Ophef over uitspraken Ierse rapgroep Kneecap, die in september naar Amsterdam komt
Er loopt een Londens politieonderzoek naar de Ierse hiphopformatie Kneecap, die september in Paradiso optreedt, vanwege uitingen die ze tijdens eerdere optredens deden, meldt de BBC. De gemeente onderzoekt nu of er aan het optreden in Amsterdam mogelijk veiligheidsrisico's verbonden zitten. De band zelf spreekt van een lastercampagne.
Paradiso wil nog niet voor de muziek uitlopen en wacht het politieonderzoek af. De gemeente zegt samen met de politie te onderzoeken of er eventuele veiligheidsrisico's aan het concert verbonden zijn.
De Britse politie doet naar twee incidenten uit de afgelopen twee jaar onderzoek. Zo zou een bandlid tijdens een optreden in november 2023 hebben opgeroepen tot moord van conservatieve politici. In november vorig jaar zou een bandlid tijdens een concert "Up Hamas, Up Hezbollah" hebben geroepen.
Daarnaast zorgde een optreden op het Amerikaanse festival Coachella op 18 april voor veel ophef. Het optreden stond in het teken van de situatie in Gaza. Op het grote scherm achter het podium stond onder meer de tekst 'Fuck Israël. Free Palestina'.
Onderzoek wordt afgewacht
De band speelt de komende maanden twee keer in Nederland, op 14 juni op festival Best Kept Secret in Hilvarenbeek en op 5 september in Paradiso. Een woordvoerder van die zaal zegt dat politieke uitingen van artiesten daar gewoon toegestaan zijn, zolang ze binnen de wet vallen. Of dat in dit geval ook het geval is, zal aan de hand van het Britse onderzoek dus moeten blijken.
"Het is een interessante zaak, maar we willen er niet te vroeg oordelen", aldus de woordvoerder. Als duidelijk is wat de consequenties van het politieonderzoek zijn, gaat de poptempel naar eigen zeggen bespreken welke gevolgen zij eraan verbinden.
'Uit de context gehaald'
Kneecap schrijft in een post op X dat ze het mikpunt zijn geworden van een lastercampagne. Volgens de band hebben 'figuren uit de gevestigde orde' uit uren aan beeldmateriaal een paar momenten gevist. Die zouden uit hun context zijn gehaald en vervolgens zijn gebruikt om 'morele hysterie' te wekken. "Ze willen je doen geloven dat woorden schadelijker zijn dan genocide."
De band benadrukt ook Hamas en Hezbollah niet te steunen en dat ook nooit gedaan te hebben. "Aanvallen op burgers keuren we altijd af. Dat is nooit oké. Gezien de geschiedenis van ons land weten we dat meer dan wie dan ook."
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er samen met de politie naar de risico’s voor de openbare orde en veiligheid gekeken wordt. "Zodra we daar meer over kunnen zeggen, doen we dat." Of de uitingen van de band al dan niet strafbaar zijn, is aan het OM om te beoordelen.
De Amsterdamse fractie van JA21, ziet het liefst dat Kneecap nu al geweerd wordt. "Laten we deze groep duidelijk kenbaar maken dat ze niet welkom zijn in Amsterdam", zegt raadslid Cas van Berkel in De Telegraaf. "Eerdere oproepen om Britse parlementariërs om te leggen en de verheerlijking van terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah, vallen wat JA21 betreft niet onder artistieke vrijheid. Wegwezen met die haat-rap."
Optredens
Sinds het conflict in het Midden-Oosten weer is opgelaaid, komt het vaker voor dat optredens van artiesten onder een vergrootglas liggen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de in Gaza opgegroeide artiest Saint Levant, die kort na de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters op 7 november zijn Marokkaanse broeders bedankte.
In bepaalde kringen ontstond ook verontwaardiging toen de Israëlische comedian Yohay Sponder in januari zijn optreden in Boom Chicago geannuleerd zag worden. De Israëlische comedian vond uiteindelijk een alternatieve locatie in Amstelveen.
In mei vorig jaar wilde het Concertgebouw twee optredens van het Israëlisch strijkkwartet annuleren, omdat volgens hen (vlak na de serie demonstraties op de UvA) de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De annulering werd later teruggedraaid.