❌

Lees weergave

Gewonden na evacuatie Ryanair-Boeing

In de nacht van vrijdag op zaterdag raakten meerdere reizigers gewond op de luchthaven van Palma de Mallorca. Een toestel van Ryanair moest op een taxibaan worden geëvacueerd nadat er brand uitbrak. De Boeing 737-800 van Ryanair UK, registratie G-RUKN, werd net van de gate weggeduwd voor de terugvlucht naar Manchester toen het vuur ontstond. [...]

Het artikel Gewonden na evacuatie Ryanair-Boeing is gepubliceerd op Up in the Sky.

Pieter Elbers: β€˜We zijn gekomen om te blijven’

Met een bijna volle inaugurele vlucht vanuit Mumbai heeft IndiGo deze week haar entree op Schiphol gemaakt. Topman Pieter Elbers sprak bij de opening met de pers en gaf tekst en uitleg over de strategie van de Indiase prijsvechter, die zich met scherpe tarieven én zakelijke ambities op zowel de Europese, als de Amerikaanse markt [...]

Het artikel Pieter Elbers: ‘We zijn gekomen om te blijven’ is gepubliceerd op Up in the Sky.

Passagiers in vele soorten en maten | Column

Onderweg krijg je met heel wat verschillende types passagiers te maken. Met vliegoperaties door Europa, Afrika en het Midden-Oosten begeef je je onder mensen van allerlei pluimage. Vooral in de drukke zomerperiode wil de ware aard van de gevleugelde medemens nog weleens naar boven komen. Maar geloof me, dat is niet altijd in positieve zin. [...]

Het artikel Passagiers in vele soorten en maten | Column is gepubliceerd op Up in the Sky.

Uitgevlogen | Interview

Hij vloog bij Ryanair, Small Planet Airlines en Air Berlin. Inmiddels is Marten Brunink werkzaam als Cruise Director bij een Duitse Rederij. ‘Ik wilde vlieger worden of advocaat en ben anno nu geen van beide’, zegt Marten. ‘Als jongen vond ik het natuurlijk al gaaf toen ik een keer meeging in een vliegtuig. Maar toen [...]

Het artikel Uitgevlogen | Interview is gepubliceerd op Up in the Sky.

Europese inbreukprocedure tegen Nederlandse omgang met vliegtuigemissies gestaakt

flightaware(leestijd circa 3 minuten)

De Europese Commissie startte vorig jaar een inbreukprocedure tegen Nederland wegens het niet tijdig implementeren van een richtlijn om de uitstoot van het vliegverkeer terug te dringen. Dit voorjaar werd die procedure om onbekende redenen gestopt.

De zaak is geseponeerd, zo meldt het jongste overzicht van ingebrekestellingen dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Waarom dat zo is, blijft echter onduidelijk. De website van de Europese Commissie geeft slechts aan dat de zaak is afgesloten, zonder verdere uitleg.

Dat is niet ongewoon, omdat volgens bronnen in de academische wereld inbreukprocedures veelal een ondoorzichtige black box zijn. De Commissie kan vrij besluiten of een inbreukprocedure al dan niet wordt doorgezet en lidstaten worden aangeklaagd, terwijl andere staten niet worden aangepakt voor eenzelfde ‘vergrijp’.

Volgens de bronnen is er sprake van pragmatisme, maar kan ook het lobbycircuit een belangrijke rol spelen in deze beslissingen. Vanuit de wetenschap bestaat daar veel onvrede en zorg over.

Lobbydruk
Het blijft daarom onduidelijk of Nederland tegemoet gekomen is aan de bezwaren van de Europese Commissie danwel de procedure is gestopt vanwege politieke redenen of druk vanuit de vlieglobby. Het is eenvoudigweg niet te achterhalen. Ook een beroep op de openbaarheid van informatie heeft geen nut, want in de Europese wet is een uitzondering gecreëerd voor documenten uit inbreukprocedures. Al meerdere keren stuurde de rechter verzoekers om informatie met lege handen naar huis.

De enige manier om erachter te komen wat de reden van het sepot is, zijn vragen uit de landelijke of Europese politiek. Zo kan de minister of de directeur-generaal worden bevraagd om de informatie boven water te krijgen.

In de richtlijn die Nederland niet tijdig zou hebben geïmplementeerd scherpt de EC de normen voor luchtvaartemissies aan om een aantal belangrijke redenen, gericht op het behalen van de klimaatdoelstellingen en de internationale verplichtingen die de Unie is aangegaan.

Vliegindustrie loopt achter
Dat houdt onder meer in dat de EU de broeikasgasemissies van de hele economie in 2030 met ten minste 55 procent wil verlagen. Daar moet ook de vliegindustrie aan bijdragen, maar tot op heden blijft die bijdrage ver verwijderd van de doelstellingen.

Inmiddels erkent de Europese Commissie dat buiten de CO2-uitstoot ook sprake is van significante non-CO2-effecten in de luchtvaart, zoals NOx, roetdeeltjes, geoxideerde zwavel en waterdamp. Dit verslechtert de situatie voor de vliegindustrie aanmerkelijk. De EC spreekt van ten minste een factor twee meer klimaateffect vanwege die uitstoot.

Ook erkent de EC dat luchtvaart de op een na grootste bron van klimaateffecten is binnen de transportsector, hoewel er veel minder mensen gebruik maken van vliegtuigen dan van andere transportmogelijkheden. Daarenboven komt nog dat Eurocontrol in 2022 voorspelde dat de Europese luchtvaart met 44 procent zal groeien tot 2050, vergeleken met piekjaar 2019. Dit vergroot de urgentie van adequate actie nog verder.

Recente rapporten van het IPCC wijzen er bovendien op dat de klimaatdoelen van de internationale luchtvaart ver achterblijven op wat nodig is om de klimaatakkoorden van Parijs te halen. De Unie voelt zich daarom geroepen om de inspanningen van de vliegindustrie drastisch op te voeren.

Corsia omstreden
Lange tijd wist de sector dergelijke acties tegen te houden, onder meer via het omstreden Corsia-schema, een CO2-reductieplan waarmee het VN-agentschap ICAO op de proppen kwam. Maar dat schema is lang niet genoeg, en het ziet er niet naar uit dat het verder wordt aangescherpt op afzienbare termijn. De Unie ziet zich dan ook genoodzaakt om zelf aanvullende voorschriften op te stellen en te implementeren.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de nieuwe richtlijn is de versnelde afbouw van gratis CO2-rechten voor de vliegindustrie. Die zouden vanaf 2026 tot het verleden moeten behoren. Ook gaat een dalende limiet gelden voor de totale uitstoot van de sector en wordt voorgesorteerd op de versnelde invoering van alternatieve brandstoffen. Steeds hogere CO2-heffingen zullen de overstap naar deze duurdere kerosine vergemakkelijken, aldus de Unie.

Bron

Grote zorgen om veiligheid bij Ryanair op Eindhoven

Er heerst grote onrust onder het Ryanair-grondpersoneel op de luchthaven van Eindhoven. Bij afhandelaar Skytanking lijkt ‘snelheid altijd boven veiligheid te gaan’, blijkt uit een enquête van FNV. Aan de vooravond van de zomerdrukte op Eindhoven Airport komt vakbond FNV met de resultaten van een vernietigende enquête. Medewerkers van Skytanking op Eindhoven Airport voelen zich [...]

Het artikel Grote zorgen om veiligheid bij Ryanair op Eindhoven is gepubliceerd op Up in the Sky.

Vanaf deze zomer vliegt KLM naar meer dan 160 bestemmingen

KLM introduceert dit seizoen zes nieuwe routes. Intercontinentaal zijn dat San Diego, Georgetown (Guyana) en Hyderabad (vanaf september). In Europa komen Ljubljana, Exeter en Biarritz erbij. San Diego, Biarritz en Ljubljana tonen al sterke boekingscijfers. Het zomerseizoen begint direct met een piek: dit weekend (4-6 juli) reizen naar verwachting 330.000 passagiers met KLM. 

Meer vluchten naar populaire bestemmingen 

De vraag naar bestemmingen als Londen, Rome en Berlijn in Europa blijft hoog. Voor intercontinentale reizen kiezen passagiers vooral voor Tokyo, New York, Kaapstad en Curaçao. 

KLM verhoogt daarom frequenties op deze bestemmingen en andere belangrijke routes: 

Intercontinentaal: 

  • Tanzania: Dagelijks naar Kilimanjaro/Dar es Salaam (was 5x per week) 
  • Las Vegas: Dagelijks tot en met augustus (was 5x per week) 
  • Osaka: Uitbreiding naar 5x per week, extra vlucht vanaf eind september 
  • Tokyo Narita: Extra wekelijkse vlucht vanaf eind september 
  • Edmonton: 5x per week, 6x in piekperiode 
  • Kaapstad: Twee extra vluchten per week vanaf oktober 
  • Curaçao: Extra zondagvlucht vanaf oktober 

Europa: 

  • Belfast: 2x daags 
  • Porto: 4x daags 
  • Barcelona: Extra dagelijkse vlucht 
  • Split: 2x daags in voor- en najaar 
  • Krakau en Poznan: Extra dagelijkse vlucht 
  • Milaan Linate: Voor een efficiëntere service concentreert KLM alle Milaan-vluchten op luchthaven Linate, dichter bij het stadscentrum. Vluchten naar Malpensa vervallen hierdoor. 


 

KLM E195-E2 staat nog steeds aan de grond

Een Embraer E195-E2 van KLM staat al ruim veertig uur aan de grond op Schiphol. Het toestel was onderweg naar London Heathrow waarna het terugkeerde naar de luchthaven van Amsterdam. De KLM Embraer E195-E2 vertrok dinsdag 2 juli om 16:37 uur vanaf Amsterdam Schiphol naar London Heathrow voor vlucht KL1011. Na ongeveer twintig minuten meldde [...]

Het artikel KLM E195-E2 staat nog steeds aan de grond is gepubliceerd op Up in the Sky.

Brussels Airlines blijkt β€œproefkonijn” van Lufthansa

Brussels Airlines gaat komende zomerperiode aan de slag met nieuwe strategieën. Deze komen echter uit de trukendoos van moederpartij Lufthansa en de luchtvaartmaatschappij is daarmee een “proefkonijn” voor de Duitsers. Lufthansa werkt aan een systeem waarbij de Duitse luchtvaartmaatschappij elasticiteitsschommelingen tussen het zomer- en winterseizoen beter kan accommoderen. Daarvoor wil het luchtvaartconcern ’s zomers meer [...]

Het artikel Brussels Airlines blijkt “proefkonijn” van Lufthansa is gepubliceerd op Up in the Sky.

Air France-KLM koerst op overname andere airline

Air France-KLM is opzoek naar een meerderheidsbelang in SAS Scandinavian Airlines. Hoewel het Frans-Nederlandse concern nu slechts 19,9 procent van de aandelen in het bezit heeft, moet dit groeien naar 60,5 procent.  Op dit moment is het grootste belang (32%) in handen van het Amerikaanse investeringsfonds Castlelake. De Deense overheid is eigenaar van 25,8 procent [...]

Het artikel Air France-KLM koerst op overname andere airline is gepubliceerd op Up in the Sky.

Boeing 737 verliest deel van vleugel

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is een onderzoek gestart naar een incident waarbij een onderdeel van een Boeing 737 tijdens de vlucht is losgeraakt. Het onderdeel kwam terecht in de oprit van een woning in de buurt van Raleigh, de hoofdstad van de Amerikaanse staat North Carolina. Het ging om Delta-vlucht DL3247, die op dinsdag 1 [...]

Het artikel Boeing 737 verliest deel van vleugel is gepubliceerd op Up in the Sky.

CEO Ryanair: β€˜Gijzeling Europese gezinnen’

Luchtvaartmaatschappij Ryanair roept de Europese Commissie op tot dringende hervorming van de Europese luchtverkeersleiding, na een staking van Franse luchtverkeersleiders op 3 en 4 juli. Door de actie moesten 170 vluchten worden geannuleerd, wat ruim 30.000 reizigers trof midden in het hoogseizoen. De staking had niet alleen gevolgen voor vluchten van en naar Frankrijk, maar [...]

Het artikel CEO Ryanair: ‘Gijzeling Europese gezinnen’ is gepubliceerd op Up in the Sky.

KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde…

KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

Condor hint op nieuwe bestellingen

Het Duitse Condor is van plan om extra narrowbody-vliegtuigen aan te schaffen. Tegelijkertijd verlegt de maatschappij haar focus steeds vaker naar luchthavens buiten Duitsland. Topman Peter Gerber bevestigde deze week dat Condor ‘zeer concrete opties’ heeft om de vloot verder uit te breiden. De uitbreiding zou bovenop de bestaande bestelling van bijna veertig Airbus A320neo’s [...]

Het artikel Condor hint op nieuwe bestellingen is gepubliceerd op Up in the Sky.

❌