Vergrijzing - mantelzorg - passende woningen
6 augustus 2021. Hoi Ilika,
Het schrijven voor het verkiezingsprogramma neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Dus een groot gedeelte van mijn vakantie besteed ik eraan. De gemeenteraadsverkiezingen lijken in razend tempo dichterbij te komen. De onderwerpen waarover geschreven moet worden hebben we onderling verdeeld, want we zijn gelukkig met een grote groep. Ik mag me met De Zorg bezighouden. Vooral de plannen die GroenLinks heeft over de zorg voor ouderen ga ik behandelen. Nederland vergrijst, dat geldt ook voor onze stad. Dus is de zaak om de belangen, behoeften en wensen van senioren goed in het vizier te hebben. De gemeente heeft tenslotte een taak om zorgvuldige en passende ondersteuning te bieden aan deze doelgroep. Ikzelf begin ook tot de categorie te behoren, ik kan me erin verplaatsen
Ouderdom vraagt om aanpassingen in het leven. Maar niet voor alle ouderen zijn die aanpassingen hetzelfde. Ik kom oudere Amstelveners tegen die nog volop in het leven staan en allerlei vrijwilligers werk doen, anderen hebben te maken met fysieke, geestelijke of sociale problemen. Daarbij maakt het nogal uit of je nog geen 70 bent of al ruim boven de 85 jaar. Dus wil ik erop aandringen dat er oog moet zijn voor de verschillen. En daar mankeert het in onze stad nog weleens aan.
Waar iedere oudere mee te maken krijgt is dat langer thuis wonen het devies is. Dat is landelijk beleid waar de gemeente geen invloed op heeft. Maar het heeft wel consequenties op veel beleidsterreinen waar de gemeente wél zeggenschap over heeft. Het huisvestingbeleid bijvoorbeeld. Er moeten voldoende passende woningen komen voor senioren, in een passende woonomgeving met openbaar vervoer en winkels in de buurt. Ouderen die naar een kleinere woning willen verhuizen, of voor wie de huur te hoog wordt omdat de pensioenen al jaren niet geïndexeerd worden, hebben op dit moment in Amstelveen zo goed als geen mogelijkheid. Dat moet anders. Voor draagkrachtige maar ook voor niet-draagkrachtige senioren moet het mogelijk zijn in hun vertrouwde Amstelveen te blijven wonen.
In een sterk vergrijzende stad als het onze wordt de druk op mantelzorgers steeds groter. Een van de taken van de gemeente is faciliteren dat mantelzorgers hun taak af en toe kunnen overdragen. Je hoeft geen glazenbolkijker te zijn om te begrijpen dat dit een steeds belangrijker opdracht wordt. Reden ook om in te zetten op het gebruik van succesvolle technologische hulpmiddelen. Laten we hier eens voorop lopen met dat soort innovaties.
Extra aandacht wil ik voor ouderen in een kwetsbare financiële positie, die worden vaak vergeten in Amstelveen. Deze groep heeft weinig mogelijkheden om zelf kwaliteit van leven in te kopen, vooral als er hoge zorgkosten zijn. Ouderen met schulden worden ook nogal eens over het hoofd gezien, want het schaamtegevoel onder die groep is groot. Het vereist een specifieke benadering door onze afdeling schuldhulpverlening.
Ik heb tijdens mijn bezoekjes aan buurthuizen de afgelopen tijd ervaren dat laagdrempelige voorzieningen onontbeerlijk zijn voor ouderen, vooral in de vakantieperiode. Ook ouderen die hun huis niet meer uit kunnen komen vanwege fysieke beperkingen moeten hiervan gebruik kunnen maken. Daarvoor heb je speciaal vervoer nodig, dat kost geld. Maar deelnemen aan het maatschappelijk gebeuren draagt bij aan mentaal welbevinden. En daar gaat het toch maar om.
Stieneke Kruijer, s.kruijer@amstelveen.nl
7 augustus 2021. Hoi Stieneke,
Zoals je weet gebruik ik het reces vaak om te lezen. En gisteren las ik een interessant interview van kamerlidLisa Westerveld met oud-onderwijsminister Jo Ritzen. Dit is een van de zomeravondgesprekken van NRC. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik Lisa al een tijdje bewonder als kamerlid voor GroenLinks. Niet zo gek gezien zij ook Jeugdzorg, onderwijs en sport als portefeuilles heeft.
Naast hun interessante gesprek over onderwijs in Nederland vond ik het deel interessant over omgaan met (vrije)tijd, de sfeer in de kamer, de media en de achterban. Zo geeft Ritzen aan dat hij als minister op donderdag avond ging tennissen in plaats van tot diep in de nacht vergaderen. Waar Westerveld aangeeft dat ze aan het begin van het reces eerst alles wil afronden, voordat ze echt op vakantie kan. Maar wanneer is het werk dan af? Dat is iets waar we in de lokale politiek ook tegenaan lopen. Het werk is nooit af, er is altijd wel meer te lezen, onderzoeken of schrijven. En als je ambitie hebt voor de zaak, dan is de kans groot dat je continu aan het werk blijft. Toen ik net begon als burgerraadslid zei de griffie al tijdens de introductie dat politiek keuzes maken is. Wanneer kom je wel, wanneer sla je over, wanneer trek je je mond open en wanneer blijf je stil.
Westerveld omschrijft dat door de grote hoeveelheid partijen de politiek in de kamer ingewikkelder is geworden. En dat dit dilemma’s met zich meebrengt. Als er een motie wordt ingediend zonder dekking, vooral om de achterban te laten zien waarvoor een partij staat, steun je die dan? Hoe ongenuanceerder je bent, hoe meer zendtijd van de media je krijgt. Maar wat bereik je dan eigenlijk? Ik vind dat Westerveld dit in het stuk goed omschrijft. Een ongedekte motie niet steunen kan wel commotie binnen de achterban opleveren, wat dan? En doordat er steeds meer partijen zijn komen er steeds meer moties. Toch wil je ook iets bereiken. Dillema’s die wij in de lokale politiek natuurlijk ook zien. Je wilt vooral graag debatteren over de inhoud en op basis daarvan de juiste beslissingen maken. En toch blijkt dat in de politieke wereld waar beeldvorming en de media zo belangrijk zijn geworden niet eenvoudig.
En wat is het dan mooi als je inhoudelijk aan een voorstel werkt en dat dit dan resultaten heeft. Zo kreeg ik vlak voor het reces een mooi compliment dat mijn motie voor een borstvoeding en kolfvriendelijkere gemeente is overgenomen in Nijmegen. En in deze wereld borstvoeding week is dat dan toch een van de successen die ik vier en waardoor ik na het reces vol energie en ambitie voor de (GroenLinks)zaak aan de slag ga. Maar nu eerst de pride week vieren.
Ilika Polderman, i.polderman@amstelveen.nl
Nijmegen wordt borstvoedingsvriendelijker | GroenLinks