❌

Lees weergave

Geheimen uit de Ronde Hoep: Oeroude boom wordt sleutelhanger

Ouder dan de stad Amsterdam, kleiner dan je hand, een sleutelhanger met 1000 jaar geschiedenis.

Wat begon als een filmproject over één van de meest mysterieuze, ontoegankelijke gebieden onder de
rook van Amsterdam, eindigde in een onverwachte vondst recht uit de bodem van de tijd. Filmmaker
Pim Giel en zijn gezin werkten in De Ronde Hoep aan ‘Hoop in de Hoep’, een documentaire waarin het
oudste veenweidegebied van Nederland zelf de hoofdrol speelt.

Tijdens de vele opnames stuitten enkele hoofdrolspelers, boeren– op een archeologische verrassing:
onder de veengrond lag een 1000 jaar oude boomstam verborgen. Vroeger was dit open weidegebied
immers een weelderig veenbos.

Het gebied lag toen 2,5 meter hoger en het hele bos werd gekapt. Men begon met het verbouwen van
graan, niet wetende dat daardoor het gebied erg snel verzakte en in het veen ‘wegzonk’. Na relatief
korte tijd was het gebied alleen nog maar geschikt voor gras, waardoor boeren begonnen met het
houden van koeien.

De gevonden boom heeft meegemaakt hoe het stille veenland langzaam veranderde in een menselijk
landschap vol sloten, koeien, kerken en molens.

De boomstam werd uitgegraven en overgedragen aan plaatselijk houtbewerker Gijs van Lier, die er een
serie sleutelhangers van zal maken. De eerste, met het mysterieus getal *0000* gegraveerd – omdat
het exacte jaartal onbekend is – wordt geveild. De overige sleutelhangers zijn exclusief verkrijgbaar
voor liefhebbers van natuur, historie en symboliek. We verwachten zo’n 500 sleutelhangers te kunnen
gaan maken met daaraan gekoppeld het verhaal waarom het stukje hout zo bijzonder is.

De prijs van de sleutelhanger zal rond de €10 liggen en zal verkocht worden tijdens enkele
filmvoorstellingen vanaf 2 oktober. De opbrengst wordt teruggegeven aan de Ronde Hoep zelf in de
vorm van inheems plantensoorten en zaden die door natuurorganisatie Landschap Noord-Holland in
de polder worden aangebracht i.s.m. Boeren van Amstel.

En het mooiste? De film komt landelijk in de bioscoop, te beginnen in Cinema Amstelveen.
In deze onafhankelijke productie volgen we de Ronde Hoep vier seizoenen lang. Het gaat niet
alleen over dieren, het water en het land van één van de mooiste polders van de Randstad. In deze
luchtige film maken we ook kennis met mensen die het geluk hebben dit ontoegankelijke gebied te
mogen betreden.

Zie film Hoop in de Hoep

Foto: Pim Giel
Auteur: Daniel Zondervan

Van suikerspin tot breakdance: kermisweekend in volle gang

De kermis in Duivendrecht is officieel geopend! Onder luid applaus gaven burgemeester Susanne de Roy van Zuidewijn-Rive en juf Rosa woensdagmiddag het startsein voor vijf dagen vol kermisplezier. De muziek klonk door het dorp, de eerste vrijkaarten werden uitgedeeld en de suikerspinnen waren niet aan te slepen – en dit is nog maar het begin!

Van woensdag 28 mei tot en met zondag 1 juni verandert het Dorpsplein in Duivendrecht in een bruisend kermisterrein. Met zo’n twintig attracties is er voor ieder wat wils: van de spectaculaire Breakdance en de Runaway Train tot klassiekers als de schietsalon, suikerspinkraam, mini-cars en de kinderdraaimolen. Ook aan de allerkleinsten is gedacht, met onder andere schminken op zaterdag en een kleurplatenwedstrijd waarvan de uitslag zondag om 16.00 uur bekend wordt gemaakt.

Openingstijden kermis Duivendrecht 2025:

  • Woensdag 28 mei t/m zondag 1 juni
  • Dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur (tijden kunnen per dag iets variëren)

Naast de kermis zelf is er ook volop gezelligheid rondom het Dorpsplein. Eetcafé Duivendrecht organiseert een feest- en muziekweek met optredens en extra activiteiten. Kortom: de kermis is dit weekend dé plek voor jong en oud om samen te komen, te genieten en herinneringen te maken.

Mis het niet – we zien je daar!

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: Jammfm
Luister hier terug

Duivendrechtse Jo Blom signeert haar nieuwe boek

De Duivendrechtse Jo Blom heeft samen met Ivy Blom een intrigerende familiebiografie geschreven: “Verrnacheld Verleden” over een koningsdochter in de familie, het graf van Toetanchamon, spionage, een uit nazi-Duitsland ontsnapte tiener als Joods bruidje tegen de achtergrond van de Duitse bezetting, een overrompelend verhaal met moeders die onmogelijke keuzes moesten maken met de gevolgen in de levens van de kinderen.

Volgens de eerste recensies wordt de lezer meteen meegesleurd als het ware.

Dit boek is vanaf zaterdag 31 mei verkrijgbaar voor € 22,- in de museumwinkel, Kerkstraat in Ouderkerk. Jo Blom is dan vanaf 13 uur aanwezig om te signeren.

Reguliere openingstijden Museumwinkel: vrijdag, zaterdag, zondag van 13 tot 16 uur.

Auteur: Henk P. Blok
Foto: Henk P. Blok

 

Evaluatie Koningsdag Duivendrecht: structuur als basis

Bij de start van de vernieuwde Koningsdag Duivendrecht (2024) is als uitgangspunt gekozen om stap voor stap in drie jaar een nieuw fundament te leggen voor de viering van Koningsdag in Duivendrecht. Na twee geslaagde edities volgt op maandag 27 april 2026 alweer de derde versie. Duidelijk is dat bezoekers behoefte hebben aan een vaste structuur van activiteiten. Daarnaast nemen bewoners (vooral jonge ouders) nieuwe initiatieven, wat mooi is. Voor het compleet maken van de dag was gelukkig het zonnetje aanwezig, dit voor een optimale Koningsdagviering in Duivendrecht.

Koningsdag 2025 was een goed bezochte activiteit, waarbij door de organisatie iets minder zelf georganiseerd werd en ruimte werd geboden aan initiatieven van bewoners. Een goed gevulde vrijmarkt, een wervelende pianoman, fiets versieren, het poppentheater, T-shirt verkoop, koffie met tompouce voor senioren en vooral gezelligheid op het Dorpsplein en in het Dorpshuis. Vraag is wat je als capaciteit ziet voor Koningsdag Duivendrecht, is het goed zo of is meer groei een optie. Stelling is dat er vooral structuur moet zijn, een herkenbaar programma. Er is nog ruimte voor ondernemers om wat te doen, dank aan ondernemers die al bijdragen, maar de huidige structuur met een aantal basisactiviteiten voldoet naar mening van de geëvalueerden. Uitbreiding van activiteiten kan zeker nog: een presentatie van de brandweer, voor senioren een Rad van Fortuin meer springkussens en activiteiten voor de jongeren tussen 12-18 jaar.

Het bestuur is blij met de grote groep betrokken vrijwilligers. Wat opvalt is dat er aan allerlei regels moet worden voldaan voor een vergunning, er betaald moet worden voor diensten, maar dat op de dag zelf en geen handhaving is. Wel werd het bezoek van B&W gewaardeerd. De website Koningsdag Duivendrecht is goed bezocht. Inzet op sponsoring kan breder. De diverse commissies komen in september weer bij elkaar. Tips en ideeën zijn welkom: koningsdagduivendrecht@gmail.com

Auteur: Henk P. Plok
Foto: Henk P. Blok

Foto onder: vrijwilligers Koningsdag Duivendrecht (inclusief bestuur Oranjevereniging Duivendrecht) samen met de EHBO en de DJ’s van www.JammFM.nl

Aanpak overlast verhuur vakantiewoningen Duivendrecht

Impressie Raad: Woonzorgvisie vastgesteld in Raadsvergadering

Met een aantal amendementen (tekstwijzigingen) is in de Raadsvergadering unaniem de Woonzorgvisie voor Ouder-Amstel vastgesteld. Verder vragen aan het college. Tijdens dit vragenuurtje de melding vanuit het college dat een verkeersregelaar ernstig is behandeld door een bestuurder van een scooter, een schok in de vergadering. Aanvullend volgden nog de moties Vreemd: snelheid N522 en verbod brommobielen op fietspaden.

Vragen aan het college

Meerdere fracties waren teleurgesteld dat DUO+ pas in 2027 met een evaluatie komt. Jan Alberts (PvdA) kwam met de vraag waarom eerdere (aangenomen) moties over DUO+ niet werden uitgevoerd. Wethouder Victor Frequin gaf aan in gesprek te zijn met DUO+, met daarbij de afhankelijkheid met andere gemeenten. Alberts gaf aan zo onvoldoende invulling te kunnen geven aan zijn controlerende taak als raadslid. Frequin mocht ook in reactie op vragen over het Participatieplan (in het buitengebied): “Kader is de Omgevingsvisie, daarbij volgt ruimte voor inspraak van bewoners. Op 1 juni is er de Amstelland dag, daar is een mogelijkheid voor contact over de participatie, eind juni volgt nog een inloopbijeenkomst. Wethouder Erika Spil gaf toelichting op de inzet van een externe medewerker voor dit plan. Frequin gaf aan nog voor de zomer de starten met de participatie in het buitengebied.

Op de vraag naar de status van het Cultuurplatform kwam de reactie: “Het Cultuurplatform Ouder-Amstel bestaat niet meer, we gaan graag in gesprek met mensen en organisaties voor een vervolg”. Verder vragen over verkeersveiligheid en de bomenkap. Erika Spil gaf aan in gesprek te zijn met de bewoners en organisaties over de bomenkap in de polder. Tijdens de beantwoording van vragen over de verkeersveiligheid kwam het ernstige incident met een verkeersregelaar naar boven. Inhoudelijke reactie was dat er een stappenplan volgt over de invulling van de aspecten.

Woonzorgvisie Ouder-Amstel

Er waren een aantal amendementen en moties voor nodig, maar uiteindelijk werd de Woonzorgvisie Ouder-Amstel unaniem aangenomen. Duidelijke stelling was dat de woningen in Ouder-Amstel niet voor vakantieverhuur zijn, maar voor bewoning door inwoners zelf. Daarmee duidend op de grote behoefte aan woningen in de gemeente. Naar aanleiding van een voorbeeld in Duivendrecht (overlast met afval en drugs), zal er intensiever gehandhaafd worden. Op een vraag van GroenLinks (Maarten de Groot) over de invulling van de NHG-grens (soort veiligheidsmarge) kwam Frequin met de mededeling dat gezien de huidige opzet er ca. 1.200 woningen in De Nieuwe Kern binnen deze grens gaan vallen. Bij dit onderwerp aandacht voor kleine projecten (< 10 woningen) en inpassen sociale huur. Op een vraag vanuit D66 voor ‘Meer-generatiewoningen’, kwam het collegeadvies om dit niet te doen.

Moties Vreemd

Bij de moties Vreemd verzoeken om een initiatief te nemen voor een landelijk verbod voor brommobielen op het fietspad. Tevens een motie voor snelheidsverlaging op de N522 (80->50 km). Beide moties Vreemd werden unaniem aangenomen.

Foto: Henk P. Blok
Auteur: Henk P. Blok

Streektelefoon: Pluktuin open op Amstellanddag: ontdek het groene hart van Nes

Pluktuin Nes aan de Amstel al 25 jaar bloeiend familiebedrijf

Een kleurrijk paradijs langs de Amstel

Tussen de groene weiden van Nes aan de Amstel, vlakbij Amstelveen, ligt een verborgen parel: de Pluktuin van Anne-Marie Fontijn en Gert Lutke Schipholt. Wat 25 jaar geleden begon als een kleinschalig initiatief met wat bloemen om te plukken, is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige locatie waar jong en oud zich tussen de bloemen kunnen onderdompelen. Luister het gesprek hier terug:

De Pluktuin is gevestigd op het terrein van een oude kwekerij, ooit van de ouders van Annemarie. “Langs de Amstel stonden vroeger veel kwekerijen, maar die zijn zo goed als verdwenen,” vertelt Gert. Zijn vrouw startte de tuin een kwart eeuw geleden, en samen runnen ze het nu als een fulltime onderneming.

In de Pluktuin draait alles om beleving. Bezoekers kunnen er bloemen plukken, deelnemen aan workshops en genieten van high-teas of lunches. “We zijn begonnen met alleen bloemen, maar toen iemand vroeg of ze hier een kinderfeestje kon vieren, zijn we dat ook gaan doen. Inmiddels is het aanbod flink uitgebreid,” aldus Gert.

De bloeiperiode van de tuin volgt de natuurlijke seizoenen. In het voorjaar zijn er narcissen en tulpen, later in de zomer gevolgd door een grote variëteit aan bloemen zoals violieren, duizendschoon en dahlia’s. “Sommige bloemen, zoals dahlia’s, komen ieder jaar terug, maar veel van onze bloemen zijn eenjarig en worden opnieuw gezaaid,” legt Gert uit. De kas op het terrein zorgt ervoor dat er ook tijdens koelere maanden iets te zien is.

Bezoekers hoeven geen entree te betalen. “Je betaalt alleen voor wat je plukt of voor de activiteit die je doet. Kom je alleen even kijken, dan is dat helemaal prima,” zegt Gert. De Pluktuin is geopend van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Voor grotere groepen of speciale arrangementen is het wel raadzaam om vooraf even contact op te nemen.

De Pluktuin heeft ook een sfeervolle theeruimte waar bezoekers kunnen genieten van een kopje koffie, een stuk appeltaart of een pannenkoek. “Het draait bij ons echt om het totaalplaatje: genieten van bloemen, buitenlucht én iets lekkers.”

Op zondag 1 juni, tijdens de jaarlijkse Amstellanddag, is de Pluktuin een van de locaties die meedoet aan deze feestelijke open dag in de regio. “Dan is er van alles te beleven bij ons. We zijn die dag vanaf 10 uur open en hopen op veel bezoekers,” besluit Gert enthousiast.

Auteur: Michel Willemse
Foto: Gert Lutke Schipholt

Jisca Breuker verbindt jong en oud met muziek en beweging

Positief Samen brengt ouderen in beweging met maandelijkse Dansparade

Elke laatste zondag van de maand verandert sportlocatie Bewenting in Amstelveen in een bruisende plek vol muziek, beweging en ontmoeting. De Dansparade, een initiatief van Jisca Breuker en haar moeder, is al tien jaar een lichtpuntje voor veel ouderen én hun mantelzorgers.

Wat begon als een spontaan idee, groeide uit tot een vast sociaal evenement. “We willen ouderen een reden geven om uit huis te komen, te bewegen en vooral plezier te maken,” vertelt Jisca Breuker in de Jammfm-studio. “Met muziek uit de jaren ’50 en ’60 roepen we herinneringen op en zetten we mensen letterlijk en figuurlijk in beweging.”

Met hulp van 25 vrijwilligers – liefdevol ‘positiva’s’ genoemd – worden bezoekers uitgenodigd om te dansen, mee te bewegen of gewoon te genieten. “We ontzorgen hiermee ook mantelzorgers. Even rust, terwijl hun naaste plezier maakt,” legt Breuker uit.

De dansmiddag begint om 15.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. DJ Jeff zorgt voor de muziek, en er is ruimte om verzoeknummers aan te vragen. De locatie: Acacialaan 18, bij Bewenting Sport in Amstelveen.

Maar Positief Samen doet meer dan dansen. “We bieden ook één-op-één begeleiding, kleine uitstapjes of gewoon gezelschap voor ouderen. Alles draait om welzijn en het gevoel dat je ertoe blijft doen, ook als je ouder wordt,” zegt Breuker. “We willen laten zien dat genieten van het leven niet hoeft te stoppen.”

De organisatie roept geïnteresseerden op om een kijkje te nemen op www.positiefsamen.nl voor meer informatie of om zelf vrijwilliger te worden.

Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm

Co van der Horst denkt mee over wonen in Amstelveen

Co van der Horst plant verhuizing en denkt mee over toekomstig wonen

Na ruim honderd jaar in de regio actief te zijn, maakt woninginrichter Co van der Horst zich op voor een nieuwe stap. De bekende meubelzaak uit Bovenkerk wil verhuizen en tegelijk iets teruggeven aan de gemeenschap. Dat vertelt Stefan van der Horst – de vierde generatie in het familiebedrijf – in een telefonisch interview, luister het gesprek hier terug:

“De plek waar we nu zitten, daar blijven we niet. We zijn met de gemeente in gesprek over een nieuwe locatie,” aldus Van der Horst. “Maar wat we achterlaten, moet een bijdrage leveren aan de stad. Geen blokkendoos, maar bijvoorbeeld woningen in het middensegment – iets waar echt behoefte aan is.”

Co van der Horst is sinds 1905 een begrip in Amstelveen en ver daarbuiten. In de huidige showroom aan de Handweg worden interieurs op maat ingericht, van gordijnen tot domotica en zelfs kunst. “We willen compacter gaan werken, met meer focus op beleving en kwaliteit,” zegt Van der Horst. “Niet alleen maar laten zien hoeveel we hebben, maar vooral hoe mooi het kan zijn.”

De plannen voor herontwikkeling van de huidige locatie zijn nog in gesprek met de gemeente. “Wij denken graag mee over hoe dit gebied ook iets waardevols kan opleveren voor Amstelveen,” benadrukt Van der Horst. “Woningen, misschien ook sociale of middeldure huur. Alles is bespreekbaar, als het maar iets goeds brengt.”

De toekomst van de showroom ligt open, maar één ding is zeker: de betrokkenheid bij Amstelveen blijft. “We blijven hier geworteld, ook op een nieuwe plek. En natuurlijk nodigen we iedereen uit om te blijven ontdekken wat we doen op www.covanderhorst.nl.”

Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm

Farmwalk Ouderkerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel – De vraag is niet óf we de emissies in de melkveehouderij moeten verlagen, maar hóe we dit op een slimme manier doen. Het goede nieuws? Met de juiste aanpak levert het niet alleen milieuwinst op, maar ook financieel voordeel!

Richard Korrel, vierde generatie op Boerderij Polderzicht, geeft inzicht in de betekenis van de Farmwalk. In samenwerking met Netwerk Praktijkbedrijven organiseren de initiatiefnemers achter Bemest op zijn best diverse workshops.

Bedrijfsleider Delian Kool van Netwerk Praktijkbedrijven deelt praktische strategieën om emissiearm te werken op jouw bedrijf. Hij laat zien hoe je met slimme dagelijkse keuzes al flinke stappen kunt zetten, zonder direct grote investeringen te hoeven doen.

Auteur en Video: Ika Berman

Leren op het land: boeren wisselen kennis uit tijdens Farmwalk

Ouder-Amstel – Tientallen boeren verzamelden zich afgelopen donderdag op het erf van melkveehouder Richard Korrel voor een zogeheten Farmwalk: een praktijkgerichte wandeling door het boerenland, gericht op het delen van kennis en het verbeteren van duurzame landbouw in de regio. Richard Korrel, zelf vierde generatie melkveehouder, stelde zijn bedrijf open voor collega’s en experts: “Ik doe mee om te laten zien wat er allemaal mogelijk is én om zelf te leren – bijvoorbeeld hoe ik mijn machine kan optimaliseren.”

De Farmwalk is een initiatief van Netwerk Praktijkbedrijven, dat in samenwerking met boeren op locatie bijeenkomsten organiseert waarin emissieverlaging centraal staat. Delian Kool, bedrijfsbegeleider bij het netwerk, licht toe: “Deze editie draait om emissiearm werken op je eigen boerderij. We kijken naar drie onderdelen: het voer van de koeien, de inrichting van de stal en de manier van bemesten. Juist in het dagelijkse werk van de boer liggen kansen om methaan en ammoniak terug te dringen, zonder dat er meteen dure investeringen nodig zijn.”

Gewoon doen, gewoon delen

De kracht van de Farmwalk zit in de praktijkgerichte aanpak. Terwijl deelnemers door het weiland lopen en demonstraties volgen, delen ze hun ervaringen. “Het werkt het beste als je ziet hoe een collega het doet,” vertelt een melkveehouder die al 36 jaar in het vak zit. “Veranderingen zijn ingrijpend, maar gelukkig komt het niet allemaal tegelijk.”

De sfeer was informeel en leerzaam tegelijk. Broodjes bal en praktijkkennis gingen hand in hand. De deelnemers kregen uitleg over nieuwe technieken, maar vooral ook over het slimmer inzetten van bestaande middelen. “Een stal heb je al, maar door aanpassingen in ventilatie of de vloer kun je al stappen zetten,” aldus Kool. “Het gaat om kijken naar wat je al hebt en hoe je daar emissies mee kunt reduceren.”

Samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw

De Farmwalk onderstreept het belang van samenwerking in de sector. Door boeren, adviseurs en onderzoekers samen te brengen op het erf, ontstaat een omgeving waarin leren van elkaar centraal staat. Korrel: “Je leert het meest van collega’s in het veld. Daarom doe ik graag mee aan dit soort netwerkdagen.”

De volgende Farmwalks staan al op de planning, waarbij telkens een ander thema centraal staat – altijd gericht op praktische oplossingen die werken op het boerenbedrijf.

Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm

Uw mening telt: geef input over de toekomst van de Ronde Hoep en Ouderkerkerplas

Denk mee over het buitengebied van Ouder-Amstel

Ouder-Amstel – De komende jaren staat het buitengebied van Ouder-Amstel – met daarin de Ronde Hoep, de Ouderkerkerplas en de Duivendrechtse polder – voor belangrijke keuzes. Hoe behouden we het open landschap en de agrarische functies, terwijl er steeds meer ruimte nodig is voor recreatie, natuur, duurzame energie, wonen en bedrijvigheid?

De gemeente roept daarom boeren, ondernemers, bewoners en andere betrokkenen op om mee te denken over de toekomst van dit unieke gebied.

Van visie naar plan

In maart 2025 stelde de gemeenteraad de Omgevingsvisie vast. Hierin staat wat Ouder-Amstel belangrijk vindt voor de toekomst van de gemeente. Voor het buitengebied betekent dat onder meer: het landschap open houden, landbouw versterken en zorgvuldig omgaan met cultuurhistorie en natuur.

Maar om deze visie ook echt uit te voeren, is een volgende stap nodig: het maken van een omgevingsplan (de opvolger van het bestemmingsplan). Daarin wordt concreet gemaakt wat er in het buitengebied wel of juist niet mogelijk is. En dat wil de gemeente niet alleen bepalen – inwoners en gebruikers van het gebied krijgen nadrukkelijk een stem.

Laat van je horen

Er zijn verschillende manieren om jouw mening en ideeën over het buitengebied te delen:

  • Zondag 1 juni: bezoek het gemeentekraampje op de Amstellanddag bij Boerderij Polderzicht (vanaf 10:00 uur)

  • Vanaf 1 juni: vul de online vragenlijst in via www.samenmakenweouder-amstel.nl/buitengebied

  • Gesloten bijeenkomst: voor inwoners, ondernemers en organisaties uit het buitengebied volgt een speciale invitatiebijeenkomst

Alle reacties en gesprekken worden vastgelegd in een openbaar logboek, zodat iedereen kan zien welke ideeën en zorgen er leven in de gemeenschap.

De toekomst van het buitengebied raakt ons allemaal. Dus: denk mee, praat mee, beslis mee.

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: Jammfm

Doe mee aan uniek interviewproject met jongeren en vier 80 jaar vrijheid

Jammfm

In gesprek over vrijheid met Amstelveense scholieren

In het kader van 80 jaar vrijheid zoekt Amstelveen betrokken inwoners met levenservaring die in gesprek willen gaan met jongeren uit het voortgezet onderwijs. In een bijzondere samenwerking met Platform C en MDT Muziekmakers krijgen jongeren de kans om het thema vrijheid te verkennen – door te luisteren naar persoonlijke verhalen en deze om te zetten in muziek.

Wat betekent vrijheid voor jou? Hoe heb jij het beleefd, hoe draag je eraan bij, en waarom moeten we die vrijheid blijven beschermen? Tijdens een interview van maximaal één uur vertel jij jouw verhaal. De jongeren luisteren, leren, en verwerken jouw boodschap tot een muzikaal portret, samen met professionele songwriters en producers.

Dat kan een rap worden, spoken word, of een lied – een creatief en persoonlijk eerbetoon dat op dinsdag 2 juli tijdens de Dialooglunch op het Stadsplein van Amstelveen ten gehore wordt gebracht. Voor jou als deelnemer is het een waardevolle ervaring en een bijzonder cadeau.

Praktisch: interviewmomenten en lunch

De interviews vinden plaats op de volgende dagen:

  • Maandag 26 mei

  • Dinsdag 27 mei

  • Maandag 2 juni

  • Woensdag 4 juni

Tijdstip: 16:30 uur – maximaal één uur
Locatie: Platform C, Stadshart Amstelveen

De muzikale resultaten worden gepresenteerd tijdens de Dialooglunch op dinsdag 2 juli van 12:00 tot 14:00 uur, met in totaal 150 deelnemers: jong en oud in gesprek, luisterend naar elkaars verhalen en muziek. Een moment van ontmoeting, verbinding en verdieping – onder begeleiding van een presentator.

Aanmelden

Wil jij je verhaal delen of deelnemen aan de Dialooglunch? Stuur dan een e-mail naar Noëlle Slinger via nslinger@cultuureducatie-amstelland.nl. Vermeld duidelijk:

  • Op welke datum(s) je beschikbaar bent voor het interview

  • Of je aanwezig wilt zijn bij de Dialooglunch op 2 juli

Vrijheid. Wat doe jij ervoor? Inspireer jongeren, deel jouw verhaal en maak samen iets blijvends.

Meer informatie over het programma vind je binnenkort via Amstelveen Oranje – 80 jaar vrijheid.

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: Jammfm

Duik in de geschiedenis van waterbeheer op zondag 1 juni tijdens Amstellanddag

Water als hoofdrolspeler op 17e Amstellanddag

Ouderkerk aan de Amstel – Op zondag 1 juni staat het Amstelland weer vol in het teken van natuur, cultuur en geschiedenis tijdens de 17e editie van de Amstellanddag. Dit jaar draait alles om water — het element dat al eeuwenlang het landschap en leven rondom de Amstel vormt. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in boeiende activiteiten, van varen met een historische trekschuit tot zelf proefjes doen in een waterlab.

De Amstellanddag is een initiatief van Stichting Beschermers Amstelland (SBA). Verspreid over tientallen locaties kunnen bezoekers het unieke karakter van dit eeuwenoude landschap ervaren. “Omdat het waterschap Amstel, Gooi en Vecht dit jaar ook 500 jaar waterbeheer viert, was het thema snel gekozen,” aldus SBA-voorzitter Wim Zwanenburg.

Water ontdekken op z’n best

Wat betekent het eigenlijk als het polderwater zouter wordt? En hoe werkt een gemaal precies? Tijdens de Amstellanddag kunnen bezoekers daar zelf achter komen. Van het gemaal Nieuwe Bullewijk tot waterproefjes bij Stadwijck: op meerdere plekken wordt zichtbaar gemaakt wat water doet met ons landschap – en wat wij met het water doen. Ook kun je binnenkijken in een echt Waterlab, waar drinkwater wordt gezuiverd.

Historisch én duurzaam varen

Een absolute aanrader is een tochtje met de historische trekschuit, vroeger voortgetrokken door paarden langs het jaagpad. Opstappen kan bij park Wester-Amstel in Amstelveen. Liever zelf het water op? Kies dan voor een tocht met een elektrische sloep of verken de Amstel op een SUP-board. Een boswachter is aanwezig om uitleg te geven over de natuur en het belang van water in de landbouw.

Wandel naar stilte

Ook op het droge valt genoeg te beleven. Zo organiseert Landschap Noord-Holland een bijzondere wandeling door polder de Rondehoep – een beschermd veenweidegebied waar de tijd lijkt stil te staan. Onder begeleiding van een boswachter kom je op plekken waar je normaal niet snel komt.

Meer dan alleen water

Naast alle wateractiviteiten openen op 1 juni ook tientallen andere locaties hun deuren. Denk aan boerderijen, kinderboerderijen, kunstplekken, historische gebouwen zoals de Urbanuskerken, en nieuwe initiatieven van jonge ondernemers in het gebied. Het volledige programma met alle locaties en openingstijden is te vinden op www.beschermersamstelland.nl.

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: beschermers Amstelland

Tineke Ceelen neemt afscheid met indrukwekkend boek over haar leven in conflictgebieden

Boeiend afscheidsboek van hulpverlener Tineke Ceelen: “Blijven druppelen” is haar levensles

In Start Me Up op JammFM vertelde Nadine Ekeris deze week over haar bijzondere ontmoeting met Tineke Ceelen, voormalig directeur van Stichting Vluchteling. Kesselen nam na ruim twintig jaar afscheid van de hulporganisatie en bundelde haar ervaringen in het indrukwekkende boek Vlucht.

🎧 Terugluisteren? Klik op de link en hoor het hele gesprek tussen Nadine, Pieter en Emilie in Start Me Up: Terugluisteren via JammFM.nl

Nadine interviewde haar vorige week in een goed bezochte boekhandel. “Een indrukwekkende vrouw,” zegt ze, “die op het podium met een mix van humor en ernst vertelde over twee decennia in brandhaarden als Somalië, Afghanistan en Congo.” In het boek beschrijft Tineke Ceelen haar jeugd in een conservatief Brabants gezin, haar strijd om te studeren en haar pad langs grote hulporganisaties zoals MEMISA.

Opmerkelijk is hoe zij ondanks haar werk in de donkerste uithoeken van de wereld, waar ze zowel Nobelprijswinnaars als oorlogsmisdadigers ontmoette, altijd het positieve blijft zien. “Ze gelooft in de schoonheid van de mens, zelfs in de meest dramatische omstandigheden,” vertelt Nadine.

Ceelen stopt noodgedwongen vanwege gezondheidsredenen: haar diabetes maakt het werk in onvoorspelbare omstandigheden steeds moeilijker. Toch blijft haar boodschap krachtig: “Als je denkt dat het een druppel op een gloeiende plaat is – blijf druppelen.”

Het boek Vlucht leest volgens Nadine als een avonturenroman, maar laat ook een gevoel van melancholie achter. “Zoveel ellende, maar ook zoveel kracht.” Een aanrader voor iedereen die zich betrokken voelt bij wereldproblematiek én het goede in de mens wil blijven zien.

In de uitzending werd ook stilgestaan bij het overlijden van schrijver Jan Terlouw, een icoon van de Nederlandse kinderliteratuur. Zijn klassiekers, waaronder Koning van Katoren en Oorlogswinter, krijgen een speciaal plekje in Nadine’s boekhandel.

Auteur: Pieter Kuijt
Foto: JammFM

Wandel, vaar en ontdek: vier 500 jaar waterbeheer tijdens Amstellanddag

Amstellanddag op zondag 1 juni: vier de natuur en het landschap dichtbij huis

Meer dan 50 activiteiten, met dit jaar het thema ‘500 jaar waterbeheer’

Deze week had Wim Zwanenburg, voorzitter van Beschermers Amstelland, de streektelefoon van Jammfm in handen. Hij sprak in het programma Start Me Up met Pieter en Emilie over de Amstellanddag die op zondag 1 juni plaatsvindt. Deze feestelijke en informatieve dag is inmiddels een traditie, want het is alweer de 17e editie. Doel van de dag: samen met bewoners, boeren, natuurliefhebbers en recreanten de schoonheid van het Amstellandschap vieren – het groene gebied tussen Amstelveen, Amsterdam-Zuid en Zuidoost.

🎧 Luister het gesprek terug via deze link:

Thema 2025: Water

Dit jaar staat alles in het teken van waterbeheer, met als bijzonder accent: 500 jaar leven met en werken aan het water in Amstelland. De organisatie werkt daarvoor samen met onder andere het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet. Er is aandacht voor de rol van gemalen, slootjes, natte natuur én natuurlijk de Amstel zelf.

Een dag vol ontdekken en genieten

Tijdens Amstellanddag zijn er meer dan 50 activiteiten verspreid over het gebied. Je kunt meedoen aan wandelingen, fietstochten, excursies en rondleidingen. Je bezoekt boerderijen, kerktorens, historische buitenplaatsen, en zelfs ateliers van lokale kunstenaars. Voor kinderen zijn er speelse waterproefjes, en ook de waterzuiveringsinstallaties en gemalen openen hun deuren voor publiek.

Een bijzondere belevenis dit jaar is de mogelijkheid om een tocht te maken met een klassieke trekschuit, getrokken door paarden, of met een elektrische sloep over de Amstel.

Officiële opening en filmprimeur

De feestelijke opening van de dag vindt om 10.30 uur plaats op buitenplaats Wester-Amstel, met een toespraak van voormalig deltacommissaris Peter Glas. Hij vertelt over de geschiedenis en de toekomst van waterbeheer in ons landschap.

Tijdens de dag wordt ook alvast aandacht besteed aan de nieuwe film Hoop in de Hoek van filmmaker Pim Giel, die dit najaar uitkomt. Giel is zelf aanwezig op boerderij Polderzicht, waar hij informatie en flyers over de film uitdeelt. De eerste dertig mensen die zich aanmelden als donateur van Beschermers Amstelland maken kans op een gratis kaartje voor de première.

Gratis genieten – wel even voorbereiden

Deelname aan de Amstellanddag is gratis, maar het programmaboekje met kaart en alle locaties is handig om je dag te plannen. Kijk voor alle info op: www.beschermersamstelland.nl.

Dus trek je wandelschoenen aan of pak de fiets, en ontdek op zondag 1 juni hoe bijzonder en levendig het Amstelland is – gewoon vlakbij huis.

Auteur: Pieter Kuijt
Foto: Jammfm

Heropening CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum: Een dag vol herinnering en muziek

Afgelopen zaterdag werd het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum heropend. Dat was een speciale dag, want precies 85 jaar geleden viel Duitsland ons land binnen. Er was bij het museum een Glenn Miller-concert en er reden voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.
De streekomroep (Streek44), waar Jammfm ook onder valt, was bij de heropening aanwezig.

Afgelopen zaterdag vond de feestelijke heropening plaats van het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. De datum was niet toevallig gekozen: precies 85 jaar geleden, op 10 mei 1940, viel Nazi-Duitsland Nederland binnen. Een beladen moment in de geschiedenis, dat nu herdacht werd met een indrukwekkend programma vol muziek, historie en herdenking.

De heropening trok veel bezoekers, waaronder veteranen, nabestaanden, geïnteresseerden en lokale media. Ook Streek44 – de streekomroep voor de regio Amstelland, waar onder andere Jamm FM deel van uitmaakt – was aanwezig om verslag te doen van deze bijzondere dag. De videorapportage werd verzorgd door Ika Berman, die de sfeer en verhalen van de dag op treffende wijze wist vast te leggen.

Een van de hoogtepunten was het Glenn Miller-concert, dat de sfeer van de jaren ’40 op muzikale wijze tot leven bracht. De swingende klanken van het orkest brachten niet alleen nostalgie, maar ook een gevoel van verbondenheid en eerbetoon aan de tijd waarin muziek troost bood tijdens de oorlogsjaren.

Daarnaast waren er authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen. Tanks, jeeps en andere militaire voertuigen reden over het terrein en trokken veel bekijks van jong en oud. Vrijwilligers in historische uniformen gaven uitleg en beantwoordden vragen, waardoor de geschiedenis tastbaar werd voor het publiek.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum is gevestigd in het historische Fort bij Aalsmeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het museum vertelt het verhaal van de luchtoorlog boven Nederland en de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een uitgebreide collectie wrakstukken van neergestorte vliegtuigen, persoonlijke verhalen van piloten en verzetsstrijders, en interactieve tentoonstellingen, biedt het museum een indrukwekkende inkijk in deze turbulente periode.

De heropening markeert een nieuwe fase voor het museum, dat de afgelopen tijd is vernieuwd en uitgebreid. Met moderne presentatietechnieken en een frisse opzet wil het museum jongere generaties blijven betrekken bij het belang van vrijheid en herinnering.

De herdenkingsdag was niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook een oproep om de verhalen van toen levend te houden. Zoals een van de sprekers het verwoordde: “Zolang we blijven herinneren, blijven zij bestaan.”

Meer informatie over het museum en de openingstijden is te vinden op www.crash40-45.nl. De videorapportage van de heropening is binnenkort te bekijken via de kanalen van Streek44.

Auteur: Ika Berman
Video: Streek 44 (Jammfm)

Ouderkerk aan de Amstel mist betrokken wethouder Koek-Baks

Door: Ika Berman – Streekredactie44 i.s.m. JammFM

Het plotselinge vertrek van wethouder Koek-Baks vanwege gezondheidsredenen laat een voelbare leegte achter. Niet alleen binnen het gemeentebestuur, maar vooral ook bij de ondernemers uit de buurt. “Ze kende de geschiedenis,” zegt bakker Hans Out. “Dat is belangrijk. Dan hoef je niet steeds alles opnieuw uit te leggen.”

Wethouder Victor Frequin, die een deel van haar portefeuille tijdelijk overneemt, benadrukt dat gemis. “Ik heb twee jaar met haar samengewerkt. Het is verdrietig dat iemand moet stoppen vanwege gezondheidsredenen. Ik wil haar namens het college bedanken voor haar inzet en betrokkenheid.”

Ondanks haar abrupte vertrek gaat het werk in de gemeente door. Haar taken zijn verdeeld: Frequin neemt verkeer, vervoer en het A9-project op zich, collega Spil pakt de openbare ruimte en economische zaken op.

De grote projecten – zoals de herinrichting van het Sluisplein en het Kampje – blijven volgens planning verlopen. “De aannemers zijn aan het werk, de projecten gaan gewoon door,” aldus Frequin. “Vertraging is niet de bedoeling. We hebben de portefeuilles zo verdeeld dat alles blijft draaien.”

Bij Bakker Out in de Kerkstraat is het vertrek van Koek-Baks voelbaar. “We hadden goed contact met haar, ze wist wat hier speelde,” vertelt Hans Out. Over haar opvolger Frequin is hij positief: “De lijnen zijn kort, de intentie is goed, maar soms mis je de lokale kennis.”

“De werkzaamheden zelf zorgden vooral in het begin voor ongemak en op Moederdag hadden we wel 10% minder omzet”, aldus Out. Door machines en versperringen was de toegang beperkt. Toch is het volgens Out niet onoverkomelijk. “We zijn praktisch ingesteld. We snappen dat dit erbij hoort.”

Wel is er frustratie over het ontbreken van historische kennis. “Paaltjes voor de veiligheid van ouderen waren zomaar verdwenen. Die moesten we ‘terugknokken’”, aldus Out. “Net als de deksels op de vuilnisbakken – zonder die dingen komen de vogels alles leegroven. Zulke fouten ontstaan als je niet weet waarom iets ooit is aangelegd.”

Zijn boodschap aan de gemeente: “Kijk eerst hoe het was. Praat met bewoners. Dán pas ontwerpen tekenen.”

Ondanks de hindernissen overheerst bij Out het optimisme. “We zijn hier al twintig jaar mee bezig. Dat het nu echt gebeurt, is winst. Straks hebben we een plein dat leefbaarder en socialer is.”

Ook Frequin kijkt vooruit: “Het Kampje bijvoorbeeld stond vol auto’s, nu maken we er weer een ontmoetingsplek van voor de mensen, niet alleen voor verkeer.”

Het vertrek van Koek-Baks roept gemengde gevoelens op: verdriet, respect en een hernieuwd besef van wat lokale betrokkenheid betekent. Ouderkerk aan de Amstel neemt afscheid van een bestuurder die het dorp van binnenuit kende. Maar tegelijk blijft de blik gericht op de toekomst. “We bouwen door aan wat zij heeft gestart.”

Auteur: Ika Berman
Foto’s: Jammfm

 

De Meent opent de deuren voor β€˜Grond Markt’ vol natuurherstel en buurtideeΓ«n

Kom kijken, praten en meebeslissen op zaterdag 17 mei

Op zaterdag 17 mei om 13.00 uur organiseert sociale boerderij De Meent in de Bovenkerkerpolder de ‘Grond Markt’ – een openbare bijeenkomst waar boeren, buurtbewoners en experts samenkomen om nieuwe ideeën voor natuurherstel op en rond de boerderij te presenteren. Iedereen is welkom om mee te denken over de toekomst van het landschap.

Natuurherstel van onderaf

De Grond Markt is een initiatief van De Meent in samenwerking met Het Grond Verbond, dat zich inzet voor meer gemeenschappelijk beheer van landbouwgrond. Tijdens het evenement worden plannen en experimenten gedeeld voor het versterken van biodiversiteit, het verbeteren van de bodem en het betrekken van de buurt bij natuurbeheer. Het motto: “Niet alleen praten over de grond, maar sámen beslissen over wat ermee gebeurt.”

Een markt vol ideeën en ontmoetingen

Bezoekers kunnen langs verschillende ‘kraampjes’ wandelen waar boeren hun aanpak toelichten, onderzoekers uitleg geven over het bodemleven en bewoners hun eigen groene plannen presenteren. Er is volop ruimte om vragen te stellen, in gesprek te gaan en eigen ideeën te delen. Ook voor kinderen en nieuwsgierige wandelaars valt er van alles te ontdekken op het terrein van De Meent.

Gratis toegang, wel aanmelden

De toegang tot de Grond Markt is gratis, maar in verband met de organisatie is aanmelden verplicht via hetgrondverbond.nl. Het belooft een inspirerende middag te worden voor iedereen die de natuur, het boerenland en de gemeenschap een warm hart toedraagt.

Auteur: Jammfm
Foto: Jammfm

Vrijwilligers gezocht voor ritjes op de rolstoelfiets: samen naar buiten!

Coherente biedt ontspannen uitjes voor minder mobiele inwoners

Even lekker naar buiten, genieten van het weer en een gezellig praatje onderweg: dat is het idee achter de ritjes op de rolstoelfiets die door welzijnsorganisatie Coherente worden aangeboden. Voor inwoners van Ouder-Amstel die zelf niet meer kunnen fietsen, staan vrijwilligers klaar om hen mee te nemen voor een ontspannen tochtje in de buitenlucht – vaak met een gezellige stop op een terras.

Samen bewegen én verbinden

De ritjes met de rolstoelfiets zijn niet alleen goed voor lichaam en geest, maar ook een manier om contact te maken en nieuwe mensen te leren kennen. De rolstoelfiets is speciaal ontworpen zodat de passagier in de eigen rolstoel kan blijven zitten, terwijl een vrijwilliger trapt. Samen bepalen ze een leuke route door de omgeving, afgestemd op het weer, de tijd en de wensen van de deelnemer.

Nieuwe vrijwilligers en deelnemers welkom

Coherente is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om deze ritjes te begeleiden. Affiniteit met mensen, een beetje conditie en vooral zin om samen op pad te gaan zijn voldoende. Ook inwoners die zelf graag een keer mee willen, kunnen zich aanmelden.

Meer weten of aanmelden?

Stuur een e-mail naar info@coherente.nl voor meer informatie of om je direct aan te melden als vrijwilliger of deelnemer. Samen zorgen we ervoor dat meer mensen kunnen genieten van een frisse neus en een fijn contactmoment.

Auteur: Jammfm
Foto: Archief foto Jammfm

Nieuwe thuishaven voor De Amstelgeuzen krijgt vorm

Buurt denkt mee over plannen roeivereniging

De buurtbewoners zijn recent geïnformeerd over het plan en schetsontwerp voor de beoogde nieuwe locatie van roeivereniging De Amstelgeuzen in Ouderkerk aan de Amstel. De huidige locatie van de vereniging, achter de Plus-supermarkt, is tijdelijk en bestaat uit een vlot en twee botenrekken. Na een lange zoektocht, met hulp van de gemeente Ouder-Amstel, is een geschikte nieuwe plek gevonden: een haventje aan de zuidkant van het A9-viaduct over de Amstel, gerealiseerd door Rijkswaterstaat.

Schetsontwerp en reacties bewoners

Tijdens de bijeenkomst presenteerde het bouwteam van De Amstelgeuzen het schetsontwerp aan de hand van een maquette. Naast het haventje komt een botenloods en een clubhuis, ontworpen door architect Job van der Sande (BASE). Het clubhuis biedt ruimte voor ongeveer 15 personen om na het roeien samen te komen voor een kop koffie. Bewoners konden hun mening geven over het plan en aandachtspunten aandragen, zoals verlichting en de groene omheining. De reacties worden meegenomen in de verdere uitwerking van het plan. In het najaar volgt een vervolgoverleg.

Toekomstplannen en activiteiten

De Amstelgeuzen streven ernaar om eind 2025 het ontwerp verder uit te werken op basis van het beschikbare budget, waarna de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Om de plannen te realiseren, organiseert de vereniging sponsoractiviteiten. Op zondag 28 september vindt een Roei-Ergometer Sponsorrace plaats in sporthal De Bindelwijk in Ouderkerk aan de Amstel. Inschrijven kan via de website van De Amstelgeuzen.

Auteur: Jammfm
Foto: Amstelgeuzen

Politieke onrust in Ouder-Amstel na vertrek wethouder

In de gemeenteraad van Ouder-Amstel is politieke onrust ontstaan na het vertrek van wethouder Paulette Koek-Baks (Ouder-Amstel Anders) vanwege gezondheidsredenen. Haar partij droeg Jan Koek voor als opvolger, maar de coalitiepartijen GroenLinks en VVD steunen deze kandidaat niet. Het college blijft voorlopig functioneren volgens de eerdere herverdeling van taken onder de overgebleven wethouders en de burgemeester.

Afwijzing opvolger leidt tot spanningen

De voordracht van Jan Koek als opvolger van Koek-Baks stuitte op bezwaren van de coalitiepartners GroenLinks en VVD. Zij uitten zorgen over mogelijke belangenverstrengeling, aangezien Jan Koek de echtgenoot is van de vertrekkende wethouder. Deze situatie heeft geleid tot spanningen binnen de coalitie en roept vragen op over de stabiliteit van het gemeentebestuur.

College functioneert voorlopig met herverdeelde taken

Ondanks de ontstane onrust blijft het college van burgemeester en wethouders voorlopig functioneren met de herverdeling van taken onder de overgebleven wethouders en de burgemeester. Het is nog onduidelijk hoe de ontstane vacature opgevuld zal worden en welke gevolgen dit heeft voor de samenwerking binnen de coalitie.

Auteur: Jammfm
Foto: Jammfm

– HOT JAMM week 20 –

5to8s is een gerenommeerd groove-collectief dat bestaat uit vooraanstaande muzikanten, zangers en rappers uit de regio Kopenhagen en Malmö. Sinds 2016 hebben zij een prominente positie verworven binnen de Deense muziekscene, met vaste optredens in toonaangevende zalen zoals Ideal Bar (Vega), Barbarella Cocktail Bar, Café Mandela, H15 en Drop Inn in het hart van Kopenhagen.

De muziek van 5to8s is een dynamische mix van hiphop, soul/neosoul, reggae, funk en pop. Hun optredens kenmerken zich door een combinatie van originele composities, unieke covers en spontane improvisaties. Met een sterke focus op improvisatie, freestyle rap en soulvolle zang, creëren zij een interactieve en meeslepende live-ervaring die het publiek op een muzikale reis meeneemt.

Bandleden:

  • Kuku Agami – rap
  • Jonas Rendbo – zang
  • Jonas Winge Leisner – zang
  • Jaleesa Johnson – zang
  • Mogens Palsbøll – basgitaar
  • Daniel Fridell – toetsen
  • Minh Lê – drums
  • Phong Lê – toetsen
  • Hannibal Gustafsson – gitaar

Hoewel 5to8s voornamelijk actief is in Kopenhagen, hebben zij ook internationale optredens verzorgd. Zo traden zij op tijdens het Copenhagen Jazz Festival in samenwerking met Marathon Monks, waarbij zij een avond vol funk, soul en hiphop brachten.

Met hun unieke mix van genres en energieke live-optredens blijft 5to8s een opvallende aanwezigheid in de Scandinavische muziekscene.

(Beluister hieronder de volledige track – The 5to8s – Falling Deeper)

Annelies Boekhout: β€˜Wij kweken voor een gezondere leefomgeving’

Nieuwe kwekerij in Amstelveen zet in op gezond, lokaal en gifvrij voedsel

In Amstelveen is sinds kort Kwekerij Amstelland actief, een initiatief dat zich richt op de teelt van shiitakes en biologisch eetbare planten. Oprichtster Annelies Boekhout vertelde in de JammFM Streektelefoon enthousiast over het jonge project, dat in december 2024 formeel van start ging.

luister hier terug:

Samen met Corelia van der Weijden werkt Boekhout aan een visie waarin lokaal geproduceerd, gifvrij voedsel centraal staat. “We willen bijdragen aan een gezonde leefomgeving, zonder pesticiden of kunstmest,” vertelt ze. “Wat wij kweken is niet alleen eetbaar voor mensen, maar ook waardevol voor insecten, het bodemleven en het hele ecosysteem.”

De kwekerij is onderdeel van een bredere samenwerking rond Boerderij De Meent in Amstelveen, waar ook aan een voedselbosstrook wordt gewerkt. De eerste producten, zoals shiitakes, zijn inmiddels verkrijgbaar via boerderijautomaten in onder andere Bovenveen en bij Boerderij Polderzicht in Ouderkerk aan de Amstel.

Hoewel de verkoop van planten nog in de opstartfase zit, zoekt het initiatief actief de samenwerking met hoveniers en tuinontwerpers om eetbare, ecologische planten breder in tuinen te kunnen inzetten. “We hopen zo bij te dragen aan een schonere, veiligere leefomgeving, beginnend bij Amstelveen en omstreken.”

Vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen met de teelt of andere werkzaamheden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website www.amstellandkwekerij.nl.

Auteur: Michel Willemse
Foto: JammFM

Maureen brengt geschiedenis tot leven met nieuwe voorstelling

Theatermaakster Maureen toert met middeleeuws spektakel ‘De Langharige’

Theatermaakster Maureen Kamphuis is momenteel volop in de theaters te zien met haar nieuwste productie De Langharige, een voorstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de Merovingische tijd, de periode direct na het Romeinse Rijk.

luister het gesprek hier terug:

In een interview met JammFM vertelde Maureen dat ze niet alleen schrijft, acteert en regisseert, maar ook al sinds haar jeugd gepassioneerd is door theater. “Ik speelde vroeger films na in de tuin met buurtkinderen, compleet met lakens en jurken van mijn moeder”, vertelt ze met een glimlach.

Na jarenlange ervaring in comedy, festivals als De Parade, en het maken van dans- en theateracts voor zowel bedrijven als culturele instellingen, richt Maureen zich nu meer op eigen, inhoudelijke producties. Haar droom? “Een grootschalige openluchttheatervoorstelling maken met een grote cast die ook kan zingen en spelen, bijvoorbeeld in het Amsterdamse Bos.”

Ook een eigen theaterlocatie staat op haar wensenlijst. “Een vaste plek in de regio Amsterdam, waar ik met een vaste groep kan repeteren en spelen – dat lijkt me fantastisch.”

Nieuwsgierig naar haar werk of wil je met Maureen in contact komen? Bezoek dan haar website: www.meandmaureen.com

Auteur: Michel Willemse
Foto: Maureen Kamphuis

80 Jaar Vrijheid: Verhalen van Hoop, Herinnering en Verbondenheid. Amstel&Meerlanden Bevrijdingsdag 2025

Vrijheid Gevierd in Amstel en Meerlanden Op 5 mei 2025 stond Nederland stil bij een historische mijlpaal. 80 jaar vrijheid sinds de bevrijding in 1945. Ook in de regio Amstel en Meerlanden werd deze bijzondere dag groots herdacht.

Met gezamenlijke producties van Rick FM, JammFM, RTV Aalsmeer, MeerRadio en 1Amstelveen komt het Streeknieuws tot leven via indringende gesprekken, persoonlijke verhalen en indrukwekkende evenementen.

Vrijheidsontbijt in Uithoorn: Een Smakelijke Start met een Diepere Boodschap In Uithoorn begint de dag met een vrijheidsontbijt, georganiseerd in samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland. Marlies, vertegenwoordiger van de organisatie, legt uit waarom hun aanwezigheid essentieel is: “Vrijheid draait ook om vluchtelingen. Deze mensen hebben gerechtjes uit hun cultuur bereid om te delen met anderen. Daarmee willen we laten zien dat zij ook gewoon mensen zijn, net als jij en ik.” Volgens Marlies draait het vooral om meer begrip en tolerantie: “Soms lijken mensen te vergeten dat vluchtelingen ook dromen, gevoelens en verhalen hebben. Ze zijn gevlucht vanwege politieke, religieuze of genderredenen. Iedereen heeft recht op veiligheid en vrijheid.”

Een van die persoonlijke verhalen is dat van Mavien, een transgender vrouw die vanuit Turkije naar Nederland vluchtte. “Ik woon nu drieënhalf jaar in Nederland en werk in de thuiszorg in Uithoorn. Toen ik hier aankwam, kon ik geen Nederlands of Engels spreken. Dankzij Vluchtelingenwerk heb ik hulp gekregen. Nu help ik anderen als vrijwillige tolk voor Turkse vluchtelingen. Het is fijn om iets terug te kunnen doen.” Voor Mavien betekent vrijheid: jezelf mogen zijn. “Vrijheid is kunnen uitspreken wat je voelt, en zijn wie je wilt zijn.”

Ouderkerk: Verhalen uit de Oorlog Brengen de Geschiedenis Dichtbij Ook in Ouderkerk wordt vrijheid herdacht met een vrijheidsmaaltijd. Een bijzondere gast is Jos Geijsel, die vertelt over zijn achterneef Antoon de Lange — de enige Oudekerker die in eigen dorp sneuvelde. “Op 7 mei 1945, twee dagen na de officiële bevrijding, kwamen er nog schietende Duitse soldaten vanuit Utrecht richting Aalsmeer. In Ouderkerk probeerden leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, waaronder mijn neef, hen tegen te houden. Tijdens de achtervolging verloor Antoon zijn helm. Bij een vuurgevecht op de Nesselaan stak hij zijn hoofd op om te kijken waar de Duitsers zaten, en werd dodelijk getroffen.” De impact op het dorp was groot: “Alle bevrijdingsfeesten werden per direct afgelast. Het voelde alsof er een bom insloeg. Zulke verhalen raken je het diepst wanneer ze dichtbij komen.” Jos benadrukt dat vrijheid vandaag de dag betekent dat je zelf keuzes kunt maken. “Tijdens de bezetting kon je enkel doen wat de Duitsers toestonden. Nu hebben we keuzevrijheid, hoewel natuurlijk binnen grenzen.”

Kinderstemmen in Aalsmeer: Jongeren Over Vrijheid In Aalsmeer vindt de ceremonie rond het vrijheidsvuur plaats op het Raadhuisplein. Een prominente rol is weggelegd voor de kinderraad en kinderburgemeester Chiemeze. Enthousiast vertelt hij: “Het leukste aan deze ceremonie? Mijn eigen toespraak houden én alle muziek. We hebben dit samen met de kinderraad bedacht en voorbereid sinds maart.” Chiemeze’s definitie van vrijheid is helder: “Je mag kiezen en doen wat je wil, en overal kunnen lopen en staan waar jij wil.” Ook andere kinderen geven hun visie op vrijheid. “Je mag zijn wie je wil zijn,” zegt een jong meisje. “En respect voor elkaar is ook belangrijk,” vult een ander aan. Een Beeld van het Verleden in Amstelveen In Amstelveen wordt niet alleen op 5 mei stilgestaan bij vrijheid, maar ook ervoor.

In het Cobra Museum is de tentoonstelling Amstelveen viert 80 jaar vrijheid ingericht. Paul Hoogers, bestuurslid van de Historische Vereniging Amstelveen en actief lid van de werkgroep, vertelt: “We laten verschillende facetten van de oorlog zien, zoals het verzet in Bovenkerk en bekende plekken die mensen herkennen op foto’s.” De tentoonstelling belicht ook de complexiteit van het lokale bestuur tijdens de oorlog. “Amstelveen had een NSB-burgemeester, die achteraf een goede persoon bleek te zijn. Er was Duitse bezetting, luchtafweer, en we hebben de hongerwinter doorgemaakt. Het verzet was actief, maar relatief klein vanwege de risico’s. In de tentoonstelling krijgen deze mensen nu de aandacht die ze verdienen.”

Presentatie en Auteurs: Sibel Önemli, Ika Berman,
Foto en Beeld: Jammfm/Streek44

– HOT JAMM week 19 –

Gwen Dickey, geboren op 1 december 1953 in Biloxi, Mississippi, is een gerenommeerde Amerikaanse soul- en R&B-zangeres. Ze verwierf wereldwijde bekendheid als de leadzangeres van de band Rose Royce, waar ze optrad onder de naam Rose Norwalt. De groep, geproduceerd door Motown-legende Norman Whitfield, brak in 1976 door met de hit “Car Wash”, die de eerste plaats bereikte in de Billboard Hot 100 en meer dan een miljoen exemplaren verkocht in de Verenigde Staten. Het bijbehorende album won in 1977 een Grammy Award voor Best Score Soundtrack Album. Andere bekende nummers met Dickey’s kenmerkende stem zijn “Wishing on a Star”, “Love Don’t Live Here Anymore” en “I’m Going Down”.

In 1980 verliet Dickey Rose Royce en verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk om haar solocarrière voort te zetten. Ze bleef actief in de muziekscene en trad regelmatig op in Europa. In 2017 richtte ze haar eigen formatie op onder de naam Gwen Dickey’s Rose Royce. In 2022 nam ze deel aan de “Giants of Soul Tour” in het Verenigd Koninkrijk, samen met artiesten als Deniece Williams, Alexander O’Neal, Tunde Baiyewu (Lighthouse Family) en Jaki Graham. In 2023 was ze headliner in het prestigieuze London Palladium.

Ondanks een ernstig ruggenmergletsel in 2010, opgelopen door een val van een ladder in haar woning in Londen, bleef Dickey optreden, zij het zittend op het podium. Ze ondergaat momenteel therapie met als doel weer te kunnen staan.

Op 18 oktober 2024 bracht Dickey haar eerste solo-EP uit, getiteld “This Is Gwen Dickey”. De EP bevat vier nummers: “With This Love”, “Under The Moonlight”, “If I’m Gonna Be With You” en “Water”. De productie was in handen van Eric Jackson, bekend van samenwerkingen met onder andere Michael Jackson en Beyoncé, en Robert Elijah Storm Daniels, die heeft gewerkt met artiesten als Usher en Mary J. Blige. Dickey co-produceerde en co-schreef alle tracks, waarbij ze inspiratie putte uit haar eerdere samenwerking met Norman Whitfield.

Het nummer “If I’m Gonna Be With You” werd als eerste single uitgebracht en kreeg lovende recensies vanwege Dickey’s soulvolle stem en de moderne R&B-productie. De EP wordt geprezen om zijn mix van klassieke soul en hedendaagse invloeden, waarmee Dickey haar blijvende relevantie in de muziekindustrie aantoont.

Met haar indrukwekkende carrière en recente muzikale prestaties blijft Gwen Dickey een invloedrijke figuur in de soul- en R&B-wereld.

(Beluister hieronder de volledige track)

Zwemseizoen van start in Groengebied Amstelland – vier veilige locaties geopend

Zwemseizoen officieel van start in Groengebied Amstelland

De zon schijnt, de temperatuur loopt op en het is meivakantie – hét perfecte moment voor goed nieuws: het officiële buitenzwemseizoen in Groengebied Amstelland is van start gegaan!

Vanaf 1 mei tot 1 oktober kun je weer veilig zwemmen bij één van de vier officiële zwemlocaties in het gebied. Na recente metingen zijn onder andere het zandstrand aan de Ouderkerkerplas en drie andere zwemlocaties veilig verklaard door de autoriteiten.

Of je nu zin hebt in een frisse duik, een dagje zonnen of een gezellige picknick aan het water: dit is het moment om je zwemspullen te pakken en eropuit te trekken.

📍 Ouderkerkerplas (Ouder-Amstel)
📍 Gaasperplas (Amsterdam Zuidoost)
📍 De Poel (Amstelveen)
📍 Vinkeveense Plassen (De Ronde Venen)

Wil je meer weten over de zwemlocaties, waterkwaliteit of voorzieningen? Bekijk dan alle informatie via:
👉 https://tinyurl.com/ytbkrmu3

Pak je zonnebrand, neem iets lekkers mee en geniet van het zomerse weer. Veel zwemplezier!

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Groengebied Amstelland

Gemeente organiseert informatieavond over opvang OekraΓ―ense vluchtelingen in Werkstad OverAmstel

Op woensdagavond 7 mei 2025 organiseert de gemeente Ouder-Amstel een informatieavond in het Dorpshuis Duivendrecht over het plan om circa 90 Oekraïense vluchtelingen op te vangen in Werkstad OverAmstel (Amstel Business Park).

De gemeente wil deze groep vluchtelingen vanaf december 2025 onderdak bieden, in eerste instantie tot maart 2027, met mogelijke verlenging. Tijdens de informatieavond worden inwoners en ondernemers geïnformeerd over de plannen en krijgen zij de gelegenheid om vragen te stellen, zorgen te uiten en ideeën voor mogelijke locaties aan te dragen.

Details van de bijeenkomst
Datum: woensdag 7 mei 2025
Tijd: inloop vanaf 19.15 uur, start 19.30 uur, einde 21.30 uur
Locatie: Dorpshuis Duivendrecht, Dorpsplein 60, 1115 CX Duivendrecht

Wilt u erbij zijn? Meld u dan aan via vluchtelingen@ouder-amstel.nl, met vermelding van het aantal personen. Dit is belangrijk voor de beschikbare ruimte.

Waarom deze opvang?
De gemeente Ouder-Amstel neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Er is landelijk een tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. Bovendien is de gemeente verplicht uitvoering te geven aan de Spreidingswet, die zorgt voor een eerlijke verdeling van vluchtelingen over het land.

Samen met de gemeente Amstelveen is een regionale samenwerking opgezet: Amstelveen vangt circa 60 asielzoekers op namens Ouder-Amstel, terwijl Ouder-Amstel op haar beurt ongeveer 90 Oekraïense vluchtelingen overneemt die momenteel nog in Amstelveen verblijven. Beide gemeenteraden moeten hierover nog formeel besluiten.

Meer informatie en veelgestelde vragen vindt u op ouder-amstel.nl/vragenoveropvang. Voor aanvullende vragen kunt u ook mailen naar vluchtelingen@ouder-amstel.nl.

Foto: Jammfm

Vrijheid wat is dat eigenlijk. 5 mei 2025.

Vrijheid Gevierd in Amstel en Meerlanden Op 5 mei 2025 stond Nederland stil bij een historische mijlpaal. 80 jaar vrijheid sinds de bevrijding in 1945. Ook in de regio Amstel en Meerlanden werd deze bijzondere dag groots herdacht.

Met gezamenlijke producties van Rick FM, JammFM, RTV Aalsmeer, MeerRadio en 1Amstelveen komt het Streeknieuws tot leven via indringende gesprekken, persoonlijke verhalen en indrukwekkende evenementen.

Vrijheidsontbijt in Uithoorn: Een Smakelijke Start met een Diepere Boodschap In Uithoorn begint de dag met een vrijheidsontbijt, georganiseerd in samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland. Marlies, vertegenwoordiger van de organisatie, legt uit waarom hun aanwezigheid essentieel is: “Vrijheid draait ook om vluchtelingen. Deze mensen hebben gerechtjes uit hun cultuur bereid om te delen met anderen. Daarmee willen we laten zien dat zij ook gewoon mensen zijn, net als jij en ik.” Volgens Marlies draait het vooral om meer begrip en tolerantie: “Soms lijken mensen te vergeten dat vluchtelingen ook dromen, gevoelens en verhalen hebben. Ze zijn gevlucht vanwege politieke, religieuze of genderredenen. Iedereen heeft recht op veiligheid en vrijheid.”

Een van die persoonlijke verhalen is dat van Mavien, een transgender vrouw die vanuit Turkije naar Nederland vluchtte. “Ik woon nu drieënhalf jaar in Nederland en werk in de thuiszorg in Uithoorn. Toen ik hier aankwam, kon ik geen Nederlands of Engels spreken. Dankzij Vluchtelingenwerk heb ik hulp gekregen. Nu help ik anderen als vrijwillige tolk voor Turkse vluchtelingen. Het is fijn om iets terug te kunnen doen.” Voor Mavien betekent vrijheid: jezelf mogen zijn. “Vrijheid is kunnen uitspreken wat je voelt, en zijn wie je wilt zijn.”

Ouderkerk: Verhalen uit de Oorlog Brengen de Geschiedenis Dichtbij Ook in Ouderkerk wordt vrijheid herdacht met een vrijheidsmaaltijd. Een bijzondere gast is Jos Geijsel, die vertelt over zijn achterneef Antoon de Lange — de enige Oudekerker die in eigen dorp sneuvelde. “Op 7 mei 1945, twee dagen na de officiële bevrijding, kwamen er nog schietende Duitse soldaten vanuit Utrecht richting Aalsmeer. In Ouderkerk probeerden leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, waaronder mijn neef, hen tegen te houden. Tijdens de achtervolging verloor Antoon zijn helm. Bij een vuurgevecht op de Nesselaan stak hij zijn hoofd op om te kijken waar de Duitsers zaten, en werd dodelijk getroffen.” De impact op het dorp was groot: “Alle bevrijdingsfeesten werden per direct afgelast. Het voelde alsof er een bom insloeg. Zulke verhalen raken je het diepst wanneer ze dichtbij komen.” Jos benadrukt dat vrijheid vandaag de dag betekent dat je zelf keuzes kunt maken. “Tijdens de bezetting kon je enkel doen wat de Duitsers toestonden. Nu hebben we keuzevrijheid, hoewel natuurlijk binnen grenzen.”

Kinderstemmen in Aalsmeer: Jongeren Over Vrijheid In Aalsmeer vindt de ceremonie rond het vrijheidsvuur plaats op het Raadhuisplein. Een prominente rol is weggelegd voor de kinderraad en kinderburgemeester Chiemeze. Enthousiast vertelt hij: “Het leukste aan deze ceremonie? Mijn eigen toespraak houden én alle muziek. We hebben dit samen met de kinderraad bedacht en voorbereid sinds maart.” Chiemeze’s definitie van vrijheid is helder: “Je mag kiezen en doen wat je wil, en overal kunnen lopen en staan waar jij wil.” Ook andere kinderen geven hun visie op vrijheid. “Je mag zijn wie je wil zijn,” zegt een jong meisje. “En respect voor elkaar is ook belangrijk,” vult een ander aan. Een Beeld van het Verleden in Amstelveen In Amstelveen wordt niet alleen op 5 mei stilgestaan bij vrijheid, maar ook ervoor.

In het Cobra Museum is de tentoonstelling Amstelveen viert 80 jaar vrijheid ingericht. Paul Hoogers, bestuurslid van de Historische Vereniging Amstelveen en actief lid van de werkgroep, vertelt: “We laten verschillende facetten van de oorlog zien, zoals het verzet in Bovenkerk en bekende plekken die mensen herkennen op foto’s.” De tentoonstelling belicht ook de complexiteit van het lokale bestuur tijdens de oorlog. “Amstelveen had een NSB-burgemeester, die achteraf een goede persoon bleek te zijn. Er was Duitse bezetting, luchtafweer, en we hebben de hongerwinter doorgemaakt. Het verzet was actief, maar relatief klein vanwege de risico’s. In de tentoonstelling krijgen deze mensen nu de aandacht die ze verdienen.”

Presentatie en Auteurs: Sibel Önemli, Ika Berman,
Foto en Beeld: Jammfm/Streek44

Loopgroep La Rotonde loopt met Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Ouderkerk

Vanavond vertrekt Loopgroep La Rotonde opnieuw naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen – een jaarlijkse traditie die de vrijheid op 5 mei letterlijk en figuurlijk naar Ouderkerk brengt. Rond 01:00 uur vannacht ontvangen zij het vuur en beginnen zij aan hun estafetteloop van meer dan 90 kilometer richting huis.

Het Bevrijdingsvuur wordt elk jaar in Wageningen ontstoken, de plek waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend. Vanuit daar verspreidt het zich als symbool van vrede en verbondenheid door het hele land. La Rotonde neemt al jarenlang deel aan deze bijzondere nachtelijke tocht, waarbij de fakkel doorlopend brandend wordt gehouden en in teamverband van loper op loper wordt doorgegeven.

De groep verwacht op zondagmorgen rond 09:30 uur aan te komen op de parkeerplaats van de Ouderkerkerplas. Iedereen die het leuk vindt om het laatste stuk met de lopers mee te rennen of te fietsen, is van harte welkom om zich daar bij de groep aan te sluiten. Het laatste traject van circa 1,5 kilometer voert via de Middenweg naar de Bindelwijk.

Rond 10:00 uur wordt het Bevrijdingsvuur officieel overhandigd aan burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen. Zij zal het vuur ceremonieel ontsteken bij de Bindelwijk, waarmee Bevrijdingsdag in Ouderkerk op symbolische wijze wordt geopend.

Een prachtig initiatief dat sport, herdenking en saamhorigheid verbindt.

Auteur: Barbara Huigen
Foto: Jos Mulder (archief)

Interview met Wilbert Hartman: Reflecties op bevrijding en pandemie

Wilbert Hartman deelt zijn ervaringen over 80 jaar bevrijding in een exclusief interview. Luister hier terug:

Zondag 4 mei 2025

Op 4 mei verzamelen Amstelveners zich weer bij het monument ‘Aan hen die vielen’ aan de Amsterdamseweg, een plek van herdenking. Om 20.00 uur zullen we samen twee minuten stil zijn, een moment om degenen te eren die hun leven gaven voor onze vrijheid. De herdenkingsceremonie begint om half acht, en we vragen alle bezoekers om op tijd te komen, zodat de plechtigheden ongestoord kunnen plaatsvinden.

Programma 2025

  • 19.30 uur: Start programma muziek door het Harmonie Orkest Amstelveen. Voordrachten van o.a. Stadsdichter Nikki Szofia en Burgemeester Tjapko Poppens.

  • 19.58 uur: Taptoe Nico Schimmel.

  • 20.00 uur: 2 minuten stilte.

  • 20.02 uur: Wilhelmus 1-ste en 6e couplet gevolgd door kransleggingen

  • 20.15 uur: Defilé

Bevrijdingsfestival ‘Oude Dorp’

Op 5 mei 2025 viert Amstelveen 80 jaar vrijheid met een spectaculair Bevrijdingsfestival in het Oude Dorp. Een dag vol muziek, samenzijn en herdenking, waar we samen stilstaan bij de waarde van vrijheid en dit vieren met een bruisend cultureel programma. Dit jaar biedt het festival een diverse line-up met optredens die vrijheid laten klinken, voelen en beleven.

Voor de sfeervolle Dorpskerk aan de Dorpsstraat en op het Dorpsplein worden bezoekers getrakteerd op een dag vol muziek en optredens van topniveau. Van klassieke baritonstemmen en betoverende pianomuziek tot swingende rock & roll en meeslepende saxofoonklanken – er is voor iedereen iets te beleven.

Het Dorpsplein is omgetoverd tot een gezellig evenementen terrein met podium & terras  

Programma

14:00    –    16:00    Workshop Schorten voor de vrede
15:00    –    16:30    Bakwedstrijd Taarten voor de vrijheid   
16:00    –    18:00    Vrijheidslezing, door Willem de Haan
         
15:00         Opening festival met optredens van:
15:30         Jeugdband Amstelveen
16:00         Stadspianiste Li Xie
16.30         The Diamond Baritones  
17:30          Jeugdband Big Time van Platform C
18:30          Swing the Mood
           
19.00          Officiële aanbieding & ontsteken bevrijdingsvlam door de Burgemeester
19:30          Swing the Mood
20:00         DJ Appelmoes
20:00         Eventueel jeugdband 2x
20:30         Bora saxofoon kwartet
21:00          Almost Famous

Afgewisseld door optreden van Bora saxofoon kwartet & DJ Appelmoes
22.30            Einde Bevrijdingsfestival​

Over Amstelveen Oranje

Welkom bij Amstelveen Oranje, een stichting die zich inzet voor het organiseren van vieringen en herdenkingen in de gemeente Amstelveen. We zijn trots om deel uit te maken van de lokale gemeenschap en om onze rol te vervullen bij het behouden en doorgeven van onze geschiedenis en tradities.

Ons doel is om ervoor te zorgen dat belangrijke momenten en gebeurtenissen in ons verleden niet worden vergeten, en om onze inwoners te verenigen en te inspireren met vieringen van onze gezamenlijke successen en prestaties. Van de Dodenherdenking op 4 mei tot Koningsdag op 27 april en alles daartussenin, we zijn er trots op om een breed scala aan evenementen te organiseren die de diversiteit en kracht van onze gemeenschap weerspiegelen.

Onze stichting is opgericht en wordt gerund door een toegewijd team van vrijwilligers, die allemaal dezelfde passie delen voor het behouden van ons cultureel erfgoed en het vieren van onze lokale identiteit. We zijn dankbaar voor de steun van onze sponsors en partners, die ons in staat stellen om onze evenementen te organiseren en te verbeteren.

We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan onze vieringen en herdenkingen, of het nu door vrijwilligerswerk, donaties of simpelweg het bijwonen van onze evenementen is. Samen kunnen we de geschiedenis en tradities van Amstelveen behouden en vieren, en een gemeenschap creëren waarin iedereen zich thuis voelt.

AmstelveenOranje.nl

Auteur: Barbara Huigen
Foto: AmstelveenOranje.nl

❌