In het Amsterdamse Bostheater is momenteel de voorstelling Baaaaard te zien. Het gaat om een cartooneske komedie zonder gesproken tekst, wat de voorstelling toegankelijk maakt voor een breed – ook internationaal – publiek. De voorstelling draait om fantasie, muziek en visuele elementen, waarbij het gebruik van grote en opvallende baarden centraal staat. Door het ontbreken van gesproken taal is de voorstelling geschikt voor bezoekers van alle leeftijden en achtergronden. Volgens de makers staat het ontdekken en verwonderen centraal.
Baaaaard wordt nog tot en met 2 augustus gespeeld op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen. Per speeldag zijn er twee voorstellingen: om 11.00 en om 13.00 uur. Vanaf oktober toert Baaaaard langs theaters door het hele land.
Aan de rand van Amstelveen, verscholen tussen de groene velden van de Bovenkerkerpolder, ligt Boerderij De Meent. Sinds 2020 biedt deze bijzondere boerderij een veilige haven voor mensen zonder papieren – een plek waar ze niet alleen als vrijwilliger werken, maar ook groeien, leren en bijdragen aan iets groters: het produceren van duurzaam voedsel voor de boerderij gemeenschap en voor sociale eetprojecten in de regio, zoals inloophuizen voor daklozen.
Het is woensdag, een van de drie dagen waarop mensen zonder papieren op het land terecht kunnen tussen negen en twee uur, om even uit hun eigen situatie te zijn en nieuwe vaardigheden te leren. Nicky Dankelman is projectleider educatieboerderij en legt uit dat dit niet zomaar een boerderij is: “Het is een project van de Protestantse Diaconie Amsterdam. We werken in een gemeenschap met mensen zonder papieren uit regio Amsterdam en breder. We tuinieren hier, klussen, we verzorgen onze kippen, varkens en ossen, we verwerken de oogst tot lunch en we beheren het natuurgebied hier.”
Om het behapbaar te houden werken er per dag vijftien mensen op het erf, maar in totaal zijn er veertig vrijwilligers verbonden aan dit project. Op dit moment komen ze voornamelijk uit Afrikaanse landen zoals Nigeria, Sierra Leone en Oeganda. Onder professionele begeleiding leren ze alles over het boerderijleven. Naast de groep van vrijwilligers is er ook een groep van zo’n 25 vrijwilligers uit de omgeving. Dat zijn geen ongedocumenteerde mensen, maar vaak mensen uit de buurt die willen helpen met klussen, koken, tuinieren, etc.
Juridisch gehandicapt
Dankzij partnerproject het Wereldhuis vinden de boerderij en de vrijwilligers elkaar. “Mensen zonder papieren hebben weinig kansen om zich op een andere manier in te zetten, ze worden gezien als niet bestaand. Ze zijn juridisch gehandicapt; ze kunnen niet werken of studeren. Hier leren ze over het boerderijleven en allerlei vaardigheden om die mogelijk later in het leven te gebruiken.”, aldus Dankelman.
De status van de deelnemers varieert: sommigen wachten al jaren op een beslissing, anderen hebben al papieren gekregen maar wachten op een huis of een mogelijkheid om hun leven verder op te bouwen. Over het algemeen wachten ze langer dan je zou willen, vertelt Dankelman. In tijden van onzekerheid biedt de boerderij hun structuur en een gevoel van gemeenschap.
Aanvankelijk was er scepsis in de buurt. Bewoners maakten zich zorgen over veiligheid en de impact op hun leefomgeving. Dankelman benadrukt dat Boerderij De Meent geen AZC is, maar een dagbestedingsproject: “We bieden mensen geen onderdak, enkel drie dagen in de week structuur en vrijwilligerswerk. En inmiddels is er een hechte gemeenschap ontstaan waar men ook buiten de boerderij veel aan heeft. Maar er is geen reden tot zorgen of angst. We bouwen deze plek op met ontzettend lieve, sociale en enthousiaste mensen. Mensen moesten ons leren kennen.”
Ze wijst erop dat de angst voor vluchtelingen vaak wordt opgeklopt: “Het gaat om mensen die zoeken naar een veilig thuis, zoals wij dat allemaal willen. Je vlucht niet zomaar weg van je thuis, familie en vrienden.” Haar advies is dan ook om ze vooral te komen ontmoeten en dan zul je zien dat ieder zijn of haar eigen verhaal heeft. Maandag, woensdag en vrijdag is de boerderij open van 9 tot 14 uur open en bezoekers zijn dan altijd welkom om te komen kijken.
Toekomstvisie
Boerderij De Meent viert in 2025 haar vijfjarig bestaan, maar blijft volop in ontwikkeling. Momenteel wordt er gewerkt aan het uitbreiden van de moestuin, het vee en het bouwen van de kapschuur – het hart van de Educatieboerderij – waar de kantine, keuken, kantoor en werkplaatsen in gaan komen. Daarnaast hoopt men dat particulieren en bedrijven zich meer betrokken voelen om de boerderij financieel te steunen en meer bekendheid te genereren. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen hoopt Boerderij De Meent uit te groeien tot een plek waar mensen zonder papieren niet alleen vrijwilligerswerk doen en zich kunnen ontwikkelen, maar ook wortel schieten in een gemeenschap die hen waardeert en ondersteunt.
Mogelijke strafbaarstelling (hulp aan) mensen zonder papieren
Begin juli heeft de Tweede Kamer ingestemd met de veelbesproken asielnoodmaatregelenwet. De grootste zorg betrof een toevoeging van de PVV, die illegaliteit strafbaar stelt. Dit zou ook betekenen dat mensen die personen zonder verblijfspapieren helpen met onderdak en voeding een straf kunnen krijgen. Gevraagd hiernaar bij de Diaconie reageert de organisatie als volgt:
“Als Diaconie blijven we – samen met veel andere organisaties – ons inzetten voor mensen in kwetsbare situaties, voor medemenselijkheid. Of de nieuwe Asielnoodmaatregelenwet er wel of niet komt; mensen zonder papieren blijven kwetsbaar en hebben andere mensen nodig die naast hen staan met een menselijk hart. We nodigen je van harte uit om onze bijzondere boeren te komen ontmoeten hier in de Bovenkerkerpolder.”
De wet ligt nu bij de Eerste Kamer, die pas na het zomerreces verder beslist. Er wordt gewacht op een advies van de Raad van State, dat naar verwachting eind augustus of begin september verschijnt.
Op de Van der Hooplaan bij de Sportlaan is vrijdagochtend een postbezorger van PostNL aangereden. De bezorger reed op de scooter en werd door een personenauto geraakt.
Hoe het ongeval kon gebeuren is nog onbekend. Vanwege het ongeval ontstond rond de rotonde enige verkeershinder.
Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Wat het letsel van de postbezorger is, is nog onbekend.
Onlangs werd het boek Het schot in Serajewo van schrijver Sven Ulric Palme na 51 jaar uitgeleend te zijn geweest weer teruggebracht bij de Bibliotheek Amstelland. Meer dan 18.000 dagen te laat.
Volgens de toen gebruikelijke stempelkaart moest het boek voor 19 juli 1974 terug zijn bij de bibliotheek. Het boek was geleend bij de in januari 1961 geopende vestiging van de Samenwerkende Bibliotheken aan de Lindenlaan 145 in Amstelveen die het boek sinds november 1969 in haar collectie had.
De naam Samenwerkende Bibliotheken en de vestiging bestaan al heel lang niet meer. Zodoende is het boek aangeboden aan de huidige hoofdvestiging. Het boek werd gevonden in de nalatenschap van de lener is de bieb verteld door de vinder, maar verdere details zijn niet bekendgemaakt. Uiteraard is er geen sprake van een te-laat-boete. De bibliotheek gaat het boek een bijzondere plek geven.
Mag je in Amstelveen eigenlijk de auto wassen op straat? Het was een vraag die Martijn Heus deze week bezig hield in de nieuwe aflevering van De Stem van de Straat. Veel mensen denken van niet, ook Martijn. We vroegen het aan de gemeente en het mailtje met het juiste antwoord was wel op tijd binnen maar heeft de opnamestudio niet bereikt. Maar het antwoord is ja! Dan weet je dat ook.
In veel Amstelveense gemeenten is het namelijk niet toegestaan om de auto op straat te wassen. Zo blijkt het niet te mogen in Uithoorn. Maar in de Amstelveense APV zijn er geen regels wat betreft autowassen. Even werd er nog gedacht aan het weggooien van afvalwater, maar ook dat is niet te vinden in het Amstelveense boek van regeltjes.
Hebben we het alleen over autowassen? Nee, ook de inkijk van Joy-Ellen komt aan bod en de opmerking die ze vorige week maakte over Trump. Daar brengt het duo wat nuance in aan. Want de twee mogen als niet-journalisten alles zeggen, maar moeten wel bij de feiten blijven.
Overigens zit Martijn deze week vol dilemma’s. Want als je vroeger iemand (waarschijnlijk) hebt gepest, moet je die dan 48 jaar na dato nog je excuses aanbieden? Martijn vindt dat raar en Joy Ellen vindt het weer raar dat hij dat raar vindt.
De Stem van de Straat neemt nu een ruime maand vakantie en onze podcastvrienden Joy Ellen en Martijn komen in september weer fris en fruitig terug. Tot dan!
Tijdens een snelheidscontrole op de Beneluxbaan is afgelopen dinsdag het rijbewijs van een bestuurder ingenomen. De man reed maar liefst 105 kilometer per uur terwijl de toegestane snelheid 50 kilometer per uur is. De automobilist werd staande gehouden, waarop bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was.
De verkeerspolitie zag een voertuig met hoge snelheid de bocht uitkomen en meette een snelheid van 105 kilometer per uur. Na verdere controle bleek dat de bestuurder pas een paar dagen zijn rijbewijs terug had, maar dat was nog steeds ongeldig was omdat de man niet de verplichte CBR-test had gedaan. Zijn rijbewijs is daarom weer ingenomen.
Een 38-jarige man uit De Kwakel heeft vandaag in de rechtbank van Amsterdam bekend dat hij meerdere keren een pony seksueel heeft misbruikt in een weiland aan de Amsteldijk Zuid te Nes aan de Amstel. Dit meldt Hart van Nederland. Het misbruik zou meerdere keren hebben plaatsgevonden tussen september 2023 en april 2024.
De man heeft acht keer seksueel contact gehad met hetzelfde dier, de shetlandpony Ona. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij hiervan ook opnames gemaakt. De eigenaar van het dier schakelde de politie in nadat camerabeelden lieten zien dat een man ’s nachts het weiland betrad en zich enige tijd in een schuilstal ophield met de pony. De pony was destijds drachtig.
Bij doorzoeking van de woning van de verdachte werd volgens justitie het beeldmateriaal gevonden en een grote hoeveelheid kinderpornografisch materiaal. De man verklaarde tijdens de zitting spijt te hebben en gaf aan dat persoonlijke omstandigheden een rol speelden. Hij ontkent dat hij bewust kinderpornografie heeft opgezocht.
De verdachte zou zich bovendien niet aan een eerder opgelegd gebiedsverbod hebben gehouden en in april opnieuw zijn teruggekeerd naar het weiland. Daarnaast wordt hij verdacht van dierenmisbruik met betrekking tot zijn eigen hond, iets wat hij ontkent.
De zaak is aangehouden voor verder onderzoek. Het Om eist 15 maanden celstraf waarvan 8 voorwaardelijk. De rechter doet op een later moment uitspraak.
Door werkzaamheden aan de Parnassusweg rijdt tram 5 niet in Amstelveen, en tram 25 rijdt slechts tot halte A.J. Ernststraat. Maar hoe kom je dan bij de eindhalte Station Zuid? Met pendelbus 75 kun je vanaf A.J. Ernststraat alsnog naar Station Zuid. Maar ben je dan niet veel langer onderweg? Waar vertrekt die pendelbus precies, en staat er bewegwijzering?Verslaggever Rob van Dijk nam de proef op de som en reisde van halte Meent naar Station Zuid.
De werkzaamheden die worden uitgevoerd zijn de aanleg van een tijdelijke tramhalte. De huidige halte Parnassusweg ligt ongelukkig in verband met werkzaamheden aan de A10/Zuidas. Alle werkzaamheden duren nog tot en met zondag 24 augustus.
De bekende actievoerder Michel Reijinga is afgelopen maandag overleden. Reijenga werd vooral bekend tijdens de coronaperiode toen hij zich keerde tegen het strenge landelijk beleid rondom de virusuitbraak. In die periode woonde hij in Amstelveen.
De actievoerder hield tijdens corona wekelijks een actie op het Museumplein en in andere steden onder het mom ‘Een kopje koffie drinken’. Ook week hij een keertje uit naar Amstelveen omdat de hoofdstedelijke verzamelplaats op de schop ging. Maar ook omdat een groot aantal deelnemers een gebiedsverbod had gekregen voor het Museumplein.
Reijinga liet altijd weten dat hij het niet als een persoonlijke strijd zag en verafschuwde het als zijn bijeenkomsten op geweld uitliepen. “Het gaat niet om mij. Ik doe dit voor mijn kinderen. Ik wil later tegen hen kunnen zeggen dat ik voor hun vrijheid heb gevochten,’ citeert de Volkskrant hem in 2022.
In hetzelfde artikel spreekt tekstschrijver Wim Herstel lovende woorden over hem: “Michel is altijd een geweldige organisator geweest. Als hij naar de Veluwe gaat om 12 duizend kabouters te verzamelen, moet je niet gek opkijken als er nog 6 duizend komen opdagen ook.”
Reijinga koos zelf voor zijn dood. Hij werd 56 jaar.
Denk je aan zelfdoding en wil je erover praten? Bel dan 113. Dit kan anoniem.
Ook de komende week zijn er weer volop wegwerkzaamheden in Amstelveen. Hieronder een overzicht:
Afrit 5 Amstelveen-Stadshart / A9
Vanwege werkzaamheden is afrit 5 komende vanuit de richting knooppunt Holendrecht dicht op donderdag 31 juli tussen 05.00 uur en 21.00 uur. Verkeer vanuit de richting knooppunt Holendrecht richting Amstelveen-Stadshart kan gebruik maken van:
afrit 4 Ouderkerk aan de Amstel
of keren bij afrit 6 Aalsmeer.
Kazernepad / A9
I.v.m. werkzaamheden is het Kazernepad op vrijdag 25 juli tussen 06:00 uur en 19:00 uur afgesloten voor alle fietsers en voetgangers. Omleiding voor fietsers:
Dorpsstraat → Amsterdamseweg → Parklaan (en vice versa).
Amsteldijk Zuid / A9
I.v.m. werkzaamheden is de Amsteldijk Zuid op vrijdag 25 juli tussen 07.00 uur en 18.00 uur ter hoogte van de A9 afgesloten voor alle verkeer (inclusief voetgangers). Verkeershinder is niet te voorkomen. Omleidingen:
Gemotoriseerd verkeer: Langs de Akker → Burgemeester Boersweg → Oranjebaan → Amstelslag.
(Brom)fietsers: Langs de Akker / Kruitmolen → Burgemeester Boersweg → Oranjebaan → Amstelslag (en vice versa).
Toegankelijkheid:
Vanuit het noorden: tot het viaduct A9 bereikbaar via Oranjebaan.
Vanuit het zuiden: bereikbaar tot viaduct A9 via Langs de Akker.
Amstelveenseweg / A10
I.v.m. werkzaamheden is t/m woensdag 20 augustus 05.00 uur de Amstelveenseweg onder de A10 Zuid afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Omleidingen:
Richting Amsterdam: via A10 Zuid – keren bij S109.
Richting Amstelveen: via A4 – keren bij afrit 1 Sloten.
Fietsers en voetgangers:
Fietspad en voetpad bij het Amsterdam UMC (VUmc) zijn afgesloten.
Gebruik westkant van de Amstelveenseweg, m.u.v. 11–19 juli: dan loopt omleiding via het Piet Kranenbergpad.
Aanvullend:
19 juli t/m 18 augustus is ook de Parnassusweg (richting Amsterdam) dicht tussen Gustav Mahlerlaan en Strawinskylaan.
Werkzaamheden tijdelijke tramhalte bij station Amsterdam Zuid
Vanaf zaterdag 19 juli begint de aanleg van een tijdelijke tramhalte op de Parnassusweg bij station Amsterdam Zuid. Deze vervangt de huidige haltes op de Strawinskylaan vanwege de bouw van een autotunnel in de A10 Zuid. De tijdelijke halte wordt in 2027 de dichtstbijzijnde tramhalte bij de stationsentree.
Duur werkzaamheden: Tot maandagochtend 25 augustus
Gevolgen voor verkeer:
Tramverkeer:
Lijn 25 rijdt niet tussen A.J. Ernststraat en Station Zuid.
Lijn 5 rijdt tot Station Zuid, niet richting Amstelveen Stadshart.
Pendelbus 75 vervangt het vervoer tussen A.J. Ernststraat ↔ Station Zuid (Strawinskylaan).
Autoverkeer:
Parnassusweg van 19 juli t/m 18 augustus in noordelijke richting afgesloten.
Na ruim 72 jaar kwam er afgelopen zaterdag een officieus afscheid van MHC Amstelveen. Ruim een jaar nadat de laatste wedstrijd was gespeeld en de club opging in HV Myra kwamen oud-leden afgelopen zaterdag bij elkaar om nog één keer gezamenlijk terug te blikken op die mooie jaren.
Niets wijst er op dat de club verdwenen is. De bewegwijzering staat er nog en ook het clubhuis is nog volledig intact. Het enige dat er op wijst dat er niet meer gehockeyd wordt is wat achterstallig onderhoud, een achtergelaten fiets en wat versleten hockeysticks.
Officieel bestaat de club nog steeds omdat het bestuur nog niet alle zaken heeft afgehandeld. Bestuurslid Yvette Baudert: “We zijn bezig met de laatste dingen en dan kunnen we het gebouw en de velden overdragen aan de gemeente.”
Sommige leden waren even bang voor een rouwstemming, maar niets blijkt minder waar. Guus Gerholt, die maar liefst 53 jaar lid was van MHC Amstelveen (van 1952 tot 1994 heette de club Randwijck) heeft zaterdag geen traan gelaten.”Ik kom hier al zo lang. Er liggen emmers vol met tranen hier van me. Ik vind het wel genoeg.”
Een avond vol saamhorigheid, muziek, gulheid en zelfbedachte cocktails bracht mensen samen voor een bijzonder doel. Bewoners van Patrimonium maar ook daarbuiten boden steun aan de gedupeerden van de Smeenklaanbrand.
“De opkomst is prima,” vertelt dj en zanger Shahin Akasi, een van de betrokken organisatoren. “Ondanks de vakantie zijn er toch aardig wat mensen gekomen. Er is echt aandacht voor het benefiet en dat voel je.”
Zangers en zangeressen zorgen voor een warme sfeer met liveoptredens en café-eigenaresse Karin van Nieuwenhoven verraste het publiek met originele cocktails, waarvan €2,50 per stuk werd gedoneerd. De pot om geld op te halen ging regelmatig rond.
Iedereen was benieuwd of het bedrag van 1.000 euro werd opgehaald. Dat bedrag was nodig om de snor van buurtbewoner Hans te confronteren met het scheermes. Hoewel het streefbedrag niet werd gehaald, mocht Hans toch plaatsnemen op de kappersstoel. “Die snor groeit weer aan en ik hoop dat de opbrengst meegroeit,” lacht Hans.
Naast geld werd er ook in natura gedoneerd. Lokale ondernemers stelden tegoedbonnen beschikbaar, zodat de getroffen bewoners zichzelf straks kunnen trakteren op een pannetje mosselen, een hamburger of op boodschappen met een tegoedbon.
De bewoners van de getroffen appartementen waren er niet bij. “Ze zijn nog te emotioneel, het is nog te vroeg om een feestje te vieren,” legt Van Nieuwenhoven uit. “Maar binnenkort organiseren we een kleine borrel voor hen en overhandigen dan persoonlijk de opbrengst.”
Dit artikel is gemaakt door Cisca van Driel van Streek44.
Een Airbus A321 van WizzAir heeft zondagmiddag een noodlanding gemaakt op Schiphol. Het toestel was onderweg van Poznań naar Londen en raakte tijdens de vlucht in moeilijkheden. De bemanning heeft daarop een zogenoemde Mayday call afgegeven, wat betekent dat het vliegtuig in serieuze problemen verkeerde. Er was namelijk rook ontstaan in de cockpit.
De hulpdiensten sloegen op Schiphol groot alarm. Een groot aantal brandweervoertuigen, ambulances en eenheden van de Koninklijke Marechaussee begaven zich richting de luchthaven. Het toestel landde op de Oostbaan en werd daar geïnspecteerd door de brandweer. Hierna kon het toestel taxiënd naar de gate. Daar zijn alle passagiers van boord gehaald.
De 78ste editie van Ons Vakantiekamp op het terrein van Voetbalvereniging Amstelveen Heemraad is weer in volle gang. Twéé weken vol spel, plezier en herinneringen – speciaal voor kinderen van 5 t/m 14 jaar uit Amstelveen en omgeving die, om wat voor reden dan ook, anders niet op vakantie zouden gaan. Verslaggever Rob van Dijk ging langs om te kijken hoe het eraan toegaat.
Dit alles is mogelijk dankzij sponsoren en de vele vrijwilligers die ieder jaar weer hun tijd en energie opofferen om kinderen de tijd van hun leven te geven. “We doen het met liefde en heel veel plezier, maar wel in onze vrije tijd!” aldus vrijwilliger Lisa van der Manden.
IJsjes
De deal die werd gesloten tussen ijssalon Da Vinci en Ons Vakantiekamp tijdens de uitzending van 1Amstelveen aan Tafel, staat nog steeds, zegt vrijwilliger Lisa Smit: “Da Vinci komt nog – we zeggen niet wanneer, maar Da Vinci komt zeker nog langs met hun ijsjes, dus daar zijn we ontzettend blij mee.”
Liggen de pepernoten alweer in de schappen? Volgens ons wel, want Martijn en Joy Ellen hebben het aan het begin van de zomervakantie alweer over zwarte piet in een nieuwe Stem van de Straat. Je kan er niet snel genoeg bij zijn toch?
Aanleiding is de film Bennie Stout. Die is al een paar jaartjes oud maar streamingdiensten laten de film niet meer zien omdat zwarte piet in de films meespeelt. Nu gaat AI ervoor zorgen dat deze figuren nu veranderen in een roetveegpiet. Maar is dat niet geschiedvervalsing? Hoe ver moet je daar in gaan?
Joy Ellen en Martijn openen meteen de discussie en zelfs Donald Trump wordt er met haren bijgesleept. Daarnaast zegt Joy Ellen dat zwarte pieten van oorsprong slaven waren die met de ketting aan de voeten werden meegenomen door Sinterklaas.
Nou goed, er staan ook weer andere onderwerpen op de rol zoals de rontondisering van Amstelveen. Is het nou wel of geen goed idee? De meningen blijven verschillen en volgens Martijn zijn er in ieder geval veel mensen niet blij met komst van twee rotondes bij Banrkashof.
Dat en nog veel meer in de voorlaatste Stem van de Straat voor de zomerstop. Kijken of luisteren dus!
Na de verwoestende brand aan de Smeenklaan in juni komt de buurt in actie. Op zaterdag 19 juli wordt in Bar Côte d’Or aan de Amsterdamseweg een benefietavond georganiseerd om geld in te zamelen voor de getroffen bewoners. De avond staat in het teken van muziek, saamhorigheid en steun.
In de nacht van 20 op 21 juni brak brand uit in een appartementencomplex in de wijk Patrimonium. Zes woningen raakten zwaar beschadigd, meerdere bewoners moesten worden geëvacueerd en zijn sindsdien hun huis en persoonlijke bezittingen kwijt. De impact op de buurt was groot. Uit solidariteit en betrokkenheid ontstond kort na de brand het idee voor een benefiet.
Initiatief uit de buurt
De benefietavond is een initiatief van Jolanda Bader. DJ Shahin Akasi die in dezelfde wijk woont en café-eigenaresse Karin van Nieuwenhoven werkten dat idee verder uit. “We voelden allemaal de behoefte om iets te doen,” zegt Akasi. “Het gaat niet alleen om geld inzamelen, maar om laten zien dat we er voor elkaar zijn.” Bar Côte d’Or stelt haar locatie daarom ter beschikking.
Op het programma staan optredens van onder anderen Shahin zelf, Kay van Raamsdonk, Gerard en Monique. Ook is er ruimte voor spontane bijdrages: het podium staat open voor iedereen die wil zingen, muziek maken of iets delen. “Een buurtavond in de breedste zin van het woord,” aldus de organisatie.
Naast muziek zijn er ook inzamelacties. Zo heeft buurtgenoot Hans aangekondigd zijn iconische snor af te scheren als er ten minste duizend euro wordt opgehaald. “Een ludieke actie, maar het helpt wel om mensen in beweging te krijgen,” zeggen de organisatoren.
Iedereen welkom
De benefiet begint om 17.00 uur en is vrij toegankelijk.
De politie heeft woensdagochtend twee verdachten aangehouden in verband met een straatroof die eind juni plaatsvond op de Camera Obscuralaan in Amstelveen. Bij de roof werd het slachtoffer mishandeld en beroofd van zijn schoenen.
Het incident vond plaats op vrijdag 27 juni 2025 en werd gefilmd. De beelden verschenen kort daarna op sociale media, wat leidde tot veel verontwaardiging.
Na onderzoek wist de politie de twee verdachten op te sporen. Zij zijn inmiddels aangehouden en verhoord. Het Openbaar Ministerie buigt zich later over de strafeis.
Al vele jaren staat tussen de twee hoge flats aan de Grote Beer het Huttendorp De Meent. Het dorp wordt traditiegetrouw in de eerste week van de zomer uit de grond gestampt. Dit onder begeleiding van een enthousiaste groep vrijwilligers.
Elk jaar kunnen zo’n 250 kinderen deelnemen aan de activiteiten en het kost nog steeds geen moeite om het Huttendorp vol te krijgen. Ouderwets timmeren lijkt nog steeds mateloos populair: zowel bij jongens als bij meisjes.
Naast het bouwen en ontwerpen van fraaie hutten wordt er nog veel meer georganiseerd op het terrein. Zo wordt er regelmatig gedanst, is er een bonte avond, staat er soms een springkussen en kan men ook bijna elk jaar een brand blussen.
Na jaren van plannen maken en voorbereidingen gaat het er nu echt van komen: in het laatste deelgebied van Middenwaard (west) start binnenkort de bouw van circa 105 nieuwe woningen. Wat opvalt aan het plan is dat ongeveer 40 procent van deze woningen bestemd is voor sociale huur. De overige circa 65 woningen vallen in de categorie middeldure koop, verdeeld over verschillende prijsklassen.
Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) is blij dat het project nu van de grond komt: “Het door de gemeenteraad vastgestelde omgevingsplan bood ruimte voor uitbreiding van het woonprogramma. Daarmee konden we eindelijk niet alleen starten met bouwen, maar ook sociale huurwoningen toevoegen.”
De gemeente geeft de grond voor de sociale huurwoningen in erfpacht uit aan een woningcorporatie, terwijl de koopwoningen via verkoop aan een projectontwikkelaar worden gerealiseerd. De bouw van alle woningen wordt in één aanbesteding geregeld. Deze start naar verwachting in het najaar of begin 2026, nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over het beeldkwaliteitsplan.
De Middenwaard ligt tussen Waardhuizen en de wijk Groenelaan. Aan de oostelijke zijde is al gebouwd. Dit betreft vooral (duurzame) villa’s. Aan de westelijke zijde moet naast appartementen ook de nieuwe Willem-Alexanderschool worden gebouwd.
De huidige chaos in het verkeer in en rond Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat er problemen zijn ontstaan bij het legen van de Amstelveense ondergrondse papiercontainers.
“De werkzaamheden aan de A4 en de afsluiting van de Coentunnel zorgen voor lange files. Daardoor lukt het ons niet om het afval zoals gewoonlijk bij de verwerkers te brengen. Dit heeft invloed op het legen van de ondergrondse papiercontainers,” laat de gemeente op haar website weten.
De gemeente adviseert bij volle containers om het karton en papier weer mee naar huis te nemen en niet op straat achter te laten. Ook niet naast de container. Mensen die toch van hun papier kwijt willen, kunnen dat bij het afvalsbrengstation brengen
Zodra het verkeer het weer toelaat, worden de containers weer volgens normale planning geleegd.
Het Amstel Gospel Choir is door de Vriendenloterij uitgeroepen tot Club van de Week en ontvangt in dat kader een eenmalige financiële bijdrage van €5.000. De Amstelveense zangvereniging zal het bedrag gebruiken voor het organiseren van benefiet-optredens bij maatschappelijke instellingen in de regio.
Het bestuur van het Amstel Gospel Choir reageert verheugd op de toekenning. “Wij zijn bijzonder trots op de titel ‘Club van de Week’,” aldus bestuursleden Olga Overing en Sandra van den Berg. “Ons koor is een hechte en betrokken gemeenschap waarin alle leden actief zijn binnen één van onze commissies. Deze erkenning is daarmee een beloning voor de inzet van ons hele team.”
Met de ontvangen bijdrage wil het koor bijdragen aan het sociaal-maatschappelijk leven in en rondom Amstelveen. De benefiet-optredens zijn bedoeld voor onder meer verzorgingshuizen, vrijwilligersorganisaties en andere instellingen waar live muziek van grote waarde kan zijn. “Dankzij deze steun kunnen wij ons bereik vergroten en onze muziek inzetten om anderen een bijzondere ervaring te bieden,” aldus het bestuur.
Een langdurige stroomuitval lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar is zeker niet ondenkbaar. Wat als u plotseling drie dagen lang geen elektriciteit, internet of telefonie tot uw beschikking heeft? Geen werkende pinapparaten, geen koelkast, geen verlichting. De gemeente Amstelveen bereidt zich, samen met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VrAA), actief voor op zo’n scenario. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op de inwoners.
De samenleving is steeds afhankelijker van digitale en elektrische systemen. Tegelijkertijd nemen de risico’s toe door bijvoorbeeld cyberaanvallen, extreem weer of technische storingen. Een landelijke stroomstoring, zoals onlangs in delen van Spanje en Portugal, toont aan dat dit ook in Nederland kan gebeuren. Het kabinet heeft alle gemeenten en veiligheidsregio’s gevraagd om zich hierop voor te bereiden. Ook Amstelveen neemt die oproep serieus.
Bij een grote stroomstoring zijn hulpdiensten mogelijk niet overal direct beschikbaar. In een dergelijk geval is het belangrijk dat inwoners in eerste instantie op zichzelf en op elkaar kunnen rekenen. De gemeente roept inwoners daarom op om zich nu al voor te bereiden. Dat begint bij kleine, praktische stappen. Denk aan het op orde brengen van een noodpakket met onder andere water, houdbaar voedsel, een zaklamp en een radio op batterijen. Ook het maken van afspraken met huisgenoten, familie en buren is van belang. Wat doet u als alle communicatie wegvalt? Wie heeft extra hulp nodig? En hoe blijft u op de hoogte van belangrijke informatie?
Op de landelijke website www.denkvooruit.nl is praktische informatie te vinden over wat u zelf kunt doen om goed voorbereid te zijn. Hoe beter u bent voorbereid, hoe beter u zichzelf én anderen kunt helpen in een noodsituatie.
De gemeente Amstelveen werkt ondertussen samen met de Veiligheidsregio en met vitale organisaties zoals zorginstellingen en nutsbedrijven. Het doel is om te zorgen dat cruciale voorzieningen – zoals de uitbetaling van uitkeringen, het verlenen van hulp, het regelen van uitvaarten en het ophalen van afval – ook bij een langdurige stroomstoring zoveel mogelijk kunnen doorgaan.
Daarnaast werkt de gemeente aan een netwerk van informatie- en noodsteunpunten verspreid over de stad. Op deze locaties kunnen inwoners terecht voor hulp en informatie, wanneer digitale communicatie niet meer mogelijk is. De gemeente onderzoekt momenteel welke locaties hiervoor geschikt zijn en hoe deze het beste kunnen worden ingericht. Zodra hierover meer bekend is, worden inwoners actief geïnformeerd.
Ondertussen wil Amstelveen 400.000 euro uittrekken om het proces te van een ‘weerbaar Amstelveen’ te kunnen inzetten.
Ook de komende week zijn er weer volop wegwerkzaamheden in Amstelveen. Hieronder een overzicht:
BURGEMEESTER BOERSWEG / A9
Vanwege werkzaamheden aan het viaduct van de A9 is de N522 – Burgemeester Boersweg in beide richtingen afgesloten gedurende 8 nachten (maandag t/m donderdag, van 23.00 tot 05.00 uur), in de periode van maandag 21 juli t/m vrijdag 1 augustus. Afrit 4 Ouderkerk a/d Amstel (A9) is eveneens afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via:
Oranjebaan en Beneluxbaan (noordzijde A9)
Laan van Langerhuize en Beneluxbaan (zuidzijde A9) Verkeer van/naar Amstelveen en Ouderkerk a/d Amstel: via afrit 5 Amstelveen-Stadshart. Fietsers en voetgangers kunnen de onderdoorgang gebruiken. Openbaar vervoer kan ook passeren.
KAZERNEPAD / A9
Op vrijdag 25 juli van 06:00 tot 19:00 uur is het Kazernepad afgesloten voor fietsers en voetgangers. Omleiding: Dorpsstraat – Amsterdamseweg – Parklaan en vice versa.
AMSTELDIJK ZUID / A9
Op vrijdag 25 juli, tussen 07:00 en 18:00 uur, is de Amsteldijk Zuid bij de A9 volledig afgesloten voor al het verkeer, inclusief voetgangers. Omleidingen:
Gemotoriseerd verkeer: Langs de Akker – Burgemeester Boersweg – Oranjebaan – Amstelslag
(Brom)fietsers: via routes langs Burgemeester Boersweg – Oranjebaan – Amstelslag en Langs de Akker / Kruitmolen Toegang tot de Amsteldijk Zuid blijft tot aan het viaduct mogelijk vanuit zowel noordelijke als zuidelijke richting.
AMSTELDIJK NOORD
Tot en met vrijdag 18 juli, dagelijks tussen 07:00 en 17:00 uur, is de rijbaan afgesloten voor doorgaand verkeer vanwege asfaltwerkzaamheden. Omleiding:
Autoverkeer: via S109 / Oranjebaan
Fietsers: via Oostermeerweg – Bankrasweg – Machineweg MP
AMSTELVEENSEWEG / A10 ZUID
Van vrijdag 11 juli 23.00 uur t/m woensdag 20 augustus 05.00 uur is de Amstelveenseweg onder de A10 Zuid afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Omleidingen:
Richting Amsterdam: via A10 Zuid – keren bij S109
Richting Amstelveen: via A4 – keren bij afrit 1 Sloten Voetpad en fietspad aan de VUmc-zijde zijn ook afgesloten. Tussen 11–19 juli: fietsers/voetgangers omgeleid via het Piet Kranenbergpad Van 19 juli t/m 18 augustus: Parnassusweg richting Amsterdam is afgesloten tussen Gustav Mahlerlaan en Strawinskylaan. Meer info: zuidas.nl/works/afsluiting-amstelveenseweg
Donderdag 31 juli, van 05:00 tot 21:00 uur Alternatieven: afrit 4 (Ouderkerk a/d Amstel) of keren bij afrit 6 (Aalsmeer).
Tijdelijke tramhalte Station Amsterdam Zuid – vanaf 19 juli
Vanaf zaterdag 19 juli start de aanleg van een tijdelijke tramhalte aan de Parnassusweg, ter vervanging van de huidige haltes op de Strawinskylaan (i.v.m. bouw autotunnel A10 Zuid). De tijdelijke halte blijft tot 2027 en wordt dan de dichtstbijzijnde halte bij de entree van station Zuid.
Verkeersmaatregelen t/m 25 augustus:
Tramverkeer:
Lijn 25 rijdt niet tussen A.J. Ernststraat en Station Zuid
Lijn 5 rijdt t/m Station Zuid (niet verder naar Amstelveen Stadshart)
Pendelbus 75 verzorgt vervangend vervoer
Autoverkeer:
Parnassusweg (richting noord) is gesloten van 19 juli t/m 18 augustus
Zuidwaartse richting: incidentele afsluitingen mogelijk
Vanmiddag is voormalig topzwemster Kira Toussaint tijdens de officiële opening van de Zwem4Daagse in zwembad De Meerkamp benoemd tot drager van de Amstelveenspeld. Burgemeester Tjapko Poppens reikte de onderscheiding uit als blijk van waardering voor haar indrukwekkende carrière en haar rol als voorbeeld voor jong sporttalent in Amstelveen.
De uitreiking vond plaats op een symbolische plek. Het is in De Meerkamp waar Kira zwemles kreeg van haar moeder, olympisch kampioene rugslag Jolanda de Rover. Als 11‑jarige nam Kira in 2005 al deel aan de Zwem4Daagse, waarbij ze zelfs het startsignaal mocht geven tegen olympisch zwemster Chantal Groot.
Na de huldiging gaven Kira en jonge zwemtalenten Ilana van der Putten (De Futen) en Luca Boorsma (De Dolfijn) samen het startschot voor de Zwem4Daagse. Dit jaar wordt er voor het eerst gezwommen in zowel binnen- als buitenbad, onder het thema Superhelden. De deelnemers zwemmen in voor het Nationaal Fonds voor de Sport, dat zich inzet voor mentale gezondheid via sport. De zwemvierdaagse loopt nog tot en met vrijdag 18 juli, met als afsluiting een Superhelden‑zwemdisco in het golfslagbad.
Nadat de 82-jarige Wim Blaas gisteren (maandag 14 juli) rond het middaguur boodschappen had gedaan, keek hij in de lift van zijn flat naar zijn pols. Horloge weg. Hij hoefde geen ogenblik te denken hoe dat was gekomen. Even daarvoor was hij op de parkeerplaats van Winkelcentrum Westwijk aan de praat gehouden door een man die gebrekkig Engels sprak.
Amstelvener Wim Blaas is uiterst ziek van. “Je leest het vaak genoeg in de krant en denkt: dat gaat mij niet overkomen. Maar het gebeurt in een handomdraai. Ze houden je even aan de praat en op een onbedacht ogenblik slaan ze toe.”
Blaas had boodschappen gedaan bij een supermarkt in Westwijk en stapte in zijn auto, die hij even voorbij Vishandel Ravesteijn had geparkeerd. “Het zijn daar smalle parkeerplaatsen, maar toch liep er man naar mijn portier om te vragen of ik twee euro kon wisselen. Ik had geen cash dus zei meteen nee en wilde weer door.”
Maar de man bleef aandringen. Blaas zat al in zijn auto maar het portier van de auto stond nog open. Plots bukte de man naar voren en liet muntjes zien. “Hij deed alsof hij die in mijn auto had gevonden. Maar dat kon niet. Ik vond het raar en vertrok.”
Uiteindelijk bleek dus dat Blaas slachtoffer was geworden van een brutale horlogediefstal. Het gaat om een Cartier die hij al zestien jaar in bezit had. Eenmaal thuis nam hij contact op met zijn dochter die er meteen melding van maakte op Facebook.
Blaas heeft ondertussen veel reacties gehad en ook van iemand die ook slachtoffer is geworden van eenzelfde soort roof in de Westwijk. “Bij haar werd een gouden armband gestolen, vermoedelijk door dezelfde dader.” De dader lijkt van Oost-Europese komaf te zijn en heeft een kale kop.
Blaas heeft meteen aangifte bij de politie gedaan maar verwacht niet dat hij zijn dierbare horloge terugkrijgt als de dader wordt aangehouden. Vaak wordt de buit heel snel verpatst. “Zolang ze die vent maar pakken,” zegt Blaas. “Dan ben ik al voor vijftig procent blij.”
Een hek ervoor, een onafgemaakte brug en een leeg aanzicht. Wie langs Amstel Eiland komt, zal niet snel denken dat dit hét exclusieve rijkeneiland wordt met luxe villa’s. Hoe staat het ervoor?
”Rust en kalmte. Zo zeldzaam dat het als rijkdom wordt ervaren. Weidse uitzichten en een overdaad aan frisse buitenlucht.” Met deze woorden opent de brochure van Amstel Eiland, bedoeld om kapitaalkrachtige kopers te trekken. En inderdaad: de rust is er, maar villa’s? Die zijn nog nergens te bekennen.
Een lange adem
In 2009 begon de transformatie van het 23.515 m² grote eiland, dat bestuurlijk onder Amstelveen valt maar fysiek midden in het polderlandschap van de gemeente Ouder-Amstel ligt. Vastgoedondernemer Marco Krol had grote plannen: dertig luxe woningen met prijzen tussen de €2 en €6 miljoen. Voor de grond legde hij bijna €9 miljoen neer.
Die woningen kwamen echter nooit van de grond. In plaats van miljonairs namen in 2015 krakers hun intrek op het eiland. Daarbovenop kwamen onverwachte saneringskosten van €4,5 miljoen vanwege ernstig vervuilde grond. Krol voelde zich genoodzaakt het project te verkopen.
Na een internetveiling is het eiland sinds 2016 in handen van Nobillon Vastgoed, dat sindsdien als eigenaar aan het roer staat. Het bedrijf wil hier een exclusief woongebied realiseren met 15 luxe appartementen, 13 ruime zelfbouwkavels en een conciërgewoning – volledig besloten en beveiligd, met toegang via een nieuwe brug voorzien van kentekenherkenning.
‘Bruggate’
Maar ook Nobillon kreeg te maken met flinke tegenslagen. Vanaf 2020 ontstond de zogeheten ‘bruggate’: een conflict tussen projectontwikkelaar Amstelplan en de aannemer over de bouw van de toegangsbrug, oorspronkelijk begroot op €540.000 en gepland voor oplevering eind 2020. Door vergunningvertraging, ontwerpwijzigingen en stijgende kosten liep het project flinke vertraging op.
Amstelplan stapte naar de rechter om oplevering af te dwingen, maar kreeg in zowel eerste aanleg als hoger beroep ongelijk. De vertraging bleek deels aan de ontwikkelaar zelf te wijten. Bovendien oordeelde de rechter dat er geen spoedeisend belang was: er lag op dat moment nog geen concrete bouwplanning en de benodigde vergunningen waren nog niet rond.
Een brug te ver?
De gemeente Amstelveen erkent in een reactie dat het project Amsteleiland een lange geschiedenis kent. “De gemeente heeft het bestemmingsplan en de vergunningen afgegeven. Wij hebben recent van de ontwikkelaar begrepen dat hij een aanbesteding wil organiseren voor de twee appartementengebouwen en de conciërgewoning. Hij verwacht begin volgend jaar te starten met de bouw hiervan,“ aldus woordvoerder Juke Warmerdam, woordvoerder van wethouder Floor Gordon.
Anno 2025 lijkt er eindelijk beweging te komen. Op de dag van schrijven is het hek geopend en zijn medewerkers van CivielTech B.V. op locatie om de brug af te werken. “We leggen houten latjes voor de afwerking van de brug, we zijn vandaag begonnen,” vertelt een van hen. Even later arriveert Remy Spruit, projectmanager van Nobillon Vastgoed, bij de werkzaamheden om poolshoogte te nemen. De sanering is afgerond, de elektra is aangelegd en de grond is bouwrijp. Wie goed kijkt, ziet op het eiland ook wegen en lantaarnpalen.
Omwonenden volgen de ontwikkelingen nauw maar wel met gemengde gevoelens. Een van hen, die meerdere keren per dag met haar honden langs het eiland wandelt, vertelt: “Ik ben hier geboren en getogen. De polder verandert al jaren, en dit zal het verder veranderen. Er zullen andere soorten mensen komen, dat brengt een andere sfeer mee.”
Volgens haar zijn de werkzaamheden aan de brug nu zo’n halfjaar aan de gang. “Sinds de oude scheepswerf verdween, is er jarenlang hier weinig gebeurd – behalve de bodemsanering.”
Informatie-expert en initiatiefnemer van NieuwbouwMonitor, Tjeerd Kooy, geeft desgevraagd aan dat het project vertraging heeft opgelopen en dat de opleverdatum is verschoven van 2025 naar 2027. Of die nieuwe planning haalbaar is, betwijfelt de bewoonster: “Als je een brug aanlegt, neem ik aan dat je van plan bent te bouwen. Maar het verbaast me hoe lang het stil heeft gelegen.”
Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart volgend jaar, staat niet de VVD op nummer 1 op het stemformulier. Die plek wordt namelijk ingenomen door de combinatie van PvdA en GroenLinks. Beide partijen, die nu met één kandidatenlijst komen, hebben bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen samen 6 (!) stemmen meer gehaald dan de VVD.
De VVD ervaart het als pijnlijk dat de partij voor het eerst sinds 1986 niet als eerste partij zal voorkomen op de kandidatenlijst. De volgorde op de lijst wordt volgens de Kieswet bepaald door de resultaten bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De VVD was toen in Amstelveen met 7.107 stemmen weliswaar de grootste partij, maar de PvdA (3.077 stemmen) en GroenLinks (4.036 stemmen) behaalden samen net 6 stemmen meer. De nieuwe combinatie komt daardoor vooraan te staan op de kandidatenlijst.
“Ik heb gehoord van de situatie in Amstelveen”, zegt een woordvoerder van de Kiesraad, die verantwoordelijk is voor de verkiezingen. “Het is misschien pijnlijk, maar daar is niets aan te doen. Zo staat het gewoon in de Kieswet.”
Naar verluidt is de VVD toch op zoek naar juridische mogelijkheden om de verkiezingen alsnog op ‘pole position’ te kunnen starten.
Mark Kuiper heeft op 11 juli de Kemphaan Penning ontvangen van Landschap Noord-Holland. Deze onderscheiding wordt toegekend aan mensen die zich op bijzondere wijze inzetten voor natuurbehoud in de provincie. Kuiper krijgt de penning vanwege zijn jarenlange betrokkenheid bij het weidevogelbeheer, met name in Amstelland en andere delen van Noord-Holland.
De prijs komt kort nadat hij eerder deze zomer ook al werd onderscheiden met de Amstellandprijs 2025, een titel die hem tijdens de Amstellanddag werd toegekend voor zijn inzet voor het landschap en de natuur in die regio. De toekenning van beide prijzen binnen enkele weken onderstreept de brede waardering voor zijn werk, zowel lokaal als provinciaal.
Kuiper werkt al meer dan dertig jaar aan het behoud van weidevogels, eerst als vrijwilliger, later als adviseur. Via zijn bureau NatuurBeleven en in samenwerking met het Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid ontwikkelde hij beheersmaatregelen die rekening houden met zowel de belangen van boeren als die van natuur. In die rol fungeerde hij vaak als verbinder tussen agrariërs, overheden en natuurorganisaties. Zijn aanpak kenmerkt zich door realisme en oog voor draagvlak.
Naast zijn werk in het veld zette Kuiper zich in voor langdurige monitoring van weidevogelpopulaties. Die gegevens leverden belangrijke inzichten op voor beleid en beheer. Ook speelde hij een rol in het begeleiden van jonge natuurbeschermers en in het versterken van de samenwerking tussen organisaties in het gebied.
Hoewel Kuiper inmiddels verhuisd is naar het oosten van het land en zijn werkzaamheden overdraagt, blijft zijn invloed merkbaar in het Noord-Hollandse landschap. De uitreiking van de Kemphaan Penning is bedoeld als dank voor zijn inzet en als erkenning van de langdurige impact die zijn werk heeft gehad op natuurbeheer in de regio.
Op de Mercurius in Amstelveen zijn bewoners van een woning zondagavond rond 21.30 uur slachtoffer geworden van een babbeltruc.
Een verdachte kwam bij de woning aan de deur en vroeg aan de bewoners diverse spullen waarna hij te voet met buit vertrok. Twee alerte buurtbewoners zagen de verdachte man op de Dr. Willem Dreesweg rennen en wisten verderop in de wijk de buit van de verdachte terug te krijgen, waarna de verdachte opnieuw weggerend is.
De politie was snel ter plaatse heeft nog in de omgeving naar de verdachte man gezocht. Het is onbekend of de verdachte nog elders in de wijk is aangetroffen.
De politie vraagt mensen die iets gezien of opgemerkt hebben om zich te melden.
Wie worden de lijsttrekkers bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026? Gaat VVD-wethouder Herbert Raat na 16 jaar wethouderschap verder? Waarom gaat de fractievoorzitter van D66 niet door? En waarom Kees Noomen van de VVD (na 20 jaar) waarschijnlijk wel? Vragen die aan de orde komen in de laatste aflevering voor de zomer van ons politieke programma Beslist!
Verder bespreekt presentator Roel Smit met verschillende gasten drie onderwerpen die vorige week aan bod kwamen tijdens een marathonvergadering van de gemeenteraad. Hoe kan het dat de homohaat onder jongeren zo snel toeneemt? Wat moet je als je een huurhuis duurzaam wilt maken, maar de huisbaas werkt niet mee? En: Amstelveen lijkt een financieel minder degelijke gemeente te worden. Krijgen Amstelveners daarvoor straks de rekening gepresenteerd via hogere belastingen?
Gasten in deze uitzending zijn: Kees Noomen (VVD), Arjen Siegmann (CDA), Lennart de Looze (GroenLinks) en Saloua Chaara en Harmen van der Steenhoven (beiden D66).
Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content en deel alles met vrienden, familie en anderen op YouTube.