Lees weergave

Verkeer muurvast rondom Amsterdam door kettingbotsing op A10

De avondspits is vandaag vroeg van start gegaan. Op de A10 bij de afrit Volendam-Amsterdam-Overamstel kregen weggebruikers te maken met ruim een uur vertraging omdat meerdere auto's op elkaar waren gereden. Ook op de A9 en in Amsterdam merkte het verkeer de gevolgen hiervan op.

Vanuit knooppunt Watergraafsmeer richting knooppunt Amstel zijn ter hoogte van de afrit Amsterdam-Overamstel drie rijstroken gesloten vanwege een ongeluk waarbij de traumahelikopter moest landen om hulpdiensten te assisteren. Inmiddels is volgens de ANWB de weg vrijgegeven en komt het verkeer langzaam op gang.

De reistijd was opgelopen naar ruim een uur en er stond twaalf kilometer file. Het verkeer richting Utrecht werd omgeleid via Ring-West, meldt Rijkswaterstaat, maar die omleiding werd al gauw ingetrokken vanwege vertraging op deze route.

Ook op de afrit Volendam en Amsterdam-Overamstel stond het verkeer bijna een uur vast. Op de afrit Amsterdam-Centrum en Zeeberg stond tien kilometer file en ook hier was sprake van een vertraging van bijna een uur.

Tekst loopt door onder de X-post.

Het verkeer tussen Alkmaar en Diemen had op de A9 ter hoogte van knooppunt Raasdorp/Diemen ook ruim een uur vertraging, daar stond op het hoogtepunt van de spits zo'n 22 kilometer file. 

Rijkswaterstaat laat aan NH weten dat de file op de A9 is ontstaan omdat, mede door het ongeluk op de A10, deze weg als omleidingsroute wordt gebruikt. 

Ook op de N522 tussen Amstelveen en Bijlmermeer stond op de aansluiting met de A9 en de aansluiting met de A2 vier kilometer file. Daar had het verkeer een vertraging van bijna drie kwartier.

In Amsterdam waren ook fikse vertragingen: onder andere op de Hugo de Vrieslaan, de Panamalaan en de Provincialeweg stond het verkeer stil of reed het lange tijd langzaam.

Vijf vragen over het brandende vrachtschip in het Westelijk Havengebied

De brand in het Westelijk Havengebied roept veel vragen bij Amsterdammers op, met name over de rook en de NL-Alerts. Lees hieronder vijf vragen en antwoorden over de brand. 

Om wat voor schip gaat het en waarom ligt het hier?

Het schip heet de Trade en is een zogeheten 'bulk carrier' met een lengte van 190 meter en een breedte van 32 meter. Het vaart over de hele wereld en werd eerder onder meer gezien in Columbia, Canada en Bulgarije. Het vrachtschip vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. 

Vorige week vrijdag kwam het vrachtschip aan in Amsterdam. Het ligt nu bij het bedrijf AST Amsterdam Scrap Terminal. Bij dat bedrijf komt ijzer uit België, Luxemburg, Duitsland aan. Het wordt daar in schepen geladen en gaat dan naar Turkije. Het bedrijf heeft een terrein van maar liefst 30.000 vierkante meter groot aan de Vlothavenweg met eigen laad- en loskades. Het schip was al grotendeels volgeladen met schrootdelen, zo zegt de brandweer. Dat schroot staat in brand.

Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt bij AST Amsterdam Scrap Terminal. Zo gebeurde het op 18 maart van dit jaar al, toen verstuurde de brandweer een NL-Alert naar omwonenden. In de zomer van vorig jaar brak er ook brand uit bij een schip bij dit bedrijf

Waarom zoveel NL-Alerts?

De brandweer stuurde gisteren maar liefst vier NL-Alerts. Vanochtend kwam er nog een NL-Alert bij. De boodschap was telkens hetzelfde: "Blijf uit de rook! Sluit ramen en deuren. Zet de ventilatie uit."

Hoewel de brand rond 17.00 uur al ontdekt werd, kwam het eerste NL-Alert pas om 19.30 uur. Dat kwam vooral doordat de rookwolk in eerste instantie nog niet zo groot was. Tussen 18.00 en 19.00 uur groeide de rookwolk en kwamen bij AT5 de eerste klachten over stank binnen. Sommige Amsterdammers waren verbaasd dat er toen nog geen NL-Alert was verstuurd. 

De reden dat er in de avond meerdere alarmberichten werden verstuurd, was dat de rookwolk zich uitbreidde naar andere gebieden. Het eerste bericht ging nog naar een relatief klein gebied in West en Nieuw-West en het werd later uitgebreid naar onder meer Amstelveen, het centrum en Uithoorn.

Bewoners van het eerste gebied in West en Nieuw-West kregen de NL-Alerts telkens opnieuw. "De rook blijft over het gebied gaan, dus we nemen het dan voor de zekerheid mee in die waarschuwing", verklaart een brandweerwoordvoerder. "We waarschuwen liever een keer te veel dan een keer te weinig." Het was weliswaar technisch mogelijk om bijvoorbeeld het vierde NL-Alert alleen naar Uithoorn te laten gaan, maar dat zou volgens de woordvoerder gek zijn geweest. "Want de rook blijft ook over het gebied in West gaan."

Vanochtend om 7.30 uur werd er weer een NL-Alert gestuurd. Dat ging alleen naar het onderstaande gebied, omdat de wind iets gedraaid is en niet meer richting bijvoorbeeld het Amsterdamse Bos gaat. 

De verwachting is niet dat er nog meer NL-Alerts komen. "Op dit moment versturen we geen nieuwe NL-Alerts. De boodschap is inmiddels breed verspreid", liet de gemeente aan het begin van de middag weten. 

Is de rookwolk giftig?

De rook leidde tot een groot aantal meldingen van ongeruste Amsterdammers, liet de brandweer gisteren weten. Zij gaven aan dat ze benauwd waren, ook spraken sommigen van een chemische lucht. 

De boodschap van de brandweer is dat rook per definitie slecht is en dat het nooit goed is om rook in te ademen. Daarom moeten Amsterdammers die in de buurt wonen hun ramen en deuren gesloten houden en de ventilatie uitschakelen. Ook kunnen er roetdeeltjes naar beneden komen, het advies is om spullen waar roet op zit met zeep schoon te maken en niets te eten uit moestuinen als daar roet op is gevallen. 

Tegelijkertijd zegt de brandweer dat zogeheten verkenningseenheden in de buurt metingen hebben gedaan en dat daaruit blijkt dat er geen verhoogde concentraties giftige stoffen in de rook zitten. 

Hoe probeert de brandweer de brand te blussen?

Gisteren werd er op twee manieren geblust. Er werd vanaf boten en ladderwagens met bluswater in het schip gespoten en er werd met kranen (brandend) schroot naar buiten gehaald. Dat schroot werd daarna op de kant geblust of, als het niet in brand stond, voor de zekerheid natgespoten. Omdat het vrachtschip in verschillende compartimenten is opgedeeld, wat het toen nog de verwachting dat niet al het schroot op de kant gelegd hoefde te worden. 

Later bleek dat de brand over was geslagen naar een tweede compartiment. De brandweer wilde ook dat compartiment legen, maar door de hitte zijn de luiken verzwakt geraakt en dichtgevallen. Het schroot dat daar ligt kan daardoor niet meer bereikt worden.

Hoelang gaat het blussen nog duren?

De brandweer hoopt dat het vuur morgenochtend om 8.00 uur geblust is. "We hopen natuurlijk veel eerder klaar te zijn", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Maar ja, het blijft natuurlijk een hele grote complexe inzet."

De brandweer houdt daarbij rekening met verschillende scenario's, zegt de woordvoerder. "We gaan kijken hoe we zo snel mogelijk de brand en rook kunnen stoppen."

AT5 houdt een liveblog mee met de laatste ontwikkelingen, dat liveblog is hier te vinden

Opnieuw een zonnige dag, in het weekend meer bewolking

De dag verloopt droog met een mix van zon en wolken, bij temperaturen rond de 18 graden. Door de noordenwind kan het aan de kust vandaag frisser aanvoelen. Komend weekend trekt er meer bewolking over Noord-Holland.

Vanmorgen scheen de zon nog volop in het Gooi, Haarlemmermeer en Amsterdam, zegt weerman Jules Geirnaerdt op NH Radio. In de loop van de ochtend trokken ook daar wolkenvelden binnen. In de rest van Noord-Holland wisselen zon en bewolking elkaar al de hele ochtend af. Bij een zwakke tot matige wind uit het noordwesten ligt de temperatuur tussen de 8 en 11 graden.

Vanmiddag is het aan de kust vooral bewolkt. Landinwaarts wisselen flinke zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. Langs de stranden voelt het door een krachtige noordenwind frisser aan, met temperaturen rond de 14 graden. In het binnenland loopt de temperatuur volgens de weerman op tot lokaal 19 graden.

Vanavond kan het lokaal flink afkoelen. De minima liggen tussen 4 en 8 graden. De bewolking lost dan verder op. Morgen opnieuw een droge dag met een mix van wolken en zon. De temperatuur ligt tussen de 13 en 15 graden aan zee en rond de 20 graden landinwaarts. Zondag trekken er nog meer wolkenvelden over ons land en kan er lokaal ook een spat regen vallen. 

Rookgeur door brand

Op een vrachtschip aan de Vlothavenweg in het Westelijk Havengebied woedt vanmorgen nog altijd een brand. Daarbij komt een hoop rook vrij. De rook zou tot in Amstelveen en in de Zaanstreek te ruiken zijn. De brandweer adviseert mensen uit de rook te blijven.

Op een aantal plekken waar de rook is overgetrokken, zijn roetresten aangetroffen. Volgens de brandweer komt dat door een 'lichte neerslag van brandresten'. De resten kunnen onder meer worden gevonden op auto’s, kozijnen en tuinmeubels.

Vuur op vrachtschip in Amsterdam nog altijd niet geblust, vier NL-Alerts gestuurd

De brand op een vrachtschip aan de Vlothavenweg in het Westelijk Havengebied is nog steeds niet uit. Door de grote rookontwikkeling zijn vier NL-Alerts verstuurd met de mededeling ramen en deuren te sluiten. In een aantal gebieden waar de rook is overgetrokken, zijn roetresten aangetroffen op onder meer auto’s, kozijnen en tuinmeubels.

De brandweer werd gistermiddag rond 17.00 uur gealarmeerd vanwege de brand aan de Vlothavenweg. Het gaat om een vrachtschip dat ligt bij de AST Amsterdam Scrap Terminal Vlothavenweg. Dat is een recyclingbedrijf dat onder meer ijzer vanuit Nederland, België en Duitsland naar Turkije exporteert. 

Kranen

In het schip ligt inderdaad schrootmetaal, zei een brandweerwoordvoerder. Het schip is ingedeeld in verschillende compartimenten. Al het schroot uit het compartiment waar de brand woedt, wordt met kranen eruit gehaald en op de kant geblust. 

Daarnaast wordt het schroot dat nog in het ruim ligt vanuit een blusboot en vanuit ladderwagens geblust. Een politiehelikopter heeft op verzoek van de brandweer met camera's gekeken waar de brandhaard zich bevond. "Ze hebben die beelden met ons gedeeld", zei de brandweerwoordvoerder. 

Na 18.00 uur kwam er meer rook uit het schip, zo is te zien op foto's die in de buurt van het Amstelstation gemaakt zijn. Ook kreeg AT5 meerdere klachten over de stank. "Al langer dan 45 minuten stankoverlast in omgeving Bos en Lommer door erg nare geur", liet een bewoner van West rond 19.00 uur weten. Een andere bewoner: "Ik woon op de Admiraal de Ruijterweg, zat in de tuin en kreeg het zwaar benauwd."

Een brandweerwoordvoerder bevestigde rond 18.45 uur dat er inderdaad meer rook te zien was. Wie last heeft van de geur, wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. "Rook is per definitie slecht", zei de woordvoerder.

NL-Alert

Rond 19.40 uur verstuurde de brandweer een NL-Alert. Dit NL-Alert werd naar een relatief klein gebied gestuurd. Het ging om bewoners van het gebied dat tussen de Sloterplas, Plesmanlaan en Westlandgracht ligt. 

Dee rookwolk groeide rond 20.15 uur, zo lieten meerdere buurtbewoners weten. 

Rond die tijd zagen de bluswerkzaamheden er zo uit:

Later op de avond werd nog een NL-Alert gestuurd. Dat NL-Alert ging naar een groter gebied. AT5 kreeg van bewoners van Osdorp en De Pijp te horen dat zij de waarschuwing rond 20.30 uur kregen. Het ging dit keer om het gebied tussen de Vlothavenweg in zuidwestelijke richting tot aan snelweg A4 en de A10 Zuid ter hoogte van de Nieuwe Meer.

De brandweer liet rond 21.00 uur weten dat het nog steeds lastig is om de brandhaard te bereiken. De brandweer erkende dat de rookwolk inderdaad groter is geworden en mogelijk nog verder groeit.

AT5 kreeg meerdere vragen van bewoners die vrezen dat er schadelijke stoffen in de rook zitten, maar dat zou volgens de brandweer niet zo zijn. "Er zijn verkenningseenheden op pad geweest om dat te kunnen uitsluiten", zegt de brandweerwoordvoerder. "Zij hebben op verschillende plekken in de stad gemeten en hebben geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten." Wel benadrukt hij dat het inademen van rook 'nooit goed' is, maar deze rook zou dus niet veel verschillen van rook bij andere branden. 

Zelfs in Zuid was de rook later op de avond goed te zien:

Derde NL-Alert

Rond 21.30 uur kwam er een derde NL-Alert binnen. Die waarschuwing werd naar een nog groter gebied verstuurd. Ook bewoners van Badhoevedorp kregen het NL-Alert, liet een van hen weten. Tien minuten later schaalde de brandweer op naar GRIP 1, wat betekent dat er 'coördinatie tussen de hulpverleningsdiensten nodig is'.

Na zonsondergang blijft de witte rookwolk voor veel Amsterdammers nog goed zichtbaar, zo is op foto's te zien. Inmiddels heeft ook de brandweer aangegeven veel ongeruste telefoontjes te hebben gekregen uit het gebied waar de rookwolk overheen trekt.

"Het advies om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen blijft voor die gebieden van kracht", meldt de brandweer in het eigen liveblog

Om 23.45 uur stuurde de brandweer een vierde NL-Alert. Dit NL-Alert kwam ook aan in het centrum, de Rivierenbuurt, Uithoorn en in Amstelveen. Dat was eerder op de avond nog niet zo.

 

De brandweer is massaal aanwezig. Er zijn ook brandweerwagens uit Zaandam, Duivendrecht en Aalsmeer opgeroepen. Verder is het watertransportsysteem WTS-1000 aanwezig. Dat is een soort container die veel bluswater kan vervoeren. Hierdoor kan er 4000 liter bluswater per minuut ingezet worden. Tot slot wordt er water uit het IJ gehaald om te blussen.

Omdat brandweermensen al uren bezig zijn, worden ze regelmatig afgelost door nieuwe ploegen. Het is nog niet bekend hoelang het blussen gaat duren, maar de brandweer verwacht nog steeds dat er een 'langdurige inzet' nodig is. 

Brandend vrachtschip in Amsterdam nog niet geblust, brandweer stuurt vierde NL-Alert

Er woedt al urenlang een grote brand op een schip aan de Vlothavenweg in het Westelijk Havengebied. Door de brand trekt er een grote rookwolk over de stad. De rook is zichtbaar vanuit meerdere stadsdelen. De brandweer heeft vier NL-Alerts verstuurd en zal nog lange tijd nodig hebben voor de bluswerkzaamheden. 

De brandweer werd rond 17.00 uur gealarmeerd vanwege de brand aan de Vlothavenweg. Het gaat om een vrachtschip dat ligt bij de AST Amsterdam Scrap Terminal Vlothavenweg. Dat is een recyclingbedrijf dat onder meer 'diverse soorten ijzer' vanuit Nederland, België en Duitsland naar Turkije exporteert. 

Kranen

In het schip ligt inderdaad schrootmetaal, zei een brandweerwoordvoerder. Het schip is ingedeeld in verschillende compartimenten. Al het schroot uit het compartiment waar de brand woedt, wordt met kranen eruit gehaald en op de kant geblust. 

Daarnaast wordt het schroot dat nog in het ruim ligt vanuit een blusboot en vanuit ladderwagens geblust. Een politiehelikopter heeft op verzoek van de brandweer met camera's gekeken waar de brandhaard zich bevond. "Ze hebben die beelden met ons gedeeld", zei de brandweerwoordvoerder. 

Na 18.00 uur kwam er meer rook uit het schip, zo is te zien op foto's die in de buurt van het Amstelstation gemaakt zijn. Ook kreeg AT5 meerdere klachten over de stank. "Al langer dan 45 minuten stankoverlast in omgeving Bos en Lommer door erg nare geur", liet een bewoner van West rond 19.00 uur weten. Een andere bewoner: "Ik woon op de Admiraal de Ruijterweg, zat in de tuin en kreeg het zwaar benauwd."

Een brandweerwoordvoerder bevestigde rond 18.45 uur dat er inderdaad meer rook te zien was. Wie last heeft van de geur, wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. "Rook is per definitie slecht", zei de woordvoerder.

NL-Alert

Rond 19.40 uur verstuurde de brandweer een NL-Alert. Dit NL-Alert werd naar een relatief klein gebied gestuurd. Het ging om bewoners van het gebied dat tussen de Sloterplas, Plesmanlaan en Westlandgracht ligt. 

Dee rookwolk groeide rond 20.15 uur, zo lieten meerdere buurtbewoners weten. 

Rond die tijd zagen de bluswerkzaamheden er zo uit:

Later op de avond werd nog een NL-Alert gestuurd. Dat NL-Alert ging naar een groter gebied. AT5 kreeg van bewoners van Osdorp en De Pijp te horen dat zij de waarschuwing rond 20.30 uur kregen. Het ging dit keer om het gebied tussen de Vlothavenweg in zuidwestelijke richting tot aan snelweg A4 en de A10 Zuid ter hoogte van de Nieuwe Meer.

De brandweer liet rond 21.00 uur weten dat het nog steeds lastig is om de brandhaard te bereiken. De brandweer erkende dat de rookwolk inderdaad groter is geworden en mogelijk nog verder groeit.

AT5 kreeg meerdere vragen van bewoners die vrezen dat er schadelijke stoffen in de rook zitten, maar dat zou volgens de brandweer niet zo zijn. "Er zijn verkenningseenheden op pad geweest om dat te kunnen uitsluiten", zegt de brandweerwoordvoerder. "Zij hebben op verschillende plekken in de stad gemeten en hebben geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten." Wel benadrukt hij dat het inademen van rook 'nooit goed' is, maar deze rook zou dus niet veel verschillen van rook bij andere branden. 

Zelfs in Zuid was de rook later op de avond goed te zien:

Derde NL-Alert

Rond 21.30 uur kwam er een derde NL-Alert binnen. Die waarschuwing werd naar een nog groter gebied verstuurd. Ook bewoners van Badhoevedorp kregen het NL-Alert, liet een van hen weten. Tien minuten later schaalde de brandweer op naar GRIP 1, wat betekent dat er 'coördinatie tussen de hulpverleningsdiensten nodig is'.

Na zonsondergang blijft de witte rookwolk voor veel Amsterdammers nog goed zichtbaar, zo is op foto's te zien. Inmiddels heeft ook de brandweer aangegeven veel ongeruste telefoontjes te hebben gekregen uit het gebied waar de rookwolk overheen trekt.

"Het advies om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen blijft voor die gebieden van kracht", meldt de brandweer in het eigen liveblog

Om 23.45 uur stuurde de brandweer een vierde NL-Alert. Dit NL-Alert kwam ook aan in het centrum, de Rivierenbuurt, Uithoorn en in Amstelveen. Dat was eerder op de avond nog niet zo.

 

De brandweer is massaal aanwezig. Er zijn ook brandweerwagens uit Zaandam, Duivendrecht en Aalsmeer opgeroepen. Verder is het watertransportsysteem WTS-1000 aanwezig. Dat is een soort container die veel bluswater kan vervoeren. Hierdoor kan er 4000 liter bluswater per minuut ingezet worden. Tot slot wordt er water uit het IJ gehaald om te blussen.

Omdat brandweermensen al uren bezig zijn, worden ze regelmatig afgelost door nieuwe ploegen. Het is nog niet bekend hoelang het blussen gaat duren, maar de brandweer verwacht nog steeds dat er een 'langdurige inzet' nodig is. 

Rijkswaterstaat belooft: klanten blijven weg vinden naar Amstelveense winkels

De afsluiting van A9-afrit 5 volgend jaar maart gaat niet zorgen voor uitgestorven Amstelveense winkelstraten. Daar is omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Lammert Postma van overtuigd. Ondernemers zijn bang dat de afsluiting voor omzetderving gaat zorgen.

Daarom ging Rijkswaterstaat gisteren met hen in gesprek. NH vroeg Postma vandaag waarom de vijftien maanden durende afsluiting nodig is en hoe Rijkswaterstaat de winkelgebieden bereikbaar wil houden. 

De afsluiting is nodig omdat Rijkswaterstaat en aannemer Veenix zich hebben verkeken op de planning, geeft Postma toe. "Van tevoren was de markt nog anders. Toen had je wat meer flexibiliteit [...] en je begint een project altijd met een zeker optimisme. Op papier lijkt het wat mooier dan in de praktijk en in de praktijk is het gewoon echt tegengevallen."

Tekort aan mensen en machines

Met die veranderde markt bedoelt hij de beschikbaarheid van bouwmaterialen en wegwerkers. De A9 wordt bij Amstelveen verdiept aangelegd. Op dit moment wordt de noordelijke bak van die verdiepte ligging gemaakt. Dit blijkt langer te duren dan was voorspeld. 

"Bouwverkeer zit elkaar continu in de weg. [...] Doordat er weinig mensen en machines beschikbaar zijn, kun je niet zomaar de volgende dag weer door als je uitloopt. Dan moet je weer opnieuw bestellen."

Om de aanleg van de zuidelijke bak soepeler te laten verlopen, wil Rijkswaterstaat meer werkruimte creëren. Daarom moet afrit 5 vanuit de richting Haarlem dicht. Automobilisten die van die kant komen, kunnen keren bij Ouderkerk aan de Amstel en afrit 5 aan de andere kant nemen.

"Als je goed naar buiten benadrukt 'Amstelveen blijft goed bereikbaar', dan verwacht ik ook dat die klanten wel zullen komen."

'Het wordt een chaos'

Rijkswaterstaat heeft een bedrag van 1 miljoen euro uitgetrokken voor een pakket aan maatregelen om het Stadshart bereikbaar te houden. Het gaat dan om verkeersmaatregelen en mobiliteitsmaatregelen, zoals het stimuleren van OV-gebruik. Samen met de ondernemers wil ze de komende tijd kijken hoe dit pakket er precies uit gaat zien. 

Voorzitter van de Vereniging van Centrumondernemers (VCP) Marco Mulders is niet overtuigd. "Het wordt een chaos", denkt hij. Mulders verwacht dat de A9 bij Ouderkerk niet berekend is op het extra verkeersaanbod dat moet keren richting Amstelveen.

Rijkswaterstaat denkt die chaos te kunnen voorkomen door bijvoorbeeld stoplichten zo af te stellen dat ze langer op groen blijven. "We hebben berekend dat het Amstelveense wegennet het aankan." Tijdens de belangrijkste periode voor de ondernemers - rond de Kerst - zal de afrit drie weken open zijn.

Door vol stroomnet niet direct supermarkt of sportschool op nieuwe campus Kronenburg

De eerste bewoners van de toekomstige studentencampus in Kronenburg kunnen door het overvolle stroomnet voor hun dagelijkse boodschappen of work-out niet op de campus zelf terecht. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde plannen rond het bouwproject. 

Het college gaat de gemeenteraad binnenkort vragen in te stemmen met het aangepaste bouwplan. Als dat gebeurt, en de bezwaarprocedures zijn doorlopen, wordt de campus in fases gebouwd. In de eerste fase zullen zo'n 1.200 shortstay-verblijven worden gebouwd. Daar mag maximaal een halfjaar gewoond worden. 

"Studenten die extra tijd nodig hebben om een kamer te vinden, kenniswerkers, exchange students", somt woordvoerder Juke Warmerdam van de gemeente Amstelveen op wie tot de doelgroep behoren. "Andere mensen die tijdelijk een woning nodig hebben, kunnen er ook terecht, maar het uitgangspunt is de campusgerelateerde doelgroep." 

Beperkingen voor grootverbruikers

Toch zullen de eerste 1.200 bewoners van de campus het nog moeten doen zonder voorzieningen als een sportschool of supermarkt. Dat heeft alles te maken met het overvolle stroomnet, waardoor nieuwe grootverbruikers van elektriciteit momenteel op veel plekken in de provincie niet direct kunnen worden aangesloten. 

Vanwege het capaciteitstekort op het elektriciteitsnetwerk worden de woningen zo energiezuinig mogelijk gebouwd.

Winkels, horeca- en sportvoorzieningen volgen dus in een latere fase, als netbeheerder Liander de krapte op het stroomnet heeft weggewerkt. Wanneer die fases (en dus de studentenwoningen) volgen, is nog niet bekend. Wel heeft de gemeente bekend gemaakt waar de 1.200 shortstay-verblijven (maximaal een halfjaar) komen. 

Dat is op het voormalige terrein van Ballast Nedam aan de Laan van Kronenburg, waar nu nog een zwaar verloederd kantoorpand staat. Het pand is de gemeente een doorn in het oog, mede vanwege de aantrekkingskracht op hangjongeren en daklozen, die er al vaker dan eens voor problemen zorgden.

"Misschien kan het gebouw eind dit jaar al worden gesloopt", zegt de gemeentewoordvoerder met een slag op de arm. 

Tekst loopt door.

Eigenlijk had Amstelveen 2.500 studentenwoningen en 1.500 shortstay-verblijven op de campus op het oog, maar dat bleek vanwege de ligging ten opzichte van Schiphol onhaalbaar. Vanwege het geluid van vliegtuigen die de Buitenveldertbaan gebruiken mogen woningbouwprojecten daar namelijk niet uit meer dan 25 wooneenheden bestaan. 

Toch is de woningnood (onder studenten) zo groot dat onder andere D66 de druk op de ketel hield. Uiteindelijk besloot de toenmalige minister in 2023 dat het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) mocht worden gewijzigd. Een campus van 438 studentenwoningen, aangevuld met zo'n 3.600 shortstay-verblijven (maximaal een halfjaar) zou dan wel mogelijk worden. 

Geitenpaadje

Aanpassing van het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) zou een zaak van lange adem worden. Daarom besloot de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat Barry Madlener begin dit jaar dat een Verklaring van geen bezwaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport ook genoeg zou zijn. De gemeente hoopt dat de verklaring komende zomer binnen is. 

"Dat is ook gebeurd voor het asielzoekerscentrum", vertelt de woordvoerder over de juridische route om grootschalig wonen onder de aanvliegroute onder de Buitenveldertbaan mogelijk te maken. "En voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen."  

Als uit onderzoek blijkt dat de overkomende vliegtuigen niet nadelig zijn voor de gezondheid van de studenten, worden shortstay-verblijven veranderd in studentenwoningen. Bij de aanleg van de shortstay-verblijven wordt daar al op voorgesorteerd.  

Leefgemeenschap

Uiteindelijk wil Amstelveen een 'levendige campus' waar ontmoeting en verbinding centraal staan, schrijft de gemeente in een persbericht. "We bouwen aan een leefgemeenschap", aldus verantwoordelijk wethouder Floor Gordon. 

Behalve winkels, horeca en sportvoorzieningen moeten er op de campus ook medische voorzieningen en andere dienstverlening aanwezig zijn. De campus wordt zo groen mogelijk ingericht en wordt openbaar toegankelijk.

Rumoerige jeugd mishandelt beveiliger winkelcentrum: vier jongeren opgepakt

De politie heeft vorige week vier jongeren opgepakt op verdenking van mishandeling van een beveiliger van een Amstelveens winkelcentrum. De man werd begin vorige maand al zwaar toegetakeld, maar de politie heeft dat nu pas bekendgemaakt. 

Als een groep jongeren op 9 april rond 17.30 uur bij de Kruidvat 'een hoop lawaai' maakt, gaat een beveiliger poolshoogte nemen. Hij stuurt de herrieschoppers weg. Ze lijken te vertrekken, maar als ze snel daarna terugkeren, belt hij de politie. Daarop keert de groep zich tegen hem. 

Tekst loopt door onder de kaart.

Hij wordt geslagen en geschopt, en er worden voorwerpen naar hem toe gegooid. "Dit zinloze geweld heeft zich een aantal keren herhaald richting de beveiliger", schrijft de politie op Instagram. Als gealarmeerde agenten bij het winkelcentrum aankomen, zijn de verdachten al gevlucht. 

Camerabeelden en goed signalement

De politie spreekt getuigen en neemt camerabeelden in beslag. Uiteindelijk zorgen die beelden en de 'goede beschrijving van de verdachten' ervoor dat de politie de verdachten op het spoor komt.

De vier verdachten zijn vorige week woensdag (7 mei) verspreid over de regio opgepakt, want behalve de politie Amstelveen, waren ook de politieteams Aalsmeer-Uithoorn, Buitenveldert en Zuidoost-Bijlmermeer bij de aanhouding betrokken. 

De verdachten hebben even vastgezeten en zijn uitgebreid verhoord. Uiteindelijk zijn ze naar huis gestuurd, maar blijven wel verdachte in de zaak. Ze zullen zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden.  

Ondernemers willen geld zien vanwege maandenlange afsluiting van afrit A9

Ondernemers im het Amstelveense Stadshart willen financieel gecompenseerd worden nu blijkt dat afrit 5 van snelweg A9 vanuit Haarlem meer dan een jaar dicht moet. Die afsluiting vanaf maart 2026 is nodig om de verdieping en verbreding van de snelweg vóór eind 2027 af te krijgen.

Dat heeft aannemer Veenix aan Rijkswaterstaat laten weten. Veenix wil de afrit maar liefst 15 maanden dichthouden. Dat nieuws zorgt voor stress bij ondernemers met winkels en horecazaken in het Stadshart, vertelt voorzitter van de Vereniging van Centrumondernemers (VCP) Marco Mulders. De vereniging vertegenwoordigt 140 ondernemers.

"Het valt koud op ons dak, want we hebben al veel afsluitingen gehad. Mensen komen al steeds minder. Veenix loopt blijkbaar achter en daar zijn wij de dupe van."

'Onduidelijke omleidingsroutes'

Mulders, die zelf een kledingwinkel heeft, is in eerste instantie bang dat klanten van buiten Amstelveen niet meer komen, omdat zij de binnendoorroutes niet kennen. Een andere winkeleigenaar vertelt aan NH dat zijn klanten daar bij eerdere afsluitingen inderdaad tegenaan liepen. "Ze weten niet hoe ze hier moeten komen, omdat de omleidingsroutes heel onduidelijk zijn."

Maar de ondernemers vrezen ook voor opstoppingen in Amstelveen, als mensen de omleidingsroutes wél weten te vinden. "Het moet waarschijnlijk allemaal over De Groen van Prinstererlaan en die is al jaren een probleem", ervaart Mulders.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten de zorgen van ondernemers te begrijpen. Daarom gaat de organisatie vanmiddag met hen in gesprek. "We willen uitleggen waarom de afsluiting nodig is en hen laten meedenken over oplossingen." Rijkswaterstaat wil die uitleg eerst aan ondernemers geven en daarna pas aan de pers. De politiek wordt vanavond bijgepraat.

De woordvoerder laat wel al weten een miljoen euro uit te trekken om het Stadshart tijdens de lange afsluiting zo goed mogelijk bereikbaar te houden. "Dan moet je denken aan een pakket aan verkeersmaatregelen om de mobiliteit te verbeteren, zoals het plaatsen van borden en aanbrengen van belijning." Over de precieze invulling mogen ondernemers dus meedenken.

Gemiste inkomsten compenseren

Ook ondernemers die op de vrijdagmarkt staan merkten tijdens eerdere afsluitingen van de afrit dat hun omzet minder werd. Toch schiet marktmeester Rob Schaut niet meteen in de stress. "We moeten er samen met Rijkswaterstaat naar kijken. Ik ben benieuwd naar de uitleg. Die wachten we even rustig af", vertelt hij aan NH.

Mulders ziet liever dat Rijkswaterstaat en de gemeente Amstelveen met een financiële compensatie voor de gemiste inkomsten komen. De gemeente laat weten niet met zo'n regeling bezig te zijn. Wel denkt zij mee over manieren om meer publiek naar het Stadshart te trekken.

Amstelveense ondernemers willen compensatie voor langdurige afsluiting A9-afrit

Ondernemers im het Amstelveense Stadshart willen financieel gecompenseerd worden nu blijkt dat afrit 5 van snelweg A9 vanuit Haarlem meer dan een jaar dicht moet. Die afsluiting vanaf maart 2026 is nodig om de verdieping en verbreding van de snelweg vóór eind 2027 af te krijgen.

Dat heeft aannemer Veenix aan Rijkswaterstaat laten weten. Veenix wil de afrit 64 weken dichthouden. Dat nieuws zorgt voor stress bij ondernemers met winkels en horecazaken in het Stadshart, vertelt voorzitter van de Vereniging van Centrumondernemers (VCP) Marco Mulders. De vereniging vertegenwoordigt 140 ondernemers.

"Het valt koud op ons dak, want we hebben al veel afsluitingen gehad. Mensen komen al steeds minder. Veenix loopt blijkbaar achter en daar zijn wij de dupe van."

'Onduidelijke omleidingsroutes'

Mulders, die zelf een kledingwinkel heeft, is in eerste instantie bang dat klanten van buiten Amstelveen niet meer komen, omdat zij de binnendoorroutes niet kennen. Een andere winkeleigenaar vertelt aan NH dat zijn klanten daar bij eerdere afsluitingen inderdaad tegenaan liepen. "Ze weten niet hoe ze hier moeten komen, omdat de omleidingsroutes heel onduidelijk zijn."

Maar de ondernemers vrezen ook voor opstoppingen in Amstelveen, als mensen de omleidingsroutes wél weten te vinden. "Het moet waarschijnlijk allemaal over De Groen van Prinstererlaan en die is al jaren een probleem", ervaart Mulders.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten de zorgen van ondernemers te begrijpen. Daarom gaat de organisatie vanmiddag met hen in gesprek. "We willen uitleggen waarom de afsluiting nodig is en hen laten meedenken over oplossingen." Rijkswaterstaat wil die uitleg eerst aan ondernemers geven en daarna pas aan de pers. De politiek wordt vanavond bijgepraat.

De woordvoerder laat wel al weten een miljoen euro uit te trekken om het Stadshart tijdens de lange afsluiting zo goed mogelijk bereikbaar te houden. "Dan moet je denken aan een pakket aan verkeersmaatregelen om de mobiliteit te verbeteren, zoals het plaatsen van borden en aanbrengen van belijning." Over de precieze invulling mogen ondernemers dus meedenken.

Gemiste inkomsten compenseren

Ook ondernemers die op de vrijdagmarkt staan merkten tijdens eerdere afsluitingen van de afrit dat hun omzet minder werd. Toch schiet marktmeester Rob Schaut niet meteen in de stress. "We moeten er samen met Rijkswaterstaat naar kijken. Ik ben benieuwd naar de uitleg. Die wachten we even rustig af", vertelt hij aan NH.

Mulders ziet liever dat Rijkswaterstaat en de gemeente Amstelveen met een financiële compensatie voor de gemiste inkomsten komen. De gemeente laat weten niet met zo'n regeling bezig te zijn. Wel denkt zij mee over manieren om meer publiek naar het Stadshart te trekken.

Verkeer rond Amsterdam muurvast door ongeluk en wegafsluiting

Het verkeer rond Amsterdam staat muurvast. Een ongeluk zorgt voor een flinke file op de A9 bij Amstelveen richting Holendrecht. Omleiden via de A10 kan niet, in verband met werkzaamheden op de A1. Daarom loopt de vertraging ook op andere plekken flink op: op de A9 moet je al rekening houden met bijna een uur extra reizen.

De eerste dag van de afsluiting van de A1 vanaf de Watergraafsmeer leek een meevaller; de spits was niet per se drukker dan normaal. Maar met de avondspits loopt al spaak omdat er een ongeluk is gebeurd op de A9 bij Amstelveen. Een vrachtwagen staat daar stil vanwege gevallen lading. Normaal gesproken zou het verkeer om kunnen worden geleid via de A10, maar dat is lastig vanwege de werkzaamheden op de A1. 

Rijkswaterstaat hoopt het bergen van het voertuig voor 17.00 uur te hebben afgerond. "Maar vanwege de complexiteit is het nog niet duidelijk of dat gaat lukken." 

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan de A1 begonnen afgelopen vrijdagavond. De wegen, veelal uit de jaren 50 en 60, zijn aan vervanging toe. Ook de geluidsschermen moeten worden vervangen. De bedoeling is dat op 26 mei het werk daar klaar moet zijn. 

Drukke avondspits rond Amsterdam door ongeluk en wegafsluiting

De ANWB waarschuwt vandaag voor drukke avondspits. Een ongeluk zorgt op het moment voor een file van maar liefst 50 minuten op de A9 bij Amstelveen richting Holendrecht. Omleiden via de A10 kan niet, in verband met de werkzaamheden op de A1. 

De eerste dag van de afsluiting van de A1 vanaf de Watergraafsmeer leek een meevaller; de spits was niet per se drukker dan normaal. Maar met de avondspits loopt al spaak omdat er een ongeluk is gebeurd op de A9 bij Amstelveen. Een vrachtwagen staat daar stil vanwege gevallen lading. Normaal gesproken zou het verkeer om kunnen worden geleid via de A10, maar dat is lastig vanwege de werkzaamheden op de A1. 

Rijkswaterstaat hoopt het bergen van het voertuig voor 17.00 uur te hebben afgerond. "Maar vanwege de complexiteit is het nog niet duidelijk of dat gaat lukken." 

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan de A1 begonnen afgelopen vrijdagavond. De wegen, veelal uit de jaren 50 en 60, zijn aan vervanging toe. Ook de geluidsschermen moeten worden vervangen. De bedoeling is dat op 26 mei het werk daar klaar moet zijn. 

Plannen voor een nieuw hoogspanningsstation tussen Amsterdam-Zuidoost en Weesp

Tussen Amsterdam-Zuidoost en Weesp moet er, als het aan netbeheerder Tennet ligt, een nieuw hoogspanningsstation komen. In het gebied, waar nu al een hoogspanningsverbinding loopt, zijn vier zogeheten zoekcirkels in kaart gebracht. 

Tussen Diemen en Muiden staat nu al een hoogspanningsstation, maar om in de groeiende stroomvraag te kunnen voorzien wil Tennet in de omgeving nog een station bouwen. De locatie is gekozen omdat er al een hoogspanningsverbinding loopt tussen Diemen en Breukelen. Het nieuwe station kan dan daarop worden aangesloten. 

Een hoogspanningsstation verbindt verschillende delen van het elektriciteitsnet. Het kan schakelen en de spanning verlagen. Je kan het zien als de afslag vanaf de snelweg, het hoogspanningsnet, naar de provinciale wegen, het middenspanningsnet. Dit station moet voorzien in de toekomstige elektriciteitsvoorziening voor Amsterdam-Zuidoost en de omliggende regio, waaronder Diemen, De Ronde Venen en Amstelveen.

Vier locaties

De netbeheerder heeft op dit moment vier locaties op het oog waar het station zou kunnen komen. De eerste locatie is in de buurt van het Diemerbos, de tweede locatie rond de Gaasperplas en het verlengde van Gein, de derde locatie is in de richting van Abcoude en de laatste locatie juist meer in de richting van Weesp. De derde en vierde locatie liggen in de provincie Utrecht. 

Waar het station uiteindelijk komt, is nog niet bepaald. Vanwege de grootte van het terrein, een kleine 25 hectare, is dat ook nog een behoorlijke uitdaging. Tennet en het ministerie Klimaat en Groene Groei houden daarom de komende periode meerdere informatieavonden, waar onder andere om de meningen van omwonenden en ondernemers worden gevraagd. 

De informatieavonden zijn op 19 mei, 2 juni en 3 juni. Ook kan er tot en met 19 juni worden gereageerd op het plan. Dat kan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Schiphols Buitenveldertbaan vanaf nu ruim vier maanden dicht: dit kun je verwachten

Schiphol begint deze zaterdag aan één van de grootste onderhoudsoperaties in de geschiedenis van het vliegveld. De Buitenveldertbaan gaat voor ruim vier maanden dicht voor een gigantische onderhoudsbeurt. De Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan zijn de aangewezen alternatieve banen, waardoor er onder de naderingsroutes en vertrekroutes van die banen meer vliegtuigen te horen zijn. 

Zelden heeft baanonderhoud op voorhand zoveel discussie losgemaakt als deze grote beurt van de Buitenveldertbaan. Die begint dus morgen en eindigt eind van de zomer, maar de baan is tot en met november beperkt inzetbaar. 

De discussie komt voort uit een belofte de vorige Schiphol-baas Ruud Sondag. Die zegde toe tijdens groot baanonderhoud het maximumaantal vliegbewegingen naar beneden bij te stellen, maar dat bleek uiteindelijk geen haalbare kaart.

Lees verder onder de kaart.

De Europese Commissie heeft Schiphol verplicht het vastgestelde aantal vliegbewegingen te faciliteren. Het afschalen van het aantal vluchten gedurende vier maanden zou betekenen dat sommige maatschappijen zwaar benadeeld worden. Onderhoud in de winter plannen is mogelijk, maar zou vanwege de weersomstandigheden langer duren.

Onderhoud van de Buitenveldert in de winter zou bijna onmogelijk zijn, omdat het de-icingplatform aan de baan grenst. Als dat platform in de winter onbereikbaar zou zijn, zou dat 'tot grote operationele problemen leiden', aldus de luchthaven. 

Windrichting bepaalt baangebruik

En dus is er voor hetzelfde aantal vluchten deze zomer een baan minder beschikbaar. Toch valt nog niet te zeggen hoeveel extra overlast dat exact gaat opleveren. Omdat vliegtuigen altijd zoveel mogelijk tegen de wind in landen, bepaalt de windrichting welke van de zes banen worden gebruikt voor starts en landingen. 

De wind komt in Nederland het vaakst uit het zuidwesten. Bij een zacht briesje kan er nog wel op andere banen worden geland, maar bij zuidwesterstorm is alleen de 'stormbaan' geopend. Zoals eind november vorig jaar, toen storm Conall over ons land raasde.

Lees verder onder de video

Vliegtuigen die de Buitenveldertbaan gebruiken, komen over Muiden, Weesp, Diemen, Amsterdam-Zuidoost, Duivendrecht, Buitenveldert, Amstelveen-Noord en het Amsterdamse Bos.

Voor bewoners van die gebieden zal het een rustige zomer worden, want de baan blijft tot en met 28 september op slot. In die periode worden onder andere meerdere asfaltlagen van de baan, het fundament, de bekabeling en de omliggende rijbanen vervangen. Sommige onderdelen zijn sinds de opening van de baan eind jaren zestig nog nooit vervangen en dus ruim vijftig jaar oud. 

Bij (zuid)westenwind wordt de Buitenveldertbaan vervangen door de Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan. Die banen liggen bijna parallel aan elkaar, van zuidwest naar noordoost (of omgekeerd). Vanwege die ligging zijn het de meest geschikte banen om de Buitenveldertbaan (van west naar oost, of omgekeerd) te vervangen. 

Gevolgen extra inzet Kaagbaan

Dat betekent wel dat andere gebieden meer vliegtuiggeluid voor hun kiezen krijgen. Extra gebruik van de Kaagbaan zal in onze provincie vooral worden gemerkt in Haarlemmermeer. Vliegtuigen die vanaf de Noordzee komen, vliegen via Katwijk/Noordwijk richting Abbenes om daarvandaan over Nieuw-Vennep verder te dalen naar Schiphol (zie rechterafbeelding hieronder).

Vertrekkende vliegtuigen vanaf de Kaagbaan richting het noorden zullen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wegdraaien richting het noorden (zie linkerafbeelding hieronder). Vluchten richting het oosten en zuiden buigen ten zuiden van de Westeinderplassen af, en komen dan dus over Leimuiderbrug, Leimuiden, Nieuwkoop en Mijdrecht. 

Lees verder onder de afbeelding

Extra inzet van de Schiphol-Oostbaan voor naderende vliegtuigen zal vooral door Zaankanters en Amsterdammers worden gemerkt. De naderingsroute van de Oostbaan ligt namelijk pal over het centrum van de hoofdstad (zie linkerafbeelding hieronder).

Een groot deel van de vluchten dat van de Oostbaan vertrekt, buigt direct af naar het zuiden of zuidoosten (zie rechterafbeelding hieronder). Daarbij komen ze over Amstelveen, Amsterdam-Zuidoost en het Gooi, en kunnen daar voor extra overlast zorgen. Een kleiner deel van de vluchten waaiert uit over Amsterdam, de Zaanstreek en Haarlem en omgeving.

In uitzonderlijke gevallen zal de Schiphol-Oostbaan tijdens de sluiting van de Buitenveldertbaan ook gebruikt worden voor nachtvluchten, waarschuwt Schiphol.

Lees verder onder de afbeelding

Het onderhoud komt niet als verrassing, maar stond al jaren in de agenda. Sinds 2018 hanteert Schiphol namelijk een baanonderhoudssysteem (BOS) waarbij in samenspraak met partijen als aannemer Heijmans en Rijkswaterstaat een planning is gemaakt voor het baanonderhoud. Met uitzondering van volgend jaar is er ieder jaar een baan aan de beurt. 

Schiphol heeft de Buitenveldertbaan op papier in mootjes gehakt, die één voor één worden aangepakt. Dagelijks zullen er zo'n vierhonderd medewerkers van aannemer Heijmans aan de baan werken, vertelde een woordvoerder tijdens een recente persconferentie over het onderhoud.

NAVO-top

Het onderhoud van de Buitenveldertbaan valt samen met de NAVO-top in de week van 21 tot en met 27 juni. Omdat veel regeringsleiders met hun regeringstoestellen komen, is de Polderbaan die week gereserveerd als parkeerplaats.

En twee banen uit de running, dat kan zelfs Schiphol niet aan. De luchthaven moet de capaciteit in die week noodgedwongen terugschroeven. Een kwart van de vluchten in die week kan niet doorgaan.

Schiphol heeft de betreffende maatschappijen inmiddels geïnformeerd, die op hun beurt hun passagiers op de hoogte hebben gebracht. Gedupeerde reizigers worden zoveel mogelijk omgeboekt op vluchten in de weken ervoor of erna. 

 

 

Schiphols Buitenveldertbaan vanaf morgen ruim vier maanden dicht: dit kun je verwachten

Schiphol begint morgen aan één van de grootste onderhoudsoperaties in de geschiedenis van het vliegveld. De Buitenveldertbaan gaat voor ruim vier maanden dicht voor een gigantische onderhoudsbeurt. De Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan zijn de aangewezen alternatieve banen, waardoor er onder de naderingsroutes en vertrekroutes van die banen meer vliegtuigen te horen zijn. 

Zelden heeft baanonderhoud op voorhand zoveel discussie losgemaakt als deze grote beurt van de Buitenveldertbaan. Die begint dus morgen en eindigt eind van de zomer, maar de baan is tot en met november beperkt inzetbaar. 

De discussie komt voort uit een belofte de vorige Schiphol-baas Ruud Sondag. Die zegde toe tijdens groot baanonderhoud het maximumaantal vliegbewegingen naar beneden bij te stellen, maar dat bleek uiteindelijk geen haalbare kaart.

Lees verder onder de kaart.

De Europese Commissie heeft Schiphol verplicht het vastgestelde aantal vliegbewegingen te faciliteren. Het afschalen van het aantal vluchten gedurende vier maanden zou betekenen dat sommige maatschappijen zwaar benadeeld worden. Onderhoud in de winter plannen is mogelijk, maar zou vanwege de weersomstandigheden langer duren.

Onderhoud van de Buitenveldert in de winter zou bijna onmogelijk zijn, omdat het de-icingplatform aan de baan grenst. Als dat platform in de winter onbereikbaar zou zijn, zou dat 'tot grote operationele problemen leiden', aldus de luchthaven. 

Windrichting bepaalt baangebruik

En dus is er voor hetzelfde aantal vluchten deze zomer een baan minder beschikbaar. Toch valt nog niet te zeggen hoeveel extra overlast dat exact gaat opleveren. Omdat vliegtuigen altijd zoveel mogelijk tegen de wind in landen, bepaalt de windrichting welke van de zeven banen worden gebruikt voor starts en landingen. 

De wind komt in Nederland het vaakst uit het zuidwesten. Bij een zacht briesje kan er nog wel op andere banen worden geland, maar bij zuidwesterstorm is alleen de 'stormbaan' geopend. Zoals eind november vorig jaar, toen storm Conall over ons land raasde.

Lees verder onder de video

Vliegtuigen die de Buitenveldertbaan gebruiken, komen over Muiden, Weesp, Diemen, Amsterdam-Zuidoost, Duivendrecht, Buitenveldert, Amstelveen-Noord en het Amsterdamse Bos.

Voor bewoners van die gebieden zal het een rustige zomer worden, want de baan blijft tot en met 28 september op slot. In die periode worden onder andere meerdere asfaltlagen van de baan, het fundament, de bekabeling en de omliggende rijbanen vervangen. Sommige onderdelen zijn sinds de opening van de baan eind jaren zestig nog nooit vervangen en dus ruim vijftig jaar oud. 

Bij (zuid)westenwind wordt de Buitenveldertbaan vervangen door de Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan. Die banen liggen bijna parallel aan elkaar, van zuidwest naar noordoost (of omgekeerd). Vanwege die ligging zijn het de meest geschikte banen om de Buitenveldertbaan (van west naar oost, of omgekeerd) te vervangen. 

Gevolgen extra inzet Kaagbaan

Dat betekent wel dat andere gebieden meer vliegtuiggeluid voor hun kiezen krijgen. Extra gebruik van de Kaagbaan zal in onze provincie vooral worden gemerkt in Haarlemmermeer. Vliegtuigen die vanaf de Noordzee komen, vliegen via Katwijk/Noordwijk richting Abbenes om daarvandaan over Nieuw-Vennep verder te dalen naar Schiphol (zie rechterafbeelding hieronder).

Vertrekkende vliegtuigen vanaf de Kaagbaan richting het noorden zullen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wegdraaien richting het noorden (zie linkerafbeelding hieronder). Vluchten richting het oosten en zuiden buigen ten zuiden van de Westeinderplassen af, en komen dan dus over Leimuiderbrug, Leimuiden, Nieuwkoop en Mijdrecht. 

Lees verder onder de afbeelding

Extra inzet van de Schiphol-Oostbaan voor naderende vliegtuigen zal vooral door Zaankanters en Amsterdammers worden gemerkt. De naderingsroute van de Oostbaan ligt namelijk pal over het centrum van de hoofdstad (zie linkerafbeelding hieronder).

Een groot deel van de vluchten dat van de Oostbaan vertrekt, buigt direct af naar het zuiden of zuidoosten (zie rechterafbeelding hieronder). Daarbij komen ze over Amstelveen, Amsterdam-Zuidoost en het Gooi, en kunnen daar voor extra overlast zorgen. Een kleiner deel van de vluchten waaiert uit over Amsterdam, de Zaanstreek en Haarlem en omgeving.

In uitzonderlijke gevallen zal de Schiphol-Oostbaan tijdens de sluiting van de Buitenveldertbaan ook gebruikt worden voor nachtvluchten, waarschuwt Schiphol.

Lees verder onder de afbeelding

Het onderhoud komt niet als verrassing, maar stond al jaren in de agenda. Sinds 2018 hanteert Schiphol namelijk een baanonderhoudssysteem (BOS) waarbij in samenspraak met partijen als aannemer Heijmans en Rijkswaterstaat een planning is gemaakt voor het baanonderhoud. Met uitzondering van volgend jaar is er ieder jaar een baan aan de beurt. 

Schiphol heeft de Buitenveldertbaan op papier in mootjes gehakt, die één voor één worden aangepakt. Dagelijks zullen er zo'n vierhonderd medewerkers van aannemer Heijmans aan de baan werken, vertelde een woordvoerder tijdens een recente persconferentie over het onderhoud.

NAVO-top

Het onderhoud van de Buitenveldertbaan valt samen met de NAVO-top in de week van 21 tot en met 27 juni. Omdat veel regeringsleiders met hun regeringstoestellen komen, is de Polderbaan die week gereserveerd als parkeerplaats.

En twee banen uit de running, dat kan zelfs Schiphol niet aan. De luchthaven moet de capaciteit in die week noodgedwongen terugschroeven. Een kwart van de vluchten in die week kan niet doorgaan.

Schiphol heeft de betreffende maatschappijen inmiddels geïnformeerd, die op hun beurt hun passagiers op de hoogte hebben gebracht. Gedupeerde reizigers worden zoveel mogelijk omgeboekt op vluchten in de weken ervoor of erna. 

 

 

Geklepper van brug houdt omwonenden wakker, provincie start onderzoek

De provincie gaat onderzoek doen naar de Ouderkerkbrug, die Amstelveen verbindt met Ouderkerk aan de Amstel. De brug maakt zoveel lawaai als er zwaar (vracht)verkeer overheen rijdt, dat omwonenden klagen. Het geklepper houdt sommige bewoners zelfs uit hun slaap.

Wie denkt dat half Ouderkerk aan de Amstel wakker ligt van de brug, heeft het mis. Slechts twee huishoudens aan de Amstel hebben de afgelopen tijd geregeld geklaagd over het geklepper van de brug, meldt een woordvoerder van de provincie. "Maar het is al een tijdje aan de gang."

Inmiddels is duidelijk dat het gewicht van een voertuig nogal veel uitmaakt: personenauto's veroorzaken geen overlast, vrachtwagens wél. 

Vooral 's nachts overlast

Het geluid is afkomstig van het scharnierpunt tussen de brugklep en het landhoofd waarmee die verbonden is, legt de woordvoerder uit. Omdat het ’s avonds en ’s nachts stiller is en mensen dan veelal thuis zijn, is de overlast op die momenten het grootst.

De exacte oorzaak van de geluidsoverlast wordt waarschijnlijk volgend weekend duidelijk. In de nacht van 8 op 9 mei sluit de provincie het brugdeel richting Amsterdam-Zuidoost om metingen te verrichten en te achterhalen waar het geklepper vandaan komt.  

Verkeer wordt van 22.00 uur tot 6.00 uur door verkeersregelaars over het andere brugdeel geleid. Indien nodig wordt het onderzoek twee weken later herhaald aan de andere kant van de brug. 

Dochters eren verzetsman Jan van Hulst in NH-docu: "Juist nu laten zien wat men kán doen"

Juist nu de spanningen in de wereld toenemen, willen Myriam Mater-van Hulst (93) en Hannah Yakin (92) laten zien hoe hun vader tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden Joden redde. In de nieuwe NH-docu 'Ingenieur van het Verzet' beleef je het verhaal van de Amstelveense verzetsheld Jan van Hulst door de ogen van zijn dochters. "Er zijn ook goede mensen." 

Kunstenares en schrijfster Hannah woont in Jeruzalem en heeft dus nog dagelijks met oorlog te maken. Bij haar zonen herkent ze veel trekken van haar vader. "Die zetten zich in om mensen te helpen die het moeilijk hebben: Joden én Arabieren."

Ze vindt het belangrijk om het verhaal van haar vader juist nú te vertellen. "Tijdens zijn leven wilde hij absoluut niks horen over zijn heldendaden en nu, 50 jaar na zijn dood en 80 jaar na de oorlog, is het veranderd. De hele wereld is veranderd", zegt Hannah. 

"Het is heel belangrijk om te bedenken dat er ook nog goede mensen zijn. Ik denk dat hij nu gezegd zou hebben: ik wil dat wel bekend maken. Wat men kán doen."

Slimme listen en ingenieuze schuilplaatsen

Myriam woont in Amsterdam en gaat regelmatig langs basisscholen om te vertellen over de slimme listen van haar vader. Met valse papieren wist hij deportaties te voorkomen. Lukte dat niet, dan bracht hij Joodse families onder in een van zijn ingenieuze schuilplaatsen.

Op 17 april werd het park bij de Amstelveense Rodenburghlaan - waar het gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde - omgedoopt tot het 'Jan van Hulstpark'.

De documentaire 'Ingenieur van het Verzet' is hierboven te bekijken en wordt vanavond om 17.40 uur ook uitgezonden op televisie bij NH. Daarna wordt de documentaire meerdere keren herhaald.

Fataal ongeluk op fietspad Ouderkerk aanleiding voor campagne rond regels brommobielen

Een nieuwe campagne in Amsterdam en Amstelland moet de regels rond het gebruik van brommobielen op de openbare weg verduidelijken. Aanleiding voor de campagne is het ongeluk waarbij een meisje (12) om het leven kwam bij een aanrijding met een brommobiel, op het fietspad bij de brug Ouderkerk. 

De woordvoerders van de gemeente Amstelveen en de provincie bevestigen desgevraagd dat het ongeluk 'de directe aanleiding' voor de campagne is. 

"Na dat ongeluk merkten we dat de verkeersregels voor bestuurders van brommobielen niet heel duidelijk waren", vertelt de Amstelveense woordvoerder. Voor de campagne hebben de hebben Amstelveen en Ouder-Amstel de handen ineengeslagen met de provincie Noord-Holland, de Vervoerregio en de politie. 

Bij het ongeluk op 26 februari schepte een brommobiel (Biro) op het fietspad van de Oranjebaan, vlak voor de brug Ouderkerk drie jonge fietsers. Zij fietsten op dat moment van dansles naar huis. Eén van de meisjes raakte zwaar gewond en overleed ter plaatse.

Campagneposter en uitlegvideo

Sinds gisteren delen de betrokken organisaties boodschappen over het gebruik van brommobielen op hun socialemediakanalen. De provincie deelt de campagneposter op Facebook, de politie heeft een video gemaakt waarin het de regels nog eens gedetailleerd uitlegt. 

Lees verder onder de campagneposter

Voor gehandicaptenvoertuigen (zoals Canta's) en brommobielen gelden dus andere regels. Zo mogen gehandicaptenvoertuigen in tegenstelling tot brommobielen wél op het fietspad rijden. En voor een brommobiel heb je in tegenstelling tot een gehandicaptenvoertuig wél een rijbewijs nodig. 

Het voertuig dat de fietsers aanreed, was een brommobiel (Biro) en had dus op de rijbaan moeten rijden. Toch is die bestuurder geen uitzondering, merkt ook de provincie Noord-Holland. 

"Vooral in en rond Amsterdam rijden heel veel brommobielen rond", vertelt woordvoerder Steven Greven van de provincie in gesprek met NH. Geregeld belanden ze op het fietspad, terwijl dat dus niet mag. "Het wordt steeds drukker op het fietspad met elektrische fietsen, bakfietsen, dus die brommobielen kun je er niet bij hebben." 

De woordvoerder van de gemeente Amstelveen benadrukt dat de huidige uitingen nog maar het begin zijn van een bredere campagne. "We willen ook meer gaan handhaven", vertelt ze.

Wie zijn de bezitters? 

Omdat veel brommobielen woorden bestuurd door jongeren (vanaf 16 jaar) denken de partijen ook aan een gerichte socialemediacampagne. "Wie zijn precies de bezitters?", vraagt provinciewoordvoerder zich alvast hardop af. "En misschien kan de campagne ook op andere plekken in het land worden uitgerold." 

Snelweg A9 weer een weekend dicht, maar 'dat is voorlopig voor het laatst'

Wederom wordt dit weekend de snelweg A9 bij Amstelveen vanaf vrijdagavond afgesloten voor al het verkeer. Het is de vierde keer in twee maanden tijd dat de weg tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp dichtgaat voor werkzaamheden. Maar het is voorlopig wel de laatste keer.

Vanaf 20.00 uur zal de A9 over de hele lengte tussen Holendrecht en Badhoevedorp worden afgesloten, in beide richtingen. Gedurende het weekend wordt het verkeer, net als tijdens eerdere wegwerkzaamheden, omgeleid via de snelwegen A2, A10 en A4. De extra reistijd kan dan oplopen tot een half uur.

Het stuk snelweg gaat maandochtend om 5.00 uur weer open, en dat blijft hij dan voorlopig ook, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Vanwege de grote drukte die we komende zomer verwachten op de wegen rondom Amsterdam hebben we er voor gekozen om in die periode het Amstelveense deel van de A9 open te houden. Dit is dus voorlopig de laatste."

Amsterdamse zomer vol files

Vanaf volgende maand wordt er de hele zomer aan de wegen in en om Amsterdam gewerkt. Gecombineerd met evenementen zoals de NAVO-top en de SAIL verwacht Rijkswaterstaat veel drukte rondom de hoofdstad. Dit weekend wordt op de A9 gewerkt aan het verdiepen van de snelweg, een project dat al jaren gaande is.

Lees terug: Ajax grijpt alsnog een punt tegen Sparta; titelaspiraties lopen knauw op

Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.

Afgelopen: Ajax - Sparta 1-1

We sluiten het liveblog voor vandaag af. Ajax speelde pijnlijk gelijk tegen Sparta en werd gered door een late goal van Youri Regeer: 1-1. We zijn er morgen weer met de kampioenswedstrijd van FC Volendam tegen Jong Utrecht. Jong Ajax en Jong AZ komen ook in actie. Tot dan!

Waar de vrouwen van Pinoké vandaag voor het eerst de play-offs haalden in de hoofdklasse hockey, is de kans bij de mannen geslonken. De Amstelveense hockeyers gingen met 3-2 onderuit tegen concurrent Kampong onderuit, waardoor het verschil is gestegen naar negen punten. De Utrechters hebben zich nog niet geplaatst voor de play-offs, maar de kans is een stuk groter.  

De mannen van HV Volendam hebben het goede voorbeeld van de vrouwen gevolgd. Het team van Geert Hinskens won met 34-31 van Limburg Lions en lijkt zich te gaan plaatsen voor de play-offs. Volendam en Aalsmeer hebben nu evenveel punten (acht) in de HandbalNL League. Zij hebben met nog twee duels te gaan drie punten voorsprong op Houten. 

De honkballers van HCAW hebben de eerste plek in de hoofdklasse honkbal aan Neptunus moeten geven. De Bussumers wonnen zelf met 10-7 van RCH Pinguïns, maar zagen de Rotterdammers winnen van Kinheim: 10-3. Zij hebben nu een duel meer gespeeld dan HCAW door de afgelasting van afgelopen donderdag. Amsterdam Pirates is derde. 

HV Volendam heeft ervoor gezorgd dat er sowieso een nieuwe landskampioen is in de Super League. Zij wonnen met 33-29 van Venlo, waardoor de Limburgers zich niet meer kunnen plaatsen voor de finale. Dat is ook goed nieuws voor SEW, die voor het eerst sinds 2004 wel de finale halen tegen VZV. VOC versloeg V&L met ruime cijfers: 34-22. 

De volleyballers van PDK Huizen zijn met een slecht gevoel begonnen aan de halve finales om de landstitel. Lycurgus was met 3-0 te sterk voor Huizen. De Noord-Hollanders waren in de vorige ronde nog te sterk voor Sliedrecht. 

Het is 1-1 geworden in de Johan Cruijff Arena. Ajax pakt dus op de valreep een puntje na het late doelpunt van Youri Regeer. Daar komen de Amsterdammers nog goed mee weg na de goal van Mohamed Nassoh. 

Youri Regeer schiet razendsnel de gelijkmaker tegen de touwen en Ajax komt op 1-1. 

Bizar. Mohamed Nassoh schiet de indirecte vrije trap in het doel door geblunder van Matheus. Ajax lijkt dus weer te gaan verliezen...

Een terugspeelbal pakt doelman Matheus in de hand, daardoor mag Sparta een indirecte vrije trap nemen. 

Wéér raakt Ajax het aluminium, voor de derde keer in dit duel. Wout Weghorst vindt in eerste instantie Nick Olij op zijn weg, waarna Youri Regeer de bal op de lat plant. 

Ongelooflijk maar waar, uit een daaropvolgende corner kopt Weghorst de bal op de lat. 

Door het vele tijdrekken van Sparta bedraagt de blessuretijd minimaal acht minuten. Kan Ajax alsnog de zege pakken of dompelen de Rotterdammers ze in rouw?

Nu is het de paal, die Ajax van een doelpunt afhoudt in de wedstrijd. Kenneth Taylor faalt oog in oog met doelman Nick Olij. Dit soort kansen moeten er wel in gaan. 

Nu kopt Weghorst uit een corner de bal op de lat. Ajax komt via de invaller steeds dichter bij een doelpunt. In de daaropvolgende aanval komt de voorzet van Anton Gaeei via Steven Berghuis hard op het hoofd van Kenneth Taylor. Deze bal gaat ook rakelings naast. 

Na een kopbal van Wout Weghorst probeert Davy Klaassen de ban te breken met een omhaal. De aanvoerder van vandaag blijkt geen Mexx Meerdink te zijn, aangezien zijn poging ruim naast gaat. 

Aan de andere kant krijgt Tobias Lauritsen een vrije schietkans. Zijn volley gaat echter hoog over. 

Weghorst kopt de bal ditmaal uit een corner net over het doel van Sparta. Hij zorgt direct voor heel veel gevaar na zijn invalbeurt. Inmiddels is Oliver Edvardsen naar de kant gegaan voor Mika Godts. 

Wat een kans voor Ajax. Anton Gaaei stuurt Wout Weghorst weg, hij omspeelt Nick Olij en geeft de bal keihard voor. Oliver Edvardsen en Jorthy Mokio kunnen de bal niet in het doel lopen. 

Het is tot nu toe in de tweede helft hetzelfde beeld als in de eerste. Sparta troeft Ajax meermaals af en valt het meeste aan. 

De vrouwen van Pinoké uit Amstelveen staan voor het eerst in de historie in de play-offs voor de titel. Zij versloegen kersvers Europees kampioen Den Bosch met 3-2. Imke Verstraeten (twee) en Maria Steensma hielpen de Amstelveners aan de zege na een snelle 0-2 achterstand.

Amsterdam moet nog minimaal een week wachten op plaatsing voor de play-offs, nadat de ploeg in De Klapperboom niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel tegen Kampong. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan blijft het verschil tussen beide ploegen vijf punten. Hurley verloor met 2-1 van Oranje-Rood. 

Ajax mag van heel veel geluk spreken dat het hier nog 0-0 is. Sparta heeft de beste kansen, maar het is vooral Matheus die Ajax op de been houdt. 

Shunsike Mito legt met zijn snelheid drie verdedigers van Ajax in de luren. De Amsterdammers hebben het geluk dat de doelman Matheus scherp is, want opnieuw keert hij een schot. 

Uit een vrije trap krijgt Bertrand Traoré een vrije schietkans. Zijn halve omhaal gaat over het doel en hij staat ook buitenspel.

Bertrand Traoré verspeelt de bal op ongelukkige wijze, waardoor Sparta er razendsnel uit kan. Mitchell van Bergen krijgt een megakans, maar doelman Matheus keert zijn inzet. Ajax komt daar goed weg. 

Even later komen de Amsterdammers opnieuw goed weg. Kristian Hlynsson (de huurling van Ajax) geeft een pass op Shunsike Mito. De Japanner schiet nét naast het Ajax-doel. 

Anton Gaeei komt er gevaarlijk uit aan de rechterkant en vindt Bertrand Traoré. De inzet van de aanvaller uit Burkina Faso wordt net geblokt, kans verkeken.  

Ajax behaalde in de laatste 24 thuisduels met Sparta in de Eredivisie zeventig van de maximale 72 punten. Het middenveld van Sparta kent een aantal spelers met een Ajax-achtergrond. Zo doorliepen Carel Eiting en Pelle Clement de jeugdopleiding op de Toekomst en stroomden ze ook door richting het eerste elftal. 

Kristian Hlynsson is nog contractspeler van Ajax, maar stapte eind januari op huurbasis over naar Het Kasteel.

Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.

Ajax grijpt alsnog een punt tegen Sparta; titelaspiraties lopen knauw op

Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.

Afgelopen: Ajax - Sparta 1-1

De mannen van HV Volendam hebben het goede voorbeeld van de vrouwen gevolgd. Het team van Geert Hinskens won met 34-31 van Limburg Lions en lijkt zich te gaan plaatsen voor de play-offs. Volendam en Aalsmeer hebben nu evenveel punten (acht) in de HandbalNL League. Zij hebben met nog twee duels te gaan drie punten voorsprong op Houten. 

De honkballers van HCAW hebben de eerste plek in de hoofdklasse honkbal aan Neptunus moeten geven. De Bussumers wonnen zelf met 10-7 van RCH Pinguïns, maar zagen de Rotterdammers winnen van Kinheim: 10-3. Zij hebben nu een duel meer gespeeld dan HCAW door de afgelasting van afgelopen donderdag. Amsterdam Pirates is derde. 

HV Volendam heeft ervoor gezorgd dat er sowieso een nieuwe landskampioen is in de Super League. Zij wonnen met 33-29 van Venlo, waardoor de Limburgers zich niet meer kunnen plaatsen voor de finale. Dat is ook goed nieuws voor SEW, die voor het eerst sinds 2004 wel de finale halen tegen VZV. VOC versloeg V&L met ruime cijfers: 34-22. 

De volleyballers van PDK Huizen zijn met een slecht gevoel begonnen aan de halve finales om de landstitel. Lycurgus was met 3-0 te sterk voor Huizen. De Noord-Hollanders waren in de vorige ronde nog te sterk voor Sliedrecht. 

Het is 1-1 geworden in de Johan Cruijff Arena. Ajax pakt dus op de valreep een puntje na het late doelpunt van Youri Regeer. Daar komen de Amsterdammers nog goed mee weg na de goal van Mohamed Nassoh. 

Youri Regeer schiet razendsnel de gelijkmaker tegen de touwen en Ajax komt op 1-1. 

Bizar. Mohamed Nassoh schiet de indirecte vrije trap in het doel door geblunder van Matheus. Ajax lijkt dus weer te gaan verliezen...

Een terugspeelbal pakt doelman Matheus in de hand, daardoor mag Sparta een indirecte vrije trap nemen. 

Wéér raakt Ajax het aluminium, voor de derde keer in dit duel. Wout Weghorst vindt in eerste instantie Nick Olij op zijn weg, waarna Youri Regeer de bal op de lat plant. 

Ongelooflijk maar waar, uit een daaropvolgende corner kopt Weghorst de bal op de lat. 

Door het vele tijdrekken van Sparta bedraagt de blessuretijd minimaal acht minuten. Kan Ajax alsnog de zege pakken of dompelen de Rotterdammers ze in rouw?

Nu is het de paal, die Ajax van een doelpunt afhoudt in de wedstrijd. Kenneth Taylor faalt oog in oog met doelman Nick Olij. Dit soort kansen moeten er wel in gaan. 

Nu kopt Weghorst uit een corner de bal op de lat. Ajax komt via de invaller steeds dichter bij een doelpunt. In de daaropvolgende aanval komt de voorzet van Anton Gaeei via Steven Berghuis hard op het hoofd van Kenneth Taylor. Deze bal gaat ook rakelings naast. 

Na een kopbal van Wout Weghorst probeert Davy Klaassen de ban te breken met een omhaal. De aanvoerder van vandaag blijkt geen Mexx Meerdink te zijn, aangezien zijn poging ruim naast gaat. 

Aan de andere kant krijgt Tobias Lauritsen een vrije schietkans. Zijn volley gaat echter hoog over. 

Weghorst kopt de bal ditmaal uit een corner net over het doel van Sparta. Hij zorgt direct voor heel veel gevaar na zijn invalbeurt. Inmiddels is Oliver Edvardsen naar de kant gegaan voor Mika Godts. 

Wat een kans voor Ajax. Anton Gaaei stuurt Wout Weghorst weg, hij omspeelt Nick Olij en geeft de bal keihard voor. Oliver Edvardsen en Jorthy Mokio kunnen de bal niet in het doel lopen. 

Het is tot nu toe in de tweede helft hetzelfde beeld als in de eerste. Sparta troeft Ajax meermaals af en valt het meeste aan. 

De vrouwen van Pinoké uit Amstelveen staan voor het eerst in de historie in de play-offs voor de titel. Zij versloegen kersvers Europees kampioen Den Bosch met 3-2. Imke Verstraeten (twee) en Maria Steensma hielpen de Amstelveners aan de zege na een snelle 0-2 achterstand.

Amsterdam moet nog minimaal een week wachten op plaatsing voor de play-offs, nadat de ploeg in De Klapperboom niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel tegen Kampong. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan blijft het verschil tussen beide ploegen vijf punten. Hurley verloor met 2-1 van Oranje-Rood. 

Ajax mag van heel veel geluk spreken dat het hier nog 0-0 is. Sparta heeft de beste kansen, maar het is vooral Matheus die Ajax op de been houdt. 

Shunsike Mito legt met zijn snelheid drie verdedigers van Ajax in de luren. De Amsterdammers hebben het geluk dat de doelman Matheus scherp is, want opnieuw keert hij een schot. 

Uit een vrije trap krijgt Bertrand Traoré een vrije schietkans. Zijn halve omhaal gaat over het doel en hij staat ook buitenspel.

Bertrand Traoré verspeelt de bal op ongelukkige wijze, waardoor Sparta er razendsnel uit kan. Mitchell van Bergen krijgt een megakans, maar doelman Matheus keert zijn inzet. Ajax komt daar goed weg. 

Even later komen de Amsterdammers opnieuw goed weg. Kristian Hlynsson (de huurling van Ajax) geeft een pass op Shunsike Mito. De Japanner schiet nét naast het Ajax-doel. 

Anton Gaeei komt er gevaarlijk uit aan de rechterkant en vindt Bertrand Traoré. De inzet van de aanvaller uit Burkina Faso wordt net geblokt, kans verkeken.  

Ajax behaalde in de laatste 24 thuisduels met Sparta in de Eredivisie zeventig van de maximale 72 punten. Het middenveld van Sparta kent een aantal spelers met een Ajax-achtergrond. Zo doorliepen Carel Eiting en Pelle Clement de jeugdopleiding op de Toekomst en stroomden ze ook door richting het eerste elftal. 

Kristian Hlynsson is nog contractspeler van Ajax, maar stapte eind januari op huurbasis over naar Het Kasteel.

Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.

Ajax grijpt in absolute slotfase alsnog een punt tegen Sparta; titelaspiraties lopen knauw op

Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.

Afgelopen: Ajax - Sparta 1-1

Volg de uitzending van NH Sport via de onderstaande stream:

HV Volendam heeft ervoor gezorgd dat er sowieso een nieuwe landskampioen is in de Super League. Zij wonnen met 33-29 van Venlo, waardoor de Limburgers zich niet meer kunnen plaatsen voor de finale. Dat is ook goed nieuws voor SEW, die voor het eerst sinds 2004 wel de finale halen tegen VZV. VOC versloeg V&L met ruime cijfers: 34-22. 

De volleyballers van PDK Huizen zijn met een slecht gevoel begonnen aan de halve finales om de landstitel. Lycurgus was met 3-0 te sterk voor Huizen. De Noord-Hollanders waren in de vorige ronde nog te sterk voor Sliedrecht. 

Het is 1-1 geworden in de Johan Cruijff Arena. Ajax pakt dus op de valreep een puntje na het late doelpunt van Youri Regeer. Daar komen de Amsterdammers nog goed mee weg na de goal van Mohamed Nassoh. 

Youri Regeer schiet razendsnel de gelijkmaker tegen de touwen en Ajax komt op 1-1. 

Bizar. Mohamed Nassoh schiet de indirecte vrije trap in het doel door geblunder van Matheus. Ajax lijkt dus weer te gaan verliezen...

Een terugspeelbal pakt doelman Matheus in de hand, daardoor mag Sparta een indirecte vrije trap nemen. 

Wéér raakt Ajax het aluminium, voor de derde keer in dit duel. Wout Weghorst vindt in eerste instantie Nick Olij op zijn weg, waarna Youri Regeer de bal op de lat plant. 

Ongelooflijk maar waar, uit een daaropvolgende corner kopt Weghorst de bal op de lat. 

Door het vele tijdrekken van Sparta bedraagt de blessuretijd minimaal acht minuten. Kan Ajax alsnog de zege pakken of dompelen de Rotterdammers ze in rouw?

Nu is het de paal, die Ajax van een doelpunt afhoudt in de wedstrijd. Kenneth Taylor faalt oog in oog met doelman Nick Olij. Dit soort kansen moeten er wel in gaan. 

Nu kopt Weghorst uit een corner de bal op de lat. Ajax komt via de invaller steeds dichter bij een doelpunt. In de daaropvolgende aanval komt de voorzet van Anton Gaeei via Steven Berghuis hard op het hoofd van Kenneth Taylor. Deze bal gaat ook rakelings naast. 

Na een kopbal van Wout Weghorst probeert Davy Klaassen de ban te breken met een omhaal. De aanvoerder van vandaag blijkt geen Mexx Meerdink te zijn, aangezien zijn poging ruim naast gaat. 

Aan de andere kant krijgt Tobias Lauritsen een vrije schietkans. Zijn volley gaat echter hoog over. 

Weghorst kopt de bal ditmaal uit een corner net over het doel van Sparta. Hij zorgt direct voor heel veel gevaar na zijn invalbeurt. Inmiddels is Oliver Edvardsen naar de kant gegaan voor Mika Godts. 

Wat een kans voor Ajax. Anton Gaaei stuurt Wout Weghorst weg, hij omspeelt Nick Olij en geeft de bal keihard voor. Oliver Edvardsen en Jorthy Mokio kunnen de bal niet in het doel lopen. 

Het is tot nu toe in de tweede helft hetzelfde beeld als in de eerste. Sparta troeft Ajax meermaals af en valt het meeste aan. 

De vrouwen van Pinoké uit Amstelveen staan voor het eerst in de historie in de play-offs voor de titel. Zij versloegen kersvers Europees kampioen Den Bosch met 3-2. Imke Verstraeten (twee) en Maria Steensma hielpen de Amstelveners aan de zege na een snelle 0-2 achterstand.

Amsterdam moet nog minimaal een week wachten op plaatsing voor de play-offs, nadat de ploeg in De Klapperboom niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel tegen Kampong. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan blijft het verschil tussen beide ploegen vijf punten. Hurley verloor met 2-1 van Oranje-Rood. 

Ajax mag van heel veel geluk spreken dat het hier nog 0-0 is. Sparta heeft de beste kansen, maar het is vooral Matheus die Ajax op de been houdt. 

Shunsike Mito legt met zijn snelheid drie verdedigers van Ajax in de luren. De Amsterdammers hebben het geluk dat de doelman Matheus scherp is, want opnieuw keert hij een schot. 

Uit een vrije trap krijgt Bertrand Traoré een vrije schietkans. Zijn halve omhaal gaat over het doel en hij staat ook buitenspel.

Bertrand Traoré verspeelt de bal op ongelukkige wijze, waardoor Sparta er razendsnel uit kan. Mitchell van Bergen krijgt een megakans, maar doelman Matheus keert zijn inzet. Ajax komt daar goed weg. 

Even later komen de Amsterdammers opnieuw goed weg. Kristian Hlynsson (de huurling van Ajax) geeft een pass op Shunsike Mito. De Japanner schiet nét naast het Ajax-doel. 

Anton Gaeei komt er gevaarlijk uit aan de rechterkant en vindt Bertrand Traoré. De inzet van de aanvaller uit Burkina Faso wordt net geblokt, kans verkeken.  

Ajax behaalde in de laatste 24 thuisduels met Sparta in de Eredivisie zeventig van de maximale 72 punten. Het middenveld van Sparta kent een aantal spelers met een Ajax-achtergrond. Zo doorliepen Carel Eiting en Pelle Clement de jeugdopleiding op de Toekomst en stroomden ze ook door richting het eerste elftal. 

Kristian Hlynsson is nog contractspeler van Ajax, maar stapte eind januari op huurbasis over naar Het Kasteel.

Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.

Ajax heeft het nog lastig tegen Sparta; invaller Weghorst neemt ploeg op sleeptouw

Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.

Live: Ajax - Sparta 0-0

Nu kopt Weghorst uit een corner de bal op de lat. Ajax komt via de invaller steeds dichter bij een doelpunt. In de daaropvolgende aanval komt de voorzet van Anton Gaeei via Steven Berghuis hard op het hoofd van Kenneth Taylor. Deze bal gaat ook rakelings naast. 

Na een kopbal van Wout Weghorst probeert Davy Klaassen de ban te breken met een omhaal. De aanvoerder van vandaag blijkt geen Mexx Meerdink te zijn, aangezien zijn poging ruim naast gaat. 

Aan de andere kant krijgt Tobias Lauritsen een vrije schietkans. Zijn volley gaat echter hoog over. 

Weghorst kopt de bal ditmaal uit een corner net over het doel van Sparta. Hij zorgt direct voor heel veel gevaar na zijn invalbeurt. Inmiddels is Oliver Edvardsen naar de kant gegaan voor Mika Godts. 

Wat een kans voor Ajax. Anton Gaaei stuurt Wout Weghorst weg, hij omspeelt Nick Olij en geeft de bal keihard voor. Oliver Edvardsen en Jorthy Mokio kunnen de bal niet in het doel lopen. 

Het is tot nu toe in de tweede helft hetzelfde beeld als in de eerste. Sparta troeft Ajax meermaals af en valt het meeste aan. 

De vrouwen van Pinoké uit Amstelveen staan voor het eerst in de historie in de play-offs voor de titel. Zij versloegen kersvers Europees kampioen Den Bosch met 3-2. Imke Verstraeten (twee) en Maria Steensma hielpen de Amstelveners aan de zege na een snelle 0-2 achterstand.

Amsterdam moet nog minimaal een week wachten op plaatsing voor de play-offs, nadat de ploeg in De Klapperboom niet verder kwam dan een 2-2-gelijkspel tegen Kampong. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan blijft het verschil tussen beide ploegen vijf punten. Hurley verloor met 2-1 van Oranje-Rood. 

Ajax mag van heel veel geluk spreken dat het hier nog 0-0 is. Sparta heeft de beste kansen, maar het is vooral Matheus die Ajax op de been houdt. 

Shunsike Mito legt met zijn snelheid drie verdedigers van Ajax in de luren. De Amsterdammers hebben het geluk dat de doelman Matheus scherp is, want opnieuw keert hij een schot. 

Uit een vrije trap krijgt Bertrand Traoré een vrije schietkans. Zijn halve omhaal gaat over het doel en hij staat ook buitenspel.

Bertrand Traoré verspeelt de bal op ongelukkige wijze, waardoor Sparta er razendsnel uit kan. Mitchell van Bergen krijgt een megakans, maar doelman Matheus keert zijn inzet. Ajax komt daar goed weg. 

Even later komen de Amsterdammers opnieuw goed weg. Kristian Hlynsson (de huurling van Ajax) geeft een pass op Shunsike Mito. De Japanner schiet nét naast het Ajax-doel. 

Anton Gaeei komt er gevaarlijk uit aan de rechterkant en vindt Bertrand Traoré. De inzet van de aanvaller uit Burkina Faso wordt net geblokt, kans verkeken.  

Ajax behaalde in de laatste 24 thuisduels met Sparta in de Eredivisie zeventig van de maximale 72 punten. Het middenveld van Sparta kent een aantal spelers met een Ajax-achtergrond. Zo doorliepen Carel Eiting en Pelle Clement de jeugdopleiding op de Toekomst en stroomden ze ook door richting het eerste elftal. 

Kristian Hlynsson is nog contractspeler van Ajax, maar stapte eind januari op huurbasis over naar Het Kasteel.

Welkom in ons liveblog op de dag na Koningsdag! Er is nauwelijks tijd om bij te komen van die feestdag, aangezien Ajax aantreedt tegen Sparta in de eredivisie. Er is uiteraard naast het voetbal nog genoeg andere regionale topsport. Mis dus niks in ons liveblog.

Dit was Koningsdag 2025: Rode Kruis: inzet tijdens Koningsdag goed verlopen • Levende gokautomaat in Amstelveen groot succes

Er waren weer volop vrijmarkten, festivals en andere activiteiten tijdens Koningsdag. Hier lees je terug hoe onze provincie de verjaardag van de koning vierde.

De inzet van het Rode Kruis is zaterdag over het algemeen goed verlopen. Dat meldt de organisatie. Het Rode Kruis was op Koningsdag aanwezig voor hulpverlening.

Bij de hulpposten konden feestvierders onder meer terecht voor eerste hulp of een glas water. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam was het volgens de organisatie druk, maar bleef de situatie beheersbaar. In de hoofdstad zorgden vooral het mooie weer en het grote aantal feesten voor veel oproepen bij de meldkamer van het Rode Kruis, aldus de organisatie.

Volgens het Rode Kruis deden zich hier en daar incidenten voor, maar kon 'dankzij de goede samenwerking met andere hulpdiensten' overal op tijd hulp worden geboden. In Amsterdam stonden onder meer mobiele biketeams klaar, die snel konden ingrijpen als dat nodig was.

De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar het centrum te komen, omdat het er te druk is. "Kom niet naar het centrum en vier Koningsdag elders in de stad", aldus een woordvoerster van de gemeente tegen ANP.

Ben jij vandaag Koningsdag aan het vieren? Stuur je leukste foto's naar internet@nhmedia.nl en misschien zie je ze wel terug in dit liveblog!

🔴 Liveblog Koningsdag: Rode Kruis: inzet tijdens Koningsdag goed verlopen • Levende gokautomaat in Amstelveen groot succes

Vrijmarkten, festivals en andere activiteiten: vandaag viert Noord-Holland weer Koningsdag. Volg in dit liveblog alles over hoe onze provincie de verjaardag van de koning viert.

De inzet van het Rode Kruis is zaterdag over het algemeen goed verlopen. Dat meldt de organisatie. Het Rode Kruis was op Koningsdag aanwezig voor hulpverlening.

Bij de hulpposten konden feestvierders onder meer terecht voor eerste hulp of een glas water. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam was het volgens de organisatie druk, maar bleef de situatie beheersbaar. In de hoofdstad zorgden vooral het mooie weer en het grote aantal feesten voor veel oproepen bij de meldkamer van het Rode Kruis, aldus de organisatie.

Volgens het Rode Kruis deden zich hier en daar incidenten voor, maar kon 'dankzij de goede samenwerking met andere hulpdiensten' overal op tijd hulp worden geboden. In Amsterdam stonden onder meer mobiele biketeams klaar, die snel konden ingrijpen als dat nodig was.

De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar het centrum te komen, omdat het er te druk is. "Kom niet naar het centrum en vier Koningsdag elders in de stad", aldus een woordvoerster van de gemeente tegen ANP.

Ben jij vandaag Koningsdag aan het vieren? Stuur je leukste foto's naar internet@nhmedia.nl en misschien zie je ze wel terug in dit liveblog!

Man gewond na vechtpartij bij busstation Amstelveen

Een man is vannacht gewond geraakt na een vechtpartij die plaatsvond bij het busstation van Amstelveen. Meerdere verdachten zijn op de vlucht geslagen.

De vechtpartij vond vannacht plaats rond 3.40 uur, meldt de politie op sociale media.

Volgens een woordvoerder van de politie raakte de man, die afkomstig is uit Amstelveen, betrokken bij een vechtpartij. Over de toedracht en de verwondingen van de man is op dit moment nog niets bekend. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van de mishandeling.

Op de vlucht

Meerdere verdachten zouden volgens de woordvoerder op de vlucht zijn geslagen. Over hun signalement is nog niets duidelijk.

De politie doet onderzoek naar het incident en vraagt getuigen of mensen met camerabeelden om zich bij hen te melden.

🔴 Liveblog Koningsdag: Levende gokautomaat in Amstelveen groot succes en Amsterdam roept op niet meer naar centrum te komen

Vrijmarkten, festivals en andere activiteiten: vandaag viert Noord-Holland weer Koningsdag. Volg in dit liveblog alles over hoe onze provincie de verjaardag van de koning viert.

De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar het centrum te komen, omdat het er te druk is. "Kom niet naar het centrum en vier Koningsdag elders in de stad", aldus een woordvoerster van de gemeente tegen ANP.

Ben jij vandaag Koningsdag aan het vieren? Stuur je leukste foto's naar internet@nhmedia.nl en misschien zie je ze wel terug in dit liveblog!

ZIEN: Levende gokautomaat grote hit op Amstelveense vrijmarkt

Aan spellen geen gebrek op de vrijmarkt in het Oude Dorp en op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Maar de levende gokautomaat van vier vrienden trekt toch wel het meeste publiek. "Het zweet staat op m'n voorhoofd"

Steeds als iemand een gokje waagt op de levende automaat, verdringt het oranje publiek zich om te zien hoe dat afloopt. Drie keer spelen kost een euro. De mannen draaien met hun handen tot de muziek stopt en trekken dan een stuk fruit. Wie drie keer hetzelfde fruit draait, wint de pot.

"We hebben dit vorig jaar voor het eerst gedaan", vertelt een van de vrienden. "Je kon ons écht opvegen aan het eind van de dag. Dat zal vandaag ook weer gebeuren, maar het is zo grappig en leuk om te doen en krijgen hele leuke reacties. Dus wellicht volgend jaar weer."

Man (36) houdt duikwagen van brandweer tegen tijdens spoedrit

Een duikteam van de brandweer heeft gisterochtend tijdens een spoedrit te maken gekregen met een lastige man op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. De man ging voor de brandweerauto staan, waarna de chauffeur van de wagen hem eerst wegduwde en daarna wegtrok. 

Het duikteam, dat bestaat uit minstens drie duikers en een ploegleider, moest rond 6.00 uur met zwaailicht en sirene aan naar een brand op een schip in het Westelijk Havengebied. Ze moesten daarheen voor het geval er iemand vanaf het brandende schip in het water zou springen of voor het geval collega's te water zouden raken. Vlak nadat de brandweermensen vanaf hun kazerne aan de IJ-tunnel vertrokken waren, moesten ze stoppen omdat er op de Prins Hendrikkade een man op de weg stond. 

Beelden

Op beelden die op Dumpert verschenen is te zien hoe de chauffeur van de wagen de man eerst wegduwt en daarna weer snel in probeert te stappen. De man geeft niet op en komt weer terug. Daarna trekt de brandweerman hem omver, waarna hij alsnog in kan stappen en door kan rijden. 

Een woordvoerder van de politie zegt dat de man even daarvoor al een lijnbus blokkeerde en vernielde. Daarna kwam de duikwagen langs. Toen ging de man aan de ruitenwissers van de duikwagen hangen. Hij is uiteindelijk door agenten aangehouden voor vernieling. 

Zo snel mogelijk

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het voor het duikteam heftig was. "Je wordt midden in de nacht wakker gepiept voor een melding en wil zo snel mogelijk daarheen. Dan word je opgehouden en ook nog door iemand die daarin volhardt."

De aangehouden man is een 36-jarige Rotterdammer. Het is voor zowel de politie als brandweer onduidelijk waarom hij aan de ruitenwissers van de duikauto ging hangen. Hij is in ieder geval niet aangereden door de duikwagen en ook niet door de lijnbus. 

Het duikteam dat de man blokkeerde is het enige duikteam van de stad. Mochten er meer duikers nodig zijn, dan wordt er doorgaans versterking opgeroepen van duikteams uit Amstelveen of Zaanstad.

Zeventien jaar na moord op haar vader kijkt Esmeralda opnieuw dader in de ogen

Zeventien jaar na de moord op haar vader zit Esmeralda Krooder opnieuw in de rechtszaal tegenover Zouo A. De man die in 2008 werd veroordeeld tot celstraf en tbs, kwam in 2018 vrij – maar staat nu opnieuw terecht, dit keer voor een andere moord. En dat doet Esmeralda extra pijn. 

Terug naar 9 augustus 2007. De dan 62-jarige Huib Krooder raakt tijdens een overval op zijn avondwinkel Car Check in Amstelveen verwikkeld in een worsteling. Hij wordt neergestoken en overlijdt niet veel later in het ziekenhuis. 

Zouo A. 16 jaar als hij Huib Krooder doodt

Zouo A., dan pas 16 jaar oud, wordt aangehouden. Vanwege zijn criminele verleden wordt hij veroordeeld volgens het volwassenenrecht. "Behandeling in een justitiële jeugdinrichting is een gepasseerd station,'' aldus de rechter destijds. A. moet voor drie jaar de gevangenis in en krijgt tbs. Doel is om zo snel mogelijk met de behandeling te starten.

In 2018 wordt die afgerond en is hij weer een vrij man. "Hij kon goed mensen om zijn vinger wikkelen. Maar hem vrijlaten was een grote fout. Dat neem ik de rechter kwalijk. Want anders had dit voorkomen kunnen worden", aldus de in Den Helder woonachtige Esmeralda.

Weer aangehouden voor doodschieten man uit Heerlen

En met dit, bedoelt ze het doodschieten van Frank van de Schier uit het Limburgse Heerlen in 2021. Het blijkt niet het enige misdrijf van Zouo A. in de drie jaar dat hij weer vrij is. In 2019 wordt hij ook al tot drie maanden cel veroordeeld voor een woninginbraak.

Hij wordt voor het doodschieten van de Heerlenaar veroordeeld tot 15 jaar cel en krijgt opnieuw tbs. Esmeralda kan door ziekte de zaak niet bijwonen. Maar bij het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch is ze er wel bij.

"Ik wilde alles weten over de zaak. En dat kan alleen als je in de rechtbank zit. Het voelt ook weer als een stukje afsluiting. Ook al heb ik wel weer therapie gehad vanwege de oude wonden die weer open zijn gehaald."

Tekst gaat verder onder de foto.

Esmeralda steunt slachtoffers

Het is niet de enige reden dat ze er is. Want ook heeft ze goed contact met de nabestaanden van Frank van de Schier. "Ik ben geen directe naaste, maar kan hun gevoel wel begrijpen. Dus ik kan tot steun zijn."

En zo zat ze twee weken geleden dus weer met Zouo A., inmiddels 33 jaar oud, in de rechtszaal. Dat de dochter van Huib Krooder er zit, wordt benoemd door de rechter. Ze zit pal achter hem, en heeft moeite om zich in te houden. "Ik ben ook een paar keer gecorrigeerd door bewakers, want ik zat mij enorm te ergeren. Hij was een hoopje ellende."

A. bekent het doodschieten, maar zegt het in een opwelling te hebben gedaan, terwijl hij onder invloed van drugs was. Na afloop kan Esmeralda zich niet meer inhouden als hij voorbijloopt om naar de gevangenis te worden gebracht. "Ik zei: 'Lafbek, kijk mij eens aan'. Maar hij keek niet, en reageerde ook niet."

18 jaar cel en opnieuw tbs voor doodslag

Afgelopen donderdag was de langverwachte uitspraak. Dat Zouo A., in de paar jaar dat hij vrij is, weer iemand heeft gedood wordt hem door het gerechtshof in Den Bosch zwaar aangerekend. Volgens deskundigen heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een ontwikkelstoornis. Ook is er sprake van misbruik van alcohol en drugs.

Met 18 jaar cel en tbs, valt de straf hoger uit dan tijdens de eerdere veroordeling. Wat Esmeralda, kan de straf niet lang genoeg zijn. "Deze jongen moet nooit vrijkomen. Het is een tikkende tijdbom en het is wachten tot die afgaat."

Man die Esmaralda's vader doodde, krijgt voor tweede keer tbs: "Hem vrijlaten was een grote fout"

Zeventien jaar na de moord op haar vader zit Esmeralda Krooder opnieuw in de rechtszaal tegenover Zouo A. De man die in 2008 werd veroordeeld tot celstraf en tbs, kwam in 2018 vrij – maar staat nu opnieuw terecht, dit keer voor een andere moord. En dat doet Krooder extra pijn. 

Terug naar 9 augustus 2007. De dan 62-jarige Huib Krooder raakt tijdens een overval op zijn avondwinkel Car Check in Amstelveen verwikkeld in een worsteling. Hij wordt neergestoken en overlijdt niet veel later in het ziekenhuis. 

Zouo A. 16 jaar als hij Huib Krooder doodt

Zouo A., dan pas 16 jaar oud, wordt aangehouden. Vanwege zijn criminele verleden wordt hij veroordeeld tot het volwassenenrecht. "Behandeling in een justitiële jeugdinrichting is een gepasseerd station,'' aldus de rechter destijds. A. moet voor drie jaar de gevangenis in en krijgt tbs. Doel is om zo snel mogelijk met de behandeling te starten.

In 2018 wordt die afgerond en is hij weer een vrij man. "Hij kon goed mensen om zijn vinger wikkelen. Maar hem vrijlaten was een grote fout. Dat neem ik de rechter kwalijk. Want anders had dit voorkomen kunnen worden", aldus de in Den Helder woonachtige Esmeralda.

Weer aangehouden voor doodschieten man uit Heerlen

En met dit, bedoelt ze het doodschieten van Frank van de Schier uit het Limburgse Heerlen in 2021. Het blijkt niet het enige misdrijf van Zouo A. in de drie jaar dat hij weer vrij is. In 2019 wordt hij ook al tot drie maanden cel veroordeeld voor een woninginbraak.

Hij wordt voor het doodschieten van de Heerlenaar veroordeeld tot 15 jaar cel en krijgt opnieuw tbs. Esmeralda kan door ziekte de zaak niet bijwonen. Maar bij het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch is ze er wel bij.

"Ik wilde alles weten over de zaak. En dat kan alleen als je in de rechtbank zit. Het voelt ook weer als een stukje afsluiting. Ook al heb ik wel weer therapie gehad vanwege de oude wonden die weer open zijn gehaald."

Tekst gaat verder onder de foto.

Esmeralda steunt slachtoffers

Het is niet de enige reden dat ze er is. Want ook heeft ze goed contact met de nabestaanden van Frank van de Schier. "Ik ben geen directe naaste, maar kan hun gevoel wel begrijpen. Dus ik kan tot steun zijn."

En zo zat ze twee weken geleden dus weer met Zouo A., inmiddels 33 jaar oud, in de rechtszaal. Dat de dochter van Huib Krooder er zit, wordt benoemd door de rechter. Ze zit pal achter hem, en heeft moeite om zich in te houden. "Ik ben ook een paar keer gecorrigeerd door bewakers, want ik zat mij enorm te ergeren. Hij was een hoopje ellende."

A. bekent het doodschieten, maar zegt het in een opwelling te hebben gedaan, terwijl hij onder invloed van drugs was. Na afloop kan Esmeralda zich niet meer inhouden als hij voorbijloopt om naar de gevangenis te worden gebracht. "Ik zei: 'Lafbek, kijk mij eens aan'. Maar hij keek niet, en reageerde ook niet."

18 jaar cel en opnieuw tbs voor doodslag

Afgelopen donderdag was de langverwachte uitspraak. Dat Zouo A., in de paar jaar dat hij vrij is, weer iemand heeft gedood wordt hem door het gerechtshof in Den Bosch zwaar aangerekend. Volgens deskundigen heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een ontwikkelstoornis. Ook is er sprake van misbruik van alcohol en drugs.

Met 18 jaar cel en tbs, valt de straf hoger uit dan tijdens de eerdere veroordeling. Wat Esmeralda, kan de straf niet lang genoeg zijn. "Deze jongen moet nooit vrijkomen. Het is een tikkende tijdbom en het is wachten tot die afgaat."

Dochters Amstelveense verzetsheld Jan van Hulst onthullen naambord

Het park aan de Amstelveense Bardeslaan heet sinds gisteren het 'Jan van Hulstpark'. Die naam moet de verborgen geschiedenis van een dappere verzetsstrijder weer zichtbaar maken. Trots onthulden zijn dochters Myriam Mater-van Hulst (93) en Hannah Yakin-van Hulst (92) het nieuwe naambord.

De 93-jarige Hannah Yakin-van Hulst kwam voor de onthulling van het naambord speciaal over vanuit Jeruzalem. De zussen liepen altijd van school naar huis door het park in Amstelveen dat nu naar hun vader is vernoemd. 

Naast familie waren bij de onthulling ook zeventig leerlingen van Openbare Basisschool (OBS) Piet Hein aanwezig. Myriam vindt het belangrijk om het verhaal van haar vader met jongere generaties te delen. "Er zal altijd oorlog zijn en daar kunnen jij en ik niks aan doen, maar we kunnen wel een beetje lief voor elkaar zijn", gaf ze de kinderen als boodschap mee. 

Wie was Jan van Hulst? 

Jan van Hulst wist tijdens de Tweede Wereldoorlog met slimme listen de levens van tientallen joden te redden. Samen met bevriend wetenschapper Arie de Froe verklaarde hij mensen op basis van zogenaamd antropologisch onderzoek tot niet-Joods, zodat ze hun Jodenster mochten afdoen. Als het hem niet lukte de Duitsers op die manier te misleiden, hielp hij hele gezinnen onderduiken.

Omdat verzetsstrijder Jan van Hulst zelf altijd bescheiden bleef, kennen maar weinig Amstelveners zijn dappere daden. Buurthistoricus en schrijver Stan Meeuwse vond het daarom belangrijk om zijn verhaal op te tekenen – en zijn naam een prominente plek in de buurt te geven.

Documentaire over Jan van Hulst

NH zendt op 2 mei een documentaire uit over het leven Jan van Hulst, door de ogen van zijn twee dochters. Benieuwd naar deze documentaire? Bekijk hieronder alvast de reportage die we vorig jaar met Myriam maakten. 

Amstelveen gaat meer asielzoekers opvangen dan moet

Amstelveen zal op termijn meer asielzoekers onderdak bieden dan volgens de spreidingswet noodzakelijk is. Gisteravond stemde de raad voor het collegevoorstel om op de derde opvanglocatie zo'n veertig procent meer asielzoekers te huisvesten. 

Ook is de raad akkoord met het voorstel van het college om een derde opvanglocatie niet vijf, maar tien jaar geopend te houden. Waar die derde opvanglocatie komt, is nog niet in beton gegoten.

De gemeente Amstelveen heeft een perceel aan de Randweg op het oog, op de grens met Uithoorn, waarover nog wordt onderhandeld met de eigenaar. En als de deal rondkomt, moet er ook nog worden onderhandeld met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Intussen klimt de gemeente Uithoorn hoog in de boom om Amstelveen op andere gedachten te brengen. De Uithoornse politiek is bang dat de asielzoekers zullen uitzwermen over Uithoornse wijken en daar gebruik zullen maken van (sociale) voorzieningen. Het dorpscentrum ligt bovendien dichterbij dan het centrum van Amstelveen. 

Onlangs dwong de Uithoornse raad het eigen college te onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om zich tegen de Amstelveense plannen te verzetten. Om hun zorgen kracht bij te zetten, spraken twee Uithoornse raadsleden onlangs zelfs de Amstelveense raad toe.

De keuze voor de locatie komt later aan bod, maar gister stemde een meerderheid van de raad voor de opgerekte voorwaarden. Dat betekent dat er op de nieuwe locatie niet 201 maar 280 asielzoekers komen te wonen. En dat de locatie niet voor vijf jaar open blijft, maar voor tien jaar, want alleen dan is het volgens het COA financieel haalbaar.

Meer rekening houden met Uithoorn

CDA-fractievoorzitter Arjen Siegmann probeerde de raad nog op andere gedachten te brengen. Hij stelde dat het Amstelveense college Uithoorn had overvallen met plannen en diende een motie in om meer rekening te houden met de buurgemeente. De stemming over de randvoorwaarden had daarom moeten worden uitgesteld, vond hij.

Dat was tegen het zere been van wethouder Adam Elzakalai, die Siegmann zichtbaar geagiteerd uitlegde dat hij zijn Uithoornse collega-wethouder De Robles al in het prilste stadium van de plannen op de hoogte had gebracht. Uiteindelijk bleek Siegmann alleen te staan: zijn 36 aanwezige collega-raadsleden stemden de motie weg. 

Economische motieven

Het voorstel rond de opgerekte randvoorwaarden haalde het dus wel. Behalve Siegmann (CDA) stemden ook de vijf raadsleden van vier andere oppositiepartijen (Actief voor Amstelveen, 50Plus, BVNL en ChristenUnie) tegen. 

Uitbreiding van het aantal asielzoekers voor een langere termijn is ingegeven 'door economische motieven' van het college, betoogt 50Plus-fractievoorzitter Emile Sjaardema. "Het heeft weinig te maken met nu verplicht uitvoering geven aan de spreidingswet."

Deal met Ouder-Amstel

Eerder bevestigde de gemeente al tegenover NH dat Amstelveen meer asielzoekers dan noodzakelijk wil opvangen om uitruil met buurgemeenten mogelijk te maken. Zo probeert Amstelveen een deal met Ouder-Amstel te sluiten.

Als Amstelveen de asielzoekers van Ouder-Amstel opvangt, neemt Ouder-Amstel zo'n 80 Oekraïners van Amstelveen over. De zorgwoningen aan de Maccibiadelaan waar Oekraïners zouden worden opgevangen, komen dan eerder vrij. Die kunnen dan in gebruik worden genomen door de doelgroep: mensen met een zorgvraag.

Zo is het om bijna 40 jaar naast een verwaarloosd huis te wonen: "Hij gooide ook nooit iets weg"

Hoe is het om decennia naast een verloederende spookwoning te wonen? Amstelvener Gerard (70) weet er alles van. Zijn buurman laat zich de afgelopen 36 jaar slechts sporadisch en op vreemde tijdstippen zien. "Hij stond een keer 's nachts met een nagelknipper onkruid te knippen." 

Het achterstallig onderhoud is inmiddels zo groot dat de gemeente onlangs het onorthodoxe besluit heeft genomen om het te veilen. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen, horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen", stelde wethouder Raat vorige week.

Drie jaar échte buren geweest

Als Gerard in 1986 met zijn inmiddels overleden vrouw Gerda de hoekwoning op nummer 107 koopt, wonen buurman Sjaak en Louise* al een tijdje op nummer 105. De eerste twee jaar verlopen gemoedelijk, maar dat verandert als Sjaak en Louise in 1988 scheiden: Sjaak blijft er wonen en de overlast begint. 

"In 1989 is hij vertrokken", vertelt Gerard in zijn woonkamer. "Maar hij heeft de woning aangehouden, naast een huurwoning in Boekelo." Naar zijn huis aan de Fideliolaan kijkt Sjaak amper om. "Soms kwam hij maar één keer per jaar langs, altijd 's avonds of 's nachts. En vaak vertoonde hij vreemd gedrag, in de voor- of achtertuin."

Lees verder onder de afbeelding.

Die achtertuin was op een gegeven moment een rimboe, vertelt Gerard. Niet alleen hij, ook de buren op nummer 103 hadden daar veel last van. Niet in de laatste plaats omdat de Japanse duizendknoop er woekert. "We hebben toen een klacht bij de gemeente ingediend omdat we last hadden van de begroeiing."  

De gemeente sommeert Sjaak zijn voor- en achtertuin te snoeien en af te graven, en stelt hem een dwangsom in het vooruitzicht. "Op de laatste dag heeft hij gesnoeid, maar hij heeft de wortels niet uitgegraven. Daardoor hadden we daar de afgelopen jaren weer last van. Ze ontspruiten in onze tuinen."

Gerard besluit Sjaak persoonlijk te benaderen om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Hij was het met me eens, maar kon zelf niets doen omdat hij met corona in het ziekenhuis lag. Maar hij zou een tuinman regelen." 

Die tuinman is nooit geweest. En als er in 2024 een storm over Amstelveen trekt, raakt ook de dakkapel beschadigd. "Die schade heeft hij amateuristisch laten herstellen, waardoor de tuinen en straten in een deel van de wijk bezaaid lagen met stukken van de bedekking. Toen heb ik bij de gemeente een milieudelict gemeld."

'Een echte horder' 

Daarop laat de gemeente het huis onbewoonbaar verklaren en ontruimen. "Daar waren heel veel bakken voor nodig", vertelt Gerard. "Want hij gooide nooit iets weg, hij is een echte horder."

Sjaak was erbij toen hij zijn huisraad in de afvalcontainer zag verdwijnen. Dat was een drama, herinnert Gerard zich. "Hij probeerde nog spullen te redden, en toen hij het toch moest afstaan, liet hij zich als een klein kind op de grond vallen." 

De gemeente ontzegt Sjaak de toegang tot zijn eigen huis en stuurt hem een rekening à 20.000 euro voor de ontruiming. Die betaalt hij niet, waarna er weer een dwangsom volgt. Maar ook die is aan dovemansoren gericht. "De gemeente wil het nu laten verbouwen, zodat het daarna kan worden verkocht." 

Gerard schat dat de renovatie 400.000 euro gaat kosten. "Alle vloeren moeten eruit, alle muren moeten kaal en worden ontsmet, want het zit helemaal onder de schimmel en de tuin moet worden uitgegraven." Uiteindelijk zal het voor zo'n zeven ton worden verkocht, verwacht hij.

Eventuele winst wordt vervolgens alsnog naar Sjaak overgemaakt. "Dat kan juridisch niet anders", vertelt Gerard. "Maar er gaat nog wel 70.000 euro aan openstaande rekeningen van af." 

Gerard is blij dat hij volgend jaar na dertig jaar weer eens echte buren krijgt. Waarschijnlijk een gezin met kinderen", speculeert hij op basis van het type woning. "Misschien word ik wel oppas-opa."

Het waren 'enerverende jaren', vertelt Gerard, die benadrukt dat zijn melding over een milieudelict de juridische strijd in een stroomversnelling heeft gebracht. Dat er zolang niets is gebeurd, wijdt hij aan het juridische stelsel in Nederland. "Dat een koopwoning zonder hypotheek- of andere geldschuld, en waarvan gas, water en licht zijn afgesloten niet kan worden gevorderd als de eigenaar zijn onroerendezaakbelasting betaalt." 

Zo is het om bijna 40 jaar naast een verwaarloosde woning te wonen: "Hij gooide ook nooit iets weg"

Hoe is het om decennia naast een verloederende spookwoning te wonen? Amstelvener Gerard (70) weet er alles van. Zijn buurman laat zich de afgelopen 36 jaar slechts sporadisch en op vreemde tijdstippen zien. "Hij stond een keer 's nachts met een nagelknipper onkruid te knippen." 

Het achterstallig onderhoud is inmiddels zo groot dat de gemeente onlangs het onorthodoxe besluit heeft genomen om het te veilen. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen, horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen", stelde wethouder Raat vorige week.

Drie jaar échte buren geweest

Als Gerard in 1986 met zijn inmiddels overleden vrouw Gerda de hoekwoning op nummer 107 koopt, wonen buurman Sjaak en Louise* al een tijdje op nummer 105. De eerste twee jaar verlopen gemoedelijk, maar dat verandert als Sjaak en Louise in 1988 scheiden: Sjaak blijft er wonen en de overlast begint. 

"In 1989 is hij vertrokken", vertelt Gerard in zijn woonkamer. "Maar hij heeft de woning aangehouden, naast een huurwoning in Boekelo." Naar zijn huis aan de Fideliolaan kijkt Sjaak amper om. "Soms kwam hij maar één keer per jaar langs, altijd 's avonds of 's nachts. En vaak vertoonde hij vreemd gedrag, in de voor- of achtertuin."

Lees verder onder de afbeelding.

Die achtertuin was op een gegeven moment een rimboe, vertelt Gerard. Niet alleen hij, ook de buren op nummer 103 hadden daar veel last van. Niet in de laatste plaats omdat de Japanse duizendknoop er woekert. "We hebben toen een klacht bij de gemeente ingediend omdat we last hadden van de begroeiing."  

De gemeente sommeert Sjaak zijn voor- en achtertuin te snoeien en af te graven, en stelt hem een dwangsom in het vooruitzicht. "Op de laatste dag heeft hij gesnoeid, maar hij heeft de wortels niet uitgegraven. Daardoor hadden we daar de afgelopen jaren weer last van. Ze ontspruiten in onze tuinen."

Gerard besluit Sjaak persoonlijk te benaderen om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Hij was het met me eens, maar kon zelf niets doen omdat hij met corona in het ziekenhuis lag. Maar hij zou een tuinman regelen." 

Die tuinman is nooit geweest. En als er in 2024 een storm over Amstelveen trekt, raakt ook de dakkapel beschadigd. "Die schade heeft hij amateuristisch laten herstellen, waardoor de tuinen en straten in een deel van de wijk bezaaid lagen met stukken van de bedekking. Toen heb ik bij de gemeente een milieudelict gemeld."

'Een echte horder' 

Daarop laat de gemeente het huis onbewoonbaar verklaren en ontruimen. "Daar waren heel veel bakken voor nodig", vertelt Gerard. "Want hij gooide nooit iets weg, hij is een echte horder."

Sjaak was erbij toen hij zijn huisraad in de afvalcontainer zag verdwijnen. Dat was een drama, herinnert Gerard zich. "Hij probeerde nog spullen te redden, en toen hij het toch moest afstaan, liet hij zich als een klein kind op de grond vallen." 

De gemeente ontzegt Sjaak de toegang tot zijn eigen huis en stuurt hem een rekening à 20.000 euro voor de ontruiming. Die betaalt hij niet, waarna er weer een dwangsom volgt. Maar ook die is aan dovemansoren gericht. "De gemeente wil het nu laten verbouwen, zodat het daarna kan worden verkocht." 

Gerard schat dat de renovatie 400.000 euro gaat kosten. "Alle vloeren moeten eruit, alle muren moeten kaal en worden ontsmet, want het zit helemaal onder de schimmel en de tuin moet worden uitgegraven." Uiteindelijk zal het voor zo'n zeven ton worden verkocht, verwacht hij.

Eventuele winst wordt vervolgens alsnog naar Sjaak overgemaakt. "Dat kan juridisch niet anders", vertelt Gerard. "Maar er gaat nog wel 70.000 euro aan openstaande rekeningen van af." 

Gerard is blij dat hij volgend jaar na dertig jaar weer eens echte buren krijgt. Waarschijnlijk een gezin met kinderen", speculeert hij op basis van het type woning. "Misschien word ik wel oppas-opa."

Het waren 'enerverende jaren', vertelt Gerard, die benadrukt dat zijn melding over een milieudelict de juridische strijd in een stroomversnelling heeft gebracht. Dat er zolang niets is gebeurd, wijdt hij aan het juridische stelsel in Nederland. "Dat een koopwoning zonder hypotheek- of andere geldschuld, en waarvan gas, water en licht zijn afgesloten niet kan worden gevorderd als de eigenaar zijn onroerendezaakbelasting betaalt." 

Michiel de Ruyter School doet eigen naam in de ban, 'maar niet uit afwijzing van verleden'

De Michiel de Ruyter School in Amstelveen gaat van naam veranderen. Na 83 jaar de naam van de bekende admiraal te hebben gedragen, is het volgens de directeur tijd voor een nieuwe naam. En dat is niet omdat de school De Ruyters rol in het koloniale verleden afwijst, 'maar omdat de naam niet meer bij ons past.' 

De school is niet over een nacht ijs gegaan wat betreft de beslissing om haar naam te veranderen, vertelt directeur Nienke Egtberts. "Afgelopen jaar hebben wij als school onze visie op onderwijs opnieuw neergezet. Van daaruit hebben wij ook een meerjarenplan gemaakt. Wie zijn wij als school? Waar staan wij nu? En waar werken wij naartoe? Vanuit dit gesprek kwam de vraag: past de naam nog wel bij ons?"

De school kreeg de huidige naam in 1942 van de toenmalige burgemeester, Samuel Westendorff. Saillant detail: Westendorff werd als burgemeester aangesteld door de met de nazi's samenwerkende NSB. Of dat een factor is geweest in het besluit de naam te vervangen, zegt de school niet.

Koloniale verleden De Ruyter speelde geen rol

De keuze om van naam te veranderen zou niets te maken hebben met De Ruyter zelf. De bekendste admiraal van zijn tijd zou met zijn veroveringen de West-Indische Compagnie (WIC) hebben geholpen met het in stand houden van de Atlantische slavenhandel. "De keuze voor een nieuwe naam is uiteindelijk een keuze die voortkomt uit verbinding – niet uit afwijzing van het verleden, maar vanuit de wens om in het heden herkenbaar en toekomstgericht te zijn", aldus de school. 

Het vervangen van historische namen en het heroverwegen van onze eigen geschiedenis heeft de afgelopen jaren tot veel discussie geleid, en deze naamsverandering is daar geen uitzondering op. Op sociale media wordt verontwaardiging gereageerd op het besluit van de school, omdat dit soort stappen volgens critici de Nederlandse geschiedenis uit zouden wissen.

De koepelorganisatie waar de school onder valt, Amstelwijs, snapt de discussie. "We begrijpen dat maatschappelijke discussies emoties kunnen oproepen. Tegelijk vinden we het waardevol dat scholen blijven reflecteren op wie ze zijn en waarvoor ze staan."

Onder Amstelwijs valt ook OBS Piet Hein, een andere historische zeevaarder, die als commandant van de WIC de slavenhandel mede mogelijk gemaakt heeft. Daarover zegt de koepelorganisatie dat 'andere scholen binnen Amstelwijs daarin hun eigen afwegingen maken.' 

Volgens een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, zijn er geen landelijke richtlijnen voor de namen die scholen wel of niet mogen hebben. "Dat is echt aan de scholen zelf. Om die reden kunnen we ook niet vaststellen of er een trend gaande is waarin scholen die de naam dragen van een Nederlands historisch figuur vaker hun naam aan het heroverwegen zijn."

De school gaat nog beslissen wat de naam Michiel de Ruyter gaat vervangen. Leerlingen, ouders en leerkrachten mogen via een prijsvraag zelf voorstellen aandragen.

Amstelvener Gerard (70) woont al bijna veertig jaar naast een verloederend spookhuis

Hoe is het om decennia naast een verloederende spookwoning te wonen? Amstelvener Gerard (70) weet er alles van. Zijn buurman laat zich de afgelopen 36 jaar slechts sporadisch en op vreemde tijdstippen zien. "Hij stond een keer 's nachts met een nagelknipper onkruid te knippen." 

Het achterstallig onderhoud is inmiddels zo groot dat de gemeente onlangs het onorthodoxe besluit heeft genomen om het te veilen. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen, horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen", stelde wethouder Raat vorige week.

Drie jaar échte buren geweest

Als Gerard in 1986 met zijn inmiddels overleden vrouw Gerda de hoekwoning op nummer 107 koopt, wonen buurman Sjaak en Louise* al een tijdje op nummer 105. De eerste twee jaar verlopen gemoedelijk, maar dat verandert als Sjaak en Louise in 1988 scheiden: Sjaak blijft er wonen en de overlast begint. 

"In 1989 is hij vertrokken", vertelt Gerard in zijn woonkamer. "Maar hij heeft de woning aangehouden, naast een huurwoning in Boekelo." Naar zijn huis aan de Fideliolaan kijkt Sjaak amper om. "Soms kwam hij maar één keer per jaar langs, altijd 's avonds of 's nachts. En vaak vertoonde hij vreemd gedrag, in de voor- of achtertuin."

Lees verder onder de afbeelding.

Die achtertuin was op een gegeven moment een rimboe, vertelt Gerard. Niet alleen hij, ook de buren op nummer 103 hadden daar veel last van. Niet in de laatste plaats omdat de Japanse duizendknoop er woekert. "We hebben toen een klacht bij de gemeente ingediend omdat we last hadden van de begroeiing."  

De gemeente sommeert Sjaak zijn voor- en achtertuin te snoeien en af te graven, en stelt hem een dwangsom in het vooruitzicht. "Op de laatste dag heeft hij gesnoeid, maar hij heeft de wortels niet uitgegraven. Daardoor hadden we daar de afgelopen jaren weer last van. Ze ontspruiten in onze tuinen."

Gerard besluit Sjaak persoonlijk te benaderen om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Hij was het met me eens, maar kon zelf niets doen omdat hij met corona in het ziekenhuis lag. Maar hij zou een tuinman regelen." 

Die tuinman is nooit geweest. En als er in 2024 een storm over Amstelveen trekt, raakt ook de dakkapel beschadigd. "Die schade heeft hij amateuristisch laten herstellen, waardoor de tuinen en straten in een deel van de wijk bezaaid lagen met stukken van de bedekking. Toen heb ik bij de gemeente een milieudelict gemeld."

'Een echte horder' 

Daarop laat de gemeente het huis onbewoonbaar verklaren en ontruimen. "Daar waren heel veel bakken voor nodig", vertelt Gerard. "Want hij gooide nooit iets weg, hij is een echte horder."

Sjaak was erbij toen hij zijn huisraad in de afvalcontainer zag verdwijnen. Dat was een drama, herinnert Gerard zich. "Hij probeerde nog spullen te redden, en toen hij het toch moest afstaan, liet hij zich als een klein kind op de grond vallen." 

De gemeente ontzegt Sjaak de toegang tot zijn eigen huis en stuurt hem een rekening à 20.000 euro voor de ontruiming. Die betaalt hij niet, waarna er weer een dwangsom volgt. Maar ook die is aan dovemansoren gericht. "De gemeente wil het nu laten verbouwen, zodat het daarna kan worden verkocht." 

Gerard schat dat de renovatie 400.000 euro gaat kosten. "Alle vloeren moeten eruit, alle muren moeten kaal en worden ontsmet, want het zit helemaal onder de schimmel en de tuin moet worden uitgegraven." Uiteindelijk zal het voor zo'n zeven ton worden verkocht, verwacht hij.

Eventuele winst wordt vervolgens alsnog naar Sjaak overgemaakt. "Dat kan juridisch niet anders", vertelt Gerard. "Maar er gaat nog wel 70.000 euro aan openstaande rekeningen van af." 

Gerard is blij dat hij volgend jaar na dertig jaar weer eens echte buren krijgt. Waarschijnlijk een gezin met kinderen", speculeert hij op basis van het type woning. "Misschien word ik wel oppas-opa."

Het waren 'enerverende jaren', vertelt Gerard, die benadrukt dat zijn melding over een milieudelict de juridische strijd in een stroomversnelling heeft gebracht. Dat er zolang niets is gebeurd, wijdt hij aan het juridische stelsel in Nederland. "Dat een koopwoning zonder hypotheek- of andere geldschuld, en waarvan gas, water en licht zijn afgesloten niet kan worden gevorderd als de eigenaar zijn onroerendezaakbelasting betaalt." 

Drukke ochtendspits: file op A7 door ongeluk

De week start met een paar flinke files: op verschillende plekken in de provincie staat het verkeer stil. Op de A7 bij afrit Avenhorn - Purmerend-Noord moeten weggebruikers rekening houden met een file van 50 minuten. Ook op de A10 bij de afrit Volendam - Amsterdam-Hemhavens staat het vast.  

Door een ongeluk op de A7 staat het verkeer richting Zaanstad bij afrit Avenhorn - Purmerend-Noord stil. De linkerrijstrook is dicht en de vertraging bedraagt 50 minuten. 

Even verderop, op de A10 bij de afrit Volendam - Amsterdam-Hemhavens moeten weggebruikers rekening houden met 18 minuten vertraging. Bij knooppunt Watergraafsmeer staat het stil.

Vanochtend stond er ook een grote file op de A7 tussen Alkmaar en Amstelveen. Door een ongeluk met vier auto's waren daar twee rijstroken afgesloten. Die file is inmiddels bijna opgelost. 

Drukke ochtendspits: ongeluk op A9 zorgt voor flinke vertraging

De week start met een paar flinke files: op verschillende plekken in de provincie staat het verkeer stil. Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp moeten weggebruikers rekening houden met een file van 45 minuten en ook op de A10 bij de afrit Volendam - Amsterdam-Hemhavens staat het vast.  

Door een ongeluk ter hoogte van de afrit Haarlem-Zuid bij knooppunt Badhoevedorp zijn twee rijstroken afgesloten. Het verkeer tussen Alkmaar en Amstelveen staat daardoor stil en de vertraging is opgelopen tot 45 minuten. 

Op de A10 bij de afrit Volendam - Amsterdam-Hemhavens moeten weggebruikers rekening houden met 15 minuten vertraging. 

En ook op de A7 is het druk. In de richting Hoorn naar Zaanstad staat tien minuten file bij de afrit Avenhorn - Purmerend-Noord. 

Nieuw-Vennepers over betaald parkeren: "Een schijnvoorstelling"

Bewoners uit Nieuw-Vennep zijn niet te spreken over de plannen voor betaald parkeren in hun dorp. Ze kwamen vandaag massaal naar een informatiebijeenkomst van de gemeente Haarlemmermeer om hun zorgen te uiten. Volgens de gemeente is betaald parkeren in een deel van het dorp nodig om ruimte te maken voor auto's uit een nieuw te bouwen woonwijk.

"Het is een schijnvoorstelling, een wanvertoning." Met gefronste wenkbrauwen en een schuddend hoofd spreekt een bewoner uit Nieuw-Vennep een ambtenaar aan tijdens de informatiebijeenkomst. "Ik woon hier al twintig jaar, en nou komt er een kwak yuppen in ons dorp wonen en moet ineens alles anders. Zo blijft er weinig meer over van het dorpse."

Hoewel de bijeenkomst overwegend rustig verloopt, lopen de emoties hoog op bij veel omwonenden van het Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep. Op dat terrein moeten 2000 nieuwe woningen komen, waarvan 600 sociale huurwoningen. De gemeente wil daarmee het oude bedrijventerrein laten aansluiten op de omliggende woonwijken.

Groene wijk zonder auto's 

De nieuwe bewoners hebben auto's, en daar moet plek voor zijn, legt wethouder Marja Ruigrok aan de omwonenden uit. "We hebben daarvoor mobiliteitshubs bedacht, die genoeg ruimte moeten bieden voor de hele wijk. We willen daarmee het aantal auto's in het straatbeeld verminderen en de omgeving juist vergroenen."

Dat klinkt misschien positief, maar veel omwonenden maken zich zorgen over de toestroom van auto's die hun parkeerplekken zullen innemen. Een bewonerscomité, dat speciaal voor deze kwestie is opgericht, heeft onderzocht dat het tekort aan parkeerplaatsen kan oplopen tot wel 800 plekken – en misschien zelfs meer.

Tekst gaat verder onder de foto

Han Verkuyl uit het bewonerscomité legt uit hoe dat kan. "Er wordt op dit moment ingeschat door de gemeente dat elke woning gemiddeld één auto zal hebben. Maar de huizenprijzen van de nieuwe woningen zijn dusdanig hoog, dat er meerdere mensen in elk huis zullen gaan wonen. En in een forensendorp zoals Nieuw-Vennep kan je er dan vanuit gaan dat er meerdere auto's per huishouden zullen komen."

Reden genoeg voor het comité, en veel andere omwonenden, om in actie te komen. Ze hebben een enquête opgesteld, whatsappgroepen opgericht en zelfs grote banners langs de weg geplaatst om hun protest kracht bij te zetten. Maar of er nog wat rigoureus veranderd kan worden, is de grote vraag.

De hoop op een alternatieve oplossing, zoals het bouwen van een ondergrondse parkeergarage, lijkt volgens Hans Bekema langzaam te vervliegen. Hij is samen met een groep anderen met een spandoek naar de bijeenkomst gekomen. "Ze zeggen dat er weinig meer aan het betaald parkeren veranderd kan worden. Dus waar vestig je dan je hoop op? Nou ja, er zijn volgend jaar maart weer gemeenteraadsverkiezingen."

Wethouder Beryl van Straten benadrukt dat het plan niet zomaar van tafel geveegd kan worden, maar dat er nog veel details moeten worden uitgewerkt. "Over wat de jaarlijkse kosten voor bewoners van de wijk en hun buren zullen worden, wordt nog nagedacht. We willen echt zo veel mogelijk rekening met iedereen houden."

Nieuw-Vennep is niet de enige plek in Noord-Holland waar veel weerstand is tegen het invoeren van betaald parkeren. Ook in Amstelveen, Haarlem en Hilversum kwamen inwoners het afgelopen jaar in opstand tegen de plannen van hun gemeentebestuur om betaald parkeren en parkeervergunningen in te voeren.

Nieuw-Vennepers over betaald parkeren: "Een schijnvoostelling"

Bewoners uit Nieuw-Vennep zijn niet te spreken over de plannen voor betaald parkeren in hun dorp. Ze kwamen vandaag massaal naar een informatiebijeenkomst van de gemeente Haarlemmermeer om hun zorgen te uiten. Volgens de gemeente is betaald parkeren in een deel van het dorp nodig om ruimte te maken voor auto's uit een nieuw te bouwen woonwijk.

"Het is een schijnvoorstelling, een wanvertoning." Met gefronste wenkbrauwen en een schuddend hoofd spreekt een bewoner uit Nieuw-Vennep een ambtenaar aan tijdens de informatiebijeenkomst. "Ik woon hier al twintig jaar, en nou komt er een kwak yuppen in ons dorp wonen en moet ineens alles anders. Zo blijft er weinig meer over van het dorpse."

Hoewel de bijeenkomst overwegend rustig verloopt, lopen de emoties hoog op bij veel omwonenden van het Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep. Op dat terrein moeten 2000 nieuwe woningen komen, waarvan 600 sociale huurwoningen. De gemeente wil daarmee het oude bedrijventerrein laten aansluiten op de omliggende woonwijken.

Groene wijk zonder auto's 

De nieuwe bewoners hebben auto's, en daar moet plek voor zijn, legt wethouder Marja Ruigrok aan de omwonenden uit. "We hebben daarvoor mobiliteitshubs bedacht, die genoeg ruimte moeten bieden voor de hele wijk. We willen daarmee het aantal auto's in het straatbeeld verminderen en de omgeving juist vergroenen."

Dat klinkt misschien positief, maar veel omwonenden maken zich zorgen over de toestroom van auto's die hun parkeerplekken zullen innemen. Een bewonerscomité, dat speciaal voor deze kwestie is opgericht, heeft onderzocht dat het tekort aan parkeerplaatsen kan oplopen tot wel 800 plekken – en misschien zelfs meer.

Tekst gaat verder onder de foto

Han Verkuyl uit het bewonerscomité legt uit hoe dat kan. "Er wordt op dit moment ingeschat door de gemeente dat elke woning gemiddeld één auto zal hebben. Maar de huizenprijzen van de nieuwe woningen zijn dusdanig hoog, dat er meerdere mensen in elk huis zullen gaan wonen. En in een forensendorp zoals Nieuw-Vennep kan je er dan vanuit gaan dat er meerdere auto's per huishouden zullen komen."

Reden genoeg voor het comité, en veel andere omwonenden, om in actie te komen. Ze hebben een enquête opgesteld, whatsappgroepen opgericht en zelfs grote banners langs de weg geplaatst om hun protest kracht bij te zetten. Maar of er nog wat rigoureus veranderd kan worden, is de grote vraag.

De hoop op een alternatieve oplossing, zoals het bouwen van een ondergrondse parkeergarage, lijkt volgens Hans Bekema langzaam te vervliegen. Hij is samen met een groep anderen met een spandoek naar de bijeenkomst gekomen. "Ze zeggen dat er weinig meer aan het betaald parkeren veranderd kan worden. Dus waar vestig je dan je hoop op? Nou ja, er zijn volgend jaar maart weer gemeenteraadsverkiezingen."

Wethouder Beryl van Straten benadrukt dat het plan niet zomaar van tafel geveegd kan worden, maar dat er nog veel details moeten worden uitgewerkt. "Over wat de jaarlijkse kosten voor bewoners van de wijk en hun buren zullen worden, wordt nog nagedacht. We willen echt zo veel mogelijk rekening met iedereen houden."

Nieuw-Vennep is niet de enige plek in Noord-Holland waar veel weerstand is tegen het invoeren van betaald parkeren. Ook in Amstelveen, Haarlem en Hilversum kwamen inwoners het afgelopen jaar in opstand tegen de plannen van hun gemeentebestuur om betaald parkeren en parkeervergunningen in te voeren.

Bewoners komen in opstand tegen betaald parkeren in Nieuw-Vennep: "Dit is een schijnvoorstelling"

Bewoners uit Nieuw-Vennep zijn niet te spreken over de plannen voor betaald parkeren in hun dorp. Ze kwamen maandag massaal naar een informatiebijeenkomst van de gemeente Haarlemmermeer om hun zorgen te uiten. Volgens de gemeente is betaald parkeren in een deel van het dorp nodig om ruimte te maken voor auto's uit een nieuw te bouwen woonwijk.

"Het is een schijnvoorstelling, een wanvertoning." Met gefronste wenkbrauwen en een schuddend hoofd spreekt een bewoner uit Nieuw-Vennep een ambtenaar aan tijdens de informatiebijeenkomst. "Ik woon hier al twintig jaar, en nou komt er een kwak yuppen in ons dorp wonen en moet ineens alles anders. Zo blijft er weinig meer over van het dorpse."

Hoewel de bijeenkomst overwegend rustig verloopt, lopen de emoties hoog op bij veel omwonenden van het Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep. Op dat terrein moeten 2000 nieuwe woningen komen, waarvan 600 sociale huurwoningen. De gemeente wil daarmee het oude bedrijventerrein laten aansluiten op de omliggende woonwijken.

Groene wijk zonder auto's 

De nieuwe bewoners hebben auto's, en daar moet plek voor zijn, legt wethouder Marja Ruigrok aan de omwonenden uit. "We hebben daarvoor mobiliteitshubs bedacht, die genoeg ruimte moeten bieden voor de hele wijk. We willen daarmee het aantal auto's in het straatbeeld verminderen en de omgeving juist vergroenen."

Dat klinkt misschien positief, maar veel omwonenden maken zich zorgen over de toestroom van auto's die hun parkeerplekken zullen innemen. Een bewonerscomité, dat speciaal voor deze kwestie is opgericht, heeft onderzocht dat het tekort aan parkeerplaatsen kan oplopen tot wel 800 plekken – en misschien zelfs meer.

Tekst gaat verder onder de foto

Han Verkuyl uit het bewonerscomité legt uit hoe dat kan. "Er wordt op dit moment ingeschat door de gemeente dat elke woning gemiddeld één auto zal hebben. Maar de huizenprijzen van de nieuwe woningen zijn dusdanig hoog, dat er meerdere mensen in elk huis zullen gaan wonen. En in een forensendorp zoals Nieuw-Vennep kan je er dan vanuit gaan dat er meerdere auto's per huishouden zullen komen."

Reden genoeg voor het comité, en veel andere omwonenden, om in actie te komen. Ze hebben een enquête opgesteld, whatsappgroepen opgericht en zelfs grote banners langs de weg geplaatst om hun protest kracht bij te zetten. Maar of er nog wat rigoureus veranderd kan worden, is de grote vraag.

De hoop op een alternatieve oplossing, zoals het bouwen van een ondergrondse parkeergarage, lijkt volgens Hans Bekema langzaam te vervliegen. Hij is samen met een groep anderen met een spandoek naar de bijeenkomst gekomen. "Ze zeggen dat er weinig meer aan het betaald parkeren veranderd kan worden. Dus waar vestig je dan je hoop op? Nou ja, er zijn volgend jaar maart weer gemeenteraadsverkiezingen."

Wethouder Beryl van Straten benadrukt dat het plan niet zomaar van tafel geveegd kan worden, maar dat er nog veel details moeten worden uitgewerkt. "Over wat de jaarlijkse kosten voor bewoners van de wijk en hun buren zullen worden, wordt nog nagedacht. We willen echt zo veel mogelijk rekening met iedereen houden."

Nieuw-Vennep is niet de enige plek in Noord-Holland waar veel te doen is over het invoeren van betaald parkeren. Zo kwamen inwoners van Amstelveen, Haarlem en Hilversum het afgelopen jaar massaal in opstand tegen hun gemeentebestuur over het voornemen in (een deel van) hun woonplaats betaalde parkeerplekken en vergunningen in te voeren.

Nieuw-Vennep is niet de enige plek in Noord-Holland waar veel weerstand is tegen het invoeren van betaald parkeren. Ook in Amstelveen, Haarlem en Hilversum kwamen inwoners het afgelopen jaar in opstand tegen de plannen van hun gemeentebestuur om betaald parkeren en parkeervergunningen in te voeren.

Zien: haarscherpe luchtfoto's bieden gedetailleerde blik op upgrade A9

Hoe vervang je een snelweg zonder de bestaande snelweg te sluiten? Het antwoord op die vraag vind je sinds enkele jaren tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp. Daar wordt de A9 verbreed en op sommige plekken verdiept aangelegd. Op foto's van Rijkswaterstaat is goed te zien hoe dat in z'n werk gaat. 

Wie van Holendrecht naar Badhoevedorp rijdt, komt eerst langs Ouderkerk aan de Amstel. Op onderstaande foto is goed te zien hoe tussen de bestaande snelweg en de Ouderkerkerplas een nieuwe snelweg wordt aangelegd. In 2026 gaat de verbreding bij Ouderkerk van start en worden daar geluidsschermen geplaatst. 

Dan het stuk snelweg bij Amstelveen: daar wordt de A9 over een afstand van 1,6 kilometer verdiept aangelegd.

Dat gebeurt door verdiepte (snelweg)bakken te bouwen waarvoor naast de huidige weg een flink stuk wordt afgegraven. Op drie plekken worden overkappingen geplaatst: bij het Oude Dorp, bij het Stadshart en bij het Bovenlandpad.  Bij de Meander wordt een park op overkapping aangelegd, over de inrichting van de andere overkappingen is nog geen besluit genomen.

Bijzonder kruispunt

Op de foto hieronder zie je de aanleg van de bakken bij de afslag Stadshart en de kruisende Keizer Karelweg. Dat kruispunt was in januari nog vijf dagen dicht omdat Rijkswaterstaat het moest verplaatsen om ruimte te maken voor de aanleg van de verdiepte ligging.

In deze video legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit wat het kruispunt zo bijzonder maakt. 

Lees verder onder de foto

En dan de Schipholbrug, vorige week nog goed voor een verkeersinfarct in en rond Amsterdam. Nadat de aannemer per ongeluk in het betonijzer van het nieuwe brugdek had geboord, werd de snelweg afgesloten en moest verkeer worden omgeleid via de A2, A10 en A4.

Inmiddels is de snelweg weer tijdelijk aangesloten op het oude brugdek, waardoor verkeer weer veilig over de brug kan. De beschadigingen aan het nieuwe brugdek worden hersteld.

Verwaarloosde woning na dertig jaar leegstand onder de hamer

De gemeente Amstelveen gaat een poging wagen een ernstig verwaarloosd rijtjeshuis aan de Fideliolaan te verkopen. Het huis wordt volgens de gemeente al zo'n dertig jaar niet meer bewoond en zorgt voor overlast in de buurt. 

Tijdens een inspectie begin 2024 bleek de woning niet alleen bouwkundig in slechte staat, maar ook zo vervuild dat omwonenden gevaar liepen. "Dit en klachten uit de buurt hebben ons er toe aangezet in actie te komen", zegt verantwoordelijk wethouder Raat. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen." 

Woning mogelijk openbaar geveild

De eigenaar is bekend bij de gemeente en heeft de kans gehad zijn woning op te knappen. Maar omdat hij letterlijk en figuurlijk niet thuis gaf, heeft de gemeente de woning in april vorig jaar ontruimd. De rekening à 20.000 euro is naar de eigenaar gestuurd, maar hij heeft niet betaald. 

Met een last onder dwangsom à 50.000 euro probeerde de gemeente de eigenaar onder druk te zetten zijn woning op te knappen, maar ook daar trok hij zich niets van aan. Toen hij op 6 december vorig jaar nog niets had ondernomen, besloot de gemeente de dwangsom te gaan innen. 

Omdat de eigenaar ook daar niet op reageert, onderzoeken de gemeente en de deurwaarder nu of de woning zonder tussenkomst van de eigenaar kan worden verkocht. "Dit gaat meestal via een publieke veiling", schrijft de gemeente, om er aan toe te voegen dat het 'uiterst zeldzaam' is dat de gemeente tot dergelijke stappen wordt gedwongen. 

Opbrengst (na aftrek schulden) naar eigenaar

De deurwaarder doorloopt momenteel de wettelijk vereiste stappen om de woning te verkopen. Als dat lukt, worden met de opbrengst eerst schulden bij de bank, gemeente en deurwaarder afgelost. Wat rest, gaat alsnog naar de eigenaar. 

Er is vorig jaar geld gereserveerd om verwaarloosde woningen aan te pakken. De gemeente heeft meerdere woningen in gedachten, waaronder dus het adres aan de Fideliolaan. 

Uithoorns verzet tegen asielplannen in eigen dorp én achtertuin Amstelveen groeit

Het verzet tegen de asielplannen in de regio Amstelland groeit. De Uithoornse politiek wil de Amstelveense plannen voor een asielzoekerscentrum op de grens dwarsbomen. En de actiegroep AZC Uithoorn Weg Ermee hoopt ook een stokje te kunnen steken voor een opvanglocatie aan de Wiegerbruinlaan in Uithoorn. Morgenavond staat er een protest bij het gemeentehuis op de agenda.

Dat bevestigt de oprichter van de Facebook-groep en de initiatiefnemer van het protest in gesprek met NH Nieuws. De 'bezorgde Uithoornaar' wil liever niet met naam en toenaam in de publiciteit, maar zijn naam is bekend bij de redactie. 

Hij strijdt al langer tegen de asielplannen in zijn dorp. Ook politiek, maar in het gemeentehuis voelt hij zich een roepende in de woestijn. "Toen Uithoorn vorig jaar de plannen voor asielopvang aan de Wiegerbruinlaan bekendmaakte, heb ik twee keer ingesproken. Maar het is aan dovemansoren gericht." 

Liever kleinschalige opvang

"Onze voorkeur gaat uit naar een aantal kleine opvangplekken zoals het Buurtnest", sprak hij namens 'veel bezorgde burgers en ondernemers' op 14 november de raad toe.

"Maar wij zijn tegen de 250 asielzoekers, inclusief 60 minderjarigen, in de Wieger. Dit aantal is veel te groot op een plek die ook niet geschikt is gezien de ligging." Inmiddels zijn de 60 minderjarige vluchtelingen geschrapt, maar komen daar 60 volwassen vluchtelingen voor in de plaats.

De Uithoornaar woont een halve kilometer van het voormalige L'Oreal-kantoor en is vooral bezorgd om de veiligheid van zijn gezin en buurtgenoten.

"Het COA kan wel zeggen dat er nauwelijks incidenten zijn op opvanglocaties, maar ze hebben geen zicht op wat er in de buurt gebeurt. Het Libellebos ligt om de hoek, dan gaan ze daar rondzwerven."

Behalve op de Uithoornse opvanglocatie aan de Wiegerbruinlaan, richt het protest zich ook op het Amstelveense plan om een locatie voor 280 asielzoekers op de grens met Uithoorn te openen. 

Uithoorn aan de overkant van de sloot

Amstelveen heeft een perceel ten zuiden van de N201 en tussen de Noorddammerweg en het tramspoor op het oog (zie kaart hieronder). Om een indruk te krijgen van de nabijheid van Uithoorn: de Randweg aan de overkant van de sloot is voor een deel Amstelveens en voor een deel Uithoorns grondgebied.

Lees verder onder de kaart

De geplande locatie zou zo 'ver van Amstelveense voorzieningen' zijn, dat gevreesd wordt dat de bewoners over de wijken Legmeer en Zijdelwaard 'uitzwermen'. De druk op de her en der toch al piepende en krakende sociale voorzieningen als scholen en huisartsposten zou dan wel eens te ver kunnen oplopen.

De Uithoornse zorgen zijn niet nieuw. Al bij de bekendmaking van de plannen voor een derde opvanglocatie in Amstelveen, kwam buurdorp Uithoorn in verweer. Om te benadrukken dat het ze menens is, hebben twee Uithoornse gemeenteraadsleden vorige week ingesproken in de Amstelveense gemeenteraad.

Ook de initiatiefnemer van het protest van morgen vindt het vreemd dat Amstelveen voor een locatie heeft waar 'ze wel de lusten, niet de lasten' dragen. Bovendien ligt de beoogde locatie vlakbij Zijdelwaard, waar de spanningen soms hoog oplopen. "Kijk alleen maar naar afgelopen jaarwisseling", blikt hij terug op de rellen rond de flats aan de Europarei.

Uithoorn probeerde Amstelveen de afgelopen tijd op andere gedachten te brengen, maar zonder resultaat. Zelfs een poging van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk om de plooien glad te strijken, heeft niets opgeleverd. Nadat ze gedrieën om tafel hadden gezeten, concludeerde Van Dijk dat Uithoorn en Amstelveen er samen maar moesten uitkomen. 

Onderzoek naar verzet

Dat wil de Uithoornse wethouder De Robles ook graag, maar de gemeenteraad denkt er anders over. Dat bleek afgelopen donderdag toen de gemeenteraad een motie van CDA, VVD en DUS! aannam. Daarmee verplicht de gemeenteraad het college te onderzoeken welke juridische mogelijkheden Uithoorn heeft om zich te verzetten tegen de Amstelveense plannen. 

"Het CDA maakt zich net als veel inwoners grote zorgen over de mogelijke komst van het azc Amstelveen, precies op onze gemeentegrens", lichtte fractievoorzitter André Jansen schriftelijke vragen aan de wethouder toe. "En zoals het CDA eerder al eerder heeft betoogd, dreigt Uithoorn te worden overlopen door nog eens 250 tot 280 asielzoekers." 

Opvallend: Gemeentebelangen stemde tegen de motie, want vindt het nog te vroeg om de druk zo ver op te voeren.

De kogels zijn nog niet door de Amstelveense kerk. De gemeenteraad gaf vorig jaar weliswaar haar zegen over een derde opvanglocatie voor 201 asielzoekers voor 5 jaar, maar inmiddels wil het college 280 asielzoekers voor een periode van 10 jaar opvangen. Afgelopen week is erover gedebatteerd, op 16 april stemt de raad erover. 

Maar ook als de raad instemt, is het azc nog niet in beton gegoten, legt een woordvoerder uit. "Het hangt dan nog van een aantal andere factoren af of de opvanglocatie daadwerkelijk te realiseren is. Zo is de gemeente nog in gesprek met de grondeigenaar over aankoop van de grond."

Gelet op de verdeelsleutel van de Spreidingswet, waaraan ook Amstelveen probeert te voldoen, moet de gemeente 561 asielzoekers opvangen. Een klein deel daarvan - zo'n zestig alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) - wordt inmiddels gehuisvest aan de Bouwerij.

Gezinnen met kinderen naar Kronenburg

Deze week opent een azc in een voormalig kantoorpand in Kronenburg. Daar gaan driehonderd mensen wonen, onder wie veel gezinnen met kinderen, zo maakte wethouder Adam Elzakalai vorige week bekend. Daarnaast worden er zo'n 100 statushouders gehuisvest, die al wel een verblijfsvergunning hebben, maar voor wie nog geen woonruimte beschikbaar is.

Lees verder onder de foto.

En dus moet er nog ruimte worden gerealiseerd voor 201 asielzoekers. Dat het college er nu toch 280 van hoopt te maken, is politiek gemotiveerd. Door meer asielzoekers op te nemen dan strikt noodzakelijk, hoopt Amstelveen 'uitruilmogelijkheden' met buurgemeenten te realiseren, zegt de woordvoerder.

Koehandel met vluchtelingen 

Op initiatief van Ouder-Amstel verkennen Amstelveen en Ouder-Amstel nu een herverdeling van de regionale opvang-opgave. Concreet zou dat kunnen betekenen dat Amstelveen 79 asielzoekers voor kleine buurman Ouder-Amstel opvangt. En in ruil daarvoor zou Ouder-Amstel dan evenveel Oekraïense vluchtelingen van Amstelveen overnemen. 

Groot voordeel van zo'n deal is dat de nieuwe woningen aan de Amstelveense Maccabiadelaan eerder vrijkomen voor de doelgroep waarvoor ze bestemd zijn, benadrukt de gemeente. Eigenlijk zouden daar eerst een tijdje Oekraïners gaan wonen, maar dat is dan niet meer nodig. Er kunnen dan direct mensen met een zorgbehoefte gaan wonen.

Protest in Uithoorn

Of er veel animo is voor het protest van morgenavond tegen de azc's, durft de organisator niet te zeggen. Wel dat hij al een tweede protest in de planning heeft. "Amstelveen volgt nog." Het protest begin om 19.30 uur.

Verwaarloosd Amstelveens spookhuis onder de hamer, omdat eigenaar niet thuis geeft

De gemeente Amstelveen gaat een poging wagen een ernstig verwaarloosd rijtjeshuis aan de Fideliolaan te verkopen. Het huis wordt volgens de gemeente al zo'n dertig jaar niet meer bewoond en zorgt voor overlast in de buurt. 

Tijdens een inspectie begin 2024 bleek de woning niet alleen bouwkundig in slechte staat, maar ook zo vervuild dat omwonenden gevaar liepen. "Dit en klachten uit de buurt hebben ons er toe aangezet in actie te komen", zegt verantwoordelijk wethouder Raat. "Dit soort verwaarloosde woningen die voor overlast zorgen horen niet thuis in het straatbeeld van Amstelveen." 

Woning mogelijk openbaar geveild

De eigenaar is bekend bij de gemeente en heeft de kans gehad zijn woning op te knappen. Maar omdat hij letterlijk en figuurlijk niet thuis gaf, heeft de gemeente de woning in april vorig jaar ontruimd. De rekening à 20.000 euro is naar de eigenaar gestuurd, maar hij heeft niet betaald. 

Met een last onder dwangsom à 50.000 euro probeerde de gemeente de eigenaar onder druk te zetten zijn woning op te knappen, maar ook daar trok hij zich niets van aan. Toen hij op 6 december vorig jaar nog niets had ondernomen, besloot de gemeente de dwangsom te gaan innen. 

Omdat de eigenaar ook daar niet op reageert, onderzoeken de gemeente en de deurwaarder nu of de woning zonder tussenkomst van de eigenaar kan worden verkocht. "Dit gaat meestal via een publieke veiling", schrijft de gemeente, om er aan toe te voegen dat het 'uiterst zeldzaam' is dat de gemeente tot dergelijke stappen wordt gedwongen. 

Opbrengst (na aftrek schulden) naar eigenaar

De deurwaarder doorloopt momenteel de wettelijk vereiste stappen om de woning te verkopen. Als dat lukt, worden met de opbrengst eerst schulden bij de bank, gemeente en deurwaarder afgelost. Wat rest, gaat alsnog naar de eigenaar. 

Er is vorig jaar geld gereserveerd om verwaarloosde woningen aan te pakken. De gemeente heeft meerdere woningen in gedachten, waaronder dus het adres aan de Fideliolaan. 

Wéér ongeluk op oversteek die opa Bert kopzorgen geeft

Amstelvener Bert Eeken trekt voor de zoveelste keer bij de gemeente aan de bel over de veiligheid van een fietsoversteek dicht bij zijn huis. Afgelopen vrijdag werd aan De Grote Beer opnieuw een fietser aangereden. 

De fietser kwam er met schaafwonden vanaf, laat de politie aan NH weten. Voor een 14-jarig meisje liep het vorig jaar oktober minder goed af. Zij werd op dezelfde oversteek door een bestelbusje overreden en raakte bekneld.

In de maanden voor dat ongeluk had Bert meerdere keren zijn zorgen geuit bij de gemeente. Zijn eigen kleindochter werd er vlak voor zijn ogen namelijk op een haar na gemist door een auto. 

Bang voor een slechte afloop

"Ik ben bang dat het op een kwade dag heel slecht afloopt voor een fietsend kind, omdat veel pubers daarlangs fietsen op weg naar school of in hun pauzes, op weg naar de supermarkt voor hun lekkere trek. En dat gaat vaak ook nog op een fatbike, onderwijl druk met elkaar babbelend", vertelt Bert.

Ook Yuval - die direct naast het kruispunt woont - houdt zijn hart vast, vertelde hij vorig jaar aan NH. "Ik zag gisteren dat mijn dochter aan kwam fietsen zonder goed te kijken. Ze heeft voorrang, maar ik druk haar op het hart om te remmen en goed om zich heen te kijken."

Bekijk hieronder de reportage waarin Bert zijn zorgen uit. Tekst gaat verder onder de video. 

De gemeente heeft sinds het ongeluk met het 14-jarige meisje een stopbord geplaatst en het groen teruggesnoeid voor beter zicht. Daar is Bert blij mee, maar volgens hem is het niet genoeg. Veel automobilisten zetten de auto namelijk niet helemaal stil. 

"Men remt alleen vlak vóór de drempel kort, om gebruik te maken van het in- en uitveren van de neus en zodoende gemakkelijker op de drempel te komen om daarop direct weer gas te geven." Verkeerswethouder Herbert Raat heeft toegezegd de situatie deze week met eigen ogen te gaan bekijken.

Lees terug: AZ verliest thuis van Feyenoord, Telstar slaat weer toe in slotseconde

Een bomvolle sportdag vandaag met heel veel voetbal in zowel de eredivisie, eerste divisie en tweede divisie. AZ ontvangt Feyenoord in het eigen stadion en Telstar neemt het op tegen Helmond Sport. 

AZ - Feyenoord: 0-1 (AFGELOPEN)
Helmond Sport - Telstar: 2-2 (AFGELOPEN)

Voor vandaag sluiten we dit liveblog. Morgen weer een nieuwe interessante sportdag. Dan onder andere aandacht voor Ajax - NAC Breda. Ook de Ronde van Vlaanderen staat op het programma met onder anderen Cees Bol (Zaandam) en Enzo Leijnse (Amstelveen) aan de start. 

De zes minuten blessuretijd zijn officieel al 30 seconden verstreken als de bal voor de voeten komt van Jeff Hardeveld. De verdediger schiet de bal stijf in de kruising en iedereen van Telstar wordt gek! Net zoals vorige week slaat Telstar weer toe in de laatste seconden. Het is gelijk afgelopen in Helmond. 

De invaller aan de kant van AZ knalt vanuit een moeilijke hoek op de vuisten van Wellenreuther. 

Feyenoord staat, dankzij een eigen doelpunt van Buurmeester, maar zonder ook maar zelf een schot tussen de palen te hebben afgevuurd op voorsprong. 

Jayden Addai lost Wouter Goes af. Maarten Martens zet nu alles op alles voor een punt tegen Feyenoord. 

Weer komt AZ goed weg. Invaller Julián Carranza geeft een duw in de rug van Bruno Martins Indi en schiet vervolgens raak. Scheidsrechter Manschot ziet er in eerste instantie geen overtreding in, maar de VAR draait de beslissing terug. 

AZ gaat met Mexx Meerdink in de ploeg iets proberen te forceren in het laatste kwartier. Ook Mees de Wit is ingevallen. Belic en Kasius gaan naar de kant. 

Sebastiaan Hagedoorn staat net een aantal minuten in het veld als hij perfect wordt bediend door Jayden Turfkruier. Hagendoorn duikt helemaal vrij op voor de doelman van Helmond Sport, maar hij kopt de voorzet van Turfkruier een meter naast. 

Justin Ogenia wordt de diepte ingestuurd en gaat alleen op Ronald Koeman jr. af. De invaller aan de zijde van Helmond Sport haalt verwoestend hard uit in de korte hoek, maar de knal spat uiteen op de paal. 

AZ komt goed weg. Anis Hadj Moussa maakt op aangeven van Ayase Ueda de 0-2. De man van assist stond echter buitenspel toen hij werd ingespeeld. 

Youssef El Kachati probeert het vanaf een meter of 25. De poging van de topscorer van Telstar zeilt over het doel. 

Zowel Kees Smit als Ruben van Bommel komen in de ploeg. Voor Zico Buurmeester en Ibrahim Sadiq zit het duel tegen Feyenoord er op.

Denso Kasius rukt op over de rechterflank en kan uithalen. De poging van de vleugelverdediger wordt geblokt. 

Zowel AZ als Telstar staan op achterstand. AZ is zeker niet de mindere van Feyenoord, maar schiet zichzelf in de voet door onzorgvuldig te verdedigen. Telstar hoopt dat de aansluitingstreffer van Hamdaoui het begin is van meer in de tweede helft. 

Youssef El Kachati zoekt in een overvol strafschopgebied naar een gaatje om uit te halen. De topscorer van Telstar vindt uiteindelijk de ruimte, maar zijn poging gaat rakelings naast. Telstar zoekt de gelijkmaker vlak voor de rust. 

Geklungel in de defensie van AZ zorgt uiteindelijk voor de 0-1. Zico Buurmeester kopt de bal ongelukkig in eigen goal na een voorzet van Igor Paixão. Jeroen Zoet kan er net niet meer bij. Feyenoord neemt als eerste een voorsprong in Alkmaar. 

Ibrahim Sadiq dringt het strafschopgebied binnen en haalt uit. De poging van de vleugelaanvaller wordt nog getoucheerd door Gernot Trauner, maar Timon Wellenreuther kan eenvoudig pareren. 

Jeroen Zoet wordt in de problemen gebracht door een slechte pass van Bruno Martins Indi. De doelman van AZ, die vandaag Rome-Jayden Owusu-Oduro vervangt, komt er uiteindelijk goed mee weg zonder dat Feyenoord kansrijk kan worden. 

Het is nog niet de middag van Telstar. Lennerd Daneels is het eindstation van een fraaie aanval. Helmond Sport verdubbelt zo de voorsprong.

Een hoekschop van Peer Koopmeiners draait gevaarlijk in en belandt op de bovenkant van de lat. AZ dringt aan. 

Troy Parrott is ontsnapt aan de verdediging van Feyenoord en haalt uit. De poging van de Ierse spits wordt gekeerd door Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther. 

De bal ligt al heel snel achter Ronald Koeman jr. Anthony van den Hurk is de maker van de hele vroege openingsgoal. 

De wedstrijden AZ - Feyenoord en Helmond Sport - Telstar zijn begonnen. 

"Hij heeft een overbelasting in de pees van zijn voet. We hebben hem vandaag nog getest, maar het was niet genoeg. Jeroen Zoet hadden we hier al op voorbereid", aldus Martens bij ESPN. 

Van de laatste vijf ontmoetingen met de Rotterdammers won AZ er twee, verloor het er tevens twee en in 2018 werd het een gelijkspel. 

1. 04-02-2024 AZ - Feyenoord 0-1
2. 16-10-2022 AZ - Feyenoord 1-3
3. 27-02-2022 AZ - Feyenoord 2-1 
4. 28-02-2021 AZ - Feyenoord 4-2
5. 16-09-2018 AZ - Feyenoord 1-1

 

Amstelveen gaat dierenartskosten voor minima vergoeden: 'Geschenk uit de hemel'

Amstelveen gaat dierenartskosten van minima vergoeden. Inwoners met een laag inkomen kunnen voortaan honderden euro's per jaar van de gemeente krijgen om hun kat of hond te laten chippen, ontwormen of zelfs te laten opereren. En dat komt goed uit, want de dierenartskosten rijzen de pan uit.

Voor Irma de Jongh komt de regeling als 'een geschenk uit de hemel', vertelt ze in gesprek met NH. "Anderhalve week geleden kreeg ik die brief, toen ik 'm las rolden de tranen wel even over m'n wangen", aldus een dolgelukkige Irma. Ze woont sinds het overlijden van haar man alleen en haar hond Knutje betekent alles voor haar.

Met de regeling wil Amstelveen minima tegemoetkomen in de zorg voor hun huisdier. "Als gemeente vinden we het welzijn van en daarmee de zorg voor dieren heel belangrijk", citeert de gemeente wethouder Frank Berkhout (dierenwelzijn) in een persbericht.

"Mensen met een laag inkomen staan soms voor dilemma's als er iets is met hun huisdier. Dat is begrijpelijk en schrijnend. Wij hopen met deze regeling hun zorgen te verminderen en daarmee de gezondheid van hun huisdieren te verbeteren." 

Zwaar toegetakeld door vechthonden

Irma weet hoeveel stress hoge dierenartskosten kunnen opleveren. Knutje werd twee jaar geleden aangevallen en zwaar toegetakeld door twee staffords. Van de dierenartsrekening van 3.000 euro - die pas veel later werd vergoed door de baas van de vechthonden - schrikt ze zich rot.

Sinds de aanval is de stapel rekeningen van dierenartsen hard gegroeid. "Toen Knutje laatst een allergische aanval kreeg, was ik 700 euro kwijt aan dierenartskosten", vertelt Irma. Knutje is een tijdje aan de medicijnen geweest, en krijgt inmiddels alleen nog speciale brokken. Maar zodra ze is hersteld, staat de volgende behandeling alweer voor de deur. "Ze had bloed in haar bek en toen bleek dat ze alleen nog een paar melktanden had."

Tekst loopt door onder de foto's.

Irma denkt dat de regeling haar enorm gaat helpen bij het betalen van de zorg die Knutje de komende tijd nog nodig heeft. "Ik ben zo trots op haar. Ik ben zo blij dat ze het heeft overleefd. Ze is zo sterk." 

Van chippen tot castreren

Minima kunnen jaarlijks 300 euro vergoed krijgen, als ze dat hebben besteed aan vaccinaties, sterilisatie of castratie, ontvlooien, ontwormen en andere medisch noodzakelijke behandelingen. De huisdieren moeten gechipt zijn, maar als ze dat nog niet zijn, mag het bedrag ook daaraan worden besteed. 

Tekst loopt door.

Dierenkliniek Amstelveen, Stad en Land Dierenkliniek Amstelveen, Dierenziekenhuis Evidensia en Dierenkliniek Ranzijn in Aalsmeer doen mee aan het initiatief. De gemeente hoopt dat meer dierenartsen zich aansluiten. 

Wie gebruik wil maken van de regeling kan via amstelveenpas.nl een afspraak maken bij een van de aangesloten klinieken of artsen. Voorschieten is dan niet nodig. De gemeente benadrukt dat er een bedrag voor de regeling is gereserveerd. Als dat geld op is, kan er pas in 2026 weer gebruik worden gemaakt van de regeling. 

A9 komende nachten weer dicht: dit keer voor geplande werkzaamheden

Ruim twaalf uur nadat de beschadigde A9 is vrijgegeven, gaat de snelweg alweer dicht. Ditmaal gaat het om een geplande afsluiting voor beide weghelften. Verkeer wordt omgeleid via de A2, A10 en A4 of andersom.

Het traject tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp gaat vanavond om 20.00 uur dicht en morgenochtend om 5.00 uur weer open. Morgenavond gebeurt precies hetzelfde, meldt Rijkswaterstaat. En ook volgende week gaat de snelweg in de nacht van woensdag op donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag dicht. 

Tijdens de afsluitingen worden de nodige testen uitgevoerd met de Schipholbrug. Het is de bedoeling dat de brug vanaf 15 april weer open kan voor hoge schepen, maar Rijkswaterstaat houdt een slag om de arm: mogelijk moet er vaker worden getest en de snelweg daarom nog meer nachten dicht. 

Lees verder onder de post

De afsluiting van aankomende nacht is niet de eerste deze week. Afgelopen maandagavond besloot Rijkswaterstaat de snelweg van knooppunt af te sluiten omdat de aannemer schade had veroorzaakt aan het brugdek.

Bij het boren van een gat in het spiksplinternieuwe brugdek is het betonijzer geraakt. Daardoor kan Rijkswaterstaat de veiligheid van de brug niet kan garanderen en werd de snelweg afgesloten. Dat zorgde gisterenochtend- en -avond voor een heus verkeersinfarct in de regio. 

Gisteren en vannacht heeft de aannemer de snelweg weer aangesloten op het oude brugdek, waarna de snelweg vanochtend voor de ochtendspits werd vrijgegeven. Rijkswaterstaat onderzoekt nu of de weg ondanks de beschadigingen veilig gebruikt kan worden. 

Automobilisten die maandag over de beschadigde snelweg van Holendrecht richting Badhoevedorp zijn gereden, zijn niet in gevaar geweest, benadrukt Rijkswaterstaat. Instortingsgevaar is er niet, maar er had wel een kuil in het asfalt kunnen ontstaan, vertelde omgevingsmanager Lammert Postma eerder aan NH.

Illegale fabriek en miljoenen sigaretten aangetroffen: twee aanhoudingen

In een bedrijfspand in Aalsmeer is een illegale sigarettenfabriek aangetroffen. Op een andere bedrijfslocatie, in Amstelveen, zijn tijdens dit onderzoek nog 4,5 miljoen sigaretten en 2800 kilo aan tabak aangetroffen. Twee Armeniërs van 36 en 37 jaar zijn aangehouden.

De illegale fabriek werd ontdekt na een melding bij de gemeente Aalsmeer van een verdachte situatie. De gemeente besloot daarop om samen met de politie op 13 maart een controle uit te voeren.

Bij die controle werd duidelijk dat er met elektriciteit gerommeld was en dat er in de 'fabriek' hokken zijn gemaakt waar mensen in sliepen. Ook kreeg de politie aanwijzingen dat er in het pand illegaal sigaretten werden geproduceerd.

Tijdens dit onderzoek komt een adres van een bedrijfspand in Amstelveen in beeld. Daar is uiteindelijk 4,5 miljoen aan sigaretten en ongeveer 2800 kilo aan tabak aangetroffen. De sigaretten en tabak zijn in beslag genomen. Volgens de politie waren er meerdere vrachtwagens nodig om de panden leeg te halen.

A9 richting Amstelveen weer vrij na beschadiging Schipholbrug

De A9 richting Amstelveen is weer open. De weg tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer moest eerder worden afgesloten vanwege een beschadiging aan de Schipholbrug, wat tijdens de avondspits voor flinke files zorgde. Lees hier het liveblog terug.

De A9 richting Amstelveen is weer vrij voor verkeer. Weggebruikers hoeven niet meer om te rijden. De A9 moest worden afgesloten vanwege schade aan de Schipholbrug. Die schade is nog niet volledig hersteld, maar het verkeer kan over het oude brugdek rijden. Rijkswaterstaat zal het beschadigde deel de komende tijd herstellen. 

Rijkswaterstaat verwacht de A9 tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer morgenochtend vóór de ochtendspits weer te openen. Dat laat een woordvoerder weten aan NH. "Vanavond en vannacht wordt er hard gewerkt om de noordelijke rijbaan van de A9 te verleggen naar het oude wegdek van de Schipholbrug. Als dat gelukt is, wordt alles gecheckt en kan de boel weer open. We gaan ervan uit dat dit vóór de ochtendspits moet lukken."

Sinds vanmorgen werkt ProRail aan het spoor bij Amsterdam Centraal. De werkzaamheden duren tot donderdag 24 april (02:00 uur). Daardoor rijden er minder of andere treinen op verschillende routes van en naar Amsterdam, bijvoorbeeld via Muiderpoort richting Hilversum, Almere Centrum en Utrecht Centraal.

Houd rekening met extra reistijd van 30 minuten en dat je misschien vaker moet overstappen. De NS raadt aan om buiten de spits te reizen en vlak voor vertrek even de reisplanner te checken voor de nieuwste info. Als alternatief kun je ook de Amsterdamse metro gebruiken.

🔴Liveblog A9: weg richting Amstelveen weer vrij na eerdere afsluiting

De A9 richting Amstelveen is weer open. De weg tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer moest eerder worden afgesloten vanwege werkzaamheden, wat tijdens de avondspits voor flinke files zorgde. Rijkswaterstaat verwachtte de weg vandaag voor de ochtendspits weer te kunnen openen. Dat is gelukt.

De A9 richting Amstelveen is weer vrij voor verkeer. Weggebruikers hoeven niet meer om te rijden. De A9 moest worden afgesloten vanwege schade aan de Schipholbrug. De spoedreparatie duurde langer dan verwacht. Inmiddels is de weg weer gerepareerd.

Rijkswaterstaat verwacht de A9 tussen knooppunt Holendrecht en Aalsmeer morgenochtend vóór de ochtendspits weer te openen. Dat laat een woordvoerder weten aan NH. "Vanavond en vannacht wordt er hard gewerkt om de noordelijke rijbaan van de A9 te verleggen naar het oude wegdek van de Schipholbrug. Als dat gelukt is, wordt alles gecheckt en kan de boel weer open. We gaan ervan uit dat dit vóór de ochtendspits moet lukken."

Sinds vanmorgen werkt ProRail aan het spoor bij Amsterdam Centraal. De werkzaamheden duren tot donderdag 24 april (02:00 uur). Daardoor rijden er minder of andere treinen op verschillende routes van en naar Amsterdam, bijvoorbeeld via Muiderpoort richting Hilversum, Almere Centrum en Utrecht Centraal.

Houd rekening met extra reistijd van 30 minuten en dat je misschien vaker moet overstappen. De NS raadt aan om buiten de spits te reizen en vlak voor vertrek even de reisplanner te checken voor de nieuwste info. Als alternatief kun je ook de Amsterdamse metro gebruiken.

Nieuwe kentekencamera's spotten tientallen veelplegers in Amstelveense bussluizen

De spiksplinternieuwe camera's bij de Amstelveense bussluizen doen hun werk. In de eerste vier weken van maart hebben zij een kleine duizend kentekens vastgelegd van voertuigen die zonder ontheffing de bussluis passeerden. Tientallen automobilisten negeren de sluizen zo vaak dat ze als veelpleger worden beschouwd. 

Nu komen overtreders er nog met een waarschuwing vanaf, maar dat gaat veranderen. De exacte ingangsdatum wordt nog bekendgemaakt, maar vanaf medio april krijg je een boete van 129 euro (inclusief administratiekosten) voor iedere keer dat je een Amstelveense bussluis passeert.

Dat gebeurde bij de twee bussluizen aan de Noorddammerlaan en het Westwijkplein van 1 tot en met 27 maart in totaal 994 keer. Aan de Noorddammerlaan flitste de camera 551 keer (gemiddeld 20 keer per dag), die in Westwijk 443 keer (gemiddeld 16 keer per dag). Ter vergelijking: vorig jaar schreven handhavers in een tijdsbestek van enkele weken 18 boetes uit. 

Sommige automobilisten maken het bonter dan anderen, schrijft de gemeente. Zo negeren sommige automobilisten op dezelfde dag twee bussluizen. En 36 auto's passeren de bussluizen zo vaak dat de gemeente de bestuurders als notoire overtreders ziet. De piek ligt op zaterdagmiddag: dan worden de bussluizen het vaakst genegeerd. 

Omdat sommige automobilisten een ontheffing hebben, worden alle geflitste kentekens door gemeentelijke handhavers bekeken voordat ze met het CJIB worden gedeeld. 

Gemeente wil meer handhavingscamera's 

Amstelveen overweegt ook handhavingscamera's te installeren op het 'gevaarlijke' Kazernepad en in het Oude Dorp, om zo brom- en snorfietsers aan te moedigen een andere route te kiezen. "Ook hier kan dit helpen bij het vergroten van de verkeersveiligheid en leefbaarheid.”

Lees terug: AZ laat voorsprong uit handen glippen en pakt punt in Nijmegen

Goedenavond en welkom in ons liveblog. We zijn op deze zaterdagavond bij de wedstrijd tussen AZ en NEC. Mis niks van de ontwikkelingen in dit duel en al het andere regionale sportnieuws in ons liveblog. 

Afgelopen: NEC - AZ 3-3

We sluiten het liveblog voor deze keer af met de reacties van Maarten Martens en Ernest Poku na de 3-3 in Nijmegen. We zijn er morgen uiteraard weer als de dag weer in het teken staat van de topper tussen Ajax en PSV in Eindhoven. Geniet van de (korte) nacht en tot morgen!

Het is ook direct na de gemiste kans van Meerdink klaar in Nijmegen. AZ moet genoegen nemen met een puntje na het gelijkspel tegen NEC. 

Mexx Meerdink krijgt de bal van Ernest Poku, neemt hem goed mee en plant de bal op de paal.... 

AZ heeft nog minimaal 5 minuten om de drie punten voor de poorten van de hel weg te slepen. 

De ingevallen Ruben van Bommel gaat een combinatie aan met Zico Buurmeester en krijgt de bal goed terug. Doelman Robin Roefs kan ternauwernood keren. Mexx Meerdink komt bij een voorzet tekort om te koppen, maar de scheidsrechter en VAR zien er geen overtreding in. 

Ruben van Bommel maakt na bijna drie maanden zijn rentree bij AZ. Zijn laatste duel was tegen PSV, de eerste wedstrijd na de winterstop. Hij vervangt Troy Parrott, terwijl Bruno Martins Indi naar de kant gaat voor Maxim Dekker. 

AZ komt heel goed weg. Kento Shiogai draait zich goed weg van Wouter Goes en plant de bal vol op de paal. 

Het gaat nu van kwaad tot erger voor AZ. Sontje Hansen vindt de vrije Vito van Crooij en hij schiet zijn tweede goal tegen de touwen. 

Kees Smit en Mexx Meerdink maken hun opwachting. Kristijan Belic en Ibrahim Sadiq gaan naar de kant. 

De spanning is weer terug. Thomas Ouwejan slingert de bal voor en invaller Kento Shiogai knikt raak achter Rome-Jayden Owusu-Oduro. 

Denso Kasius zet de aanval zelf op en krijgt heel veel ruimte. Na een goede actie wordt zijn schot net geblokt door Philippe Sandler. Zonde. 

Het is al heel snel 3-1 voor AZ na de rust. Een goede voorzet van Ernest Poku wordt tegen de touwen door Troy Parrott. 

AZ en NEC beginnen ongewijzigd aan de tweede helft in Nijmegen. 

De eerste helft is voorbij in Nijmegen, waar AZ leidt via buitenspelers Ibrahim Sadiq en Ernest Poku. Vito van Crooij scoorde tussendoor de gelijkmaker. 

Na een schermutseling tussen Wouter Goes en Bryan Linssen krijgen ze allebei geel. Een minuut later gaat Sontje Hansen door op Peer Koopmeiners en hij heeft ook een gele kaart te pakken. 

Ernest Poku neemt de bal van iets over de middenlijn, soleert richting het doel en schiet snoeihard raak. Het is pas zijn tweede Eredivisie-doelpunt voor AZ. Zijn eerste maakte hij tegen NEC....

Uit een hoekschop van Peer Koopmeiners kopt Ibrahim Sadiq ver naast. Eerste speldenprikje in lange tijd van AZ. 

Nu kan Kristijan Belic ternauwernood een schot van Hansen blokkeren. AZ zit in een lastige fase na de gelijkmaker. 

Even later stoomt Thomas Ouwejan (oud-speler van AZ) op. Zijn schot stuitert langzaam richting het doel. 

Niet voor het eerst deze wedstrijd komt er gevaar van Sontje Hansen. Hij krijgt teveel ruimte en poeiert de bal op de lat. Het publiek gaat er nog eens achterstaan. 

Het is alweer gelijk. Een voorzet van Lefteris Lyratzis komt op het hoofd van Vito van Crooij en hij kopt raak. 

Ibrahim Sadiq brengt AZ razendsnel op voorsprong uit een corner. De Alkmaarders leiden in Nijmegen. Troy Parrott kopt de bal terug en Sadiq frommelt de bal over de doellijn. 

Thomas Ouwejan geeft een strakke voorzet en de bal komt via Bryan Linssen bij Sontje Hansen. Zijn schot wordt nog geblokt door Zico Buurmeester en eindigt in de handen van Rome-Jayden Owusu-Oduro. 

De bal rolt voor het eerst in Nijmegen. Kan AZ afrekenen met NEC?

De mannen van Bloemendaal zijn niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen Kampong in de hoofdklasse hockey: 4-4. Concurrent Amsterdam kan morgen profiteren, zij spelen een thuiswedstrijd tegen HDM. Hurley ontvangt eerder op de middag Oranje-Rood. 

Pinoké was ruim te sterk voor Klein Zwitserland (5-2) en staat zevende in de competitie. De vrouwen van het Amstelveense Pinoké hebben HDM met 4-1 verslagen. Zij staan daarmee derde in de competitie. 

Jesper de Jong is er niet in geslaagd de finale te halen van het challengertoernooi in het Spaanse Girona. De 24-jarige Haarlemmer verloor in twee sets van routinier Marin Cilic uit Kroatië: 6-4 6-4.

Door het behalen van de halve finales in Girona verzekerde De Jong zich vanaf aanstaande maandag van een plaats in de top 100 van de wereldranglijst, met plek 98. Dat is de hoogste ranking in zijn carrière. Hij begon het toernooi als de nummer 105. Cilic is momenteel de nummer 143, maar de 36-jarige Kroaat stond ooit derde op de ATP-ranking.

PSV heeft in de strijd om het landskampioenschap in de Vrouwen Eredivisie een belangrijke 1-0-overwinning behaald tegen AZ. De Eindhovenaren hadden in Wijdewormer genoeg aan een doelpunt van de 34-jarige routinier Renate Jansen, die vijf minuten na rust scoorde. PSV blijft door de zege aan kop staan met 48 punten uit negentien wedstrijden. Nummer 3 Ajax speelt zondag thuis tegen ADO Den Haag.

Welkom in ons liveblog rond de wedstrijd tussen AZ en NEC.  Mis niks van de ontwikkelingen in dit duel en al het andere regionale sportnieuws in ons liveblog. 

Wie maakt de állerlekkerste stoofpeertjes? "Geen poespas"

Een ludieke wedstrijd in seniorencomplex Middenhof in Amstelveen donderdagmiddag. Daar kozen ze het állerlekkerste stoofpeertje. De winnaar mag zich een jaar lang 'de tofste peer van Amstelveen' noemen.

En die titel wil je natuurlijk niet mislopen. De senioren waren dan ook bloedfanatiek aan het koken geslagen. "Mijn geheime ingrediënt geef ik niet prijs hoor", vertelt een deelneemster. 

Een ander heeft de peertjes op gevoel gemaakt. "Ik heb geen recept van een onsje van dit en een onsje van dat." Het resultaat: negen schaaltjes met daarop totaal verschillende peertjes.

Water, suiker en kaneel

Een strenge vierkoppige jury keurde de peertjes minutieus. "Ik heb weinig ervaring, want ik koop ze meestal gewoon in een pot bij de Albert Heijn", geeft een jurylid toe.

Het besluit is unaniem: de peertjes van Thea (89) zijn de állerlekkerste. Haar geheim? "Heel gewoon: water, suiker en kaneel. Meer niet. Geen poespas."

Vijf omwonenden van Schiphol klaagden 35.000 keer over vliegherrie

Vijf 'buren' van Schiphol hebben vorig jaar bij elkaar opgeteld 35.000 keer geklaagd over vliegtuiglawaai. Dat blijkt uit de jaarrapportage van Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS). Het gaat om een Diemenaar (11.530 meldingen), een Krommenieër (7.157 meldingen), een Lissenaar (6.263 meldingen), een Baarnaar (5.351 meldingen) en een Mijdrechter (4.634 meldingen).

In totaal kwamen er vorig jaar 379.300 klachten binnen, een toename van acht procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vliegbewegingen nam ongeveer even hard toe, wat volgens BAS de afgelopen jaren vaker het geval is.

Ruim 38 procent (144.015) van de klachten werd ingediend door zogeheten veelmelders. Dat is een groep van 95 personen die vaker dan 500 keer per jaar bij BAS klaagt. De vijf gevallen bovenaan dit artikel vormen de top vijf van die lijst. Bekijk op de kaart hieronder waar de veelmelders wonen.

Lees verder onder de kaart

Omdat ze 'het beeld te erg vertekenen', neemt BAS de klachten van veelmelders niet mee in haar analyses, legt manager Vanessa de Boer uit. Wat rest zijn 11.428 klagers die tussen 1 november 2023 en 31 oktober 2024 bij elkaar 235.285 keer klaagden: gemiddeld 20 klachten per persoon of huishouden. 

De oudere Boeing 747-400's zijn goed voor de meeste klachten. Per vlucht met dat type toestel komen er gemiddeld drie klachten binnen. De twintig vluchten waarover het meest geklaagd is, zijn allemaal met dat type toestel uitgevoerd. Meestal vertrokken ze tussen 21.30 en 22.30 uur.

Vrachtvluchten

Behalve dat tijdstip en het type toestel, is ook de lading van de toestellen relevant. Met de 747-400's worden uitsluitend vrachtvluchten uitgevoerd. 

Omdat die doorgaans zwaarder beladen worden dan passagierstoestellen, stijgen ze langzamer op en zijn daardoor langer hoorbaar. Door het gewicht van de cargo moeten de motoren meer vermogen produceren, wat ook weer meer geluid maakt. 

Luchtvaartmaatschappijen worden gestimuleerd om stillere toestellen in te zetten en nachtvluchten te beperken. Waar voor een stillere Airbus overdag 900 euro moet worden betaald om te mogen landen, loopt het nachttarief voor de luidruchtige Boeing's 747-400 in 2027 op tot zo'n 15.000 euro. 

Intimidaties

Toen Luchtvaart-verslaggever Eline Boshuizen vorig jaar bij BAS op bezoek ging, vertelde manager Vanessa de Boer dat BAS-medewerkers geregeld telefonisch worden geïntimideerd. 

Tekst loopt door onder de reportage. 

En dat komt nog steeds voor, vertelt ze als NH haar ernaar vraagt. "Het wisselt. Er gaat wel eens iemand door het lint, maar dat kan ook zijn omdat iemand in een psychose zit. Een enkele keer moeten we de marechaussee erbij roepen."

De veelmelders zijn doorgaans geen onruststokers, vertelt ze. "Die vullen het formulier online in, die hoor je niet", aldus De Boer.  

Meer Amstelveners klagen

Er zijn dit jaar opvallend meer klachten uit Amstelveen-Noord binnengekomen. Het aantal melders is met 15 procent toegenomen. Dat heeft volgens Bas te maken met intensiever gebruik van de Buitenveldertbaan vanwege de tijdelijke sluiting van de Zwanenburgbaan.

Die baan was aan de beurt voor groot onderhoud, en het landingssysteem moest worden vervangen. Ook door weersomstandigheden is de Buitenveldertbaan vaker ingezet dan gebruikelijk.

Ook uit andere plaatsen onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan (Muiden, Diemen, Duivendrecht, Weesp en Amsterdam) zijn meer klachten binnengekomen. 

Stillere vliegtuigen, minder klachten

Stillere vliegtuigen lijken hun vruchten wel af te werpen. Over één op de tien vluchten met de nieuwere Airbus A320neo of de Airbus A321neo komt een klacht binnen. KLM en Transavia zijn in 2024 gestart met het vervangen van hun vloot. 

Verslaggever Eline Boshuizen zocht onlangs voor NH Airtime uit in hoeverre een verschil van drie decibel (verschil tussen KLM's oude en nieuwe vloot) waar te nemen is. 

Weer een weekend omrijden: A9 komende dagen in beide richtingen dicht

Automobilisten opgelet: de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht gaat de komende dagen weer een paar keer op slot. Vanaf maandagochtend rijdt het verkeer richting Utrecht dan over het gloednieuwe dek van de gerenoveerde Schipholbrug. 

De eerste afsluiting is van vanavond 20.00 uur tot morgenochtend 5.00 uur. Morgen overdag is de snelweg geopend, tot 20.00 uur. Dan blijft de weg het hele weekend dicht. Maandagochtend vroeg gaat de A9 weer open.

Tijdens de afsluitingen wordt verkeer richting Utrecht omgeleid via de A4, A10 en A2. Richting Schiphol wordt automobilisten geadviseerd de A2, A10 en A4 te nemen. Afhankelijk van de drukte op de weg bedraagt de extra reistijd 10 à 30 minuten. 

Verkeer kan dus niet vanaf de A4 of A2 de A9 oprijden, maar oprit 5 (Amstelveen-Stadshart) richting Holendrecht en oprit 6 (Aalsmeer) richting Badhoevedorp zijn wel open voor lokaal verkeer.

Wat moet er gebeuren? 

De afsluiting is nodig voor afrondende werkzaamheden op en rond de Schipholbrug. Zo wordt het eind vorig jaar geïnstalleerde brugdek aangesloten op de zuidelijke rijbaan richting Utrecht. 

De ruimte die daardoor ontstaat tussen de zuidelijke rijbaan (richting Utrecht) en de noordelijke rijbaan (richting Schiphol) wordt tijdelijk een werkterrein, waar aannemer Veenix nog aan de riolering werkt. Verder wordt de brug dit weekend nog uitvoerig getest.

Wat staat er nog op de planning?

Het is zeker niet de laatste afsluiting dit jaar. Vooral in april staan er nogal wat op de agenda. 

  • van woensdag 2 april 20.00 uur tot donderdag 3 april 5.00 uur
  • van donderdag 3 april 20.00 uur tot vrijdag 4 april 5.00 uur
  • van woensdag 9 april 20.00 uur tot donderdag 10 april 5.00 uur
  • van donderdag 10 april 20.00 uur tot vrijdag 11 april 5.00 uur
  • van vrijdag 11 april 20.00 uur tot maandag 14 april 5.00 uur
  • van vrijdag 2 mei 20.00 uur tot maandag 5 mei 5.00 uur

Vanwege wegwerkzaamheden en evenementen in en rond Amsterdam voorspelde Rijkswaterstaat vorig jaar dat 2025 een extreem hectisch jaar zou worden. Behalve op de A9 zijn er ook werkzaamheden op de A10 Zuid, als onderdeel van het project Zuidasdok. 

'Niet reizen zoals gewoonlijk'

Uit angst voor een verkeersinfarct riep de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst zelfs op om Amsterdam waar mogelijk te mijden. "Iedereen moet beseffen dat er komend jaar echt wat aan de hand is en dat niet iedereen kan blijven reizen zoals gewoonlijk."

Ook het Amstelveense fietspad Kazernepad langs de A9 is deze week meerdere dagen gesloten vanwege het werk aan de snelweg. Bekijk hier een overzicht van alle afsluitingen (ook lokale wegen) in de regio Amsterdam de komende tijd.  

Wormen en schimmels lijken hun werk te doen in Amstelveens Bloesempark

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar expert Koos Koopman ziet hoopvolle tekenen dat het beter gaat met de grond in het Amstelveense Bloesempark. Daar werden vorig jaar wormen en schimmels uitgezet om de door de dagjesmensen platgetrapte grond weer luchtiger te maken.

De bomen staan sinds dit weekend weer in bloei en dat sprookjesachtige beeld trekt ook dit jaar weer veel bekijks, wordt duidelijk als NH dinsdagmiddag poolshoogte neemt. Maar de grond heeft het de afgelopen jaren zwaar. De reden: duizenden bezoekers die jaarlijks tussen de bomen door banjeren.

Vorig jaar legde Koos, projectleider Bos en Natuur bij de gemeente Amsterdam, uit hoe dat precies zit: "We zitten op een oude zeebodem met veel klei en dat heeft de eigenschap dat het helemaal samenpakt als je het aandrukt. De vele bezoekers drukken met zijn allen de bodem aan, waardoor je een ondoordringbare laag krijgt."

Daarom werden vorig jaar wormen en schimmels uitgezet. Door de gangen die de beestjes graven moet de grond luchtiger worden en daardoor voedingsstoffen beter doorlaten. 

Voor hij kan zeggen of het experiment geslaagd is, zijn we jaren verder, maar Koos is voorzichtig hoopvol. "Ik zie zelf dat er minder grote plassen blijven staan, wat erop zou kunnen duiden dat de bodem wel al meer doorlaat."

Mogelijk andere oplossingen

Bezoekers die deze middag naar het Bloesempark zijn gekomen, genieten in ieder geval met volle teugen. Een mevrouw benadrukt dat het mogelijk moet blijven om van de paden af te gaan. "Je moet er echt tussenin staan om het te voelen", legt ze uit. 

Als het loslaten van wormen en schimmels niet genoeg blijkt te zijn, gaat Koos met zijn team op zoek naar andere oplossingen. "Dat de mensen er van kunnen genieten, daar doen we het voor."

❌