Beheernota Amsterdams water
Onder grote publieke belangstelling voor het onderwerp behandelden maandag de Provinciale Staten van Noord-Holland de Beheernota van het Amsterdamse waterleidingbedrijf PWN voor jaren tot 2035. De provincie heeft als grondeigenaar een overeenkomst met PWN om drinkwater te leveren, natuur te beheren én voor passende recreatiemogelijkheden te zorgen.
Daarin is ook afgesproken dat PWN elke 10 jaar haar beleid voorlegt aan het provinciebestuur. De ‘Beheernota 2025-2035’ bevat de visie van PWN en beleidskeuzes voor natuur- en recreatiebeheer voor een nieuwe periode van 10 jaar.
Wateroverlast
Er werd uitgebreid besproken hoe de drinkwaterwinning veilig te houden, hoe fiets- en wandelpaden toegankelijk te houden voor recreanten en hoe de wateroverlast in de duinen tegen te gaan. Uiteindelijk stemden PS in met de Beheernota van PWN voor 2025-2035. Tegen stemden JA21, PVV, Forum voor Democratie en de SP. Er werd één motie aangenomen. Die was van het CDA, JA21, 50PLUS en de PVV en vroeg Gedeputeerde Staten aan PWN mee te geven de wateroverlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken en fiets- en wandelpaden optimaal te benutten.
Herstel
Verscheidene moties werden na toezeggingen ingetrokken, onder meer die van JA21, PVV en CDA met als titel ‘Herstel de (duin)rel’. Gedeputeerde Kocken zei dat gaat praten met de waterschappen over herstel van de duinrellen en over die gesprekken terugkoppeling geeft in de commissie Landelijk gebied. Een andere motie met de titel ‘Visie op wandel- en fietspaden duingebied’ (JA21, PVV, CDA) werd ingetrokken na toezegging van gedeputeerde Olthof dat er voor het fietspad Blijdesteinsweg in Bergen naar oplossingen wordt gezocht en dat er een analyse wordt gemaakt van alle knelpunten op lange termijn. En een motie van D66, PvdD, SP en Volt over monitoring van PFAS in het duingebied werd ingetrokken nadat gedeputeerde Kocken toezegde PS te informeren over de onderzoeken die in 2025 gestart worden in de duinen en een jaar later over de eerste resultaten. Ook een motie van D66, PvdD en SP over bescherming van broedende strandvogels werd ook ingetrokken na een toezegging van gedeputeerde Kocken. Zij zal dit onder de aandacht brengen bij Rijkswaterstaat, de beheerder van het gebied waar deze vogels broeden.
Gedragscode
Provinciale Staten stemden daarna unaniem in met de nieuwe Gedragscode politieke ambtsdragers Noord-Holland. De gedragscode heeft als doel leden van PS en Gedeputeerde Staten (GS) te ondersteunen bij hun verantwoordelijkheid voor de integriteit van het openbaar bestuur. De huidige gedragscode is geactualiseerd, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe maatschappelijke aandacht voor omgangsvormen, kwetsbaarheid van bestuurders als het gaat om lobbyen, weerbaarheid van bestuurders en (criminele) ondermijning. Een amendement van de SP om de regels voor privéreizen aansluitend aan buitenlandse dienstreizen voor PS en GS gelijk te trekken haalde het niet.
Windturbines Noorder IJplas
In maart 2023 is door Amsterdam Wind en NDSM Energie een omgevingsvergunning aangevraagd voor het afwijken van de bestemmingsplannen voor het plaatsen van drie windturbines in en bij de Noorder IJplas te Amsterdam. Voorwaarde voor GS om deze vergunning te kunnen verlenen is het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) door Provinciale Staten, die in november besloten voornemens te zijn de VVGB niet te verlenen. Nu hebben PS definitief besloten deze VVGB niet te verlenen. De CU deed aan de start van de vergadering een ordevoorstel om het besluit over de VVGB te verplaatsen naar de PS-vergadering van februari 2025, maar daar was geen meerderheid voor.
Wijziging Reglementen Waterschap
PS stemden ook unaniem in met een aantal wijzigingen in de reglementen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Hoogheemraadschap Rijnland. Die zijn nodig door wijzigingen in de Waterschapswet, door de Omgevingswet en vanwege grenscorrecties. Een motie van PvdD, D66 en Volt met als titel ‘Duurzame agrarische vertegenwoordiging in de waterschappen’ werd aangehouden in afwachting van de resultaten van een soortgelijke motie in de provincie Utrecht.
Tarievenvisie openbaar vervoer
De Tarievenvisie vormt de basis van een nieuw tarievenhuis voor het openbaar (bus)vervoer binnen de Noord-Hollandse concessies. Tot nu toe volgde de provincie het Landelijk Tarievenkader, waar we soms eigen producten en kortingen aan toe voegden. Door een eigen tarievenvisie op te stellen, kan de provincie meer invloed uitoefenen op de betaalbaarheid en mensen stimuleren het ov te gebruiken. PS stemden in met de tarievenvisie, alleen de SP stemde tegen.
Wel werd aan gedeputeerde Olthof gevraagd naar meer eenduidigheid in tarieven wanneer reizigers meerdere vervoerders gebruiken tijdens hun reis. Hij gaf aan daar aandacht aan te blijven schenken in de gesprekken die hij voert. 50PLUS diende een motie in met de titel ‘Korting voor ouderen bij het reizen met ov’. Die motie werd niet aangenomen. Alleen PVV, Forum voor Democratie en 50PLUS stemden voor.