Afgelopen week stond in het teken van ontdekken, ervaren en leren. Onze onderbouwleerlingen doken in de veelzijdigheid van de multiculturele samenleving. Ze volgden dynamische Caribische percussielessen, ontdekten de smaken van de Maleisische keuken en maakten kennis met de energie van Capoeira.
Natuurlijk kon een stukje Nederlandse geschiedenis niet ontbreken: een inspirerend bezoek aan het Rijksmuseum. Een week vol nieuwe inzichten en waardevolle ervaringen!
Tijdens de Klassieke Week gingen de leerlingen van gymnasium 1 en 2 bij zoveel mogelijk (reguliere en Engelstalige) vakken aan de slag met de oudheid. Want die ligt immers aan de basis van heel veel dingen om ons heen.
In de lessen Duits leerden ze over Romeinse steden en de Limes, en bij geschiedenis over de mythe van Romulus en Remus. De Babyloniërs en hun spijkerschrift kwamen aan bod bij wiskunde. Bij godsdienst werd een tekstonderzoek gedaan naar de huwelijkse staat van Maria. Nederlands combineerde literatuur met creativiteit in een foto-opdracht over het boek Naar een nieuw Troje van Imme Dros. En bij LO werden Griekse Spelen georganiseerd.
Fun fact: Did you know that the word electricity comes from the Greek word ēlektron, meaning amber? Ancient Greeks discovered that rubbing amber could attract small objects!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
De sectie godsdienst heeft ook dit jaar een iftarmaaltijd georganiseerd. Leerlingen, ouders en medewerkers konden zich hiervoor opgeven. Daarnaast waren onze derdeklassers uitgedaagd om mee te doen met een vastenchallenge. In de derde klas wordt de islam behandeld tijdens de lessen godsdienst en leren de leerlingen wat het vasten voor moslims inhoudt.
Tijdens de bijeenkomst hield islamitisch theoloog Anne Dijk een korte lezing over de ramadan, met een heldere en krachtige boodschap. Vervolgens reciteerde Ilias El-Massoudi de adhan (de gebedsoproep), wat zorgde voor een moment van stilte en saamhorigheid. Het vasten werd verbroken door middel van een dadel. Iedereen had op zijn eigen manier meegedaan aan de vastenchallenge: sommigen hadden een paar uur gevast, anderen de hele dag, er waren leerlingen die geen water hadden gedronken, en weer anderen waren er vooral voor de saamhorigheid en ontmoeting. Het eten was heerlijk, de gesprekken waardevol en de sfeer warm. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst!
Leerlingen aan het woord: "Dit was een erg leuke en mooie ervaring om mee te maken met veel gezelligheid! Voorafgaand aan de iftar was er ook een vastenchallenge. Deze challenge hield in, dat je ook een hele dag mee zou vasten om te merken hoe het nou echt is. Voor velen was dit een verrijkende ervaring en ook kunnen we zo inzien hoe het is om niet te eten overdag. Dit laat ons ook meeleven met de mensen op de wereld die het wat minder breed hebben. De iftar is een evenement waar je echt naar toe wil om te zien hoe het is! Het was super gezellig en je krijgt ook nog eens lekker eten!" Ilias El-Massoudi
"We vonden het erg gezellig. Het heeft ons inzicht gegeven hoe het vasten bij andere geloven werkt. Het eten was erg lekker. De dadels waren TOP! De presentatie was erg leerzaam. We hebben meer geleerd over de islam en haar tradities." Vera van Leeuwen en Zoë van den Heuvel
In the ICC, we love a challenge - especially one that tests our creativity, teamwork, and problem-solving skills! As part of our IMYC Balance theme, we took on Operation Egg Drop: designing protective vehicles to keep an egg from breaking when dropped from the first floor.
First, students researched parachutes and crash containers, then worked in teams to design and build using the same limited materials. The results? Three out of four eggs survived! One broke due to a last-minute malfunction, proving that even failures teach us valuable lessons.
Next, we raised the stakes: no material restrictions! Students borrowed from the Technology room and got creative with classroom items. Designs became more advanced, parachutes got bigger - will they work better, or will extra weight throw off the balance? We’ll find out in the next test!
And while we work on balancing our designs, we’re also working on balancing our languages! For the last part of the year, we’re taking on the challenge of doing IMYC lessons in Dutch to prepare for next year. It’s a good challenge for all of us, but just like Operation Egg Drop, learning and improving a new language is all about experimenting, improving, and having fun along the way!
Op 18 maart gingen de leerlingen van v3a, v3b en v3c op excursie naar Brussel voor het vak International Awareness. Ze brachten een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis, kregen een rondleiding in het Europese Parlement en spraken met een Europarlementariër.
Na het educatieve programma wandelden de leerlingen door de Afrikaanse wijk Matongé, waar ze bij restaurant Soleil d’Afrique een Afrikaanse ‘snack’ proefden en als dessert de delicatesse Chenille.
Het was een leerzame en gezellige dag waarin de leerlingen meer te weten kwamen over de Europese Unie èn de Europese besluitvorming!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Op 20 maart vierden we de officiële opening van ons mooie, nieuwe schoolgebouw en sportcentrum! Alle leerlingen hadden zich hiervoor op het schoolplein verzameld. Wethouder Frank Berkhout en rector Bert Kozijn namen het pand symbolisch in gebruik door gezamenlijk op de rode knop te drukken. De zon scheen, de DJ en de schoolband maakten er een feestje van, en de confettikanonnen maakten het feest compleet!
Daarna was er tijdens een informele bijeenkomst ruimte voor het delen van mooie ervaringen over de bouw en de samenwerking. Een speciale dank aan RoosRos Architecten, BBN en SMT voor hun inzet bij de realisatie van onze nieuwe school! Met elkaar hebben we een prachtige plek gecreëerd waar leerlingen en medewerkers zich thuis voelen.
Dit jaar kunnen leerlingen uit groep 8 zich tussen 25 en 31 maart 2025 digitaal aanmelden via het ouderportaal in ELK. De basisschool stuurt aan de ouder/verzorger tussen 17 en 24 maart 2025 een e-mail van noreply@elkamstelland.nl met inloggegevens voor het ELK-ouderportaal. Let op: het aanmelden in deze periode kan uitsluitend digitaal plaatsvinden!
Onze sportprofielleerlingen maken de komende weken kennis met verschillende gehandicaptensporten. Afgelopen maandag ervaarden ze zelf hoe het is om te sporten met een beperking! Ze kregen een inspirerende rolstoelbasketbalclinic en speelden goalbal, waarbij ze volledig op hun gehoor moesten vertrouwen.
Op zondag 16 maart heeft rector Bert Kozijn de halve marathon van Amstelveen succesvol uitgelopen. En met een geweldig resultaat: hij heeft daarmee €1.487 opgehaald voor Stichting Smile at School!
Dankzij deze actie is niet alleen een vliegticket voor een leerling gefinancierd, maar kunnen we een extra donatie doen voor beter onderwijs in Ghana. Een enorme dank aan iedereen die heeft gedoneerd en Bert heeft aangemoedigd!
Alsnog bijdragen? Doneren kan nog steeds via: www.hethwc.nl/Smile-at-school/Smile-at-school-doneren
Op 13 en 14 maart vonden de jaarlijkse examenconcerten muziek plaats op het HWC. Leerlingen uit vmbo-t 4, havo 5 en vwo 6 presenteerden hun examenstukken aan een enthousiast publiek van familie, vrienden en docenten. Op vrijdagavond was er zelfs een heus voorprogramma: leerlingen uit havo 4 en vwo 5 zorgden met hun optredens alvast voor de juiste sfeer.
De examenkandidaten lieten zien en horen waar ze het afgelopen jaar hard aan gewerkt hebben. Van solozang en pianospel tot optredens van bands; de enthousiaste optredens en variatie in muziekstijlen maakte beide avonden tot een groot succes. De examenconcerten bewezen wederom hoeveel talent er op het HWC rondloopt. We kijken nu al uit naar volgend jaar!
Op vrijdag 14 februari hadden we twee bijzondere gasten op school: Itay Garmy (oud-leerling) en Sheher Khan. Beiden zijn lid van de Amsterdamse gemeenteraad, Itay namens de partij Volt en Sheher namens Denk.
In twee bijeenkomsten, een voor leerlingen uit de onderbouw en een voor leerlingen uit de bovenbouw, vertelden Itay en Sheher hoe zij aanvankelijk negatieve vooroordelen over elkaar hadden, maar in een debat over discriminatie en antisemitisme ontdekten dat hun ervaringen op dat terrein eigenlijk heel vergelijkbaar waren. Beiden hebben vaak ervaren dat mensen negatieve vooroordelen over hen hebben op basis van wie ze zijn, hoe ze heten of hoe ze eruitzien.
Die ontdekking was voor hen aanleiding om elkaar na het debat op te zoeken. In de gesprekken die volgden, leerden ze elkaar veel beter kennen en kregen ze meer inzicht in de ervaringen en het perspectief van de ander. Deze benadering - steeds in gesprek blijven en je echt openstellen voor de ander - hielp hen om elkaar beter te begrijpen, óók als ze het niet eens waren. Daarom stelden zij samen het plan ‘Bekend maakt bemind’ op en brachten dat in in de gemeenteraad. Samen treden zij ook naar buiten om het goede voorbeeld te geven en mensen op te roepen om uit hun eigen bubbel te komen en persoonlijk in gesprek te gaan met mensen die een andere mening hebben.
Itay en Sheher vertelden er eerlijk bij dat dit niet altijd makkelijk is. Soms voelen zij zich ook boos en machteloos over de dingen die gebeuren en voelt het makkelijker om de ander af te wijzen. Maar elke keer komen zij weer tot de conclusie hoe belangrijk het is om te zoeken naar wat ons als mensen verbindt, in plaats naar wat ons verdeelt. Dat is uiteindelijk de enige weg om polarisatie tegen te gaan en op een constructieve manier samen verder te komen. Zij vertelden dat voor hen het verbindende element ‘mensenrechten’ is. Mensenrechten kunnen immers niet ter discussie staan. Daarin gaat het om de dingen waar ieder mens recht op heeft, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.
De belangstelling was bij beide bijeenkomsten groot en leerlingen waren onder de indruk van dit verhaal. Het was duidelijk een onderwerp dat ook voor hen herkenbaar was. Sommigen bleven nog lang napraten met Itay en Sheher.
We kijken dan ook terug op twee waardevolle bijeenkomsten. We zijn blij dat we dit zo hebben kunnen doen, omdat we het belangrijk vinden dat ‘moeilijke’ thema’s op het HWC tóch besproken kunnen worden. De boodschap van Itay Garmy en Sheher Khan sterkt ons ook in onze visie, zoals we die in ons Schoolplan hebben verwoord: ‘We maken het contact en het gesprek met elkaar mogelijk. We luisteren naar elkaar en zijn nieuwsgierig naar elkaar.’
Het verhaal van Itay en Sheher toont wat een impact die opstelling kan hebben. Een voorbeeld dat navolging verdient!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Van 1 t/m 7 maart gingen de leerlingen van v3b en v3c op uitwisseling naar IES Clara Campoamor Rodriguez in Zaragoza, Spanje. Tijdens deze bijzondere week namen ze deel aan diverse activiteiten op school, voerden ze opdrachten uit in de stad en verkenden ze de prachtige regio. Ze bezochten onder andere het indrukwekkende Loarre-kasteel, het Aljafería-paleis en het Aquarium. Ook maakten ze van een wandeling in Ranillas Water Park en ontdekten ze het bruisende stadscentrum. De uitwisseling werd afgesloten met een gezellig avondprogramma. Een leerzame en onvergetelijke ervaring!
Op 11 maart vond op het Hermann Wesselink College een bijzonder moment plaats: de officiële opening van de fotomuur die is gerealiseerd op de eerste etage van de zuidvleugel van de school. De fotomuur bestaat uit een tijdlijn en uit twee exposities: de tijdlijn toont de hoogtepunten van de acties die het HWC sinds 2018 heeft ondernomen om beter onderwijs in Ghana te ondersteunen. Van inzamelingsacties voor schoolspullen tot reizen van docenten en leerlingen naar Ghana: de muur is een visuele weergave van de impact die de school samen met Smile at School maakt. Met ruimte voor nieuwe foto’s in de toekomst!
In de twee exposities wordt het werk van de Ghanese fotograaf Andrew Nii Noye tentoongesteld. Indrukwekkende beelden van een Ghanese begrafenis en kleurrijke foto’s van het Oguaa Fetu Afahye festival.
De opening werd verricht door Fred Asumadu, de Ghanese contactpersoon van de stichting, en zijn echtgenote Winifred. Zij zijn deze maand in Nederland.
Tot verrassing van Fred Asumadu werd hem door rector Bert Kozijn een cheque overhandigd ter waarde van maar liefst €21.000. Dit bedrag is het resultaat van verschillende inzamelingsacties die het afgelopen schooljaar op het HWC zijn georganiseerd. Van een sponsorloop, een actiedag tot het doneren van de waarde van een kerstpakket door een groot aantal medewerkers. Fred benadrukte het belang van deze steun: “Through unwavering support like this, we are creating brighter futures and turning dreams into reality for students across communities in Ghana!”.
Eind februari vonden de presentaties van de profielwerkstukken (PWS) van havo 5 plaats. De leerlingen zijn vorig jaar rond april begonnen aan een eigen project waaraan ze onder begeleiding van een docent een jaar lang hebben gewerkt. Dat leverde een enorme verscheidenheid aan onderwerpen op. Wat kwam er langs? Van een onderzoek naar tienerondernemerschap tot een filosofische musical, van een perpetuum mobile tot een uitklapboek over de middeleeuwen of de mogelijkheden om kaas te maken zonder koe. Het was een mooie middag waarop leerlingen konden laten zien wat hun project was en waar ze vaak ook goed konden uitleggen waarom het voor hen belangrijk is geweest. We zijn erg trots op onze leerlingen!
In dezelfde week vond ook de jaarlijkse profielwerkstukwedstrijd van vwo 6 plaats. De zes beste werkstukken werden gepresenteerd aan een volle zaal en streden om drie prestigieuze prijzen, vernoemd naar oud-docenten van het HWC: de Gerard Moll-prijs (alfa/gamma), de Tjark de Boer-prijs (bèta) en de Henk Heurter-prijs (kunst). Voor elk van deze prijzen waren twee werkstukken genomineerd. In de bètacategorie namen Ernesto Coumans en Matthew Tan het op met hun project Torque Pedal (Natuurkunde) tegen Itay Hofri en Diederik van Schaik met Pakket bezorgende drones (Informatica). In de alfa/gamma-categorie streden Christiana Kabedi Kazadi met How can the change from ancient Stoa to modern Stoicism be accounted for? (Klassieke Talen) en Amy Ashe en Tibbe van der Weijden met Tower of Cards: The Writing of Our Own Dystopian Novel (Engels en Geschiedenis). Voor de kunstprijs presenteerden Marianna Kanounova Teaching Literacy Across the (Stone)Ages (Nederlands en Beeldende Vorming) en Miriam den Hertog De Amerikaanse strip (Beeldende Vorming).
De jury stond voor een lastige keuze, want het niveau lag uitzonderlijk hoog. Uiteindelijk gingen Ernesto, Matthew, Amy, Tibbe en Marianna met de prijzen naar huis. Het was een inspirerende middag, waarin leerlingen hun onderzoek en creatieve inspanningen met trots presenteerden.
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!
De lesjesmiddagen zijn opnieuw een groot succes gebleken. De 4 woensdagen die hiervoor gepland stonden werden prima bezocht. Er kwamen in totaal 630 groep 8-leerlingen langs, die, na een leerzame en creatieve middag, weer enthousiast naar huis gingen.
Het aanmelden voor de 1ste klas van het Keizer Karel College kan vanaf 25 maart! Kijk hier vast voor meer info: Aanmelden brugklas | Keizer Karel College