Het nieuwe verzuimbeleid
|
|
De cijferlijsten zijn donderdagmiddag 12 juni uitgedeeld aan de geslaagden! Het was feest op het KKC! Van harte gefeliciteerd allemaal!!!
14, 15 en 16 mei zijn de fysieke inschrijvingen van de groep 8 leerlingen die zich vanaf de laatste week van augustus dan een echte KKC-er mogen noemen. Verdeeld over de 3 dagen komen de nieuwe leerlingen met hun ouders of verzorgers hun eerste officiële stappen in het voortgezet onderwijs zetten. Nog wat onwennig maar vol vertrouwen, verlaten ze na de inschrijving de school, om hier na de zomervakantie enthousiast te beginnen. Welkom allemaal!!
De voorbereidingen voor de tweejaarlijkse musical zijn in volle gang – of nou ja, gang… Teksten worden vergeten, kostuums vallen niet in de smaak, het decorteam is onvindbaar en de regisseur krijgt de ene na de andere kritische noot te verduren. En alsof dat nog niet genoeg is, besluiten sommige leerlingen tot overmaat van ramp ook nog hun eigen scènes te gaan schrijven. Terwijl de première in de schouwburg snel nadert, probeert een bevlogen maar wanhopige regisseur de boel bij elkaar te houden. Gelukkig is daar die altijd behulpzame docent Engels… die misschien nét iets té vaak komt checken of hij ergens mee kan helpen.
Gaat het haar lukken om van deze chaos een voorstelling te maken – of wordt het een première vol verrassingen? Kom kijken en ontdek hoe chaos verandert in magie op het podium!
Op 27 maart vond de afsluiting van het O&W project Duik in je eigen verleden plaats. De wetenschappelijke posters die de leerlingen hebben gemaakt, waarin ze de resultaten van hun onderzoek presenteren, hingen allemaal (ongeveer 180 posters!) in de hal, in de kantinebak en op leerplein 2.
Zoals de titel van het project al een beetje verraadt, kozen de leerlingen iemand in hun familie om te interviewen. Oma’s of opa’s, ooms en tantes, of in enkele gevallen zelfs overgrootouders, vertelden allerlei familieverhalen. Op de posters was een prachtige mix van levensverhalen te lezen. Wat opviel was de grote variatie aan origines: van Rusland naar Spanje en van Zuid-Amerika via Syrië naar Eritrea. Een groot aantal landen passeerde de revue. De leerlingen waarvan de familie niet van ver komt, hadden zeer interessante verhalen over de tweede wereldoorlog, of over de jaren vijftig en zestig in Nederland.
Voor de expositie waren de ouders en geïnterviewden uitgenodigd. Reacties van het publiek waren zeer positief. Men was onder de indruk van dit project. En eerlijk gezegd was de sectie O&W best trots op de uitkomst.
Volgend jaar weer!
In de bovenbouw volgen de leerlingen van havo en vwo een halfjaar Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Het uitgangspunt van het vak CKV is dat leerlingen via een gekozen discipline in workshopverband vaardigheden ontwikkelen. Dit kan variëren van artistiek schrijven, art direction, beeldende kunst, mode tot muziek. Na deze serie voorbereidende lessen gaan de leerlingen een project vormgeven, zoals een videoclip, poppenkast of modeshow.
Aan deze lessen is ook een cultuurdag gekoppeld, waarbij de leerlingen actief kennismaken met verschillende kunstvormen, zoals dans, boetseren, grimeren, enzovoorts. In de ochtend verzorgen gastdocenten in cultureel educatief centrum Plan C twee workshops. In de middag bezoeken de leerlingen een culturele instelling. Iedere collega kunst bepaalt welke culturele instelling bezocht wordt, zoals het Stedelijk Museum, een modeworkshop of het Rijksmuseum. Vandaag ben ik met mijn klas Art naar de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in hartje Amsterdam gegaan.
Arti et Amicitiae: een rijke geschiedenis en een plek voor kunst en vriendschap
Arti et Amicitiae is een kunstenaarsvereniging die in 1839 werd opgericht en sindsdien een belangrijk centrum voor kunst en cultuur in Nederland is. De vereniging bestaat uit werkende kunstenaarsleden en kunstlievende leden. Zelf ben ik sinds 2010 werkend kunstenaar-lid en sinds juni 2024 secretaris van het bestuur. De prachtige sociëteitszaal van Arti, gelegen aan het Rokin 112, ademt de sfeer van vervlogen tijden, met meubels van de beroemde architect Berlage. Wanneer je de zaal binnenstapt, lijkt het wel of je een tijdmachine instapt en honderd jaar teruggaat in de tijd.
Een verrassende ontvangst
De leerlingen waren onder de indruk toen ze binnenkwamen. Tot hun grote verrassing stond er een enorme tafel gedekt met limonade, croissants en koekjes. We begonnen de middag gezellig met elkaar aan tafel, waar we het programma bespraken met gastkunstenaar Alex Fischer.
Alex Fischer: kunst met putdeksels en het 750-jarig jubileum van Amsterdam
Alex Fischer is een kunstenaar die de wereld rondreist en in elke stad putdeksels verzamelt. Hij maakt afdrukken van deze putdeksels met de zogenaamde frottage-techniek, waarbij het reliëf van het object op papier wordt overgebracht. Ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum van Amsterdam ontwierp Alex een speciaal jubileumputdeksel, dat door de stad wordt geplaatst. In de sociëteit konden de leerlingen zijn indrukwekkende collectie bewonderen en zelf aan de slag gaan. Ze gingen naar buiten, het Rokin op, om putdeksels, tegels, reliëfs in lantaarnpalen en sierpaaltjes te bewerken en hun eigen frottages te maken.
Kunst in de tentoonstellingszalen van Arti
Voordat we naar buiten gingen om frottages te maken, bezochten we de twee tentoonstellingszalen voor hedendaagse kunst boven. De tentoonstelling Update presenteerde het werk van nieuwe leden van Arti. De leerlingen kregen de opdracht om te tekenen onder de noemers “Something old, something new, something weird, and something cool”. Ze observeerden de kunstwerken en legden wat ze waarnamen vast op papier. Dit resulteerde in een gezamenlijk kunstwerk in de vorm van een vierkant, waarin de tekeningen van alle leerlingen samenkwamen in een klein boekje.
Indrukwekkend bezoek aan de Braziliaanse kunstenaar Regis Gonçalves
Tussen de activiteiten door kwamen we de Braziliaanse kunstenaar Regis Gonçalves tegen, die in de projectruimte beneden tentoonstelde. Hij vertelde over zijn onderzoek naar het Rasphuis in de 18e eeuw, waar sodomieten in kelders gevangen werden gezet. In zijn werk heeft hij deze gevangenen weer een gezicht gegeven middels schilderijen en hierdoor een stukje vergeten geschiedenis verbeeld. Het verhaal over deze onderdrukking maakte veel indruk op de leerlingen, die de kans kregen om vragen te stellen en meer te leren over de werkwijze van de kunstenaar. Dit gaf hen niet alleen inzicht in de techniek, maar ook in de persoonlijke fascinaties en achtergronden die een kunstenaar in zijn werk legt.
Frottages op straat en spontane ontmoetingen
Na het indrukwekkende verhaal gingen we naar buiten met grote vellen papier en dikke loodstiften. De leerlingen gingen op de stoep zitten, tegen lantaarnpalen en andere objecten aan. De tekenactie kreeg al snel het karakter van een artistieke happening, waarbij voorbijgangers nieuwsgierig vragen gingen stellen. Dit leidde tot interessante gesprekken en onverwachte ontmoetingen. Twee leerlingen waren zelfs zo enthousiast dat ze hun werk voor twintig euro aan een voorbijganger verkochten. Ze waren zo trots als een pauw!
Kunst als middel om leerlingen uit hun comfortzone te halen
En dat is precies waar het om gaat: leerlingen op een speelse manier uit hun comfortzone halen en ze kennis laten maken met nieuwe mogelijkheden door zelf actief deel te nemen. Kunst helpt hen niet alleen om anders naar de wereld te kijken, maar ook om vragen te stellen over waarom kunst wordt gemaakt. Het gaat niet alleen om ‘mooi’ of ‘lelijk’, maar om wat kunst kan uitdrukken en welke verhalen het kan vertellen.
De verbinding tussen het Keizer Karel College en Arti et Amicitiae
Als docent beeldende vorming op het Keizer Karel College en nieuw bestuurslid van Arti et Amicitiae wil ik graag een brug slaan tussen deze twee plekken waar ik me inzet voor de jeugd. Het Keizer Karel College is een UNESCO-school, en in het kader van deze grondslag is het samenwerken met culturele instellingen buiten de school een mooie versterking van dit gedachtegoed. De samenwerking met Arti et Amicitiae maakt het voor onze leerlingen mogelijk om kunst en cultuur op een andere manier te ervaren en leert hen om open te staan voor verschillende kunstvormen en verhalen van de wereld om hen heen.
Dit bezoek is wat mij betreft een mooi begin van een verdere samenwerking. Ik hou u hiervan graag op de hoogte.
Jeroen Fransen
Dit jaar kunnen leerlingen uit groep 8 zich tussen 25 en 31 maart 2025 digitaal aanmelden via het ouderportaal in ELK. De basisschool stuurt aan de ouder/verzorger tussen 17 en 24 maart 2025 een e-mail van noreply@elkamstelland.nl met inloggegevens voor het ELK-ouderportaal. Let op: het aanmelden in deze periode kan uitsluitend digitaal plaatsvinden!
Voor meer info, ga dan naar: Aanmelden brugklas | Keizer Karel College
De lesjesmiddagen zijn opnieuw een groot succes gebleken. De 4 woensdagen die hiervoor gepland stonden werden prima bezocht. Er kwamen in totaal 630 groep 8-leerlingen langs, die, na een leerzame en creatieve middag, weer enthousiast naar huis gingen.
Het aanmelden voor de 1ste klas van het Keizer Karel College kan vanaf 25 maart! Kijk hier vast voor meer info: Aanmelden brugklas | Keizer Karel College
Het was een forse vernieuwbouw waarbij slimme ingrepen voor meer ruimte en kwaliteit
zorgen. Doel was een goede, lichte en uitdagende leer- en werkomgeving voor leerlingen
en medewerkers.
Het Keizer Karel College begon 65 jaargeleden als een vooruitstrevende katholieke school. Toen telde de
middelbare school nog slechts 53 leerlingen. De tijden zijn veranderd en hoe: het ‘KKC’ is een begrip in Amstelveen en omstreken. Het leerlingenaantal nam flink toe; met zo’n 1.750 leerlingen én het einde van deze groei is nog niet in zicht. En de middelbare school? Die breidde uit en enkele jaren geleden vond er een forse vernieuwbouw plaats. Niet alleen om extra ruimte en kwaliteit toe te voegen, maar ook om dit onderwijsgebouw verder te verduurzamen.
Voor het hele verhaal, lees dan hier verder:
056 Keizer Karel College Amstelveen.pdf
“Deze week zijn er in totaal bijna 1900 (!) driehoeksgesprekken gevoerd op het KKC: een respectabel aantal. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze gesprekken zijn en hoe belangrijk het ook is dat het een echt driehoeksgesprek is: ouders, leerling en school. Als deze drie ‘partijen’ aan tafel zitten, kan het gesprek echt gaan over wat ieder kan bijdragen vanuit zijn/haar eigen vermogen en verantwoordelijkheid. In de tweede helft van het schooljaar, die net begonnen is, kan er nog zoveel gebeuren en zijn er nog drie reguliere toetsweken waarin cijfers kunnen worden opgehaald. We hopen dat iedereen constructieve gesprekken heeft kunnen voeren”, aldus rector mevrouw Botting.
Benieuwd hoe het KKC er van binnen uitziet? Bekijk hier de virtuele tour!
Woensdag 26 februari en woensdag 5 en 12 maart zijn onze lesjesmiddagen weer! Via de links onderaan onderstaande pagina, kan je je zelf aanmelden en zie je ook hoe de middag eruit ziet!
Woensdag 22 januari 2025 van 19.00 – 21.00 uur:
Open avond op inschrijving havo en havo-Technasium
Meld je hier aan:
Aanmeldformulier open avonden (20 of 22 januari 2025) | Keizer Karel College
Parkeerplaatsen rond school en in de omgeving zijn wel beperkt. Het is daarom aan te raden om met de fiets, het OV of te voet te komen.
Maandag 20 januari 2025 van 19.00 – 21.00 uur:
Open avond op inschrijving vwo, atheneum, havo/atheneum, gymnasium, vwo-Technasium
Meld je hier aan:
Aanmeldformulier open avonden (20 of 22 januari 2025) | Keizer Karel College
Parkeerplaatsen rond school en in de omgeving zijn wel beperkt. Het is daarom aan te raden om met de fiets, het OV of te voet te komen.
Benieuwd hoe het Keizer Karel College er van binnen uitziet? Ga dan hier op een virtuele Open Huis-tour door het hele gebouw, de gymzalen en de sportvelden! Veel plezier!!
Ieder jaar organiseren wij een informatieavond voor ouders en verzorgers van leerlingen uit groep 8. Tijdens deze plenaire avond maakt u kennis met ons groene leerplein waar u een presentatie van de schoolleiding krijgt. Na de pauze nemen leerlingen het over in de vorm van een forum. Er is die avond tevens ruimte voor het stellen van vragen.
De informatieavond start donderdag 12 december om 19:00 uur. Voor aanmelden, klik dan hier
Afgelopen vrijdag kwam onze oud-Technasiumleerling, Merijn Kroon, met een team van de TU-Delft naar het KKC met de solarauto van vorig jaar, de Nuna 12s.
Merijn heeft na het KKC gekozen voor de studie Bouwkunde aan de TU Delft. Deze keuze heeft hij gemaakt nadat hij voor zijn meesterproef ‘Woontoren Vijfsluizen’ heeft ontworpen. Na het behalen van zijn bachelor en voordat hij gaat beginnen aan zijn Master heeft hij gekozen om te solliciteren voor een plekje in het Solarteam van de TU.
Met 18 mensen gaat hij beginnen aan wat hij zegt, een heel groot O&O-project; het ontwikkelen van de Nuna 13. En in plaats van een eindpresentatie voor een opdrachtgever gaan ze met hun eindproduct meedoen aan het wereldkampioenschap. Met Nuna 13 neemt Brunel Solar team het van 24 tot en met 31 augustus 2025 in Australië op tegen veertig internationale teams tijdens deze Bridgestone World Solar Challenge. Dat het bouwen en meedoen aan de race geen sinecure is blijkt wel uit het budget wat nodig is. Je kunt hiervan volgens Merijn een mooi rijtjeshuis kopen aan de Amsterdamseweg.
Voor alle leerlingen was van 12.15 – 15.15 uur de Solarauto op het schoolplein te bewonderen en voor geïnteresseerde leerlingen gaf Merijn met een andere student een lezing in de collegezaal over deze World Solar Challenge. Hoe de auto tot stand komt, hoe het geld hiervoor ingezameld wordt en wat er allemaal nodig is om tijdens de Challenge te kunnen rijden.
Tot januari zal de auto ontwikkeld worden, daarna wordt de auto gebouwd. Dan zal er onder andere getest gaan worden op het circuit van Zandvoort. Twee maanden voor de race gaan ze al naar Australië om daar verder te testen om vervolgens de race te rijden.
De wedstrijd in Australië duurt 4 ½ dag over een afstand van ruim 3.000 km. De auto rijdt energieneutraal als hij 90 km per uur rijdt.
“Met de UNESCO-leerlingencommissie hebben we ons de laatste paar weken ingezet voor een belangrijk doel, het ondersteunen van de Voedselbank Amstelveen. Dankzij de vele donaties hebben we vandaag het busje vol kunnen laden voor mensen die dat hard nodig hebben.
Deze actie sluit aan bij SDG 1 & 2: Geen Armoede & Geen Honger, twee van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Armoede en honger gaan vaak hand in hand, door voedsel te doneren ondersteunen we mensen in moeilijke situaties op weg naar een betere toekomst.
Ontzettend bedankt aan iedereen die gedoneerd heeft! Jullie hulp maakt echt een verschil.”
Ieder jaar organiseren wij een informatieavond voor ouders en verzorgers van leerlingen uit groep 8. Tijdens deze plenaire avond maakt u kennis met ons groene leerplein waar u een presentatie van de schoolleiding krijgt. Na de pauze nemen leerlingen het over in de vorm van een forum. Er is die avond tevens ruimte voor het stellen van vragen.
De informatieavond start donderdag 12 december om 19:00 uur. Voor aanmelden, klik dan hier
Op woensdag 20 november trotseerden alle bovenbouwleerlingen met Grieks in hun pakket de regen om in de schouwburg de voorstelling Antigone van het Nationale Theater bij te wonen. Antigone is een Griekse tragedie (van Sophocles, maar dit ging om de bewerking uit de 20e eeuw van de Fransman Jean Anouilh) over een Thebaanse prinses die tegen het bevel van de koning in haar broer heeft begraven die op het slagveld is gesneuveld, strijdend TEGEN Thebe. Voor de zesdeklassers was het bijwonen van het stuk een must omdat zij dit schooljaar voor hun examen het hele stuk van Sophocles lezen. De eerste reacties na afloop waren ook bij onze leerlingen enthousiast, maar er zal uiteraard in de les nog nagepraat worden over deze indrukwekkende voorstelling!
Foto: Bart Grietens
“Graag willen wij de ouders, verzorgers en leerlingen van het KKC eraan herinneren dat de UNESCO-leerlingencommissie volgende week een inzamelingsactie organiseert voor de Voedselbank Amstelveen.
Vanaf maandag 25 november tot en met vrijdag 6 december zamelen wij verschillende, lang-houdbare producten in die jullie op de poster kunnen vinden. Producten kunnen de hele dag worden ingeleverd bij het inzamelingspunt tegenover de balie, waar tijdens de pauzes UNESCO-leden de producten in ontvangst nemen.
Wij hopen dat we net zoals vorig jaar 100 kratten kunnen vullen met producten waarmee we mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank blij kunnen maken.
Alvast bedankt voor jullie bijdrage namens de UNESCO-leerlingencommissie van het KKC!”
Leerlingen tekenen samen 2.545,14 euro bijeen voor Stichting War Child.
Ruim 300 brugklasleerlingen van het Keizer Karel College hebben hard gewerkt om geld in te zamelen voor Stichting War Child, een organisatie die zich inzet voor een beter leven van honderdduizenden kinderen in oorlog. De leerlingen maakten allemaal een prachtige tekening rond het KKC jaarthema ‘Vrede en Mensenrechten’ en verkochten daar vervolgens – via hun eigen webshop van Tekenfund – ruim 500 leuke gebruiksproducten van. De actie werd 5 november afgesloten door de mentoren die alle bestelde koffiemokken, wenskaarten, placemats, boterhamdozen, onderzetters, puzzels etc. voorzien van ieders tekening aan de leerlingen uitdeelden. De leerlingen konden vervolgens de donateurs vol trots zelf met de artikelen verrassen!
Op donderdag 7 november werd de cheque met het bedrag aan twee medewerkers van War Child overhandigd door een aantal brugklasleerlingen. De twee brugklassen met de grootste opbrengst, hun mentoren en de UNESCO-leerlingencommissie waren aanwezig bij deze uitreiking.
Het Keizer Karel College dankt alle betrokkenen, de kunstenaars en natuurlijk de kopers hartelijk voor hun inzet en bijdragen.
Ieder jaar organiseren wij een informatieavond voor ouders en verzorgers van leerlingen uit groep 8. Tijdens deze plenaire avond maakt u kennis met ons groene leerplein waar u een presentatie van de schoolleiding krijgt. Na de pauze nemen leerlingen het over in de vorm van een forum. Tijdens de avond is er ruimte voor het stellen van vragen.
De informatieavond start donderdag 12 december om 19:00 uur. Voor aanmelden, klik dan hier