Normale weergave

Vandaag — 7 April 2025Zorg en onderwijs

Expositie Duik in je eigen verleden een groot succes!

7 April 2025 om 11:33

Op 27 maart vond de afsluiting van het O&W project Duik in je eigen verleden plaats. De wetenschappelijke posters die de leerlingen hebben gemaakt, waarin ze de resultaten van hun onderzoek presenteren, hingen allemaal (ongeveer 180 posters!) in de hal, in de kantinebak en op leerplein 2.

Zoals de titel van het project al een beetje verraadt, kozen de leerlingen iemand in hun familie om te interviewen. Oma’s of opa’s, ooms en tantes, of in enkele gevallen zelfs overgrootouders, vertelden allerlei familieverhalen. Op de posters was een prachtige mix van levensverhalen te lezen. Wat opviel was de grote variatie aan origines: van Rusland naar Spanje en van Zuid-Amerika via Syrië naar Eritrea. Een groot aantal landen passeerde de revue. De leerlingen waarvan de familie niet van ver komt, hadden zeer interessante verhalen over de tweede wereldoorlog, of over de jaren vijftig en zestig in Nederland.

Voor de expositie waren de ouders en geïnterviewden uitgenodigd. Reacties van het publiek waren zeer positief. Men was onder de indruk van dit project. En eerlijk gezegd was de sectie O&W best trots op de uitkomst.

Volgend jaar weer!

27 maart 2025: Cultuurdag CKV vwo 4: Samenwerking tussen KKC en Arti et Amicitiae

7 April 2025 om 11:17

In de bovenbouw volgen de leerlingen van havo en vwo een halfjaar Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Het uitgangspunt van het vak CKV is dat leerlingen via een gekozen discipline in workshopverband vaardigheden ontwikkelen. Dit kan variëren van artistiek schrijven, art direction, beeldende kunst, mode tot muziek. Na deze serie voorbereidende lessen gaan de leerlingen een project vormgeven, zoals een videoclip, poppenkast of modeshow.

Aan deze lessen is ook een cultuurdag gekoppeld, waarbij de leerlingen actief kennismaken met verschillende kunstvormen, zoals dans, boetseren, grimeren, enzovoorts. In de ochtend verzorgen gastdocenten in cultureel educatief centrum Plan C twee workshops. In de middag bezoeken de leerlingen een culturele instelling. Iedere collega kunst bepaalt welke culturele instelling bezocht wordt, zoals het Stedelijk Museum, een modeworkshop of het Rijksmuseum. Vandaag ben ik met mijn klas Art naar de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in hartje Amsterdam gegaan.

Arti et Amicitiae: een rijke geschiedenis en een plek voor kunst en vriendschap

Arti et Amicitiae is een kunstenaarsvereniging die in 1839 werd opgericht en sindsdien een belangrijk centrum voor kunst en cultuur in Nederland is. De vereniging bestaat uit werkende kunstenaarsleden en kunstlievende leden. Zelf ben ik sinds 2010 werkend kunstenaar-lid en sinds juni 2024 secretaris van het bestuur. De prachtige sociëteitszaal van Arti, gelegen aan het Rokin 112, ademt de sfeer van vervlogen tijden, met meubels van de beroemde architect Berlage. Wanneer je de zaal binnenstapt, lijkt het wel of je een tijdmachine instapt en honderd jaar teruggaat in de tijd.

Een verrassende ontvangst

De leerlingen waren onder de indruk toen ze binnenkwamen. Tot hun grote verrassing stond er een enorme tafel gedekt met limonade, croissants en koekjes. We begonnen de middag gezellig met elkaar aan tafel, waar we het programma bespraken met gastkunstenaar Alex Fischer.

Alex Fischer: kunst met putdeksels en het 750-jarig jubileum van Amsterdam

Alex Fischer is een kunstenaar die de wereld rondreist en in elke stad putdeksels verzamelt. Hij maakt afdrukken van deze putdeksels met de zogenaamde frottage-techniek, waarbij het reliëf van het object op papier wordt overgebracht. Ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum van Amsterdam ontwierp Alex een speciaal jubileumputdeksel, dat door de stad wordt geplaatst. In de sociëteit konden de leerlingen zijn indrukwekkende collectie bewonderen en zelf aan de slag gaan. Ze gingen naar buiten, het Rokin op, om putdeksels, tegels, reliëfs in lantaarnpalen en sierpaaltjes te bewerken en hun eigen frottages te maken.

Kunst in de tentoonstellingszalen van Arti

Voordat we naar buiten gingen om frottages te maken, bezochten we de twee tentoonstellingszalen voor hedendaagse kunst boven. De tentoonstelling Update presenteerde het werk van nieuwe leden van Arti. De leerlingen kregen de opdracht om te tekenen onder de noemers “Something old, something new, something weird, and something cool”. Ze observeerden de kunstwerken en legden wat ze waarnamen vast op papier. Dit resulteerde in een gezamenlijk kunstwerk in de vorm van een vierkant, waarin de tekeningen van alle leerlingen samenkwamen in een klein boekje.

Indrukwekkend bezoek aan de Braziliaanse kunstenaar Regis Gonçalves

Tussen de activiteiten door kwamen we de Braziliaanse kunstenaar Regis Gonçalves tegen, die in de projectruimte beneden tentoonstelde. Hij vertelde over zijn onderzoek naar het Rasphuis in de 18e eeuw, waar sodomieten in kelders gevangen werden gezet. In zijn werk heeft hij deze gevangenen weer een gezicht gegeven middels schilderijen en hierdoor een stukje vergeten geschiedenis verbeeld. Het verhaal over deze onderdrukking maakte veel indruk op de leerlingen, die de kans kregen om vragen te stellen en meer te leren over de werkwijze van de kunstenaar. Dit gaf hen niet alleen inzicht in de techniek, maar ook in de persoonlijke fascinaties en achtergronden die een kunstenaar in zijn werk legt.

Frottages op straat en spontane ontmoetingen

Na het indrukwekkende verhaal gingen we naar buiten met grote vellen papier en dikke loodstiften. De leerlingen gingen op de stoep zitten, tegen lantaarnpalen en andere objecten aan. De tekenactie kreeg al snel het karakter van een artistieke happening, waarbij voorbijgangers nieuwsgierig vragen gingen stellen. Dit leidde tot interessante gesprekken en onverwachte ontmoetingen. Twee leerlingen waren zelfs zo enthousiast dat ze hun werk voor twintig euro aan een voorbijganger verkochten. Ze waren zo trots als een pauw!

Kunst als middel om leerlingen uit hun comfortzone te halen

En dat is precies waar het om gaat: leerlingen op een speelse manier uit hun comfortzone halen en ze kennis laten maken met nieuwe mogelijkheden door zelf actief deel te nemen. Kunst helpt hen niet alleen om anders naar de wereld te kijken, maar ook om vragen te stellen over waarom kunst wordt gemaakt. Het gaat niet alleen om ‘mooi’ of ‘lelijk’, maar om wat kunst kan uitdrukken en welke verhalen het kan vertellen.

De verbinding tussen het Keizer Karel College en Arti et Amicitiae

Als docent beeldende vorming op het Keizer Karel College en nieuw bestuurslid van Arti et Amicitiae wil ik graag een brug slaan tussen deze twee plekken waar ik me inzet voor de jeugd. Het Keizer Karel College is een UNESCO-school, en in het kader van deze grondslag is het samenwerken met culturele instellingen buiten de school een mooie versterking van dit gedachtegoed. De samenwerking met Arti et Amicitiae maakt het voor onze leerlingen mogelijk om kunst en cultuur op een andere manier te ervaren en leert hen om open te staan voor verschillende kunstvormen en verhalen van de wereld om hen heen.

Dit bezoek is wat mij betreft een mooi begin van een verdere samenwerking. Ik hou u hiervan graag op de hoogte.

Jeroen Fransen

 

Join the ICC

7 April 2025 om 06:13

𝙇𝙤𝙤𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝙗𝙧𝙞𝙙𝙜𝙚 𝙩𝙤 𝘿𝙪𝙩𝙘𝙝 𝙤𝙧 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙣𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙚𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣?
The International Crossover Class (ICC) at Hermann Wesselink College in Amstelveen offers the ideal transition year for international students aged 11-12. Whether your child plans to continue in Dutch secondary education or move on to an international school, ICC provides the perfect stepping stone!

✅ Intensive Dutch lessons (6+ hours per week) to prepare for Dutch education
✅ Core subjects in English: Maths, IMYC (International Middle Years Curriculum), and more
✅ Fun and educational excursions, a 3-day summer camp and an end-of-year performance
✅ Affordable tuition - a fraction of private international school fees!

Open to students from:
✔️ Middle Years One (International)
✔️ Groep 8 (Dutch system)
✔️ Grade 6 (American system)

Give your child the best start in Dutch education with a year of growth, adventure, and learning!

Learn more: https://www.hethwc.nl/International-Crossover-Class-ICC

💾

OuderZorg en onderwijs

Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK)

4 April 2025 om 12:48

Afgelopen week stond in het teken van ontdekken, ervaren en leren. Onze onderbouwleerlingen doken in de veelzijdigheid van de multiculturele samenleving. Ze volgden dynamische Caribische percussielessen, ontdekten de smaken van de Maleisische keuken en maakten kennis met de energie van Capoeira.

Natuurlijk kon een stukje Nederlandse geschiedenis niet ontbreken: een inspirerend bezoek aan het Rijksmuseum. Een week vol nieuwe inzichten en waardevolle ervaringen!

The post Nationaal Schoolroei Kampioenschap (NSRK) appeared first on Futuris.

Projectweek Onderbouw

1 April 2025 om 11:32

Afgelopen week stond in het teken van ontdekken, ervaren en leren. Onze onderbouwleerlingen doken in de veelzijdigheid van de multiculturele samenleving. Ze volgden dynamische Caribische percussielessen, ontdekten de smaken van de Maleisische keuken en maakten kennis met de energie van Capoeira.

Natuurlijk kon een stukje Nederlandse geschiedenis niet ontbreken: een inspirerend bezoek aan het Rijksmuseum. Een week vol nieuwe inzichten en waardevolle ervaringen!

The post Projectweek Onderbouw appeared first on Futuris.

Klassieke Week

1 April 2025 om 15:58

Tijdens de Klassieke Week gingen de leerlingen van gymnasium 1 en 2 bij zoveel mogelijk (reguliere en Engelstalige) vakken aan de slag met de oudheid. Want die ligt immers aan de basis van heel veel dingen om ons heen.

In de lessen Duits leerden ze over Romeinse steden en de Limes, en bij geschiedenis over de mythe van Romulus en Remus. De Babyloniërs en hun spijkerschrift kwamen aan bod bij wiskunde. Bij godsdienst werd een tekstonderzoek gedaan naar de huwelijkse staat van Maria. Nederlands combineerde literatuur met creativiteit in een foto-opdracht over het boek Naar een nieuw Troje van Imme Dros. En bij LO werden Griekse Spelen georganiseerd.

Fun fact: Did you know that the word electricity comes from the Greek word ēlektron, meaning amber? Ancient Greeks discovered that rubbing amber could attract small objects!

💾

Profielwerkstukken

28 Maart 2025 om 10:56

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Profielwerkstukken appeared first on Futuris.

Vastenchallenge en iftarmaaltijd

27 Maart 2025 om 11:55

De sectie godsdienst heeft ook dit jaar een iftarmaaltijd georganiseerd. Leerlingen, ouders en medewerkers konden zich hiervoor opgeven. Daarnaast waren onze derdeklassers uitgedaagd om mee te doen met een vastenchallenge. In de derde klas wordt de islam behandeld tijdens de lessen godsdienst en leren de leerlingen wat het vasten voor moslims inhoudt.

Tijdens de bijeenkomst hield islamitisch theoloog Anne Dijk een korte lezing over de ramadan, met een heldere en krachtige boodschap. Vervolgens reciteerde Ilias El-Massoudi de adhan (de gebedsoproep), wat zorgde voor een moment van stilte en saamhorigheid.   
Het vasten werd verbroken door middel van een dadel. Iedereen had op zijn eigen manier meegedaan aan de vastenchallenge: sommigen hadden een paar uur gevast, anderen de hele dag, er waren leerlingen die geen water hadden gedronken, en weer anderen waren er vooral voor de saamhorigheid en ontmoeting.  
Het eten was heerlijk, de gesprekken waardevol en de sfeer warm. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst!  
 
Leerlingen aan het woord: "Dit was een erg leuke en mooie ervaring om mee te maken met veel gezelligheid! Voorafgaand aan de iftar was er ook een vastenchallenge. Deze challenge hield in, dat je ook een hele dag mee zou vasten om te merken hoe het nou echt is. Voor velen was dit een verrijkende ervaring en ook kunnen we zo inzien hoe het is om niet te eten overdag. Dit laat ons ook meeleven met de mensen op de wereld die het wat minder breed hebben. De iftar is een evenement waar je echt naar toe wil om te zien hoe het is! Het was super gezellig en je krijgt ook nog eens lekker eten!" Ilias El-Massoudi  
 
"We vonden het erg gezellig. Het heeft ons inzicht gegeven hoe het vasten bij andere geloven werkt. Het eten was erg lekker. De dadels waren TOP! De presentatie was erg leerzaam. We hebben meer geleerd over de islam en haar tradities."  Vera van Leeuwen en Zoë van den Heuvel

💾

Operation Egg Drop

26 Maart 2025 om 06:04
Operation Egg Drop: Finding the Perfect Balance!

In the ICC, we love a challenge - especially one that tests our creativity, teamwork, and problem-solving skills! As part of our IMYC Balance theme, we took on Operation Egg Drop: designing protective vehicles to keep an egg from breaking when dropped from the first floor.

First, students researched parachutes and crash containers, then worked in teams to design and build using the same limited materials. The results? Three out of four eggs survived! One broke due to a last-minute malfunction, proving that even failures teach us valuable lessons.

Next, we raised the stakes: no material restrictions! Students borrowed from the Technology room and got creative with classroom items. Designs became more advanced, parachutes got bigger - will they work better, or will extra weight throw off the balance? We’ll find out in the next test!

And while we work on balancing our designs, we’re also working on balancing our languages! For the last part of the year, we’re taking on the challenge of doing IMYC lessons in Dutch to prepare for next year. It’s a good challenge for all of us, but just like Operation Egg Drop, learning and improving a new language is all about experimenting, improving, and having fun along the way!

💾

TTO 3 naar Brussel

25 Maart 2025 om 09:16

Op 18 maart gingen de leerlingen van v3a, v3b en v3c op excursie naar Brussel voor het vak International Awareness. Ze brachten een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis, kregen een rondleiding in het Europese Parlement en spraken met een Europarlementariër.

Na het educatieve programma wandelden de leerlingen door de Afrikaanse wijk Matongé, waar ze bij restaurant Soleil d’Afrique een Afrikaanse ‘snack’ proefden en als dessert de delicatesse Chenille.

Het was een leerzame en gezellige dag waarin de leerlingen meer te weten kwamen over de Europese Unie èn de Europese besluitvorming!

💾

Gezonde schoolkantine

19 Maart 2025 om 15:10

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Gezonde schoolkantine appeared first on Futuris.

Opening HWC

24 Maart 2025 om 12:05

Op 20 maart vierden we de officiële opening van ons mooie, nieuwe schoolgebouw en sportcentrum! Alle leerlingen hadden zich hiervoor op het schoolplein verzameld. Wethouder Frank Berkhout en rector Bert Kozijn namen het pand symbolisch in gebruik door gezamenlijk op de rode knop te drukken. De zon scheen, de DJ en de schoolband maakten er een feestje van, en de confettikanonnen maakten het feest compleet!

Daarna was er tijdens een informele bijeenkomst ruimte voor het delen van mooie ervaringen over de bouw en de samenwerking. Een speciale dank aan RoosRos Architecten, BBN en SMT voor hun inzet bij de realisatie van onze nieuwe school! Met elkaar hebben we een prachtige plek gecreëerd waar leerlingen en medewerkers zich thuis voelen.

Het HWC, klaar voor de toekomst!

Lees ook: www.amstelveensnieuwsblad.nl/nieuws/onderwijs/104536/nieuw-schoolgebouw-hwc-vier-jaar-na-ingebruikname-feestelijk-

💾

Aanmelden groep 8 leerlingen vanaf 25 maart!

20 Maart 2025 om 09:12

Dit jaar kunnen leerlingen uit groep 8 zich tussen 25 en 31 maart 2025 digitaal aanmelden via het ouderportaal in ELK. De basisschool stuurt aan de ouder/verzorger tussen 17 en 24 maart 2025 een e-mail van noreply@elkamstelland.nl met inloggegevens voor het ELK-ouderportaal. Let op: het aanmelden in deze periode kan uitsluitend digitaal plaatsvinden!

Voor meer info, ga dan naar: Aanmelden brugklas | Keizer Karel College

Profielklas Sport

11 Maart 2025 om 12:18

Onze sportprofielleerlingen maken de komende weken kennis met verschillende gehandicaptensporten. Afgelopen maandag ervaarden ze zelf hoe het is om te sporten met een beperking! Ze kregen een inspirerende rolstoelbasketbalclinic en speelden goalbal, waarbij ze volledig op hun gehoor moesten vertrouwen.

The post Profielklas Sport appeared first on Futuris.

Bert Kozijn finisht halve marathon

18 Maart 2025 om 09:54

Op zondag 16 maart heeft rector Bert Kozijn de halve marathon van Amstelveen succesvol uitgelopen. En met een geweldig resultaat: hij heeft daarmee €1.487 opgehaald voor Stichting Smile at School!

Dankzij deze actie is niet alleen een vliegticket voor een leerling gefinancierd, maar kunnen we een extra donatie doen voor beter onderwijs in Ghana. Een enorme dank aan iedereen die heeft gedoneerd en Bert heeft aangemoedigd!

Alsnog bijdragen? Doneren kan nog steeds via: www.hethwc.nl/Smile-at-school/Smile-at-school-doneren

💾

Examenconcerten Muziek

18 Maart 2025 om 06:00

Op 13 en 14 maart vonden de jaarlijkse examenconcerten muziek plaats op het HWC. Leerlingen uit vmbo-t 4, havo 5 en vwo 6 presenteerden hun examenstukken aan een enthousiast publiek van familie, vrienden en docenten.  Op vrijdagavond was er zelfs een heus voorprogramma: leerlingen uit havo 4 en vwo 5 zorgden met hun optredens alvast voor de juiste sfeer.

De examenkandidaten lieten zien en horen waar ze het afgelopen jaar hard aan gewerkt hebben. Van solozang en pianospel tot optredens van bands; de enthousiaste optredens en variatie in muziekstijlen maakte beide avonden tot een groot succes.  De examenconcerten bewezen wederom hoeveel talent er op het HWC rondloopt. We kijken nu al uit naar volgend jaar!

💾

Bijzondere gastles

17 Maart 2025 om 13:31
In gesprek blijven: hèt middel tegen polarisatie

Op vrijdag 14 februari hadden we twee bijzondere gasten op school: Itay Garmy (oud-leerling) en Sheher Khan. Beiden zijn lid van de Amsterdamse gemeenteraad, Itay namens de partij Volt en Sheher namens Denk.

In twee bijeenkomsten, een voor leerlingen uit de onderbouw en een voor leerlingen uit de bovenbouw, vertelden Itay en Sheher  hoe zij aanvankelijk negatieve vooroordelen over elkaar hadden, maar in een debat over discriminatie en antisemitisme ontdekten dat hun ervaringen op dat terrein eigenlijk heel vergelijkbaar waren. Beiden hebben vaak ervaren dat mensen negatieve vooroordelen over hen hebben op basis van wie ze zijn, hoe ze heten of hoe ze eruitzien.

Die ontdekking was voor hen aanleiding om elkaar na het debat op te zoeken. In de gesprekken die volgden, leerden ze elkaar veel beter kennen en kregen ze meer inzicht in de ervaringen en het perspectief van de ander. Deze benadering - steeds in gesprek blijven en je echt openstellen voor de ander - hielp hen om elkaar beter te begrijpen, óók als ze het niet eens waren. Daarom stelden zij samen het plan ‘Bekend maakt bemind’ op en brachten dat in in de gemeenteraad. Samen treden zij ook naar buiten om het goede voorbeeld te geven en mensen op te roepen om uit hun eigen bubbel te komen en persoonlijk in gesprek te gaan met mensen die een andere mening hebben.

Itay en Sheher vertelden er eerlijk bij dat dit niet altijd makkelijk is. Soms voelen zij zich ook boos en machteloos over de dingen die gebeuren en voelt het makkelijker om de ander af te wijzen. Maar elke keer komen zij weer tot de conclusie hoe belangrijk het is om te zoeken naar wat ons als mensen verbindt, in plaats naar wat ons verdeelt. Dat is uiteindelijk de enige weg om polarisatie tegen te gaan en op een constructieve manier samen verder te komen. Zij vertelden dat voor hen het verbindende element ‘mensenrechten’ is. Mensenrechten kunnen immers niet ter discussie staan. Daarin gaat het om de dingen waar ieder mens recht op heeft, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.

De belangstelling was bij beide bijeenkomsten groot en leerlingen waren onder de indruk van dit verhaal. Het was duidelijk een onderwerp dat ook voor hen herkenbaar was. Sommigen bleven nog lang napraten met Itay en Sheher.

We kijken dan ook terug op twee waardevolle bijeenkomsten. We zijn blij dat we dit zo hebben kunnen doen, omdat we het belangrijk vinden dat ‘moeilijke’ thema’s op het HWC tóch besproken kunnen worden. De boodschap van Itay Garmy en Sheher Khan sterkt ons ook in onze visie, zoals we die in ons Schoolplan hebben verwoord: ‘We maken het contact en het gesprek met elkaar mogelijk. We luisteren naar elkaar en zijn nieuwsgierig naar elkaar.’

Het verhaal van Itay en Sheher toont wat een impact die opstelling kan hebben. Een voorbeeld dat navolging verdient!

💾

Uitwisselingsweek met Italië: een groot succes!

18 Maart 2025 om 12:09

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Uitwisselingsweek met Italië: een groot succes! appeared first on Futuris.

Een tweede leven voor de Panta Rhei spulletjes

14 Maart 2025 om 10:35

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Een tweede leven voor de Panta Rhei spulletjes appeared first on Futuris.

Profielklas Koken

12 Maart 2025 om 09:27

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Profielklas Koken appeared first on Futuris.

Uitwisseling naar Zaragoza

14 Maart 2025 om 06:26

Van 1 t/m 7 maart gingen de leerlingen van v3b en v3c op uitwisseling naar IES Clara Campoamor Rodriguez in Zaragoza, Spanje. Tijdens deze bijzondere week namen ze deel aan diverse activiteiten op school, voerden ze opdrachten uit in de stad en verkenden ze de prachtige regio. Ze bezochten onder andere het indrukwekkende Loarre-kasteel, het Aljafería-paleis en het Aquarium. Ook maakten ze van een wandeling in Ranillas Water Park en ontdekten ze het bruisende stadscentrum. De uitwisseling werd afgesloten met een gezellig avondprogramma. Een leerzame en onvergetelijke ervaring!

💾

Officiële opening fotomuur

12 Maart 2025 om 16:11

Op 11 maart vond op het Hermann Wesselink College een bijzonder moment plaats: de officiële opening van de fotomuur die is gerealiseerd op de eerste etage van de zuidvleugel van de school.
De fotomuur bestaat uit een tijdlijn en uit twee exposities: de tijdlijn toont de hoogtepunten van de acties die het HWC sinds 2018 heeft ondernomen om beter onderwijs in Ghana te ondersteunen. Van inzamelingsacties voor schoolspullen tot reizen van docenten en leerlingen naar Ghana: de muur is een visuele weergave van de impact die de school samen met Smile at School maakt. Met ruimte voor nieuwe foto’s in de toekomst!

In de twee exposities wordt het werk van de Ghanese fotograaf Andrew Nii Noye tentoongesteld. Indrukwekkende beelden van een Ghanese begrafenis en kleurrijke foto’s van het Oguaa Fetu Afahye festival.

De opening werd verricht door Fred Asumadu, de Ghanese contactpersoon van de stichting, en zijn echtgenote Winifred. Zij zijn deze maand in Nederland.

Tot verrassing van Fred Asumadu werd hem door rector Bert Kozijn een cheque overhandigd ter waarde van maar liefst €21.000. Dit bedrag is het resultaat van verschillende inzamelingsacties die het afgelopen schooljaar op het HWC zijn georganiseerd. Van een sponsorloop, een actiedag tot het doneren van de waarde van een kerstpakket door een groot aantal medewerkers. Fred benadrukte het belang van deze steun: “Through unwavering support like this, we are creating brighter futures and turning dreams into reality for students across communities in Ghana!”.

💾

PWS presentaties

12 Maart 2025 om 09:14

Eind februari vonden de presentaties van de profielwerkstukken (PWS) van havo 5 plaats. De leerlingen zijn vorig jaar rond april begonnen aan een eigen project waaraan ze onder begeleiding van een docent een jaar lang hebben gewerkt. Dat leverde een enorme verscheidenheid aan onderwerpen op. Wat kwam er langs? Van een onderzoek naar tienerondernemerschap tot een filosofische musical, van een perpetuum mobile tot een uitklapboek over de middeleeuwen of de mogelijkheden om kaas te maken zonder koe. 
Het was een mooie middag waarop leerlingen konden laten zien wat hun project was en waar ze vaak ook goed konden uitleggen waarom het voor hen belangrijk is geweest. We zijn erg trots op onze leerlingen!

In dezelfde week vond ook de jaarlijkse profielwerkstukwedstrijd van vwo 6 plaats. De zes beste werkstukken werden gepresenteerd aan een volle zaal en streden om drie prestigieuze prijzen, vernoemd naar oud-docenten van het HWC: de Gerard Moll-prijs (alfa/gamma), de Tjark de Boer-prijs (bèta) en de Henk Heurter-prijs (kunst).
Voor elk van deze prijzen waren twee werkstukken genomineerd. In de bètacategorie namen Ernesto Coumans en Matthew Tan het op met hun project Torque Pedal (Natuurkunde) tegen Itay Hofri en Diederik van Schaik met Pakket bezorgende drones (Informatica). In de alfa/gamma-categorie streden Christiana Kabedi Kazadi met How can the change from ancient Stoa to modern Stoicism be accounted for? (Klassieke Talen) en Amy Ashe en Tibbe van der Weijden met Tower of Cards: The Writing of Our Own Dystopian Novel (Engels en Geschiedenis). Voor de kunstprijs presenteerden Marianna Kanounova Teaching Literacy Across the (Stone)Ages (Nederlands en Beeldende Vorming) en Miriam den Hertog De Amerikaanse strip (Beeldende Vorming).

De jury stond voor een lastige keuze, want het niveau lag uitzonderlijk hoog. Uiteindelijk gingen Ernesto, Matthew, Amy, Tibbe en Marianna met de prijzen naar huis. Het was een inspirerende middag, waarin leerlingen hun onderzoek en creatieve inspanningen met trots presenteerden.

Profiel sport; sporten met een beperking

11 Maart 2025 om 14:42

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Profiel sport; sporten met een beperking appeared first on Futuris.

Corpus “Reis door de mens”

11 Maart 2025 om 09:51

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Corpus “Reis door de mens” appeared first on Futuris.

Bereikbaarheid Futuris

7 Maart 2025 om 14:24

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Bereikbaarheid Futuris appeared first on Futuris.

Schrijf je in voor de lesjesmiddag

6 Maart 2025 om 15:05

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Schrijf je in voor de lesjesmiddag appeared first on Futuris.

Sporten met een beperking

5 Maart 2025 om 14:56

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Sporten met een beperking appeared first on Futuris.

IJshockey clinic

13 Februari 2025 om 14:46

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post IJshockey clinic appeared first on Futuris.

Ondernemersmarkt op Futuris

4 Maart 2025 om 13:23

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Ondernemersmarkt op Futuris appeared first on Futuris.

Lesjesmiddagen groot succes!

13 Maart 2025 om 09:29

De lesjesmiddagen zijn opnieuw een groot succes gebleken. De 4 woensdagen die hiervoor gepland stonden werden prima bezocht. Er kwamen in totaal 630 groep 8-leerlingen langs, die, na een leerzame en creatieve middag, weer enthousiast naar huis gingen.
Het aanmelden voor de 1ste klas van het Keizer Karel College kan vanaf 25 maart! Kijk hier vast voor meer info: Aanmelden brugklas | Keizer Karel College

Kunst en cultuur

4 Maart 2025 om 06:09

Als CultuurProfielSchool biedt het HWC leerlingen volop kansen om kunst en cultuur te ontdekken!

Zo zijn er een aantal leerlingen van vmbo-t 4 naar ISH dance Collective geweest. Dit was een multidisciplinaire dans/circus voorstelling waarbij er een combinatie werd getoond van dans, acrobatiek en live muziek.

Andere leerlingen hebben, samen met mevrouw Kaal, een muurschildering gemaakt in Theater De Landing. Hij is nog niet helemaal af, dus ze gaan terug om hem te voltooien!

De leerlingen die het vak muziek volgen, hebben de klassieke opera Idomeneo bezocht - een bijzondere culturele ervaring, die (al was het maar door de duur van de voorstelling) niet snel vergeten zal worden.

💾

Onthulling gezamenlijk kunstwerk

28 Februari 2025 om 16:25

Recent bezochten de leerlingen van profiel Expressie en profiel Mavo/havo het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld! We leerden over de geschiedenis van het theater, ontdekten een werkend orgel en genoten van een rondleiding door het prachtige gebouw. De dag werd afgesloten met de film De Wilde Robot, een hartverwarmend avontuur over technologie en natuur.
Een leerzame en gezellige ervaring!

The post Onthulling gezamenlijk kunstwerk appeared first on Futuris.

Maatwerk voor het Keizer Karel College

27 Februari 2025 om 08:53

Het was een forse vernieuwbouw waarbij slimme ingrepen voor meer ruimte en kwaliteit
zorgen. Doel was een goede, lichte en uitdagende leer- en werkomgeving voor leerlingen
en medewerkers.

Het Keizer Karel College begon 65 jaargeleden als een vooruitstrevende katholieke school. Toen telde de
middelbare school nog slechts 53 leerlingen. De tijden zijn veranderd en hoe: het ‘KKC’ is een begrip in Amstelveen en omstreken. Het leerlingenaantal nam flink toe; met zo’n 1.750 leerlingen én het einde van deze groei is nog niet in zicht. En de middelbare school? Die breidde uit en enkele jaren geleden vond er een forse vernieuwbouw plaats. Niet alleen om extra ruimte en kwaliteit toe te voegen, maar ook om dit onderwijsgebouw verder te verduurzamen.

Voor het hele verhaal, lees dan hier verder:
056 Keizer Karel College Amstelveen.pdf

CanSat Competitie

13 Maart 2025 om 18:17

Wij zijn Tim Reijnen, Tije Woudenberg en Nikolay Ryabov, leerlingen uit vwo 5, en samen vormen wij Team HWC. Wij doen mee aan een bijzondere competitie genaamd CanSat, waarbij teams hun eigen satelliet ontwerpen, bouwen en testen in het formaat van een frisdrankblikje. Onze doelen voor dit project zijn (primair) het meten van luchtdruk, temperatuur en snelheid tijdens de vlucht, en deze data terugsturen naar onze ontvanger. En (secundair) het ontwikkelen van een systeem waarmee onze satelliet, met behulp van een parapente en GPS, gecontroleerd kan landen op een vooraf gekozen locatie.

Op 21 maart wordt onze satelliet, samen met die van andere teams, door het DARE-team (Delft Aerospace Rocket Engineering) van de TU Delft gelanceerd vanaf het militaire oefenterrein ’t Harde.

Wij zijn enorm enthousiast over dit avontuur. Het project heeft ons veel geleerd over hoe een technisch project van begin tot eind wordt uitgevoerd: van ontwerpen en bouwen tot het oplossen van allerlei uitdagingen. 

Voor updates over onze satelliet kunt u ons volgen op Instagram: team_hwc_cansat.

 

💾

Lesjesmiddagen

25 Februari 2025 om 06:00

De komende twee weken staan de deuren van het HWC wijd open voor de leerlingen van groep 8 die zich hebben aangemeld om lesjes te komen volgen. Zo kunnen ze in het echt ervaren hoe het is om op de middelbare school te zitten en een lesje te krijgen in bijvoorbeeld geschiedenis, biologie. geography of physical education. Spannend en leuk!

💾

Doel behaald

24 Februari 2025 om 16:09

Doel behaald: Eén ticket gefinancierd - op naar meer!

Fantastisch nieuws! Dankzij veel gulle bijdragen heeft de sponsoractie van Bert Kozijn inmiddels €1.174,50 opgebracht - dat betekent dat er al genoeg is voor een vliegticket voor één leerling die dit jaar mee op reis naar Ghana gaat met Stichting Smile at School!
Dank aan iedereen die heeft gedoneerd!

Maar we stoppen hier niet - alle extra donaties gaan volledig naar Smile at School om nog meer kinderen in Ghana een kans op beter onderwijs te geven. Helpt u mee om de impact nog groter te maken?
Laten we samen kijken hoe ver we kunnen komen!

Doneer hier: Bert Kozijn rent voor Smile at School

💾

Spontane en kunstzinnige lesjesmiddag

24 Februari 2025 om 14:39
Woensdag 12 februari had ik opnieuw het genoegen om met veel enthousiasme les te geven aan de leerlingen van groep 8. Het was een kunstzinnige en spontane kennismaking met de toekomstige brugklassers voor het schooljaar 2025-2026.
In de les stond de Amerikaanse kunstenaar Jackie Leishman centraal. Zij is wereldwijd bekend om haar indrukwekkende collages die door kleur, vorm en textuur een unieke dynamiek uitstralen. We begonnen de les met een korte documentaire over haar werk, bekeken via YouTube, waarbij de leerlingen de Engelse ondertiteling volgden. Dit was niet alleen inspirerend, maar ook een mooie manier om Engels te oefenen. Door samen te praten over haar werk en woorden in het Engels te herhalen, kwamen we mooi tot vakoverstijgend leren – een aanpak die wij als UNESCO-school heel belangrijk vinden.
Na deze inspirerende sessie, het groepsgesprek en een korte instructie, gingen de leerlingen vol energie aan de slag. In slechts een half uur tijd creëerden ze prachtige collages die hun creativiteit en talenten schitterend tot uiting brachten. Wie weet zien we hier wel de kunstenaars van de toekomst!
Deze les is een mooi voorbeeld van hoe wij op onze school leren vanuit verschillende invalshoeken, waarbij kunst, taal en samenwerking samenkomen. Dit sluit perfect aan bij ons onderwijs, waar we werken aan een brede ontwikkeling van kinderen, zowel op intellectueel als creatief vlak. Als ouders op zoek zijn naar een school die stimuleert, uitdaagt en ruimte biedt voor talenten, dan is deze school een geweldige keuze voor hun kinderen.
Jeroen Fransen, docent tekenen & handvaardigheid

ICC visits Body Worlds

24 Februari 2025 om 06:08

Exploring the Wonders of the Human Body

On Tuesday, 11th February, our class had the opportunity to visit the Body Worlds Museum in Amsterdam—a fascinating introduction to our upcoming topic on Balance. Accompanied by our teachers, Mr. Frick and Ms. Stone, along with two fantastic parent helpers, Deepti and Ben, we set off eager to explore the incredible systems that keep our bodies running.

This visit served as an Entry Point activity to our new topic, ‘Balance’, encouraging us to think about what it really means to keep our bodies in balance. The museum gave us a first look at how everything in the body is connected and how small changes can have a big impact on our overall well-being.

Each floor of the museum highlighted different aspects of the human body, from muscles and movement to the heart, brain, digestion, and emotions. One of the key takeaways was how important it is to maintain a balance between taking risks and making sensible choices. We saw real-life examples of how our lifestyle choices impact our health and how neglecting key elements can throw the body off balance.

Throughout the visit, students were fully engaged, asking questions, and making connections between what they saw and their own experiences. While some were fascinated by the detailed displays of the human body, others were amazed by how much control we have over our health simply by making thoughtful, balanced choices in our daily lives.

Not everyone knew what to expect, and a couple of students were initially a bit apprehensive. However, by the end of the visit, everyone had discovered something that truly fascinated them—whether it was the complexity of the circulatory system, the way our muscles work together, or the impact of emotions on physical health.

The visit was a fantastic way to spark curiosity and excitement for our upcoming Balance topic—and who knows, maybe one day, one of our students will become a great scientist, doctor, or researcher, unlocking even more secrets of the human body!

 

 

💾

Winnaars speurtocht Open Huis

15 Februari 2025 om 09:18

Tijdens de open dagen van het HWC konden de bezoekende kinderen meedoen aan een speurtocht door de school. Daarbij maakten ze kans op een leuke prijs door aan het eind hun naam op te geven. Uit alle deelnemers zijn vijf winnaars getrokken!

Tymo, Eva, Diego en Loïs kwamen woensdag hun prijs feestelijk in ontvangst nemen. Bram haalt zijn prijs vandaag op. Gefeliciteerd aan alle winnaars en bedankt aan iedereen die heeft meegedaan!

💾

Bezoek Allard Pierson Museum

13 Februari 2025 om 13:08
De brugklas 1G1 bezocht vorige week donderdag 6 februari na een expeditie in de bus en metro het Allard Pierson museum in Amsterdam (of Amstelodamum voor de gymnasiasten).
Dit archeologiemuseum huisvest een mooie collectie uit de klassieke oudheid: zowel Grieks aardewerk als Romeinse sieraden. Voor het museum werden de klas en rondleiders ingedeeld in drie groepjes van tien of elf leerlingen en kregen we een rondleiding door het Grieks kabinet, de gipsengalerij of het Egyptisch kabinet.
We hebben onder andere geleerd hoe we Grieks aardewerk kunnen herkennen, waarvoor het gebruikt werd en hoe belangrijke Romeinse keizers hun propaganda via beelden en munten verspreidden. Ook hebben we de gipsengalerij bewonderd. Hierin staan afgietsels van beelden uit de klassieke oudheid, oorspronkelijk bedoeld voor kunststudenten in de negentiende eeuw om na te tekenen.
In het Egyptische kabinet vonden we een heuse mummie en verschillende dierenmummies. Daar bleek ook dat de kennis van de Egyptische goden van de leerlingen dik in orde is.
Het was een leerzame – en zonnige ! – ochtend.

100-dagenfeest

13 Februari 2025 om 11:45

Op 7 februari was het tijd voor een jaarlijkse traditie: het 100-dagenfeest. De eindexamenkandidaten organiseren elk jaar een feestelijke dag, ongeveer 100 dagen voordat de examens beginnen. Het programma begon al om 8 uur. Er was karaoke, een fotomoment, een gezamenlijke lunch, een pubquiz... In de avond barstte het feest echt los met optredens van de Swingtime Jazzband, Lange Frans, DJ Mitch en Danilo Kuiters. Rond middernacht kwam er een einde aan een geweldige dag vol muziek, plezier en mooie herinneringen. En nu op naar het eindexamen!

💾

Voorlichtingsavonden TTO & gymnasium

12 Februari 2025 om 12:16

Voor ouders van groep 8-leerlingen organiseren we deze maand diverse voorlichtingsavonden over ons tweetalige onderwijs, inclusief een informatiemoment voor Engelssprekende ouders. Ook is er een speciaal voorlichtingsmoment over ons gymnasium.

Dinsdag 25 februari 2025

19.00 uur - Voorlichting tweetalig havo en tweetalig vwo
19.00 uur - Information in English
20.00 uur - Voorlichting gymnasium (met een interactief deel voor leerlingen)

Donderdag 27 februari 2025

19.00 uur - Voorlichting tweetalig vmbo-t (met een interactief deel voor leerlingen)

Inschrijven kan met dit formulier.

💾

Rennen voor een glimlach

12 Februari 2025 om 10:32
🏃‍♂️ Rennen voor een glimlach – Steun Bert Kozijn en Smile at School! ✈️

Op zondag 16 maart 2025 rent onze rector Bert Kozijn de halve marathon van Amstelveen – en dat doet hij niet zomaar! Hij rent voor Stichting Smile at School, een initiatief dat kansarme kinderen uit Ghana helpt om onderwijs en een betere toekomst te krijgen.

Bert heeft een concreet doel: genoeg geld ophalen voor ten minste één vliegticket voor een leerling van het HWC; met dit ticket krijgt deze leerling de mogelijkheid om deel te nemen aan de reis naar Ghana, die aan het eind van dit schooljaar plaatsvindt. Alle extra donaties komen volledig ten goede aan de Stichting Smile at School.

Helpt u mee om dit mogelijk te maken? Elke donatie – groot of klein – brengt ons dichter bij dit doel. Steun Bert Kozijn in zijn race en geef een leerling de kans om de wereld te ontdekken en zich tot wereldburger te ontwikkelen!

➡️ Doneer hier: Bert Kozijn rent voor Smile at School
📢 Deel dit bericht en help ons de finish te halen!
Samen maken we onderwijs grenzeloos!

💾

Bossche bollen voor personeel

7 Februari 2025 om 10:52

Banketbakkerij Muller uit Aalsmeer heeft tijdens hun jaarlijkse actie weer 750 ‘Morekoppen’ gesponsord gekregen voor Ziekenhuis Amstelland. Wat een traktatie, die in ontvangst werd genomen door voorzitter Raad van Bestuur Sophia de Rooij. Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie.

Waarom de naam ”Müller’s Multi Morekop”?
Omdat de morekop een multifunctioneel doel heeft; Trakteren en Doneren! en omdat deze actie wordt ondersteund door Multi Supplies B.V.
Een deel van de opbrengst gaat naar de Mike Multi Foundation, die ieder jaar weer een goed doel uitkiest.

Veel dank Banketbakkerij Muller voor deze heerlijke Bossche bol!

ICC students in the Shark Tank

7 Februari 2025 om 06:19

Risk-Takers: ICC Students in the Shark Tank
Things have been buzzing in our classroom as we’ve taken on the exciting challenge of designing and pitching our very own manual toothbrushes! This project, part of our IMYC topic on "Risk-Taking," has been all about thinking big, being bold, and working together to create something amazing.

We kicked things off by diving deep into the world of product design. What makes a toothbrush not just good, but great? We studied the key elements of successful design - how it looks, how it feels, how it works, and how much it costs to make. Then came the fun part: analysing real toothbrushes! From fancy ergonomic designs to eco-friendly models, we took a close look at what’s already out there and started dreaming up ways to make ours even better.

But being an inventor isn’t just about wild ideas - you have to think about the business side, too. We explored the costs of making and marketing a product and considered how these costs impact pricing. It was eye-opening to realize just how much thought goes into even the simplest products we use every day.
Next, we turned to the experts for inspiration. Watching clips of Dragon’s Den and Shark Tank gave us a crash course in pitching a product. We learned how to showcase our ideas, emphasize what makes them special, and prepare for tough questions from potential investors. (The "Dragons" definitely don’t go easy!)

Armed with all this knowledge, we rolled up our sleeves and got creative. First, we sketched out our ideas for new toothbrush designs - everything from sleek and modern to bold and colourful. Then, it was time to bring those ideas to life using modelling clay. Seeing our designs take shape in 3D was such a satisfying moment!

Now, we’re gearing up for the final phase of the project: our big pitch. Each group is pulling together everything we’ve worked on - our prototypes, marketing materials, and financial plans - to present in a Dragon’s Den–style showdown. We’re creating posters, ads, websites, and even thinking about how to answer those tricky "investor" questions.

Throughout this project, teamwork has been our superpower. Whether designing, building, or marketing, we’ve all played to our strengths while collaborating to make our ideas the best they can be.
It’s been a whirlwind of creativity, problem-solving, and plenty of laughs along the way. As we put the finishing touches on our pitches, we’re ready to take on the "Sharks" with confidence. Who knows? Maybe one of our toothbrushes will be the next big thing!

 

💾

Deze week bijna 1900 driehoeksgesprekken!

6 Februari 2025 om 15:51

“Deze week zijn er in totaal bijna 1900 (!) driehoeksgesprekken gevoerd op het KKC: een respectabel aantal. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze gesprekken zijn en hoe belangrijk het ook is dat het een echt driehoeksgesprek is: ouders, leerling en school. Als deze drie ‘partijen’ aan tafel zitten, kan het gesprek echt gaan over wat ieder kan bijdragen vanuit zijn/haar eigen vermogen en verantwoordelijkheid. In de tweede helft van het schooljaar, die net begonnen is, kan er nog zoveel gebeuren en zijn er nog drie reguliere toetsweken waarin cijfers kunnen worden opgehaald. We hopen dat iedereen constructieve gesprekken heeft kunnen voeren”, aldus rector mevrouw Botting.

Maak kennis met RALPH

6 Februari 2025 om 12:20

In Ziekenhuis Amstelland is nu de bijzondere expositie RALPH te zien – een kunstwerk gemaakt van honderden medicijndoosjes, ontworpen door studenten van Wageningen Universiteit.

RALPH vraagt aandacht voor een belangrijk probleem: medicijnresten in ons (oppervlakte)water.
Wat gebeurt er met overtollige medicijnen? En hoe kunnen we samen de impact op het milieu verminderen?

Kom langs en ontdek RALPH! Maar wees er snel bij, want deze rondreizende expositie reist binnenkort weer door naar een volgend ziekenhuis.

Shakespeare in klas 1

5 Februari 2025 om 06:08

De leerlingen van de tweetalige klassen 1a, 1b, 1c, 1m en 1s gingen eerder deze maand aan de slag met een Shakespeare-workshop, waarbij ze met elkaar het toneelstuk Romeo & Juliet instudeerden. Een activiteit die deel uitmaakt van het internationale buitenlesprogramma in deze tweetalige klassen.

Na een intensieve voorbereiding voerden de leerlingen ’s avonds voor hun ouders het stuk in een verkorte versie op. Extra bijzonder, want dit werd gedaan in het Engels, en wel in Shakespeares oorspronkelijke tekst.

Romeo and Juliet is Shakespeares beroemdste toneelstuk. Het is het verhaal van een onmogelijke liefde tussen een jongen en een meisje uit twee families in Verona die al jaren ruzie hebben. Niemand weet waar de strijd ooit om begon, maar de haat en nijd blijft. Dit zinloze conflict leidt uiteindelijk tot de dood van Romeo en Juliet. Pas na de pijnlijke dood van deze twee geliefden lukt het de Montagues en de Capulets om de strijdbijl te begraven.

Ook bij de reguliere 1e klassen (1d, 1e, 1g en 1j) stond Romeo & Julia van Shakespeare op het programma; hiermee sloten ze het vak theater af. Per klas hebben ze in 1,5 uur een scène gerepeteerd die diezelfde avond nog werd getoond in ons grote theater. Er kwamen heel veel ouders, broertjes, zusjes, en opa's en oma's kijken.  Het was een mooie, energieke en bij tijden zelfs een grappige tragedie. De leerlingen mogen erg trots zijn!

💾

Het avontuur van het bouwen van een server

4 Februari 2025 om 06:15

Het begon allemaal met een levendige discussie in de vwo 5 informatica klas over hacken. De leerlingen waren meteen enthousiast: ja, dat wilden ze wel leren! En wat zou het leuk zijn om als eindexamenstunt de computer van meneer Kozijn te hacken, of misschien zelfs Magister of de intercom. Natuurlijk zeggen we nooit nee als leerlingen iets willen leren, en vinden we fouten maken echt niet erg, maar we wilden ze wel behoeden voor criminele activiteiten.

Zo ontstond het idee om een eigen omgeving te creëren met een eigen server. Deze grote computer zou gebruikt kunnen worden om de websites die we bouwen op te laten draaien, netwerken te simuleren, databases op te zetten en natuurlijk om te hacken. Dit is niet iets dat je kant-en-klaar kunt kopen bij een elektronicazaak of zelfs maar op internet.

Diederik van Schaik en Casper van Iersel namen de uitdaging aan. Ze maakten een componentenlijst, pakten een schroevendraaier en lazen het internet uit om de juiste manier te vinden om de server te laten draaien. Uiteraard kozen ze voor Linux, want Windows is voor op de keukentafel.

Het bouwen van de server was een leerzaam avontuur. De leerlingen leerden niet alleen over de hardware en software, maar ook over samenwerking, probleemoplossing en hulp inroepen. Titiaan Kruijver bleek veel te weten en was een fijne sparringpartner. Na vele uren van hard werken en testen, is de server klaar. Deze server biedt nu een veilige omgeving waar de leerlingen hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen en kunnen experimenteren met hacken, zonder risico’s voor de schoolnetwerken of een strafblad.

Daarnaast hebben de bovengenoemde leerlingen een overdracht in gang gezet naar de volgende generatie informatica-leerlingen. Dit nieuwe team gaat onderhoud van de server op zich nemen en nieuwe lesideeën uitwerken. Dit zorgt ervoor dat de opgedane kennis en ervaring niet verloren gaan en dat toekomstige leerlingen kunnen blijven profiteren van deze waardevolle leeromgeving. Hoe langer we praten over de server hoe meer wensen er zijn bij de docenten Informatica over de inzet hiervan. We kijken dus enorm uit naar de spannende projecten die we samen met onze leerlingen zullen ondernemen!

 

💾

Daan Boot benoemd tot interim lid raad van bestuur Ziekenhuis Amstelland

3 Februari 2025 om 14:58

De Raad van Toezicht van Ziekenhuis Amstelland heeft de heer D. (Daan) Boot benoemd tot interim lid raad van bestuur van Ziekenhuis Amstelland. De benoeming gaat in per 1 februari 2025 en volgt na positief advies van de Ondernemingsraad, de Cliëntenraad en het Medisch Specialistisch Bedrijf van Ziekenhuis Amstelland. Daan Boot volgt hiermee Paul Rotering op die recent afscheid heeft genomen van Ziekenhuis Amstelland.

Online exchange

3 Februari 2025 om 06:18

18 leerlingen uit vwo 4 namen deel aan een online uitwisseling met een Japanse school in de prefectuur Saga. Op het programma stonden: kennismaken, cultuur uitwisselen, maar ook het bespreken van grote thema’s als internationale conflicten en je rol in de wereld.

Het project is een vervolg van een langdurig contact met de Saga Nishi High School in Japan, dat sinds 2015 bestaat. In het verleden zijn er ook fysieke bezoeken geweest, maar de afgelopen drie jaar zijn de uitwisselingen online. In drie bijeenkomsten leren de leerlingen vooral een heel andere kant van de wereld kennen. Het is grappig om te zien hoe sociale media hier het contact heel snel overnemen van Teams en Zoom, en hoe veel effectiever dat meestal is.

💾

Het hele jaar muziek!

31 Januari 2025 om 06:13

Het hele jaar door organiseert de sectie muziek concerten voor en door leerlingen. Geregeld spelen er ook HWC-medewerkers mee. Zo was er op 28 januari een borrelconcert en is er op 14 februari tijdens de grote pauze weer een lunchconcert. De eindexamenconcerten vinden op 13 en 14 maart plaats.

Zet de data vast in de agenda!

Hieronder een impressie van de optredens van leerlingen en docenten tijdens het laatste borrelconcert. In de line-up onder andere Mika Asaari met Hallelujah (Leonard Cohen), Christiaan Klaasse Bos met Bohemian Rhapsody (Queen), Estee Evers met een eigen nummer zonder titel (piano en zang) en een band uit vmbo-t 3 met het nummer Paranoid (Black Sabbath).

💾

Uitwisseling met Gymnasium Jessen

30 Januari 2025 om 12:52

Op zaterdag 18 januari vertrok v3a naar partnerschool Gymnasium Jessen in Duitsland. De leerlingen werden verwelkomd door de school èn door hun gastgezinnen. De zondag werd doorgebracht met de gastouders en gastleerlingen.

Op maandag bleek dat leerlingen in Nederland het zo slecht nog niet hebben: de lessen beginnen in Jessen al om 7.15 uur! De rest van de week stonden er verschillende excursies op het programma: Lutherstadt Wittenberg, Futurea Science Center en Berlijn. De week werd afgesloten met projectpresentaties voor en door de leerlingen.

Ook dit jaar hebben onze leerlingen de krant gehaald. Klik op de foto om het artikel te lezen!

💾

CyberSecurity Conferentie vwo 6

29 Januari 2025 om 10:24

CyberSecurity Conferentie - Een succesvolle afsluiting van het vwo 6 informatica curriculum!

Op 27 januari vond op onze school een inspirerende CyberSecurity conferentie plaats, speciaal georganiseerd voor de vwo 6-jaarlaag die informatica volgt. Deze conferentie bood een unieke kans voor onze leerlingen om diepgaande kennis en praktische vaardigheden op te doen op het gebied van cyberveiligheid.

De dag begon met boeiende presentaties van experts van Cyberbrein, een organisatie die zich inzet voor de veilige ontwikkeling van cyberbreinen, de politie en Hack-Right. Hack-Right is de aanvulling op bureau Halt met specifieke focus op cybercrime. Hun inzichten en ervaringen gaven de leerlingen een waardevol perspectief op de huidige uitdagingen en ontwikkelingen binnen de wereld van cyberveiligheid. Zo kregen de leerlingen verhalen te horen over jongeren die recentelijk slachtoffer waren van criminaliteit of deze zelf pleegden.

In de middag volgden diverse workshops waarin leerlingen actief konden deelnemen en hun kennis konden toepassen. Onderwerpen zoals social engineering (waarom we in online fraude trappen), versleutelen van wachtwoorden en hacken werden grondig behandeld. Deze sessies boden niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische handvatten om veiliger online te opereren.

De conferentie werd op een feestelijke manier afgesloten met een prijsuitreiking, waarbij de beste prestaties van de dag werden beloond. Onder het genot van bitterballen vierden we niet alleen de successen van de conferentie, maar ook het feit dat de eerste vwo-leerlingen met Informatica op hun eindlijst van het Hermann Wesselink College een feit is.

 

💾

Leuk dat je er was!

27 Januari 2025 om 15:50

We kijken terug op twee mooie open dagen waarbij de school gevuld was met veel enthousiaste bezoekers!

Er was genoeg te beleven: rondleidingen door onze leerlingen, presentaties van de rector en conrector, een kahoot bij economie, een proefje bij scheikunde,  een quiz bij Smile at School, kraampjes van (o.a.) het Leerlingenparlement in de kantine. En niet te vergeten een speurtocht waarmee je bij bijna alle vakken een kijkje nam.

Voor wie het HWC nog wat beter wil leren kennen: je kunt je inschrijven voor de lesjesmiddagen en -avond en de voorlichtingsavonden over onze tweetalige afdelingen en het gymnasium.

💾

❌
❌