Radio Aalsmeer een plek middenin de samenleving
Door: Jan Dreschler. Hoe kun je als lokale omroep overeind blijven als er een tendens is van regionalisering en schaalvergroting? Voor dat vraagstuk zag het bestuur van Radio Aalsmeer zich gesteld en hun oplossing is: een goednieuwe studio in het hart van Aalsmeer. In een gesprek met Lennart Bader en Lianda van der Schilden gaat het over Radio Aalsmeer en de komende verhuizing.
Lennart Bader is voorzitter van Radio Aalsmeer. Hij is een geboren Aalsmeerder en was al betrokken toen Radio Aalsmeer nog in de opstartfase zat. Dat was in 1991. Hij was zeventien en draaide dancemuziek. Je zou kunnen zeggen dat radio een passie voor hem is. “Radio informeert, vermaakt en zorgt voor verbinding. Zeker lokale radio staat dichtbij mensen en mag soms best een beetje kneuterig zijn.” Lennart maakte uiteindelijk van zijn hobby zijn beroep; eerst door samen met het label van Armin van Buuren een multimediabedrijf te beginnen, daarna als zelfstandig ondernemer. Hij helpt bekende dj’s met de wereldwijde distributie van hun radioshows, en heeft met een compagnon een bedrijf dat 24/7 muziekstreams op YouTube mogelijk maakt voor platenlabels.
Lianda was tien jaar docent Engels en geeft nu les op de docentenopleiding. Zij is sinds 2012 betrokken bij Radio Aalsmeer. Dat startte vanuit haar muzikale achtergrond – zang en gitaar – wat zij op enig moment op de radio mocht laten horen. Ook voor haar had het medium iets magisch en zij presenteerde enige tijd een programma over muziek uit de zeventiger en tachtiger jaren, waarna ze jaren Radio Revue presenteerde samen met Robert Arendse. Op dit moment is ze lid van de programmaleiding.
Vrijwilligers
Radio Aalsmeer draait volledig op vrijwilligers en wordt geleid door een vierkoppig bestuur. Het bestuur runt de organisatie maar bemoeit zich verder niet met programma’s. Dat is voorbehouden aan de programmaleiding die bestaat uit drie mensen. Zij zorgen dat de mediawet goed gevolgd wordt alsmede de regels van de Reclame Code Commissie. Daarnaast is er nog het PBO, het Programmabeleid Bepalend Orgaan, waarin vijf mensen zitting hebben. Hun doel is vooral om te kijken of alle doelgroepen in Aalsmeer voldoende bediend worden via de verschillende radioprogramma’s. En dan zijn ruim zestig medewerkers die zich voor een groot deel bezighouden met radio maken. Er wordt zo’n 50 uur per week uitgezonden, met name ’s avonds en in de weekends.
Radio Aalsmeer heeft al heel wat verhuizingen meegemaakt. De omroep begon aan de achterzijde van de Van den Ende studio’s waar de eerste ruimte gefaciliteerd werd, min of meer als tegenprestatie voor de extra overlast door de studio’s in Aalsmeer. Daarna werd uitgezonden vanuit de Dorpsstraat, vervolgens boven de Werkschuit in de Baccarastraat en in 2012 werd terugverhuisd naar het studiocomplex, waar de faciliteiten prima zijn, maar het allemaal wel wat buiten het zicht van de Aalsmeerse bevolking gebeurt.
Streekomroep
Dat wordt nu heel anders. Het traject van de verhuizing naar de Oude Veiling loopt al een paar jaar. Dat heeft deels te maken met het feit dat de Studio’s Aalsmeer op termijn plaats zal maken voor woningbouw, maar vooral met de nieuwe mediawet die in 2028 van kracht wordt. De essentie van die mediawet is dat de lokale omroepen niet meer via een gemeentelijke, maar via een rijkssubsidie worden ondersteund. Het doel is professionalisering en kwaliteitsverbetering, waarbij de lokale omroepen moeten gaan samenwerken als streekomroep. Voor Aalsmeer betekent dat samenwerking met buuromroepen Meerradio, 1Amstelveen, JammFM en RickFM. “Aalsmeer moet sowieso mee in die beweging, ondanks het feit dat de kwaliteit van Radio Aalsmeer zonder meer goed is. “Bovendien,” zegt Lianda, “het is nog maar de vraag of daar markt voor is in Aalsmeer. De vraag is dan ook hoe je daar het beste op in kan spelen.”
De visie van het bestuur is om vooral het hyperlokale karakter van Radio Aalsmeer te benadrukken. Dat wil zeggen een plek midden in de gemeenschap en een bestendige toekomst. Ondersteund door de gemeente Aalsmeer en de ESA, respectievelijk eigenaar en exploitant, is een ideale plek gevonden in de Oude Veiling.
Huiskamer van Aalsmeer
Op dit moment is er een verbouwing gaande die rond 1 augustus zal zijn afgerond. Daarna begint de verhuizing van alle apparatuur zodat in september uitgezonden kan worden vanuit de nieuwe locatie. Die nieuwe locatie in de Markstraat wordt wel de ‘huiskamer van Aalsmeer’ genoemd. Niet alleen is Radio Aalsmeer hier concreet zichtbaar vanuit het trappenhuis via grote ramen, er kan ook aangesloten worden bij allerlei activiteiten die elders in het gebouw plaatsvinden. “Denk aan bijeenkomsten over bepaalde thema’s, een voorleesproject in samenwerking met de bibliotheek enzovoort. Het zijn allemaal onderwerpen die op radio en TV kunnen worden uitgezonden.”
Die verhuizing heeft nog wel wat voeten in de aarde. Er moet heel veel apparatuur wordt verhuisd, opnieuw aangesloten, en waar nodig vernieuwd. En wie denkt dat tegenwoordig alles digitaal gaat komt bedrogen uit. Ook de zendmast van de omroep wordt verplaatst, naar het dak van het gemeentehuis. Die antenne is noodzakelijk omdat er ook via FM wordt uitgezonden; nog altijd het meest betrouwbare informatiekanaal. Vooral bij calamiteiten, als alles is uitgevallen, zijn we aangewezen op deze antenne. Er komt binnen het gemeentehuis een plek waar vandaan de bevolking kan worden geïnformeerd, als aanvulling op de regionale rampenzender NH Nieuws. Radio Aalsmeer is er dus niet alleen voor informatie, cultuur en educatie, zoals in de taakstelling staat, maar heeft ook bij rampen een grote toegevoegde waarde.
Scherp blijven
Naast aarzelingen zijn ook veel voordelen verbonden aan de streek-opzet. Zo zijn er als onderdeel van de professionaliseringsslag inmiddels al vier beroepskrachten journalistiek actief binnen de streek, wat een positieve uitbreiding van het aanbod is. Maar binnen dat krachtenveld is het wel essentieel om een eigen plek in Aalsmeer te hebben die zo aantrekkelijk is dat niemand er ooit over piekert om activiteiten over te hevelen naar elders.
Wat maakt actief zijn voor de omroep, ook naar de toekomst toe, zo aantrekkelijk?
“Het mooie van radio is dat het zo’n eerlijk medium is. Vrijwel alle uitzendingen, zowel op radio als op tv, zijn live. Dat maakt het puur, wat ontzettend belangrijk is in een medialandschap waarin niet altijd duidelijk is wat echt is en wat niet. En ook daar waar vooraf wordt opgenomen wordt het allemaal in een take gedaan. Dat maakt het een fantastisch medium, maar ook nog eens een mooie uitdaging om je als radiomaker mee bezig te houden: je krijgt één kans om je boodschap uit te dragen – je moet scherp zijn en blijven.”
Voor wie daar deel van uit wil maken, er zijn nog altijd vrijwilligers welkom. Dat hoeven overigens niet alleen mensen te zijn die radio maken, maar ook mensen die zich met allerlei voorwaardenscheppende zaken bezighouden. Concrete vacatures staan op de website van Radio Aalsmeer, maar ook buiten dat zijn belangstellenden welkom.
Het bericht Radio Aalsmeer een plek middenin de samenleving verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.