Lees weergave

Aanmelden groep 8 leerlingen vanaf 25 maart!

Dit jaar kunnen leerlingen uit groep 8 zich tussen 25 en 31 maart 2025 digitaal aanmelden via het ouderportaal in ELK. De basisschool stuurt aan de ouder/verzorger tussen 17 en 24 maart 2025 een e-mail van noreply@elkamstelland.nl met inloggegevens voor het ELK-ouderportaal. Let op: het aanmelden in deze periode kan uitsluitend digitaal plaatsvinden!

Voor meer info, ga dan naar: Aanmelden brugklas | Keizer Karel College

Lesjesmiddagen groot succes!

De lesjesmiddagen zijn opnieuw een groot succes gebleken. De 4 woensdagen die hiervoor gepland stonden werden prima bezocht. Er kwamen in totaal 630 groep 8-leerlingen langs, die, na een leerzame en creatieve middag, weer enthousiast naar huis gingen.
Het aanmelden voor de 1ste klas van het Keizer Karel College kan vanaf 25 maart! Kijk hier vast voor meer info: Aanmelden brugklas | Keizer Karel College

Maatwerk voor het Keizer Karel College

Het was een forse vernieuwbouw waarbij slimme ingrepen voor meer ruimte en kwaliteit
zorgen. Doel was een goede, lichte en uitdagende leer- en werkomgeving voor leerlingen
en medewerkers.

Het Keizer Karel College begon 65 jaargeleden als een vooruitstrevende katholieke school. Toen telde de
middelbare school nog slechts 53 leerlingen. De tijden zijn veranderd en hoe: het ‘KKC’ is een begrip in Amstelveen en omstreken. Het leerlingenaantal nam flink toe; met zo’n 1.750 leerlingen én het einde van deze groei is nog niet in zicht. En de middelbare school? Die breidde uit en enkele jaren geleden vond er een forse vernieuwbouw plaats. Niet alleen om extra ruimte en kwaliteit toe te voegen, maar ook om dit onderwijsgebouw verder te verduurzamen.

Voor het hele verhaal, lees dan hier verder:
056 Keizer Karel College Amstelveen.pdf

Spontane en kunstzinnige lesjesmiddag

Woensdag 12 februari had ik opnieuw het genoegen om met veel enthousiasme les te geven aan de leerlingen van groep 8. Het was een kunstzinnige en spontane kennismaking met de toekomstige brugklassers voor het schooljaar 2025-2026.
In de les stond de Amerikaanse kunstenaar Jackie Leishman centraal. Zij is wereldwijd bekend om haar indrukwekkende collages die door kleur, vorm en textuur een unieke dynamiek uitstralen. We begonnen de les met een korte documentaire over haar werk, bekeken via YouTube, waarbij de leerlingen de Engelse ondertiteling volgden. Dit was niet alleen inspirerend, maar ook een mooie manier om Engels te oefenen. Door samen te praten over haar werk en woorden in het Engels te herhalen, kwamen we mooi tot vakoverstijgend leren – een aanpak die wij als UNESCO-school heel belangrijk vinden.
Na deze inspirerende sessie, het groepsgesprek en een korte instructie, gingen de leerlingen vol energie aan de slag. In slechts een half uur tijd creëerden ze prachtige collages die hun creativiteit en talenten schitterend tot uiting brachten. Wie weet zien we hier wel de kunstenaars van de toekomst!
Deze les is een mooi voorbeeld van hoe wij op onze school leren vanuit verschillende invalshoeken, waarbij kunst, taal en samenwerking samenkomen. Dit sluit perfect aan bij ons onderwijs, waar we werken aan een brede ontwikkeling van kinderen, zowel op intellectueel als creatief vlak. Als ouders op zoek zijn naar een school die stimuleert, uitdaagt en ruimte biedt voor talenten, dan is deze school een geweldige keuze voor hun kinderen.
Jeroen Fransen, docent tekenen & handvaardigheid

Bezoek Allard Pierson Museum

De brugklas 1G1 bezocht vorige week donderdag 6 februari na een expeditie in de bus en metro het Allard Pierson museum in Amsterdam (of Amstelodamum voor de gymnasiasten).
Dit archeologiemuseum huisvest een mooie collectie uit de klassieke oudheid: zowel Grieks aardewerk als Romeinse sieraden. Voor het museum werden de klas en rondleiders ingedeeld in drie groepjes van tien of elf leerlingen en kregen we een rondleiding door het Grieks kabinet, de gipsengalerij of het Egyptisch kabinet.
We hebben onder andere geleerd hoe we Grieks aardewerk kunnen herkennen, waarvoor het gebruikt werd en hoe belangrijke Romeinse keizers hun propaganda via beelden en munten verspreidden. Ook hebben we de gipsengalerij bewonderd. Hierin staan afgietsels van beelden uit de klassieke oudheid, oorspronkelijk bedoeld voor kunststudenten in de negentiende eeuw om na te tekenen.
In het Egyptische kabinet vonden we een heuse mummie en verschillende dierenmummies. Daar bleek ook dat de kennis van de Egyptische goden van de leerlingen dik in orde is.
Het was een leerzame – en zonnige ! – ochtend.

Deze week bijna 1900 driehoeksgesprekken!

“Deze week zijn er in totaal bijna 1900 (!) driehoeksgesprekken gevoerd op het KKC: een respectabel aantal. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze gesprekken zijn en hoe belangrijk het ook is dat het een echt driehoeksgesprek is: ouders, leerling en school. Als deze drie ‘partijen’ aan tafel zitten, kan het gesprek echt gaan over wat ieder kan bijdragen vanuit zijn/haar eigen vermogen en verantwoordelijkheid. In de tweede helft van het schooljaar, die net begonnen is, kan er nog zoveel gebeuren en zijn er nog drie reguliere toetsweken waarin cijfers kunnen worden opgehaald. We hopen dat iedereen constructieve gesprekken heeft kunnen voeren”, aldus rector mevrouw Botting.

12 december: Informatieavond voor ouders/verzorgers van leerlingen uit groep 8.

Ieder jaar organiseren wij een informatieavond voor ouders en verzorgers van leerlingen uit groep 8. Tijdens deze plenaire avond maakt u kennis met ons groene leerplein waar u een presentatie van de schoolleiding krijgt. Na de pauze nemen leerlingen het over in de vorm van een forum. Er is die avond tevens ruimte voor het stellen van vragen.

De informatieavond start donderdag 12 december om 19:00 uur. Voor aanmelden, klik dan hier

Met de Nuna 13 naar Australië

Afgelopen vrijdag kwam onze oud-Technasiumleerling, Merijn Kroon, met een team van de TU-Delft naar het KKC met de solarauto van vorig jaar, de Nuna 12s.

Merijn heeft na het KKC gekozen voor de studie Bouwkunde aan de TU Delft. Deze keuze heeft hij gemaakt nadat hij voor zijn meesterproef ‘Woontoren Vijfsluizen’ heeft ontworpen. Na het behalen van zijn bachelor en voordat hij gaat beginnen aan zijn Master heeft hij gekozen om te solliciteren voor een plekje in het Solarteam van de TU.

Met 18 mensen gaat hij beginnen aan wat hij zegt, een heel groot O&O-project; het ontwikkelen van de Nuna 13. En in plaats van een eindpresentatie voor een opdrachtgever gaan ze met hun eindproduct meedoen aan het wereldkampioenschap. Met Nuna 13 neemt Brunel Solar team het van 24 tot en met 31 augustus 2025 in Australië op tegen veertig internationale teams tijdens deze Bridgestone World Solar Challenge. Dat het bouwen en meedoen aan de race geen sinecure is blijkt wel uit het budget wat nodig is. Je kunt hiervan volgens Merijn een mooi rijtjeshuis kopen aan de Amsterdamseweg.

Voor alle leerlingen was van 12.15 – 15.15 uur de Solarauto op het schoolplein te bewonderen en voor geïnteresseerde leerlingen gaf Merijn met een andere student een lezing in de collegezaal over deze World Solar Challenge. Hoe de auto tot stand komt, hoe het geld hiervoor ingezameld wordt en wat er allemaal nodig is om tijdens de Challenge te kunnen rijden.

Tot januari zal de auto ontwikkeld worden, daarna wordt de auto gebouwd. Dan zal er onder andere getest gaan worden op het circuit van Zandvoort. Twee maanden voor de race gaan ze al naar Australië om daar verder te testen om vervolgens de race te rijden.

De wedstrijd in Australië duurt 4 ½ dag over een afstand van ruim 3.000 km. De auto rijdt energieneutraal als hij 90 km per uur rijdt.

Jullie hulp maakt het verschil!!

“Met de UNESCO-leerlingencommissie hebben we ons de laatste paar weken ingezet voor een belangrijk doel, het ondersteunen van de Voedselbank Amstelveen. Dankzij de vele donaties hebben we vandaag het busje vol kunnen laden voor mensen die dat hard nodig hebben.
Deze actie sluit aan bij SDG 1 & 2: Geen Armoede & Geen Honger, twee van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Armoede en honger gaan vaak hand in hand, door voedsel te doneren ondersteunen we mensen in moeilijke situaties op weg naar een betere toekomst.

Ontzettend bedankt aan iedereen die gedoneerd heeft! Jullie hulp maakt echt een verschil.”

12 december: Informatieavond voor ouders/verzorgers van leerlingen uit groep 8.

Ieder jaar organiseren wij een informatieavond voor ouders en verzorgers van leerlingen uit groep 8. Tijdens deze plenaire avond maakt u kennis met ons groene leerplein waar u een presentatie van de schoolleiding krijgt. Na de pauze nemen leerlingen het over in de vorm van een forum. Er is die avond tevens ruimte voor het stellen van vragen.

De informatieavond start donderdag 12 december om 19:00 uur. Voor aanmelden, klik dan hier

Naar Antigone…

Op woensdag 20 november trotseerden alle bovenbouwleerlingen met Grieks in hun pakket de regen om in de schouwburg de voorstelling Antigone van het Nationale Theater bij te wonen. Antigone is een Griekse tragedie (van Sophocles, maar dit ging om de bewerking uit de 20e eeuw van de Fransman Jean Anouilh) over een Thebaanse prinses die tegen het bevel van de koning in haar broer heeft begraven die op het slagveld is gesneuveld, strijdend TEGEN Thebe. Voor de zesdeklassers was het bijwonen van het stuk een must omdat zij dit schooljaar voor hun examen het hele stuk van Sophocles lezen. De eerste reacties na afloop waren ook bij onze leerlingen enthousiast, maar er zal uiteraard in de les nog nagepraat worden over deze indrukwekkende voorstelling!

Foto: Bart Grietens

Voedselbankactie 25 november – 6 december

“Graag willen wij de ouders, verzorgers en leerlingen van het KKC eraan herinneren dat de UNESCO-leerlingencommissie volgende week een inzamelingsactie organiseert voor de Voedselbank Amstelveen.

Vanaf maandag 25 november tot en met vrijdag 6 december zamelen wij verschillende, lang-houdbare producten in die jullie op de poster kunnen vinden. Producten kunnen de hele dag worden ingeleverd bij het inzamelingspunt tegenover de balie, waar tijdens de pauzes UNESCO-leden de producten in ontvangst nemen.
Wij hopen dat we net zoals vorig jaar 100 kratten kunnen vullen met producten waarmee we mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank blij kunnen maken.

Alvast bedankt voor jullie bijdrage namens de UNESCO-leerlingencommissie van het KKC!”

Stiftgedicht en Stapelgedicht

De leerlingen van 2h & 2v brachten vorige week in hun Rondje Cultuur een bezoek aan bibliotheek Amstelland. Zij namen daar enthousiast deel aan de workshop ‘Stiftgedicht en Stapelgedicht’.
En…er kwamen mooie gedichten uit voort, die ook nog een mooie plek kregen binnen de bibliotheek, zodat de bezoekers ze daar ook nog konden lezen! Het was voor alle tweedejaarsleerlingen een leerzame en leuke ochtend!

Tekenfundactie voor War Child op het Keizer Karel College een groot succes!

Leerlingen tekenen samen 2.545,14 euro bijeen voor Stichting War Child.

Ruim 300 brugklasleerlingen van het Keizer Karel College hebben hard gewerkt om geld in te zamelen voor Stichting War Child, een organisatie die zich inzet voor een beter leven van honderdduizenden kinderen in oorlog. De leerlingen maakten allemaal een prachtige tekening rond het KKC jaarthema ‘Vrede en Mensenrechten’ en verkochten daar vervolgens – via hun eigen webshop van Tekenfund – ruim 500 leuke gebruiksproducten van. De actie werd 5 november afgesloten door de mentoren die alle bestelde koffiemokken, wenskaarten, placemats, boterhamdozen, onderzetters, puzzels etc. voorzien van ieders tekening aan de leerlingen uitdeelden. De leerlingen konden vervolgens de donateurs vol trots zelf met de artikelen verrassen!

Op donderdag 7 november werd de cheque met het bedrag aan twee medewerkers van War Child overhandigd door een aantal brugklasleerlingen. De twee brugklassen met de grootste opbrengst, hun mentoren en de UNESCO-leerlingencommissie waren aanwezig bij deze uitreiking.

Het Keizer Karel College dankt alle betrokkenen, de kunstenaars en natuurlijk de kopers hartelijk voor hun inzet en bijdragen.

12 december: Informatieavond voor ouders/verzorgers van leerlingen uit groep 8.

Ieder jaar organiseren wij een informatieavond voor ouders en verzorgers van leerlingen uit groep 8. Tijdens deze plenaire avond maakt u kennis met ons groene leerplein waar u een presentatie van de schoolleiding krijgt. Na de pauze nemen leerlingen het over in de vorm van een forum. Tijdens de avond is er ruimte voor het stellen van vragen.

De informatieavond start donderdag 12 december om 19:00 uur. Voor aanmelden, klik dan hier

5vwo leerlingen op uitwisseling naar Guer, Bretagne

De eerste dag van onze uitwisseling naar het Lycée Broceliande Guer in Bretagne, was natuurlijk vooral een reisdag. Vroeg op de trein naar Parijs. Daar hadden we aardig wat tijd over, een mooie gelegenheid om de Tour Montparnasse te beklimmen. Gelukkig was de mist opgetrokken en konden we van het geweldige uitzicht op Parijs genieten!
Daarna even een broodje en door naar Rennes in de TGV. Eenmaal op het lycée, leerden de leerlingen hun gastleerling kennen. Na wat onwennigheid, werd en daarna fanatiek getafelvoetbald. Rond zes uur vertrokken de leerlingen met de schoolbus naar hun gastgezinnen. Het was een mooie eerste dag!

Duik in je eigen verleden: start onderzoeksproject over identiteit voor leerlingen van 4vwo

Onlangs stroomde leerplein 1 vol met 4vwoleerlingen. Deze middag markeerde het begin van het  project Duik in je eigen verleden, georganiseerd door de sectie O&W in samenwerking met de sectie Nederlands en de mentoren van 4vwo.

De aftrap werd gegeven door de jonge wetenschapper Mei Nelissen, die de leerlingen meenam

in haar onderzoek naar klimaatverandering door te kijken naar het verre verleden. Ze deelde

haar ervaringen van grondboringen, uitgevoerd door een internationaal onde
rzoeksschip, en
illustreerde haar verhaal met filmfragmenten. Mei benadrukte het belang van wetenschappelijk

onderzoek en inspireerde de leerlingen met haar bevindingen.

Daarna was het tijd voor de tweede ronde, waarin leerlingen konden kiezen uit

zes verschillende sprekers:

Leo Lucassen, hoogleraar arbeids en migratiegeschiedenis, sprak over migratie als een
centraal thema in de menselijke geschiedenis.

Peggy Bouva, (foto) onderzoeker en podcastmaker, deelde haar persoonlijke familieverhaal.
Ze vertelde over haar voorouders die generaties lang in slavernij leefden op plantage

Tout
LuiFaut in Suriname. De leerlingen waren diep geraakt door haar verhaal. Eén van
hen zei hie
rover: “Ik vind het onbegrijpelijk dat drie generaties van Peggy’s familie
helemaal geen kansen hebben gehad en niet over hun eigen leven konden beslissen.”

Jeroen Saris, zoon van een NSBlid, vertelde over de invloed van de keuzes van zijn
vader tijdens de Tweede Wereldoorlog op zijn eigen leven. Hij ging met de leerlingen in

gesprek over de mogelijkheid om van de fouten van vorige generaties te leren.

Rozette Kats, een Holocaustoverlevende, deelde haar verhaal over het opgroeien
zonder ouders, die in Auschwitz waren vermoord. Mevrouw Kats
ontroerde de leerlingen
met haar verhaal over hoe zij op de avond voor haar zesde verjaardag hoorde dat zij niet

Rita was, maar Rozette, en dat haar echte ouders waren overleden. Deze schokkende

ontdekking veranderde haar leven en bepaalde haar levenslange zoektoch
t naar haar
verleden en identiteit.

Ruben Timman, documentairefotograaf, vertelde over zijn droom die leidde tot de
oprichting van het
Museum of Humanity, waar hij duizenden mensen uit verschillende
landen heeft gefotografeerd.

Hanneke Kamp gaf inzicht in familiebedrijven, waarin persoonlijke relaties en
bedrijfscultuur nauw met elkaar verweven zijn. Ze besprak de rol van

familiegeschiedenis in succesvolle bedrijven zoals Albert Heijn en C&A.

Tijdens deze lezingen kregen de leerlingen de opdracht om na te denken over hun eigen

familiegeschiedenis. Waar komen zij vandaan? Welke verhalen leven er in hun familie, en hoe

beïnvloeden deze hun leven?

In de komende maanden gaan de leerlingen dit onderzoek uitvoeren. Ze ronden periode 1 af met

een zelfgekozen excursie naar een plek die hen meer kan vertellen over hun

familiegeschiedenis. Dat kan van alles zijn: de fabriek waar een voorouder werkte, een m
useum
dat hun familietijdperk behandelt, of een archief.

In periode 2 werken de leerlingen tijdens het mentoruur aan hun eigen onderzoeksplan. Bij

Nederlands leren ze hoe ze een interview voorbereiden, uitvoeren en verwerken tot een tekst.

Dit interview vormt samen met andere bronnen de basis van hun onderzoek.

Aan het einde van periode 3 presenteren de leerlingen hun onderzoek tijdens een wetenschappelijke
posterpresentatie voor hun ouders en grootouders.

 

Brugklaskamp 2024 in Heino: Een Onvergetelijke Ervaring!

Woensdag 2 oktober was het eindelijk zover: het brugklaskamp! Na maanden van anticipatie vertrokken de eerste zes groepen brugklasleerlingen met drie grote touringcars naar het Summercamp in Heino, Overijssel. De tweede groep, bestaande uit zes klassen, volgde de volgende dag, op 3 oktober.
Sportieve Uitdagingen en Samenwerking
De eerste dag stond in het teken van de spectaculaire Challenge Run. Dit uitdagende parcours vroeg om teamwork en communicatie, met activiteiten als een hoogteparcours, een klimtoren, boogschieten en kanovaren. Het team uit 1vt2 schitterde en won de Challenge Run, wat hen een mooie prijs opleverde!
‘s Avonds konden de leerlingen zich uitleven met diverse sportieve en sociale activiteiten. Van een swingende disco tot een verfrissend zwembad, glow in the dark golf, broodjes bakken bij het kampvuur, en zelfs een gezellig filmhuis en spelletjeshuis – er was voor ieder wat wils!
Een Tweede Dag vol Avontuur
Ook de tweede dag was gevuld met avontuur. De leerlingen genoten van het voeren van dieren, levend stratego, een spannende speurtocht en beachvolleyballen. Het weer zat ons mee, en ondanks de vermoeidheid van de vorige nacht en alle activiteiten, was de sfeer opperbest.
Na een dag vol plezier vertrokken we richting de Eemhof in Zeewolde voor een heerlijke middag zwemmen en bowlen. Vol nieuwe herinneringen en met een grote glimlach keerden de bussen terug naar Amstelveen, waar ouders hun kinderen met open armen verwelkomden.
Het brugklaskamp 2024 was een groot succes, met onvergetelijke momenten, nieuwe vriendschappen en een gevoel van saamhorigheid.

Laag inkomen en kinderen? Amstelveen helpt!

Sinds 1 augustus helpt de gemeente Amstelveen ouders met een laag inkomen door een vast geldbedrag per kind te geven. Ieder schooljaar krijgen zij hiervoor een kindpakket:

  • 4 t/m 8 jaar: € 500,-
  • 9 t/m 11 jaar: € 650,-
  • 12 t/m 17 jaar: € 800,-

Ouders mogen zelf kiezen waar ze het geld voor gebruiken. Bijvoorbeeld schoolspullen, sport, muziekles of kleding. Daarnaast heeft de gemeente ook een tabletregeling en een zwemregeling voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Ouders met een bijstandsuitkering ontvangen het geld elk schooljaar automatisch. Hebben ouders geen bijstandsuitkering, maar wel een laag inkomen? Dan kunnen ouders het kindpakket, de tabletregeling en de zwemregeling aanvragen via www.amstelveen.nl/kindpakket of het Sociaal loket van de gemeente: (020) 540 49 11. Ouders die een ander laag inkomen hebben, kunnen het kindpakket voor elk nieuw schooljaar aanvragen.

Meer informatie en de voorwaarden van deze regelingen vindt u op www.amstelveen.nl/kindpakket.

 

Kunstwerken KKC-leerlingen te bewonderen in Cobra Museum

Op het Keizer Karel College krijgen leerlingen in de bovenbouw uitgebreid kunstonderwijs. Dit schooljaar deden onze leerlingen uit 4 havo, 4 en 5 vwo daarom mee aan een project bij het Cobra Museum, waar leerlingen in contact gebracht werden met de buitenschoolse kunstwereld, om te proeven van een carrière in kunst en cultuur.

Het werk dat onze leerlingen tijdens dit project gemaakt hebben is nu te bewonderen in het Cobra Museum! Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om deze kunstwerken te komen bekijken. De werken hangen tot en met 7 juli in het museum.

Excursie Lille

Op vrijdag 14 juni gingen de leerlingen uit 4 havo en 4 vwo die Frans in het pakket hebben een dag op excursie naar Lille. Om 6.45 vertrokken onze vroege vogels naar Roubaix, waar ze het museum ‘la Piscine’ bezochten. Hier moesten alle leerlingen een kunstwerk uitzoeken waarover ze in het Frans wat moesten vertellen in een vlog. Ook kregen ze een rondleiding van een gids in het Frans en was er de gelegenheid zelf rond te lopen in het museum. ’s Middags werd er heerlijk geluncht in verschillende restaurantjes. Dit alles werd weer vastgelegd in het Frans voor de vlog. De leerlingen namen deel aan een stadwandeling waarbij er vragen beantwoord moesten worden en ze twee items uitzochten om wat over te vertellen. Om 19.00 uur zat iedereen weer in de bus terug naar Amstelveen! De trip was een groot succes, de leerlingen hebben veel Frans gesproken en zich bijzonder goed vermaakt.

 

UNESCO-dag Brugklassen Vrede en Mensenrechten

Woensdag 4 september vond de UNESCO-dag voor de brugklassen plaats. De dag begon met een voorlichting door leden van de UNESCO-leerlingencommissie. Zij vertelden over de missie van UNESCO (‘Since wars begin in the minds of people, it is in the minds of people that the defences of peace must be constructed’) en wat het betekent om op een UNESCO-school te zitten waar we proberen oog voor elkaar en de wereld om ons heen te hebben. Vervolgens gaven de mentoren een les over het jaarthema ‘Vrede en mensenrechten’. De leerlingen kregen een opdracht om mensenrechten te ontwerpen voor een nieuw land waar nog geen mensen wonen en geen regels en wetten gelden. Als afsluiting van de dag maakten leerlingen een tekening over het thema. Deze tekeningen zullen worden opgestuurd naar Tekenfund die de tekeningen plaatst op een placemat, mok etc. Voor elke leerling wordt een webwinkeltje maakt waar deze producten kunnen worden gekocht. Een deel van de opbrengst gaat naar ‘War Child’ een doel dat uitgekozen is door de UNESCO-leerlingencommissie.

UNESCO-dag Brugklassen Vrede en Mensenrechten

Woensdag 4 september vond de UNESCO-dag voor de brugklassen plaats. De dag begon met een voorlichting door leden van de UNESCO-leerlingencommissie. Zij vertelden over de missie van UNESCO (‘Since wars begin in the minds of people, it is in the minds of people that the defences of peace must be constructed’) en wat het betekent om op een UNESCO-school te zitten waar we proberen oog voor elkaar en de wereld om ons heen te hebben. Vervolgens gaven de mentoren een les over het jaarthema ‘Vrede en mensenrechten’. De leerlingen kregen een opdracht om mensenrechten te ontwerpen voor een nieuw land waar nog geen mensen wonen en geen regels en wetten gelden. Als afsluiting van de dag maakten leerlingen een tekening over het thema. Deze tekeningen zullen worden opgestuurd naar Tekenfund die de tekeningen plaatst op een placemat, mok etc. Voor elke leerling wordt een webwinkeltje maakt waar deze producten kunnen worden gekocht. Een deel van de opbrengst gaat naar ‘War Child’ een doel dat uitgekozen is door de UNESCO-leerlingencommissie.

 

Uitwisseling Zagreb

Afgelopen maart hadden we op het KKC een groep van 12 leerlingen uit Kroatië, onder begeleiding van 2 docenten te gast. Deze leerlingen hebben verschillende lessen bij ons gevolgd, meegedaan aan een workshop Nederlands & Nederlandse gewoonten, Amstelveen verkend en de Japanse bloesem gezien. Ook werd er een bezoek gebracht aan Amsterdam en verschillende musea, gesport en vooral heel veel gelachen en geleerd.

De leerlingen verbleven bij een gastgezin en dit beviel goed. Samen met het gastgezin werden ook buiten schooltijd verschillende activiteiten ondernomen en zo werden de leerlingen echt ondergedompeld in het Nederlandse gezinsleven.

In mei was het tijd voor een bezoek van een groep KKC leerlingen aan Zagreb. Ook daar was er een volle week gepland: een historische wandeling door de stad, verschillende teambuilding oefeningen, een bezoek aan het parlement. We hebben meerdere musea gezien, zoals bijvoorbeeld The Museum of Broken Relationships, Illusions en het Selfie Museum. Een gevarieerde en educatieve week dus!

Op de laatste dag van de uitwisseling werd er door de leerlingen zelf, met hulp van oma’s en moeders, gekookt, wat resulteerde in een heerlijke maaltijd.

We kijken met een bijzonder goed gevoel terug op deze uitwisseling. We hebben veel geleerd over elkaars culturen en er zijn vriendschappen voor het leven gesloten. We zijn heel blij dat wij onze leerlingen deze unieke ervaring kunnen bieden en kijken uit naar nog veel succesvolle uitwisselingen in de toekomst!

Burgerschapsdagen op het KKC

Voor de meeste van ons is burgerschap en democratie een vanzelfsprekendheid. Je bent de hele tijd burger, bewust of onbewust en je maakt deel uit van een samenleving. Voor de meeste van ons is democratisch handelen ook een routine. Eén keer in de 4 jaar ben je je meer bewust van wat het betekent om in een democratie te leven door je stem te laten horen.

Al deze onderwerpen, en meer, kwamen aan bod tijdens de Burgerschapsdagen die van 13 tot en met 15 mei georganiseerd werden voor onze 3 vwo klassen  en 3 havo-Technasium1 op het KKC.

Invloed van de EU

Op dag 1 verdiepten leerlingen zich in de geschiedenis van de Europese Unie. Ze overwogen of het goed is dat er nog meer landen lid worden van de EU. Daarnaast leerden ze over de invloed die de EU op ons leven heeft, zoals: gelijke salarissen voor mannen en vrouwen, vrede tussen de lidstaten en studenten die in het buitenland kunnen studeren. Leerlingen hebben nagedacht over de normen en waarden van Europa en dat, om die waarden te bereiken, gedeelde normen en gedragsregels nodig zijn.

Van democratie naar autocratie

Op de tweede dag ervaarden de leerlingen hoe makkelijk een democratie in een autocratie kan veranderen. Hoe doe je dit? Door in eerste instantie na de denken wat het tegenovergestelde van een democratie is, en of dit mogelijk zou kunnen zijn in Nederland. Aan de hand van de Duitse film “Der Welle” waarin je een docent en zijn leerlingen volgt gedurende een projectweek waarin autocratie wordt ‘nagespeeld’. De leerlingen gaan hier helemaal in op met uiteindelijk fatale consequenties.

Onze leerlingen kregen een personage aangewezen dat zij gedurende de film moesten volgen. Ze moesten dagboekaantekeningen maken waarin de reacties op het experiment werden beschreven.

Voor de slotscene werd de film stop gezet en moesten de leerlingen op basis van hun aantekeningen het einde voorspellen. Het was verrassend om te zien welke slotscenes leerlingen hadden bedacht.

Hierna  moesten de leerlingen reflectieopdrachten maken: wat zijn de overeenkomsten met het nationaal socialisme in nazi-Duitsland; zou autocratie  mogelijk zijn in landen met een democratie;  wat is gemeenschapszin en waaraan herken je een gemeenschap; wat zijn de voordelen van gemeenschapszin?

Dag van Europa

We eindigden de burgerschapsdagen op 15 mei met de Dag van Europa (die eigenlijk op 9 mei is, maar voor deze week op een ander moment gevierd werd).

Wat was dit een mooie afsluiter! Op maandag hadden de klassen een Europees land gekozen, dat zij op de dag van Europa zouden vertegenwoordigen om zo de felbegeerde Europa Cup te winnen. Iedere klas maakte verschillende promotiemiddelenvoor hun land, zoals: Kahoot-quizzen vol leuke weetjes, een vernieuwde (en verbeterde?) versie van een volkslied, een podcast over de geschiedenis van het land, een stripverhaal over volksverhalen, een proeverij met hapjes en drankjes en een kookboek vol heerlijke recepten.

Er was veel te beleven, te zien en te proeven, het ene lokaal was nog mooier versierd dan het andere. De kers op de taart waren de zelf gemaakte hapjes uit de verschillende landen. Onze Junior Ambassadors hadden de lastige taak om alles te beoordelen en een winnaar te kiezen.

Na lang beraad is de Europa Cup dit jaar naar 3ht1 gegaan die Zweden op een fantastische manier hebben vertegenwoordigd.

 

KKC doet mee aan Model European Parliament

Van 14 tot en met 17 mei deed het Keizer Karel College mee aan de Model European Parliament Conferentie in Amsterdam. De conferentie werd gehouden op verschillende middelbare scholen in de regio Amsterdam. Op donderdag 16 mei kwamen de leerlingen langs op het Keizer Karel College.

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees parlement voor scholieren. Het MEP geeft leerlingen de kans om met elkaar oplossingen voor grensoverschrijdende problemen te bedenken. In de rol van ‘Europarlementariër’ ervaren zij de complexiteit van de democratische processen en hoe, ondanks tegengestelde belangen of meningen, tot een gezamenlijke oplossing kan worden gekomen.

Voor het KKC was dit de eerste keer dat we mee deden. Onze 6 leerlingen, 5 uit 4 vwo en 1 uit 3 vwo vertegenwoordigden Duitsland in een delegatie en werden in gemengde commissies ingedeeld met leerlingen van de twee andere deelnemende scholen die Griekenland en Polen vertegenwoordigden.

Tijdens een intensieve week bogen de leerlingen zich over 3 grote vraagstukken:

1.Verschillen in het onderwijs binnen de Europese Unie
2.Criminalisering van klimaatprotesten
3.Migratie en vluchtelingen.

Deze onderwerpen werden in 3 verschillende commissies besproken: Cultuur en Onderwijs, Juridische Zaken en Buitenlandse Zaken/subcommissie Mensenrechten.

De leerlingen hebben resoluties uitgewerkt, gedebatteerd, amendementen en wijzigingen aan de resoluties aangebracht. Dit alles op een bijzonder professioneel niveau en in formele setting, met een voorzitter, net als in de Tweede Kamer.

Petje af voor onze leerlingen: Elise, Christiaan, Georgie, Levi, Juliette en Merijn. Zij kregen van de organisatie een compliment voor het hoge niveau van hun presentatie. Eline, Christiaan en Juliette hebben zich gekwalificeerd voor de nationale MEP in September.

Het KKC kijkt uit naar de deelname aan de MEP volgend jaar.

Extra dank aan Krisztina Pfeifer docent Engels en literatuur, zij heeft de leerlingen voorbereid en is verantwoordelijk voor de organisatie.

 

 

 

Girls’ Day 2024

Op donderdag 11 april deden de meiden uit 1havo en 1vwo technasium en 2havo en 2vwo technasium mee aan Girls’ Day 2024.

Tijdens Girls’ Day openen bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven door heel Nederland hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden. Girls’ Day laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en IT van dichtbij beleven.

Tientallen scholen door heel Nederland doen mee aan dit initiatief en brengen een bezoek aan een technische instantie of bedrijf. Deze dag wordt geleid door vrouwelijke rolmodellen die de leerlingen met het bedrijf op een interactieve en leerzame manier kennis laten maken.

De meiden van het KKC bezochten verschillende bedrijven: het bedrijf Accenture Song, dat zich richt op het optimaliseren van het klantencontact middels digitale en sociale middelen. Maar ook Digital Realty, dat zich richt op het leveren van datacenter diensten. Daarnaast werd een bezoek gebracht aan Tesla welbekend van de elektrische auto. Ook gingen de leerlingen langs bij de commando’s de commando’s, materieel en IT-unit van het ministerie van Defensie in Utrecht.

Het was een leerzame en informatieve dag!

 

Driehoeksgesprekken: praten mét in plaats van over leerlingen

Deze week vinden op het Keizer Karel College de driehoeksgesprekken weer plaats. Een driehoeksgesprek is een gesprek waar bij vakdocent, ouder(s)/verzorger(s) en kind samen om tafel zitten.

Op het KKC voeren we jaarlijks ongeveer 1500 driehoeksgesprekken verdeeld over twee momenten per jaar. De gesprekken kunnen aangevraagd worden door de ouder(s)/verzorger(s).

Op het KKC hebben wij oog voor elkaar is er altijd ruimte om van  gedachten  te  wisselen. Het  KKC  biedt een gestructureerde en veilige (leer)omgeving, waarin we ons veilig en gesteund voelen. Wij communiceren niet over elkaar maar met elkaar en wij verstrekken hierin heldere en eerlijke informatie. Het driehoeksgesrek is hier een mooi voorbeeld van. Het praten mét leerlingen, in plaats van over leerlingen, bevordert de autonomie van de leerling. Wanneer zij ook zelf in gesprek gaan met hun docent verhoogt dit het gevoel van eigenaarschap voor het eigen leren en ontwikkeling.

4 havo en 5 vwo op geografische themareis naar de Vulkaneifel

Van 2 tot 5 april gingen leerlingen uit 4 havo en 5 vwo op een geografische themareis naar de Vulkaneifel in Duitsland.

Het was een drukke en gezellige week waarin veel geleerd werd over de de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. Ook kwam de geschiedenis van de mijnbouw in dit gebied uitgebreid aan bod.

De eerste stop op deze themareis was een oude mijn genaamd ‘Grube Wohlfart’. Hier kregen de leerlingen een rondleiding door deze gerestaureerde loodmijn en leerden ze alles over de werk- en levensomstandigheden van mijnwerkers destijd.

Op dag twee werd er gewandeld langs de Wingertsbergwand, een voormalige steengroeve, waarbij de vulkanische geschiedenis van het gebied besproken werd.

In de middag gingen de leerlingen op een ‘self-guided tour’ door Trier.

 “Ik vond de kerk heel mooi omdat ze het met veel mooie dure spullen hebben ingericht en alles heel overzichtelijk was. De zwarte muur vond ik ook heel vet omdat die al heel oud is en al veel heeft meegemaakt.”  – Seb

Na de tour konden de leerlingen de stad verder verkennen en ergens een hapje te eten.

Dag drie begon in een museum over een koudwater-geiser, uiteraard werd vervolgens ook de geiser zelf bezocht. ‘s Middags bracht de groep een bezoek aan Frankfurt en bezochten zij enkele highlights van ‘Manhattan am Main’.

“Ik vond het gaaf om te leren over de Duitse democratie en hoe deze in relatie staat tot de Paulskriche. En om de kerk in het echt te zien en verhalen over te horen en vertellen.” – Daniël

Op de laatste dag werd Zeche Zollverein bezocht, een kolenmijn en industriecomplex dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De zoon van een oud-mijnwerker vertelde over opkomst en ondergang van de mijnbouw in het Ruhrgebied en het werk in de mijn, waar in WOII onder andere krijgsgevangenen dwangarbeid verrichtten onder bijzonder beroerde omstandigheden. De trip werd afgesloten met een bezoek aan Oberhausen.

We kijken terug op een interessante en leerzame week!

 

 

 

Een fantastische uitwisseling met Guer, Bretagne

Het was een langgekoesterde wens van de sectie Frans: een uitwisseling voor bovenbouwleerlingen met Frans in hun profiel. Dit jaar was het eindelijk zover: het Lycée Brocéliande in Guer, Bretagne wilde in het kader van het Erasmus+ project met ons uitwisselen.

In november hebben we een geweldige week in Guer doorgebracht, met als hoogtepunt een bezoek aan de Mont Saint Michel op een zonovergoten dag.

Op 17 maart was het tijd voor het bezoek van de Fransen aan Amstelveen. Op zondagmiddag haalden we onze gasten op en op maandag 18 maart begon het programma op school. Leerlingen deden mee aan lessen, ze werden rondgeleid door onze leerlingen en het vijfde uur stond er een gezamenlijke les van 5v met de Fransen op het programma. De 5v leerlingen moesten een portrait maken van onze gasten, door ze in het Frans over allerlei onderwerpen te bevragen. Een hele goede oefening, want dat leek makkelijker dan het was, vooral omdat Frans natuurlijk de enige toegestane  taal was!

’s Avonds waren alle leerlingen uitgenodigd bij één van onze gastgezinnen om daar kennis te maken met Oud-Hollandsche spellen zoals koekhappen en sjoelen en echt Nederlands eten zoals poffertjes. Een doorslaand succes!

Op dinsdag kregen de leerlingen een rondleiding door een aantal hoogtepunten uit de collectie van het Rijksmuseum. Na de lunch bij Wagamama volgde een rondleiding in het Frans door oud-docent Rob Mes.  Vooral het namenmonument raakte de leerlingen.

Dat sloot goed aan bij het bezoek aan het Anne Frankhuis op woensdagochtend. De leerlingen waren zeer onder de indruk van alles wat ze daar te horen kregen.

Woensdagmiddag was vrij voor de leerlingen. Zij besteedden deze door te schaatsen op de Jaap Eden baan. Sommige Franse leerlingen die nog nooit op de schaats hadden gestaan bleken ware natuurtalenten.

Donderdagochtend werd er aan de opdracht gewerkt op school. In de middag volgde nog een bezoek aan het Cobra museum voor de tentoonstelling van Anton Corbijn, met als opdracht: Maak een foto van je gast in de stijl van Corbijn. De dag werd afgesloten met een presentatie van de filmpjes en de foto’s voor de ouders die het erg leuk vonden om te zien waar de leerlingen mee bezig waren geweest.

Vrijdag de afsluiting met de uitreiking van de certificaten aan alle leerlingen én docenten door Nan Botting. Het was écht een fantastische ervaring, die naar we hopen, aan de basis ligt van een lange vriendschap van onze leerlingen met hun Franse leeftijdgenoten.

Eveline Brunklaus

Karin van Dijk

Uitwisseling Berlijn-Amstelveen in het teken van onze koloniale geschiedenis

Een half jaar na onze fantastische uitwisselingsweek in Berlijn hadden we er heel veel zin in om de 15 leerlingen van het Berlijnse Ulrich-von-Hutten-Gymnasium in Amstelveen te ontvangen! Van maandag 26 februari tot en met vrijdag 1 maart verbleven zij in het gezin van hun Nederlandse uitwisselingspartner. Zo leerden zij de Nederlandse cultuur van binnenuit kennen. Het overkoepelende thema Onderdrukking overwinnen stond deze week in het teken van onze koloniale geschiedenis.

Op dinsdagochtend kregen wij vanuit de rondvaartboot in de Amsterdamse grachten zicht op de geschiedenis van Amsterdam en de welvaart tijdens de Gouden Eeuw. Aansluitend speurden we in een stadwandeling langs oude Amsterdamse panden in gevels en gevelstenen naar sporen van het koloniale verleden en het slavernijverleden. De tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in het Wereldmuseum gaf ons ’s middags een brede kijk op de Nederlandse koloniale geschiedenis en hoe het koloniale verleden de wereld van nu mede heeft gevormd.

In the Black Archives volgden wij op woensdagochtend een seminar over blackfacing, de stereotypering van zwarte mensen, de herkomst van de zwarte knecht van Sinterklaas en de protestbeweging Kick-out Zwarte Piet. Eén van onze leerlingen stelde de vraag wat het Sinterklaasfeest acceptabel zou maken. Het antwoord maakte indruk: ‘Als ook kinderen van Afrikaanse afkomst het als feest kunnen ervaren en niet meer uitgescholden worden voor Zwarte Piet. Nu is Sinterklaas hierdoor te beladen en dus geen feestdag voor hen’. De audiotour Koloniaal Verleden in het Rijksmuseum heeft de leerlingen ’s middags in kleine groepjes kriskras door het museum gegidst en hen kennis laten maken met 20 verschillende schilderijen en objecten die verbonden zijn met onze koloniale geschiedenis.

Een echte film director leerde de leerlingen tijdens een workshop in het Eye-Filmmuseum de kneepjes van het maken van een short movie. In groepjes werkten de leerlingen 2 uur lang enthousiast aan hun eigen film over het thema Onderdrukking overwinnen, die tijdens een plenaire filmvertoning van professionele feedback werd voorzien. ’s Avonds sloten we de week af met een Indonesisch afscheidsbuffet op het Keizer Karel College.

 

Zowel de Duitse als de Nederlandse leerlingen hebben de stad Amsterdam vanuit een nieuw perspectief leren kennen. Een leerling verwoordde het zo: ‘De impact van het kolonialisme is nog steeds overal, ook in dingen waar je het niet verwacht’. Het was een geweldige groep leerlingen, die ook in hun vrije tijd nog allerlei leuke dingen met elkaar heeft ondernomen. Samen kijken we terug op een onvergetelijke week!

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door: Ilse Elshout (docent Duits)

Ouderavond met interactieve theatervoorstelling over digitale balans

Maakt u zich weleens zorgen over uw kind als het gaat om telefoongebruik? Vrijwel iedere ouder kent de discussie over het gebruik van mobiele telefoons, social media en gamen. Hoe ga je gesprek aan met je kind? Hoe kun je op een positieve manier afspraken maken? Wanneer stel je actief een grens?

Op woensdag 28 februari hebben het KKC en de Brijder Stichting een ouderavond met een interactieve theatervoorstelling georganiseerd over het onderwerp ‘digitale balans. Doel van de avond was om samen met ouders te onderzoeken wat voor tieners een gezonde digitale balans is. David Asberg, acteur en preventiedeskundige speelde samen met twee andere acteurs een aantal scènes. Ouders kregen volop ruimte om te reageren. De avond was met bijna 200 bezoekers goed bezocht.

 

KKC leerlingen naar het Verzetsmuseum

In de week van 26 februari en 4 maart bezoeken alle derde klassen, in het kader van de lessen over de Tweede Wereldoorlog, het Verzetsmuseum in Amsterdam. Daar krijgen de leerlingen een interessante rondleiding. Aansluitend volgt een wandeling langs verschillende monumenten in de voormalige Joodse buurt. Een zeer interessante ervaring voor iedereen!

De Dokwerker

In het Verzetsmuseum

Moordproject bij het vak O&W weer een groot succes

Ieder jaar doen KKC-leerlingen uit de tweede klas bij het vak Onderzoek & Wetenschap (O&W) mee aan het zogenaamde ‘Moordproject’. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt in het project een fictieve moord plaats. De leerlingen moeten door middel van onderzoek deze fictieve moord oplossen. Het moordproject werd dit jaar voor de vijfde keer op rij uitgevoerd en was weer een groot succes.

Door docent O&W Rico Pinna

Vakoverstijgend project
Het moordproject was dit jaar geschreven en georganiseerd door de huidige tweedeklasdocenten O&W: Amber de Bruijne, Rico Pinna en Jeroen Fransen. Het moordproject is een vakoverstijgend project, waarbij naast het hele O&W-team dat zich elk jaar weer in volle overgave in het project stort, ook de secties Biologie, Science en Wiskunde betrokken zijn. Leerlingen vinden het, zo zeggen ze zelf, een leuk project en bijten zich er echt in vast. Verdachte O&W-collega’s worden in de pauze zelfs belaagd en moeten daarom hun heil soms in de docentenkamer zoeken om niet door de paparazzi-leerlingen verslonden te worden.

Klassendynamiek
Omdat het een driedaags project is en je de leerlingen niet één uur, maar minstens 18 uur aan het project ziet werken, is de klassendynamiek ook heel anders en werken de teams als hechte groepen, wat ook weer heel verfrissend is voor de docenten die het project begeleiden. We kijken alweer uit naar de editie van volgend jaar waarin er weer twee O&W-collega’s zullen fungeren als slachtoffer én als dader. Bijgevoegde foto’s geven tenslotte een impressie weer van de drie dagen van het project.

    

De moord
Op 23 februari werd rond 17.30 het levenloze lichaam van één van onze O&W collega’s gevonden op de grond van de kleedkamer van gymzaal g003. Het is Maurilla! gewaardeerd collega Geschiedenis én O&W.

Die dag heeft er een teambuildingsactiviteit plaatsgevonden met de sectie O&W, waar het nogal verhit aan toe ging. Iedereen van de sectie kan daarom de dader zijn, heeft mogelijk een motief en er zijn vele bewijzen gevonden die uiteindelijk naar een verdachte kunnen leiden. Wie o wie was het die Maurilla heeft omgebracht en was het moord of een ongeluk?

 

Aan onze 2-atheneumleerlingen is het de taak om in 8 teams per klas als echte C.S.I‘ers dit (gelukkig) fictieve misdrijf op te lossen. Een echte Whodunnit waarbij de leerlingen drie dagen onafgebroken bezig zijn om stukje bij beetje de moord op te lossen.

Forensisch onderzoek
Hierbij worden door de teams verschillende forensische onderzoeken uitgevoerd. Zo is er bewijsvorming te vinden door achtereenvolgens het moordverhaal te lezen en daar motieven uit te halen, het plaats delict te observeren op stille getuigen, bewakingscamerabeelden te analyseren, vingerafdrukken te vergelijken, profielschetsen te maken naar aanleiding van ingesproken getuigenverklaringen, vezels te onderzoeken, een sectierapport van de patholoog anatoom te analyseren, een onderzoek naar stuifmeelkorrels die op de kleding van de verdachten gevonden zijn te doen door middel van een online database en ten slotte een bericht in code te kraken met een wiskundige sleutel.

 

 

Diverse vormen van onderzoek uit de onderzoekscyclus komen in dit project aan bod, waarbij vooral de nadruk ligt op observatie, data-analyse en literatuuronderzoek. Er moet goed samengewerkt worden en onderling taken verdeeld worden welk teamlid zich stort op welke vorm van forensisch onderzoek. Bij elk onderzoek valt er een verdachte af en na het kraken van de code valt ook de één na laatste verdachte af en kan er uiteindelijk een dader aangewezen worden. Alle bevindingen worden op een zg. moordmuur gezet, waarbij alle lijnen uiteindelijk naar de dader wijzen.

Van onderzoek naar bewijslast naar strafeis
Als afsluiting van dit driedaagse project kruipt het team op de afsluitende dag in de rol van de officier van justitie en wordt er een requisitoir opgesteld en voorgedragen waarbij naast een inleiding van de zaak en de resultaten van de onderzoeken natuurlijk bewijslast richting de dader moet worden gegeven om uiteindelijk tot een zorgvuldig afgewogen strafeis te komen.

Buitenlandse scholen bezoeken KKC via Erasmus+

Deze en de aankomende weken bezoeken een aantal buitenlandse scholen het KKC vanuit het Erasmus+ programma. Op maandag 26 februari zijn er leerlingen uit Berlijn en Vantaa (Finland) gearriveerd. Zij verblijven een week lang in gastgezinnen bij leerlingen van het KKC.

De KKC- en de buitenlandse leerlingen kennen elkaar al van de uitwisselingsweek in het buitenland naar Vantaa en naar Berlijn. Velen hebben tussendoor nog contact met elkaar gehad! We zijn blij dat we zoveel leerlingen kunnen laten kennis maken met onder andere het KKC, Amstelveen en omstreken en de gewoonten binnen het gastgezin. Het is voor beide partijen een enorme ervaring.

Unesco thema’s
Tijdens het bezoek staan onderdelen van de UNESCO-thema’s Vrede en Mensenrechten, Diversiteit, Intercultureel leren, Cultureel erfgoed en (wereld)Burgerschap centraal. Het Erasmus+ project waar het Ulrich von Hutten Gymnasium aan zal deelnemen draagt de naam ‘Overcoming oppression: Kolonialism.’ De school uit Vantaa zal deelnemen aan het Erasmus+ project ‘Sports, Health & Culture’.

Meer Erasmus+ bezoeken
In de week van 18 maart zullen leerlingen uit Lille, Guer, Malaga, Warschau en Zagreb het KKC bezoeken. In diezelfde week zullen KKC leerlingen afreizen naar Castellón de la Plana en Trento.

Lees meer over Erasmus+ op het KKC

KKC nu officieel een BegaafdheidsProfielSchool

Het KKC is vanaf nu officieel een begaafdheidsprofielschool. Het bestuur van de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen heeft ons dit laten weten. Na het bezoek aan onze school op 6 november en de positieve beoordeling was dit besluit de laatste stap. We zijn erg blij met deze erkenning en nemen op 3 april officieel het certificaat in ontvangst. Het KKC is een school die graag ondersteuning biedt aan hoogbegaafde leerlingen in de vorm van speciale lessen, individuele begeleiding en buitenschoolse programma’s, zoals Pre-University classes. De komende jaren blijven we werken aan het aanbod voor onze hoogbegaafde leerlingen.

Andere ontwikkelingen bij hoogbegaafdheid op het KKC:

Gaaf voor de Start 2024

Ook dit jaar bieden we hoogbegaafde groep 8 leerlingen weer de kans om lessen te volgen bij ons op school in mei en juni via het ‘Gaaf voor de Start’-programma. Mocht uw kind een jonger broertje of zusje hebben dat van dit programma gebruik zou willen maken, kijk dan op www.gaafvoordestart.nl. Vanaf 1 maart kan de basisschool de aanmelding doen.

De brugklasleerlingen die vorig jaar meededen met Gaaf voor de Start zien elkaar regelmatig. Ze krijgen verschillende lessen aangeboden waarbij cognitieve vaardigheden, creatief denken én plezier centraal staan. Zo krijgen ze de kans elkaar beter te leren kennen omdat het voor hoogbegaafde leerlingen erg belangrijk is om gelijkgestemden te ontmoeten.

Klankbordgroep ouders HB-leerlingen

Er is in onze klankbordgroep van ouders van hoogbegaafde leerlingen nog steeds plek voor nieuwe ouders. Dus mocht u willen meepraten, uw visie willen delen of op een andere manier bijdragen, meld u aan via begaafdheid@keizerkarelcollege.nl.

Save the date: Ouderavond hoogbegaafdheid

Op woensdag 27 maart organiseren we een ouderavond voor de ouders van onze (vermoedelijk) hoogbegaafde leerlingen. Deze ouders ontvangen na de voorjaarsvakantie een e-mail met de uitnodiging en mogelijkheid tot aanmelden.

6 maart: Meet & Greet event over werken in het onderwijs

Bent u of kent u iemand die overweegt om het onderwijs in te gaan? Opleidingsscholen Rosa en Dunamare organiseren op woensdagavond 6 maart de bijeenkomst ‘Talent als docent’, een Meet & Greet event over werken in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen en omstreken. De avond is gevuld met inspirerende workshops, voorlichtingsrondes, ervaren sprekers, netwerkmogelijkheden en meer. Het KKC is een van de deelnemende scholen.

Lees verder en meld u aan

 

Plannen voor nieuwe sporthal op het KKC

De gymzalen van het KKC – de oudste dateren uit 1969 –  zijn aan vernieuwing toe en de eerste plannen liggen er. In de plaats van de huidige drie zalen voor lichamelijke opvoeding en Bewegen Sport en Maatschappij (BSM) komt er één groot gebouw. Het belooft een eigentijdse, duurzame en functionele sporthal te worden en het ontwerp ziet er prachtig uit. Het pand gaat de naam ‘Sportcomplex Elegast’ dragen. De bouw start naar verwachting eind 2025 en zal ongeveer een jaar duren. De oude zalen blijven ondertussen in gebruik.

Bekijk het ontwerp

De huidige gymzalen

De twee oude gymzalen (vanaf het gebouw gezien links en in het midden van het schoolplein) dateren uit 1969.

De nieuwere gymzaal aan de rechterkant van het plein is in 2009 geopend.

KKC’s GOT TALENT weer terug op het KKC

KKC’s GOT TALENT, de talentenjacht van het KKC, komt na jaren weer terug op het KKC! De laatste editie van de talentenjacht was in de zomer van 2018. Daarna gooide corona roet in het eten. Maar nu gaat het weer gebeuren en wel op donderdag 13 juni 2024 in Schouwburg Amstelveen.

Het KKC organiseert één keer in de twee jaar de talentenjacht en wisselt die af met een musical in het andere jaar. Vorig jaar juni werd de KKC-musical “Ik wil het!” in de Schouwburg Amstelveen opgevoerd. Uit die voorstelling bleek maar weer eens hoeveel talent er is onder de leerlingen van het KKC. Acteer-, dans- en zangtalent kwamen samen in één geheel, omgeven en ondersteund door een prachtig decor.

De finale van KKC’s GOT TALENT vindt ook in de stadsschouwburg plaats en wel op donderdag 13 juni 2024. Op donderdag 7 maart is de voorronde waarin leerlingen auditie kunnen doen op het gebied van zang, muziek, dans, acrobatiek, cabaret, illusionisme en al het andere dat geschikt is voor een theatervoorstelling. Leerlingen van het KKC kunnen zich aanmelden tot de voorjaarsvakantie.

Wij zijn reuze benieuwd wat wij dit jaar weer te zien krijgen.

 

Gezellige en drukbezochte Open Avonden op het KKC

Tijdens de Open Avonden op 29 en 30 januari hebben dit jaar weer bijna 1000 leerlingen uit groep 7 en 8 het KKC bezocht. Het was een gezellige drukte. De huidige brugklasleerlingen waren goed vertegenwoordigd om mee te helpen tijdens de avonden en de bezoekers welkom te heten. Docenten hadden allerlei leuke activiteiten georganiseerd zodat je echt kunt ervaren wat een vak inhoudt.

Een moeder van een leerling in groep 8 belde met een groot compliment over de Open Avond van maandag:

Opvallend: veel leerlingen bij betrokken (leuk en goed om ze die verantwoordelijkheid te geven, enthousiasme), de KKClubs, de passie van de docenten en het interessante aanbod van het KKC, de inrichting van de school.

Voordat de bezoekers kwamen, een impressie.

     

 

 

Gymnasiumleerlingen op derde plaats bij quiz in Allard Pierson Museum

Elk jaar wordt er op verschillende locaties in het land een quiz voor gymnasiumleerlingen georganiseerd. Zondag 28 januari was het weer zover en ook een viertal KKC-leerlingen was daarvoor naar het Allard Pierson Museum in Amsterdam getogen om soms best wel makkelijke, maar ook soms erg moeilijke vragen te beantwoorden over de oude Grieken en Romeinen. Weet u bijvoorbeeld hoe de man heette die in de slag bij Thermopylae het Griekse leger verraadde of wat de favoriete groente van keizer Nero was?*

Na maar liefst zeven rondes bleek het KKC als derde van de vijf (aan deze poule) deelnemende teams te zijn geëindigd, achter de dubbele winnaar (want ze deden met twee teams mee): het gymnasium van Amersfoort (Johan van Oldebarnevelt). We waren dus niet doorgedrongen in de landelijke finale, maar mochten toch terugzien op een vermakelijke en leerzame middag.

Op de foto: Jan Stoop, Varvara Strakhova, Luisa Desliu (allen uit 5V), met de begeleidende docenten Bel en Mol. (De foto is gemaakt door het vierde teamlid, Aleida Sickler-Barrio)

Goede antwoorden: Ephialtes en prei

KKC schenkt tien laptops aan Stichting Participe

Elena Nabatova van Participe Amstelland, dé organisatie voor welzijn en maatschappelijk werk in Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn, was op dinsdag 23 januari op het KKC om tien tweedehands laptops op te halen. De ICT-medewerkers van het KKC hebben de laptops opgeschoond en weer gebruiksklaar gemaakt.

De laptops gaan naar de gebruikers van de Financiële Cafés in Amstelveen. Hier komen mensen die vanwege schulden door een scheiding of verlies van werk zich geen laptop kunnen veroorloven.  Een mooie bestemming!

Code oranje morgen voorbij. Lessen gaan door.

Voor de komende nacht en tot acht uur morgenochtend is code oranje afgegeven voor de Wadden en de kuststreek van Noord-Holland. Code oranje is afgelopen als de lessen beginnen en deze starten maandagmorgen 22 januari dan ook gewoon om 8.30 uur. Code oranje geeft volgens het KNMI aan dat het goed is om goed voorbereid op weg te gaan. We adviseren iedereen dan ook om tijdig van huis te vertrekken, om op tijd op school te kunnen zijn.

In principe hanteren we de volgende uitgangspunten rond de weercodes van het KNMI: bij code geel gaat school altijd door, bij code rood sluit de school en bij code oranje bekijken we het van geval tot geval.

Open Avonden voor groep 8-leerlingen op het KKC

Op maandag 29 januari en dinsdag 30 januari 2024 van 19.00-21:00 uur organiseert het KKC Open Avonden voor leerlingen uit groep 8 om kennis te maken met de school. Zij krijgen die avonden de mogelijkheid om door de hele school te lopen en met docenten en leerlingen te praten. Ook is er van alles te zien en te doen.

Aanmelden voor de avond is niet nodig. Parkeerplaatsen rond school en in de omgeving zijn wel beperkt en wij verwachten een groot aantal bezoekers. Het is daarom aan te raden om met de fiets, het OV of te voet te komen.

Film “Young in April” op het grote doek in bioscoop Rialto

De film Young in April, waarmee drie leerlingen uit 5 vwo en 1 leerling uit 4 vwo de hoofdprijs van het REC filmfestival 2023 in Berlijn hebben gewonnen is binnenkort te zien in de bioscoop! Op dinsdag 16 januari om 19.00 uur draait deze op het grote doek van bioscoop Rialto, locatie VU.

Kaartjes zijn alleen beschikbaar voor leerlingen van het KKC zo lang de voorraad strekt. Zij hebben daarover een brief ontvangen. Voor wie er niet bij kan zijn, zie:

Eerdere berichten over dit onderwerp:
KKC-leerlingen winnen eerste prijs op filmfestival in Berlijn | Keizer Karel College
Prijswinnaars van filmfestival Berlijn te gast bij 1Amstelveen Aan Tafel | Keizer Karel College

💾

Young in April Production: LilaMoviesLanguage: English Subtitles: English“Copyright © Young In April 2023. Any illegal reproduction of this content will resu...

MUNESCO: intensief leren door VN-vergaderingen na te bootsen

Hoe verwerk je in korte tijd informatie en gebruik je dat in een debat? Hoe kom je op voor jouw belangen en houd je tegelijk rekening met die van een ander? Hoe formuleer je standpunten zo dat je de relatie behoudt? Hoe gebruik je de gegeven strakke vergaderstructuur in jouw voordeel? 

MUNESCO Brussel
Begin november gingen 6 vwo-leerlingen Asya Altinyelken, Max Dijkhuis, Daan Brummelhuis en Nikai de Jong samen met docent Nederlands Sabine Draaijer naar Brussel. Daar werd een MUNESCO georganiseerd. Een MUNESCO is een Model UNESCO . Leerlingen van Belgische en Nederlandse scholen representeren een land en duiken drie dagen intensief in een thema. Een deel van de leerlingen vergadert op de manier waarop de Verenigde Naties dit ook doen, waarbij ze worden ondersteund of tegengewerkt door leerlingen die in de huid zijn gekropen van Non-Governemental Organisations (NGO’s) en de media.

Recht op water in Brazilië
Dit jaar ging het over het recht op water. Er is veel conflict rondom water, water is schaars en er zijn nog teveel landen die geen toegang hebben tot schoon water of wel toegang hebben maar niet het geld of de technologie om dit water te kunnen gebruiken. Het KKC vertegenwoordigde Brazilië. Brazilië stond voor samenwerking en duurzaamheid. Zo waren wij als Brazilië bereid om onze wateren te delen mits de andere landen hun technologieën voor waterwinning zouden delen en dit duurzaam kon gebeuren.

Startspeech
De MUNESCO startte in de raadszaal van Brussel met een speech van de ambassadeur van ieder land. In de trein onderweg naar Brussel werd onze speech nog aangepast en werden de puntjes op de i gezet. Het speechen zelf was spannend maar leuk: je moest voor een grote groep mensen praten en je precies aan de tijd houden. 

Vergaderen
De MUNESCO-vergaderingen werden erg serieus genomen. Er werden ons allemaal termen aangeleerd die we moesten gebruiken om een debat te voeren en er werd streng gecontroleerd of we niet in de ik-vorm praatten. De tweede dag hebben we acht uur lang vergaderd. Dit was erg vermoeiend maar toch ook heel leerzaam. Terwijl de ambassadeurs in de zaal aan het vergaderen waren, en vervolgens een resolutie moesten schrijven, waren de ngo’s en journalisten achter de schermen ook voor hun belangen aan het strijden. De ngo’s wilden meer aandacht voor duurzaamheid. Ondanks hun felle protesten, ging de resolutie toch door. Dit gaf ons een goed beeld van hoe het er ook in de echte politiek aan toe gaat: de ngo’s en andere organisaties hebben niet altijd evenveel invloed.

Invloed van de pers
De pers moest alles delen wat er tijdens de vergaderingen, maar ook achter de schermen gebeurde. Op die manier kregen ook de ngo’s een goed beeld van de landen en hun ambassadeurs. Als pers had je niet enorm veel invloed. Wel heeft onze journalist als enige van alle landen een speech mogen geven.

Andere scholen
Ons contact met de andere scholen was goed. Al gauw waren wij het land waar je naartoe kwam om iets te bespreken of om goedkeuring aan te vragen bij het schrijven van de resolutie. We raden de toekomstige ‘Munescies’ aan om vooraf goed onderzoek te doen naar het onderwerp en naar je land. Ook is het handig om alvast een doel voor ogen te hebben: wat wil je voor je land? Verder was het niet alleen heel leerzaam maar ook erg leuk en hebben wij erg veel genoten van deze drie dagen.

Lees ook Zestig leerlingen kruipen in de huid van topdiplomaten | UCLL waarin ook het citaat van de begeleidende docent:

Het waren hele nuttige lessen,” zegt Sabine Draaijer, leerkracht aan het Keizer Karel College Amstelveen (Nederland). “De leerlingen hebben dingen ontdekt waarvan ze helemaal niet bewust zijn, zoals dat we eigenlijk douchen met drinkwater. Ze hebben geleerd dat water een mensenrecht is en dat we heel zorgvuldig moeten omgaan met water. Ik hoop dat we voor de toekomst een zaadje hebben gepland.”

 

Hoogbegaafdheid op het KKC, positieve beoordeling BPS

In november is een commissie langs geweest om te beoordelen of het KKC volwaardig lid kan worden van de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen (BPS). De visitatiecommissie was onder de indruk van de aanpak van het KKC op het gebied van hoogbegaafdheid en heeft een positief oordeel gegeven.

De laatste jaren breiden we het aanbod voor hoogbegaafde leerlingen steeds verder uit. Sinds 2019 zijn we al aspirant-lid van de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen (BPS), die momenteel 56 scholen uit het voortgezet onderwijs en 25 scholen uit het primair onderwijs telt. Een Begaafdheidsprofielschool is een school die onderwijsfaciliteiten biedt aan leerlingen die hoogbegaafd zijn.

De commissie die in november langs kwam bestond uit leden van het BPS-bestuur, een schoolleider, docenten en leerlingen van andere BPS-scholen. De commissie heeft de school en het aanbod bekeken en voerde gesprekken met ouders, leerlingen, de schoolleiding en docenten. De bezoekende leerlingen volgden lessen van Gaaf voor de Start.

De visitatiecommissie was onder de indruk van de visie en het beleid. Er is veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van de leerlingen. Daardoor heeft de commissie een positief oordeel gegeven. Daar zijn we erg blij mee. Een punt van kritiek van de commissie was dat er onder de docenten en mentoren nog te weinig kennis is over hoogbegaafdheid. De komende jaren gaan we hiermee aan de slag.

Oproep: klankbordgroep ouders HB-leerlingen 

Sinds vorig schooljaar heeft het KKC een klankbordgroep van ouders van hoogbegaafde leerlingen. De klankbordgroep is vorig jaar twee keer bijeengekomen. Vaak zijn deze bijeenkomsten aan het eind van de middag. De eerstvolgende zal in februari zijn. We zullen (naast een algemeen deel) per bijeenkomst een onderwerp kiezen, bijvoorbeeld studievaardigheden of peercontact.

We vinden het belangrijk om met ouders te spreken over ons aanbod op dit gebied en hun visie hierop te horen. Wilt u ook aansluiten bij deze groep? Meld u aan via: begaafdheid@keizerkarelcollege.nl

Aankondiging ouderavond in maart

In maart organiseren we een ouderavond over hoogbegaafdheid. De exacte datum volgt voor de voorjaarsvakantie.

Lees meer over hoogbegaafdheid op het KKC

Projecten op het Technasium in alle jaarlagen in volle gang

Al ruim 15 jaar is er bij het KKC de mogelijkheid om leerlingen aan te melden bij het Technasium. Voorheen was dit alleen voor vwo-leerlingen, maar sinds vier jaar is deze mogelijkheid er ook voor havo-leerlingen. Op het Technasium leren leerlingen niet alleen vaardigheden op gebied van onderzoeken en ontwerpen, zij leren ook veel op het gebied van samenwerken, sociale aspecten, feedback geven en ontvangen en het professioneel omgaan met een opdrachtgever. Momenteel zijn er op het Technasium allerlei indrukwekkende projecten in volle gang in alle jaarlagen.

Brugklas

Voor de brugklassen is dit hun eerste échte project. 1HT1 en 1HT2 ontwikkelen een manier om het scheiden van afval gemakkelijker te maken voor inwoners van Amstelveen, en 1VT1 en 1VT2 zijn bezig met klimaat bestendig Amstelveen. Hierbij ontwikkelen zij een manier om wateroverlast, op een eigen gevonden plek in Amstelveen, tegen te gaan. Klas 1VT3 en 1VT4 zijn bezig met het ontwerpen van een nieuwe (duurzame) speelplaats voor basisschool de Bloeiwijzer.

Tweede klas

In de tweede klas is 2HT1 opzoek naar een oplossing om alle fatbikes, fietsen en scooters veilig bij de school te kunnen parkeren, want die kan het KKC bijna niet meer kwijt. 2VT1 en 2VT2 zijn bezig met het ontwerpen van een aantrekkelijker kantoor om de werknemers van FivesPark te stimuleren meer op kantoor te komen werken, in plaats van thuis. En in 2VT3 en 2VT4 ontwerpen de leerlingen een website voor een eigen gezochte opdrachtgever.

Derde klas

Ook 3HT1 is opzoek gegaan naar een eigen opdrachtgever. Zij ontwikkelen een hulprobot door middel van programmeren met Raspberry Pi. Zij leren het programmeren bij O&O-informatica en zetten deze kennis tijdens de O&O-les weer in. Alle 3VT klassen zoeken een locatie waar zij denken dat de luchtkwaliteit verbeterd kan worden. Na het doen van onderzoek, ontwerpen zij een maquette waarin te zien is hoe zij voor ‘’frisse lucht’’ zorgen in deze ruimte.

Vierde klas

Hockeyclub Myra geeft in de winter training in een zogenaamde “blaashal’’. De club ziet kansen tot verbetering wat betreft de opbouw, energiekosten, locatie en inzet van de hal. Aan 4 vwo/havo de taak om hier een realistisch adviesrapport over te schrijven.

Vijfde klas

5 vwo is gestart met hun eerste keuzeproject van dit jaar. Zij kiezen zelf een onderwerp binnen de bètawerelden. Een greep uit de onderwerpen zijn; een aanpasbaar kledingstuk, geldwijsheid voor jongeren en waterzuivering zoet watergebieden.

Zesde klas

Bij 6 vwo is hun Technasium carrière dan écht bijna ten einde. Zij zijn van start gegaan met de meesterproef. Alle groepen zijn hard bezig geweest met het zoeken van een opdrachtgever en zijn nu het schrijven van het projectboekje aan het afronden. Daarna kunnen ze van start met het onderzoeken en ontwerpen. Op 26 maart zullen zij hun meesterproef presenteren als kers op hun Technasiumtaart.

Brugklasleerlingen filosoferen bij Denken en Doen over het thema ‘Moderne avonturiers’

De gymnasium brugklasleerlingen hebben begin december hun eerste thema afgesloten van het filosofische vak ‘Denken en Doen’. Ze hielden zich de afgelopen weken bezig met moderne avonturiers, en wat is er dan leuker dan een échte moderne avonturier in een échte collegezaal voor je neus krijgen?

Jacob de Jongh kwam als gastdocent in de collegezaal van het KKC vertellen over zijn fietstocht door Europa en het Midden-Oosten. Hij was op zoek naar avontuur en de verhalen van vluchtelingen. Natuurlijk stuitte hij op de nodige ontberingen, en hij vertelde de leerlingen hoe hij daar mee om was gegaan en hoe deze ervaringen hem gevormd hadden. De leerlingen hadden hele goede vragen voorbereid en hingen aan zijn lippen.

Een week later organiseerden ze samen met de gymnasium leerlingen van de tweede klas een tentoonstelling waarbij veel ouders zijn komen kijken. In de tentoonstelling lieten de leerlingen hun zelf bedachte avontuur zien en vertelden zij over hun onderzoeksvraag die daar aan ten grondslag lag. We zijn trots op hoe onze leerlingen deze soms abstracte materie hebben aangepakt en kijken uit naar het tweede thema dat na de kerstvakantie start!

KKC en GSA organiseren Paarse Vrijdag op vrijdag 8 december

“Beschaving zal pas volwassen worden als ze diversiteit van karakter en ideeën leert te waarderen”.

Op vrijdag 8 december organiseert het KKC in samenwerking met leerlingen van de Gender and Sexuality Alliance (GSA) de Paarse Vrijdag. De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

Op het KKC gebeurt van alles op Paarse vrijdag! Onder meer staat in de aankomsthal een paars sierboeket met een door de GSA-leerlingen gemaakt kunstwerk. Iedereen wordt uitgenodigd om paars te dragen op deze dag. De aankomstbalie is versierd met een grote regenboogvlag. Er staat een schaal met paarse armbandjes voor leerlingen die deze zelf willen pakken en dragen. In de mediatheek is de paarse boekenplank in ere hersteld. Op deze plank is literatuur te vinden over LHBTQ-gerelateerde onderwerpen. De docenten vinden op de paarse boekenplank en in de docentenkamer de Paarse Krant met docentenhandleiding. In deze handleiding staan twintig lesbrieven die kunnen worden ingezet tijdens de les.

Dit jaar hebben de GSA en de schoolleiding regelmatig gesprekken gevoerd met elkaar. Uit deze gesprekken is het programma voor deze Paarse Vrijdag ontstaan. Het organiseren van deze dag wordt belangrijk gevonden door de GSA en de schoolleiding omdat scholen en ook het KKC, helaas nog vaak niet een veilige of fijne plek zijn voor LHBTI-jongeren. Een deel van alle middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. LHBTI-jongeren vinden school minder leuk, ze spijbelen vaker, vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed. Ze hebben een minder goede band met hun docenten en een aanzienlijk percentage van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.

Lhbt-leerlingen voelen zich minder veilig op school – Gendi

Op school is het belangrijk dat je je thuis en veilig voelt zodat je openstaat om te leren en jezelf te ontwikkelen. De Paarse Vrijdag is in die zin een onlosmakelijk onderdeel van het primaire onderwijsproces. De school heeft de taak en plicht om ervoor te zorgen dat alle leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen.

Thema Queer

Het thema van Paarse vrijdag 2023 is Queer. Wat is Queer precies? In de Paarse Krant, een krant voor docenten en geïnteresseerde leerlingen, staat het als volgt beschreven:

Morgan, 16 jaar: “Queer betekent vrij zijn wie je bent of op wie je valt. Je vrij voelen om buiten de community jezelf te kunnen zijn en van iedereen te mogen houden. Alle mensen zijn gelijk. Love is love. Wees jezelf en voel je vrij, ook als niet alle mensen dat toelaten. Zolang je jezelf bent, is het al genoeg. Laat je door niemand onzeker maken. As long as you are you. Hou van wie je wil houden en wees wie je wil zijn, no matter what!”

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Paarse vrijdag is een dag waarop we het bovenstaande (artikel 1 van onze grondwet) nog eens extra onderschrijven. In een groter geheel is de Paarse Vrijdag onderdeel van burgerschapsvorming en de UNESCO wereld doelen. We vertrouwen erop dat iedereen op deze dag (en op alle andere lesdagen van het schooljaar) in gesprek gaat met leerlingen die zich negatief of spottend uitlaten over LHBTQ + jongeren. Dit alles in de verwachting dat Paarse Vrijdag een mooie dag wordt voor iedereen op het KKC.

❌