A day of discovery and design - The International Crossover Class (ICC) had an unforgettable outing to NEMO Science Museum in Amsterdam last week! Traveling by public transport with Mr. Frick and mrs. Young from the library, the class kicked off the visit with a fun and inspiring design workshop that revealed just how creative, original, and collaborative we can be.
The rest of the day was filled with interactive exhibits, hands-on experiments, and lots of laughs. With perfect weather and great energy, it was a day of learning through fun activities and teamwork.
De Vocale Boost-dag in Hilversum was een muzikale en gezellige belevenis! Samen met leerlingen van andere scholen uit heel Nederland studeerden onze zangers een lied in, dat ze aan het eind van de dag in een grote kring opvoerden.
Het hoogtepunt? De presentaties van de scholen zelf! Elk koor zong een eigen gekozen nummer, begeleid door hun docent, en vertelde iets over hun groep.
Het Hermann Wesselink College werd vertegenwoordigd door onze eigen Vocal Boost-groep: een enthousiaste club leerlingen die wekelijks repeteert onder leiding van muziekdocent mevrouw Richards.
Een inspirerende dag vol zang, samenwerking en plezier!
Het thema van dit jaar was Kreta, en onze leerlingen doken in de wereld van mythes en helden. Na een inleiding over de verhalen van het eiland gingen ze aan de slag met Griekse dans, muziek, sport en drama.
Bij techniek werden de vleugels van Daedalos en Ikaros gebouwd, in het kunstlokaal schilderden leerlingen de beroemde fresco van de stierspringer. Ook waren er een mythologie-workshop en een spannende escape game, waarbij je kon ontsnappen door het volgen van Ariadneโs draad en het ontcijferen van lineair B.
De dag eindigde spectaculair met de โMinotaurodeoโ in de theaterzaal; wie wist de Minotauros het langst te trotseren?
Op dinsdag 13 mei stond voor de tweede klassen alles in het teken van bรจta! Tijdens deze speciale projectdag gingen de leerlingen aan de slag met vier verschillende activiteiten, allemaal gericht op ontdekken, onderzoeken en vooral: zelf doen.
Zonneautoโs bouwen In de theaterzaal werkten teams van vier leerlingen aan het bouwen van een zonneauto. Elk teamlid had een eigen rol โ van CEO tot ingenieur โ en met een beperkt budget kochten ze materialen in een speciaal ingerichte 'winkel'. De opdracht: ontwerp een rijdende auto op zonne-energie รฉn presenteer je ontwerp op een poster. Een mooie mix van techniek, creativiteit en samenwerking!
Beestjes zoeken en bestuderen Andere leerlingen gingen de natuur in: met potjes, schepnetjes en hun telefoon trokken ze naar het schoolplein en de wielerbaan op zoek naar insecten en andere kleine beestjes. Die werden later in het biologielokaal onder de microscoop bekeken en beschreven. De resultaten verwerkten ze in kleurrijke ecologische posters met tekeningen, tabellen en slimme observaties.
Knallende flesjes bij scheikunde Voor wie meer van experimenten houdt, was er het scheikundeproject: hoe beรฏnvloedt de verhouding tussen soda en azijn de kracht van een reactie? Leerlingen onderzochten dit in twee deelproeven, eerst binnen, later buiten. Daar deden ze een knallende test met flessen die kurken lanceerden: welke mengverhouding leverde de spectaculairste โexplosieโ op? Ook hier werd alles netjes verwerkt in een poster met meetgegevens, conclusies en fotoโs.
Meterslange knikkerbanen bouwen Weer andere groepen gingen aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een meterslange knikkerbaan. De uitdaging? Zorg dat de knikker wordt gelanceerd, onderweg allerlei onderdelen passeert รฉn voer metingen uit over de snelheid, afstand en beweging. Een leuke combinatie van creatief bouwen, logisch nadenken en natuurkundige principes toepassen.
De leerlingen werkten zelfstandig, onderzochten, maakten fouten, losten ze op en leerden zo spelenderwijs over wetenschap en techniek. Een dag vol energie, nieuwsgierigheid en enthousiasme. Kortom, een geslaagde bรจtadag!
Onze school kent een lange en rijke traditie als het gaat om het aanbieden van de kunstvakken in het eindexamen op alle afdelingen. Afgelopen maanden hebben de leerlingen uit de eindexamenklassen vmbo-t 4 en vwo 6 hard gewerkt aan hun praktijkexamen tekenen en handvaardigheid. Aan de hand van verschillende landelijk vastgestelde themaโs hebben zij voorstudies gemaakt en รฉรฉn of meerdere eindwerkstukken. Ook moest het werk theoretisch onderbouwd worden.
Door middel van een langdurig proces zijn zij tot hun eindresultaat gekomen. Het is altijd mooi om te zien dat deze werkstukken heel persoonlijk zijn geworden en een enorme diversiteit laten zien.
Een selectie van de werken van de leerlingen uit vwo 6:
En een greep uit de kunstwerken van de leerlingen uit vmbo-t 4:
In de week voor de meivakantie trokken de leerlingen van vwo 5 eropuit voor hun studiereis naar verschillende bestemmingen in Europa. Ze gingen naar Berlijn, Genรจve, Parijs en Osnabrรผck. Iedere groep had een eigen programma, met leuke รฉn leerzame activiteiten. Of het nou ging om kunst, wetenschap, geschiedenis of taal: er werd volop ontdekt en beleefd. Het was een intensieve, gezellige en onvergetelijke week!
In dezelfde week gingen de leerlingen van gymnasium 5 naar Griekenland. De gymnasiasten maakten een acht dagen durende rondreis door het klassieke hart van Griekenland. Ze begonnen en eindigden in Athene, bezochten de Akropolis, orakelstad Delfi, Olympia en het theater van Epidaurus. Ze reisden per bus en sliepen op campings midden in de natuur โ tentje mee, matje mee, en wandelen maar! Het werd een bijzondere reis vol cultuur, gezelligheid en heel veel indrukwekkende plekken uit de oudheid.
Vandaag starten onze examenleerlingen met het Centraal Schriftelijk Examen. Wij wensen alle kandidaten veel succes, concentratie en vertrouwen. Zet 'm op! Jullie kunnen het!
Het is inmiddels traditie geworden op het HWC om op Witte Donderdag het joodse en christelijke paasfeest te vieren. Leerlingen kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan een viering van een uurtje waarin elementen van de joodse seiderviering worden verbonden met het christelijke feest van witte donderdag.
Vanouds vieren joden met Pesach de bevrijding van hun voorouders uit Egypte met een maaltijd waarin elk gerecht op een eigen wijze verwijst naar het verdriet van de onderdrukking en de vreugde van de bevrijding. Het laatste avondmaal dat Jezus met zijn discipelen hield was naar alle waarschijnlijkheid zo'n zelfde seiderviering: Jezus en zijn volgelingen waren immers allemaal joods.
Dit jaar namen zo'n zeventig leerlingen uit voornamelijk de eerste klassen deel aan deze viering. De betekenis van deze viering werd toegelicht door รฉรฉn van die leerlingen en andere leerlingen maakten muziek. Daarna konden we met z'n allen aan tafel om matses en paasbrood te eten.
Al met al een zeer geslaagde en goed bezochte bijeenkomst!
Op donderdag 17 april sloten de leerlingen van vmbo-t 4 het schooljaar op een gezellige manier af met hun mentoren. De groep vertrok vanaf school met de bus naar Utrecht; daar doken ze in de wereld van 'Prison Island', een mix van breinbrekers, teamwork en actie. Er werd fanatiek samengewerkt, gelachen รฉn gestreden om de hoogste score. Een geslaagde afsluiting van het jaar!
De TTO-exchangeweken voor v3b en v3c zitten erop! Begin maart zijn de leerlingen naar Zaragoza geweest en op 22 maart arriveerden de Spaanse uitwisselingsleerlingen hier in Nederland. Ze werden door alle gastgezinnen warm ontvangen.
Het was een week vol leuke en leerzame activiteiten. Op maandag waren er korte lessen op school, waarbij de Spaanse en Nederlandse leerlingen samen aan de slag gingen met scheikundeproefjes, muziek en lessen over culturele verschillen. De dag erna gingen de leerlingen eropuit in Amsterdam en verkenden ze de stad aan de hand van een speurtocht. Ook brachten zij een bezoek aan het Paleis op de Dam. Op woensdag ging de excursie naar Kinderdijk, de Erasmusbrug en de Markthal in Rotterdam. Na workshops over besluitvorming in de Europese Unie en sustainable development goals, werd de exchangeweek op donderdag afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waarbij muziek werd gemaakt en de leerlingen konden terugblikken op de mooie momenten die door leerlingen in een video waren samengebracht. Op vrijdagmorgen hebben we onze Spaanse gasten uitgezwaaid op Schiphol.
Veel dank aan alle leerlingen, ouders en collegaโs voor hun inzet om deze week tot een succes te maken!
Veel, heel veel mensen hebben meegeleefd met de school, met de collegaโs en met de leerlingen naar aanleiding van het overlijden van onze collega Menno. Veel dank daarvoor.
Hoewel dat eigenlijk niet echt mogelijk is, proberen we de draad weer op te pakken. We hopen dat we steun vinden in de wijze waarop we in de afgelopen dagen met elkaar hebben opgetrokken, schoolbreed รฉn in de goede gedachtenis van Menno.
Op vrijdagmiddag 11 april jl. hebben we in de aula als school afscheid genomen, in het bijzijn van familie, vrienden, leerlingen, oud-leerlingen, collegaโs en oud-collegaโs. Het was een bijzondere en waardige bijeenkomst, met zang, muziek, verhalen en herinneringen.
Drie filosofen uit vwo 5 hebben vorige maand deelgenomen aan de Nederlandse Filosofie Olympiade, een filosofische essaywedstrijd op het landgoed van De Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Naast het schrijven van een filosofisch essay hebben Eliza Nawijn, Jutte Probst en Gijs Wessels lezingen en workshops gevolgd, verzorgd door filosofen van de Radboud Universiteit.
Vanuit Aristoteles' deugdethiek gezien kun je de keus om hieraan deel te nemen scharen onder het ontwikkelen van de 'intellectuele deugden' die nodig zijn voor het vormen van een 'goed' karakter. Dat deze leerlingen op jonge leeftijd ervoor kiezen om zich (in het weekend) op deze manier te ontwikkelen, daar mogen ze wat mij betreft trots op zijn.
๐๐ค๐ค๐ ๐๐ฃ๐ ๐๐ค๐ง ๐ฉ๐๐ ๐ฅ๐๐ง๐๐๐๐ฉ ๐๐ง๐๐๐๐ ๐ฉ๐ค ๐ฟ๐ช๐ฉ๐๐ ๐ค๐ง ๐๐ฃ๐ฉ๐๐ง๐ฃ๐๐ฉ๐๐ค๐ฃ๐๐ก ๐๐๐ช๐๐๐ฉ๐๐ค๐ฃ? The International Crossover Class (ICC) at Hermann Wesselink College in Amstelveen offers the ideal transition year for international students aged 11-12. Whether your child plans to continue in Dutch secondary education or move on to an international school, ICC provides the perfect stepping stone!
โ Intensive Dutch lessons (6+ hours per week) to prepare for Dutch education โ Core subjects in English: Maths, IMYC (International Middle Years Curriculum), and more โ Fun and educational excursions, a 3-day summer camp and an end-of-year performance โ Affordable tuition - a fraction of private international school fees!
Open to students from: โ๏ธ Middle Years One (International) โ๏ธ Groep 8 (Dutch system) โ๏ธ Grade 6 (American system)
Give your child the best start in Dutch education with a year of growth, adventure, and learning!
Tijdens de Klassieke Week gingen de leerlingen van gymnasium 1 en 2 bij zoveel mogelijk (reguliere en Engelstalige) vakken aan de slag met de oudheid. Want die ligt immers aan de basis van heel veel dingen om ons heen.
In de lessen Duits leerden ze over Romeinse steden en de Limes, en bij geschiedenis over de mythe van Romulus en Remus. De Babyloniรซrs en hun spijkerschrift kwamen aan bod bij wiskunde. Bij godsdienst werd een tekstonderzoek gedaan naar de huwelijkse staat van Maria. Nederlands combineerde literatuur met creativiteit in een foto-opdracht over het boek Naar een nieuw Troje van Imme Dros. En bij LO werden Griekse Spelen georganiseerd.
Fun fact: Did you know that the word electricity comes from the Greek word ฤlektron, meaning amber? Ancient Greeks discovered that rubbing amber could attract small objects!
De sectie godsdienst heeft ook dit jaar een iftarmaaltijd georganiseerd. Leerlingen, ouders en medewerkers konden zich hiervoor opgeven. Daarnaast waren onze derdeklassers uitgedaagd om mee te doen met een vastenchallenge. In de derde klas wordt de islam behandeld tijdens de lessen godsdienst en leren de leerlingen wat het vasten voor moslims inhoudt.
Tijdens de bijeenkomst hield islamitisch theoloog Anne Dijk een korte lezing over de ramadan, met een heldere en krachtige boodschap. Vervolgens reciteerde Ilias El-Massoudi de adhan (de gebedsoproep), wat zorgde voor een moment van stilte en saamhorigheid. Het vasten werd verbroken door middel van een dadel. Iedereen had op zijn eigen manier meegedaan aan de vastenchallenge: sommigen hadden een paar uur gevast, anderen de hele dag, er waren leerlingen die geen water hadden gedronken, en weer anderen waren er vooral voor de saamhorigheid en ontmoeting. Het eten was heerlijk, de gesprekken waardevol en de sfeer warm. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst!
Leerlingen aan het woord: "Dit was een erg leuke en mooie ervaring om mee te maken met veel gezelligheid! Voorafgaand aan de iftar was er ook een vastenchallenge. Deze challenge hield in, dat je ook een hele dag mee zou vasten om te merken hoe het nou echt is. Voor velen was dit een verrijkende ervaring en ook kunnen we zo inzien hoe het is om niet te eten overdag. Dit laat ons ook meeleven met de mensen op de wereld die het wat minder breed hebben. De iftar is een evenement waar je echt naar toe wil om te zien hoe het is! Het was super gezellig en je krijgt ook nog eens lekker eten!" Ilias El-Massoudi
"We vonden het erg gezellig. Het heeft ons inzicht gegeven hoe het vasten bij andere geloven werkt. Het eten was erg lekker. De dadels waren TOP! De presentatie was erg leerzaam. We hebben meer geleerd over de islam en haar tradities." Vera van Leeuwen en Zoรซ van den Heuvel
In the ICC, we love a challenge - especially one that tests our creativity, teamwork, and problem-solving skills! As part of our IMYC Balance theme, we took on Operation Egg Drop: designing protective vehicles to keep an egg from breaking when dropped from the first floor.
First, students researched parachutes and crash containers, then worked in teams to design and build using the same limited materials. The results? Three out of four eggs survived! One broke due to a last-minute malfunction, proving that even failures teach us valuable lessons.
Next, we raised the stakes: no material restrictions! Students borrowed from the Technology room and got creative with classroom items. Designs became more advanced, parachutes got bigger - will they work better, or will extra weight throw off the balance? Weโll find out in the next test!
And while we work on balancing our designs, weโre also working on balancing our languages! For the last part of the year, weโre taking on the challenge of doing IMYC lessons in Dutch to prepare for next year. Itโs a good challenge for all of us, but just like Operation Egg Drop, learning and improving a new language is all about experimenting, improving, and having fun along the way!
Op 18 maart gingen de leerlingen van v3a, v3b en v3c op excursie naar Brussel voor het vak International Awareness. Ze brachten een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis, kregen een rondleiding in het Europese Parlement en spraken met een Europarlementariรซr.
Na het educatieve programma wandelden de leerlingen door de Afrikaanse wijk Matongรฉ, waar ze bij restaurant Soleil dโAfrique een Afrikaanse โsnackโ proefden en als dessert de delicatesse Chenille.
Het was een leerzame en gezellige dag waarin de leerlingen meer te weten kwamen over de Europese Unie รจn de Europese besluitvorming!
Op 20 maart vierden we de officiรซle opening van ons mooie, nieuwe schoolgebouw en sportcentrum! Alle leerlingen hadden zich hiervoor op het schoolplein verzameld. Wethouder Frank Berkhout en rector Bert Kozijn namen het pand symbolisch in gebruik door gezamenlijk op de rode knop te drukken. De zon scheen, de DJ en de schoolband maakten er een feestje van, en de confettikanonnen maakten het feest compleet!
Daarna was er tijdens een informele bijeenkomst ruimte voor het delen van mooie ervaringen over de bouw en de samenwerking. Een speciale dank aan RoosRos Architecten, BBN en SMT voor hun inzet bij de realisatie van onze nieuwe school! Met elkaar hebben we een prachtige plek gecreรซerd waar leerlingen en medewerkers zich thuis voelen.
Op zondag 16 maart heeft rector Bert Kozijn de halve marathon van Amstelveen succesvol uitgelopen. En met een geweldig resultaat: hij heeft daarmee โฌ1.487 opgehaald voor Stichting Smile at School!
Dankzij deze actie is niet alleen een vliegticket voor een leerling gefinancierd, maar kunnen we een extra donatie doen voor beter onderwijs in Ghana. Een enorme dank aan iedereen die heeft gedoneerd en Bert heeft aangemoedigd!
Alsnog bijdragen? Doneren kan nog steeds via: www.hethwc.nl/Smile-at-school/Smile-at-school-doneren
Op 13 en 14 maart vonden de jaarlijkse examenconcerten muziek plaats op het HWC. Leerlingen uit vmbo-t 4, havo 5 en vwo 6 presenteerden hun examenstukken aan een enthousiast publiek van familie, vrienden en docenten. Op vrijdagavond was er zelfs een heus voorprogramma: leerlingen uit havo 4 en vwo 5 zorgden met hun optredens alvast voor de juiste sfeer.
De examenkandidaten lieten zien en horen waar ze het afgelopen jaar hard aan gewerkt hebben. Van solozang en pianospel tot optredens van bands; de enthousiaste optredens en variatie in muziekstijlen maakte beide avonden tot een groot succes. De examenconcerten bewezen wederom hoeveel talent er op het HWC rondloopt. We kijken nu al uit naar volgend jaar!
Op vrijdag 14 februari hadden we twee bijzondere gasten op school: Itay Garmy (oud-leerling) en Sheher Khan. Beiden zijn lid van de Amsterdamse gemeenteraad, Itay namens de partij Volt en Sheher namens Denk.
In twee bijeenkomsten, een voor leerlingen uit de onderbouw en een voor leerlingen uit de bovenbouw, vertelden Itay en Sheher hoe zij aanvankelijk negatieve vooroordelen over elkaar hadden, maar in een debat over discriminatie en antisemitisme ontdekten dat hun ervaringen op dat terrein eigenlijk heel vergelijkbaar waren. Beiden hebben vaak ervaren dat mensen negatieve vooroordelen over hen hebben op basis van wie ze zijn, hoe ze heten of hoe ze eruitzien.
Die ontdekking was voor hen aanleiding om elkaar na het debat op te zoeken. In de gesprekken die volgden, leerden ze elkaar veel beter kennen en kregen ze meer inzicht in de ervaringen en het perspectief van de ander. Deze benadering - steeds in gesprek blijven en je echt openstellen voor de ander - hielp hen om elkaar beter te begrijpen, รณรณk als ze het niet eens waren. Daarom stelden zij samen het plan โBekend maakt bemindโ op en brachten dat in in de gemeenteraad. Samen treden zij ook naar buiten om het goede voorbeeld te geven en mensen op te roepen om uit hun eigen bubbel te komen en persoonlijk in gesprek te gaan met mensen die een andere mening hebben.
Itay en Sheher vertelden er eerlijk bij dat dit niet altijd makkelijk is. Soms voelen zij zich ook boos en machteloos over de dingen die gebeuren en voelt het makkelijker om de ander af te wijzen. Maar elke keer komen zij weer tot de conclusie hoe belangrijk het is om te zoeken naar wat ons als mensen verbindt, in plaats naar wat ons verdeelt. Dat is uiteindelijk de enige weg om polarisatie tegen te gaan en op een constructieve manier samen verder te komen. Zij vertelden dat voor hen het verbindende element โmensenrechtenโ is. Mensenrechten kunnen immers niet ter discussie staan. Daarin gaat het om de dingen waar ieder mens recht op heeft, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.
De belangstelling was bij beide bijeenkomsten groot en leerlingen waren onder de indruk van dit verhaal. Het was duidelijk een onderwerp dat ook voor hen herkenbaar was. Sommigen bleven nog lang napraten met Itay en Sheher.
We kijken dan ook terug op twee waardevolle bijeenkomsten. We zijn blij dat we dit zo hebben kunnen doen, omdat we het belangrijk vinden dat โmoeilijkeโ themaโs op het HWC tรณch besproken kunnen worden. De boodschap van Itay Garmy en Sheher Khan sterkt ons ook in onze visie, zoals we die in ons Schoolplan hebben verwoord: โWe maken het contact en het gesprek met elkaar mogelijk. We luisteren naar elkaar en zijn nieuwsgierig naar elkaar.โ
Het verhaal van Itay en Sheher toont wat een impact die opstelling kan hebben. Een voorbeeld dat navolging verdient!
Van 1 t/m 7 maart gingen de leerlingen van v3b en v3c op uitwisseling naar IES Clara Campoamor Rodriguez in Zaragoza, Spanje. Tijdens deze bijzondere week namen ze deel aan diverse activiteiten op school, voerden ze opdrachten uit in de stad en verkenden ze de prachtige regio. Ze bezochten onder andere het indrukwekkende Loarre-kasteel, het Aljaferรญa-paleis en het Aquarium. Ook maakten ze van een wandeling in Ranillas Water Park en ontdekten ze het bruisende stadscentrum. De uitwisseling werd afgesloten met een gezellig avondprogramma. Een leerzame en onvergetelijke ervaring!
Op 11 maart vond op het Hermann Wesselink College een bijzonder moment plaats: de officiรซle opening van de fotomuur die is gerealiseerd op de eerste etage van de zuidvleugel van de school. De fotomuur bestaat uit een tijdlijn en uit twee exposities: de tijdlijn toont de hoogtepunten van de acties die het HWC sinds 2018 heeft ondernomen om beter onderwijs in Ghana te ondersteunen. Van inzamelingsacties voor schoolspullen tot reizen van docenten en leerlingen naar Ghana: de muur is een visuele weergave van de impact die de school samen met Smile at School maakt. Met ruimte voor nieuwe fotoโs in de toekomst!
In de twee exposities wordt het werk van de Ghanese fotograaf Andrew Nii Noye tentoongesteld. Indrukwekkende beelden van een Ghanese begrafenis en kleurrijke fotoโs van het Oguaa Fetu Afahye festival.
De opening werd verricht door Fred Asumadu, de Ghanese contactpersoon van de stichting, en zijn echtgenote Winifred. Zij zijn deze maand in Nederland.
Tot verrassing van Fred Asumadu werd hem door rector Bert Kozijn een cheque overhandigd ter waarde van maar liefst โฌ21.000. Dit bedrag is het resultaat van verschillende inzamelingsacties die het afgelopen schooljaar op het HWC zijn georganiseerd. Van een sponsorloop, een actiedag tot het doneren van de waarde van een kerstpakket door een groot aantal medewerkers. Fred benadrukte het belang van deze steun: โThrough unwavering support like this, we are creating brighter futures and turning dreams into reality for students across communities in Ghana!โ.
Eind februari vonden de presentaties van de profielwerkstukken (PWS) van havo 5 plaats. De leerlingen zijn vorig jaar rond april begonnen aan een eigen project waaraan ze onder begeleiding van een docent een jaar lang hebben gewerkt. Dat leverde een enorme verscheidenheid aan onderwerpen op. Wat kwam er langs? Van een onderzoek naar tienerondernemerschap tot een filosofische musical, van een perpetuum mobile tot een uitklapboek over de middeleeuwen of de mogelijkheden om kaas te maken zonder koe. Het was een mooie middag waarop leerlingen konden laten zien wat hun project was en waar ze vaak ook goed konden uitleggen waarom het voor hen belangrijk is geweest. We zijn erg trots op onze leerlingen!
In dezelfde week vond ook de jaarlijkse profielwerkstukwedstrijd van vwo 6 plaats. De zes beste werkstukken werden gepresenteerd aan een volle zaal en streden om drie prestigieuze prijzen, vernoemd naar oud-docenten van het HWC: de Gerard Moll-prijs (alfa/gamma), de Tjark de Boer-prijs (bรจta) en de Henk Heurter-prijs (kunst). Voor elk van deze prijzen waren twee werkstukken genomineerd. In de bรจtacategorie namen Ernesto Coumans en Matthew Tan het op met hun project Torque Pedal (Natuurkunde) tegen Itay Hofri en Diederik van Schaik met Pakket bezorgende drones (Informatica). In de alfa/gamma-categorie streden Christiana Kabedi Kazadi met How can the change from ancient Stoa to modern Stoicism be accounted for? (Klassieke Talen) en Amy Ashe en Tibbe van der Weijden met Tower of Cards: The Writing of Our Own Dystopian Novel (Engels en Geschiedenis). Voor de kunstprijs presenteerden Marianna Kanounova Teaching Literacy Across the (Stone)Ages (Nederlands en Beeldende Vorming) en Miriam den Hertog De Amerikaanse strip (Beeldende Vorming).
De jury stond voor een lastige keuze, want het niveau lag uitzonderlijk hoog. Uiteindelijk gingen Ernesto, Matthew, Amy, Tibbe en Marianna met de prijzen naar huis. Het was een inspirerende middag, waarin leerlingen hun onderzoek en creatieve inspanningen met trots presenteerden.
Als CultuurProfielSchool biedt het HWC leerlingen volop kansen om kunst en cultuur te ontdekken!
Zo zijn er een aantal leerlingen van vmbo-t 4 naar ISH dance Collective geweest. Dit was een multidisciplinaire dans/circus voorstelling waarbij er een combinatie werd getoond van dans, acrobatiek en live muziek.
Andere leerlingen hebben, samen met mevrouw Kaal, een muurschildering gemaakt in Theater De Landing. Hij is nog niet helemaal af, dus ze gaan terug om hem te voltooien!
De leerlingen die het vak muziek volgen, hebben de klassieke opera Idomeneo bezocht - een bijzondere culturele ervaring, die (al was het maar door de duur van de voorstelling) niet snel vergeten zal worden.
Wij zijn Tim Reijnen, Tije Woudenberg en Nikolay Ryabov, leerlingen uit vwo 5, en samen vormen wij Team HWC. Wij doen mee aan een bijzondere competitie genaamd CanSat, waarbij teams hun eigen satelliet ontwerpen, bouwen en testen in het formaat van een frisdrankblikje. Onze doelen voor dit project zijn (primair) het meten van luchtdruk, temperatuur en snelheid tijdens de vlucht, en deze data terugsturen naar onze ontvanger. En (secundair) het ontwikkelen van een systeem waarmee onze satelliet, met behulp van een parapente en GPS, gecontroleerd kan landen op een vooraf gekozen locatie.
Op 21 maart wordt onze satelliet, samen met die van andere teams, door het DARE-team (Delft Aerospace Rocket Engineering) van de TU Delft gelanceerd vanaf het militaire oefenterrein โt Harde.
Wij zijn enorm enthousiast over dit avontuur. Het project heeft ons veel geleerd over hoe een technisch project van begin tot eind wordt uitgevoerd: van ontwerpen en bouwen tot het oplossen van allerlei uitdagingen.
Voor updates over onze satelliet kunt u ons volgen op Instagram: team_hwc_cansat.
De komende twee weken staan de deuren van het HWC wijd open voor de leerlingen van groep 8 die zich hebben aangemeld om lesjes te komen volgen. Zo kunnen ze in het echt ervaren hoe het is om op de middelbare school te zitten en een lesje te krijgen in bijvoorbeeld geschiedenis, biologie. geography of physical education. Spannend en leuk!