❌

Lees weergave

Na Jaar van de wesp nu een goed wespenjaar?

Dit jaar zou weleens een bijzonder goed wespenjaar kunnen worden. Nadat het in 2024 – nota bene het Jaar van de wesp – velen opviel dat er maar weinig wespen te zien waren, zijn de voorboden voor 2025 erg goed. De waarnemingen op waarneming.nl geven daar al een indicatie voor, en de Wespenstichting krijgt dagelijks al vele hulpaanvragen. Deze signalen wijzen op een mogelijk goed wespenjaar, maar het weer kan nog roet in het eten gooien.

Ruim de helft meer dan vorig jaar

Op waarneming.nl zijn tot 14 april dit jaar al 2034 waarnemingen van de zes meest voorkomende sociale wespensoorten in Nederland gedaan. Dat is 60 procent meer dan in 2024, toen er ruim 1300 waarnemingen van deze zes soorten zijn gemeld. Deze cijfers zeggen op zich nog niet alles. Zo was 2022 een heel goed wespenjaar, terwijl het aantal meldingen toen lager lag dan in 2024, wat als een heel slecht wespenjaar wordt gezien. Een nat voorjaar, waarin alleen maart een droge maand was, en een evenzo nat begin van de zomer hebben in 2024 bijgedragen aan een slechte start van veel wespennesten, die in dat jaar dan ook niet slaagden.

Dit betekent dan ook dat de huidige cijfers vooral een eerste indicatie zijn en dat een voorspelling voor 2025 niet met zekerheid te maken is. Het voorjaar is relatief droog geweest en de temperaturen zijn sinds half maart erg gunstig voor insecten, en daarmee ook voor wespen, maar een lange natte periode zou altijd nog ongunstig kunnen uitpakken voor de jonge wespennesten. Wanneer er dit jaar weer een lange natte periode volgt, kan dat er alsnog voor zorgen dat veel wespennesten het einde van het seizoen niet halen.

Jaren lastig te vergelijken

Daarnaast speelt volgens de Wespenstichting mee dat steeds meer mensen waarneming.nl zijn gaan gebruiken, waardoor de jaarlijkse waarnemingen niet een op een met elkaar te vergelijken zijn. “We zien dit jaar echter ook een forse toename van het aantal hulpaanvragen, terwijl het wespenseizoen eigenlijk nog nauwelijks is begonnen”, zegt Wespenstichting-voorzitter Sjoert Fleurke. De voorzitter nuanceert ook deze cijfers door te vermelden dat de groeiende bekendheid van de Wespenstichting bovendien bijdraagt aan het aantal aanvragen. “We zien eigenlijk jaarlijks het aantal vragen en hulpaanvragen via onze website toenemen, omdat we steeds bekender worden. We hebben nu dagelijks meer websitebezoekers dan in juli vorig jaar, en het aantal vragen dat we nu krijgen is heel opvallend, zo aan het begin van het seizoen.”

Droge winter is gunstig

Entomoloog Aglaia Bouma van Naturalis bevestigt de observatie van Fleurke. “Hoewel er vorig jaar relatief weinig koninginnen geproduceerd zullen zijn, zie ik zelf nu toch vrij veel koninginnen, dus dat is hoopvol”. Dat komt door een droge winter, aldus Bouma: “Dat betekent dat weinig koninginnen overmand zijn door schimmels en de winter overleefd hebben. Als het een warm en niet te nat seizoen wordt, kunnen veel nesten succesvol uitgroeien.”

Zachte winters zijn beslist geen gunstige omstandigheden voor overwinterende wespen, bevestigt Fleurke. “Wespenkoninginnen hebben lage temperaturen nodig om een goede winterslaap te vatten, bij hogere temperaturen ontwaken ze tussendoor, wat ze nogal wat energie kost. Dat is beslist niet gunstig. Daarnaast zijn zachte winters vaak nogal vochtig, waardoor schimmels om zich heen kunnen grijpen.”

Paniek niet nodig

Een goed wespenjaar wordt al snel als een jaar met “wespenoverlast” betiteld. Dat is onnodige paniek volgens Fleurke. “Overlast is een subjectief gegeven, en als er al sprake is van overlast, is dit eigenlijk altijd lokaal.” Bouma wijst op de functie van wespen binnen het ecosysteem: “Ze jagen op insecten waar er heel veel van kunnen zijn, zoals vliegen, rupsen en muggen en zijn daarmee biologische dierplaagbeheersers, ze ruimen kadavers op en bestuiven planten..”

Wie een wespennest aantreft hoeft dan ook niet direct in actie te komen. Volgens de Wespenstichting slaagt slechts circa 10% van alle embryonale nestjes, en is afwachten tot de eerste werksters verschijnen het verstandigst. Als een nest toch slaagt, zijn er maatregelen mogelijk die natuur- en diervriendelijk zijn, en meestal minder kosten dan het inschakelen van een ongediertebestrijder. In het uiterste geval kan een wespennest verplaatst worden, waardoor er geen gif nodig is. Dat gif doodt wespen namelijk niet meteen, waardoor ze het meenemen de natuur in en waarmee ze ook andere insecten besmetten.

Kentering bij gemeenten

Er is ook een kentering gaande bij gemeenten in Nederland. Zo nam de gemeenteraad van Almere onlangs de Nota Dieren aan, waarin staat dat de gemeente wespennesten zo veel mogelijk ongemoeid laat, en nesten die niet veilig kunnen blijven zitten, verplaatst worden. Op de website van de Wespenstichting valt te lezen dat in de afgelopen jaren grote gemeenten als Amsterdam, Utrecht, Enschede en Apeldoorn de adviezen op de gemeentelijke websites hebben aangepast.

Auteur: Nathan Veenstra

Foto: Nathan Veenstra

Lezing over vrijheid tijdens Bevrijdingsdag in Museum JAN

Amstelveen – Wat betekent vrijheid écht? En hoe verhoudt die zich tot de grenzen die we zelf of elkaar soms opleggen? Op zondag 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in het Oude Dorp, organiseert Stichting Amstelveen Oranje een bijzondere vrijheidslezing in Museum JAN. De spreker is niemand minder dan socioloog, journalist en documentairemaker drs. Willem de Haan.

De Haan, onder meer bekend als redacteur van het Vredesmagazine en mede-initiatiefnemer van een nieuwe vredesbeweging in Nederland, neemt zijn publiek mee in een persoonlijk en confronterend verhaal. In 1979 was hij totaalweigeraar: hij weigerde de dienstplicht én de gangbare alternatieven, wat hem achttien maanden celstraf opleverde in een militaire gevangenis. Met deze ervaring als uitgangspunt belicht hij de paradox van vrijheid: hoe vrijheid zonder beperkingen eigenlijk niet kan bestaan.

Een lezing die je aan het denken zet
Tijdens de bijeenkomst onderzoekt De Haan met de bezoekers vragen als: wat betekenen vrijheid en verantwoordelijkheid in deze tijd? Hoe werkt vrijheid op individueel niveau én in groepsverband? En hoe verhouden idealen zich tot praktische keuzes? Aan de hand van scherpe stellingen en een interactieve dialoog nodigt hij het publiek uit om mee te denken en te reflecteren.

Programma
De vrijheidslezing vindt plaats van 16:00 tot 18:00 uur in de grote zaal van Museum JAN. De inloop is vanaf 16:00 uur met koffie en thee. Om 16:30 uur start de lezing, gevolgd door een interactieve dialoog en vragenronde om 17:30 uur.

Iedereen is welkom
De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. De lezing maakt onderdeel uit van het bredere Bevrijdingsfestival in het Oude Dorp van Amstelveen, waar muziek, kinderactiviteiten, en ontmoetingen samenkomen. Een moment van verdieping in een dag van vieren.

Meer informatie over Willem de Haan is te vinden via zijn website: www.willemdehaan.nl

📍 Vrijheidslezing door Willem de Haan
🗓 Zondag 5 mei 2025, 16:00 – 18:00 uur
📌 Museum JAN, Amstelveen

Georganiseerd door Museum Jan in samenwerking met Stichting Amstelveen Oranje.

Foto: Willem de Haan

Auteur: Michal van Dantzig

 

Lintjesregen: drie Koninklijke Onderscheidingen in Ouder-Amstel

Vrijdag 25 april 2025 heeft burgemeester Susanne de Roy van Zuidewijn ter gelegenheid van de jaarlijkse Algemene Gelegenheid aan drie inwoners van Ouder-Amstel mogen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om hen te benoemen in een ridderorde. De heren Henk Peter Blok en Sander Boelen en mevrouw Gabrielle Lammers werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De lintjes werden uitgereikt in de trouwzaal van het gemeentehuis in de aanwezigheid van vele gasten.

De heer Henk Peter Blok
De heer Blok was er al vroeg bij. In 1980 begon hij al met vrijwilligerswerk. In het begin waren zijn activiteiten voornamelijk gericht op sport, met name op voetbal. Maar zijn activiteiten breidden zich als een olievlek uit. In de jaren daarna leverde hij ook op financiële en maatschappelijke terreinen steeds vaker een substantiële bijdrage.

  • Hij vervulde talloze rollen bij O.N.S. Sneek: leider van een pupillenteam, scheidsrechter bij jeugdwedstrijden, lid van allerlei commissies en als speaker bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal.
  • Bij de werkgroep Schoolvoetbal toernooi Amsterdam Zuidoost was hij van 1994-2019 een onmisbare steunpilaar. Hij zorgde voor heldere communicatie, maakte onder meer notulen en programmaboekjes. Op de drukbezochte wedstrijddagen bemenste hij het secretariaat en ontving honderden kinderen, voornamelijk uit minderbedeelde gezinnen en vaak onbekend met sporten in verenigingsverband.
  • Al 30 jaar werkt hij aan het verbeteren van het sportlandschap in Amsterdam Zuidoost. Doelstelling hierbij is om laagdrempelig aanbod te creëren en bewoners te stimuleren naar structurele beweging/lidmaatschap. Hij heeft bijgedragen aan vele, kleine en grote activiteiten, waaronder het activeren en motiveren van de senioren community. Die mondde uit in de lokale stichting 55+ Senioren sport en bewegen. Hij was verder zeer betrokken bij verschillende sportverenigingen.
  • Zijn inzet bij de stichting Maatschappelijk Makelaars, sinds 2014, was cruciaal. Deze stichting houdt zich bezig met armoedebestrijding door het zoveel mogelijk wegnemen van kansenongelijkheid binnen de gemeenschap van Amsterdam Zuidoost. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals huiswerkbegeleiding, het regelen van voedselpakketten voor buurtbewoners, wijkprojecten en educatieve dagtochten.

Daarnaast heeft decorandus verschillende boeken geschreven en is hij actief als verslaggever. Hij verzorgt wekelijks sportnieuws uit Amsterdam Zuidoost via www.zuidoostbeweegt.nl; publiceert wekelijks 1-3 artikelen in Het Weekblad voor Ouder-Amstel; en hij verzorgt de informatie over alles wat speelt in Duivendrecht op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, sport, cultuur en verenigingen via www.dorpduivendrecht.nl.

In de gemeente Ouder-Amstel is hij een echte verbinder en een graag geziene inwoner.

Burgemeester Susanne de Roy van Zuidewijn: ‘Jouw enthousiasme, positiviteit en gedrevenheid stimuleert en inspireert anderen en dat al ruim 40 jaar. Geen moeite is je te veel. Je inbreng als vrijwilliger staat buiten kijf. Maar het is de persoon Henk Peter, loyaal, vriendelijk en altijd oprecht betrokken die jou tot die verbinder in hart en nieren maakt.’

 Mevrouw Gabriëlle Lammers
Mevrouw Lammers zet zich al 34 jaar onvermoeibaar als vrijwilliger voor IJsclub De Amstelbocht te Ouderkerk aan de Amstel. Op zesjarige leeftijd werd decoranda lid van de ijsclub en vanaf 1990, op 22-jarige leeftijd, begon zij schaatsles te geven. Inmiddels is zij bijna 30 jaar actief lid van het bestuur, waarbij zij niet alleen het langst zittende bestuurslid is, maar ook een zeer belangrijke steunpilaar.

Zij verrichtte en verricht een scala aan activiteiten:

  • Als coördinator zorgt decoranda al ruim 30 jaar dat circa 140 kinderen in basisschoolleeftijd schaatsles krijgen bij De Amstelbocht. Voor elke groep van 10-12 kinderen regelt zij twee trainers/begeleiders en borgt zij de kwaliteit van de lessen.
  • De ledenadministratie van het jeugdschaatsen en de communicatie naar alle ouders
  • Zij fungeert als aanspreekpunt voor vijf schaatsverenigingen die jeugdschaatsen geven, om te zorgen dat dit in goede banen loopt.
  • Zij is verantwoordelijk voor de organisatie van extra activiteiten, zoals Elfstedentochten met Friese huisjes bij de elf stempelposten, clubavonden, sinterklaasvieringen, de afsluiting van het seizoen waarin examens voor alle kinderen worden afgenomen en de bedankbarbecue voor de trainers en begeleiders
  • Tenslotte mobiliseert zij vrijwilligers als er natuurijs is zodat er op de landijsbaan geschaatst kan worden in Ouderkerk aan de Amstel.

Decoranda staat bekend als een tomeloos enthousiaste en zeer betrokken vrijwilliger, die zorg draagt voor iedereen op de ijsclub. Geen moeite is haar te groot, ondanks dat er regelmatig improvisatie nodig is als begeleiders zich onverwacht afmelden, of het weer eens giet van de regen. Door weer en wind staat zij klaar voor de vereniging en “haar” kinderen.

Burgemeester Susanne de Roy van Zuidewijn: ‘Jij bent zo’n vrijwilliger die iedere vereniging in zijn gelederen wil. Enthousiast, altijd klaarstaan, een steunpilaar met altijd een goed woord en aandacht voor een ander en altijd bereid om in te springen. Dankzij jou leerden generaties kinderen op een fijne en leuke manier schaatsen.’  

De heer Sander Boelen

De heer Boelen zet zich al ruim 14 jaar onvermoeibaar in als vrijwilliger voor Watersportvereniging Ouderkerkerplas (WVOP) te Ouderkerk aan de Amstel. In 2010 startte hij als mede-initiatiefnemer de oprichting van deze vereniging. In de jaren die volgden was hij leider en aanjager van de vele activiteiten die nodig zijn om een vereniging tot wasdom te brengen.

  • In de jaren 2010-2012 ging het om het bepalen van de visie van de vereniging in oprichting, laagdrempelig en toegankelijk voor jong en oud werden de kernwoorden. Maar ook de mogelijkheid om te zeilen en surfen in wedstrijdverband was essentieel. Daarnaast ging het om de indeling van het nieuwe Watersportpark, het bouwen van een verenigingsstructuur en opstellen van statuten.
  • Van 2012 tot 2016 was de heer Boelen voorzitter op. Alles wat nodig is om een vereniging op te starten zette hij in gang, zoals het samenstellen van het bestuur, werven van de commissieleden, maken van het lesprogramma, schrijven van nieuwsbrieven, geven van zeillessen, het werven van subsidies en sponsors en het altijd aanwezig zijn als 1e aanspreekpunt, als vertegenwoordiger van de watersportvereniging.
  • Vanaf 2016 nam de heer Boelen de rol van coördinator G-zeilen (zeilen met een lichamelijke handicap) op zich. Hij vond dat er onvoldoende zeilmogelijkheden waren voor mensen met een lichamelijke beperking die dolgraag ook een keer het water op wilden. Hij heeft hier al zijn energie in gestoken en heeft, door het vinden van sponsors en subsidies, de boten en de takellift, om de zeiler(ster) aan boord van de boot te krijgen, kunnen aanschaffen. Hij regelde ook een lift om de rolstoelgebruikers toegang tot het clubgebouw te geven.
    Nog steeds staat de heer Boelen iedere zondag klaar om de zeilers uit de Hansa-klasse, de speciale klasse voor zeilers met een handicap, te verwelkomen en te helpen bij het optuigen van hun boot.
  • Voor zijn inzet bij de WVOP had de heer Boelen al sporen als vrijwilliger verdiend bij de studentenvereniging. Hij gaf als vice-praeses mede vorm aan de Amsterdamse studentenvereniging Nomen Non Magnus Est (Nonomes). Hier was hij de drijvende kracht en organisator van het introductieprogramma voor nieuwe studenten, gala’s en wintersportreizen. Mede door zijn inzet is het fundament gelegd voor deze vereniging, die nu, 36 jaar later nog steeds zorgt voor een onvergetelijke studententijd.

Mede of volgens velen vooral door de enorme inzet van de heer Boelen heeft Ouderkerk en omgeving een sprankelende, professioneel georganiseerde en gezellige vereniging gekregen waar jong, oud en mensen met een beperking kunnen (leren) zeilen en surfen. Het toegankelijk maken van de sport voor iedereen, ook voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, is een persoonlijke missie van hem. Een missie die in ieder geval hier in Ouder-Amstel lijkt te zijn volbracht.

Burgemeester Susanne de Roy van Zuidewijn: ‘Je bent een vrijwilliger van uitzonderlijke klasse. Met jouw doorzettingsvermogen, toewijding en tomeloze energie weet jij van niets iets heel moois te maken. Je bent daarbij een leider, die een duidelijke visie heeft, anderen meeneemt, maar ook zelf de handen uit de mouwen steekt.’

Op de foto van links naar rechts: Henk Peter Blok, burgemeester Susanne de Roy van Zuidewijn, Sander Boelen en Gabriëlle Lammers.

Foto: visionquest.nl

Auteur: Daniel Zondervan

 

Familietraditie leeft voort: Ouderkerk viert 43e kermis

Kermis in Ouderkerk blijft traditie met een warm hart. Ika Berman maakte de volgende reportage.

Luister het gesprek hier terug:

Ondanks de regen afgelopen donderdag en de verplaatsing van de locatie is de kermis in Ouderkerk aan de Amstel springlevend. Organisator Peter Coevert, die het stokje jaren geleden overnam van zijn vader, houdt de familietraditie nu al 27 jaar in stand: “We zitten inmiddels in jaar 43. Mijn vader begon dit met een goede vriend, en nu doe ik het samen met zijn zoon. Het leeft nog steeds enorm.”

Dit jaar moest de kermis verhuizen van het vertrouwde Dorpsplein naar een andere plek vanwege werkzaamheden. “Het aanvragen van de nieuwe vergunning heeft me driekwart jaar gekost,” vertelt Peter. Toch laat het publiek zich niet ontmoedigen door een paar druppels regen. Kinderen rennen enthousiast rond en kiezen massaal voor hun favoriete attracties zoals ‘De Octopus’, ‘Safari Trip’ en natuurlijk ‘Showtime’ – een spectaculaire rit die 30 meter de lucht in schiet.

Kermis in het bloed
Pierre Swinkels, kermisexploitant in hart en nieren, draait al sinds zijn achttiende zelfstandig mee. “Het zit in de familie, mijn vader en opa deden het ook al. Ik weet eigenlijk niet beter.” Met meerdere attracties reist hij door het hele land, op zoek naar de perfecte mix van variatie en publiek: “Kinderen, jongeren, gezinnen – iedereen beleeft het op z’n eigen manier.”

Ook clown Desalles, oftewel Manuele Conchito de Lustige, hoort inmiddels bij het meubilair van de kermis. Met zijn internationale achtergrond – hij volgde opleidingen in Frankrijk en Duitsland – zorgt hij overal voor een lach. “Als ik kinderen blij zie worden, dan is mijn dag geslaagd.”

Gezellige sfeer ondanks beeldvorming
Hoewel er vorig jaar in de pers sprake was van enkele opstootjes rondom de kermis, benadrukt Coevert dat die incidenten vrijwel nooit op het terrein zelf plaatsvinden. “Het zijn vaak mensen die niet voor de kermis komen, maar om te stoken. Net als relschoppers bij voetbalwedstrijden – geen echte fans.”

De organisatie en exploitanten prijzen het sociale karakter van Ouderkerk. “Er is altijd wat hangjeugd, maar het dorp is echt gezellig en warm,” klinkt het. En zoals een bekende uitspraak in de kermiswereld luidt: “Het weer bepaalt het weer.” Ofwel: regen of zon, de opkomst hangt er altijd van af.

Kom vooral langs!
De kermis in Ouderkerk is nog tot en met zondag te bezoeken, en volgens alle betrokkenen meer dan de moeite waard. Of je nou voor een Nutella-bol komt, een spannende rit of gewoon om even te lachen met een clown – er is voor ieder wat wils.

Luister hier naar alle kermis interviews:

Peter Coevert, organisator:

Pierre Swinkels kermis exploitant:

De Clown Desalles:

De Kinderen:

Reportage: Ika Berman

Foto: Jammfm

– HOT JAMM week 17 –

Mildred Virginia Jackson, beter bekend als Millie Jackson, werd geboren op 15 juli 1944 in Thomson, Georgia. Na het overlijden van haar moeder groeide ze op bij haar grootouders en verhuisde later naar Newark, New Jersey, en vervolgens naar Brooklyn, New York. Haar carrière begon in 1964 na het winnen van een talentenjacht in Harlem.

In de jaren ’70 brak ze door met hits als “Ask Me What You Want” en “It Hurts So Good”, die haar reputatie als uitgesproken en humoristische R&B-zangeres vestigden. Haar muziek kenmerkt zich door expliciete teksten en gesproken intermezzo’s, wat haar de bijnaam “Mother of Hip Hop” opleverde. ​

In 1979 bracht Jackson het nummer “We Got To Hit It Off” uit, geschreven door Benny Latimore. Het nummer is een mix van soul en disco, bekend om zijn rijke arrangementen en krachtige vocalen. ​

In april 2025 werd het nummer opnieuw uitgebracht als onderdeel van het “Spring Revisited” project, met remixes van Dimitri From Paris en de Zweedse producer Opolopo. Opolopo’s remix voegt moderne house- en funk-elementen toe, terwijl het de essentie van het origineel behoudt. ​

Vanwege de vernieuwde energie en dansbaarheid van Opolopo’s remix heeft JammFM besloten “We Got To Hit It Off” uit te roepen tot de HOTJAMM van de week (17). De remix is aangepast zodat jullie kunnen genieten van deze moderne interpretatie van een klassieker.

(Beluister hieronder de volledige track)

Streektelefoon van stad naar stal: sociaal voedselproject bloeit op boerderij in De Kwakel

Boerderij De Meent: waar mensen en voedsel samenkomen

In de nieuwste aflevering van De Streektelefoon op JammFM spraken Pieter Kuijt en Julia Donk Payer met Marten Verdenius, initiatiefnemer van Boerderij De Meent in De Kwakel. Vanuit de Protestantse Diaconie van Amsterdam zet hij zich in voor duurzame voedselproductie en maatschappelijke verbinding. Zijn verhaal is er één van bevlogenheid, volharding en hoop.

Klik hier om het gesprek terug te luisteren

Boerderij De Meent is geen doorsnee agrarisch bedrijf. Het is een plek waar duurzaam, lokaal voedsel wordt geproduceerd voor maatschappelijke eetprojecten in Amsterdam – zoals inloophuizen voor dak- en thuislozen, buurttafels voor eenzame bewoners en het Wereldhuis voor mensen zonder papieren. “Vaak is er in deze projecten een beperkt budget, waardoor kwaliteit of duurzaamheid niet de prioriteit heeft,” vertelt Marten. “Wij vinden dat hoogwaardig voedsel er ook moet zijn voor mensen die dat het hardst nodig hebben.”

Daarnaast is de boerderij een sociale broedplaats. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – van vluchtelingen tot buurtbewoners in herstel van een burn-out – krijgen er de kans om hun talenten te ontdekken en nuttig werk te doen. De diversiteit aan werkzaamheden op de boerderij – van werken met dieren en planten tot klussen met hout en machines – biedt daarvoor volop mogelijkheden.

Hoewel het project draait op de steun van de Protestantse Diaconie, wordt er niet gewerkt met winstoogmerk. “We streven naar maatschappelijke winst,” benadrukt Marten. “De opbrengst van het kapitaal van de Diaconie wordt ingezet voor projecten zoals de onze.” Inmiddels is hij al 7,5 jaar met het project bezig, waarvan drie jaar in voorbereiding met gemeenten en provincie.

Vrijwilligers zijn onmisbaar in dit geheel. “Er is altijd plek voor mensen die willen bijdragen,” aldus Martin. “Het idee van ‘de meent’ is juist dat het een gemeenschappelijk stuk grond is, waar mensen samen verantwoordelijkheid dragen.” Geïnteresseerden kunnen zich melden via De Meent Amsterdam, of via de vrijwilligerscentrales in Amsterdam, Amstelveen en Uithoorn.

Op de vraag of hij de streektelefoon wil doorgeven, antwoordt Marten instemmend – al blijft de naam van de volgende gast nog geheim. “En de foto met de telefoon komt eraan,” lacht hij.

Auteur: Pieter Kuijt
Foto: Marten Verdenius

Van veld tot vaas: hoe de Tulp Experience toeristen educatie Γ©n tulpenplezier biedt

Tulp Experience Amsterdam: een kleurrijk antwoord op de selfie-cultuur

Tijdens het Paasweekend spraken Pieter en Julia in het radioprogramma Start Me Up met Sylvia Pennings, directeur van Tulp Experience Amsterdam. De attractie in Noordwijkerhout groeit explosief in populariteit en biedt bezoekers niet alleen een onvergetelijke fotobeleving, maar ook een inkijkje in het ambacht van de bollenkwekerij.

Klik hieronder om het gesprek terug te luisteren.

De Tulp Experience werd opgericht als reactie op een groeiend probleem: toeristen die massaal de kleurrijke tulpenvelden in de Bollenstreek betraden voor de perfecte selfie, zonder te beseffen dat het om productievelden gaat. “Ze trappen de tulpen kapot, brengen ziektes mee en weten vaak niet dat het privéterrein is,” vertelt Pennings. “Sommigen dachten zelfs dat het een nationaal park was.”

Om deze kloof tussen beleving en bewustzijn te dichten, besloot de familie Pennings – zelf tulpenkwekers – een alternatief te bieden. In een speciaal aangelegde showtuin met maar liefst vier miljoen tulpen in 700 soorten mogen bezoekers wél tussen de bloemen lopen, zitten en poseren. Inclusief molen, trekker en andere fotogenieke props. “We hebben soms dames die zich zes keer omkleden voor de perfecte foto,” lacht Pennings.

De Tulp Experience is veel meer dan een fotoparadijs. Het familiebedrijf, waarin alle gezinsleden en zelfs kleinkinderen een rol spelen, richtte ook een eigen museum in. Hier wordt het verhaal verteld van de tulp, van haar oorsprong in Kazachstan duizend jaar geleden tot haar status als Nederlands icoon. Oude gereedschappen, machines en een stapsgewijze uitleg van het kweekproces maken het verhaal tastbaar.

Naast de tuin en het museum biedt de locatie ook een restaurant, een bioscoop, een streekmarkt en een kunstexpositie rond het bloemencorso van kunstenaar Simon Bayon. Iedere bezoeker mag bovendien vijf tulpen zelf plukken om mee naar huis te nemen – inbegrepen bij het entreeticket.

De Tulp Experience is geopend gedurende het bloeiseizoen: acht weken per jaar. In de maanden daarvoor wordt de bollenschuur omgetoverd tot belevingsattractie, en daarna weer teruggebouwd tot werkende kwekerij. Inmiddels is het zo’n succes dat er jaarrond werk aan is. “We hebben nu zelfs iemand aangenomen om me fulltime te helpen,” aldus Pennings.

Volwassenen betalen €12,- en kinderen €6,50 voor een bezoek. Reserveren en meer informatie via www.tulpexperienceamsterdam.com.

Auteur: Pieter Kuijt
Foto: Sylvia Pennings

Filmmaker Pim Gielen onthult verborgen verhalen van de Ronde Hoep

Filmmaker Pim Gielen duikt in het verborgen leven van de Ronde Hoep

De Ronde Hoep, het stille en vrijwel ontoegankelijke natuurgebied vlakbij Ouderkerk aan de Amstel, is binnenkort het decor van een unieke documentaire. Filmmaker Pim Gielen, zelf woonachtig in de regio, maakte het afgelopen jaar een film over het gebied, de boeren, de vogels én de strijd tussen landbouw en natuur. “Het is een plek waar niemand komt, maar waar van alles gebeurt,” aldus Gielen in het radioprogramma Start Me Up op Jammfm.

Klik hieronder om het volledige interview met Pim Gielen terug te luisteren.

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar rust via de plaatselijke vogelvereniging, groeide uit tot een jaar lang filmen in weer en wind. “Ik ben met de uilenronde meegegaan en raakte in gesprek met boeren in de Ronde Hoep,” vertelt Gielen. “Ik schrok me kapot van de problemen waar ze mee kampen, maar zag ook mooie oplossingen. Daar wilde ik een film over maken.”

Geen stem, maar stilte

De documentaire onderscheidt zich doordat er geen voice-over is. “Mijn zoon zei: ‘Maak nou eens een film waarin niet zoveel gepraat wordt.’” Toch moest Gielen balanceren tussen beeld en inhoud. “Twee boeren vroegen me: ga je alleen mooie plaatjes laten zien of ga je ook uitleggen wat er aan de hand is? Die balans hebben we proberen te vinden.”

Boeren, roofdieren en strijd om balans

Wat de kijker kan verwachten? Een zeldzaam inkijkje in het gebied waar normaal gesproken geen mens komt. “Mensen denken: het is wat gras. Maar het is een reservaat, er zijn roofdieren, bijzondere vogels, en het is een constant gevecht om de balans tussen natuur en boerenbedrijf.” Volgens Gielen laat de film zien hoe complex die relatie is.

Samen filmen met zijn gezin

Bijzonder aan het project is dat Gielen het samen met zijn zoon filmde. “Soms ging mijn vrouw ook mee. Werk en privé liepen heerlijk door elkaar.” En dat leverde naast prachtige beelden ook mooie herinneringen op. “Ik heb geleerd om te wachten, om koffie mee te nemen en koekjes van Bakker Out.”

Première en voorinschrijving

De première van de film is op 2 oktober in Schouwburg Amstelveen. De eerste vijf avonden zijn al uitverkocht. Voor recreanten die op 1 juni meedoen aan de Amstellandag komt er een speciale voorvertoning op 5 oktober. Kaartverkoop start half juli. Daarnaast hoopt Gielen dat ook kleinere filmhuizen, zoals Filmhuis Gerrit in Uithoorn, de documentaire gaan draaien. “Dat zou ik geweldig vinden, zeker voor al die vrijwilligers die het daar mogelijk maken.”

Gielen: “Deze film is voor iedereen die denkt dat de Ronde Hoep een lege vlakte is. Want dat is het dus echt niet.”

Auteur: Pieter Kuijt
Foto: Jammfm

Amsterdam 750 jaar: Radio Piraten ReΓΌnie

Dit komt maar 1 x voor. Omdat Amsterdam 750 jaar bestaat.
Aankomend Paasweekend een unieke Amsterdamse Radio Piraten Reünie.
1e en 2e Paasdag zondag 20 en maandag 21 april.
Alles wat je van de Amsterdamse piraterij wilde weten live 1e en 2e Paasdag.

Meekijken naar de beelden zal op de eerste en tweede paasdag mogelijk worden via https://www.twitch.tv/jammfm en /of https://www.youtube.com/jammtv
Luister via Jammfm Smoothfunky, Dance Radio Amsterdam of Spice247.
De bekende radiopiraten komen langs zoals Radio Unique, Kontinu / Kontakt, Nova, Futureline, Octaaf, Decibel, Star, Disco Action, Satellite Empire, RAN, West, Atlantis, Sjuul, Einstein, Counterpoint and many more……!!!!!
Don’t Miss it.
Gedurende twee dagen kunnen luisteraars genieten van deze reünie-uitzending via de FM-frequentie van JammFm Smoothfunky op 104.9 MHz en 107.2 MHz, evenals via DAB+ 5D. Daarnaast is de uitzending ook te volgen op de DAB+ van Danceradio en FM 90.1 van 247spice.
Deze speciale uitzending, samenwerking tussen Jammfm, Danceradio en Spice247, biedt een unieke kans om terug te keren naar de tijd waarin piratenzenders een belangrijke rol speelden in het radiolandschap van Amsterdam. Met nostalgische jingles en fragmenten, en de aanwezigheid van voormalige medewerkers, belooft het een onvergetelijke ervaring te worden voor iedereen die de magie van de jaren 80 opnieuw wil beleven.
Mis deze kans niet om deel uit te maken van een stukje radiogeschiedenis. Stem af op Jammfm Smoothfunky en geniet van twee dagen vol nostalgie en herinneringen aan de gouden tijden van de Amsterdamse piratenzenders.
Voor meer informatie en updates, bezoek de website van Jammfm www.jammfm.nl en volg ons op Facebook Jammfm Smoothfunky.
Stem af op JammFm via:

– HOT JAMM week 16 –

HotJamm - week 16

​Bootsy Collins, geboren als William Earl Collins op 26 oktober 1951 in Cincinnati, Ohio, is een invloedrijke Amerikaanse bassist, zanger en songwriter. Hij verwierf bekendheid in de vroege jaren 70 als lid van James Brown’s band The J.B.’s en later als prominent lid van de Parliament-Funkadelic-collectief.

Collins staat bekend om zijn innovatieve baslijnen en flamboyante podiumuitstraling, en heeft een blijvende impact gehad op de ontwikkeling van funk en aanverwante muziekgenres.

In 1976 richtte hij Bootsy’s Rubber Band op, waarmee hij het P-Funk-geluid verder vormgaf. Zijn kenmerkende “space bass”, een stervormige basgitaar ontworpen in 1974, werd een iconisch symbool van zijn muzikale stijl. ​

In 2025 bracht Bootsy Collins het album “Album of the Year #1 Funkateer” uit, een project dat zijn veelzijdigheid en blijvende invloed in de muziekwereld benadrukt. Het album bevat bijdragen van gerenommeerde artiesten zoals Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Ice Cube, Tha Dogg Pound, Dave Stewart en Myra Washington. De tracks variëren van traditionele funk tot invloeden uit hiphop, rock en pop.

Het album opent met de titeltrack “Album of the Year #1 Funkateer”, waarin Collins’ kenmerkende spacebass centraal staat. “The JB’s Tribute Pastor P” is een eerbetoon aan zijn tijd bij James Brown, met bijdragen van Harry Mack en Fred Wesley. Andere opvallende nummers zijn “Bubble Pop” met Ice Cube en Fantaazma, en “Fishnets”, een track met een Prince-achtige sfeer, met bijdragen van Myra Washington en Tha Dogg Pound.​

Met dit album bevestigt Bootsy Collins zijn status als een van de meest invloedrijke figuren in de funkgeschiedenis, en toont hij aan dat zijn creatieve energie en muzikale innovatie onverminderd voortduren.

(Beluister hieronder de volledige track)

Rolstoelfietsen Duivendrecht van start (Coherente)

Met de klok een uur vooruit en de lente op de kaart en de zomer in zicht komt de welzijnsorganisatie Coherente met een sportieve activiteit voor een speciale doelgroep. De organisatie heeft een spiksplinternieuwe rolstoelfiets ter haar beschikking, waarmee bewoners een tochtje kunnen meefietsen.

Rolstoelfietsen: er even lekker tussenuit, het gevoel van de wind door uw haren, genieten van het buiten zijn en een gezellig praatje met de medefietser. Genieten zowel voor de deelnemer als voor de fietser. De deelnemer kan zelfstandig in de stoel van de rolstoelfiets. Dag en tijdstip is in overleg tussen deelnemer en fietser. Wie als vrijwilliger aan de slag wil om te fietsen met de rolstoelfiets, krijgt eerst een korte training voor het gebruik van de fiets.

Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de fiets. Aanmelden als deelnemer of vrijwilliger? Stuur een mail naar a.bouwman@coherente.nl of t.marnette@coherente.nl of bel naar het nummer 0628406236.

Auteur en Foto: Henk P. Blok

 

Zondag 13-04: Cruyff 14K Run door Duivendrecht

Op een aantal plaatsen is er reeds een wegomlegging in Duivendrecht, maar zondagmiddag 14 april komt daar nog een enkele afsluiting bij. Zo is o.a. de Rijksstraatweg grotendeels niet beschikbaar vanwege de doorkomst van de jaarlijkse Cruyff 14K Run. Zo komt de 10K vanuit de Johan Cruijff Arena, via de Venserpolder Duivendrecht binnen. Men loopt via de Rijksstraatweg door naar Betondorp en De Meer, de plek waar Johan Cruijff geboren en opgegroeid is. Voor de exacte route zie: Route_2025_003.pdf

De afsluiting is aangekondigd tussen 12:00 en 18:00 uur.

Op de website en social media van de organiserende Cruyff Foundation ook de mogelijkheid om aan te melden.

Naast de afzetting in Duivendrecht is er ook verkeersoverlast door de afsluiting van de A9.

Auteur en Foto: Henk P. Blok

Nieuwe brandweerkazerne Duivendrecht geopend

Burgemeester Susanne De Roy Zuidewijn-Rive heeft op traditionele wijze de nieuwe brandweerkazerne in Duivendrecht geopend. Traditie bij de brandweer is niet het knippen van een lintje, niet het hijsen van een vlag, niet het drukken op een knop en zelfs niet het opendraaien van de brandspuiten (was deze warme middag een welkome verfrissing geweest voor de ca. 200 aanwezigen). Nee, de traditie is dat de burgemeester, al zittend in een brandweerauto, door spierkracht van brandweerlieden, de kazerne wordt ingeduwd. En zo opende Susanne De Roy Zuidewijn-Rive de nieuwe brandweerkazerne in Duivendrecht.

Vooraf was er al gesproken. Bevelvoerder Rob Das had de grote menigte welkom geheten, zijn dank was groot aan iedereen die mee heeft gewerkt aan de bouw van de kazerne. De burgemeester volgde met de felicitaties: “Een plek die voldoet aan het serviceniveau van de brandweer en die voldoet aan de maatschappelijke normen”. Ze benoemde daarbij het 100-jarig jubileum van de brandweer Duivendrecht, en wees de gasten op het bezoeken van de fotogalerij boven in de kazerne, met foto’s uit 1936. “De brandweer was destijds nog met paard en wagen, de slagkracht was niet te vergelijken met brede inzet nu, denk aan een breed scala met calamiteiten en incidenten, met daarbij de grote effectiviteit nu”, aldus de portefeuillehouder van de openbare diensten in Ouder-Amstel.

De afsluiting was aan de brandweer Amstelland: “We zijn trots op onze nieuwe moderne kazerne, waarmee we een sociale verbinding maken met Duivendrecht. Ook onze slagkracht wordt hiermee versterkt. De brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers, en om kennis te maken is er een ‘light-opleiding’ beschikbaar. Tot slot volgde een uitnodiging aan de aanwezigen om een rondje te maken in de nieuwe kazerne. Gezien de reacties is niet alleen de brandweer trots, ook de bewoners van Duivendrecht zijn trots op de nieuwe brandweerkazerne (en uiteraard trots op de professionals en vrijwilligers van de Brandweer Duivendrecht).

Auteur en Foto: Henk P. Blok

Burgemeester Susanne De Roy Zuidewijn-Rive, zittend in een brandweerauto, wordt door een aantal brandweermannen de nieuwe kazerne ingeduwd.

Koek-Baks na 20 jaar in de politiek terugtrekkend vanwege gezondheidsklachten

Wethouder Paulette Koek-Baks legt functie neer wegens gezondheidsklachten

Wethouder Paulette Koek-Baks heeft met onmiddellijke ingang haar functie als wethouder van de gemeente Ouder-Amstel neergelegd. Vanwege aanhoudende gezondheidsklachten ziet zij zich genoodzaakt haar werkzaamheden te beëindigen. Het besluit is voor haar persoonlijk een moeilijke, maar noodzakelijke stap.

Koek-Baks werd in juni 2022 benoemd tot wethouder en bracht toen al een indrukwekkende staat van dienst mee: twintig jaar lang was zij als raadslid actief in de lokale politiek. Ze stond bekend als een warm en betrokken bestuurder met een groot hart voor de gemeenschap. Haar stijl kenmerkte zich door toegankelijkheid en een open oor voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Binnen haar brede portefeuille zette zij zich onder meer in voor de lokale economie. Nieuwe ondernemers konden steevast rekenen op een persoonlijk kennismakingsbezoek, waarbij zij met oprechte interesse luisterde naar hun plannen en behoeften. Ook bestaande bedrijven en winkeliers waardeerden haar betrokkenheid.

Burgemeester Susanne de Roy van Zuidewijn sprak haar waardering uit: “We danken Paulette Koek-Baks hartelijk voor haar inzet voor de gemeente Ouder-Amstel en wensen haar een voorspoedig herstel toe.”

De gemeenteraad wordt binnenkort geïnformeerd over de opvolging van Koek-Baks. Haar vertrek laat een leegte achter in het college van B&W, maar ook bij de vele inwoners met wie zij de afgelopen jaren een directe band opbouwde.

Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm

Zonnebloem Ouderkerk deelt liefde Γ©n paaspakketjes uit

Paasactie Riki Stichting: een warm gebaar voor ouderen in Ouderkerk en daarbuiten

De lentezon bracht deze week niet alleen bloesem, maar ook warmte in de harten van duizenden ouderen. Dankzij de jaarlijkse Paasactie van de Riki Stichting ontvingen meer dan 17.000 ouderen door heel Nederland een persoonlijk paaspakket. In Ouderkerk aan de Amstel bracht De Zonnebloem opnieuw een groot deel van deze liefdevolle attenties langs bij zelfstandig wonende ouderen in de regio.

De actie draait niet alleen om het pakketje zelf, maar vooral om het persoonlijke contact. Vrijwilligers van De Zonnebloem gingen op pad om een praatje te maken, een luisterend oor te bieden en een moment van echte aandacht te creëren. Voor veel ouderen een waardevolle onderbreking van de dag – of zelfs hét hoogtepunt van de week.

Wat deze actie bijzonder maakt, is de betrokkenheid van jong en oud. Leerlingen van basisscholen in het hele land gingen op bezoek bij verzorgingshuizen, waar ze samen met bewoners knutselden, spelletjes speelden of simpelweg een gezellig gesprek voerden. Elke leerling kreeg daarnaast zelf ook een paaspakketje mee om aan een oudere in hun eigen omgeving te geven. Zo worden generaties op een natuurlijke manier met elkaar verbonden.

Daarnaast ontving een groep van 4.500 gezinnen en ouderen met een laag besteedbaar inkomen een paasattentie in de vorm van een supermarktcadeaukaart. Deze actie werd mogelijk gemaakt via samenwerkingen met basisscholen en andere maatschappelijke organisaties.

De Riki Stichting laat met deze actie zien waar zij voor staat: een liefdevolle wereld waarin oprechte aandacht en betekenisvolle ontmoetingen centraal staan. Naast deze paasactie organiseert de stichting ook acties in de zomer, herfst en met kerst. In maar liefst 55 plaatsen in Nederland werkt zij samen met verzorgingshuizen, scholen en Zonnebloemafdelingen.

Ook in Ouderkerk aan de Amstel werd dat warme gebaar gevoeld. Een klein pakketje, een groot verschil.

Auteur: Michel Willemse
Foto: Zonnebloem Ouder-Amstel

Streektelefoon: Sara Botschuijver brengt leven terug in slootjes

Drijvende hoop voor slootnatuur in de Middelpolder

In het radioprogramma Start Me Up op Jammfm stond afgelopen zaterdag het item De Streektelefoon centraal. Presentatoren Michel en Simone kregen natuurbeschermer Sara Botschuijver aan de lijn. Zij vertelde vol passie over haar missie: het herstel van het onderwaterleven in de slootjes van de Middelpolder, tussen Amsterdam en Amstelveen. Luister het gesprek hier terug:

In de polderslootjes tussen Amsterdam en Amstelveen komt langzaam maar zeker nieuw leven terug, dankzij de inzet van natuurliefhebber Sara Botschuijver. In samenwerking met onder andere boswachter Joseline de Kwant zet Sara zich in voor het herstel van het onderwaterleven in dit oude veenweidegebied.

De slootjes van de Middelpolder waren vroeger een levendig ecosysteem vol salamanders, kikkervisjes en torretjes. “Als kind vond ik het altijd een avontuur,” vertelt Sara. “Maar nu is het vooral modder en alg.” Door onder andere vervuiling, voedselrijk water en woelende karpers is de natuurlijke balans verdwenen. Met behulp van zuurstofrijke waterplanten wil Sara deze balans herstellen.

“Die planten zorgen voor zuurstof in het water,” legt ze uit. “En dat maakt het weer leefbaar voor kleine waterdiertjes.” Samen met haar vriend – die met zuurstofplanten werkt in Brabant – begon ze met kleine ‘vijvertjes’ in de sloot. Die worden afgeschermd van vissen en vogels zodat een veilige plek ontstaat waar het onderwaterleven zich kan herstellen.

Het eerste tastbare succes is al geboekt bij het zogeheten ‘hondenloopje’ in de Middelpolder. “Daar hebben we plantjes geplaatst en de kreeften weggehaald. Nu zien we het leven terugkomen.” Dat gebied is uniek, omdat het recreatie en natuur combineert. Honden kunnen er vrij rondlopen, maar dankzij slim maaibeheer ontstaat er tegelijkertijd ruimte voor natuurontwikkeling, zoals de aanleg van een broekbos – een nat moerasbos.

Sara staat nog aan het begin van haar project. “Ik heb nog geen eigen website, maar mensen kunnen wel informatie vinden bij Landschap Noord-Holland of Groengebied Amsterdam.” Haar missie is duidelijk: het onderwaterleven een nieuwe kans geven, met relatief eenvoudige middelen en veel enthousiasme.

Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm

Jazz en avontuur: Junior technicus Sem Balk over zijn droomstart in AziΓ«

Sem Balk op tour met Biggles Big Band: “Van klaslokaal naar Thailand in één week tijd”

Hij is pas net begonnen, maar heeft nu al een indrukwekkend verhaal: Sem Balk, junior audio technicus bij de Amsterdamse Biggles Big Band. In het radioprogramma Start Me Up op Jammfm vertelde hij zaterdag over zijn bliksemstart in de muziekwereld, zijn liefde voor jazz én zijn onverwachte tournee door Thailand en Cambodja. Luister het gesprek hier terug:

Sem kwam via een oud-klasgenoot in contact met de band: “Hij vroeg me mee voor een klusje, gewoon voor de lol. En dat beviel zo goed dat ik bleef hangen. Kort daarna mocht ik al mee op tournee.” Die tournee bleek geen kleine aangelegenheid: drie weken lang trok de band door Thailand en Cambodja. “We begonnen in Thailand en reisden daarna door naar Cambodja. Daarna vlogen we weer terug. Het was echt een droomstart.”

De Biggles Big Band bestaat uit zo’n 24 muzikanten en speelt jazzmuziek. Hoewel Sem zelf een Metallica-shirt draagt, voelt hij zich als technicus helemaal thuis tussen de jazzklanken. “Ze maken echt goeie muziek en het is gewoon ontzettend leuk om met ze te werken.”

Wat de tour extra bijzonder maakte, is dat deze vrijwel geheel vrijwillig wordt georganiseerd. De bandleider, Adrie, heeft al jarenlang connecties in Zuidoost-Azië en weet de band telkens weer op unieke plekken te krijgen. “Alles wordt geregeld: verblijf, eten, vervoer. In ruil daarvoor spelen we op festivals en optredens. Ik heb heerlijk gegeten daar, echt niet normaal. De Aziatische keuken is nu wel mijn favoriet.”

Tijdens het interview werd ook duidelijk dat Sem nog niet officieel vastzit aan één werkgever. “Ik ben afgestudeerd als audio technicus, maar werk nu projectmatig. Dus ik ben nog vrij om te gaan en staan waar ik wil.” Toch is de kans groot dat zijn samenwerking met de Biggles Big Band nog lang doorgaat. “Het volgende optreden is tijdens Koningsdag in Amsterdam. Daar sta ik weer klaar achter de knoppen.”

Tot slot doet Sem een oproep: “We kunnen altijd nieuwe leden gebruiken! Dus als je houdt van jazz en graag wil spelen in een grote band, kijk dan vooral eens op onze website of socials.”

Een veelbelovende carrière is begonnen — en dat vanaf de mengtafel, ergens tussen Bangkok en Phnom Penh.

Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm

Verrassingen en vrolijkheid op het Dorpsplein: Duivendrecht klaar voor Koningsdag 2025

Koningsdag Duivendrecht wordt weer groot feest: voor jong én oud

Na het succesvolle herstart van Koningsdag in Duivendrecht in 2024, staat de Oranjevereniging onder leiding van voorzitter Jan Koek te popelen om er op zaterdag 26 april opnieuw een feestelijke dag van te maken. In het radioprogramma Start Me Up sprak hij enthousiast over het uitgebreide programma, dat dit jaar niet alleen kinderen van de basisschool aanspreekt, maar ook tieners en volwassenen. Luister hier terug:

“Vorig jaar hebben we de draad weer opgepakt en dat was meteen een schot in de roos,” vertelt Koek. “We kregen geweldige steun van Jammfm en hebben nu een nog uitgebreider programma.” Met trots vermeldt hij de inzet van twintig vrijwilligers die deze week het programmaboekje huis-aan-huis hebben verspreid. “Dan ben je als vereniging echt rijk.”

De dag start traditioneel vroeg met het hijsen van de vlag om 8:30 uur op het dorpsplein. Nieuw dit jaar is het fietsversieren voor kinderen, gevolgd door een vrolijke optocht rond het plein. “Dat doen we bewust kleinschalig, vergunningstechnisch is dat eenvoudiger. Maar zo kunnen we wel zien of het aanslaat en het volgend jaar groter maken.”

Ook de oudere jeugd is dit jaar niet vergeten. Met onder andere levend tafelvoetbal probeert de Oranjevereniging ook tieners bij het feest te betrekken. Voor de allerkleinsten zijn er springkussens, en zoals altijd is er de traditionele Vrijmarkt die duurt tot ongeveer 16:00 uur. Daarna wordt het plein overgedragen aan de lokale horeca, die zorgt voor de nodige gezelligheid en versnaperingen.

Het plein in het hart van Duivendrecht, bij het winkelcentrum, vormt het kloppend hart van de festiviteiten. “Er is genoeg parkeergelegenheid in de buurt, maar houd wel rekening met de blauwe zone,” waarschuwt Koek. Voor wie trek krijgt is er geen reden tot zorgen: het horecagebied voorziet in alles wat de inwendige mens nodig heeft.

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een optreden van de Pianoman, een nieuwe toevoeging aan het programma. Koek houdt verder bewust een aantal activiteiten geheim: “Dat moeten mensen maar gewoon zelf komen ervaren. Het verrassingseffect is ook wat waard.”

Jammfm zal deze feestelijke dag live aanwezig zijn op het dorpsplein en doet rechtstreeks verslag van de sfeer, interviews en muziek vanaf locatie. De lokale zender was vorig jaar al betrokken bij de wederopstanding van Koningsdag in Duivendrecht en is er ook dit jaar weer bij om het feest tot in de huiskamers te brengen.

Jan Koek sluit het interview af met een uitnodiging aan iedereen in de regio: “Kom vooral naar het dorpsplein, vanaf half negen zijn we er. Het wordt een geweldige dag voor jong en oud. We zien elkaar over veertien dagen!”

Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm

Vanwege succes zoekt Vervoertje Duivendrecht nieuwe chauffeurs

Vervoertje Duivendrecht is nu 5 maanden actief en Duivendrechters weten de weg naar deze mooie voorziening steeds beter te vinden. Het aantal gevraagde ritten (veelal naar gezondheidscentra in Amsterdam en Amstelveen, het gemeentehuis in Ouderkerk en ook ritjes in het dorp) neemt gestaag toe. Nog steeds hebben wij alle aanvragen kunnen honoreren en dat willen wij blijven doen.

Om dit waar te maken zijn wij zeer op zoek naar een aantal nieuwe chauffeurs om dit samen te doen met de mensen die ons nu al fantastisch helpen .

Wij zoeken jou dus!
Je vindt het fijn om één dagdeel per week of veertien dagen iemand te helpen met vervoer met je auto, voor wie dat zelfstandig niet makkelijk is te doen. Fijn en dankbaar werk, en de mogelijkheid tot een beperkte vergoeding voor gemaakte kilometers is er.

De vraag is best simpel en de uitvoering is eigenlijk ook niet echt moeilijk.

Interesse?  Graag een reactie per mail of telefoon naar Luuk de Vré (luukdevre@chello.nl of 06 51290736) dan wel Rien Zonsveld (zonsveldmn@gmail.com of 06 10777988).

Foto & Auteur: HEnk P. Blok

Opening lift station Duivendrecht: β€œNu al onmisbaar”

Nog voor de officiële ingebruikname van de lift op het kerkplein bij station Duivendrecht, waren de vertegenwoordigers van de gemeente Ouder-Amstel en de Vervoerregio Amsterdam (VRA) het in hun openingsspeeches het met elkaar eens: “De lift is nu al onmisbaar voor Duivendrecht”. In een geanimeerde sessie met functionarissen en bewoners, en prima koffie voor iedereen, werd de lift met een druk op de knop in bedrijf genomen.

Wethouder Koek-Baks (portefeuille Mobiliteit) mocht een grote groep aanwezigen welkom heten bij de opening op het kerkplein. In haar openingswoord verwees de wethouder naar de spectaculaire installatie van de liftschaft in oktober 2024. Als een UFO zweefde de verlichte liftschaft ‘s nachts door de lucht van het kerkplein naar perron 4, met op de achtergrond de Urbanuskerk. Ze beschreef het proces van rekenen en tekenen, de intensieve samenwerking tussen het Stedelijk Mobiliteitsfonds, de NS, ProRail, de VRA, de aannemer en het GVB en uiteraard de gemeente Ouder-Amstel. Daarbij de waardering voor de participatie van bewoners: “Niet alle punten konden worden geborgd, maar er is een goed en vooral nuttig eindproduct”. Een lift die nodig is voor een toegankelijk Openbaar Vervoer (denk aan rolstoelen en kinderwagens). Koek-Baks: “Dank voor ieders inzet en inspanningen. Door onze krachten te bundelen hebben we nu een prachtige lift, een belangrijke stap voor de mobiliteit van onze inwoners”.

Na Koek-Baks spraken vertegenwoordigers van de VRA (vice-voorzitter Marja Ruigrok), ProRail en de aannemer woorden van gelijke strekking. Ruigrok: “Een lang gekoesterde wens die eindelijk in vervulling gaat”. Er werden vergelijkingen gemaakt met Sjakie en de Chocoladefabriek (een gewenste voorziening voor Duivendrecht) en Abeltje (de lift). ProRail gaf aan dat Duivendrecht in het verleden wel eens vergeten was, maar met de lift een parel wordt in de mobiliteit van de bewoners. Allen roemden ze de goede samenwerking, en niet onbelangrijk aldus een vertegenwoordiger van de gemeente: “Op tijd en binnen budget”.

Met een druk op de liftknop werd de lift van station Duivendrecht in bedrijf gesteld. Een bijeenkomst met ook voldoende mogelijkheid voor bewoners en functioneel aanwezigen om te klankborden. De lift bracht de mensen bij elkaar, net als de lift, een onmisbaar fenomeen.

Auteur & Foto: Henk P. Blok

 

De Groene Markt: Duurzaamheid centraal op Dorpsplein Duivendrecht

 

De Groene Markt: Duurzaamheid centraal op Dorpsplein Duivendrecht

In mei organiseert de gemeente Ouder-Amstel De Groene Markt op het Dorpsplein in Duivendrecht. Tijdens deze markt kunnen bezoekers bij verschillende marktkraampjes informatie krijgen over duurzaamheid. De gemeente wil graag dat inwoners actief deelnemen en biedt daarom gratis kraampjes aan voor mensen met kennis of ervaringen over duurzame onderwerpen. Denk hierbij aan klimaatadaptatie, biodiversiteit, circulariteit, duurzaam bouwen of de energie- en warmtetransitie.

Gratis kraampjes voor duurzame initiatieven

De Groene Markt is een uitstekende gelegenheid voor inwoners om hun kennis en ervaringen te delen en aandacht te vragen voor duurzame initiatieven. De gemeente nodigt iedereen uit om mee te doen en biedt gratis kraampjes aan. Of je nu een expert bent op het gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit, circulariteit, duurzaam bouwen of de energie- en warmtetransitie, je bent van harte welkom om deel te nemen. Ook als je aandacht wilt vragen voor andere duurzame initiatieven, nodigt de gemeente je uit om mee te doen.

Praktische informatie

De Groene Markt vindt plaats op zaterdag 24 mei van 10.00 tot 13.00 uur op het Dorpsplein in Duivendrecht. Aanmelden voor een marktkraam kan tot uiterlijk maandag 12 mei via duurzaamheid@ouder-amstel.nl. Geef bij je aanmelding aan voor welk idee je de kraam wilt gebruiken. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Ouder-Amstel.

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: Jammfm

Pop-up store met verloren pakketten in Stadshart Amstelveen

Van dinsdag 15 april tot en met zondag 20 april krijgt Stadshart Amstelveen een unieke pop-up store met verloren pakketten. Het Franse bedrijf King Colis biedt tien ton kwijtgeraakte pakketten, met mysterieuze inhoud, uit heel Europa te koop aan. Normaal gesproken zouden deze pakketten worden vernietigd, maar nu krijgen ze een tweede kans. Wat er in de pakketten zit, blijft vooraf een verrassing, wat zorgt voor een spannende winkelervaring.

King Colis, bekend om hun innovatieve aanpak, wil met deze pop-up store inspelen op de nieuwsgierigheid en avontuurlijke geest van de inwoners van Amstelveen. Bezoekers kunnen een pakket kopen zonder te weten wat erin zit, wat zorgt voor een unieke en verrassende ervaring. De pop-up store is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Kom langs en ontdek wat er in jouw mysterieuze pakket zit! Meer informatie is te vinden op de website van Stadshart Amstelveen.

Wetenschappelijke debatavond over vaccinaties in De Kleine Kerk

Op 10 april organiseert De Kleine Kerk in Duivendrecht een wetenschappelijke debatavond over vaccinaties. Prof. Dr. Cécile van Els, expert op het gebied van infectieziekten, zal uitleggen hoe vaccins werken en waar de risico’s van wel of niet vaccineren liggen. Na haar presentatie gaat ze met het publiek in gesprek over ethische en maatschappelijke vragen rondom vaccinatie. De avond begint om 20.00 uur, met inloop vanaf half 8. Na afloop is er ruimte om na te praten met een drankje. Meer informatie is te vinden op: pknduivendrecht.nl.

Daniel Zondervan over de toekomst van lokale journalistiek

Lokale omroepen bundelen krachten: Streekomroep in de maak

In het radioprogramma “Start Me Up” op Jammfm, sprak Daniel Zondervan over de vorming van een streekomroep, werknaam (Radio Omroep Amstellanden en Meerlanden). Sinds enkele jaren werken 5 lokale omroepen in de regio samen om deze streekomroep te realiseren. Zondervan, bestuurslid en bekende DJ van Jammfm, lichtte toe waarom deze samenwerking wordt ingezet.

Van 240 lokale omroepen naar 80 streekomroepen

De Nederlandse overheid en de brancheorganisatie NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) hebben een wetsvoorstel ingediend om het aantal lokale omroepen terug te brengen van 240 naar 80 streekomroepen. Dit voorstel, dat per 1 januari 2028 van kracht zou moeten worden, heeft als doel de professionalisering van de lokale journalistiek te bevorderen. “De lokale journalistiek is belangrijk om de vinger aan de pols van de maatschappij te houden en goede nieuwsgaring te bieden,” aldus Zondervan.

Wat betekent dit voor de luisteraar?

Voor de luisteraar zal de vorming van streekomroep zoals het er nu uitziet, betekenen dat er edities komen die zich richten op specifieke regio’s. “Er zal een editie Amstelveen Ouder-Amstel zijn, en een editie Aalsmeer, Uithoorn en Haarlemmermeer,” legt Zondervan uit. De centrale redactie, technische staf en bestuur zullen gezamenlijk zorgen voor de inhoud en kwaliteit van de programma’s. “De samenwerking is er nu al, en we zullen vanuit het Jammfm team Ouder-Amstel en Amstelveen vooral blijven bedienen.”

Verzoek tot regioverandering

Naast de vorming van de streekomroep heeft de organisatie een verzoek ingediend bij de changeboard om de regio-indeling te veranderen. “We vonden dat de Amstellanden en Meerlanden een te groot gebied zijn om goede lokale journalistiek te bedrijven, dus we hebben gevraagd om Amstellanden als één streek te maken en Haarlemmermeer als een eigen streek,” vertelt Zondervan. Dit verzoek wordt gesteund door de vier gemeenten in de regio en de VNG (vereniging van Nederlandse gemeenten).

Toekomstplannen en uitdagingen

De vorming van streekomroep ROAM brengt bestuurlijke en regionale uitdagingen met zich mee. “Met ongeveer 390.000 inwoners kunnen we best wel zeggen dat er twee streken mogen zijn,” aldus Zondervan. De vereniging van Nederlandse gemeenten heeft kritiek geuit op het wetsvoorstel, wat mogelijk tot veranderingen kan leiden. Wij onderschrijven de kritiek en staan volledig achter het herzien van het wetsvoorstel. “Het is logisch dat we de mogelijkheid van het changeboard aangrijpen met als doel de omroepen lokaler te houden.”

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm

48ste editie van Kom in de Kas trok veel bezoekers

Kom in de Kas: Ontdek de glastuinbouw in regio Aalsmeer

In het radioprogramma “Start Me Up” op Jammfm, sprak Cheryl Zethof over de 48ste editie van Kom in de Kas, een evenement dat bezoekers de kans biedt om de glastuinbouw in regio Aalsmeer te ontdekken. Cheryl Zethof, actief in de regio Aalsmeer, Uithoorn, Kudelstaart en de Kwaakoren, vertelde zaterdag enthousiast over de diversiteit aan producten die in de kassen worden geteeld.

Luister hier terug:

Veelzijdigheid in de glastuinbouw

Vanaf 10 uur ’s ochtends liep het gisteren al storm bij de deelnemende bedrijven, waaronder raadsgelders Varens en Kastrol Varens. Bezoekers konden kennismaken met een breed scala aan producten, van varens en snijbloemen zoals trosrozen, tot paprika’s en aardappelen. “Het is het leukste om per bedrijf even langs te gaan en te vragen hoe het nou precies zit,” aldus Zethof.

Duurzaamheid en innovatie

De bedrijven in de glastuinbouw hebben diverse maatregelen genomen om duurzaam te werken. Regenwater wordt opgevangen in grote waterbassins en gebruikt voor het besproeien van planten. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan biologische bestrijding van ongewenste gasten en veredeling van planten om ze resistent te maken tegen ziektes en insecten.

Gezellige sfeer en activiteiten

Tijdens Kom in de Kas konden bezoekers niet alleen genieten van de prachtige planten en bloemen, maar ook deelnemen aan diverse activiteiten. Bij de akkerbouwbedrijven konden bezoekers bijvoorbeeld patatjes eten die gemaakt zijn van lokaal geteelde aardappelen. “Er is voor ieder wat wils,” zegt Zethof. “Van bloemenliefhebbers tot liefhebbers van groenten en fruit.”

Bezoek de regio

Kom in de Kas is een evenement dat zowel met de auto als met de fiets goed te bezoeken was. Bij elk deelnemend bedrijf stonden vlaggen en borden langs de weg, en er is een fietsroute. Het evenement zal volgend jaar weer plaatsvinden en duur meestal tot ongeveer vier uur ’s middags, dus voldoende tijd om ook volgend jaar weer een rondje te maken langs de zeven deelnemende bedrijven.

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Cheryl Zethof

In de Streektelefoon Boswachter Jocelyn Kwant

Boswachter Jocelyn de Kwant roept op tot bescherming van weidevogels

In het radioprogramma “Start Me Up” op Jammfm, sprak boswachter Jocelyn de Kwant over de uitdagingen en kansen voor weidevogels in het Amstelland. Jocelyn de Kwant, boswachter bij Stichting Landschap Noord-Holland, beheert gebieden rondom Amsterdam, waaronder Oudekerk, de Amstel, Rondehoep en Middelpoel. Tijdens het gesprek benadrukte ze de noodzaak van bescherming van weidevogels, vooral in tijden van droogte.

Luister hier terug:

Droogte bedreigt broedseizoen

De droogte van de afgelopen maanden heeft de grond harder gemaakt, waardoor weidevogels zoals grutto’s, tureluurs en kievieten moeilijker voedsel kunnen vinden. “Het is mooi weer, maar voor ons is dit natuurlijk wel een beetje spannend,” aldus Kwant. Ze roept inwoners op om hun katten ’s nachts binnen te houden om predatie van broedende vogels te voorkomen.

Samenwerking met boeren en vrijwilligers

Kwant benadrukt dat goede samenwerking met boeren, vrijwilligers en jagers cruciaal is voor het succes van weidevogelbeheer. “Hogere waterstanden, later maaien en legselbeheer zijn enkele van de maatregelen die we nemen,” zegt ze. Dankzij deze samenwerking gaat het relatief goed met de weidevogels in gebieden zoals de Ronde Hoep en Bovenkerkerpolder. “Bij ons in het Amsterland gaat het niet zo snel achteruit dan in de rest van Nederland. Dus dat is heel goed.”

Vrijwilligers gezocht

Jocelyn de Kwant doet een oproep aan vrijwilligers om zich aan te melden bij IVN Amsterdam of de vogelwerkgroep Oudekerk. “We hebben gewoon weer meer mensen, jonge mensen nodig die het leuk vinden om grutto’s en kievieten te tellen,” zegt ze. Deze vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het monitoren en beschermen van de weidevogels.

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm


Korte tekst voor radio:

Boswachter Jocelyn Kwant roept op tot bescherming van weidevogels in Amstelland. Door de droogte wordt de grond harder, waardoor vogels moeilijker voedsel vinden. Kwant vraagt inwoners om hun katten ’s nachts binnen te houden om predatie te voorkomen. Samenwerking met boeren en vrijwilligers zorgt voor betere broedomstandigheden. Vrijwilligers zijn welkom om te helpen bij het tellen van weidevogels.

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm
Luister hier terug

Geniet van watersport op de Ouderkerkerplas: Open dag 4 mei

Open dag bij Ouderkerkerplas: Start van het watersportseizoen

Het watersportseizoen gaat bijna weer beginnen. Wil jij ook lekker het water op en genieten van onze prachtige plek aan de Ouderkerkerplas? Kom dan naar de open dag op 4 mei. Het belooft een dag vol plezier en activiteiten te worden voor jong en oud.

Tijdens de open dag op 4 mei bij de Ouderkerkerplas zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Bezoekers kunnen kennismaken met verschillende watersporten zoals zeilen en windsurfen. Voor de jeugd zijn er speciale clinics waarin kinderen kunnen leren zeilen in een Optimist of een Laser Pico. Volwassenen en oudere jeugd kunnen, afhankelijk van hun ervaring, ook de Laser Pico’s, Laser Standaards, of windsurfsets uitproberen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een rondje mee te varen in een Valk, een kielboot

Het belooft een dag vol plezier en avontuur te worden, dus kom langs en ontdek wat de watersportvereniging te bieden heeft!

Kijk voor meer informatie op onze website www.wvop.nl.

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm

Wethouder Erika Spil reikt eerste isolatieadviezen uit

 

Gratis warmtescans helpen inwoners bij verduurzaming woningen

De eerste warmtescans en isolatieadviezen zijn uitgereikt in de gemeente Ouder-Amstel. Wethouder duurzaamheid, Erika Spil, ging een middag mee om de inwoners te ondersteunen. De afgelopen maanden zijn er gratis warmtescans uitgevoerd bij een selectie van woningen in de gemeente. “We willen inwoners helpen bij het (verder) isoleren van hun woning. Zo’n warmtescan laat goed zien waar er nog winst is te behalen. Een goed geïsoleerde woning kost in de winter minder energie om warm te stoken, dat zorgt voor lagere stookkosten. In de zomer helpt het om de warmte langer buiten te houden,” aldus Erika Spil.

De warmtescans zijn een onderdeel van de inspanningen van de gemeente om de energiekosten voor inwoners te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving. Meer informatie over de warmtescans en isolatieadviezen is te vinden op Energieloket Ouder-Amstel.

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jammfm

Elektrische pontjes varen uitstootvrij over de Amstel

Verduurzaamde pontjes Smient en Fuut weer van start

De twee pontjes Smient en Fuut van recreatieschap Groengebied Amstelland zijn verduurzaamd. Tijdens de winterstop kregen ze een elektrische motor. Op woensdag 2 april nam Floor Gordon, bestuurslid van het recreatieschap, samen met programmamanager Thomas van der Klei en Amstelveens raadslid Duurzaamheid Maarten de Haan pontje de Smient officieel in gebruik. De pontjes varen vanaf zaterdag 5 april weer.

Na 20 jaar met dieselmotoren te hebben gevaren, zijn beide pontjes afgelopen winter voorzien van een elektromotor en een accupakket. Op een van de steigers is een aansluitpunt op het elektriciteitsnet aangebracht voor het opladen van de accu’s. De pontjes zullen voortaan nagenoeg geruisloos en uitstootvrij over de Amstel heen en weer varen. Dankzij subsidie van de Provincie Noord-Holland en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht was de elektrificatie mogelijk.

‘Ik ben trots dat we vandaag een belangrijke stap zetten in de verduurzaming van het recreatieschap Groengebied Amstelland’, aldus Floor Gordon. ‘Met de elektrificatie van de pontjes Smient en Fuut investeert het bestuur van Groengebied Amstelland in de toekomst van dit prachtige recreatiegebied. Wandelaars en fietsers kunnen blijven genieten van de natuur, terwijl we tegelijkertijd oog houden voor het milieu. Een logische en duurzame keuze voor ons recreatieschap!’

Schipper Maurice was ook enorm enthousiast over de verduurzaming van de pont. ‘Beter en mooier dan dit kan ik het als schipper niet krijgen. Het is wel even wennen, want het schip ligt hoger en het stuurt directer.’

De pontjes varen tussen 12:00 uur en 18:00 uur. In april alleen op zaterdag en zondag. Van mei tot en met augustus varen ze dagelijks en in september ook alleen op zaterdag en zondag. Een enkel vaartochtje kost een euro per persoon. Een 10-rittenkaart kost 8 euro en kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee. Aan boord kan uitsluitend met pin betaald worden.

De Smient vaart tussen de Ouderkerkerdijk in Amsterdam Watergraafsmeer en de Amsteldijk in Amsterdam Buitenveldert (Kalfjeslaan). De Fuut ligt ter hoogte van de Nesserlaan in Amstelveen en gaat op en neer naar het vogelrijke gebied de Ronde Hoep.

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Groengebied Amstelland

OBA Ouderkerk viert feestelijke opening na tragisch uitstel

Feestelijke opening OBA Ouderkerk na tragisch uitstel
Na een periode van uitstel vieren we op woensdag 9 april alsnog de feestelijke opening van OBA Ouderkerk. De geplande opening op 5 maart werd uitgesteld vanwege het tragische ongeval dat de gemeenschap van Ouderkerk diep raakte. De vernieuwde bibliotheek is inmiddels alweer even open en volop in gebruik, maar nu is het tijd om hier samen feestelijk op te proosten. En dat is niet alles: diezelfde ochtend openen we ook de allereerste OBA schoolbieb in Ouderkerk, op basisschool Het Kofschip!
Feestelijke opening OBA Ouderkerk – 9 april
Iedereen is van harte welkom om deze mijlpaal met ons te vieren. We starten om 15.00 uur met een programma voor jong en oud. De officiële openingshandeling vindt plaats om 15.30 uur en wordt verricht door Wethouder Paulette Koek-Baks en Martin Berendse. Het programma loopt tot 17.00 uur. Wil je hierbij zijn? Inloop kan spontaan, maar als je het nu al weet, hoor ik het graag vooraf.
OBA’s eerste schoolbibliotheek in Ouderkerk
Op woensdagochtend 9 april om 11.00 uur openen we feestelijk de eerste OBA schoolbibliotheek in Ouderkerk, op basisschool Het Kofschip. Een prachtige stap om lezen en taalvaardigheid onder kinderen verder te stimuleren.
Auteur: Barbara Huigen
Foto: OBA
❌