemmingen.  

Vrachtvervoer  
Het totale vervoerde luchtvrachtvolume was 116.695 ton, wat bijna vergelijkbaar is met april 2024. De hoeveelheid vracht die met passagiersvluchten werd vervoerd, steeg met bijna 7% ten opzichte van april 2024. In totaal werd 45% van de vracht vervoerd met passagiersvluchten en 55% met volledige vrachtvluchten. In april 2025 waren er 1.218 volledige vrachtvluchten, bijna 2% meer dan in april 2024 (1.199). 

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van april 2025. 

Bommelding speelt A330-vlucht parten

Het aantal valse bommeldingen aan boord van passagiersvliegtuigen lijkt toe te nemen. Ook Hawaiian Airlines werd onlangs getroffen, met een forse vertraging als gevolg. Op 20 mei stond vlucht HA15 van Hawaiian Airlines op het punt te vertrekken van San Diego International Airport naar Honolulu toen een passagier een bommelding deed. John Stea, een 35-jarige [...]

Het artikel Bommelding speelt A330-vlucht parten is gepubliceerd op Up in the Sky.

Ruslands ‘nieuwe’ dronekiller bijna klaar

Rusland bouwt een opvallende dronekiller. De YAK-52 wordt gemoderniseerd voor een nieuwe rol en is bijna gereed voor inzet. Het voormalige Sovjet-trainingsvliegtuig Yak-52 krijgt een tweede leven; ditmaal als anti-dronevliegtuig. De modernisering wordt uitgevoerd door het in Moskou gevestigde Aviastroitel Design Bureau, dat het toestel ombouwt tot de Yak-52B2-variant, met als specifiek doel het bestrijden [...]

Het artikel Ruslands ‘nieuwe’ dronekiller bijna klaar is gepubliceerd op Up in the Sky.

VVD wil Schiphol ruimte geven

Gisteren werd in de Tweede Kamer een motie van de VVD aangenomen die vraagt kritisch te blijven kijken naar de gedwongen krimp van Schiphol. Groei moet op termijn weer mogelijk worden. Eerder deze maand werd bekend dat de gedwongen krimp van Schiphol wordt doorgezet. Minister Madlener (PVV) heeft besloten tot een limiet van 478.000 vliegtuigbewegingen [...]

Het artikel VVD wil Schiphol ruimte geven is gepubliceerd op Up in the Sky.

Transavia France start vluchten van Duitsland en Italië naar Marokko

Transavia France start komend winterseizoen twee lijndiensten van Berlijn naar Marokko (Marrakesh, Agadir) en één vanuit Venetië (Marrakesh). De komst ervan is onderdeel van een grote uitbreiding van Transavia France in Marokko, met in totaal veertien nieuwe routes van en naar het land, waarvan de meeste naar Frankrijk.

De Consumentenbond komt samen met vijftien andere EU-consumentenorganisatie…

De Consumentenbond komt samen met vijftien andere EU-consumentenorganisaties in actie tegen luchtvaartmaatschappijen die in hun ogen onterecht extra geld rekenen voor handbagage. De organisaties hebben hierover gezamenlijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en het netwerk van Europese consumentenautoriteiten (CPC). De klachten gaan specifiek over easyJet, Norwegian, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling en Wizz Air.

Verzet tegen luxe Boeing 747 gaat door

De discussie over de Boeing 747 die president Donald Trump van Qatar cadeau krijgt houdt aan. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen het nu bij wet verbieden. Sinds president Donald Trump heeft bevestigd dat hij een luxe Boeing 747-8 als cadeau van Qatar wil accepteren klinkt vanuit diverse hoeken kritiek. Critici en journalisten [...]

Het artikel Verzet tegen luxe Boeing 747 gaat door is gepubliceerd op Up in the Sky.

Transavia lanceert opvallende nieuwe routes

De Franse tak van Transavia gaat komend jaar de strijd aan met easyJet en Ryanair op de luchthaven Berlijn. De budgetvlieger lanceert twee nieuwe routes naar Marokko. Transavia France werkt al lange tijd samen met het Marrokkaanse VVV-kantoor. Die samenwerking is opnieuw verlengt. In het kader daarvan publiceert de maatschappij deze week haar nieuwe routes [...]

Het artikel Transavia lanceert opvallende nieuwe routes is gepubliceerd op Up in the Sky.

Meerdere vliegtuigen in brand gestoken

Op een parkeerlocatie van de Franse vliegschool Airways Aviation ESMA zijn meerdere vliegtuigen in vlammen opgegaan. De maatschappij spreekt van brandstichting op het terrein.  De brand vond plaats in de nacht van maandag 19 mei op dinsdag 20 mei nabij het vliegveld van de Zuid-Franse stad Montpellier. Volgens Airways Aviation ESMA zijn drie Diamond DA42 [...]

Het artikel Meerdere vliegtuigen in brand gestoken is gepubliceerd op Up in the Sky.

Franse luchthaven onder water | Video

Het vliegveld van Saint-Tropez La Mole moet tijdelijk de vliegoperaties staken. Door hevige regenval in Zuid-Frankrijk is de luchthaven volledig overstroomd. Saint-Tropez La Mole Airport is een kleine luchthaven aan de zuidkust van Frankrijk, dat voornamelijk wordt gebruik door General Aviation– en zakenvliegtuigen. Voor dinsdagochtend was al zware regenval voorspeld voor meerdere regio’s in het [...]

Het artikel Franse luchthaven onder water | Video is gepubliceerd op Up in the Sky.

Opnieuw problemen bij Zwitserse verkeersleiding

De Zwitserse Rekenkamer waarschuwt voor een dreigende financiële crisis bij Skyguide, de luchtverkeersleiding van Zwitserland. De financiële situatie van het bedrijf wordt omschreven als ‘zeer zorgwekkend’. Zonder aanvullende steun dreigt Skyguide haar taken niet langer volledig te kunnen uitvoeren. In 2020 ontving het bedrijf al een kapitaalinjectie van de Zwitserse overheid om de situatie te [...]

Het artikel Opnieuw problemen bij Zwitserse verkeersleiding is gepubliceerd op Up in the Sky.

Qatar ontkent dat het invloed probeert te verwerven door de regering van de…

Qatar ontkent dat het invloed probeert te verwerven door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump een luxe passagiersvliegtuig als geschenk aan te bieden. Premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani noemde het op een economisch forum in Doha een "normaal" gebaar tussen bondgenoten. "Ik hoop dat de Verenigde Staten Qatar zien als een betrouwbare diplomatieke partner die niet probeert invloed te kopen."

De leider van de Democratische minderheid in de Amerikaanse Senaat, Chuck S…

De leider van de Democratische minderheid in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, diende maandag een wetsvoorstel in dat president Donald Trump zou verbieden een door Qatar aangeboden luxe vliegtuig te gebruiken als officiële Air Force One. De wet verbiedt het Pentagon om belastinggeld te gebruiken voor het ombouwen van een vliegtuig, dat voorheen in het bezit was van een buitenlandse overheid, tot presidentieel vliegtuig.

Luchtvaart: torenhoge klimaatrekening in ruil voor minieme vervoerswaarde

zeescheepvaart(leestijd circa 3 minuten)

De vliegindustrie noemt haar eigen bijdrage aan de opwarming van de aarde veelal ‘gering’. Maar daarmee wordt een verkeerd beeld getekend, zo blijkt uit een nieuw rapport met onthutsende cijfers.

In ‘Klimaatimpact luchtvaart – getallen in perspectief‘ analyseert burgerbeweging Stop4deroute openbare cijfers van het CBS en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeled (KiM). Hieruit blijkt dat de vliegindustrie een minuscule vervoersbijdrage levert, maar een torenhoge rekening presenteert aan het klimaat.

Al jarenlang wordt er gesproken over ‘duurzame luchtvaart’ terwijl de sector wegkomt met minimale klimaatafspraken, veel zwakker dan die voor andere sectoren. Als er al over uitstoot wordt uitgewijd, blijft de focus vaak beperkt tot CO2. Dit rapport prikt genadeloos heen door deze schijn.

In de maatschappelijke en politieke discussie, meestal gevoed door de vliegindustrie zelf, wordt vaak voorbijgegaan aan de volledige omvang van de uitstoot door vliegtuigen. Er bestaan verschillende methoden om emissies toe te rekenen, zoals het IPCC-rekenkader en het kader van Milieurekeningen. Laatstgenoemde kijkt naar wat Nederlandse bedrijven en burgers doen en geeft een representatiever beeld van onze eigen economische activiteiten. Maar ongeacht het kader: de CO2-uitstoot van de luchtvaart is sinds 1990 ongeveer verdubbeld, ondanks enige efficiëntieverbeteringen.

Meer dan CO2 alleen
De realiteit is nog schrijnender. Vliegtuigen stoten op grote hoogte niet alleen CO2 uit, maar veroorzaken ook andere effecten zoals condensatiesporen en daaruit voortvloeiende cirrusbewolking. Deze zogenaamde niet-CO2-effecten hebben een significant extra opwarmend effect.

Dat effect is gemiddeld drie keer zo groot als dat de uitgestoten CO2 alleen. Dat verviervoudigt de totale opwarming per kilogram CO2 voor vluchten van en naar Nederlandse vliegvelden. Deze effecten worden vaak ‘vergeten’ in de discussie.

Als de bijdrage van de luchtvaart aan ons transport wordt afgezet tegen de veroorzaakte klimaatschade, blijkt de verhouding volledig zoek. Zo verzorgt de luchtvaart (in 2023) slechts één promille (0,13 procent) van het aantal reisbewegingen van personen. De hoeveelheid goederen vervoerd over de weg of per zeeschip was meer dan 400 keer groter dan per vliegtuig. Zelfs kijkend naar reizigerskilometers, draagt de luchtvaart maar zo’n 20 procent bij aan het totaal binnen de Nederlandse transporteconomie.

Alle vrachtwagens en bestelwagens
De marginale bijdrage aan het totale transport staat in schril contrast met de klimaatimpact. Alleen de CO2-uitstoot van de luchtvaart is al goed voor 14 procent (IPCC) tot zelfs 26 procent (Milieurekeningen) van de broeikasgasuitstoot van alle Nederlandse mobiliteit en transport. Ter vergelijking: dit is net zoveel als alle vrachtwagens en bestelwagens samen.

Bij een concurrerende sector als de scheepvaart is de verhouding tussen vervoersbewegingen en klimaatimpact wél in balans.

Als de niet-CO2-effecten worden meegenomen, is het aandeel van de luchtvaart in de totale klimaatopwarming zelfs veel groter. Dat loopt op van 40 procent (IPCC) tot 59 procent (Milieurekeningen) voor de komende honderd jaar. Bij een kleinere periode van 20 jaar, relevant voor de volgende generatie ofwel onze kinderen, loopt het op tot 70 procent (IPCC) of 83 procent (Milieurekeningen), aldus het rapport.

Eenvoudig gezegd betekent dit dat van alle klimaatopwarming die de komende 20 jaar veroorzaakt wordt door transport en vervoer van personen die nu plaatsvinden tot wel 83 procent toe te schrijven aan de luchtvaart. Terwijl deze sector goed is voor slechts een verwaarloosbaar aantal van de transport- en reisbewegingen. De verhouding ligt hiermee ruim honderd keer schever dan bij andere vormen van transport.

Een rechtvaardiging voor deze disproportioneel grote klimaatimpact ontbreekt volledig.

Niet te begrijpen
Zelfs afgezet tegen de zo vaak geroemde economische bijdrage van de vliegsector – volgens het CBS 0,4 procent van de economie en 0,2 procent van de werkgelegenheid – valt deze in het niet bij de enorme klimaatschade. Het is nauwelijks te begrijpen dat dit nog steeds geaccepteerd wordt.

Ondertussen blijft de luchtvaartlobby hameren op technologische oplossingen als ‘duurzame’ brandstoffen, waterstof of elektrisch vliegen. Het rapport maakt echter pijnlijk duidelijk dat hiervan in de komende decennia geen oplossingen hoeven te worden verwacht. De benodigde hoeveelheid alternatieve brandstof is enorm, zo groot dat voor het aanmaken van e-fuel zo’n vijftig extra kerncentrales nodig zijn. Alleen voor ons land.

Zelfs het nationale luchtvaartlab NLR geeft aan dat het beperken van de vraag en dus krimp van de luchtvaart de enige optie is om de CO2-uitstoot in 2030 voldoende te reduceren en klimaatdoelen te halen.

Ook minder herrie en vervuiling
De toegevoegde waarde en klimaatschade van de luchtvaart zijn zo uit balans dat de impact niet langer genegeerd mag worden in de beleidsvorming. Wil Nederland serieus werk maken van zijn klimaatdoelen, dan moet de vliegindustrie drastisch inkrimpen. Dat kan bijvoorbeeld met een dalend CO2-plafond en eerlijke belastingen en accijnzen die de werkelijke klimaatkosten weerspiegelen. Een grote stap is te zetten met het weren van overstappers.

Minder vliegen heeft bovendien bijkomende voordelen zoals minder geluidshinder, slaapverstoring en uitstoot van schadelijke stoffen. Het is de hoogste tijd dat de politiek dit ook inziet en gepaste maatregelen neemt om toekomstige generaties te beschermen. Eerlijke communicatie over de werkelijke impact van de vliegindustrie is een eerste en broodnodige stap.

Bron

Maaltijdbezorger neemt verkeerde afslag

Afgelopen weekend maakte een DoorDash-bezorger een opmerkelijke fout. De man betrad per ongeluk een zwaar beveiligd gedeelte van Chicago O’Hare International Airport. De politie onderschepte de auto op de luchthaven en onderwierp de bezorger aan een korte ondervraging. Uiteindelijk concludeerden de autoriteiten dat er geen sprake was van kwade opzet. Er zijn dan ook geen [...]

Het artikel Maaltijdbezorger neemt verkeerde afslag is gepubliceerd op Up in the Sky.

Britse luchthavens ruziën over steun

De Welshe regering wil miljoenen investeren in de uitbreiding van Cardiff Airport. Nabijgelegen luchthavens zien het plan echter niet zitten. Cardiff en Bristol liggen dicht bij elkaar en zijn de twee grootste steden in de regio. Bristol Airport verwelkomde vorig jaar bijna tien miljoen passagiers. Aan de overkant van het kanaal telde Cardiff Airport slechts [...]

Het artikel Britse luchthavens ruziën over steun is gepubliceerd op Up in the Sky.

Singapore bouwt: miljoenen extra reizigers

De luchthaven van Singapore gaat flink uitbreiden. In de toekomst moeten er miljoenen extra reizigers naar of via de stadsstaat reizen. De luchthaven van Singapore zet een grote stap richting de toekomst. Afgelopen week werd de symbolische eerste paal geslagen voor Terminal 5, een enorme uitbreiding van Changi Airport, dat nu al tot de grootste [...]

Het artikel Singapore bouwt: miljoenen extra reizigers is gepubliceerd op Up in the Sky.

De A320 crash in de javazee | Analyse

Op 28 december 2014 verdween vlucht QZ8501 van Indonesia AirAsia, een Airbus A320-216 met registratie PK-AXC, tijdens de reis van Surabaya (SUB) naar Singapore (SIN) in de Javazee. Alle 162 inzittenden kwamen om het leven, waarmee dit de eerste fatale crash in de geschiedenis van AirAsia was. Wat gebeurde er precies aan boord van de [...]

Het artikel De A320 crash in de javazee | Analyse is gepubliceerd op Up in the Sky.

❌