Door: Conny Vos. Omringd door groene varens in de kassen van Sander en Kelly Raadschelders openden wethouders Sven Spaargaren en zijn Uithoornse collega Jan Hazen zaterdagochtend Kom in de Kas met het doorknippen van een lint. Beide wethouders vertelden in hun speech dat ze vroeger op een kwekerij hadden gewerkt. Spaargaren noemde de kwekers de ‘ruggengraat van de lokale economie’, die producten maken waar mensen blij van worden. “Zij zorgen ervoor dat wij kunnen genieten van verse, gezonde en duurzame producten, rechtstreeks uit onze eigen regio.” Ook Hazen noemde het gebied van groot belang voor de lokale economie. “Veel van onze inwoners verdienen hun inkomen in deze sector. Dat is de belangrijkste reden dat wij als samenwerkende gemeenten veel energie steken in het in stand houden en toekomstbestendig maken van dit gebied.” Thema dit jaar was Groene Liefde, dat was ook terug te zien in het creatieve bloemstuk van Christa Snoek waar alle producten van de deelnemende kwekers in verwerkt waren.
Zeven bedrijven in de gemeente Uithoorn en Aalsmeer zetten deze zaterdag hun deuren wijd open. Medewerkers vertellen graag over hun werkzaamheden en omdat het werk ondertussen gewoon doorgaat is ook het proces van stekje tot plant goed te volgen. Mede door het mooie weer komen veel mensen op de fiets. Bezoekers tonen zich onder de indruk van de grootte van de kassen en de lange rijen planten. “Normaal rijden we voorbij de kassen en heb je geen idee wat er zich binnen afspeelt,” zegt een bezoeker die geniet van een kopje koffie met een nog warme stroopwafel bij de firma Raadschelders.
Stel je vraag
Hier in de kassen op de Achterweg worden meer dan vijftien verschillende soorten varens gekweekt. Begonnen als stekstekende scholier werkt Anne nu als verkoper binnendienst. “We leveren onder andere aan tuincentra, niet aan particulieren.” Hoewel vandaag wel wat potjes verkocht worden door behulpzame meisjes met roze shirtjes aan. Het overige personeel draagt een blauw T-shirt met de tekst ‘Stel mij je vraag’. De Poolse Luka geeft antwoord in het Engels. “Ik doe het werk met mijn hart, geen stress en voorzichtig met de plantjes. Ik heb een aardige baas.” Eigenaren Sander en Kelly Raadschelders hebben het bedrijf overgenomen van hun ouders die zo hier en daar nog ondersteunen. Vorig jaar werd het bedrijf met twee hectare uitgebreid en in Zevenhoven is nog een locatie.
Opleiding in het groen
Bij Raadschelders staat een informatiestand van Yuverta waar verteld wordt over de mbo-opleidingen in het groen. “Wij doen al jaren mee,” vertelt Charlotte Braat, adviseur marketing en communicatie van Yuverta, “niet alleen om naamsbekendheid te krijgen, maar we werken ook veel samen met deze bedrijven bijvoorbeeld voor stageplekken.” Er is een veiling nagebouwd waar bezoekers op een knop mogen drukken om een plantje te scoren en het echte veilinggevoel te ervaren. Veel mensen wagen een gokje. Kinderen kunnen een pen pimpen met droogbloemen, terwijl hun ouders een kopje koffie drinken.
Vijf uur gereden
Met het evenement hoopt de organisatie van Kom in de Kas het imago van de tuinbouwsector te verbeteren en de jeugd enthousiast te maken voor het werk.
Een groep jonge mensen is op uitnodiging van de Rabobank naar Kom in de Kas gekomen. “Wij zijn van de organisatie Life Skills uit Amsterdam-Zuidoost en we willen deze vijftien leerlingen laten zien dat er een wereld schuilt achter ons eten,” vertelt een begeleidster. De meesten zijn nog nooit in een kas geweest en ze kijken hun ogen uit. “Dat ziet er cool uit,” wijst een van de jongens naar de efficiënte machines. Een dame van de Rabobank legt hen verschillende dingen uit en er wordt geïnteresseerd geluisterd hoe de stekjes in een potje moeten en hoelang het duurt voordat ze daarna in de winkel te koop zijn. Hetzelfde proces wordt gadegeslagen door twee Duitse echtparen. Vijf uur hebben ze gereden om deze dagen bij de Nederlandse kwekers te gaan kijken. Zelf kweken ze vooral groenten.
Mooi werk
Een gezin met jonge kinderen heeft ook zelf een kwekerij, maar gaat deze dagen graag bij anderen kijken. De zoon vindt vooral de machines interessant en zijn zusje vindt de roze bloemen het mooist.” Die zijn vooral te vinden bij een kwekerij verderop aan de Achterweg. Bij HPD staan rijen vol potrozen van wit naar dieprood. Zeven miljoen per jaar verkopen ze er, vertelt bedrijfsleider Marijn. Het bedrijf deed in 2019 ook al mee en wil graag laten zien dat het mooi werk is. Veel is geautomatiseerd, maar mensen zijn nog altijd nodig. Van grote karren worden de planten op een lopende band geplaatst, een ander zet er een informatiekaartje bij en een volgende vult een doos met de planten. De doos gaat over een transportband en daar worden meerdere dozen bij elkaar gebonden, klaar voor transport, voornamelijk naar het buitenland.
Klaar om te rapen
“Het is afwisselend werk,” vertelt medewerker Herwin, “het gaat altijd door, zes dagen per week.” De groep luisteraars moet even verplaatsen, want een rij rozen wordt op een andere plek gezet. “Deze zijn bijna klaar om te rapen.” Het bedrijf gebruikt biologische bestrijdingsmiddelen zoals aaltjes, vliegjes en spinnetjes, sommigen zo klein dat ze alleen door een microscoop te zien zijn. Een dapper jongetje laat een meelworm op zijn hand wriemelen. Een meneer heeft meer belangstelling voor de zakjes met insecten. Zo is er voor iedereen genoeg te beleven deze dag. “De kans om te zien wat er in de kassen gebeurt, krijgen we niet vaak en we mogen er best trots op zijn,” vindt een mevrouw die met een tas vol planten weer naar huis gaat.
(Foto’s Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Veiling Kudelstaart.)

Het bericht Indrukwekkend kijkje in de kassen verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.