Soms maakt een klein gebaar een groot verschil. Denk aan de buurvrouw die soep bracht toen je ziek was, of de vriend die op het juiste moment een luisterend oor bood. Met de actie “Fijn dat jij er bent” willen Participe Amstelland en Amstelidee deze mense
Could not extract full content, selector may need to be updated.
Openheid landschap Amstelscheg onder druk van plannen van provincie, gemeenten en waterschap
Toekomstkader (2024) verschilt van Gebiedsvisie (2012) en wil Amstelscheg ‘natter, diverser en toegankelijker’
Sluipende verstening, woningbouw bij dorpskernen niet uitgesloten
Toenemende recreatieve druk
Handhaven boerenlandschap en samenwerking met boeren essentieel voor weidevogelbeheer
Documentaire ‘Hé Boe’ toont landschap Ronde Hoep en bijzondere natuurwaarden.
In Wester-Amstel, de perfecte locatie tussen groen en midden in de Amstelscheg, was de belangstelling groot. Op 10 november organiseerde de Stichting Beschermers Amstelland (SBA) een themamiddag over het Toekomstkader Amstelscheg en het weidevogelbeheer in Amstelland. Op de overboekte bijeenkomst wilden bewoners en belangstellenden weten wat de plannen over de toekomst van de Amstelscheg precies inhouden. En zij willen meepraten over besluiten die worden genomen over dit gebied. Met een aantal inleidingen en presentaties (zie onderaan dit artikel) werd kennis gedeeld met de achterban van de Beschermers en werden reacties opgehaald die SBA naar voren zal brengen bij de inspraakmogelijkheden van de provincie Noord-Holland, de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel en waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Wim Zwanenburg, voorzitter van de Stichting Beschermers Amstelland, gaf een overzicht van de bestuurlijke plannen van provincie, gemeenten en waterschap voor het Amstelscheg-gebied en de visie van de Beschermers. Zo legde hij uit dat er toch wel een behoorlijk verschil zit tussen de Gebiedsvisie Amstelscheg uit 2012 en het huidige Toekomstkader Amstelscheg (2024) dat door verschillende overheden eufemistisch slechts als een ‘addendum’ wordt aangeduid. Edwin ter Hennepe, Senior beleidsmedewerker Landelijk Gebied bij Vogelbescherming Nederland, schetste, tijdens een verhelderende presentatie de situatie van het weidevogelbeheer in Nederland. Gieljan Beijen van Agrarisch Collectief Noord-Holland-Zuid verduidelijkte de aanpak van de gebiedscoöperatie om zich in te zetten voor de natuurwaarden op het boerenland.
Tussen de inleidingen en presentaties door keken de aanwezigen naar een veelbelovende trailer, een preview van de documentaire ‘Hé Boe’, over polder De Ronde Hoep. Deze documentaire zal in oktober 2025 als film in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Pim Giel gaf met een fotopresentatie een toelichting op “The making of Hé Boe”.
In een levendige discussie werd door de aanwezigen aangedrongen op juridische versterking van de SBA. Het bestuur werd ook opgeroepen om zich naast de organisatie van de Amstellanddag nog meer in te zetten op de organisatie van themabijeenkomsten en ledenwerving; het vergroten van het draagvlak, een hoger ledental, werd ook als een belangrijke factor genoemd om bestuurlijke invloed te kunnen uitoefenen. Onder het genot van een drankje en een hapje werd de middag afgesloten.
Toekomstkader Amstelscheg
De Amstelscheg is een bijzonder en hooggewaardeerd groenblauw gebied in de gemeente Amstelveen, Amsterdam en Ouder-Amstel, grenzend aan Uithoorn. Het maakt onderdeel uit van het landschap in de Metropoolregio Amsterdam. In het aangrenzende stedelijke gebied vindt forse verdichting plaats door woningbouw. Tot 2040 worden er in stedelijk gebied van Ouder-Amstel en Amsterdam Zuid-Oost ruim 50.000 woningen toegevoegd, oplopend tot 74.000 woningen daarna. Ook bij Amstelveen zullen nieuwe woonwijken worden gerealiseerd. De recreatiedruk is al hoog, maar neemt de komende jaren dus nog verder toe. SBA keert zich niet tegen de woningbouw in gemeenten aan de rand van de Amstelland, maar wil wel dat het open weidse karakter van de Amstelscheg bewaard blijft. Zo vraagt SBA ook aandacht voor de zichtlijnen vanuit de polders en wil het liever geen nieuwe hoogbouw aan de randen van de polders. De SBA vindt ook recreatie belangrijk, maar wil dat deze in goede banen wordt geleid, zodat de uitbreiding van voorzieningen geen negatieve gevolgen heeft voor de natuurwaarden. Zo is SBA positief over de recente bouw van de uitkijktoren bij de Ronde Hoep waarmee de aandacht wordt gericht op ‘beleven’ en educatie. Doorsnijding van de polders met nieuwe fietsroutes acht SBA ongewenst.
Beschermers Amstelland onderschrijft ook de oproep van natuur- en landschapsorganisaties zoals Landschap Noord-Holland, de Natuur-en Milieufederatie Noord-Holland en Natuurmonumenten aan de Provincie Noord-Holland om de Bijzondere Provinciale Landschappen goed te beschermen. De natuurorganisaties roepen Provinciale Staten op om het zorgvuldige ruimtelijk beleid niet overboord te gooien en wildgroei aan nieuwbouwwijkjes rond steden en dorpen te voorkomen. Zij maken zich net als de SBA grote zorgen over de effecten van deze sluipende verstening op het landschap.
Geen ‘straatje erbij’
Noord-Holland kent 32 Bijzonder Provinciale Landschappen waarin het landschap beschermd is. De Amstelscheg werd in 2021 zelfs verkozen als het meest bijzondere! De provincie heeft plannen om de regels te versoepelen door meer woningbouw in landelijke gebied mogelijk te maken. Beschermers Amstelland dringt voor de Amstelscheg aan op handhaving van de bestaande bouwvoorschriften en regels en is gekant tegen het ‘straatje erbij’. De versoepeling van het ruimtelijk beleid van de provincie Noord-Holland is een uitvloeisel van de wens om woonkernen in de Noordkop van Noord-Holland leefbaar te houden, maar deze versoepeling is volgens de Beschermers volstrekt niet nodig voor het druk bevolkte zuidelijke deel van de provincie. Dus ook niet voor de dorpskernen Ouderkerk aan de Amstel en Nes aan de Amstel, waar talrijke grootstedelijke voorzieningen zelfs op fietsafstand liggen. Beschermers Amstelland heeft dit standpunt ook ingebracht bij reacties op de Ontwerp Omgevingsvisies van de gemeente Amstelveen en van de gemeente Ouder-Amstel.
Betere bescherming van weidevogel nodig
Noord-Holland is van oudsher een echte weidevogelprovincie. Van het totaal aantal grutto’s in Europa broedt zelfs 15% in Noord-Holland. In de Amstelscheg ligt een aantal belangrijke weidevogelleefgebieden. Het gaat dan met name om de Ronde Hoep, Middelpolder en Bovenkerkerpolder, maar ook de Duivendrechterpolder is van belang. Landelijk gezien gaat het erg slecht met de weidevogels, maar juist in Amstelland worden enige successen geboekt. Amstelland is ook een belangrijke ‘aanvalsplan Grutto-gebied’.
Om deze gebieden geschikt te houden voor weidevogels, is openheid, het vermijden van verstoring en een optimaal graslandgebruik en oppervlaktewaterpeil (slootwaterpeil) van belang. Door zonering en spreiding van de recreatiedruk moeten weidevogelgebieden rustig blijven en de weidevogels niet worden verstoord.
Nederland is als EU-lidstaat op grond van de Vogelrichtlijn verplicht om de grutto en andere weidevogels én hun leefgebieden te beschermen, maar komt zijn internationale verplichtingen niet na. Op 25 juli heeft de Europese
Commissie een inbreukprocedure ingesteld tegen Nederland, omdat Nederland volgens de Commissie onvoldoende maatregelen neemt om weidevogels, specifiek de grutto, te beschermen. De Europese Commissie roept Nederland in een zogenaamde ’aanmaningsbrief’ op om “doeltreffendere maatregelen te nemen, waaronder bijvoorbeeld de indeling en het beheer van gebieden waar deze vogel in grotere aantallen broedt.” Inmiddels werkt het kabinet aan maatregelen die een invulling geven aan de Vogelrichtlijn. Staatssecretaris Jean Rummenie wil meer geld uittrekken voor maatregelen om boeren over te halen om mee te werken aan de redding van onze nationale vogel, de grutto.
Vogelbescherming Nederland: “Lisdoddeteelt in Amstelland verbieden”
Het is nu de vraag of de maatregelen die in het Toekomstkader Amstelscheg worden voorgesteld wel de juiste zijn. Het meest verontrustende voorstel in het Toekomstkader Amstelscheg is de manier waarop men de bodemdaling en de daarmee samenhangende CO2-uitstoot zou willen tegengaan. Nadat de samenwerkende overheden in het Toekomstkader eerst de weidevogeldoelstelling als uitgangspunt hebben onderschreven geven zij vervolgens aan dat vernatting door het opzetten van oppervlaktewaterpeil in de sloten tot 20 à 40 cm onder maaiveld en het inzaaien van lisdodde zal gaan plaats vinden. Met het voorstellen van natte teelten en een verdere vernatting wordt in het Toekomstkader weer een tegenstelling tussen landbouw en natuur gecreëerd, die voor de weidevogels juist funest is.
In gesprekken met de Stichting Beschermers Amstelland heeft Vogelbescherming Nederland de uitspraak gedaan dat lisdoddeteelt in Amstelland verboden zou moeten worden omdat duidelijk gekozen moet worden voor de bescherming en investering in een optimaal weidevogelgebied. “De teelt van lisdodde is niet inpasbaar in een weidevogelkerngebied. Weidevogels hebben niets aan lisdodden en het heeft ook indirect verstorende werking doordat weidevogels afstand houden tot locaties met deze teelt. Het is geen verzachting dat lisdodden mogelijk goed zijn voor moerasvogels. Moerasvogels hebben voldoende goede leefgebieden elders. Het boerenland is essentieel voor de weidevogels”.
Aanvullend stelt het Agrarische Collectief Noord-Holland Zuid dat de weidevogeldoelstelling voornamelijk gebaat is bij agrarisch gebruik middels mozaiekbeheer en openheid van het landschap. “Lisdodde en pitrusriet werken daar niet aan mee”. Met mozaiekbeheer kan juist een optimalisering van het weidevogelbeheer bereikt worden. “Voor de weidevogels zoals de grutto moet boerenland in stand blijven. De medewerking en inzet van boeren essentieel is in het realiseren van dit beleid. Het is dus een vereiste om de melkveehouderij als economische drager te continueren en faciliteren”. In een bijeenkomst met SBA brachten agrariërs ook naar voren dat in polder De Ronde Hoep de vernatting al verregaand heeft plaatsgevonden. De drooglegging, het niveau van het slootwaterpeil, ligt daar al tot 40 cm onder het maaiveld. De agrariërs wijzen bovendien op de enorme uitstoot van methaan indien een zodanig vernatting zou plaatsvinden dat meer moerasvorming plaatsvindt. Deze methaan wordt veelal beschouwd als een schadelijker broeikasgas dan CO2.
Gemiste kans
Bij de totstandkoming van het nieuwe Toekomstkader Amstelscheg zijn vooral boeren en organisaties die in deze regio geworteld zijn en werken, niet of onvoldoende betrokken. SBA is van mening dat dit een gemiste kans is. Het bestuur van SBA is ook teleurgesteld dat gedeputeerde Rosanne Kocken en de betrokken projectmedewerker het Toekomstkader Amstelscheg niet op een themabijeenkomst met de achterban van Beschermers Amstelland hebben willen toelichten.
LTO Noord heeft inmiddels een brief naar de besturen van provincies, gemeenten en waterschap gezonden waarin de LTO de verbazing over het Toekomstkader uitspreekt omdat LTO Noord niet betrokken is bij de totstandkoming van dit Toekomstkader, ondanks de actieve participatie van agrariërs in de gebiedsprocessen Ronde Hoep en Bovenkerkerpolder.
Hier vindt u op de site van de provincie Noord-Holland een overzicht van het Gebiedsproces Amstelscheg:
Amstelidee en de Rabobank hebben samen besloten om de FREE FASHION pop-up store in Amstelveen mogelijk te maken. Samen met vrijwilligers, steun van particuliere donateurs én van kringloopbedrijf DE BOEM is het inmiddels zeker dat dit initiatief in Amstelveen doorgang kan vinden.
Vanaf BLACK FRIDAY (29 november, 12.00uur, Binnenhof 36-37) zal vijf weken lang elke vrijdag, zaterdag en zondag in deze hippe modewinkel gebruikte kleding GRATIS worden weggegeven.
Onderstaande uit het persbericht van de FREE FASION
“De Pop-up store is een initiatief om ons in Amstelveen veel bewuster te maken van het vervuilende effect van onze koopwoede en wat de textielindustrie allemaal doet om onze behoeften daarbij in te vullen. Onze koopgewoonten zijn niet goed voor ons milieu en ons nageslacht. Locatie: Binnenhof 36-37 Stadshart Amstelveen.
Zo is er nu voldoende kleding voor de komende ZES generaties, wordt er veel kinder- en dwangarbeid ingezet bij de productie van textiel en gebruikt men erg veel chemicaliën, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Als we gewoon in onze kast kijken is er allang FREE FASHION. We hoeven dus voorlopig helemaal niet meer te produceren!
Om dit vrolijk en positief onder de aandacht te brengen zal deze pop-up store ELKE BEZOEKER drie gratis kledingstukken geven tot en met eind december. Vijf weken lang hoopt FREE FASHION in samenwerking met (o.a.) de gemeente, de Kringloopwinkel en de Rabobank op een prettige en vrolijke manier te laten weten dat je prima circulair kunt shoppen en dat er maar een kleine gedragswijziging nodig is voor een grote impact.
Zowel Stichting Amstelidee als de Rabobank steunen al jaren maatschappelijke initiatieven in Amstelveen. “Bij Rabobank geloven we in het ondersteunen van lokale initiatieven die bijdragen aan een duurzamere en inclusievere samenleving,” aldus Annemarie Basjes, directeur Rabobank Amstel en Vecht.
Duizenden kinderen verwelkomden op zaterdag 16 november Sint en zijn Pieten langs hun route door Amstelveen en op het Stadsplein. De intocht werd opgesierd door dansgroepen van De Schakel, Buenting Sport en andere dans- en musical Pieten. Sint beloofde bovendien dat iedereen zijn schoen mocht zetten. Mooi kinderfeest!
Op vrijdag 6 december a.s. bent u van harte welkom op de Vitaliteitsmarkt bij BijKlaasje in Amstelveen. Ontmoet zorg- en welzijnsexperts en krijg tips over vitaal ouder worden!
Could not extract full content, selector may need to be updated.
De foto-expositie “Ongedocumenteerd en op leeftijd” is afgelopen oktober in Amstelveen georganiseerd door Participe, de Regenboog Groep en de Titus Brandsma Kerk en is bijzonder goed bezocht. De tentoonstelling was al wandelend tussen de locaties in de wijk Bankras/Kostverloren te bezoeken in Wijkcentrum Alleman, Ontmoetingscentrum Bij Klaasje en de Titus Brandsma Kerk.
Bezoekers waren onder de indruk en geraakt door de indringende foto’s van fotografe Mona van den Berg.
Het doel van de expositie was het onder de aandacht brengen van de moeilijke situatie waarin deze mensen leven, die al decennia in Nederland verblijven, met toenemende kwetsbaarheid naarmate ze ouder worden.
Voor elkaar en met elkaar, daar staat Amstelidee voor.
By the way, de tentoonstelling is alweer op reis naar een volgende locatie.
Wij vragen u vriendelijk geen kleding bij de Kledingbank in te leveren tot en met 5 januari 2025. In het nieuwe jaar bent u op maandagen van 09.00 – 13.00 uur weer welkom om uw kleding in te leveren.
Achttien meter hoog met 100 traptreden torent de woensdag 6 november geopende uitkijktoren boven het polderlandschap van de Rondehoep uit. Wethouder mevrouw Koek – Baks van Ouder-Amstel en Jet van Wijngaarden, bedenkster van de torennaam Het Poldernest, onthulden samen het informatiebord van de nieuwe toren.
Brassband Toeters en Bellen zorgde voor een muzikaal onthaal van alle genodigden, waaronder naambedenkster Jet en haar klasgenoten van de Jan Hekmanschool. Voorafgaand aan de opening genoot iedereen in de tent naast de toren van een honing- en kaasproeverijen van Imkervereniging Amstelland en de Boeren van Amstel.
Documentaire Rondehoep
Filmmaker Pim Giel gaf een presentatie over de vorderingen van zijn documentaire over de Rondehoep. De aanwezigen werden getrakteerd op een preview, waarna zangers Nikki Shoza de openingstune van de documentaire live vertolkte.
Beklimmen toren
Na de onthulling van het informatiebord met de nieuwe naam van de toren, konden alle aanwezigen de toren beklimmen om te genieten van het uitzicht. De toren biedt zowel zicht op de werkzaamheden aan de A9 Badhoevedorp-Holendrecht als op de historische Amstelscheg.
Permanent
Het oorspronkelijk tijdelijke uitkijkpunt zou na afronding van de wegwerkzaamheden weer verdwijnen. Stichting Beschermers Amstelland pleitte voor een permanente toren vanwege het uitzicht op het karakteristieke eeuwenoude open polderland en het weidevogelgebied. Recreatieschap Groengebied Amstelland, verantwoordelijk voor beheer, onderhoud en ontwikkeling van omliggende recreatiegebieden, zag een recreatieve en educatieve meerwaarde in de toren. Daarom is er een uitkijktoren met een permanent karakter gerealiseerd.
Toren met tuin
De open structuur van de toren past goed in het weidse landschap. Er is gekozen voor bouwen met robuuste materialen die tegen een stootje kunnen. De stalen wenteltrap wervelt zich op een speelse manier naar boven. Informatieborden op de toren geven uitleg over de wegwerkzaamheden, de Ronde Hoep en de cultuurhistorie van de omgeving.
In het gebied rond de toren is eerst een tijdelijke tuin aangelegd met bankjes, picknicktafels, een aantal speelplekken met zand en graafmachientjes en een insectenburcht voor onder andere solitaire bijen zoals de metselbij. In het voorjaar verschijnt er nog een educatieve honingenbijentoren, omdat verplaatsing van een bijenvolk niet mogelijk is in de winter. Na afronding van de werkzaamheden aan de A9 wordt de tuin uitgebreid met diverse soorten bomen waaronder fruitbomen met appels en pruimen. De bloemen in het kruidenrijke grasland bieden voedsel voor de bijen en andere insecten. De inrichting van het terrein is gericht op maximale biodiversiteit. Langs de Polderweg komt een speciaal pad om het terrein voor voetgangers toegankelijk te maken. Het Recreatieschap Groengebied Amstelland draagt zorg voor het dagelijks beheer en onderhoud van de toren en het omliggende groen.
Buurbouw
Buurbouw is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en gemeente Ouder-Amstel. In opdracht van Rijkswaterstaat verbreedt aannemer VeenIX de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Naast het verbreden van de A9, wordt ook de leefbaarheid vergroot. Buurbouw creëert meerwaarde voor de omgeving tijdens de aanleg van de A9.. Bouwen veroorzaakt overlast maar biedt ook kansen. Want met een groot bouwproject als de A9 is er ineens van alles aanwezig: kilometers aan bouwhekken, allerlei materialen, zand en grond, bouwvakkers als potentiële klanten, stageplekken, een stoer decor en ervaring en nog veel meer. Buurbouw zoekt lokale initiatieven die we met dit project kunnen ondersteunen; een samenwerking tussen buurt en project.
De emotie van beeldende kunst wordt in deze expositie schitterend verrijkt door de combinatie met muziek. Het museum selecteerde kunstenaars die een bijzondere serie hebben gemaakt waarin zij hun emoties en gevoelens naar voren brengen door middel van bloemen en de natuur. De bekende pianist en componist Mike Boddé liet zich door hun werk inspireren en schreef bij elke serie speciaal voor de tentoonstelling muziek. De muziek voegt een extra dimensie toe aan de beleving van de beeldende kunst.
Het museum organiseert speciale rondleidingen buiten de normale openingstijden waarin bezoekers deze combinatie kunnen ervaren via het audiosysteem van het museum. De muziek wordt dan in de grote zalen van het museum afgespeeld en onze gids vertelt natuurlijk ook méér bij de kunst.
Last but not least, het Flower Art Museum maakt zich sterk om mensen die zelf niet meer zo mobiel zijn met hulp van het museum toch de expositie te bezoeken. Met elkaar voor elkaar, daar staat Amstelidee ook voor.
“De voorstelling, die het team van ‘Music All In’ gisteren organiseerde in wijkcentrum Middenhof, was zeer geslaagd. De zaal zat bomvol met ouderen, die genoten van de muziek. De band THE BAYOU MOSQUITOS speelde swingende muziek uit Texas, Louisiana en Mexico. Dit werd afgewisseld met populaire songs, vertolkt door het barbershopkwartet S.P.A.M. De voorstelling werd gepresenteerd door Co Dop. Dit muziekfestijn werd mede mogelijk gemaakt door stichting Amstelidee. De foto’s zijn gemaakt door Myra (Gondelkoerier) en Inge (Music All In).”
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in wijkcentrum De Meent bedankte wethouder Herbert Raat de vrijwilligers van ANWB AutoMaatje Amstelveen voor hun inzet en betrokkenheid.
Could not extract full content, selector may need to be updated.
Het Amstelland, de groene long van Amsterdam, staat onder druk. De verstedelijking neemt toe en dit heeft gevolgen voor ons allemaal. Maximaal invloed uitoefenen op plannen van gemeenten, provincies en andere instanties zie ik als een enorm belangrijke taak, mede daarom ben ik in 2023 voorzitter geworden van de Stichting Beschermers Amstelland.
Samen met de andere bestuursleden zijn we scherp op wat er gebeurt, dienen we zienswijzen in en laten we onze stem horen op voorgenomen beleid, dat niet altijd helder en transparant wordt gecommuniceerd. Vanuit mijn eerdere rollen als bestuurder bij o.a. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de Provinciale Staten Noord-Holland weet ik hoe de lijntjes lopen. Wij brengen onze bezorgdheid en ideeën voortdurend onder de aandacht en zijn gesprekspartner in het aandragen van alternatieven. Een luis in de pels, daar waar het om bescherming van het open landschap gaat. Daarnaast laten wij natuurlijk ook graag de schoonheid en diversiteit van dit landschap zien, door de organisatie van de jaarlijkse Amstellanddag en themabijeenkomsten.
Kijkend richting de toekomst heeft het bestuur zich dit jaar vernieuwd en uitgebreid. Dave Kiwi nam bij de Amstellanddag 2024 afscheid van het bestuur. Wij zijn hem dankbaar voor zijn jarenlange inzet! Daarnaast zijn we erg blij met de toetreding van Cornelia van der Weijden als algemeen bestuurslid en een groeiend team van enthousiaste vrijwilligers, waaronder Dick Aanen, die ons redactioneel ondersteunt. Veel leesplezier in deze herfsteditie van de nieuwsbrief en ik spreek u graag op een van onze bijeenkomsten of elders in het Amstelland! Het Amstelland, de groene long van Amsterdam, staat onder druk. De verstedelijking neemt toe en dit heeft gevolgen voor ons allemaal. Maximaal invloed uitoefenen op plannen van gemeenten, provincies en andere instanties zie ik als een enorm belangrijke taak, mede daarom ben ik in 2023 voorzitter geworden van de Stichting Beschermers Amstelland.
Wim Zwanenburg voorzitter
____
In deze editie (met links naar andere posts op onze website):
In december 2021 verscheen ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de droogmakerij het boek ‘Bovenkerkerpolder, open, stil, groen, duurzaam’, geschreven door Hans Noltes. Dit o.a. door de Stichting Beschermers Amstelland (SBA) gesponsorde boek verscheen in een beperkte gedrukte oplage, maar het bestuur van de SBA vindt verdere verspreiding door middel van een digitale heruitgave belangrijk. De verhalen en interviews geven de geschiedenis van de polder weer, maar ook de actuele ontwikkelingen en een toekomstbespiegeling.
”Ik heb het boek met grote belangstelling gelezen, want het geeft een heel goede dwarsdoorsnede van wat er in een polder allemaal gebeurt. Veel bewoners en gebiedsbestuurders hebben daar vaak geen idee van", zegt Wim Zwanenburg, voorzitter van de SBA. “Ook voor beleidsmakers en bestuurders van waterschap, provincie en gemeente is dit een interessant en belangrijk boek om meer gebiedskennis op te doen”. In het boek komen onder meer recente ontwikkelingen op het gebied van water- en weidevogelbeheer, recreatie, energietransitie en duurzame zuivelproductie aan de orde.
Het bestuur van SBA besloot tot een digitale heruitgave en met een Pdf op de eigen website het boek een ruimere verspreiding te geven. Sociaal geograaf Hans Noltes werkt inmiddels aan een volgend project, een boek over polder De Ronde Hoep.
De pdf is gratis te downloaden, maar we willen wel vragen Hans Noltes te steunen voor de kosten van zijn volgende project. Dit kan door een vrijwillig te kiezen bedrag te storten op NL96RABO0302358870 t.n.v. J. Noltes.
Dacht je dat er al genoeg geschreven was over paddenstoelen. Niks ervan Henk Breij gaat nog even door. Dit keer gaat zijn column over Medicinale schimmels en paddenstoelen.
In het Alzheimer Café op donderdag 24 oktober a.s. gaat gespreksleider Job van Amerongen in gesprek met notaris Kienhuis over het levenstestament. Van harte welkom in Wijkcentrum Middenhof!
Could not extract full content, selector may need to be updated.
Wijken waar alle buurtbewoners, en dus ook kwetsbare mensen, welkom zijn. Dat is de kern van W in de Wijk, een samenwerking van Participe Amstelland, GGZ inGeest, TEAM ED en gemeente Amstelveen.
Could not extract full content, selector may need to be updated.
Het café in zonder je telefoon? Dat is de huisregel van het Offline Café. Op veel plaatsen in Nederland en daarbuiten zijn al bewegingen om weer offline te connecten met anderen. Nu ook in Amstelveen!
Could not extract full content, selector may need to be updated.
Rabobankleden van de coöperatieve vereniging Amstel en Vecht hebben tijdens de jaarlijkse stemperiode in september jl. bepaald welke financiële bijdrage de deelnemende clubs en verenigingen ontvangen. Naar rato van het aantal stemmen op een organisatie of vereniging werd de totale ‘pot’ door de Rabobank verdeeld. Rabobank geeft ieder jaar een deel van het resultaat terug aan verenigingen en organisaties in de eigen regio. Uiteindelijk doel hiervan is om deze verenigingen en organisaties toekomstbestendiger te maken. Zie voor meer info: www.rabobank.nl/clubsupport
Voor de Stichting beschermers Amstelland is een bedrag van € 1.553,01 beschikbaar gesteld. Dit bedrag werd begin oktober door vertegenwoordiger David Zuidhof van de Rabobank in de vorm van een cheque persoonlijk overhandigd aan onze bestuursleden Wes Korrel en Jos Vrolijk.
David Zuidhof van Rabobank overhandigt de cheque aan SBA bestuursleden Wes Korrel en Jos Vrolijk
Wij willen hierbij iedereen bedanken voor hun stem en steun. En uiteraard vooral ook de Rabobank danken voor het ter beschikking stellen van dit geld voor de maatschappelijke doelen in de regio. Het bedrag van de cheque zal door Stichting Beschermers Amstelland met name besteed worden aan de organisatie en invulling van de 17e Amstellanddag die gepland is op zondag 1 juni 2025.
De inhoudelijke bijdragen werden onderbroken door een Intermezzo met een preview van de film ‘Hé Boe’ van Pim Giel, een documentaire over polder De Ronde Hoep. Er zal ook ruimte voor zijn vragen en discussie. De bijeenkomst werd afgesloten met een drankje en een hapje.
Presentaties
De Amstelscheg
De Amstelscheg is een bijzonder en hooggewaardeerd groenblauw gebied in de gemeente Amstelveen, Amsterdam en Ouder-Amstel, grenzend aan Uithoorn. Het maakt onderdeel uit van het metropolitaanse landschap in een dynamisch en hoog-stedelijk deel van Noord-Holland. Het gebied is door de provincie beschermd als Bijzonder Provinciaal Landschap.
Om de kwaliteiten van de Amstelscheg te beschermen is in 2011 het Gebiedsperspectief Amstelscheg inclusief beeldkwaliteitsplannen vastgesteld door de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de Provincie Noord-Holland. Dit perspectief geeft richting voor de beoordeling en ruimtelijke inpassing van initiatieven in het gebied en doet voorstellen gericht op het behoud en de versterking van met name de ruimtelijk landschappelijke kwaliteit en recreatieve mogelijkheden. Dit gebiedsperspectief is opgenomen in de provinciale verordening en (gedeeltelijk) in gemeentelijke bestemmingsplannen.
Sinds 2020 komt het Bestuurlijk Overleg Amstelscheg tussen de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel, Waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek en provincie Noord-Holland weer bij elkaar. Reden hiervoor is de toenemende druk op het gebied vanwege de grootschalige stedelijke ontwikkelingen aan de randen van de Amstelscheg, bodem en watervraagstukken, de transitie van de landbouw en energievoorziening en de toenemende recreatieve behoefte. De Stichting Beschermers Amstelland volgt deze overheden kritisch en dient zo nodig Zienswijzen of een beroep in tegen ruimtelijke plannen.
Hier vindt u op de site van de provincie Noord-Holland een overzicht van het Gebiedsproces Amstelscheg:
Wijkcentrum Pluspunt aan de Smeenklaan in Amstelveen wordt vernieuwd. Onder meer het Atelier is al opgeknapt. Een ruimte voor bijeenkomsten, vergaderingen en ook creatieve cursussen. De eerste stappen van de vernieuwing zijn feestelijk gevierd.
Could not extract full content, selector may need to be updated.
Als je heel nieuwsgierig bent naar alles wat een paddenstoel een paddenstoel maakt? Welke soorten er zijn en hoe ze wel of niet goed samenleven met hun omgeving? Welke vormen en maten ze hebben. Welke eetbaar zijn en welke je maar één keer kan eten. Zijn ze er het hele jaar door?
De fototentoonstelling 'Ongedocumenteerd en op Leeftijd' toont 23 gezichten en verhalen van ongedocumenteerde ouderen in Nederland en vraagt aandacht voor hun kwetsbare situatie. Met foto’s van fotograaf Mona van den Berg. De expotitie is in de maand okt
Could not extract full content, selector may need to be updated.
De fototentoonstelling 'Ongedocumenteerd en op leeftijd' toont 23 gezichten en verhalen van ongedocumenteerde ouderen in Nederland en vraagt aandacht voor hun kwetsbare situatie. Met foto’s van fotograaf Mona van den Berg. De expotitie is in de maand oktober te zien in Amstelveen verdeeld over drie locaties in de wijk Bankras.
Mona van den Berg volgde drieëntwintig mensen die al decennia lang in Nederland wonen, maar om diverse redenen nooit verblijfspapieren hebben gekregen. Ze zijn nu oud, hebben lichamelijke gebreken en leven aan de rand van de maatschappij.