Keti Koti: vrij van ketens op feest van verbinding
Door: Arjen Vos. ‘De ketenen zijn verbroken, de tafel is gedekt’. Met die tekst in de uitnodiging werd aangegeven dat iedereen welkom was op het Keti Koti festival voor Aalsmeer en Kudelstaart gisteren in het Dorpshuis. Met muziek, dans, workshops en eten werd feestelijk herdacht dat de slavernij in Nederland 162 jaar geleden werd afgeschaft.
Aangekondigd als een feest van vrijheid, samen zijn en verhalen was er niets teveel beloofd. Met een kleurrijke aankleding van de zaal en dito uitdossing van de aanwezigen was de basis voor een feest meer dan aanwezig en ook de royale traktaties uit de Surinaamse keuken en een gastvrij welkom maakten het voor elke bezoeker een feest van verbinding. Precies wat initiator en projectleider en kunstenaar Steven Partimen voor ogen had. “We hebben het niet altijd door maar we hebben zoveel verschillende nationaliteiten in ons dorp. Om die op deze manier samen te brengen was een grote wens van me.”
‘Dit hadden we nodig’
Dat die missie geslaagd is, is een understatement. Steven is er een dag later nog van onder de indruk als hij erover praat. “We hadden hier mensen van allerlei komaf: Surinaams, Antilliaans, Curaçaos, India’s, Indonesisch, Javaans, Papoea’s, Amerikaans, Turks, Pools, Chinees, Oekraïens en ook Nederlands. De mooiste reactie kwam van een wat oudere heer uit Kudelstaart die zei dat hij helemaal flabbergasted en in de wolken was van wat hier gebeurde. ‘Dit hadden we nodig’, zei hij.”
Festival is spreekbuis
Steven kreeg in zijn omgeving niet direct de handen op elkaar toen hij het idee van een Keti Koti Festival in Aalsmeer opperde. “Ik heb met inwoners van deze culturen gesproken en de reactie was: ‘als we niks doen, doen we al gek genoeg’. Ze wilden niet opvallen omdat ze vonden dat ze met zo weinig waren. Toen dacht ik: speciaal voor jullie ga ik nog harder. En nu zie je dat het gewaardeerd wordt. Dit festival is voor hen een spreekbuis om zich te laten zien.”

Wie er gisteren bij was kan beamen dat de betreffende culturen zich heel graag willen laten zien. Vrouwen gehuld in hun koto missie, mannen in de koto masra of in batikshirts met Afrikaanse prints. Maar ook andere culturen waren herkenbaar en zo veranderde het Dorpshuis in een kleurrijk en extravagant spektakel waarbij de bezoekers maar wat blij waren met de aanwezige airco.
Kwartje
Dankzij een vol en gevarieerd programma was het voor bezoekers onmogelijk zich ook maar een tel te vervelen. Luisteren naar verhalen, meedoen met gesprekken, proeven van barra’s, bojo’s en fladder, kijken, luisteren en meedansen met optredens; het was er allemaal. Indrukwekkendste voor Steven was te ontdekken wanneer het kwartje viel bij bezoekers dat het vooral om de erkenning gaat van het slavernijverleden. “Dat is voor ons vele malen belangrijker dan dat we een zak geld zouden krijgen en dan denken dat het daarmee klaar is.”
(Foto’s: Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Meer voor Fietsen)
Het bericht Keti Koti: vrij van ketens op feest van verbinding verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.