Flowerfestival ziet toekomst in samenwerking
Door: Arjen Vos. “We zijn positief maar het kan altijd beter.” Die korte conclusie trekt Constantijn Hoffscholte na het zonnig verlopen Aalsmeer Flower Festival. Anders dan op voorgaande edities kon het publiek niet twee maar zelfs drie hele dagen genieten van bloemenpracht in allerlei variaties.
Naar schatting bezochten 1200 mensen het festival. Ze waren afkomstig uit de directe omgeving, de wijdere regio maar ook van ver buiten de landsgrenzen zoals Rusland, Oekraïne, India, Frankrijk, Israël en diverse niet concreet te benoemen Aziatische landen.

Smetje
Interessant en prettig was dat het vrijdagpubliek een blik gegund werd op ’the making off’ toen arrangeurs en studenten bloemschikken nog bezig waren met de afronding van hun arrangementen. Zaterdag was het pech voor passagiers van de watertaxi omdat die vanwege de harde wind niet kon aanmeren bij het Flower Art Museum. Een smetje op die dag betrof de verkeersdrukte in het centrum. Vanwege de opbouw van Bandjesavond waren de Dorpsstraat en Punterstraat afgesloten zodat het autoverkeer op Uiterweg en Grundelweg vast kwam te staan.
Dat deed aan de beleving van het festival weinig af want Hoffscholte spreekt over een goede editie. “We hebben vele positieve reacties gekregen waarbij met name het nieuwe onderdeel ‘pracht en praam’ goed werd ontvangen.”
Aanknopingspunten
De samenwerking met de tweedejaars studenten van Yuverta mbo die zowel de arrangementen op het drietal met bloemen aangeklede pramen als in het Flower Art Museum voor hun rekening namen, biedt volgens Hoffscholte aanknopingspunten om de volgende editie op verder te borduren. “Dat was wat ons betreft zeer geslaagd. De werken die de studenten hebben gemaakt, onder meer in het thema Delfts Blauw en onder begeleiding van arrangeurs (Christa Snoek, Michelle van der Linden en Marloes Joore, red.), zorgden voor een echt ‘wauw-effect’ bij de bezoekers.”
Partnerpartijen
De organisatie van het festival dat met een beperkt budget niet alleen de uitdaging heeft bezoekers te lokken maar ze ook nog eens iets te kunnen bieden én ze met een positieve ervaring huiswaarts te laten keren, kreeg deze editie hulp van verschillende partnerpartijen. Naast het genoemde Yuverta was er een aantal vrijgevige sponsors uit de Aalsmeerse bloemenwereld bereid het evenement te ondersteunen. Zo ook het Cultuurpunt dat een bijdrage leverde met diverse muzikanten en de creatieve toevoeging van het onderdeel ‘Praatje met een Draadje’. Met raamwerken van gaas werden mensen van twee kanten aangespoord een (bloem)stukje te borduren. Tegenover elkaar gezeten zorgde dit voor ontmoeting, verbinding en de creatie van een communitykunstwerk ineen. Het eindresultaat zal in het FAM te zien zijn.
Verbouwing FAM
Met de blik gericht op volgend jaar wordt er volgens Hoffscholte vooral gehoopt dat er meer samenwerkingsverbanden worden aangegaan. “We zien het festival graag zoveel mogelijk gedragen door verschillende partijen. Het zou bijvoorbeeld heel mooi zijn als de ondernemers van Aalsmeer-Centrum op enige wijze een bijdrage kunnen leveren.”
De editie van 2026 komt er sowieso heel anders uit te zien omdat de verbouwing van het FAM tegen die tijd nog in volle gang is. “We zullen het wat meer moeten concentreren rondom één locatie. We hebben er wel wat ideeën over maar het is te vroeg om daar nu al wat over te zeggen.”
(Foto’s: Laurens Niezen Fotografie, zie ook de galerij onder de advertentie van Müller Banket)


































Het bericht Flowerfestival ziet toekomst in samenwerking verscheen eerst op AALSMEERVANDAAG.