❌

Normale weergave

Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar. Klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag — 20 Juli 2024Overzicht
Gisteren — 19 Juli 2024Overzicht

Computerstoring hield ook Nederland hele dag bezig, 'goed voorbereiden op uitval'

19 Juli 2024 om 22:16

Van Sydney tot Amsterdam, Emmen en de Achterhoek: een groot deel van de wereld kampte vrijdag met de gevolgen van een computerstoring. Die werd veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Crowdstrike. De nasleep van de storing duurt waarschijnlijk nog uren tot enkele dagen.

Het ging mis in een update van antivirussoftware voor het besturingssysteem Windows van Microsoft. Crowdstrike meldde in de loop van de ochtend dat het euvel werd veroorzaakt door een software-update, en dat het om een menselijke fout ging.

Geen actie van kwaadwillenden dus. "Het is een van de beste partijen in de wereld op dit gebied, dus het is heel bijzonder dat het uitgerekend bij dit bedrijf gebeurt", zegt beveiligingsexpert Rickey Gevers.

De eerste nieuwsberichten over een grootschalige computerstoring kwamen in de vroege ochtend (Nederlandse tijd) uit Australië. Veel mensen konden daar geen geld meer overmaken en niet meer pinnen: niet in de supermarkt, niet bij het tankstation.

Al snel kwamen ook uit de rest van de wereld berichten over storingen bij banken, winkels, vervoersbedrijven, zorginstellingen en televisiezenders. In de Verenigde Staten waren er op verschillende plekken in het land storingen bij alarmnummer 911.

Niet alle problemen opgelost

In Nederland werden drie ziekenhuizen getroffen. Medewerkers konden niet bij informatiesystemen. Het Scheperziekenhuis in Emmen, Ziekenhuis Slingeland in de Achterhoek en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten konden een paar uur lang nauwelijks patiënten behandelen.

In de provincie Utrecht en de regio's Amersfoort en Almere reden geen bussen, omdat de buschauffeurs geen contact meer konden leggen met de alarmcentrale van regiovervoerder Keolis. Ook waren er door de storing problemen bij verschillende bedrijven in de haven van Rotterdam.

De gevolgen van de storing waren het grootst op internationale luchthavens, waaronder Schiphol. Een woordvoerder van het vliegveld liet aan het einde van de middag weten dat er 200 vluchten zijn geannuleerd. 150 vluchten zijn vertrokken met vertraging.

Op Eindhoven Airport konden reizigers alleen handmatig worden ingecheckt en dat gold ook voor een deel van de vluchten op Rotterdam The Hague Airport. Op beide luchthavens ontstonden lange rijen en vertragingen.

Op Schiphol konden de computersystemen in de loop van de middag weer worden opgestart, in Eindhoven lukte dat pas 's avonds. "Nu de systemen weer werken, wil het niet zeggen dat het alle problemen zijn opgelost", zegt directeur Frank Radstake van reiskoepel ANVR. "Het duurt even voordat de operatie weer normaal loopt. KLM heeft al laten weten dat er komend weekend nog vluchten geannuleerd moeten worden."

Schade voor reisbranche 'enorm'

Passagiers van wie de vlucht geannuleerd is - volgens Radstake gaat het bij elkaar om enkele tienduizenden mensen - moeten in overleg met hun reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij over een alternatieve vlucht. Reizigers hebben geen recht op schadevergoeding als hun vlucht door een computerstoring is vertraagd of geannuleerd omdat er sprake is van overmacht, zegt EU Claim, een organisatie die gespecialiseerd is in het terugvragen van geld bij luchtvaartmaatschappijen.

Mogelijk kunnen reizigers wel een vergoeding krijgen voor het deel van de vakantie dat ze door een uitgevallen vlucht gemist hebben. "Dat is afhankelijk van hoeveel van de reis je misloopt. Mensen moeten dat samen met de reisorganisatie bekijken", zegt Radstake. Klanten hebben recht op terugbetaling van de volledige reissom als de vakantie helemaal niet meer kan doorgaan.

Volgens de ANVR-directeur is de schade voor de reisbranche "enorm", al kan hij geen precieze inschatting maken. De branchevereniging moet afwachten of claims van reizigers kunnen worden verhaald op Crowdstrike.

Goed voorbereiden

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) laat weten dat de tijdelijke oplossing die Crowdstrike heeft aangeboden om systemen weer operationeel te krijgen in de meeste gevallen werkt.

De organisatie adviseert bedrijven en instellingen om lering te trekken uit de computerstoring van vandaag, en zich zo goed mogelijk voor te bereiden op situaties waarbij systemen uitvallen.

Hoe een softwarefoutje luchthavens, media en ziekenhuizen kon platleggen

19 Juli 2024 om 21:32

Het is de nachtmerrie voor een computerbeveiligingsbedrijf: zelf de oorzaak zijn van een enorme storing. Vandaag werd dat werkelijkheid voor Crowdstrike. Voor het grote publiek een onbekende naam, maar voor kenners een van de meest gerenommeerde spelers wereldwijd. Een foutje met enorme gevolgen. Alles wijst er zelfs op dat de storing van vandaag de boeken ingaat als de grootste computerstoring ooit.

Het begint allemaal vanochtend vroeg. De eerste officiële melding vanuit Crowdstrike komt iets voor 06.30 uur Nederlandse tijd. Wereldwijd zijn er berichten over een zogeheten Blue Screen of Death. Van supermarkten tot media, luchthavens en ziekenhuizen. De impact is groot.

De oorzaak is een software-update. Die installeren we allemaal wel eens op onze computer of telefoon, maar dit is geen standaardsoftware. Crowdstrike levert geavanceerde technologie aan onder meer het grote bedrijfsleven en luchthavens die kwaadwillenden buiten de deur moet houden.

Software met heel veel rechten binnen het computersysteem. Zie het als een beveiliger met alle denkbare sleutels van een pand. Je moet immers overal kunnen komen en snel kunnen ingrijpen. En bovendien moet de software constant op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen, dus in principe zijn de updates geautomatiseerd.

Grote verantwoordelijkheid

Ze zijn nodig om de computersystemen veilig te houden. "Klanten accepteren dat omdat ze vertrouwen hebben in Crowdstrike", zegt Christo Butcher, cybersecurityadviseur bij Fox-IT. "Keerzijde is dat die leverancier daardoor heel veel schade kan aanrichten als het misgaat."

Dat betekent een grote verantwoordelijkheid voor het bedrijf. "Als leverancier heb je allerlei checks om te zorgen dat dit niet gebeurt", zegt Butcher. Hij tekent daarbij ook aan dat niet álles getest kan worden. "Maar in dit geval raakt het zoveel systemen dat dit wel getest zou moeten zijn en is het niet duidelijk hoe dit door de kwaliteitscontrole kon glippen."

Wat dat betreft is deze storing slecht nieuws voor het imago van Crowdstrike, juist omdat het bedrijf zo goed bekendstaat. Het aandeel is op de beurs ruim 10 procent lager geopend; een forse daling, maar het had nog veel erger kunnen zijn.

Het probleem zit dus bij één bedrijf dat heel groot is. Daardoor is de storing zo omvangrijk. Het betekent ook dat alle Windows-computers waar geen software van Crowdstrike op draait niet zijn getroffen. Daardoor waren er ook bedrijven en instanties die geen last van de storing hadden.

Crowdstrike probeert sinds vanochtend met man en macht de boel te redden. Al vrij snel wordt een tijdelijke oplossing gepubliceerd. Computers dienen te worden opgestart in de zogeheten 'veilige modus', waarbij zo min mogelijk onderdelen van het systeem mee opstarten. De kaalste versie van Windows, zogezegd. In die modus moet dan een bepaald bestand worden verwijderd. Na een nieuwe herstart zou het probleem verholpen moeten zijn.

Maar, zeggen verschillende experts, niet iedereen kan dit zomaar doen. Je hebt daarvoor een IT-beheerder met specifieke kennis nodig. En het is een arbeidsintensief proces. "Je kunt het zelfs vergelijken met een chirurgische ingreep, zegt Martijn Hoogesteger, hoofd cybersecurity bij adviesbureau S-RM. "Er moet in feite in het hart van het systeem worden geknutseld." En dat is niet zonder risico. "Zie het als een openhartoperatie."

Kan vaker gebeuren

Bij veel bedrijven en organisaties heeft vandaag dus in het teken gestaan van herstel. Bij Schiphol bijvoorbeeld lukte het in de loop van de middag om de systemen weer op de rit te krijgen.

De chaos roept de vraag op of je dit kunt voorkomen. Het is al jarenlang een gegeven dat we leven in een zeer gedigitaliseerde wereld. Heel vaak gaat dat goed. Dit soort grote storingen zijn uitzonderlijk. Maar, voorspellen verschillende experts: dit kan vaker gebeuren.

"Er is geen fundamentele, zwart-wit oplossing voor", zegt Butcher van Fox-IT. "Dit soort risico's bestaan nou eenmaal. En het is daarom zaak om ze te erkennen en je hierop voor te bereiden."

Stad wil in schaarse tóch groeien

19 Juli 2024 om 21:03

Amstelveen moet een stad zijn waar men, ondanks de voortdurende ontwikkeling, kan wonen, werken en recreëren, vindt  het gemeentebestuur. Dat is vastgelegd in de zogeheten Omgevingsvisie Amstelveen 2040 ‘Amstelveen bloeit’, een uitvloeisel van de Omgevingswet. Het ontwerp van die Omgevingsvisie ligt sinds dinsdag (16 juli) ter inzage voor reacties. Alle inwoners kunnen er dus theoretisch over meepraten, hoewel de kans dat er in de praktijk iets in verandert, zo leert de ervaring, gering is.

Dat Amstelveen in de top 5 van prettigste woongemeenten van het land staat, slaat alleen op de elite, die niet 19 jaar op een sociale huurwoning wacht en tot zijn dertigste bij ouders blijft wonen.

Per auto

Maar inwoners waarderen volgens de gemeente deze stad wegens de goede voorzieningen, het vele groen, de goede bereikbaarheid per auto (want Amstelveen is een van de weinige Nederlandse steden zonder treinverbinding een over de fijnmazigheid van het Openbaar Vervoer wordt al jaren geklaagd), nabijheid van Amsterdam en de werkgelegenheid. Geboren en getogen Amstelveners kijken alleen tegen de in nood verkerende woningmarkt aan. Wat de gemeente onder inwoners verstaat, zijn dus vreemdelingen en expats in een internationale stad. In de visie ‘wordt beschreven hoe Amstelveen ook in 2040 een bloeiende en leefbare stad blijft’ zegt de gemeente. Overigens is 2040 ook het jaar waarin de gemeente van de fossiele brandstof af wil zijn.

Belangrijke opgaven

Volgens de gemeente, die naar een inwonertal van boven de 110.000 wil, blijven toch een gezonde leefomgeving, maatschappelijke voorzieningen, vestigingsklimaat, klimaatadaptatie, wateropgave en energietransitie belangrijke elementen in de Omgevingsvisie. Volgens haar is daarover gesproken ‘in participatietrajecten’. Wethouder Floor Gordon, die over de Ruimtelijke Ordening gaat, zegt dat hele complex zorgvuldig te willen uitvoeren. “Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moeten aansluiten bij bestaande kwaliteiten van de stad en passen in de omgeving”, vindt ze. B en W zeggen dat ze ruimte willen bieden aan vernieuwende ontwikkelingen ‘die karakter toevoegen, zoals bijzondere architectuur’. De gemeente zegt op behoud van de bestaande kwaliteiten en verbetering van de leefbaarheid uit te zijn. “Want een groene, diverse en vitale stad met een compleet aanbod van voorzieningen is onze leidraad,” zegt Gordon.

Tientallen miljoenen

Er staan diverse ontwikkelingen op het gemeentelijke programma, die de komende jaren tientalken miljoenen kosten, zoals een de renovatie van het Stadshart, dat eindelijk ‘bruisend’ moet worden, de nieuwe woon- en werkwijk Nieuw Legmeer, de wijk De Scheg, woningen met zorgvoorzieningen aan de Bovenkerkerwegzone en een nieuw bedrijventerrein in Amstelveen-Zuid. Na de verbreding van de A9 kan Amstelveen haar noordelijke en zuidelijke deel beter verbinden, vindt de gemeente. Mogelijke nieuwe ontwikkelingen zijn er volgens haar bijvoorbeeld bij de Beneluxbaan, bedrijventerrein Bovenkerk, het KLM-terrein, Nes a/d Amstel en winkelcentrum Kostverlorenhof. De gemeente zegt ruimtelijke opdrachten uit de Omgevingsvisie te toetsen aan: gezond- en  duurzaamheid, groen, bereikbaar- en compactheid.

Ruim 110.000 inwoners

Al vinden sommigen dat Amstelveen aardig vol begint te raken, de gemeente wil verder groeien naar ruim 110.000 inwoners tot 2040. Er komen volgens haar 10.000 woningen bij, overigens voornamelijk in de middeldure en dure klasse. Amstelveen zegt het bestaande niveau van leefbaarheid en voorzieningen ie willen behouden en streven naar balans van ruimte voor wonen, werken, voorzieningen, groen en andere functies. De ruimte voor nieuwe ontwikkelingen is schaars, beseft zij. Toch wil de gemeente dat de polders groen blijven. ‘Compact bouwen en verdichten waar het past, is dan een oplossing’, zegt ze. ‘De schaarse ruimte kan de gemeente optimaal benutten door bijvoorbeeld multifunctioneel ruimtegebruik.’

Volgens haar is er al een ‘uitgebreid participatietraject’ geweest, maar de inwoners kunnen tot en met 13 september meepraten over het ontwerp via omgevingsvisie@amstelveen.nl. De zienswijze kunnen, behalve klachten en suggesties voor verbeteringen, ook complimenten bevatten, zegt de gemeente.

Het ontwerp van de Omgevingsvisie Amstelveen 2040 is te vinden via Raadsbrief Ontwerp Omgevingsvisie Amstelveen Bloeit amstelveen – iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl).

Fotobijschrift: Floor Gordon voor het KLM-terrein, één van de in de omgevingsvisie genoemde mogelijke toekomstige ontwikkellocaties. Foto: gemeente Amstelveen.

P60 Summer Sessions

Door: nick
19 Juli 2024 om 17:09
P60 Summer Sessions
Afbeelding
nick

Deze zomer is zoals altijd het Poppodium helaas gesloten. Om niet helemaal stil te vallen, zullen we tijdens de zomerstop om de week de 'Summer Sessions' organiseren waarbij lokale acts een (semi-)akoestisch optreden geven in het P60 Café. Deze week met KASETO.

Indierock-kwartet KASETO vindt dat je het leven niet al te serieus moet nemen. Met 90’s rock als voornaamste inspiratiebron hebben zij het doel dat je danst. Hun sound? Scheurende rock gecombineerd met een eigen touch van energieke funk. Bestaande uit Vincent op drums, Stan op leadgitaar, Dante op basgitaar, en Thijs op ritmegitaar & vocalen. Ben je er klaar voor? OK, let’s dance!

Aanvang
Deur open

P60 Summer Sessions

Door: nick
19 Juli 2024 om 17:04
P60 Summer Sessions
Afbeelding
nick

Deze zomer is zoals altijd het Poppodium helaas gesloten. Om niet helemaal stil te vallen, zullen we tijdens de zomerstop om de week de 'Summer Sessions' organiseren waarbij lokale acts een (semi-)akoestisch optreden geven in het P60 Café. Deze week met Fréderique & Elsa.

Fréderique Bloemendaal en Elisa Nijenhuis zijn 2 jonge muzikanten. Sinds november 2023 vormen ze samen een cover duo. Fréderique is zangeres en Elisa is pianist. De twee leerden elkaar begin 2023 kennen bij Duyckplank. Afgelopen november trad het duo voor het eerst samen live op en na dit optreden volgden er al snel meer optredens. Het duo covert vooral popmuziek en hun covers variëren van piano ballads tot vrolijke meezingers. Ze hopen mensen met hun muziek te raken en gezelligheid te bezorgen.

Aanvang
Deur open

P60 Summer Sessions

Door: nick
19 Juli 2024 om 17:03
P60 Summer Sessions
Afbeelding
nick

Deze zomer is zoals altijd het Poppodium helaas gesloten. Om niet helemaal stil te vallen, zullen we tijdens de zomerstop om de week de 'Summer Sessions' organiseren waarbij lokale acts een (semi-)akoestisch optreden geven in het P60 Café. Deze week met Marit & Nick.

Marit en Nick kennen elkaar al sinds de brugklas van de middelbare school, maar sinds kort maken ze ook samen muziek. Ze spelen eigen nummers en covers binnen het folk/pop genre.

Aanvang
Deur open

Weer prostitutiewoningen dicht

19 Juli 2024 om 16:42

Het zoveelste pand liet burgemeester Tjapko Poppens woensdag sluiten. Deze keer aan de Maarten Lutherweg, waar illegale prostitutie werd bedreven. Net als in de eerder deze maand gesloten woning aan de Haya van Somerenlaan.

Daar is de sluiting inmiddels met drie maanden verlengd. Ook de woning aan de Maarten Lutherweg wil de gemeente voor een langere periode sluiten.

Wonen

De politie kwam de adressen op het spoor na meldingen van inwoners. Bij de controle bleek dat de panden gebruikt werden voor illegale prostitutie. Krachtens een zogeheten paraplu-bestemmingsplan is prostitutie, onder voorwaarden, in Amstelveen alleen mogelijk op het bedrijventerrein Legmeer. Met het sluiten van de panden wordt de bekendheid van het pand als seksinrichting tenietgedaan en houdt de overlast voor de buurt op, zegt Poppens. “Sluiting voor langere tijd is bedoeld om de rust in de buurt te laten terugkeren en te voorkomen dat de panden opnieuw voor illegale activiteiten worden gebruikt.”

In Amstelveen wil de gemeente geen prostitutie in woonwijken. Bovendien vindt de burgemeester het belangrijk dat, gezien de krapte op de woningmarkt, woningen worden gebruikt om in te wonen en niet voor iets anders.

 Amstelland

De gemeente Amstelveen werkt nauw samen met andere Amstelland-gemeenten, politie en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Amsterdam-Amstelland (RIEC-AA) bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Daar horen ook handel en productie van drugs, illegale prostitutie en mensenhandel bij. Als omwonende ziet men vaak als eerste als er iets in de wijk niet pluis is. Signalen of een vermoedens van criminele activiteiten kan men melden het bij de

politie via 0900 – 88 44 of bij Meld Misdaad anoniem via 0800 – 7000.

Wegwerkzaamheden A9 met impact op onze bereikbaarheid

19 Juli 2024 om 16:06

Er zijn twee weekends waarop werkzaamheden aan de A9 plaatsvinden waardoor het ziekenhuis via omleidingen te bereiken is:

 

  • Van vrijdag 26 juli 20:00 uur tot zaterdag 27 juli 09:00 uur is de weg van Holendracht tot Badhoevedorp afgesloten.
  • Van vrijdag 9 augustus 22:00 uur t/m maandag 12 augustus 05:00 uur! Het gaat om de weg van Badhoevedorp tot afslag Utrecht. Kijk voor omleidingen

Algemene beschouwingen Perspectiefnota 2025

Door: Joan Vaes
19 Juli 2024 om 15:19

Voor 50PLUS Amstelveen ligt het voor de hand dat als je het over perspectief hebt we niet alleen met cijfers zouden moeten strooien maar ook een vertaalslag maken. Welk perspectief willen wij onze inwoners voor de komende jaren bieden? ‘Het zal u niet verbazen dat 50PLUS Amstelveen zich niet kan vinden in de in onze ogen hoge risico’s die onze inwoners met deze grote projecten lopen.

Bron

Voorstelling over schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken in Amstelveen Diversiteit Café

19 Juli 2024 om 17:00

[AMSTELVEEN] Kleinkunstenaar Esther van der Wel treedt donderdag 25 juli op met haar voorstelling 'Bet & Aag' in het Amstelveen Diversiteit Café (ADC) in buurtcentrum Villa Randwijck. De voorstelling is geïnspireerd door de schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken, bekend van hun roman Sara Burgerhart, geschreven tijdens de Verlichting in 1782.

Dit zijn de mini-teams per september 2024

19 Juli 2024 om 14:00

Benieuwd hoe het volgende mini-seizoen

eruit ziet? Hieronder de teams voor het komende seizoen, begindatum training en data voor de toernooien. Met betrekking tot de teams zijn we in sommige gevallen nog aan het kijken welke trainer welk team gaat trainen, dus als de trainer er niet bij staat weten we het nog niet zeker.

De teams zijn soms vrij groot. We zijn van plan om de grote teams op de toernooien te splitsen in 2 teams als dat mogelijk is. Er zijn immers minimaal 4 personen per team nodig tijdens een wedstrijd.

Eerste training
De trainingen beginnen op woensdag 28 augustus, dat is de laatste week van de vakantie. Gewoon op dezelfde tijd als altijd, van 17:00 tot 18:30 uur in de Nieuwe Bankrashal, Pandora 3 in Amstelveen.

Data toernooien
De meeste data van de toernooien al bekend, dus noteer ze in je agenda. Speeltijden weten we nog niet, die worden pas zo’n 2 weken van te voren bekend gemaakt. De speeltijden vallen meestal tussen 10:00 en 16:00 uur.

De data:
21 september Hoofddorp,
19 oktober Amstelveen
16 november Haarlem
14 december Aalsmeer
11 januari Hoofddorp
8 februari Beach Aalsmeer
15 maart Haarlem
12 april Ouderkerk

De teams:

Zeehonden, niveau 6
Trainer: Masja
Ella, Lenka, Anh, Derin en Jelena
Proeflessen worden gevolgd door: Katre, Aylin, Ruya, Stella, Zoe, Sam en Sana

Octopussen, niveau 6
We hopen hier voor de toernooien zowel een meisjes- als een jongensteam te hebben
Trainer: Daisy
Meisjes: Alara, Minke, Hope, Defne, Mira, Alya, Deniz, Ela
Jongens: Teun, Houd, Constatijn, Sam, Boril, Adam, Sarp en Daniel

Zeepaardjes, niveau 4 of 6
Trainer: Mete
Veronika, Dara, Yanita, Anabella, Giulia en Adam
Proeflessen worden gevolgd door: Gael, Naz, Oyku en Nil

Dolfijnen, niveau 4
Chiara, Sara, Emaline, Noeria en Marit
Proeflessen worden gevolgd door: Maria, Uzay, Aleena en Mina

Orka’s, niveau 3
Teun, Doga, Romijn, Maxime, Zeyneb, Ana, Elisa en Idriss

Schildpadden, niveau 2
Kaan, Lara, Mira en Makar
Proeflessen worden gevolgd door: Karin, Runa, Anna, Emilia, Eric en Theo

Mochten jullie nog vragen hebben of klopt er iets niet, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jeugd: Belangrijke zomerdata op een rij

29 Mei 2024 om 22:12

Er staan nog een aantal leuke dingen te gebeuren

bij de Jeugd. 

Donderdag 30 mei - Geen training

Zaterdag 15 juni - Amstelveen Sport Experience. AMVJ Martinus is dan aanwezig met een instuif en een open training voor iedereen verzorgd door AMVJ-Martinus.

Zaterdag 15 juni - Beach Experience op het Stadshart met een open training voor alle leden verzorgd door AMVJ-Martinus. 

Woensdag 19 juni – Extra training op Amstelveen Beach. Op de normale trainingstijd van 18:30 tot 20:15 is er een beach training voor alle jeugdteams, maar dan wel op het plein in het Stadshart én op zand. 
Van 20:15-22:00 is er voor alle ouders van mini- en jeugdleden de gelegenheid om te komen volleyballen!

Zaterdag 22 en zondag 23 juni - King- & Queen of the court. We zoeken vrijwilligers om de prof wedstrijden te ondersteunen.  Wie-o-wie? Stuur een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

29 juni - Laatste mogelijkheid lidmaatschap op te zeggen. Moet vóór 30 juni te gebeuren, stuur mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanaf donderdag 6 juni - Iedere donderdag gemixt wedstrijden spelen samen met senioren en recreanten: van 20:00-22:00

Vanaf maandag 26 augustus – Start trainingen nieuwe seizoen. Indeling volgt uiterlijk half juni.

Bostheater na renovatie weer open

25 Mei 2023 om 14:23

Het Bostheater in het Amsterdamse Bos is na een verbouwing van een paar maanden weer geopend voor het publiek. Door de werkzaamheden is het openluchttheater, gebouwd in 1954, weer klaar voor een nieuw seizoen. Vanmiddag wordt het vernieuwde theater geopend in bijzijn van de Amsterdamse en Amstelveense wethouders voor Kunst en Cultuur, Touria Meliani en Herbert Raat.

Het theater werd in 1954 geopend om mensen natuur én cultuur te bieden: een plek in het bos voor toneelvoorstellingen, lezingen en activiteiten voor kinderen. Het Bostheater vervult die functie voor de hele regio. Ze organiseert de hele zomer bijzondere openluchtvoorstellingen en draagt bij aan talentontwikkeling.

Door de verbouwing heeft het Bostheater nieuwe gebouwen gekregen, waaronder volwaardige kleedkamers voor de artiesten. Daarnaast is de toegankelijkheid verbeterd voor mensen met een fysieke beperking, zijn het podium en de luifels aan de bovenzijde van de hoofdtribune vernieuwd en de tribunes gerenoveerd. Ook is er geïnvesteerd in duurzame installatievoorzieningen voor de theatertechniek. Voor de gehele renovatie heeft de gemeente Amsterdam 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het Bostheater werd in het najaar van 2022 gesloten voor publiek en is nu, bij de start van het nieuwe seizoen, weer geopend en klaar voor de komende veertig jaar.

Wethouder Touria Meliani: “Het Bostheater is een magische plek voor Amsterdam. Een openluchttheater midden in een natuurgebied, met ruimte voor bijzondere producties voor een breed publiek. Dankzij de renovatie is het Bostheater klaar voor de toekomst en toekomstige generaties, en ik kijk uit naar al het talent dat zich op deze prachtige plek kan gaan ontwikkelen.”

Wethouder Herbert Raat: “Wij zijn trots op dit prachtige theater in het Amsterdamse Bos waar zoveel Amstelveners en Amsterdammers plezier aan beleven. Het Bostheater is een culturele diamant waar we zuinig op zijn. Door de renovatie is het theater verzekerd van een mooie toekomst, en het theaterpubliek van prachtige voorstellingen in de natuur.”

 

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de dag. Foto’s: gemeente Amsterdam | Marcel Israël

Persbericht | 12 juli 2022

14 Juli 2022 om 16:00

Ontdek een nieuwe generatie op locatie

Boslab Theaterfestival is dè broedplaats voor talent

 

Ga mee op route door het schemerende bos en ontdek het werk van een nieuwe generatie makers tijdens Boslab Theaterfestival. Het festival is van 2 tot en met 13 augustus in en om het Amsterdamse Bostheater en biedt korte voorstellingen in verschillende disciplines, zoals klassiek toneel dans, mime, muziektheater en storytelling.

Dit jaar zijn er maar liefst 9 premières! Nieuw in deze editie is een route voor mensen die geen Nederlands spreken. De makers zijn in de laatste jaren afgestudeerd op theateracademies in Nederland en België en hebben roots van over de hele wereld. Van storytellers uit Libanon en Rusland tot een choreograaf uit Brazilië.

Behalve verrassende voorstellingen op avontuurlijke plekken: tussen de struiken, op een open vlakte, aan of in het water… is Boslab ook een festival. Met ruimte voor ontspanning en ontmoeting (met de makers). Onder meer na afloop in het festivalhart met knisperend kampvuur en muziek.

 

Succesvol laboratorium
Boslab is het laboratorium van het Amsterdamse Bostheater, speciaal voor nieuwe theatermakers. Artistiek leider Frances Sanders, dramaturg Florian Hellwig en Bostheater-directeur Ingejan Ligthart Schenk selecteren jaarlijks uit tientallen aanmeldingen de meest veelbelovende inschrijvingen en begeleiden hen bij het maken van een locatievoorstelling. Vaak betreft het net afgestudeerde makers of mensen die al ervaring hebben als speler, maar zich als zelfstandig maker willen ontwikkelen.

Het bos blijkt een succesvolle broedplaats. Zo stonden op de allereerste editie van Boslab de makers die aan de wieg stonden van Circus Treurdier. In 2020 debuteerde Collectief Blauwdruk met een barok-futuristische drijf-in-waterfietsvoorstelling, waarna Boslab, Karavaan en Blauwdruk samen de nieuwe makersregeling aanvroegen. Nog geen twee jaar verder heeft het collectief een oeuvre van vier voorstellingen en al drie 4-sterren en een 5-sterren recensies op zak. Het trio begeleidt sinds vorig jaar ook Zephyr Brüggen. Zij keert dit jaar terug met het derde deel van haar trilogie over de verwoesting van de aarde.

 

De generatie van 2022 – Premières

Better days
Burlesque midden in het betoverend bos. Een spannende frictie tussen natuur versus glitter en glamour.
Laurien van Rijswijk | 2016 toneelschool Arnhem

Faun
Een man sterft en wordt wakker in een bos. Hij weet niet wat er gebeurd is, maar wel dat hij hier weg moet…
Ali Ünal | 2019 Master Drama Regie RITCS Brussel & Menzo Kircz | 2018 Master Drama KASK Gent

Howling
Een multimediaal en choreografisch project, waarin de verschillende lagen van een conflict op poëtische wijze worden ontrafeld.
Fernanda Libman | 2020 SNDO Choreography Amsterdam

Nu de dood nog
Een radicale bewerking op de ingebeelde zieke van Molière, een epische komedie over leven en dood.
Reinout Bongers | 2021 Regie Toneelacademie Maastricht

The midnight special
Een voorstelling over de duisternis, geïnspireerd op sprookjes, mythen en ander werk van kunstenaars die obscuriteit romantiseren.
Laila Claessen, Lieke van der Vegt, Just van Bommel | 2020, 2021, 2022 Toneelacademie Maastricht

Ode aan de weigering
2 vrouwen ontmoeten elkaar. De witte en de rode vrouw. De fee en de heks. De non en de hoer. Ophelia en Medea.
Axelle Verkempinck | Koninklijk Conservatorium Antwerpen & Regie RITCS Brussel

The Cruel Mother
Wat als je het kwade representeert en daar opeens genoeg van hebt? Dit stuk stelt eeuwenoude, gebruikelijke rolverdelingen ter discussie.
Ellie de Lange | 2018 acteursopleiding Toneelacademie in Maastrich & Marit Hooijschuur 2016 | Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie
Met eindregie van Erasmus Mackenna

Vergezichten & Bespiegelingen
In een black-box-theater midden in het bos ontvouwt zich een vergezicht, gericht op de eeuwigheid.
Zephyr Brüggen | 2021 Regie Amsterdamse Academie voor Theater en Dans

Overige voorstellingen

The wind will carry us
Verhalen over liefde, verdriet, dromen, wensen, intimiteit en heimwee die zonder opsmuk worden verteld: geen decor, en ook geen vierde wand.
Mezrab met verhalen van Sia Cyrroes, Sinéad O’Brien, Raffi Feghali en Irina Koriazova

Een ingebeelde ziekte
De met 4 en 5 sterren bekroonde Blauwdruk! Deze voorstelling ging in mei in premiere op Karavaan. Ga mee naar het jaar 2371, naar een wereld waarin de beste dokter ook de leider van het land is.
Collectief Blauwdruk Tijn Panis – Bram Walter – Romijn Scholten | 2020 ArtEz Arnhem aangevuld met Colombina-winnares Maureen Teeuwen

 

Zet je blik op verwondering, laat je betoveren door de voorstellingen en geniet van zomerse zwoele avonden tijdens Boslab Theaterfestival.

PERSBERICHT | 31 maart 2022

4 April 2022 om 16:19

Het Amsterdamse Bostheater presenteert het programma 2022

 

De stad uit, het bos in voor een inspirerende zomer
Van een grote nieuwe ITA-productie en muziekconcerten tot jeugdvoorstellingen en een festival voor aanstormende theatermakers. De programmering van het Amsterdamse Bostheater voor deze zomer is bijna helemaal rond en het belooft een weergaloos seizoen te worden. Nieuw dit jaar is dat niet één, maar twee grote zomervoorstellingen worden gespeeld. Bovendien krijgt de tribune een flinke upgrade. Vanaf 21 mei openen de poorten van het Bostheater. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bostheater.nl.

 

ITA en NITE op het grote podium
Ieder jaar vormt de grote zomervoorstelling het hart van onze programmering. Dit jaar doen we het anders en staan er twee grote theaterproducties op het programma. Het ITA-ensemble trapt af en speelt voor het eerst in zijn geschiedenis een grootschalige voorstelling in de open lucht. In het Amsterdamse Bostheater brengen zij de Nederlandse première van The Damned, naar een filmscript van de Italiaanse cineast Luchino Visconti en in een regie van Ivo van Hove. De première is op 18 juni.

De tweede grootschalige productie is in handen van NITE met The Underground, in een regie van Guy Weizman. Een voorstelling als een popconcert, een spectaculair, beeldend circus waar vermaak en tragedie nooit ver weg zijn. The Underground gaat op 6 mei in première in de sluisfabriek en reist eind augustus naar het Bostheater. De kaartverkoop start later dit voorjaar. The Underground is een samenwerking tussen het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag en Asko|Schönberg.

Theater voor jong en oud
Kinderen beleven het grootste plezier in het Amsterdamse Bos met jeugdvoorstellingen voor jong en oud. Met de voorstelling Lucky Luuk, losjes geïnspireerd op de bekende stripreeks, tovert Meneer Monster deze zomer gedurende vier weken het bos om tot het Wilde Westen. Deze voorstelling barst uit zijn voegen van hilarische scènes, ingenieuze decorwisselingen en wonderbaarlijke transformaties van de spelers en is zeer goed ontvangen door pers en publiek.

Later neemt Theatergezelschap BonteHond het over. Zij spelen hun kersverse voorstelling Red de wereld, over hoe het ook anders kan. Red de Wereld is gemaakt ter gelegenheid van de Floriade Expo 2022 in Almere, maar kan natuurlijk niet ontbreken in de natuurlijke ambiance van het Bostheater.
Heb je na de voorstellingen nog tijd? Dan is er in het bos genoeg te doen: lekker spetteren in de speelvijver, kanoën, ravotten op het speeleiland of hollen en dollen op het grote grasveld. Er is voor ieder kind wat wils.

Een nieuwe generatie op locatie
Nieuwe professionele makers krijgen ook dit jaar een belangrijke plek in de programmering. Zij maken theater op plekken van verbeelding: in het water, op een glooiend grasveld, tussen omgewaaide bomen… Tijdens het Boslab Theaterfestival verrast de volgende generatie mimers, vertellers, dansers en toneelspelers met voorstellingen op unieke plekken in het bos. Van 2 tot en met 13 augustus kan het publiek weer diverse avontuurlijke routes lopen en zo meerdere stukken op een avond zien. Het festival, onder artistieke leiding van Frances Sanders, Ingejan Ligthart Schenk en Florian Hellwig, biedt dit jaar de kans aan 11 nieuwe makers om een korte locatievoorstelling te maken. De kaartverkoop start later in het seizoen.

Openlucht bioscoop tussen de bomen
Ontvlucht de stad, neem met een drankje en een hapje plaats op de tribune tussen de hoge bomen, voel de zwoele zomerbries op je huid en laat je meevoeren in de meest betoverende openluchtbioscoop van Amsterdam tijdens het Cinetree Forest Film Festival. Een week vol met mooie, bijzondere of urgente films op een enorm scherm met haarscherp beeld en surround sound, gepresenteerd i.s.m. Cinetree. Ook dit jaar zijn er thema-avonden zoals een filmpremière, de romantische date-night en de Cinetree favourites. Bovendien komt de succesvolle honden-filmavond terug, waar vorig jaar honderden honden met hun baasjes op afkwamen. De films worden later in het voorjaar bekend gemaakt. Dan start ook de kaartverkoop.

Live muziek & concerten
Last but not least: na twee jaar afwezigheid vanwege de corona maatregelen, klinkt er weer muziek in het Amsterdamse bos. De concertavonden i.s.m. Live at Amsterdamse Bos zijn terug! De bomvolle programmering bevat verplaatste én nieuwe boekingen met (inter)nationale artiesten. Denk aan de magistrale fusion-toetsenist Cory Henry, de Nederlandse muziek-iconen van De Dijk, de ambassadeur van de Afrikaanse muziek Fally Ipupa, de chansonnière en runner-up van het Eurovisie Songfestival 2021 Barbara Pravi en vele anderen.

Upgrade van het theater
Het amfitheater van het Amsterdamse Bos biedt plaats aan 1500 bezoekers. De banken van de tribune doen al jaren dienst zonder rugleuning. Vanaf dit jaar verandert dat; alle zitplaatsen krijgen een rugleuning. De bezoekers van het Bostheater kunnen nu zomeravonden tegemoetzien met nog meer plezier en comfort.

❌
❌