❌

Lees weergave

Schiphol zakt steeds dieper weg in juridisch moeras – omwonenden op winst

moeras(leestijd circa 5 minuten)

Al jarenlang is de toekomst van Schiphol onzeker. Er is een diepe kloof ontstaan tussen politieke beloftes en harde realiteit. Terwijl omwonenden snakken naar een gezonde leefomgeving, blijft de overheid verstrikt in een web van juridische procedures en rammelend beleid.

De recente reeks gerechtelijke uitspraken legt genadeloos het falen van Den Haag bloot, waardoor de politiek een umfeld creëert van onzekerheid, economische schade en voortdurende aantasting van de leefomgeving.

Het ziet er nu naar uit dat de Nederlandse staat, en daarmee de belastingbetaler, opdraait voor de rekening van decennialang gedoogbeleid en halfslachtige maatregelen.

Dit beeld borrelt op uit recent vrijgegeven overheidsdocumenten over de gang van zaken rond de inmiddels door de rechter vernietigde natuurvergunning van Schiphol.

Driesporenbeleid werd drama
Minister Mark Harbers presenteerde in juni 2022 vol bravoure een ‘hoofdlijnenbesluit’ om de overlast te verminderen, resulterend in een voorgestelde reductie van het vliegverkeer. Dat zou via een ‘driesporenbeleid’ concreet worden gemaakt. Wat volgde was een juridisch drama.

Het eerste spoor was bedoeld om de gedoogsituatie te beëindigen die sinds 2015 bestaat. Jarenlang werd ‘anticiperend gehandhaafd’ wat betekende dat overtredingen die voortkwamen uit het ‘Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel’ (NNHS) niet werden bestraft. Zelfs ondanks dat dit stelsel nooit wettelijk was vastgelegd in de wet. Harbers kwam op een nieuw maximum van 460.000 vluchten per jaar voor Schiphol.

Maar toen spande de vliegindustrie onder leiding van KLM en IATA een kort geding aan vanwege het niet volgen van een ‘balanced approach’. Uiteindelijk gaf zelfs de Hoge Raad op 12 juni 2024 de sector hierin gelijk. Omdat door Harbers gekozen was voor een krimp op basis van geluidscriteria, was zo’n approach noodzakelijk.

Beleid van tafel
Met deze uitspraak werd het eerste spoor van Harbers de facto van tafel geveegd. De minister had dit spoor trouwens al opgeschort vanwege “ernstige zorgen van de Europese Commissie, de VS en Canada” over de juridische houdbaarheid en het niet volgen van de balanced approach.

Het beleidsspoor was van meet af aan juridisch wankel en heeft slechts geleid tot het verspillen van tijd en toenemende frustraties, zowel bij de vliegindustrie als bij omwonenden. De overheid wist al in november 2021 dat er juridische risico’s bestonden aan het anticiperend handhaven. Desondanks werd het voortgezet.

De balanced approach is verplicht als een Europese luchthaven te maken krijgt met geluidsgerelateerde krimp. Het oorspronkelijke doel van Harbers was 440.000 vluchten, maar werd even later aangepast naar 452.500. Op 1 september 2023 diende het ministerie een maatregelenpakket in bij de EC.

Schijnmaatregelen
In dat pakket zaten maatregelen zoals het inzetten van ‘stillere’ toestellen in de nacht (uit de koker van KLM), tariefdifferentiatie voor lawaaiige toestellen, extra vlootvernieuwing, een maximum aantal nachtvluchten van 27.000 per jaar (was 32.000) en een bandbreedte van 475.000 tot 485.000 vluchten per jaar.

Opvallend was de voorgestelde maatregel om de Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan tussen 13 en 15 uur te sluiten. Die sneuvelde dan ook al snel. Over een gedeeltelijke nachtsluiting is nog steeds geen definitieve beslissing genomen, maar deze hoeft zeker niet voor eind 2026 te worden verwacht.

Berekeningen over het pakket leidden tot een lager aantal van 466.000 tot 467.000 vluchten per jaar. Daarom besloot de opvolger van Harbers, PVV-er Barry Madlener, over te gaan tot een fasering in de geluidsreductie en te streven naar slechts 15 procent minder gehinderden in november van dit jaar. Daarmee kon het aantal vluchten verder worden opgehoogd tot 478.000. De resterende 5 procent moet nu later worden ingevuld.

Geen krimp
Het betekent dat de beloofde krimp, als die al wordt gerealiseerd, veel kleiner is dan aanvankelijk voorgesteld. In feite gaat het niet meer om krimp, want in 2024 werden zelfs minder vluchten gerealiseerd dan het huidige maximum.

Het derde spoor van Harbers moest binnen vijf jaar worden gerealiseerd. Het beoogt te sturen op milieunormen (geluid, CO2, stikstof) in plaats van het aantal vliegbewegingen. Dat klinkt als een stap voorwaarts, maar het is slechts een vergezicht voor de verre toekomst, terwijl de (juridische) problemen zich nu opstapelen. Het plan moet “groei mogelijk maken als er stillere en schonere toestellen worden ingezet”. Omwonenden vrezen dat opnieuw wordt aangestuurd op groei, ongeacht de overlast.

Procedures stapelen zich op
Ondertussen stapelen de juridische procedures rond Schiphol zich op. Omwonenden en milieuorganisaties blijven de overheid voor de rechter slepen.

Een van de meest ingrijpende uitspraken kwam op 20 maart 2024. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de Staat onrechtmatig handelt door het geldende wettelijke kader – het Luchthavenverkeersbesluit uit 2008 – bijna anderhalf decennium niet te handhaven.

Het betekent dat het aantal vluchten terug moet naar circa 410.000 per jaar, zoals Harbers meermaals toegaf in de Tweede Kamer en in de media. Dat vonnis had binnen 12 maanden moeten worden uitgevoerd door het LVB 2008 te handhaven en effectieve rechtsbescherming te realiseren.

De Staat is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan, vooral vanwege de “onhaalbaarheid van de gestelde termijn” en om de “juridische consistentie met de uitspraak van de Hoge Raad over de balanced approach te waarborgen”.

IJskoude douche
Het is een ijskoude douche voor omwonenden. De Staat erkent het probleem, maar wil de uitvoering voor onbepaalde termijn uitstellen.

Ook de natuurvergunning bleek een probleem. Schiphol kreeg zijn vergunning in september 2023, maar inmiddels is deze vernietigd door de rechtbank. Onder aanvoering van MOB werd de vergunning met succes aangevochten. De rechter oordeelde dat de stikstofopgave van Schiphol veel groter is dan werd voorgedaan.

Vandaag maakte staatssecretaris Jean Rummenie bekend hoger beroep aan te tekenen tegen de vernietiging van de natuurvergunning. Dat doen ook de milieuorganisaties, die van mening zijn dat de rechter de ‘referentiesituatie’ veel te ruim heeft gedefinieerd. Niet de 500.000 gedoogde vluchten moeten dienen als referentie, maar de circa 410.000 vluchten uit het LVB 2008.

LVB aangevochten
Inmiddels is ook een grote coalitie van milieu- en omwonendenorganisaties – waaronder SchipholWatch – opgestaan om het ‘versnelde’ LVB van Madlener aan te vechten bij de rechter. Daarmee zakt de legitimiteit van Schiphol opnieuw verder weg.

De regering is ondertussen het meest bevreesd voor eventuele vergeldingsmaatregelen van andere landen. Een forse reductie van vluchten kan leiden tot zeer grote economische gevolgen voor de economie en voor de staatsdeelnemingen Schiphol en KLM. De leefbaarheid van de regio Schiphol lijkt geen prioriteit te zijn voor dit kabinet.

KLM schreeuwt moord en brand over de impact op zijn bedrijfsmodel. Het vreest verlies van slots op buitenlandse vliegvelden. Dat zou, aldus KLM, kunnen leiden tot grote financiële claims op de Staat.

Terwijl de overheid vast blijft houden aan de ‘hubfunctie’ van Schiphol als zou deze essentieel zijn voor de Nederlandse economie en bereikbaarheid, wordt de leefomgeving continu genegeerd.

Schiphol heeft zelf – onder leiding van de voormalige ceo Ruud Sondag – een achtpuntenplan gepresenteerd met maatregelen zoals het verminderen van ultrafijnstof, beperken van grondafhandelaren, stoppen met privéjets, een nachtsluiting en het weren van de lawaaiigste toestellen.

Twijfelachtig
Maar veel van deze maatregelen vereisen medewerking van andere partijen, zoals KLM. Dat maakt de uitvoerbaarheid op zijn minst twijfelachtig, zo niet onmogelijk. Zo kwam KLM al in het nieuws vanwege een hercertificatie van de vier Jumbojets van het bedrijf, waarmee deze op papier stiller zouden worden, maar in de praktijk niets verandert.

De uitspraak over de onrechtmatigheid van het handhaven van geluidsnormen bewijst dat de belangenafweging, waarbij de Staat steeds de hubfunctie en de groei van Schiphol voorop stelde, niet voldoet aan het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het kabinet probeert dit nu te verzachten met een gefaseerde aanpak, maar de kern van het probleem – een weigerachtige overheid die de rechten van burgers negeert op een gezonde leefomgeving – blijft pijnlijk zichtbaar.

Juridische spagaat
De toekomst van Schiphol is één groot vraagteken door de aanhoudende juridische procedures en het inconsistente beleid van de overheid. Het voortdurende gevecht tussen de belangen van de vliegindustrie en de rechten van omwonenden leidt tot een chaotische juridische spagaat waarin Nederland langzamerhand muurvast zit. De Staat beweegt zich van de ene rechtszaak naar de andere, met het risico op enorme financiële claims en diplomatieke conflicten.

De enige constante lijkt de voortdurende onzekerheid voor alle betrokkenen. De omwonenden lijden onder de overlast, de vliegfirma’s krijgen geen duidelijkheid en Schiphol heeft zichtbaar moeite met het plannen van zijn toekomst.

De overheid doet er dan ook goed aan om eindelijk eens te komen met juridisch houdbaar beleid, zonder eindeloos gedogen en zonder obscure geitenpaadjes. Anders blijft het dweilen met de kraan open, ten koste van de gezondheid en het welzijn van honderdduizenden omwonenden.

De beloftes van krimp en balans zijn tot op heden loos gebleken. De vraag is hoe lang dit nog kan doorgaan voordat het systeem volledig vastloopt.

Bron

SkyTeam bestaat 25 jaar. Wat in 2000 begon als een samenwerkingsverband van…

SkyTeam bestaat 25 jaar. Wat in 2000 begon als een samenwerkingsverband van vier grote luchtvaartmaatschappijen, is uitgegroeid tot een wereldwijde alliantie waarbij achttien spelers van formaat zijn aangesloten. “We zijn niet de oudste of de grootste, maar wel de partij die de meeste toegevoegde waarde biedt aan leden en reizigers”, zegt topman Patrick Roux in gesprek met Luchtvaartnieuws.

Luchtvaartaandelen hebben een uitstekende week achter de rug, mede door bov…

Luchtvaartaandelen hebben een uitstekende week achter de rug, mede door boven verwachting positieve cijfers van Delta Air Lines. Delta zelf won 12 procent, maar ook partner Air France-KLM ging in een week tijd met bijna 10 procent omhoog. Andere grote luchtvaartmaatschappijen, zoals IAG, de Lufthansa Group, ]United Airlines en American Airlines, wonnen 3 tot 7 procent.

Chauffeurloze bus vanaf Rotterdam The Hague Airport

Tussen Rotterdam The Hague Airport en het Rotterdamse metrostation Meijerssplein rijdt sinds afgelopen vrijdag een zelfrijdende bus. Het moment werd die dag gevierd met onder meer Robert Tieman, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hij stapte samen met genodigden aan boord voor de eerste rit. De lijn staat te boek als lijn 533 en treedt vanaf [...]

Het artikel Chauffeurloze bus vanaf Rotterdam The Hague Airport is gepubliceerd op Up in the Sky.

Voorlopige oorzaak crash Air India 787 bekend

Eerste bevindingen wijzen erop dat de brandstoftoevoer naar de motoren van de gecrashte Boeing 787 van Air India vlak na vertrek werd afgesloten. Dat blijkt uit het eerste rapport van de Indiase Aircraft Accident Investigation Bureau (AAIB), dat ingezien is door CNN. Vlak na vertrek zou de toevoer zijn afgesloten, waardoor de motoren geen brandstof [...]

Het artikel Voorlopige oorzaak crash Air India 787 bekend is gepubliceerd op Up in the Sky.

Met de KLM DC-10 naar Aruba | Column

Een paar dagen op Aruba, dat wilde iedereen wel. Ik had enthousiaste verhalen van mijn collega’s gehoord, dat je zo vanuit de deur van je hotelkamer het witte, blinkende zand op kon lopen, de turquoise zee in. Deze reis, die bekend stond als het ‘Bio Vakantieoord’ moest je een half jaar van tevoren aanvragen, want [...]

Het artikel Met de KLM DC-10 naar Aruba | Column is gepubliceerd op Up in the Sky.

F-16: β€˜Daar heb je een liefdesrelatie mee’ | Interview

Straaljagerpiloot worden was zijn jongensdroom. Terugblikkend op zijn leven van de lucht realiseert hij zich dat hij twee dromen heeft waargemaakt. Frank Moorman vloog niet alleen jaren achtereen als militair vlieger maar ook als civiel vlieger. ‘Ik behoor tot de bekende appeltjes die niet ver van de boom zijn gevallen’, zegt hij. ‘Mijn vader vloog [...]

Het artikel F-16: ‘Daar heb je een liefdesrelatie mee’ | Interview is gepubliceerd op Up in the Sky.

Vliegtuigwrakken die nooit zijn geborgen

Stel je voor dat een vliegtuig spoorloos verdwijnt en ondanks jarenlange zoektochten nooit wordt teruggevonden. Voor velen klinkt dit als een scenario uit een thriller, maar in de luchtvaartgeschiedenis zijn er talloze vliegtuigwrakken die tot op de dag van vandaag onvindbaar blijven. Deze vermiste vliegtuigen vormen enkele van de grootste luchtvaartmysteries ter wereld. Van technische beperkingen tot geografische uitdagingen, er zijn verschillende redenen waarom sommige wrakken nooit worden geborgen. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van niet geborgen vliegtuigen en ontdekken we wat er gebeurt wanneer de zoektocht stopt. De redenen waarom vliegtuigwrakken soms voor altijd verloren

Het artikel Vliegtuigwrakken die nooit zijn geborgen is gepubliceerd op Up in the Sky.

Nieuwe Russische turboprop β€˜op dieet’

De ‘nieuwe’ Ilyushin Il-114-300 laat langer op zich wachten dan gepland, maar Rusland houdt vast aan de introductie, zij het met een grote aanpassing. De Il-114-300, die al in de jaren ’80 werd ontworpen, is bedoeld als het Russische alternatief voor populaire westerse turboprops zoals de ATR 72 en De Havilland Dash 8. Maar in [...]

Het artikel Nieuwe Russische turboprop ‘op dieet’ is gepubliceerd op Up in the Sky.

Airbus A321neo fors beschadigd door hagel

Een Airbus A321neo van SkyUp Airlines liep maandag flinke schade op tijdens een vlucht naar Egypte. Foto’s van het zwaar gehavende toestel doen de ronde op sociale media. De A321neo, geregistreerd als 9H-PEB, vertrok op 7 juli vanaf Rzeszow Airport (Polen) als vlucht U57349 met bestemming Sharm el-Sheikh in Egypte. Kort na vertrek vloog het [...]

Het artikel Airbus A321neo fors beschadigd door hagel is gepubliceerd op Up in the Sky.

VS overwegen schrappen nieuw stealth-vliegtuig

De U.S. Air Force (USAF) lijkt van gedachten te zijn veranderd in de modernisering van haar tankervloot. In plaats van te investeren in een volledig nieuw tankvliegtuig, overweegt de luchtmacht nu het aantal Boeing KC-46A Pegasus-toestellen uit te breiden. Tot voor kort was het plan om de zogenaamde Next-Generation Aerial Refueling System (NGAS) te ontwikkelen. [...]

Het artikel VS overwegen schrappen nieuw stealth-vliegtuig is gepubliceerd op Up in the Sky.

Bijzondere taak voor Boeing 767

Boeing 767-vliegtuigen kunnen straks worden omgebouwd tot blusvliegtuig. Israel Aerospace Industries (IAI) kondigde deze week aan een nieuwe versie van het toestel te ontwikkelen: de 767FF (Fire-Fighter). De ombouw vindt plaats in samenwerking met het bedrijf Fire Free Forests, waarmee IAI op 7 juli een overeenkomst tekende. De basis voor het nieuwe toestel is de [...]

Het artikel Bijzondere taak voor Boeing 767 is gepubliceerd op Up in the Sky.

Defensie aast op Nederlands vliegveld

Het Ministerie van Defensie is overal op zoek naar ruimte voor oefeningen en andere activiteiten. Nu laat Defensie haar oog vallen op Kempen Airport. Het Ministerie van Defensie heeft een intentieovereenkomst gesloten met de eigenaar van Kempen Airport om het vliegveld over te nemen. Dat melden verschillende media. De luchthaven, gelegen nabij Budel in de [...]

Het artikel Defensie aast op Nederlands vliegveld is gepubliceerd op Up in the Sky.

PresidentiΓ«le Boeing in de aanbieding

Nigeria biedt het voormalige presidentiële vliegtuig te koop aan. De Boeing 737-700 BBJ maakte recentelijk plaats voor een omstreden nieuw vliegtuig. Wie nog op zoek is naar een bijzonder privévliegtuig kan daarvoor terecht bij de Nigeriaanse overheid. Een Boeing 737-700 BBJ, jarenlang het presidentiële toestel van het West-Afrikaanse land, staat momenteel te koop na een [...]

Het artikel Presidentiële Boeing in de aanbieding is gepubliceerd op Up in the Sky.

❌