Zowel de koploper FC Aalsmeer als naaste achtervolger Sporting Martinus wisten dit weekend een concurrent van zich af te schudden. In de tweede klasse deed koploper Legmeervogels goede zaken terwijl RODA '23 even in een dip zit. Ook over de derde klasse B valt deze week weer veel te vertellen in De 8 van Amstelveen.
FC Aalsmeer versloeg HBOK met 3-1 door drie treffers van Kaabouni. Achtervolger Sporting Martinus kende opvallend genoeg geen moeite met AGB (3-0). Legmeervogels speelde misschien wel haat slechtste wedstrijd van het seizoen maar won wel met 2-1 van EDO (U).
Amstelveen Heemraad won de regio derby van KDO (4-2) en blijft zo in het spoor van koploper Buitenveldert dat zelf met 8-0 won van AMVJ. Ook RKDES (5-1 tegen AFC) en SCW (3-1 tegen VVC) boekte een overwinning.
Peter ging deze week een kijkje nemen bij SV Ouderkerk. Hij merkte dat er ondanks de tegenvallende resultaten nog genoeg te genieten valt bij de de dorpsclub. Verder ook nog een samenvatting van RODA '23 - TOP
De 8 van Amstelveen is het wekelijkse voetbalprogramma van 1Amstelveen over de verrichtingen van de eerste elftalen van de regionale voetbalclubs. Presentatie Mathijs Groenewoud en analyse Peter Grifhorst.
Het is flauw om te zeggen dat ANNA wellicht oranje is uitgelicht om het Nederlands elftal te steunen. Toch zijn er nog veel mensen die niet weten waarom rond deze tijd van het jaar veel gebouwen altijd oranje zijn uitgelicht. Al jarenlang wordt op deze manier aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes.
En aandacht vragen voor geweld en femicide is helaas nog steeds nodig. Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld In 2022 werden in Nederland 48 vrouwen vermoord. In 2021 waren dit er nog 38. In Nederland krijgt 53 procent van de vrouwen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag Van de Nederlandse vrouwen heeft 73 procent seksuele intimidatie meegemaakt.
“We staan hier opnieuw met een oranje stoet vrouwen en medestanders om licht te brengen in deze donkere novembermaand”, zegt wethouder Floor Gordon hierover. Als het aan Gordon ligt zijn het niet alleen vrouwen die opstaan. “Want ondanks dat het overgrote deel van de daders man is, is het overgrote deel van de mannen géén dader. We hebben mannen en jongens hard nodig om naast ons te staan en geweld tegen vrouwen te stoppen. Dus mannen, spreek je uit, kom in actie en sluit je aan.”
Vier oude iepen aan de Maalderij voor de serre van De Manen zijn vanmorgen gekapt. begin deze maande begon Van Ginkel Boomrooierij met het kappen van 84 door de gemeente aangewezen bomen. Onderzoek onder ruim 10.000 bomen toonde aan deze bomen niet meer levensvatbaar zijn of voor breukgevaar zorgen.
De bomen aan de Maalderij staan er na schatting zo'n 70-75 jaar. Een exacte datum was tot op heden niet terug te vinden. het verwijderen van de bomen ging in sneltreinvaart. Binnen drie uur waren ze in het geheel verdwenen. De kap zorgde voor de nodige toeschouwers in Bovenkerk.
Wat er op dep[lek van de bomen gaat komen is nog geen duidelijkheid. "Ik hoop op een klein keukenhofje", zegt De Manen-eigenaar Irene Isselmann. Samen met de gemeente, die eigenaar is van de grond, hoopt ze tot iets kleurvols en fleurig te komen.
Ze kwamen begin jaren zestig naar Amstelveen: de kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer. Inmiddels zijn ze in de tachtig en nog steeds als kunstenaars actief in het Oude Dorp. Hun woonhuis is omsloten door Museum JAN, dat Jan Verschoor begin jaren negentig mede heeft opgericht.
Presentator Roel Smit praat in deze 67ste aflevering van 1Amstelveen aan Tafel met het tweetal. Een bijzonder gesprek in een van de mooie zalen van Museum JAN. Over hun eerste kennismaking met het kleine dorp Amstelveen in de jaren zestig, over hun werk en over de veranderingen in de afgelopen zestig jaar.
En hun homoseksualiteit? Ach, het is nooit echt een thema geweest voor het tweetal. “Nooit over nagedacht”, zegt Brünnmayer. Jan Verschoor vindt het overigens nog altijd vreemd als Rob zijn ‘man’ wordt genoemd. “Partner is veel gemakkelijker.”
Het is alweer de tiende aflevering van Mening op de Markt met presentator Jelle de Graaf! Het eerste echte winterweer van dit jaar werd getrotseerd om de mening van de Amstelveners te peilen. De stelling deze week: Betaald parkeren in heel Amstelveen is een goed idee.
Volgens het College B&W neemt de parkeerdruk zodanig toe in Amstelveen dat het tijd is voor een nieuw beleid. De aanleiding is het toenemende aantal vreemdparkeerders. Dat zijn automobilisten die hun voertuig in Amstelveen parkeren, maar als bestemming Amsterdam of Schiphol hebben. Hierdoor raken de parkeerplaatsen snel vol en kunnen de eigenlijke inwoners geen plek meer vinden.
Een oplossing hiervoor is het invoeren van betaald parkeren per wijk. Vreemdparkeerders worden hierdoor ontmoedigt hun auto in de straat te parkeren en inwoners kunnen voor een aantrekkelijk prijs een parkeervergunning kopen.
Maar het is inmiddels gebleken dat deze oplossing een plaatselijke oplossing is. De vreemdparkeerders rijden namelijk voortaan naar een buurt verder om gratis te parkeren, waardoor de parkeerdruk daar toeneemt. Het invoeren van betaald parkeren zorgt er dus voor dat het probleem zich verplaatst naar omliggende wijken.
Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ wilt de Gemeente nu in een klap de knoop doorhakken: in heel Amstelveen moet worden betaald voor parkeren. Dit beleid zal gefaseerd worden ingevoerd tussen 2025 en 2030. Maar wat vindt de Amstelvener hiervan?
Na zeventig afleveringen van De Stem van de Straat zijn we het duo beter leren kennen. Ook keren sommige onderwerpen weleens terug op de agenda. Zoals euthanasie bijvoorbeeld. Joy Ellen zorgt met haar mening in ieder geval voor veel verbazing op het gezicht van Martijn.
Want als het aan Joy Ellen ligt moeten we wat gemakkelijker omgaan met euthanasie. “Wat vinden we zo ingewikkeld aan doodgaan,” vraagt zij zich hardop af. Als het leven zo goed als klaar is, moet je dat gewoon kunnen beëindigen. Joy Ellen: “Als je de samenleving en je kinderen tot last bent, dan moet je gaan.”
Ook wordt er nog even nagepraat over betaald parkeren in heel Amstelveen. Veel te rigoureus vindt Martijn Heus. “Waarom zou je moeten betaald parkeren willen invoeren in een hoekje van Waardhuizen waar niemand last heeft van wildparkeerders?”
Dit en nog veel meer in een nieuwe aflevering van De Stem van de Straat.
De eerste prijzen van het seizoen zijn verdeeld. Afgelopen weekend werden in de meeste afdelingen de eerste periodetitels verovert. De 8 van Amstelveen prijst zich zeer gelukkig met het winnen van maar liefst drie prijzen. FC Aalsmeer is na acht wedstrijden de sterkste in de eerste klasse, Legmeervogels wint de periodetitel in de tweede klasse en RKAVIC is sowieso verzekert van een plek in de nacompetitie voor promotie naar de derde klasse.
Sporting Martinus greep net naast de periodetitel door met 2-2 gelijk te spelen tegen Hillegom. Daarom was het voor FC Aalsmeer iets makkelijker om de prijs binnen te halen. Wij waren bij beiden wedstrijden aanwezig. We maakten een gecombineerde samenvatting van de twee wedstrijden. En natuurlijk ziet u ook de feestbeelden vanuit de kleedkamer van FC Almere.
Legmeervogels won in de 92ste minuut van koploper De Bilt en pakte zo de eerste prijs van het seizoen. Niemand die dat verwacht had sprak trainer Jack Honsbeek. Twee dagen na de zege kwam hij in de studio van 1Amstelveen zijn verhaal vertellen over deze wonderlijke dag waar ook nog eens een streaker voorbij kwam.
Verder hebben we samenvattingen van de duels Amstelveen Heemraad - SCW, AMVJ - FC Almere, AFC - Buitenveldert en Baarn - SV Ouderkerk.
De bekendste illusionist van Nederland, Hans Klok, treedt 4 en 5 december op in Schouwburg Amstelveen met zijn nieuwe show ‘Face the Future’. 1Amstelveen mocht een kijkje in zijn ‘magische loods’ in nemen. En als je dan toch een zoon van een goochelaar op de redactie hebt rondlopen, laat je hem dat klusje doen.
Van Las Vegas naar Schouwburg Amstelveen. Het is de omgekeerde titel van een jongensboek. De droom die Hans najaagt om een grote show in Las Vegas is al twee keer op ongelukkige wijze mislukt. Terwijl Klok hetzelfde talent en ook de flair heeft van zijn grote voorbeelden Siegfried & Roy. Toch maakt het Klok weinig uit. “Of ik nou in Las Vegas, Amstelveen of in een zaaltje bij Van der Valk sta. Ik wil het publiek blijven verbazen,” zegt hij gemeend.
Het feit dat Klok continu bezig is om zijn acts uit te bouwen en te verbeteren tekent de vakidioot. Ook nu weer met zijn nieuwe show. Door nieuwe elementen als virtual reality en Artificial Intelligence toe te voegen is ‘Face tot the Future’ weer helemaal bij de tijd. In de show gaat Klok namelijk de strijd aan met zijn eigen avatar.
Klok en zijn medewerkers bedrijven trouwens topsport. Hij houdt mensen voor de gek en daarom moeten hij en zijn team soms in de meest onmogelijk posities zitten of liggen om de illusie levend te houden. Omdat Klok zijn show in moordend tempo uitvoert is een goede conditie ook niet onbelangrijk.
“Na mijn shows in Carré was ik negen kilo afgevallen. Door de coronaperiode was er namelijk wel een aantal kilootjes bijgekomen,” lacht hij. Op de vraag waarom mensen naar zijn show moeten komen kijken antwoordt hij zonder gêne: “Iedereen in Nederland moet eens in zijn leven een show van Hans Klok hebben gezien.”
Het had wat paardenvoetjes in aarde, maar Sinterklaas is vandaag warm onthaald in Amstelveen. Het was al een vraagteken of de Sint zou ontwaken uit zijn slaap maar uiteindelijk wist hij toch rond 11 uur de Van der Hooplaan op te rijden.
Waar Sinterklaas weer vol energie was, gold dat niet voor zijn paard Ozosnel. Rond het Oude Dorp had hij er even weinig zin in en dat zorgde voor de nodige vertraging in de stoet. Op het Stadsplein stonden inmiddels honderden kinderen klaar om de Sint te ontvangen.
De ouders en de kinderen op het Stadsplein werden gelukkig vermaakt door dansgroepen van Buenting Sport en De Schakel. Ook waren er professionele musical- en danspieten die een fraaie show opvoerden.
Uiteindelijk konden de burgemeester en de kinderburgemeester Sinterklaas een warm welkom geven op het Stadsplein. En niet geheel onbelangrijk, de Sint beloofde dat iedereen vanavond zijn schoen mag zetten.
Presentator Jelle de Graaf is terug! Voor de negende aflevering van Mening op de Markt gaat hij weer het Stadshart op om de Amstelvener te ondervragen. Deze week oppert Jelle de stelling: Vroeger was alles beter.
De winters waren nog echte winters, de mensen bekommerden zich om elkaar en voor een dubbeltje haalde je een boterkoek bij de bakker. Iedereen heeft weleens zo’n uitspraak gehoord of gedaan. We kijken graag terug op het verleden met nostalgie. ‘Die goede oude tijd’, verzuchten we dan.
In de laatste aflevering van De Avondshow maakte Arjen Lubach korte metten met deze retoriek. Vroeger was niet alles beter, stelt de presentator. We worden tegenwoordig veel ouder, we blijven langer gezond en er zijn veel minder verkeersongelukken en criminaliteit.
1Amstelveen is benieuwd hoe de Amstelvener hierover denkt en dus trekt Jelle de markt op met de stelling: Vroeger was alles beter.
Het is natuurlijk niet gek dat het deze week over de rellen in Amsterdam gaat in De Stem van de Straat. De Joodse gemeenschap, die ook voor een belangrijk deel in Amstelveen woont, voelt zich letterlijk opgejaagd.
Joy Ellen en Martijn hebben zo hun eigen opvattingen over de gebeurtenissen. Joy Ellen vindt in ieder geval dat de zestienjarige journalist Bender een pluim verdient door te laten zien dat de fans van Maccabi Tel Aviv ook geen lieverdjes waren. “Bender is de beste journalist van Nederland,” zegt ze.
Ook wordt de dreiging van geweld bij scholen behandeld in de 69ste aflevering van de Stem van de Straat. Is het gewoon stoer gedrag of moeten we dergelijke berichten nog steeds serieus nemen?
Leuke zaken? Jawel, Joy Ellen en Martijn zijn allebei blij dat de btw-verhoging voor cultuur en sport in de koelkast is gezet. Ook de btw-verhoging op boeken gaat even niet door. “Dat komt natuurlijk allemaal door de leesstaking die bij Venstra en de bibliotheek werd gehouden,” grapt het duo.
Nog meer leuk nieuws: Amstelveen is weer eens de tweede stad op het gebied van woonaantrekkelijkheid. Mogen we blij mee zijn. Al is niet iedereen dat. Vroeger was namelijk alles beter in Amstelveen. En dat is gelijk de nieuwe stelling voor deze week.
Kijk of luister de hele podcast!
In Museum Cobra opent vrijdag 15 november de tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 - 8 decennia in beeld. De acteur, filmmaker en kunstenaar is zeer begaan met het museum en sprong al meerder malen in de bres om het voortbestaan veilig te stellen. Dat hij dus voor Museum Cobra koos om zijn jubileum tentoonstelling te presenteren is dan ook niet zo verrassend. 1Amstelveen liep met Krabbé langs zijn kunstwerken en liet zich onderdompelen in zijn prachtige verhalen
Verslaggever Rob van Dijk wordt door Krabbé langs zijn kunstwerken geleid. Ondertussen krijgt de jonge verslaggever ook nog wat mooie geschiedenislessen te horen en neemt Krabbé hem mee terug naar zijn leven als acteur.
"Krabbé 80 - 8 decennia in beeld" geeft een mooie beeld van de carrière van Krabbé. Met de audiotour erbij beland je voor even in een film. DE tentoonstelling is vanaf vrijdag 15 november te zien en loopt tot en mate 8 februari 2025.
ls mensen moeite hebben met lezen en/of schrijven in de Nederlandse taal, maar ook met rekenen en digitale handelingen, noemen we dat laaggeletterd. Hoe staat het eigenlijk met de laaggeletterdheid in onze gemeente? Tijdens de 66e aflevering van 1Amstelveen aan tafel blijkt dit onderwerp veel facetten te kennen.
Laurens van den Berg (Tolkie.nl.), Hank Gronheid (Stichting ABC en André Roelvink) en ervaringsdeskundigen deelden hun expertise en ervaringen met presentatrice Astrid de Craen.
Als je de Nederlandse taal niet goed beheerst, loop je vroeg of laat tegen een grens aan. De gemeente Amstelveen biedt veel mogelijkheden dit probleem aan te pakken. Of je nu in Nederland bent geboren en opgegroeid, of dat je pas op latere leeftijd hier bent komen wonen.Uitdaging is soms wel de goede weg te vinden. Ook omdat schaamte een niet te onderschatten rol speelt.
Als je moeite hebt met onze taal, kun je gewoon terecht bij 1Amstelveen. Met behulp van Tolkie krijgt iedere inwoner van Amstelveen de kans het lokale nieuws te volgen. Hoe goed en welke taal je ook spreekt. Zo kunnen teksten worden voorgelezen en is er een woordenboek om lastige woorden op te zoeken. En in het licht van onze internationale gemeenschap kan het Nederlands in oneindig veel talen worden vertaald. 1Amstelveen is hiermee de een van de eerste lokale omroepen in Noord-Holland die de drempel voor laaggeletterden aanzienlijk verlaagt.
Personeel van boekhandel Libris Venstra en Bibliotheek Amstelland gingen in protest tegen de plannen van het kabinet om de Btw op de cultuursector te verhogen. Dit deden ze door te lezen in plaats van te werken.
n aflevering 95 van De 8 Amstelveen vallen er deze week nog geen beslissingen. Zowel Sporting Martinus,. FC Aalsmeer en Legmeervogels wonnen hun wedstrijden en zouden komend weekend de eerste periode kunnen winnen. verder tonen de heren Groenewoud en Grifhorst genade met AMVJ door geen beelden te tonen van de 9-0 nederlaag tegen EMM '21.
Verder gaan we op bezoek bij Vincent Noordam, aanvaller van FC Aalsmeer, die afgelopen zaterdag tegen Hillegom drie keer scoorde. Laten beelden van ene veel besproken strafschop een heel ander beeld zien dan een foto. RKDES kreeg in de 90ste minuut een strafschop tegen Amstelveen Heemraad en maakte zo de 1-1. Maar was die strafschop wel terecht?
Verder beelden van Sporting Martinus - De Zouaven, Legmeervogels - Montfoort, RODA '23 - De Meer, SCW - KDO en Ouderkerk - Wasmeer.
Uitgerekend 50 meter voor het hotel waar een bijeenkomst voor de Joodse gemeenschap wordt gehouden,schreeuwt een jongen pro-Palestijnse leuzen naar enkele voorbijgangers.. Waar de Nederlandse Joodse gemeenschap in de regel rustig reageert op provocaties, barsten een vrouw en man nu in woede uit. Vol emotie schelden ze terug. De maat is vol na de ‘jodenjacht’ van afgelopen nacht.
De zaal in het Amstelveense Diamond Capsule Hotel is afgeladen. Burgemeesters Halsema en Poppens luisteren naar zorgen van de aanwezigen. Veel belangstellenden kunnen er niet meer bij. Tientallen politiemannen houden de boel buiten het hotel scherp in de gaten. ME-busjes rijden het terrein op en cirkelt een politiehelikopter boven het hotel.
Als de Amsterdamse loco-burgemeester Marjolein Moorman naar buiten komt om de vele mensen die buiten wachten te woord te staan, wordt de sfeer grimmig. Een emotionele man die even daarvoor nog samen met zijn moeder werd uitgescholden schreeuwt naar Moorman: “Mijn ouders zijn doodsbang, ik ben doodsbang, ik heb een dochtertje. Wat wordt er godverdomme gedaan?” Niets, helemaal, zegt een man die naast hem staat. “In Duitsland wordt pro-actief beleid gevoerd. Hier? Helemaal niets.”
De wanhoop is van de gezichten af te lezen. Een van de aanwezigen probeert een spreekkoor in te zetten dat Halsema moet aftreden. Maar de leus ‘Halsema weg’ wordt door niemand overgenomen. “Dat is geen oplossing voor ons probleem,” klinkt het zachtjes.
De machteloosheid is echter te voelen. De Joodse gemeenschap voelt zich in de steek gelaten. Ze voelen zich niet meer veilig in Mokum en Amstelveen. De zalvende woorden van de beleidsbepalers helpen niet meer. Na de gebeurtenissen van afgelopen nacht is het vertrouwen in de overheid naar een nulpunt gedaald.
Een man met een shirt van Maccabi Tel Aviv vertelt tegen 1Amstelveen dat hij gisteren naar de wedstrijd is geweest. Hij woont tegenwoordig in Nederland en wilde een gezellige avond beleven. Hij is vooral verbijsterd dat het de Nederlandse politie niet lukt om veiligheid te garanderen.
Er wordt een tweede bijeenkomst toegezegd maar voor de aanwezigen is dat lang niet genoeg. Een bijeenkomst kan hun angsten niet wegnemen. Ze willen zich veilig voelen. Dat gevoel lijkt na de gebeurtenissen van afgelopen nacht nog heel ver weg.
Anders dan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vanmiddag liet weten, gaat er geen noodverordening voor Amstelveen gelden. Burgemeester Poppens geeft aan wel hij wel voorberereid is op een dergelijke maatregel maar dat hij op het ogenblik nog geen aanleiding ziet.
Burgemeester Halsema heeft dus duidelijk voor haar beurt gesproken, al wil de Amstelveense burgervader dat niet opblazen.
Poppens vertelt daarnaast dat hij op het ogenblik geen demonstraties zijn aangemeld in Amstelveen die verband houden met de oorlog die op het ogenblik in Gaza en Israel wordt uitgevochten. Voor hem is er dus ook geen aanleiding voor een demonsytratieverbod.
Op steeds meer plekken in Amstelveen is er geen Nederlandstalig personeel. Als gevolg van het nijpende personeelstekort wordt er in sommige sectoren beroep gedaan op werknemers die het Nederlands niet machtig zijn en daarom overstappen op Engels.
Voor de meeste Amstelveners is dit geen probleem, maar voor ouderen, voor wie Engels een vreemde taal is, kan het leiden tot ongemak en stress tijdens een horecabezoek. Daarnaast zijn er zorgen over de Nederlandse taal. Laten we deze verloederen door in cafés, restaurants en winkels Engels toe te staan als voertaal? Moeten we beter ons best doen om de Nederlandse taal te beschermen? Verslaggever Ernst Jan Wilhelmis ging de markt om te vragen naar uw mening.
De 68ste aflevering van De Stem van de Straat. Van vroegpensioen is bij ons presentatieduo Joy Ellen en Martijn geen sprake geweest en als het aan het tweetal ligt gaan ze voorlopig nog even door. Gelukkig maar.
Deze keer hebben we het vanzelfsprekend over de verkiezingen in de USA. Iedereen heeft daar een mening over en ons duo dus ook. Martijn denkt dat dat de marketing achter Trump gewoon veel beter is dan die bij Harris. Joy Ellen kan er nog steeds niet bij dat een veroordeelde crimineel aan de macht komt.
Ook gaat het over liefde voor pony’s. En dan doelen we op fysieke liefde die grenzen overschrijdt. Want hoe haal je het in je hoofd om seks met een pony te hebben. Martijn probeert zich nog in te leven in de dader. ‘Misschien wil hij zelf wel een pony worden, net zoals mannen nu soms een vrouw worden en andersom.” Joy Ellen kan slechts verbaasd reageren.
Ook komt de nieuwe naam van de Panta Rhei nog aan bod. Want is de nieuwe naam er alleen omdat de oude naam het stempel van ‘gajesschool’ heeft in de Amstelveense samenleving?
Dat en natuurlijk meer in de enige echte podcast van en over Amstelveen.
Tijdens de kinderboekenbeek opende de Karel Eykman school haar nieuwe bilbiotheek. Voorheen moesten de kinderen naar de bibliotheek in de buurt, maar dat hoeft nu niet langer. En de kinderen halen er niet alleen hun boeken, ze werken er ook!
Ted Verdonkschot, de trainer van FC Aalsmeer, mag tijdens de komende twee wedstrijden tegen Hillegom en AGB niet op de bank plaatsnemen of zijn team op enige manier begeleiden. De tuchtcommissie van de KNVB heeft hem namelijk een schorsing van twee wedstrijden opgelegd.
De straf volgt op het incident afgelopen zondag tijdens de streekderby tussen Sporting Martinus en FC Aalsmeer, die eindigde in een 2-2 gelijkspel. Kort na de wedstrijd kreeg Verdonkschot van scheidsrechter Jimmy Wa Bwanda een rode kaart, wat nu leidt tot de afwezigheid van de oefenmeester bij wedstrijden tegen Hillegom en AGB.
Ons voetbalprogramma De 8 van Amstelveen besteedde gisteren al uitgebreid aandacht aan de rode kaart van Verdonkschot.
Naast de streekderby uit de eerste klasse A ziet dubieuze strafschoppen bij Nieuwkuijk - RODA '23. Een rode kaart bij Legmeervogels. En natuurlijk veel duels uit de zaterdag derde klasse A. Zo waren we bij de topper tussen Amstelveen Heemraad en Buitenveldert en ziet u misschien wel het mooiste doelpunt van het jaar bij SCW - RLDES waar twee Amstelveense trainers aan het roer staan.
Ook krijgt u nog de doelpunten van AMVJ- Kagia en NVC - Ouderkerk te zien. En naturulijk besteden we aandacht aan de actie: help Coco aan een nieu3we autorolstiel. De 8 van Amstelveen ondersteunt deze crowdfunding en ging tijdens Sporting Martinus - F c Aalsmeer collecteren. Wilt u ook nog iets bijdragen? Dat kan hier.
De 8 van Amstelveen is het wekelijkse voetbalprogramma van 1Amstelveen over de verrichtingen van de eerste elftalen van de regionale voetbalclubs. Presentatie Mathijs Groenewoud en analyse Peter Grifhorst.
50 jaar na het oprichten van de Scholengemeenschap Panta Rhei is het tijd voor een nieuwe wind. Vandaag werd op feestelijke wijze de nieuw huisstijl en website van het tegenwoordige Futuris gelanceerd.
De school is niet alleen verandert op het gebied van vormgeving. Er is ook goed gekeken naar hoe het VMBO onderwijs op de school kon worden verbeterd. Dit jaar is er begonnen met een nieuw onderwijsconcept: profielklassen. Leerlingen kunnen kiezen uit een kookklas, een sportklas, een technologieklas of een expressieklas. Hierdoor kunnen kinderen in de praktijk ontdekken waar hun talent ligt en wat ze leuk vinden.
Ook is er naast de vmbo opleiding ook een mavo/havo klas toegevoegd aan de school en is er een nauwe samenwerking met de Ceder-collegascholen HWC en CBS, waardoor doorstromen voor leerlingen makkelijker wordt.
De investeringen in de middelbare school zijn volgens Wethouder Frank Berkhout van groot belang. ‘Het is een school die heel belangrijk voor Amstelveen en de regio … Als je kijkt waar Nederland op draait dan zijn het wel de mensen die van dit soort scholen komen.’
De klok is weer een uurtje achteruit gegaan en dus hebben we ook een uurtje langer kunnen slapen. De tijd verzetten is ooit in het leven geroepen om geld en grondstoffen te besparen, maar is het dan nog wel van deze tijd? Daarom ging Rob de markt op met de volgende stelling: Het verzetten van de klok moet worden afgeschaft
De Amstelveense Coco is twaalf jaar en heeft het Rett-Syndroom De zeldzame ziekte, die bijna alleen maar bij meisjes voorkomt, openbaart zich pas na het eerste levensjaar. Uiteindelijk kan je niet meer praten, lopen of eten. Coco kan niets zelfstandig en is dus afhankelijk van anderen en haar rolstoelauto. maar juist die staat op het punt om het te begeven.
Opa Arie Blijleven heeft daarom samen met zijn schoonzoon de stoute schoenen aangetrokken en een crowdfunding opgezet. Een tweedehands rolstoelauto van een jaar of vier oud kost namelijk al rond de 45.000 euro. Momenteel is er al bijna 20.000 euro ingezameld.
1Amstelveen gaat Arie en Coco helpen en zal de komende maand aantal malen collecteren bij belangrijke voetbalwedstrijden en andere evenementen. Aanstaande zondag zullen presentator van De 8 van Amstelveen Mathijs Groenewoud en peter Grifhorst samen met Arie collecteren rondom de wedstrijd Sporting Martinus - FC Aalsmeer (zondag 3 november 14:00 uur)
De actie wordt half januari afgesloten met een spectaculaire veilingavond. Die avond zal ook de totale opbrengst bekend gemaakt worden.
Daar is-ie weer. Een nieuwe Stem van de Straat. Joy Ellen Bos en Martijn Heus gaan op lokale en landelijke actuele zaken. Of ze nemen wat persoonlijke ergernissen mee. Zoals deze keer.
Want probeer eens een donatie op te zeggen bij de Nierstichting. Kan allemaal, maar in een brief wordt je wel meteen te kennen gegeven dat dat gevolgen heeft voor de belastingaangifte. Pure chantage, vindt Martijn die op het ogenblik orde in de chaos van goede-doelenschenkingen van zijn moeder aan het brengen is.
Ook komt de politiek voorbij. Want GroenLinks en de PvdA gaan samen in Amstelveen. Of dat een goed idee is, moet nog blijken. Joy Ellen is op dit gebied een wijze vrouw: “Samengaan gaat vooral mis als iedereen z’n eigen identiteit wil bewaren.”
Ook komt betaald en vergunningparkeren voorbij. Volgens Martijn een ordinaire manier van de gemeente om geld binnen te haren. Joy Ellen ziet het anders. Linksom of rechtsom, als de gemeente meer geld nodig heeft halen ze het toch wel binnen.
Tom Botter van de stichting WaMi (Waardhuizen/Middenhoven) kan er met een grote glimlach over praten. Maar de aanleiding dat de bekende bontgeschilderde koe op de rotonde tussen de wijken Waardhuizen en Middenhoven wordt vervangen is eigenlijk diep triest: vandalisme.
De koe is in ruim tien jaar een baken geworden in de wijk. Rond Kerstmis wordt ze vrolijk uitgedost en in coronatijden krijgt ze een mondkapje om. Daarnaast heeft de koe ook nog eens een wegwijsfunctie. “Toen we de buurtbewoners informeerden over de nieuwe koe, kreeg ik vele reacties. Of de koe wel in dezelfde richting bleef staan zodat de routebeschrijving ‘bij de kont van de koe rechtdoor’ kon blijven staan,”
Botter heeft z’n twijfels of de vorige koe Gretha slachtoffer is geworden van lgbtqia+-geweld. Hij verwacht ook niet dat haar vervangster hetzelfde lot zal ondergaan. “Nee, ik denk wel dat de mensen respect zullen hebben voor Bertha, de nieuwe koe. Laten we hopen dat we een lange periode in alle rust van haar kunnen genieten.”
Tom Botter van de stichting WaMi (Waardhuizen/Middenhoven) kan er met een grote glimlach over praten. Maar de aanleiding dat de bekende bontgeschilderde koe op de rotonde tussen de wijken Waardhuizen en Middenhoven wordt vervangen is eigenlijk diep triest: vandalisme.
De koe is in ruim tien jaar een baken geworden in de wijk. Rond Kerstmis wordt ze vrolijk uitgedost en in coronatijden krijgt ze een mondkapje om. Daarnaast heeft de koe ook nog eens een wegwijsfunctie. “Toen we de buurtbewoners informeerden over de nieuwe koe, kreeg ik vele reacties. Of de koe wel in dezelfde richting bleef staan zodat de routebeschrijving ‘bij de kont van de koe rechtdoor’ kon blijven staan,”
Botter heeft z’n twijfels of de vorige koe Gretha slachtoffer is geworden van lgbtqia+-geweld. Hij verwacht ook niet dat haar vervangster hetzelfde lot zal ondergaan. “Nee, ik denk wel dat de mensen respect zullen hebben voor Bertha, de nieuwe koe. Laten we hopen dat we een lange periode in alle rust van haar kunnen genieten.”
Na het nieuws dat er twee rotondes bijkomen in Amstelveen, ter hoogte van de Oranjebaan ging het los op de sociale media. Veel mensen uiten kritiek en zorgen over de veiligheid. 1Amstelveen ging in gesprek met een bewoner en wethouder mobiliteit over de komst van de rotondes
Nu de donkere dagen er weer aankomen is het weer raak bij de sportvelden in het Amsterdamse Bos. Jonge sporters, meestal hockeyers, worden lastigvallen op de meestal wat donkere paden rond de sportcomplexen. Het college wil nu met een pakket van maatregelen komen om de overlast tot een minimum te beperken.
De clubs in het bos trokken onlangs aan de alarmbel omdat de leden wederom melding maakten van intimidatie en vervelend gedrag rond de toegangswegen naar de sportaccommodaties. Afgelopen winter was het ook raak rond de sportcomplexen. Toen werden er zelfs mensen overvallen.
“We nemen deze signalen uiterst serieus en zijn daarom op korte termijn samengekomen om de situatie te bespreken”, zegt wethouder Raat. “We hebben afgesproken om met een gezamenlijke aanpak te komen, daarbij betrekken we ook de organisatie van het Amsterdamse Bos. Ook kijken we naar vormen van cameratoezicht rondom de clubs en het intensiveren van toezicht door handhaving en politie. Veiligheid staat voorop. Straatintimidatie accepteren we niet. We roepen ook iedereen die een onveilige situatie meemaakt op om dit te melden bij de politie.”