Crime-kwetsbaarheid van ondernemer
Ondernemers blijven – vaak door omdat zij zowel creatief als naïef zijn – kwetsbaar te worden ingeschakeld voor ondermijnende criminaliteit. Ervaringsdeskundige en ex-crimineel Michael J. zei in de schouwburg donderdagavond (8 mei) net niet dat zij te gemakkelijk over te halen zijn door de criminele sector, maar wel dat ondernemers ook ‘niet vies’ zijn van geld verdienen. Dat hebben zij met de meeste criminelen blijkbaar in elk geval gemeen.
De burgemeesters van Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn konden daaraan weinig toevoegen of het moest zijn dat ook voor de overheid het zich mengen van de onder- in de bovenwereld een groeiend probleem is.
De baas
De ’normale’ criminaliteit is zichtbaar ondermijning blijft vaak onzichtbaar, meldde Amstelveens burgemeester Tjapko Poppens. Dat woekert voort. “Straks is de crimineel de baas”, verzuchtte Poppens. Dat gevaar zit er dik in, beaamde Michael J. En misdaadverslaggever John van den Heuvel, wees op een volgende dag in De Telegraaf verschijnend artikel dat hij overigens samen met Saskia Belleman schreef over ex-advocate Inez Weski, die ooit Ridouan Taghi verdedigde. Dat zij als advocate zorgde voor communicatie tussen haar cliënt en de misdaad leek Van den Heuvel niet onmogelijk, hoewel hij eraan toevoegde dat zij slechts verdachte is. Maar een advocatenkantoor is óók een onderneming, zei hij.
Les
Zijn les voor de door Ondernemersverenigingen van Amstelveen en Aalsmeer, alsmede het Platform voor Veilig Ondernemen (PVO, een door het ministerie van Justitie gefinancierde organisatie), georganiseerde bijeenkomst was dat ondernemers moeten achterhalen met wie zij zaken doen en niet alleen op geld uit zijn. “Niet alleen de Endstra’s van deze wereld lopen gevaar, maar ook steeds meer lagere echelons”, zei hij.
Ex-crimineel Michael J. vertelde dat hij eigenlijk in een gewoon gezin was opgevoed, maar door drugsgebruik van zijn ouders ging stelen en hij kwam langzaam naar een hoge plaats in een criminele organisatie, waarin steeds meer mensen nog waren. “Ik verdiende veel geld”, herinnerde hij zich. De werving ging volgens hem via mensen leren kennen en vooral hunb zwakke punten.
‘Nee’ zeggen
Je kan maar één keer ‘nee’ zeggen, was de les van de avond. Michaël J. vond het een moeilijke vraag van John van den Heuvel toen die vroeg wáár de zwakke plekken van de ondernemers zitten. Hoewel hij zich uit het criminele circuit heeft teruggetrokken, draagt hij nog altijd de bril van een crimineel, zei hij. Het is een beetje als een brandweerman die onmiddellijk de vluchtwegen ziet en de brandbare spullen in een gebouw ziet, vertelde hij.
En John van den Heuvel onderstreepte zijn visie dat men als ondernemer weet met wie men aan tafel zit met een verhaal over de elektronicawinkelier die door dat niet te doen de klos was. Hij had vriezers verkocht aan klanten en die de bonnen meegegeven. Bij politieonderzoek bleek dat hij de meeste vriezers aan criminelen had geleverd, die er verkeerde dingen mee deden en waardoor hij mede schuldig werd bevonden. Motorbendes groeien als kool en richten zich vooral op de horeca. Zij bieden ‘bewaking’ aan tegen enorme bedragen, zei Van den Heuvel. De caféhouder komt daardoor klem te zitten want de winsten gaan naar crominelen.