Kinderkunst wereldwijd: Talentenklas docent Annefie van Itterzon in het zonnetje
Bij Platform C zetten we graag onze docenten in het zonnetje. Dit keer is het de beurt aan Annefie van Itterzon, een gepassioneerde en ervaren docent van de Talentenklassen. Hier ontdekken kinderen op een creatieve en speelse manier de wereld van kunst. Al jarenlang brengt Annefie met veel enthousiasme kinderen in aanraking met kunst en creativiteit. Ze weet als geen ander hoe kunst kan verbinden en verrijken.
Kindertekeningen over de hele wereld
Haar basis als kunstdocent en tentoonstellingsmaker ligt in Aalsmeer. Voordat Annefie bij Platform C aan de slag ging, begon ze haar loopbaan als cultureel adviseur in Aalsmeer, waar ze vele tentoonstellingen organiseerde en kinderen kennis liet maken met kunst. In het Oude Raadhuis combineerde ze kijken en doen: eerst besprak ze samen met de kinderen kunstwerken, daarna gingen ze zelf aan de slag. Dit resulteerde in honderden kindertekeningen. Deze tekeningen werden ook onderdeel van uitwisselingsprojecten met andere landen. Het begon met een uitwisseling met een school in Congo, daarna volgden Japan, Oekraïne en IJsland. Uiteindelijk groeide dit uit tot een wereldwijd project rondom kindertekeningen: hoe tekenen kinderen over de hele wereld en wat kunnen ze van elkaars tekeningen leren?
Haar passie voor kindertekeningen leidde tot de oprichting van Stichting AMICA, waarmee ze een indrukwekkende collectie tekeningen van kinderen uit de hele wereld verzamelde. In 2022 schonk ze deze unieke verzameling aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze collectie kreeg brede erkenning: het Cobra Museum toonde een selectie ervan naast werken van Picasso.
De Talentenklas bij Platform C
Sinds 2014 is Annefie werkzaam bij Platform C. Ze geniet van de diversiteit in haar klassen, waar kinderen met verschillende culturele achtergronden samenkomen. “Eerst verzamelde ik kindertekeningen uit verre landen, nu zitten al die culturen gewoon bij mij in de klas,” vertelt ze. “Amstelveen is erg internationaal, dat maakt het extra interessant.”
In haar lessen spelen observeren en praten over wat je ziet een belangrijke rol. Ze gebruikt vaak werken uit haar verzameling, zoals een zelfportret van een Oekraïens meisje uit de jaren ’90, of laat kinderen tekenen naar voorbeelden uit de natuur. Ze werkt ook graag met opgezette dieren, zoals een hert, die kinderen van dichtbij kunnen bekijken. “Kinderen kunnen dan echt goed kijken en zelfs even voelen: hoe zitten de horens vast? Waar zitten de oren? Dat helpt enorm bij het tekenen. We beginnen met voorstudies en werken het daarna groot uit. Doordat ze zo goed leren kijken, kunnen ze na een half jaar, als je nog eens vraagt of ze een hert kunnen tekenen, het zo uit hun hoofd tekenen.”
Talentenklas Lettertekenen
Een van Annefie’s nieuwste initiatieven is de talentenklas ‘Lettertekenen’. Hier ontdekken kinderen hoe ze met fineliners, sjablonen en ecoline kunstzinnige letters en alfabetten kunnen maken. Het is een combinatie van tekenen en grafisch ontwerpen, waarbij techniek en creativiteit samenkomen. “Met twee pennen aan elkaar geplakt ontstaan prachtige lintletters. We maken kunstalfabetten waarin letters veranderen in dieren of versierd worden met patronen. Van stempelen tot kalligrafie met ecoline. Het experimenteren met materialen maakt het extra leuk.” Lettertekenen biedt een frisse en uitdagende manier voor kinderen om hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen.
Annefie’s lessen laten zien hoe kunst kinderen niet alleen creatief maakt, maar ook nieuwsgierig en onderzoekend. Wil je dat jouw kind ook deelneemt aan een van haar lessen? Ontdek de talentenklassen van Platform C en ervaar hoe kunst kan verbinden, inspireren en verwonderen.
Het bericht Kinderkunst wereldwijd: Talentenklas docent Annefie van Itterzon in het zonnetje verscheen eerst op Platform C Amstelveen.